Sta se to treba shvatiti? Bez imalo umotavanja insinuirao si da je neko iz tuzle i zenice okruzio i granatirao sarajevo sto moze samo poremecena osoba izjaviti. I ti nasao mene prijavljivati?! Ti si najobicnije smece od covjeka.Hajvan wrote: ti ne shvataš moje postove na ovoj temi…
kako si opet poce o da vriđaš, bićeš oba puta prijavljen
Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
-
nightvision
#176 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
- Hajvan
#177 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
a tuzlaci i zeničani su jedine skupine koje imaju animozitet spram sarajeva?!
mislim da su od svih skupina koje baš ne vole sarajvo, navedeni u manjini.
Last edited by Hajvan on 09/01/2015 16:21, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#178 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Znam ih i ja koliko hoces. Problem je sto ti biznisi zavise od njihovog uposlenja u instituciji. Da toga nema propali bi namahsupercali wrote: nije belaj
imas njih koji pored fotelje imaju i vlastiti biznis
brate ako imas firmu koji kurac radis u nekim tim institucijama
ja ih bar 3 znam da tako rade
naravno nisu svi takvi al da ih ima ima
i kao sto rekoh pokretanje biznisa od tih para nek se zaposljavaju ti paraziti i rijesio si bar pola problema
a nije ni rijedak slucaj da oba supruznika rade u tim institucijama tako da se to ne bi toliko osjetilo kao sto se predstavlja
Ali ovo stvarno prevrsava svaku mjeru. Svako jutro neko novi osvane u tim kancelarijama
-
hujdur007
#179 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ovaj zakon o raspodjeli je na snazi od 2006 godine, dakle već 9 godina.
Je li zna neko na koji način se vršila raspodjela prije 2006?
Više puta se spominjalo da se u sarajevu i prikupi najviše poreza, je li ima neko konkretne neke podatke gdje to možemo vidjeti i uporediti sa ostalim kantonima?
Druga stvar je i to da je sasvim logično da će se više poreza prikupiti u Sarajevu, kad u startu Sarajevo dobije duplo više novca, duplo više se ima za potrošiti, i posljedično više poreza se prikupi.
Da ne spominjemo i brojne institucije sa federalnog i državnog nivoa koje su smještene u Sarajevu, ambasade i tako dalje, i sve to doprinosi tome da se više poreza prikupi u Sarajevu.
Ali kao što je neko već napisao, prikupljeni porez je državni novac, i država odlučuje o tome gdje će ga usmjeriti, čak je više logično da bude obrnuto, tj da država više investira u slabije razvijena područja, nego u ona koja su najviše razvijena.
Više puta se spominjalo da se u sarajevu i prikupi najviše poreza, je li ima neko konkretne neke podatke gdje to možemo vidjeti i uporediti sa ostalim kantonima?
Druga stvar je i to da je sasvim logično da će se više poreza prikupiti u Sarajevu, kad u startu Sarajevo dobije duplo više novca, duplo više se ima za potrošiti, i posljedično više poreza se prikupi.
Da ne spominjemo i brojne institucije sa federalnog i državnog nivoa koje su smještene u Sarajevu, ambasade i tako dalje, i sve to doprinosi tome da se više poreza prikupi u Sarajevu.
Ali kao što je neko već napisao, prikupljeni porez je državni novac, i država odlučuje o tome gdje će ga usmjeriti, čak je više logično da bude obrnuto, tj da država više investira u slabije razvijena područja, nego u ona koja su najviše razvijena.
- forum@sh
#180 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Kako se čudne paralele povlače ovdje.
Realno, industrijski i privredni giganti su vazda bili TK i Ze-Do. A tokovi novca u ovoj nakaradi od države su takvi da se prvo deponuje u Sarajevu, pa kad se namire i Kunta i Panta, određeni procenat se vraća Kantonima, a mrve samo idu općinama. I to je najžalosnije od svega. A kad izbacimo ovaj državni aparat (jer on nas sve žulja), šta nam je pokriće tvrdnji da je Sarajevo povlašteno. Iako živim tu, nekad mi nije jasno..
Tek nedavno je, recimo, donešena odluka da se Tuzli i Kaknju uplaćuju određena sredstva na ime zagađenosti od TE. Za razliku od općina sa hidroakumulacijama koje to, koliko mi je poznato, godinama već imaju. Ovo je samo jedan od tih primjera nepravde.
Treba glavni grad da ima određeni povlašteni status, i to stoji. Ali ne na način da te drugi zbog toga mrze, a ti ih, umjesto da ko čovjek priznaš realnost, još i napadaš. Nekad me tačno stid ovog grada, nismo prije takvi 'licimuri' bili.
Realno, industrijski i privredni giganti su vazda bili TK i Ze-Do. A tokovi novca u ovoj nakaradi od države su takvi da se prvo deponuje u Sarajevu, pa kad se namire i Kunta i Panta, određeni procenat se vraća Kantonima, a mrve samo idu općinama. I to je najžalosnije od svega. A kad izbacimo ovaj državni aparat (jer on nas sve žulja), šta nam je pokriće tvrdnji da je Sarajevo povlašteno. Iako živim tu, nekad mi nije jasno..
Tek nedavno je, recimo, donešena odluka da se Tuzli i Kaknju uplaćuju određena sredstva na ime zagađenosti od TE. Za razliku od općina sa hidroakumulacijama koje to, koliko mi je poznato, godinama već imaju. Ovo je samo jedan od tih primjera nepravde.
Treba glavni grad da ima određeni povlašteni status, i to stoji. Ali ne na način da te drugi zbog toga mrze, a ti ih, umjesto da ko čovjek priznaš realnost, još i napadaš. Nekad me tačno stid ovog grada, nismo prije takvi 'licimuri' bili.
- supercali
#181 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
bata pa donekle si u pravu vezani su za te institucije al ne vecina
a i sto kazes savrseno me boli neka stvar sta bi bilo
jer ni oni nisu nesto brinuli kad su otpustani radnici dite zeljezare ovoga onoga
nek se snalaze sami
a za siru zajednicu ne bi vjeruj mi bilo veceg efekta
tu bi najvise najebali oni bas najobicniji koji su do guse u kreditima i koji stvarno rade u tim institucijama dok ovi drugi su tu samo da prime placu a ganjaju svoj biznis a i imaju ustedjevinu
a ko nema ko ih jebe kad nisu stedili nego su se pravili da imaju i telefone i aute i ljetovalo se svuda a nisu mislili na sutra
a i sto kazes savrseno me boli neka stvar sta bi bilo
jer ni oni nisu nesto brinuli kad su otpustani radnici dite zeljezare ovoga onoga
nek se snalaze sami
a za siru zajednicu ne bi vjeruj mi bilo veceg efekta
tu bi najvise najebali oni bas najobicniji koji su do guse u kreditima i koji stvarno rade u tim institucijama dok ovi drugi su tu samo da prime placu a ganjaju svoj biznis a i imaju ustedjevinu
a ko nema ko ih jebe kad nisu stedili nego su se pravili da imaju i telefone i aute i ljetovalo se svuda a nisu mislili na sutra
- reis1
#182 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
forum@sh wrote:Nekad me tačno stid ovog grada, nismo prije takvi 'licimuri' bili.
Ja mislim da smo to postali otkako su se naselili ovi provincijalci u grad.
- Hajvan
#183 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
forum@sh wrote:Kako se čudne paralele povlače ovdje.
Realno, industrijski i privredni giganti su vazda bili TK i Ze-Do.
Dokaži tvrdnju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#184 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Lajk za postforum@sh wrote:Kako se čudne paralele povlače ovdje.
- spreca
#185 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
+1_BataZiv_0809 wrote:Lajk za postforum@sh wrote:Kako se čudne paralele povlače ovdje.
- astala_vistala
#186 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Uvijek se Tuzla buni
kome smeta bujrum ovamo da vidite kako nam je lijepo dobrodosli u svicarsku enklavu zvanu Kanton Sarajevo.
-
babanovac
#187 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Univerzitet u Sarajevu je, na sangajskoj listi univerziteta, dok ga je bilo na toj listi, bio na nezavidnom mjestu .... 4000 i kusur...madner wrote:KS ima jedini univerzitet koji se ne mnozi u startu sa nulom.
I trebao bi imati klinicki centar za sve.
A to kosta.
A tuzlanski? 4000 i kusur...
Drugim rijecima i jedan i drugi "pomnozeni su sa nulom".
Kad pogledas na listu iz 2014. godine, tamo uopste nema Bosne i Herzegovine. A ne, to tebe ne brine.
Da univerzitet nebi bio pomnozen sa nulom, smatra se da je potebno biti u top 500. Beograd se jako potrudio da udje u 500, Zagreb takodjer. Top 500 privlači strane studente. Sarajeva tamo nema, niti će ga zadugo biti. No, kako neko reče, visoko obrazovanje u Sarajevu je na zavidnom nivou u poredjenju sa, npr. Nevesinjem. Nevesinja nema ni u top 5000.
Trebević je krov svijeta.
- Hajvan
#188 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
e bravo
ovdje moraš izgleda sve direktno u glavu.
satira(nje) i humor su umrli, davno. Nažalost.
ovdje moraš izgleda sve direktno u glavu.
satira(nje) i humor su umrli, davno. Nažalost.
-
babanovac
#189 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Uz bozju pomoć, bićete kao Cirih. Kad vratimo svoje novce, bićemo kao Bazel.astala_vistala wrote:Uvijek se Tuzla bunikome smeta bujrum ovamo da vidite kako nam je lijepo dobrodosli u svicarsku enklavu zvanu Kanton Sarajevo.
Ukinuti koeficijente pod hitno!!!! Nakon toga, izvolite imitirajte Tokio.
-
babanovac
#190 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Kada kojim slucajem novci budu prerasporedjeni, postavlja se pitanje, sta onda?
Hoce li vozni park kantona biti bogatiji, hoce li se administracija povećati, hoće li biti efikasnija u odnosu na raniju, da li će novac omogućti izgradnju ceste ka Vc, ka Orasju ili Sarajevu? Hoce li sluzbenici univerziteta nauciti engleski, te prestati na "vanjske" e-mailove odgovarati sa: "Postovani... ja ne razumijem o cemu pisete." ... Mnogo zadataka stoji pred ovim narodom. A pravednija preraspodjela zajedničkog jeste jedan od vaznijih.
Hoce li vozni park kantona biti bogatiji, hoce li se administracija povećati, hoće li biti efikasnija u odnosu na raniju, da li će novac omogućti izgradnju ceste ka Vc, ka Orasju ili Sarajevu? Hoce li sluzbenici univerziteta nauciti engleski, te prestati na "vanjske" e-mailove odgovarati sa: "Postovani... ja ne razumijem o cemu pisete." ... Mnogo zadataka stoji pred ovim narodom. A pravednija preraspodjela zajedničkog jeste jedan od vaznijih.
-
kike-tike
#191 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Koje pare druze, Tuzle na mapi nema, privredno unistena (zbog lokalnih lola i kvazipatriota), i ovo sto se dobije iz Budzeta je vise nego sto uplati. Pa ovo je smjesno sta ljudi pricaju, ne barataju osnovnim pojmovima.babanovac wrote:Uz bozju pomoć, bićete kao Cirih. Kad vratimo svoje novce, bićemo kao Bazel.astala_vistala wrote:Uvijek se Tuzla bunikome smeta bujrum ovamo da vidite kako nam je lijepo dobrodosli u svicarsku enklavu zvanu Kanton Sarajevo.
Ukinuti koeficijente pod hitno!!!! Nakon toga, izvolite imitirajte Tokio.
-
Hafis
#192 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Kakvo ba Sarajevo. Neb' ti se ja budio uz onaj smog da mi vijećnicu daš u kirijanje.
-
VjecitiStudent
#193 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Tada se vršila raspodjela poreza na promet, prema mjestu naplate, bez ikakvih koeficijanata u računici i omjer je bio još gori, u korist Sarajevskog kantona.hujdur007 wrote:Ovaj zakon o raspodjeli je na snazi od 2006 godine, dakle već 9 godina.
-
Rizvan
#194 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Treba razlikovati Tuzlu od ostatka Kantona. Tuzla kao grad za BiH uslove i ne stoji tako loše, šta više procenat nezaposlenih u Tuzli je ispod 40%, dok nijedna druga opština u TK-a nema ispod 50% nezaposlenih. Tuzla iako u ukupnom stanovništvu Kantona čini oko 25% stanovništva, u broju zaposlenih u Kantonu učestvuje sa oko 40%. Svjesni ste da ako se zalažete za administrativnu decentralizaciju Federacije, onda treba decentralizirati i TK-a, pa tako preseliti ministarstva i u druge općine, jedan Fakultet u Živinice, jedan u Gradačac itd. Pitanje je gdje bi sve to vodilo. Logičniji je ovaj moj prijedlog sa prethodne stranice da Federacija pomaže siromašne opštine, a najveći broj njih se nalazi na području TK-a. Tako bi se donekle ublažile postojeće ekonomske neravnomjernosti u Federaciji, dok premještanjem agencija i ministarstava u Tuzlu samo bi dodatno ojačalo tu lokalnu zajednicu na uštrub okoline.
- Hajvan
#195 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Upravo tako, Rizvane..
Sjedište elektrroprivrede u Đurđevik, Telekom u Kladanj, doćim federalni parlament smjestiti u Banoviće!
Eto decentralizacije na federalnom nivou.
Kantonalni nivo:
Kantonalna skupština da se premjesti u Kalesiju, Kantonalni sud u Dubrave, Opštinu u Poljice, itd.
Sjedište elektrroprivrede u Đurđevik, Telekom u Kladanj, doćim federalni parlament smjestiti u Banoviće!
Eto decentralizacije na federalnom nivou.
Kantonalni nivo:
Kantonalna skupština da se premjesti u Kalesiju, Kantonalni sud u Dubrave, Opštinu u Poljice, itd.
-
hujdur007
- jao_situacije
#197 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Joj vala baš kad smog uhvatireis1 wrote:Travnik.Hajvan wrote:ti ne shvataš moje postove na ovoj temi…nightvision wrote: Prakticno optuzivati nekoga (npr mene) iz tuzle ili zenice da je okruzio i granatirao sarajevo ne samo da nema nikakve veze sa temom vec ima osnova da se psihijatri pozabave tvojim mentalnim stanjem. Dakle sasvim opravdano imam razloga da ti porucim da opasno jedes govna. Svidjelo se to tebi ili ne.
kako si opet poce o da vriđaš, bićeš oba puta prijavljen
a što se tice vaših želja:
ako hocete elektorprivredu - eto vam je
eto vam i naslov glavnog grada- nije me briga ni za glavni grad, niti drzavu.
eto vam sve, vi to zasluzujete.
vi ste bastion mutivitaminoznosti, multikulturalnosti, multikonfeti- te stoga trebate voditi glavnu riječ i ozdraviti ovo jednoumno društvo, kojem je sarajvo glavni reprezent.
stoga sarajvo treba da se svede na veličinu omanjeg planinsko sela, poput Užica ili Čačka- jer to mu je to po goegrafskim i klimatskim karakteristikama optimalni domet.
docim tuzla ima prostora za širenja, satelitska naselja i gradovi (Gračanica, Gradačac, Srebrenik) su već fino razvijeni i imaju mogućnst dajnjeg širenja.
stoga, nije bespameti preselit i sve u Tuzlu.
I nek povedu sve Tihice, Scepe, Bakete, Cerice, Komsice, Lagumdzije, Covice, Hadzifejzovice, Pecanine... u svoje pripizdine sa sobom. Ne da bi ukinuo koeficijent 2, jos bi im i platio... Da mozes malo dahnut u ovom gradu, nem'res dihat vise jbt!
- jao_situacije
#198 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ne može! zdravo! potpisujem, odričem se nulte/prve transverzale jer mi je haman za pljunut s prozora ta možda buduća cesta i investicija u KS eto im pare od poreza iz KS samo nek ne dolaze i nek ovi što su došli odu. Nek rade šta god hoće sa tim novcem nek prave kozmodrome lansiraju satelite u orbitu, prave fabrike rudnike elektrane šta god hoće samo nek odu iz KS ne moraju nam dolaziti ni kao turisti.astala_vistala wrote:Uvijek se Tuzla bunikome smeta bujrum ovamo da vidite kako nam je lijepo dobrodosli u svicarsku enklavu zvanu Kanton Sarajevo.
- astala_vistala
#199 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Poenta je u tome pokazati ljudima da mi nismo nikakvi vanzemaljci,i da obicni radnik posebno u privatnom sektoru isto zivi u Sarajevu i u Tuzli,druga stvar je sto je Sarajevo ekonomski i kulturni centar BiH i logicno da ce se graditi,ali da prosjecno domacinstvo bolje zivi od tuzlaka je totalna glupost i ne razumijem kako se rodio taj neosnovani kompleks,npr u iz Mostara,Banja Luke i slicnih gradova nikada nisam cuo slicne gluposti,dokle to ide na samom ulazu u Tuzlu grafit FUCK THE CAPITAL onojao_situacije wrote:Ne može! zdravo! potpisujem, odričem se nulte/prve transverzale jer mi je haman za pljunut s prozora ta možda buduća cesta i investicija u KS eto im pare od poreza iz KS samo nek ne dolaze i nek ovi što su došli odu. Nek rade šta god hoće sa tim novcem nek prave kozmodrome lansiraju satelite u orbitu, prave fabrike rudnike elektrane šta god hoće samo nek odu iz KS ne moraju nam dolaziti ni kao turisti.astala_vistala wrote:Uvijek se Tuzla bunikome smeta bujrum ovamo da vidite kako nam je lijepo dobrodosli u svicarsku enklavu zvanu Kanton Sarajevo.
- jao_situacije
#200 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ma ne znam stvarno nisam nikada ni razmišljao, najbolji jaran mi se rodio u Zenici i znam ih dosta iz Zenice nekoliko iz Tuzle. Ipak mislim da je to zaostavština onog sistema, kao kod nas su rudnici TE mi se prljamo a vi ne. Ko je za to kriv jel bravar pravio elektranu i rudnike tamo ili Sarajlije što niste rekli mi hoćemo turizam hoćemo poljoprivredu ne nego Sarajevo je krivo. To je do njih svi im krivi i apsolutno se slažem isto je radniku u realnom sektoru bio on u Sarajevu ili Tuzli ili Mostaru. Ako hoćemo da tražimo krivce najbolje je ove hafisove ganjati SVE KLADIONICE DUGUJU POREZ, VEĆINA KLADIONICA U ZHK I HNK REGISTRIRANA I MEĐUGORJE NE PLAĆA ONE TAKSE ZA TURIZAM, ne zna se ni koliko turista dođe u Međugorje. Milioni nestaju samo tako.astala_vistala wrote:Poenta je u tome pokazati ljudima da mi nismo nikakvi vanzemaljci,i da obicni radnik posebno u privatnom sektoru isto zivi u Sarajevu i u Tuzli,druga stvar je sto je Sarajevo ekonomski i kulturni centar BiH i logicno da ce se graditi,ali da prosjecno domacinstvo bolje zivi od tuzlaka je totalna glupost i ne razumijem kako se rodio taj neosnovani kompleks,npr u iz Mostara,Banja Luke i slicnih gradova nikada nisam cuo slicne gluposti,dokle to ide na samom ulazu u Tuzlu grafit FUCK THE CAPITAL onojao_situacije wrote:Ne može! zdravo! potpisujem, odričem se nulte/prve transverzale jer mi je haman za pljunut s prozora ta možda buduća cesta i investicija u KS eto im pare od poreza iz KS samo nek ne dolaze i nek ovi što su došli odu. Nek rade šta god hoće sa tim novcem nek prave kozmodrome lansiraju satelite u orbitu, prave fabrike rudnike elektrane šta god hoće samo nek odu iz KS ne moraju nam dolaziti ni kao turisti.astala_vistala wrote:Uvijek se Tuzla bunikome smeta bujrum ovamo da vidite kako nam je lijepo dobrodosli u svicarsku enklavu zvanu Kanton Sarajevo.