baš me zanima da li se tamo iko bunio
/
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- jao_situacije
#176 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
i meni je to zanimljivo, recimo zanimljivo je i da su žene u BIH prije 1912. imale aktivno i pasivno pravo na izborima, a u jednoj Švicarskoj se tek 1990. u potpunosti počelo primjenjivati na teritoriji cijele države
- Stoner
#177 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Svicarska je najtradiocionalnija i najkonzervativnija zapadna zemlja. Ne jebu oni trendove i progresivce.jao_situacije wrote:i meni je to zanimljivo, recimo zanimljivo je i da su žene u BIH prije 1912. imale aktivno i pasivno pravo na izborima, a u jednoj Švicarskoj se tek 1990. u potpunosti počelo primjenjivati na teritoriji cijele države![]()
Vjerovatno se jesu bunili ali sama cinjenica da je tako ostalo do 90ih bez velike pompe nam govori o kakvom se drustvu radi i kako se balansira izmedju tradicije, obrazovanja i ekonomskog napretka. Zaostalost je u ovom kontekstu nesto sasvim drugo.
- jao_situacije
#178 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
ja samo iznosim činjenice koje su zanimljiveStoner wrote:Svicarska je najtradiocionalnija i najkonzervativnija zapadna zemlja. Ne jebu oni trendove i progresivce.jao_situacije wrote:i meni je to zanimljivo, recimo zanimljivo je i da su žene u BIH prije 1912. imale aktivno i pasivno pravo na izborima, a u jednoj Švicarskoj se tek 1990. u potpunosti počelo primjenjivati na teritoriji cijele države![]()
Vjerovatno se jesu bunili ali sama cinjenica da je tako ostalo do 90ih bez velike pompe nam govori o kakvom se drustvu radi i kako se balansira izmedju tradicije, obrazovanja i ekonomskog napretka. Zaostalost je u ovom kontekstu nesto sasvim drugo.
- Stoner
#179 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Postavio si i pitanje. 
- jao_situacije
- jao_situacije
#181 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Ovakvih žena faliannoy wrote:Dobro, ako ćemo ozbiljno...
Pod feminizam se stvarno trpa sve i svašta i tako ga se pokušava diskreditirati. Postoji feminizam koji i ja načelno podržavam, a koji zagovara da su muškarci i žene jednakopravni, dakle ne jednaki. Nitko normalan ne može misliti da su jednaki. Postoje određene biološke razlike koje se ne smiju zanemariti. Međutim, taj neki "normalni" feminizam kaže kako bi muškarci i žene trebali imati jednaka prava...recimo pravo školovanja, glasovanja, zapošljavanja...Ja takav feminizam podržavam jer mi daje pravo IZBORA. Mogu izabrati hoću li studirati, raditi, ili pak biti kućanica, majka, ili kombinirati što god želim. Doduše teško je biti i majka i kućanica i studentica i radnica, žene su tu u zajebanom položaju jer se danas teško živi od jedne plaće pa žena mora raditi i na poslu i kod kuće, a nisu svi muškarci skloni podjeli kućanskih poslova.
Uglavnom, ne bih se nazvala feministicom, pogotovo zato što bi me ove današnje feministice vjerojatno izopćile zato što npr. ne vidim ništa loše u tome da jedan dio života provedem kao majka i kućanica i brinem se samo za djecu i kuću.
Ali opet mi je žalosno kad se žene potpuno ograđuju od feminizma, ipak je on za nas donio dobrih stvari.
Eh sad, ovo što se danas radi i što se naziva feminizmom, ne podržavam u velikoj mjeri, sasvim sigurno tu ima žena koje zaista ne vole, ili čak mrze muškarce, dal zbog toga što su ih možda povrijedili ili iz nekog drugog razloga, i onda pokušavaju dobiti veća prava i boriti se za nekakve "pozitivne" diskriminacije, ženske kvote i slično, što su za mene gluposti i ne vidim ništa pozitivno u tome. Ne mislim da bi djeca isključivo trebala ići majci u slučaju razvoda, nego treba provesti neko psihološko vještačenje. Žene itekako mogu biti loši roditelji, mlatiti djecu i zlostavljati svoje obitelji. Nisu samo muškarci obiteljski nasilnici.
Daleko od toga da mislim da meni kao ženi netko treba dati posebna prava, ja znam svoja prava i odgovornosti, samo želim da imam jednake mogućnosti kao i svaki drugi muškarac, koje mogu iskoristiti ako želim, i da mi nitko ne govori da se vratim u kuhinju.
Iako volim šovinistički humor
- Šveđanin
#182 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Samo da se prijavim, opet mi se ista stvar desila, po ko zna koji put.
Upoznah djevojku (zato sto sam morao
) primjer nesklada u oblacenju, primjer fizicke ruznoce, a jos dodatno sebe unakazila nekom psiho sminkom i pirsingom.. kako predjosmo nakratko na licne teme, vidim ja da je ona nesto prikriveno ogorcena, te mi na kraju razgovora rece da je od 18 u fem udruzenju.
Rekao bi covjek ima izuzetaka.. a ima sigurno, ali ta teza feministkinja = ruzna ko grob mi se iznova potvrdjuje.
Upoznah djevojku (zato sto sam morao
- ultima_palabra
#183 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
A trebali bi biti desničari i zalagati se za vlastito istrebljenjeStoner wrote:Interesantno je da su sve feministice po pravilu ljevicarke, isto ko i pederi.
-
Tabijat
#184 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Emma Watson, inače poznata kao grob grobova :kolutanjeočima:Šveđanin wrote:Upravo ovo. I svaki put ostanem zamišljen kad u svakodnevnom životu iznova i iznova skontam da je ovo istinito.Ridjobrki wrote:Btw, jel' ko kad vidio feministicu da je 'nako ugodna oku?
Ja sve što ih znam to je grdo dabogsačuva.![]()
Upoznao sam tooooonu feministkinja u svom životu, isključim se, ove teme me baš i ne zanimaju jer imam svoje poimanje ravnopravnosti, nego uočih baš ovo što si ti napisao. Sve one, bukvalno sve, su gabori. Ne da su se unakazile ružnom bojom kose, ružnom odjećom, da su se udebljale.. nego prirodni gabori, prirodno ružne žene.![]()
Što je malo čudno.. jer je situacija obično mješovita, ima lijepih, ružnih, svakakvih.. pa i sami znate kad negdje izađete, bilo gdje da krenete.. ali što se tiče grupe feministkinje i fizičke privlačnosti, na nuli je.

-
Tabijat
#185 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Često pomislim kako je feminizam na današnjem vaktu potpuno nepotreban, da imamo zakonske mehanizme koji ti de jure daju ista prava i obaveze, i kontam, sve je ok, čemu više potenciranje problema koji je zastario.
Onda naletim na ovakvu temu i skontam da sam polazila od pogrešne pretpostavke.
Dok god se raspravlja (i to po parlamentima, ni manje ni više) jel abortus ok ili nije, dok god imamo nejednake plate (i ne prdite o tome "ko više radi" - ja sam inžinjer u miješanoj firmi, apsolutno mi niko ne može reći da radim manje, lakše ili lošije), dok god postoji nasilje nad ženama, dok god neki balkanski mužjak smatra da nekoga treba "dobro izjebati da se izliječi "..... zato treba feminizam. Neko reče, i slažem se: ne jednaki - jednakopravni.
Onda naletim na ovakvu temu i skontam da sam polazila od pogrešne pretpostavke.
Dok god se raspravlja (i to po parlamentima, ni manje ni više) jel abortus ok ili nije, dok god imamo nejednake plate (i ne prdite o tome "ko više radi" - ja sam inžinjer u miješanoj firmi, apsolutno mi niko ne može reći da radim manje, lakše ili lošije), dok god postoji nasilje nad ženama, dok god neki balkanski mužjak smatra da nekoga treba "dobro izjebati da se izliječi "..... zato treba feminizam. Neko reče, i slažem se: ne jednaki - jednakopravni.
- ultima_palabra
#186 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Pa seks liječi mnoge frustracije, i to važi za oba spola.
- p206
#187 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Zvuči smiješno, ali doći će vrijeme kad će se muškarci boriti za svoja prava.
- madner
#188 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Pa plata je odraz vrednovanja rada.
Poslodavac ti kaze koliko smatra da vrijedis.
-
Tabijat
#189 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
I šovinizam isto liječi?ultima_palabra wrote:Pa seks liječi mnoge frustracije, i to važi za oba spola.
- ultima_palabra
#190 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Kakav šovinizam? Fino kažem, mnoga zla imaju korijen u nejebici.Tabijat wrote:I šovinizam isto liječi?ultima_palabra wrote:Pa seks liječi mnoge frustracije, i to važi za oba spola.
-
Tabijat
#191 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Ok. Šta želiš da kažeš?madner wrote:Pa plata je odraz vrednovanja rada.
a) žene generalno manje vrijede-rade, samim tim je ok da imaju manje plate
b) žene imaju jednake plate u istim profesijama i za isti posao kao muškarci
Kakav šovinizam? Onaj koji je zlo i proizilazi iz frustracija.ultima_palabra wrote:Kakav šovinizam? Fino kažem, mnoga zla imaju korijen u nejebici.Tabijat wrote:I šovinizam isto liječi?ultima_palabra wrote:Pa seks liječi mnoge frustracije, i to važi za oba spola.
Last edited by Tabijat on 20/03/2015 09:46, edited 1 time in total.
- madner
#192 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
c) Svako ima platu koliko vrijedi poslodavcu.
-
Tabijat
#193 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Dakle, ako uzmemo statistiku da su žene plaćene u prosjeku 20% manje (US), to bi značilo da vrijede poslodavcu manje 20%, odnosno da je njihov rad 20% manje vrijedan/slabiji, od posla koji uradi muški kolega?madner wrote:c) Svako ima platu koliko vrijedi poslodavcu.
http://www.census.gov/people/io/publica ... kages.html
Last edited by Tabijat on 20/03/2015 09:54, edited 1 time in total.
- madner
#194 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Ako tako kaze statistika, to je logican zakljucak.
Trziste se samo regulise, ako bi postojala radna snaga (zene) koja radi bolje nego sto je placena, firme koje bi zaposljavale samo zene bi imale vise uspjeha te bi njihove plate narasle na nivo koji pruzaju.
Zakon ponude i potraznje.
Trziste se samo regulise, ako bi postojala radna snaga (zene) koja radi bolje nego sto je placena, firme koje bi zaposljavale samo zene bi imale vise uspjeha te bi njihove plate narasle na nivo koji pruzaju.
Zakon ponude i potraznje.
- sinuhe
#195 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Plate su iste samo ima više žena zaposlenih u uslužnim djelatnostima dok muškarci lakše ostaju bez posla.
Za isti posao su jednako i plaćeni.
Za isti posao su jednako i plaćeni.
-
Tabijat
#196 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Dakle, još jednom, da razjasnimo, ti tvrdiš da su žene inferiorne u odnosu na muškarce na tržištu rada?
@sinuhe, eno ti linka pa tabiri.
- madner
#197 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Ja to ne tvrdim, ja tvrdim da na slobodnom trzistu svaka jedinika vrijedi koliko je placena.
Ako misli da nije, moze traziti drugi posao. Ako nadje i dobije vecu platu, bila je u pravu. Ako ne, nije.
Ako misli da nije, moze traziti drugi posao. Ako nadje i dobije vecu platu, bila je u pravu. Ako ne, nije.
- sinuhe
#198 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Ne znam šta da gledam. Je li žena pilot slabije plaćena od muškarca pilota?Tabijat wrote:Dakle, još jednom, da razjasnimo, ti tvrdiš da su žene inferiorne u odnosu na muškarce na tržištu rada?
-
Tabijat
#199 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
@sinuhe Jeste, ravno duplo. 50k naspram muških 100k.
@madner, ti to ne tvrdiš, samo ipak tvrdiš.
Žena treba da da otkaz u firmi u kojoj radi na istom radnom mjestu, isti posao kao muški kolega, a za manje para, i da traži drugi posao?
Bi li ti to uradio da je situacija obrnuta?
Ne može se biti malo šovinista, madnere. Ili jesi ili nisi.
@madner, ti to ne tvrdiš, samo ipak tvrdiš.
Žena treba da da otkaz u firmi u kojoj radi na istom radnom mjestu, isti posao kao muški kolega, a za manje para, i da traži drugi posao?
Bi li ti to uradio da je situacija obrnuta?
Ne može se biti malo šovinista, madnere. Ili jesi ili nisi.
- madner
#200 Re: Uticaj feminizma na socijalnu dinamiku, veze i seks u nasem drustvu
Razlika izmedju tvoje interpretacije i mog stava je sto ja govorim o individuama, bez obzira na spol.
Ti smatras da je to sovizinizam, a trziste ima zakonitosti koje opste ne gledaju na spol radnika.
Sasvim je normalno otici i traziti povisinicu, te i promjeniti firmu ako covjek nije zadovoljan platom. Naravno da sam to i uradio, vise puta.
Ti smatras da je to sovizinizam, a trziste ima zakonitosti koje opste ne gledaju na spol radnika.
Sasvim je normalno otici i traziti povisinicu, te i promjeniti firmu ako covjek nije zadovoljan platom. Naravno da sam to i uradio, vise puta.