Jeste li ili niste Čarli

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply

Jeste li Čarli ili pak ne?

Da
87
28%
Ne
203
65%
Samo četvrtkom (odbijam odgovoriti)
21
7%

Total votes: 311

johnlock071

#176 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

madner wrote:Da se prvo dogovorimo da u Francuskoj vladaju pravila da je satira nesto sasvim ok i svima prihvatljivo. :D
Jest dok ne praviš satiru o židovima i holokaustu. Nadji video par stranica nazad.... Licemjerna je skoro svaka zapadna "sloboda".
aktivacija

#177 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by aktivacija »

A i ono...sta se muslimani bune...mi crtamo karikature i "ostalih"....
Nit su muslimani to trazili od vas, nit bi sami to radili...
Dakle, jos jedan vas argument koji nam poturate ko kukavicije jaje...ko da mi ne citamo sta vi pisete.
sinuhe

#178 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by sinuhe »

aktivacija wrote: Stvar je i u tome sto vama smeta moralni kodeks muslimana i nepojmljivo vam je da mi volimo svog Poslanika s.a.w.s vise nego sami sebe, svoje porodice i djecu. Mi za cast svoga Poslanika zivimo i umiremo.
Strašno.
madner

#179 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by madner »

johnlock071 wrote:
madner wrote:Da se prvo dogovorimo da u Francuskoj vladaju pravila da je satira nesto sasvim ok i svima prihvatljivo. :D
Jest dok ne praviš satiru o židovima i holokaustu. Nadji video par stranica nazad.... Licemjerna je skoro svaka zapadna "sloboda".
Video gdje autor satire o zidovima gostuje je dokaz da nema satire o zidovima. Sjajno. Logika za deset. :D
hopi

#180 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by hopi »

Jesam!
johnlock071

#181 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

madner wrote:
johnlock071 wrote:
Video gdje autor satire o zidovima gostuje je dokaz da nema satire o zidovima. Sjajno. Logika za deset. :D
Joj ne znam jel se praviš il si fakat...

Pričam ti o tome kako ta liberalna francuska javnost reaguje sa dvostrukim aršinima..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#182 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Truba »

činjenica je da se milijuni ne slažu s tekovinama francuske buržoaske revolucije

ili mijenjati ljude ili revoluciju :run:
johnlock071

#183 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

hopi wrote:Jesam!

Pa deder i ti kakve karikature napravi i potpiši se obavezno ;)
aktivacija

#184 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by aktivacija »

sinuhe wrote:
aktivacija wrote: Stvar je i u tome sto vama smeta moralni kodeks muslimana i nepojmljivo vam je da mi volimo svog Poslanika s.a.w.s vise nego sami sebe, svoje porodice i djecu. Mi za cast svoga Poslanika zivimo i umiremo.
Strašno.
Ne. Crtati karikaturu Poslanika je strasno.
Ali meni ne smeta cinjenica da ti to nit ces moci shvatiti nit prihvatiti.
Zato i postoji termin "mi" i "anam' oni"... :)
madner

#185 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by madner »

Image
JanuaryJones

#186 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by JanuaryJones »

kakavdanakneiskustvu wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
JanuaryJones wrote:Organizovana religija je javna domena i javna stvar i kao takva podložna kritikama. Katolička crkva je period fundamentalizma i agresivnog dogmatizma u velikoj mjeri već preživjela (blasfemija se kažnjavala smrću u najgorim mukama) i ostavila iza sebe inkviziciju i slične rabote. Kad religija postane privatna stvar svakog čovjeka, ono što nosi u duši - istinska vjera i ljubav u ono što vjeruje - jedina borba koja čovjeku preostaje biće spoznaja Boga ili svevišnjeg unutar samog sebe i tada ću braniti svakog insana protiv ismijavanja, rugla i uvrede. Dotad sam Charlie.
Sjajno!

Ako dozvolis, prepisao bih u svoje biljeske :)
i ja takođe
Islam tek treba da prodje ono kroz šta je kršćanstvo dobrim dijelom prošlo u srednjem vijeku. Jedino se bojim da će ta faza trajati puno duže i biti puno bolnija (i pogubnija za nevjernike i blasfemičare) zbog činjenice da živimo u kudikamo tehnološki naprednijem svijetu nego što je to bio srednji vijek. Živimo u doba brze komunikacije i prenosa novosti (kakve god one bile, istinite ili ne), u doba oružja za masovno uništenje i napredne nauke, na svim poljima. Toga me strah a ostalo će nadoći.
Walther

#187 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Walther »

osim ako su u igri Zidovi, pederi, homosexualci, .... onda vazi nesto drugo :wink:
dale cooper

#188 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by dale cooper »

aktivacija wrote:
sinuhe wrote:
Strašno.
Ne. Crtati karikaturu Poslanika je strasno.
Ali meni ne smeta cinjenica da ti to nit ces moci shvatiti nit prihvatiti.
Zato i postoji termin "mi" i "anam' oni"... :)
Najstrašnija su ubistva nedužnih ljudi. Koja usput rečeno krše neke od glavnih temelja islamske ili bilo koje druge
vjere. Ali pretpostavljam da bi to nekome ko je vjernik trebalo biti poznato.
johnlock071

#189 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

dale cooper wrote: Najstrašnija su ubistva nedužnih ljudi. Koja usput rečeno krše neke od glavnih temelja islamske ili bilo koje druge
Jel po Islamu nedužan onaj koji se izruguje sa ovim s čim se Čarli izrugivao?

Učiti, učiti i samo učiti, jedino tako možeš razlučiti......

Daj ljudi prestanite pisati gluposti bez argumenata.
madner

#190 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by madner »

Walther wrote:
osim ako su u igri Zidovi, pederi, homosexualci, .... onda vazi nesto drugo :wink:
Image

Koja je tacno razlika izmedju dva i tri? :D
Walther

#191 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Walther »

madner wrote:
Walther wrote:
Image

http://www.dailymotion.com/video/x3x6rf ... vanja_news

kao i izmedju prvo i drugog....
dale cooper

#192 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by dale cooper »

johnlock071 wrote:
dale cooper wrote: Najstrašnija su ubistva nedužnih ljudi. Koja usput rečeno krše neke od glavnih temelja islamske ili bilo koje druge

Je li gdje piše da je ubijanje dozvoljeno?
madner

#193 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by madner »

Dakle skec o zidovima kao dokaz da skecevi o zidovima nisu dozvoljen. Walter genije. :D
insomnia78

#194 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by insomnia78 »

madner wrote:
Walther wrote:
Image

Kralj
Inace ovo je iz Charbovog (glavni urednik) serijala, svaki dan jedna zapovjed, Tora ilustrovana od Charba
Ova Madnerova slika Se odnosi na "ne tlaci slabije"
Last edited by insomnia78 on 09/01/2015 23:38, edited 1 time in total.
Walther

#195 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Walther »

madner wrote:Dakle skec o zidovima kao dokaz da skecevi o zidovima nisu dozvoljen. Walter genije. :D
Genije... hoces znati upratiti pricu novinara....imas na kraju "ukratko".... ako zelis mogu ti sastaviti i .ppt verziju. U prvom dijelu se brani "satira" a u drugom dijelu se izbaciva gost zbog satire. U prvom slucaju su meta muslimani, u drugom Zidovi.

pokusaj upratiti te male ali bitne detalje...
aktivacija

#196 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by aktivacija »

[quote="dale cooper"

Najstrašnija su ubistva nedužnih ljudi. Koja usput rečeno krše neke od glavnih temelja islamske ili bilo koje druge
vjere. Ali pretpostavljam da bi to nekome ko je vjernik trebalo biti poznato.[/quote]

Gdje prestaje sala?
Nekoga boli udarac rukom, nas muslimane boli prikazivanje naseg Poslanika na nacin na koji je prikazivan. I mi kazemo,... nemojte vise to nas boli. Vi kazete, sta se bunis, mi se samo salimo. I mi cemo ti odrediti sta ce da te boli. Ko si ti da odredjujes sta te boli???!!
Da si zidov ili peder smio bi se buniti, jer su to zasticene sorte. Posto si musliman, sam si kriv sta god da ti se desi.
johnlock071

#197 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

dale cooper wrote:
johnlock071 wrote:

Je li gdje piše da je ubijanje dozvoljeno?
Ubijanje nevinoga je krajnje nedozvoljeno i oštro kažnjivo. Čarli nije nevin. To je ako gledamo po Islamu.
bach

#198 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by bach »

Black swan wrote:Danas aktualno pitanje...bit će zaboravljeno kad dođe novi problem... svake vijesti tri dana traje
ljudi po fejsu postaju Čarli bez da znaju o čemu je riječ, također su protiv onako ne znajući čitavu priču

Mene zanima puls ili ti ga :D bilo... medijskih djelatnika i forumaša
ali bez politike i klasičnog "ALI" u odgovorima

osuđujemo ubojstva, ne zanimaju me urote, kolonijalizam, sadam, bliski istok
znači
ovdje govorimo o uređivačkoj politici

dakle moje mišljenje je: ja nisam čarli

Prva stvar ne slažem se s takvim novinarstvom koje je samo sebi svrha
Postavlja se pitanje što za pojedinca znači objavljivanje blasfemičnih karikatura. Kakav je smisao u tome? Da se netko nasmije na sekundu ili dvije? Kakvu korist ima individua i šira društvena zajednica od toga? Hoće li svijet biti bolje mjesto za život ako se konstantno objavljuju karikature religijskih svetinja? Odgovor je jasan: nikakve! A šteta je kako vidimo nemjerljiva...

mojih 5 pfeninga...

dakle ne bih radio u takvoj firmi osim kad ne bih imao ljeba jesti a i tad ne bih crtao one gluposti koje crtaju godinama.
Prije nekih godinu i po bio enkakav seminar u organizaciji EU. Pričalo se o medijskim slobodama, o euroatlanskim integracijama, multikulturalnosti i slobodi govora. Imali smo i nekakve kretenske "radionice". Moja grupa je imala zadatk osmisliti lafo nekakvu političku izbornu kampanju. Pored dedsetak ljudi iz ex, jedne dobre koke iz Danske, nekog lika iz bugarske, u našoj grupi je bio dečko iz Turske, politolog, člana omladinskog pogona Erdoganove partije.

Ja sam preložio da napravimo "lafo" tranasaprent na kojem bi pisalo "Premijer je lopov. Vlada je lopov". Tako je nešto. Kada sam to rekao, ovaj Erdoganov junoša je skočio kao ubodenn i počeo da skiči kao blesav

"Kako možeš reći da je premijer lopov? Kako možeš reći da je je premijer vlade lopov? Znaš li da je zo zabranjeno? Znaš li da je to zabranjeno reći" vrištao je.

Pokušao sam ga smiriti i objasniti mu da se ništa loše neće desiti ako kažemo da je neki poliričar "lopov". Posebno ako znamo da su svi političari, ministri i premijeri - lopovi. Rekao sam mu je u mojoj zemlji sasvim normalno reći za nekog važnog političa da je lopov.

Ovaj je još više povilenio.

"Ne, ne...To se ne smije raditi...Polittičari nisu lopovi...Novinari su lopovi i lažovi...Ti si lažov"...

Odlijepio lika, bar mi se tako činilo. Seminar je trakao par dana i stalno sam ga podhebavao "Yoz Prime Minister is thief". On bi svaku put napravio bolnu grimasu i vrisnio kao uboden...

U njegovoj kulturi, reći da su predsjenik i premijer lopovi je smrtni grijeh. U našoj nije. Nama smeta ismijavanje religioznih pojmova...U Francsukoj ne smeta. Drugačija kultura, zemlje, občaji...
dale cooper

#199 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by dale cooper »

johnlock071 wrote:
Ubijanje nevinoga je krajnje nedozvoljeno i oštro kažnjivo. Čarli nije nevin. To je ako gledamo po Islamu.
Hoćeš da kažeš da islam odobrava ubistvo. Jesi li siguran?
madner

#200 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by madner »

Pa genije, voditelj moze zastupati stavove kakve hoce, poenta je da je to dozvoljeno.

Ako ti nije tesko objasni nam jos jednom kako nema satire o zidovima poslje ovog komicara koji se time bavi. :D
Post Reply