Hrvatski narodni sabor

Post Reply
Danguba

#176 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Danguba »

"Ja sam pobornik decentralizacije BiH jer nije dobro kada je sva moć koncetrirana na jednom mjestu. Radi se o tome da decentralizacija koju predlaže HDZ i Čović lično ima etnički predznak. Ona sobom ne podrazumijeva veći stepen demokratičnosti nego veći stepen razgrađenosti BiH kao države i društva. Nije u pitanju zahtjev za decentralizacijom već zahtjev za uređenjem kojim bi se završilo etničko pregrupisanje stanovništva i kojim bi BiH bila još manje društvo u odnosnu na nivo koji ima danas", rekao je Kukić za naš portal.
Zao mi covjeka. Pogadja sustinu ali rizikuje batine. :roll:
mudrac2

#177 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by mudrac2 »

DaffyDuck wrote:
daddy-kool wrote:
Sadašnji ustroj BiH negira pravo da slobodno raspolaže rezultatima svoga rada prelijevanjem financijskih sredstava, koja stvaraju ljudi i poduzeća u većinskim hrvatskim općinama i kantonima; negira pravo da slobodno raspolaže prirodnim resursima na područjima gdje stoljećima živi, preko nepravednih nametnutih zakona, donesenih preglasavanjem, odnosno političkim nasiljem;
Na šta se ovdje misli?
Hoce da kaze da je hercegovackim distributerima malo para, pa hoce jos od drzave, al ne pominju kako da im nije Sarajeva, ne bi bilo ni njihovih mega-giga firmi :roll:
da, al to smo mi krivi za te švercerske firme. Drugačiju bi oni priču pričali da im se roba počne vraćati.
pumica

#178 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by pumica »

Nomo wrote:
:lol: jes jes eno bakir ne izlazi iz teretane zadnjih dana . matrix-ove naocale ima jos mu samo fale bicepsi i tricepsi pa da razjebe fasiticke elemente :lol:
ps da nije zalosno bilo bi smijesno . sda vec 24 godine radi na rusenju i razvaljivanju BiH u korist vlasti i novca . nasi intelektualci poput filandre i avaza kazaza i tunje i slicnih su kilave babe , bezilcne gumene njuske , gmizavci bez kicme koji nekom uvijenom i ( obicnom covjeku nerazumljivom) pricom stalno podgrijavaju atmosferu beznadja i neizvjesnosti . kada ih slusas zatvorenih ociju ( da im ne znas ime ) rekao bi da su srpsko hrvatski intelektualci ili u najboljem slucaju da su Albanci ili Sanzaklije . ni po jednoj recenici ne bi rekao da su to Bosanci . Niti spominju Bosnu niti brane Bosnu i njenu cjelovitost niti trube bosansku istoriju niti upiru prstom u agresiju i tragediju i akutne probleme ovog naroda i ove drzave .Pravo je cudo da je Bosna u zivotu ko je sve vodi kroz bespuca prostranstva .
:thumbup:

:sad: :sad: :sad:
Mister Yes

#179 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Mister Yes »

It_is_a_Leclerc wrote:Jel može meni neko od majoriziranih ovdje (a vidim ima ih) da objasni jel sad interes HNS-a - četiri federalne jedinice ili tri federalne jedinice ?! Pa nije valjda da vam jedno govori šjor predsjednik, a drugo mu piše u deklaraciji ?!

:D

Inače, ja ću javno pojesti svako slovo ove deklaracije kad Milorada Dodika uvjeri u "međunarodnu konferenciju na kojoj bi se BiH ustavno reorganizirala".
Naravno da HDZ ne misli dirati RS. Smiješni su svi koji misle da hoće :lol:
Mister Yes

#180 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Mister Yes »

Danguba wrote:
"Ja sam pobornik decentralizacije BiH jer nije dobro kada je sva moć koncetrirana na jednom mjestu. Radi se o tome da decentralizacija koju predlaže HDZ i Čović lično ima etnički predznak. Ona sobom ne podrazumijeva veći stepen demokratičnosti nego veći stepen razgrađenosti BiH kao države i društva. Nije u pitanju zahtjev za decentralizacijom već zahtjev za uređenjem kojim bi se završilo etničko pregrupisanje stanovništva i kojim bi BiH bila još manje društvo u odnosnu na nivo koji ima danas", rekao je Kukić za naš portal.
I Kukića kao priznatog štovaoca komunizma treba upitati kako to da KPJ nije htjela uređenje Jugoslavije po multietničkim geografskim regijama sa imenima rijeka nego je to promjenila u decentralizaciju koja je imala etnički predznak? I još takvim etničkim republikama osigurala izvorni suverenitet?

I sada nasljednici i štovaoci KPJ vrište protiv decentralizacije koja ima etnički predznak a traže decentralizaciju po geografskim i/ili ekonomskim regijama. :-)
Mister Yes

#181 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Mister Yes »

SDA i sve ostale stranke iz Sarajeva trebaju napraviti svoj sabor i zvanično preko svih medija ponuditi treći entitet ali samo na području zapadne Hercegovine i PK. Ako HDZ i društvo to ne žele, to jest ako im je malo, onda završiti tu priču za sva vremena. Neće nikada više dobiti nikakvu drugu ponudu. A istorija će zabilježiti da smo nudili zapadnu Hercegovinu i PK.
Danguba

#182 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Danguba »

Mister Yes wrote:
Danguba wrote:
I Kukića kao priznatog štovaoca komunizma treba upitati kako to da KPJ nije htjela uređenje Jugoslavije po multietničkim geografskim regijama sa imenima rijeka nego je to promjenila u decentralizaciju koja je imala etnički predznak? I još takvim etničkim republikama osigurala izvorni suverenitet?

I sada nasljednici i štovaoci KPJ vrište protiv decentralizacije koja ima etnički predznak a traže decentralizaciju po geografskim i/ili ekonomskim regijama. :-)
Opet ti.
Jugoslavija je nastala ulaskom necega u tu tvorevinu. Priznate granice tih ''regija'' a ustvari to su bile drzave za ove imaginarne tvorevine o kojima mi vodimo raspravu.
Sta su to torovci unijeli u BiH pa da imaju pravo na to? Jedni su pocinili genocid da bi imali neku ''svoju'' teritoriju ali bez obzira na sve nemaju samo oni ekskluzivno pravo na tu tvorevinu.
Drugi su pocinili strasne zlocine za koje se i danas lezi u Hagu da bi na toj sili stvorili nesto ''svoje'' ali kada su vidjeli da ce biti donji dobili su ferman od krivoustog da to sve batale i da prihvate Federaciju i BiH kao svoju domovinu. Ugledajuci se na one prve i oni bi sada da imaju ''svoje'' a zaboravili da su namireni u Kninu i okolini.

Porediti bivsu Yu i BiH moze samo zlonamjerna osoba.
BadAss14

#183 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by BadAss14 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Meni je najinteresantnije da se HNS poziva na novu međunarodnu konferenciju o BiH kojom bi se definisali novi odnosi i unutrašnji ustroj. :D Mile kao glavni partner Čovića ima hroničnu alergiju na spomen novih međunarodnih konferencija i stranog uticaja u BiH pa ostaje nejasno kako će Srbi prihvatiti ovakvo zazivanje stranih intervencija. :oops:

Sta nas treba da boli ona stvar sta bi Srbi trebali da prihvate? Da Bosnjaci imaju zaebanog predstavnika koji bi iz dejtonske ludjacke kosulje gledao da izvuce najbolje za Bosnjake a samim tim i garanciju opstanka i drzave i naroda, iskoristio bi upravo ovaj zahjtjev za medjunarodu konfercenciju o unutrasnjem uredjenju, gdje bi mi progurali nase, naravno mnogo pravednije i realnije zahtjeve. Ali Bosnje izabrase da ih predstavlja Izetbegovic :-x . Ja dobijem osip samo na pomen tog prezimena, koji ih vodi u put evropske Palestine, sto mu je caca vec napola obavio, i sda mozemo gledati kako se neprijatelji BiH maximalno sire i nanose nove udarce drzavi.
Skijaš

#184 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:SDA i sve ostale stranke iz Sarajeva trebaju napraviti svoj sabor i zvanično preko svih medija ponuditi treći entitet ali samo na području zapadne Hercegovine i PK. Ako HDZ i društvo to ne žele, to jest ako im je malo, onda završiti tu priču za sva vremena. Neće nikada više dobiti nikakvu drugu ponudu. A istorija će zabilježiti da smo nudili zapadnu Hercegovinu i PK.
Čitava je BiH i hrvatska. Kao i bošnjačka ili srpska. A ti nudi ono što ti ja tata prepisao.
Stjui

#185 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Stjui »

evo gledam vijesti pune tog njihovog nekakvog sabora...hahahahha.šta su se ljudi raspalili nije mi jasno?'beš njihov sabor i njegove odluke.to se nas tiče i na nas utiče kao odluka lokalnog ciganskog ceribaše.ha ja...
Mister Yes

#186 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:
Mister Yes wrote:SDA i sve ostale stranke iz Sarajeva trebaju napraviti svoj sabor i zvanično preko svih medija ponuditi treći entitet ali samo na području zapadne Hercegovine i PK. Ako HDZ i društvo to ne žele, to jest ako im je malo, onda završiti tu priču za sva vremena. Neće nikada više dobiti nikakvu drugu ponudu. A istorija će zabilježiti da smo nudili zapadnu Hercegovinu i PK.
Čitava je BiH i hrvatska. Kao i bošnjačka ili srpska. A ti nudi ono što ti ja tata prepisao.
Jest, jest, kao što je cijela Jugoslavija bila i srpska i hrvatska i slovenačka i crnogorska itd :lol:

Evo sada na HNS-u nije samo HDZ. Raguž najvatrenije vodio. HSP-ovac Jurišić u predsjedništvu. Ispred postrojena hrvatska kompnenta Oružanih Snaga BiH. HNS danas zaista predstavlja 100% volju hrvatskog naroda. I evo taj narod traži entitet.

Ja mislim da je pošteno da ga imaju. Ali maksimum je Pojas HaZe (od Neretve do Livna) i PK. Žao mi je druže Skijaš jer znam da ti maštaš o Drini ali ne može ništa više od Pojaza HaZe i PK. U SBK Bošnjaci su već dvije trećine stanovništva. Na lijevoj obali Neretve smo 99% stanovništva. Da ne gubimo đaba vrijeme i ne maltretiramo jedni druge. Hoćete treći? Može. Ali samo tamo gdje ste većina. Znači Pojas HaZe i PK. :thumbup: :bih:
Nomo

#187 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Nomo »

Skijas i Danguba

tog provokatora i zlotvora ( @mr yes ) kojeg je poslao radovan kardjic na ovaj forum odavno zaobilaze ljudi . s njim mozes razgovarati jedino preko nisana . pokvareniji igrac , hrsuz i podlac nije se pojavio u zadnjih 100 godina .zaobidji ga bolan . neka sam sa sobom dijeli bosnu . neumoran je jer je placen da razvlaci ovdje pamet . na svakoj temi izroni kao duh . visi na forumu 24 sata i uvijek vrti istu pricu . podjela i unistenje BiH a samim tim i bosnaskog naroda . bih muslimana na prvom mjestu . svaka normalna drzava bi do sada uhapsila tog bijednika i rebnula mu 20 godina .to je nevidjeno sta pise taj manijak . otvoreno rusi drzavu .godinama ovdje pije krv i razvlaci mozak gore nego sto je radio ratko mladic . ali valjda i nismo drzava pa po njoj svako sere .
Skijaš

#188 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Skijaš »

Stjui wrote:evo gledam vijesti pune tog njihovog nekakvog sabora...hahahahha.šta su se ljudi raspalili nije mi jasno?'beš njihov sabor i njegove odluke.to se nas tiče i na nas utiče kao odluka lokalnog ciganskog ceribaše.ha ja...
Ima tu interesantnih momenata. Na primjer ;

s obzirom da smo postojeći Ustav dobili na međunarodnoj konferenciji, kao dio Mirovnog sporazuma i uz jamstvo Vijeća sigurnosti UN-a, smatramo, ako unutarnjeg konsenzusa nema, da je logičan način da Bosna i Hercegovina dobije novi Ustav, na novoj Međunarodnoj konferenciji o Bosni i Hercegovini

Dakle, odustajemo od onog da se predstavnici tri naroda dogovore (što sam ja čitavo vrijeme i govorio da je ubleha jer se radi o kontradiktornim ciljevima) nego imamo prihvatanje rješenja sa strane. Mislim da je to pomak naprijed jer sada umjesto Silajdžića imaš Čovića koji traži da se međunarodna zajednica upetlja i rješava stvar. Karamarko je uradio dovoljno i na tom mu hvala.

A kad se ta konferencija organizuje, presječeš špil pa počneš redati karte :
-genocid koji je dokazan i potvrđen nakon prihvatanja manjeg entiteta sa sadašnjim granicama i ingerencijama
-etnička segregacija kao model kontradiktoran evropskim idealima
-radikalizacija Bošnjaka uzrokovana osjećajem nepravde

Koje adute u rukama drže Čović i Dodik za jednu takvu partiju ?
Last edited by Skijaš on 28/02/2015 23:28, edited 1 time in total.
daddy-kool

#189 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by daddy-kool »

Čemo to?
Kome će to pasti na pamet, niti bi bilo iskreno, niti bi bilo ljudski.
Mister Yes

#190 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Mister Yes »

Danguba wrote: Opet ti.
Jugoslavija je nastala ulaskom necega u tu tvorevinu. Priznate granice tih ''regija'' a ustvari to su bile drzave za ove imaginarne tvorevine o kojima mi vodimo raspravu.
kako je nastala? :lol:

Jugoslavija je nastala spajanjem države SHS i Kraljevine Jugoslavije. Bez ikakve prisile i voljom jugoslovenskih naroda da se ujedine. Imala je administrativnu podjelu na banovine koje su imale imena rijeka i bile multietničke geografske regije. Zatim se pojavila KPJ koja je između dva svjetska rata odlučila da banovine zamjeni etničkim republikama (za svaki narod po jednu).

U toku rata KPJ je organizovala borbu po tako zamišljenim republikama i na kraju organizovala Zemaljska Antifašistička Vijeća Narodnog Oslobođenja u tim republikama i zatim su napravili da su se tako izmišljene republike ujedinile u novu Jugoslaviju. Ali to i dalje ne mijenja činjenicu da su te republike izmišljene od strane KPJ između dva svjetska rata kako bi svakom narodu Jugoslavije dali određeni dio teritorije Jugoslavije. I da, time su zamjenili banovine koje su naravno odgovarale Srbima isto kao što bi danas geografske regije u BiH odgovarale Bošnjacima.
Stjui

#191 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Stjui »

Skijaš wrote:

s obzirom da smo postojeći Ustav dobili na međunarodnoj konferenciji, kao dio Mirovnog sporazuma i uz jamstvo Vijeća sigurnosti UN-a, smatramo, ako unutarnjeg konsenzusa nema, da je logičan način da Bosna i Hercegovina dobije novi Ustav, na novoj Međunarodnoj konferenciji o Bosni i Hercegovini

Dakle, odustajemo od onog da se predstavnici tri naroda dogovore (što sam ja čitavo vrijeme i govorio da je ubleha jer se radi o kontradiktornim ciljevima) nego imamo prihvatanje rješenja sa strane. Mislim da je to pomak naprijed jer sada umjesto Silajdžića imaš Čovića koji traži da se međunarodna zajednica upetlja i rješava stvar. Karamarko je uradio dovoljno i na tom mu hvala.

-genocid koji je dokazan i potvrđen nakon prihvatanja manjeg entiteta sa sadašnjim granicama i ingerencijama

interesantno promišljanje g.skijaš. :thumbup: na kraju bi im ti,međunarodni arbitri koje pozivaju,mogli ukinuti i konstitutivnost kad uvide stanje na terenu :lol:
Skijaš

#192 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote:
Jest, jest, kao što je cijela Jugoslavija bila i srpska i hrvatska i slovenačka i crnogorska itd :lol:

Ustavni okvir na jednu stranu, ono što ti misliš da će se nekad možda desiti, na drugu.
Mister Yes

#193 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Dakle, odustajemo od onog da se predstavnici tri naroda dogovore (što sam ja čitavo vrijeme i govorio da je ubleha jer se radi o kontradiktornim ciljevima) nego imamo prihvatanje rješenja sa strane. Mislim da je to pomak naprijed jer sada umjesto Silajdžića imaš Čovića koji traži da se međunarodna zajednica upetlja i rješava stvar. Karamarko je uradio dovoljno i na tom mu hvala.

Ne znam koje adute imaju ali vjerovatno zna gospodin Fule koje se ovdje u ime međunarodne zajednice upetljavao i pokušavao rješiti stvar. Pa onda Lagumđija lupao u sto i cijepao karte. :)
Mister Yes

#194 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote:
Čemo to?
Da ja nudim bilo bi iskreno. Ko god prati demografska kretanja zna da će na kraju tako i biti.
Mister Yes

#195 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:
Ustavni okvir na jednu stranu, ono što ti misliš da će se nekad možda desiti, na drugu.
Govorim o prvoj Jugoslaviji naravno koja nije imala etničke republike već banovine po imenima rijeka. Ta Jugoslavija je čitava bila i srpska i hrvatska i slovenacka i makedonska i crnogorska. I onda je neko odlučio da umjesto banovina budu etničke republike i svakom od naroda dao dio teritorije te zajedničke Jugoslavije. Tako je organizovao i Narodno Oslobodilačku Borbu upravo po tako zamišljenim republikama da bi na kraju i zvanično formirao te republike i onda napravio da je Jugoslavija unija tih republika. Ali istorija ne počinje sa KPJ. Bila je nekada Jugoslavija bez etničkih republika sa banovinama koje su imale imena rijeka. I ta Jugoslavija je bila čitava i srpska i hrvatska i slovenacka i makedonska i crnogorska
Last edited by Mister Yes on 28/02/2015 23:48, edited 1 time in total.
Skijaš

#196 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Skijaš »

Stjui wrote:
Skijaš wrote:

interesantno promišljanje g.skijaš. :thumbup: na kraju bi im ti,međunarodni arbitri koje pozivaju,mogli ukinuti i konstitutivnost kad uvide stanje na terenu :lol:
Konstitutivnost tri naroda je svetinja i u to se ne smije udarati. Ali, treba razbucati ono što Čović vjeruje da je konstitutivnost.

Ispravno ; djeca koja u školi žele učiti hrvatski jezik kao maternji, moraju imati mogućnost da uče hrvatski kao maternji (dok recimo Albanci ili Mađari to nemaju niti moraju imati). U Oružanim Snagama, Graničnoj policiji i drugim državnim agencijama je rezervisana kvota za kadar iz hrvatskog naroda a koja je jednaka procentu kojeg hrvatski narod čini u ukupnom broju stanovištva BiH. Postojanje Doma naroda (uz određene reforme tog tijela i njegovih nadležnosti) itd

Neispravno ; pravo hrvatskog naroda u BiH je da jebe u mozak Bošnjake i Srbe tamo gdje su Hrvati brojniji
Skijaš

#197 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Dakle, odustajemo od onog da se predstavnici tri naroda dogovore (što sam ja čitavo vrijeme i govorio da je ubleha jer se radi o kontradiktornim ciljevima) nego imamo prihvatanje rješenja sa strane. Mislim da je to pomak naprijed jer sada umjesto Silajdžića imaš Čovića koji traži da se međunarodna zajednica upetlja i rješava stvar. Karamarko je uradio dovoljno i na tom mu hvala.

Ne znam koje adute imaju ali vjerovatno zna gospodin Fule koje se ovdje u ime međunarodne zajednice upetljavao i pokušavao rješiti stvar. Pa onda Lagumđija lupao u sto i cijepao karte. :)
Lagumdžijina teatralnost :-D Pa Zlatku je do BiH stalo manje nego tebi.
It_is_a_Leclerc

#198 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by It_is_a_Leclerc »

Emir Suljagić je "uskogrudni bošnjački šovinista", iako je, za razliku od urednika Poskoka koji je dobacio do Čitluka i nazad, završio formalno obrazovanje u SAD-u i Njemačkoj, pisao za londonske i haške pravne žurnale. Istovremeno, primjer "širkogrudnog hrvatskog kosmopolite" je urednik Poskoka koji je krao mail adrese zvaničnicima iz VM BIH, lažno se predstavljao i zbog čega je osuđen, te je prema tome, osuđeni kriminalac i nije bitan i relevantan da uopšte i raspravljamo o njemu.

Emir je problem jer kaže otvoreno ono što prosječan Bošnjak misli, i što neće da se povija. Emir vrlo otvoreno kaže - "nećemo predati ono što smo odbranili u ratu", i to Čovića i blumentu njegovih sljedbenika najviše boli. To postojanje Bošnjaka koji su dovoljni svjesni da pod svaku cijenu spriječe daljnju fragmentaciju ionako krhkog tkiva ove države.
Skijaš

#199 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
daddy-kool wrote:
Čemo to?
Da ja nudim bilo bi iskreno. Ko god prati demografska kretanja zna da će na kraju tako i biti.
Nebitno je šta će biti, bitno je samo čemu stremimo. Može nas i meteor sve uništiti, pa šta, naše je da stremimo dobru i gajimo ono što je pozitivno. A ako ta tvoja mračna strana može pobjediti, neka pobjedi.
Danguba

#200 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Danguba »

Mister Yes wrote:
kako je nastala? :lol:

Jugoslavija je nastala spajanjem države SHS i Kraljevine Jugoslavije. Bez ikakve prisile i voljom jugoslovenskih naroda da se ujedine. Imala je administrativnu podjelu na banovine koje su imale imena rijeka i bile multietničke geografske regije. Zatim se pojavila KPJ koja je između dva svjetska rata odlučila da banovine zamjeni etničkim republikama (za svaki narod po jednu).

U toku rata KPJ je organizovala borbu po tako zamišljenim republikama i na kraju organizovala Zemaljska Antifašistička Vijeća Narodnog Oslobođenja u tim republikama i zatim su napravili da su se tako izmišljene republike ujedinile u novu Jugoslaviju. Ali to i dalje ne mijenja činjenicu da su te republike izmišljene od strane KPJ između dva svjetska rata kako bi svakom narodu Jugoslavije dali određeni dio teritorije Jugoslavije. I da, time su zamjenili banovine koje su naravno odgovarale Srbima isto kao što bi danas geografske regije u BiH odgovarale Bošnjacima.
Zaboravio si Bihacku i Dubrovacku republiku. :lol: a nastanak danasnje Srbije...pa amebe
Post Reply