Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za to da je obavezno naznačiti da li neka hrana sadrži svinjetinu ili svinjske proizvode?

Da
144
76%
Ne
45
24%

Total votes: 189

homega

#176 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by homega »

Dobrinja80 wrote:
Ljakan wrote:Opste poznato je da se po rs-u 99% koristi mast u pekarama i ostalim mjestima gdje se sprema hrana.Narucis piletinu dobices je ali na masti.Zato bolje ko ne jede krmka neka ne rizikuje a to sta bi trebalo zakonski opet su oni kompetentni a ne mi.Njihova republika njihovi zakoni.

Mast je duplo ili više skuplja od ulja, a pekari imaju isti cilj što manje uložiti i što skuplje prodati.
tako da to tvoja tvrdnja nije tačna.

Džamijska... :oops:
Dobrinja80

#177 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Dobrinja80 »

salik79 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Pa u kardiokirurgiji se koristi i kravlji bioloski zalistak, jednako kao i svinjski. Kakve to veze ima.
Procitaj koje su sve slicnosti ljudskog i svinjskog organizma, pa ces uvidjeti da niti jedan papkar nije ni blizu po toj slicnosti. Sam si napisao "PERSONA non grata" :D
I žuta štampa piše o sličnostima

Američki genetičar tvrdi: Čovek je nastao ukrštanjem majmunice i krmka!
Ljudska vrsta nastala je kao hibrid mužjaka svinje i ženke šimpanze, tvrdi jedan od vodećih američkih genetičara.

http://www.alo.rs/vesti/bizzare/americk ... rmka/38959
........
radostan dan

#178 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by radostan dan »

Dobrinja80 wrote: Ljudska vrsta nastala je kao hibrid svinje i šimpanze, tvrdi jedan od vodećih američkih genetičara.

........
za neke forumaše sam znao, al novo mi je za ljudsku vrstu...
Bosanac sa dna kace

#179 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Bosanac sa dna kace »

homega wrote:
dječak sa šibicama wrote:Radikaliziranje je i pocelo sa tim uhljupima sa istoka.

Kako su to muslimani Jugoslavije zivjeli prije `92 pitam se, u Sarajevu je skoro svaka mesnica imala i svinjetinu, restorani takodje, pa se niko ziv nije bunio.
Odjednom problem, ukinuta krmetina ili strogo distancirana ko u Merkatoru, posebne masine za rezanje svinjskih proizvoda, po restoranima svinja persona non grata uglavnom, i opet ne valja.

Najbolje da se zabrani na nivou drzave :roll:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Još bolje - da nemuslimani trajno isele iz BiH :-) :-)
Haj ne ser'te, bilo je radnji i novina u kojima je pisalo dje se prodaje halal hrana.
U Glasniku IZ iz 1975 na dvije stranice ogromnim slovima pise da fabrika mesnih proizvoda u Vrbasu, Vojvodina, proizvodi sve vrste mesnih proizvoda na halal nacin, i da su svi njihovi proizvodi sigurni po pitanju toga.
Bilo je dosta onih koji su pazili sta jedu.
sadie_forever

#180 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by sadie_forever »

Sarajevo 1992 je imalo bar 50% onih koji jedu svinjetinu,Sarajevo 2015 nema ni 10% onih koji je jedu....i hocemol silom trpati krmetinu u mesare cisto radi prividjenog multkulti
rekla-kazala

#181 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by rekla-kazala »

Svaki proizvod treba da bude deklarisan i da piše šta sve sadrži.
Ukoliko se radi o restoranu, hotelu, pekari,.. ona onaj ko vas uslužuje mora znati šta je sve u proizvodu i to ne samo zbog muslimana koji ne jedu svinjetinu nego i zbog mnogih kršćana koji ne jedu svinjetinu i nije samo u pitanju svinjetina nego i mnoge druge namirnice koje izazivaju alergijske reakcije.
NIN

#182 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by NIN »

sadie_forever wrote:Sarajevo 1992 je imalo bar 50% onih koji jedu svinjetinu,Sarajevo 2015 nema ni 10% onih koji je jedu....i hocemol silom trpati krmetinu u mesare cisto radi prividjenog multkulti
Jednostavno, da covjek eksplodira od gluposti!

U po Zagreba kila banana u Billi 4,99, kila klementina 3,99, kila jabuka, odlicnih, 3,99, francuska u Lidlu 2,49, juneca butka za gulasa, kila 39,99 ... , kuna, da se razumijemo! Steta sto ne slikah pa da uporedimo s dzubretom iz Binga, bas steta! Ali, jeftinije tamo, a tamo duplo vece plate, duplo!

I da, necemo silom nikome trpati svinjetinu u usta nego se potruditi da ne gledamo ko je jede, i da ga ne kritikujemo radi toga! Ko zeli naci tartufe, naci ce ih! Ko zeli naci tarantule sa zara naci ce ih!

Kod mene u radijusu od oko 500m dvije specijalizirane mesare sa iskljucivo svinjskim mesom, odlicne! Takodjer, dva Binga i jedan Konzum u istom radijusu sa svjezim svinjskim mesom, kuces dalje! Ko zeli, bujrum, ko ne zeli, bujrum takodjer! Ne vidim spor!
Zeljoooo

#183 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Zeljoooo »

NIN wrote:
sadie_forever wrote:Sarajevo 1992 je imalo bar 50% onih koji jedu svinjetinu,Sarajevo 2015 nema ni 10% onih koji je jedu....i hocemol silom trpati krmetinu u mesare cisto radi prividjenog multkulti

U po Zagreba kila banana u Billi 4,99, kila klementina 3,99, kila jabuka, odlicnih, 3,99, francuska u Lidlu 2,49, juneca butka za gulasa, kila 39,99 ... , kuna, da se razumijemo! Steta sto ne slikah pa da uporedimo s dzubretom iz Binga, bas steta! Ali, jeftinije tamo, a tamo duplo vece plate, duplo!

I da, necemo silom nikome trpati svinjetinu u usta nego se potruditi da ne gledamo ko je jede, i da ga ne kritikujemo radi toga! Ko zeli naci tartufe, naci ce ih! Ko zeli naci tarantule sa zara naci ce ih!

Kod mene u radijusu od oko 500m dvije specijalizirane mesare sa iskljucivo svinjskim mesom, odlicne! Takodjer, dva Binga i jedan Konzum u istom radijusu sa svjezim svinjskim mesom, kuces dalje! Ko zeli, bujrum, ko ne zeli, bujrum takodjer! Ne vidim spor!
Ti si iz Tuzle pa otud tolike mesare sa svinjskim mesom :oops:
todd_smith

#184 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by todd_smith »

Da li ste za to da je obavezno naznačiti da li neka hrana sadrži svinjetinu ili svinjske proizvode?
kakva glupost

ako prodajes na trzistu gdje kupci imaju posebne potrebe onda se prilagodis istim

nema tu vjera/nacionalnost nikakve veze

isto kao sto treba da se naglasi da li ima soju u sebi i slicno
NIN

#185 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by NIN »

Zeljoooo wrote:
NIN wrote:

Ti si iz Tuzle pa otud tolike mesare sa svinjskim mesom :oops:
Ma ja, ja sam iz Tuzle, jeste! Veliki problem jer imamo puno prodajnih mjesta gdje se prodaje klempo! Sta ces!

Nego, da se vratimo sustini, pa kazemo da ova ili ovaj iz Sarajeva ne zna jadan napisat prosto-prosirenu recenicu, ma ne zna napisat ni rijec kako treba, a vazio bi oko svinjetine i konzumaciji iste... :lol:

Zar nije jednostavnije, ja je jedem, uzivam u njoj, pogotovo suhovini, a ti je ne jedi, uzivaj u bilo cemu sto smatras ispravnim i ukusnim, i sve 5!
sadie_forever

#186 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by sadie_forever »

Ne kontam nin sta sam tako lose rekao? jel nisam u pravu? jel se demografija Sa promjenila? jel to utice na konzumiranje svinjetine?
homega

#187 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by homega »

sadie_forever wrote:Ne kontam nin sta sam tako lose rekao? jel nisam u pravu? jel se demografija Sa promjenila? jel to utice na konzumiranje svinjetine?
Demografska promjena utiče samo na promet svinjetine, konkretno, ali ta promjena nipošto ne smije biti razlog gubitku prava na prodaju ili posebno na konzumiranje svinjetine. A "sarajevski" islamisti upravo pokušavaju sa apsolutnom zabranom svinjetine, u svakom smislu :-)
NIN

#188 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by NIN »

sadie_forever wrote:Ne kontam nin sta sam tako lose rekao? jel nisam u pravu? jel se demografija Sa promjenila? jel to utice na konzumiranje svinjetine?
Slika i prilika si drustva u kojem zivim i iz kojeg se zelim iseliti, zauvijek!
Zeljoooo

#189 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Zeljoooo »

homega wrote:
Demografska promjena utiče samo na promet svinjetine, konkretno, ali ta promjena nipošto ne smije biti razlog gubitku prava na prodaju ili posebno na konzumiranje svinjetine. A "sarajevski" islamisti upravo pokušavaju sa apsolutnom zabranom svinjetine, u svakom smislu :-)
Apsolutno netacno!
Zeljoooo

#190 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Zeljoooo »

NIN wrote:
Kud ces Iz Drzave Tuzle? Povedi i mene!
homega

#191 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by homega »

NIN wrote:
Ako travu ne šišaš redovno, naraste korov :-)
Zeljoooo

#192 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Zeljoooo »

homega wrote:
NIN wrote:
Ako travu ne šišaš redovno, naraste korov :-)
Pun kamenjar korova.
harač

#193 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by harač »

homega wrote:A "sarajevski" islamisti upravo pokušavaju sa apsolutnom zabranom svinjetine, u svakom smislu :-)
spomenu ja vlažne vehabističke snove prije par stranica :D
Stjui

#194 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Stjui »

Halcyon wrote: Nije.
:lol: :thumbup:

što reče jednom naš uvaženi reis:" kome ba,da se mi prilagođavamo?!"
Halcyon

#195 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Halcyon »

Stjui wrote:
Halcyon wrote: Nije.
:lol: :thumbup:

što reče jednom naš uvaženi reis:" kome ba,da se mi prilagođavamo?!"
Mišljenje reisa meni kao agnostiku stvarno nije relevantno. Ipak, ono šta prezirem jesu ovi k'o fol moderni i neopterećeni koji se zaklinju u civilizacijske vrijednosti 21. vijeka, poštovanje drugog i drugačijeg, a sve ono šta bh. muslimanima padne na pamet da traže proglašavaju šovinizmom, vjerskim fanatizmom dok neki preporučuju i selidbu u Iran i Saudijsku Arabiju jer Bože sačuvaj da se i muslimanima ovdje dadnu bilo kakva prava. Pa pogledaj samo temu o Arapima koji kupuju zemlju u Kiseljaku, yebo te k'o da se radi o gorilama, a ne o ljudima.

Ako išta na svijetu mrzim, to je licemjerje i glumatanje da si nešto od čega si vrlo, vrlo daleko. Fuj!
Stjui

#196 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Stjui »

Halcyon wrote: Mišljenje reisa meni kao agnostiku stvarno nije relevantno. Ipak, ono šta prezirem jesu ovi k'o fol moderni i neopterećeni koji se zaklinju u civilizacijske vrijednosti 21. vijeka, poštovanje drugog i drugačijeg, a sve ono šta bh. muslimanima padne na pamet da traže proglašavaju šovinizmom, vjerskim fanatizmom dok neki preporučuju i selidbu u Iran i Saudijsku Arabiju jer Bože sačuvaj da se i muslimanima ovdje dadnu bilo kakva prava. Pa pogledaj samo temu o Arapima koji kupuju zemlju u Kiseljaku, yebo te k'o da se radi o gorilama, a ne o ljudima.

Ako išta na svijetu mrzim, to je licemjerje i glumatanje da si nešto od čega si vrlo, vrlo daleko. Fuj!
dobro,ovo što je reis rekao se više odnosi na bošnjački narod,nego na vjernike.e sad,ako nisi ni bošnjak,komentari su ti na mjestu,licemjere si odlično "pročitao" i ja i gospodin mustafa se slažemo s tobom. :thumbup: :D
Dobrinja80

#197 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Dobrinja80 »

Pa šta se zaključuje iz ove teme?
Jeli svetinja zdravija ili nezdravija od ostalih vrsta mesa?

O ukusima se neraspravlja, a vjerske dogme su zastarile, neće meni niko zabranjivati šta ću da jedem, za svoje pare mogu da jedem i hobotnicu i zablje batake ako mi je to ćeif.
insomnia78

#198 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by insomnia78 »

Pa niko ti ni ne zabranjuje
Red je ljude informisati o sastojcima onog sto jedu
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#199 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by hrasno38 »

spreca wrote:S obzirom da je u Bih polovina stanovnistva muslimani ,treba kupovati samo one artikle koji imaju Halal certifikat ......ubrzo svi kojima je stalo da prodaju vise bi napravili Certifikat i u proizvodnji bi imali takve proizvode.
Vezano za ovu temu i stanovnistvo u BiH:

Prema neslužbenim rezultatima popisa stanovništva u BiH živi 48,4 posto Bošnjaka, 32,7 posto Srba, 14,6 posto Hrvata i 4,3 posto "ostalih".

Dakle retoricki receno skoro priblizan broj u BiH je muslimana (48,4%) i nemuslimana (ili prevedeno jezikom ove teme "onih koji jedu svinjetinu" 47,3%). Medjutim kao i u vjeri i svim ostalim sferama zivota ljudima se treba omoguciti da jedu sta zele, da zive kako zele i da vjeruju kako zele a sve to naravno da ostane nesto licno a ne sredstvo propagande. Treba postovati i one koji ne jedu ali i one koji jedu svinjetinu jer kako kaze vjera "grijeh ne ulazi na usta nego iz usta".
Eborg

#200 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Eborg »

Meni opet nije jasno na koji način bi ovi što jedu svinjetinu bili "ugroženi" pa se toliko opiru i ovo smatraju fanatizmom i šovinizmom. Kao eto, oni su moderni i napredni, a svi ostali su zaostali i nemaju pravo da to traže, osim ako nisu svaki dan u džamiji ili imaju medicinski razlog za to.

Uzmimo obratnu situaciju, da BH-zajednica hindusa traži da se označi ima li negdje govedine i/ili da se navede sastav svakog proizvoda, u kojoj mjeri to nas ostale ugrožava ako je mi jedemo?

U cijeloj temi uopće nije poenta da se nešto zabrani, već samo da se naglasi/istakne sastav proizvoda TAMO GDJE GA SADA NEMA a to su restorani i pekare gdje hrana nije industrijski zapakovana. Možda je u nekoj religiji zabranjena mrkva, pa na ovaj način mogu "profitirati".
Post Reply