mentalne barijere u mostaru

Post Reply
stakasa

#176 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by stakasa »

klixo wrote:Sta se cudite , pa jedan advokat morao je iseliti iz Neuma jer je bosnjaku prodao atraktivnu lokaciju.
Cifre su nudjene za njegovu glavu , taj advokat je zbog svoje sigurnosti bio primoran iseliti u HR.

Ljubuski i okolina, to je leglo fasizma.
Ljubuski i nije bas toliko. Najgori je Siroki Brijeg i ovo okolo Mostara - Cim, Ilici, Jasenica i Rodoc (poznatije kao Hafisovo rodno mjesto).
Mada je glupo generalizovat. Nisu oni takvi sami od sebe nego zbog sticaja prilika - moze im se. Hrvatima Posavine je u cilju smirivanje strasti a Hrvatima u Mostaru, pogotovo onima sto su doselili iz Bosne i tu nema razlike, i Sarajlije su vrlo zestoke, je u cilju podjela
stakasa

#177 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by stakasa »

ultima_palabra wrote:
Black swan wrote:
hrvati u hercegovini su izabrani narod :D i drže slike ante pavelića pored slika svetaca i ne kukaju za jugom:D a većina starijih kuka za NDH i sjeća se vremena tite sa negativnim osjećajima i to je naravno preneseno na mlade
Prijeratni mostarski Hrvati nisu takvi, osim onih koji su prevrnuli ćurak zbog interesa :D
Prijeratni mostarski Hrvati su ispali najgori od svih. Prije rata to nisu bili, daleko od toga. Maltene koplet su navijali za Velez. Ali su se kasnije trebali dokazivat i to oprat. Opustenije je i u Ljubuskom i u Capljini i u Posusju i u Citluku nego u Mostaru
zrakomlat

#178 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by zrakomlat »

Image

:mrgreen:
Tvrtko II Kotromanić

#179 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Tvrtko II Kotromanić »

spreca wrote: Djecu,omladinu niko ne osudjeje niti bi trebao....oni samo uce od nas ....mada i na onom snimku djeca su nekako podijeljena iako dolaze iz jednog etnosa...neka su manje neka vise izolirana a stvar bise dala popraviti pozitivno samo ako politika bude htjela
ee ali da li to politika hoce :-)
kao da politika bas i ne radi na izgradnji ovakvog sistema nakaradnog
pritom mislim na ovaj sistem u glavama mladih...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#180 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Truba »

ja sam se čudio bih negdje sa 18-23 godine
ne znam eto do 27. možda
zašto ljudi nisu normalni
zašto su ovi vaki oni naki

jbg tako je kako je
smatraju nas nižom rasom kad odeš u zagreb,ljubljanu pariz...
pa u novom sadu misle da smo divljaci
ne znam ni šta pokušavam reći

to je tako za naših života... i dok ljudi budu postojali biće podjele biće mržnje biće mostara stoca i čitluka tri grada koja najviše mrzim :D i ne volim

:D ne znam šta hoću reći :lol:
Hafis

#181 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

tandmand wrote: Svako onaj ko hoda i kontaktira razlice ljude, zna da u ovom ima dosta istine i da je to nasa realnost. Vidim odmah paljba na Hafisagu iz monoetnicke mahale, gdje se, je li rukovode onom "pricaj bosanski da te ceo svet razume".
hvala bogu.
Pa vidiš da ovdje ovi stručnjaci sveznadari čak i raspravljaju o tipologiji, to jest o ''vrstama Hrvata''. Tako da imamo zvaničan zaključak da su tuzlanski Hrvati relativno mehak materijal, a one srednjobosanske i hercegovačke dijele samo nijanse.
a 95% ovdje ih nije vidjelo Hrvata uživo, osim kakvog pjevača na koncertu, što ih opet ne sprječava u dijagnosticiranju.

Elem da se vratim teoriji: prepoznajemo se međusobno u Mostaru veoma jednostavno. Popstoje neka pravila, čak i sitnice koje bi vama sigurno promakle, nama ovdje ne. Pod tim mislim i na jedne i na druge.

Recimo izlazi lik iz Golfa 1 ili 2 a natrag naljepnica BiH veličine osrednje satelitske antena. I sad češkam glavu i mislim se je li to Zvonka ili Bruna :)
area51

#182 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by area51 »

[
u vezi teme
svako ima pravo da bude zaguljena seljacina i da se ne druzi sa ljudima druge nacije,vjere ili boje koze :mrgreen: ali nema pravo da drugom zabrani da ne bude zaguljena seljacina.[/quote]
Zavisi od teme,tamo gdje procjenim da je tako nemam me.Nisam mazohista :wink:[/quote]
Znaci priznajes da te ima na temama gdje mozes provocirati i podjebavati.
Pa dobro nije da nisam znao.

Tekstura je bitna,evo ja maloprije iz trgovine,za svaki slucaj sam onoj radnici opipao lice da vidim jel "nasa" malo me blijedo gledala al sto je sigurno sigurno je.[/quote]
To što imam uglavnom različito mišljenje u odnosu na većinu ne znači ovo boldovano.
Evo vidim zadnjih 20-postova je u fazonu ovi Hrvati vaki,oni južnije malo naki,ovi gore nisu loše ovi dolje su nikakvi...
Puno sebi ljudi uzimaju za pravo da određuju ko je kakav.
Ali,koga od Hrvata boli qrac u koju će ga "kategoriju hrvatstva" strpati tamo neki Bošnjak iz Buće Potoka ili Bihaća ili Srbin iz Teslića...
Truba

#183 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Truba »

stakasa wrote:
ultima_palabra wrote:
Black swan wrote:
hrvati u hercegovini su izabrani narod :D i drže slike ante pavelića pored slika svetaca i ne kukaju za jugom:D a većina starijih kuka za NDH i sjeća se vremena tite sa negativnim osjećajima i to je naravno preneseno na mlade
Prijeratni mostarski Hrvati nisu takvi, osim onih koji su prevrnuli ćurak zbog interesa :D
Prijeratni mostarski Hrvati su ispali najgori od svih. Prije rata to nisu bili, daleko od toga. Maltene koplet su navijali za Velez. Ali su se kasnije trebali dokazivat i to oprat. Opustenije je i u Ljubuskom i u Capljini i u Posusju i u Citluku nego u Mostaru
ja sam ko mali navijao za velež i radnički iz niša :D
u raji su svi bili ili zvezda ili partizan... a malo sarajlija i željovaca...i jedan dinamovac i to kad mu je neki rođak počeo tamo igrati (klasični ljudi koji mijenjaju dres kako vjetar puše)
riječ je o čvili

što se mostara tiče pričao mi je rođak da ko je navijao za dinamo prije rata uvijek su ga gledali ono kao da je s marsa pao
antidržavni element... ma klasika ustaše nisu državotvorne a zvezda i partizan jesu :D
velež je ono bio za miješane brakove i prave mostarce koji su živjeli bratstvo-jedinstvo...
zna se kako je danas najduža jednosmjerna cesta mostar zagreb :D a da su srbi zdušili iz mostara svih 17 000 komada
tako da mnoge stvari kasnije budu jasnije
mislimd a velež danas živi samo iz protuteže zrinjskom jer znaju da ih petokraka nervira a da ima malo onih originalnih mostaraca :D
Hafis

#184 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

...ili puši sarajevsku ''Drinu'' :)

Image
daddy-kool

#185 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by daddy-kool »

Hafis wrote:
Elem da se vratim teoriji: prepoznajemo se međusobno u Mostaru veoma jednostavno. Popstoje neka pravila, čak i sitnice koje bi vama sigurno promakle, nama ovdje ne. Pod tim mislim i na jedne i na druge.

Recimo izlazi lik iz Golfa 1 ili 2 a natrag naljepnica BiH veličine osrednje satelitske antena. I sad češkam glavu i mislim se je li to Zvonka ili Bruna :)
Bošnjaci, po boji kože.
Image
spreca

#186 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

bingov buraz wrote: Znaci priznajes da te ima na temama gdje mozes provocirati i podjebavati.

Tekstura je bitna,evo ja maloprije iz trgovine,za svaki slucaj sam onoj radnici opipao lice da vidim jel "nasa" malo me blijedo gledala al sto je sigurno sigurno je.
Zato ces morati da skines gace kad odes da kupis cipele ili kosulju da se ona ubjedi da nije prodala anam onom komu :mrgreen:
zrakomlat

#187 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by zrakomlat »

Situacija u Mostaru uopće nije loša što se tiče međunacionalnih odnosa. Tu ne računam utakmice kao ni likove kojima je konflikt stil života i IQ veličine broja cipela. Raja se mješa, izlazi, a Bošnjaci više izlaze na desnu stranu od Hrvata na lijevu samo zato što tamo ima više izbora. A dođu i Hrvati na lijevu stranu, prošetaju, popiju kafu, znam mnoge.
Neki dan uhapsiše neke lopove, dvojica bošnja i jedna rvatina, zajedno radili :D
volta dzontra

#188 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by volta dzontra »

zrakomlat wrote:Situacija u Mostaru uopće nije loša što se tiče međunacionalnih odnosa. Tu ne računam utakmice kao ni likove kojima je konflikt stil života i IQ veličine broja cipela. Raja se mješa, izlazi, a Bošnjaci više izlaze na desnu stranu od Hrvata na lijevu samo zato što tamo ima više izbora. A dođu i Hrvati na lijevu stranu, prošetaju, popiju kafu, znam mnoge.
Neki dan uhapsiše neke lopove, dvojica bošnja i jedna rvatina, zajedno radili :D
bitno je da nam je radio Slobodna Evropa objasnio da nije tako.
zenit dozic

#189 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by zenit dozic »

A ja se cijelo vrijeme čudim kako imam bolji prolaz kod anamo njihovih nego kod anamo naših, ovaj mali mi je otvorio oči ipak one jadne misle da sam njihov zbog boje kože i teksture lica :D
A sada se moram ovim našim pravdat da sam iako svjetlije puti anamo naš :lol:

A sad ozbiljno starija raja izlazi gdje hoće i kad hoće bez ikakvih problema i druži se sa kim hoće, "problem" su ovi balavci koji se još nisu emancipovali ali za par godina će drugačije razmišljat kad skontaju neke stvari.

PS. ovaj lik AFIZ je sigurno jedan od onih ćelavaca u trenerkama koji cijeli dan sijede na starom Veležovom i igraju kladionicu dok mu ovi s istoka kupe trebe, pa je zbog toga malo neurozan.
bingov buraz

#190 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bingov buraz »

spreca wrote:
bingov buraz wrote: Znaci priznajes da te ima na temama gdje mozes provocirati i podjebavati.

Tekstura je bitna,evo ja maloprije iz trgovine,za svaki slucaj sam onoj radnici opipao lice da vidim jel "nasa" malo me blijedo gledala al sto je sigurno sigurno je.
Zato ces morati da skines gace kad odes da kupis cipele ili kosulju da se ona ubjedi da nije prodala anam onom komu :mrgreen:
a zna se po kojoj vrsti obdarenosti smo mi "tamnoputi" poznati :lol: idemo dalje nabijamo komplekse
Haj to nekako al kako zenu vise u kupovinu poslati :mrgreen:
Sinapsa

#191 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Sinapsa »

zrakomlat wrote:Situacija u Mostaru uopće nije loša što se tiče međunacionalnih odnosa. Tu ne računam utakmice kao ni likove kojima je konflikt stil života i IQ veličine broja cipela. Raja se mješa, izlazi, a Bošnjaci više izlaze na desnu stranu oHrvata na lijevu samo zato što tamo ima više izbora. A dođu i Hrvati na lijevu stranu, prošetaju, popiju kafu, znam mnoge.
Znaci u nekim branšama postoji vec i medjuetnicka saradnja... :D
Murija pravi jos probleme i tako ali neka, neka se odnekle krene...zrno po zrno - pogaca :D
stakasa

#192 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by stakasa »

Black swan wrote:
ja sam ko mali navijao za velež i radnički iz niša :D
u raji su svi bili ili zvezda ili partizan... a malo sarajlija i željovaca...i jedan dinamovac i to kad mu je neki rođak počeo tamo igrati (klasični ljudi koji mijenjaju dres kako vjetar puše)
riječ je o čvili

što se mostara tiče pričao mi je rođak da ko je navijao za dinamo prije rata uvijek su ga gledali ono kao da je s marsa pao
antidržavni element... ma klasika ustaše nisu državotvorne a zvezda i partizan jesu :D
velež je ono bio za miješane brakove i prave mostarce koji su živjeli bratstvo-jedinstvo...
zna se kako je danas najduža jednosmjerna cesta mostar zagreb :D a da su srbi zdušili iz mostara svih 17 000 komada
tako da mnoge stvari kasnije budu jasnije
mislimd a velež danas živi samo iz protuteže zrinjskom jer znaju da ih petokraka nervira a da ima malo onih originalnih mostaraca :D
Ovaj tvoj post je skolski primjer kako ne treba. Hem je prepun predrasuda a jos vise neistina.
Jedino je istina da se bas rjetki navijali za Dinamo. A za Velez su navijali svi. I jednonacionalni i mjesani, i oni sto su isli u crkvu i oni sto su bili u partiji.
Dalje, samo je pola Srba zdusilo iz Mostara kada je VRS kontrolisala ljevu obalu Neretve. Manje od pola. Vecina ih je bilo na desnoj strani, cak su bjezali sa ljeve na desnu ostavljajuci svoje kuce. Kasnije je prema njima nastupio teror od strane HVO-a i HOS-a (nisu ih samo Hrvati maltretirali, radili su to i Muslimani ali je politika bila hrvatska. To je rezultiralo dosta velikom broju Srba u ABiH sve tamo do maja devedeset trece) i to je oslabilo tek izbijanjem rata izmedu Hrvata i Muslimana. Da ironija bude veca, ti isti Srbi, dotad najcistija grupacija stanovnistva postaju medu gorljivijim zagovornicima sukoba i podjele. Iz svog straha, skinuli brigu sa sebe.
Velez je radnicki sportski klub i za njegove pristalice se ne trebas bojat. Uglavnom, petokraka nece nigdje, kome se ne svida ima jos klubova
Truba

#193 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Truba »

a šta je greška?
pisao sam najmanje o mostaru a vise o svom osobnom viđenju nekih stvari
spreca

#194 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

Hafis wrote: hvala bogu.
Pa vidiš da ovdje ovi stručnjaci sveznadari čak i raspravljaju o tipologiji, to jest o ''vrstama Hrvata''. Tako da imamo zvaničan zaključak da su tuzlanski Hrvati relativno mehak materijal, a one srednjobosanske i hercegovačke dijele samo nijanse.
a 95% ovdje ih nije vidjelo Hrvata uživo, osim kakvog pjevača na koncertu, što ih opet ne sprječava u dijagnosticiranju.

Hafize.....jel te to sramota spomenuti posvce ili oni nisu hrvati......u stvari sta ste im uradili i mene bi bilo sramota ih spominjati.......a za razlike medju hrvatima .....one postoje.....tuzlanski hrvati i posavci su prakticno isto sto i slavonci i razlikuju se od sirokobrijseksih......razlika je izmedju dalmatinaca,medjumuraca,slavonaca istrana itd......to sto ti neznas te razlike neznaci da ih nema..........a moram priznati u cemu si dobar to je u nekom svom sovinizmu......tu ti malo ko moze biti ravan na ovom forumu..........kako ono kazes da picke s druge strane odmah detektujes sveMucilisni profesore............a ono podebljano samo govori o tome koliko lazes i petljas.......ja takvih naljepnica nevidjeh nigdje a bogami proslo se vise od pola svijeta i vise......ti ako danas nista ne slazes osjecas tuzno i izgubljeno
stakasa

#195 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by stakasa »

Black swan wrote:a šta je greška?
Pa procitaj, tvrdnje sto si ti iznjeo ja sam pobio.
Najace mi je da je Velez protuteza Zrinjskom, pa je li Velez gasio Zrinjskog devedeset druge ili Zrinjski Veleza
spreca

#196 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

Hafis wrote:...ili puši sarajevsku ''Drinu'' :)

Image
Glup si ko kurac...od svoje mrznje nevidis da je ovo Nishka ......a vi mozete pusiti zetu
stakasa

#197 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by stakasa »

spreca wrote:
Hafis wrote: hvala bogu.

Hafize.....jel te to sramota spomenuti posvce ili oni nisu hrvati......u stvari sta ste im uradili i mene bi bilo sramota ih spominjati.......a za razlike medju hrvatima .....one postoje.....tuzlanski hrvati i posavci su prakticno isto sto i slavonci i razlikuju se od sirokobrijseksih......razlika je izmedju dalmatinaca,medjumuraca,slavonaca istrana itd......to sto ti neznas te razlike neznaci da ih nema..........a moram priznati u cemu si dobar to je u nekom svom sovinizmu......tu ti malo ko moze biti ravan na ovom forumu..........kako ono kazes da picke s druge strane odmah detektujes sveMucilisni profesore............a ono podebljano samo govori o tome koliko lazes i petljas.......ja takvih naljepnica nevidjeh nigdje a bogami proslo se vise od pola svijeta i vise......ti ako danas nista ne slazes osjecas tuzno i izgubljeno
Nije zar da Hafis prica po forumu da je sveucilisni profesor :D
spreca

#198 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

bingov buraz wrote: Zato ces morati da skines gace kad odes da kupis cipele ili kosulju da se ona ubjedi da nije prodala anam onom komu :mrgreen:
a zna se po kojoj vrsti obdarenosti smo mi "tamnoputi" poznati :lol: idemo dalje nabijamo komplekse
Haj to nekako al kako zenu vise u kupovinu poslati :mrgreen:[/quote]
To je malo tezi slucaj....zenu ne salji dalje od ulaza u stan :lol: ........inace ce Hafiz odmah oshacovat :lol:
Truba

#199 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Truba »

stakasa wrote:
Black swan wrote:a šta je greška?
Pa procitaj, tvrdnje sto si ti iznjeo ja sam pobio.
Najace mi je da je Velez protuteza Zrinjskom, pa je li Velez gasio Zrinjskog devedeset druge ili Zrinjski Veleza
nisam rekao da je protuteža u tom smislu negao kao ono inat radi u njima pa su jači nego što bi bili da su jedini klub u gradu

isto ko da je BSK velež a borac zrinjski :D
spreca

#200 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

stakasa wrote: Nije zar da Hafis prica po forumu da je sveucilisni profesor :D
a covjek kad je opicen prica svasta.......ali kako ga boli ona naljepnica BiH na G2....ucini mu se ko pola sirokog......stas covjek vjerovatno voza nekog bijesnog kenjca :mrgreen:
Post Reply