stize najavljivani snijeg

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ODB

#176 Re: stize najavljivani snijeg

Post by ODB »

Nemojte se ljudi svađati.Ja kažem samo što jeste.Nove su gume,kupljene i stoje ima preko 2 godine ali to nije stara gume opet.Uredno skaldištene i stavljene sada i belaj su.Auto koristi više osoba i boljih vozača od mene ,daleko boljih koji i žive od te vožnje.Jednostavno loša guma.
Ove su napravljene prije 2 godine,možda se sada Tigar poboljšao ali sumnjam jer se opet raja žali,ali možda su bolji nego tad.
530i

#177 Re: stize najavljivani snijeg

Post by 530i »

To i jeste vijek za Tigar, dvije godine maksimalno, poslije je sve lutrija. Posebno na težim autima koja se voze brže. A Sava je još i gora.
ODB

#178 Re: stize najavljivani snijeg

Post by ODB »

530i wrote:To i jeste vijek za Tigar, dvije godine maksimalno, poslije je sve lutrija. Posebno na težim autima koja se voze brže. A Sava je još i gora.
Jeste teže auto,karavan je u pitanju.Opšte pravilo je ispod 5 god. starosti da se guma smatra novom koliko sam upoznat,pa su mi 2+ godine stajanja izgledale i više nego normalno za upotrebu.
530i

#179 Re: stize najavljivani snijeg

Post by 530i »

Mislio sam na upotrebu, ne na stajanje od datuma proizvodnje, ali ni to sigurno nije dobar znak, jer da jeste onda bi svi ganjali što starije gume...
NediM17

#180 Re: stize najavljivani snijeg

Post by NediM17 »

vettel wrote:
izvini molim te jedno vrijeme sam imao na koristenje e klasu w211 karavan,, s goodyear gumama uletim u krivinu kako zelim jer je auto veoma stabilno, s tigrom auto ZA NE PREPOZNAT, jace malo uletis izbacuje te,, govorim samo svoje iskustvo, iznosim svoje misljenje,, itekako ima razlike izmedju goodyeara i tigra

p.s. @nedimM17 nije do mene 70kmh nije neka brzina krivina je bila veoma blaga,, samo sam pipnuo kocnicu i okrenulo me, guma se za godinu dana plastificirala
Pa vidis da je do tebe, vidis da ne umijes, sto pipas kocnicu u krivini, sto se nisi na vrijeme pripremio za ulazak u krivinu ("postuj krivinu smanji brzinu").

Ja imam vecih problema sa GY UG 17'' na vozilu koje ima pogon na sva cetiri tocka i ESP nego sa Tigrom Winterom od 15'' na vozilu koji ima pogon na prednje tockove i nema ESP. Ali pretpostavljam da sam oprezniji u voznji sa vozilom koje nema tih elektronskih dodataka. Skoro preko Vlasica na par mjesta u osjencima na ostrim krivinama pocelo me iznositi i aktivirao se ESP i malo mog znanja i iskustva pa je proslo bez incidenta. Prema tome nema te gume i tih elektronskih pomagala koja mogu spasiti ludu glavu koja se uzda u to, kao i neiskusnog vozaca.

A i Bitanga vam je dobro napisao par postova iznad. Vozilo se prije i na Trayal-u i Tigru i to u kantama od auta pa evo ziva glava, prema tome smanji dozivljaj i ne uzdaj se previse ni u gumu ni u elektroniku.
johntra

#181 Re: stize najavljivani snijeg

Post by johntra »

vettel wrote:
imao sam tigar star godinu dana na volvu i bukvalno sam se na 70kmh u blagoj krivini okrenuo na cesti koja je bila mokra,, toliko o tigru
vjerujem da su kod mene i starije, jer su došle sa autom i ja ih nisam kupio, ali evo, druga sezona kako ih gazim ni najmanji problem...imao sam ja identičan slučaj sa Savom S3 kao ti, ali opet ne tvrdim da su te gume smeće...to ipak pripisujem njihovoj godini proizvodnje i starosti...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#182 Re: stize najavljivani snijeg

Post by bitanga_sa_otesa »

sava je smece jer skoro svaka guma dobije S krivinu ili bubreg....
jefferson

#183 Re: stize najavljivani snijeg

Post by jefferson »

bitanga_sa_otesa wrote:sava je smece jer skoro svaka guma dobije S krivinu ili bubreg....
Gneralno Good Year je otisao nizbrdo. Jos uvijek drze nekoliko modela guma u top formi, pogotovo Dunlop, ali su daleko zaostali za Michelin/Bridgestone/Continetal.
Ja sam an zadnje dvije GY ljetne imao probleme, sa jednom Dunlop ljetnom, jedino nikada nisam imao problem sa GY UG.
Mislim da se to reflektuje i na Savinim gumama.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#184 Re: stize najavljivani snijeg

Post by bitanga_sa_otesa »

ja sam ih prestao koristiti prije 5 godina najmanje,ali vidim na nekim autima kad dignem na dizalicu da su i dalje smece .....nekad i gaziste na sredini iskoci i izaziva zvuk kao da je lezaj otisao.....
jefferson

#185 Re: stize najavljivani snijeg

Post by jefferson »

bitanga_sa_otesa wrote:ja sam ih prestao koristiti prije 5 godina najmanje,ali vidim na nekim autima kad dignem na dizalicu da su i dalje smece .....nekad i gaziste na sredini iskoci i izaziva zvuk kao da je lezaj otisao.....
Ja sam ih isto tako prestao koristiti oko 2009. Uzeo GY Eagle, bile oko 15,000km i pocele tresti. Uzeo Dunlop, isto nakon 15,000km.
Sada na jednoma utu imam ljetne Michelin PSS a zimske Bridgestone, an drugom ljetne Continental a zimske Bridgestone, do sada sve po PS.
Ned071

#186 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Ned071 »

kakve su dunlop ljetnje? dobio dzaba 4 komada, jednu i po sezonu vozane? dal da uzmem ili da mi ne zauzimaju garazu?
ado-šampion

#187 Re: stize najavljivani snijeg

Post by ado-šampion »

Jucer oko 3 popodne na Bjelasnici haos kad je poceo snijeg padati. Ja parkirao dole na onom parkingu ispod staze, brat-bratu je bilo 100 auta dole, kad smo krenuli, onaj uspon prema izlazu uopste nije ociscen ni posipan, a nije padalo 7 dana. :? Sve led ispod. A znaju naplatiti parking.

Nakon pola sata, snijeg vec prestao padati, dolazi bager i kamion s pijeskom. Dotad bez guranja izasao samo lik a A6 quattro, i to sam se sjebo, lik na nagibu jedno 40%, negdje pri vrhu onog izlaznog puta krenu HLADNO. :shock: Gledam poslije njega nov Megane s novim Michelin zimskim gumama ne moze meda kad je dosao do veceg nagiba, traction control zavija ko da avion uzlijece, ali dzaba. Imao je prednost u odnosu na mene bez traction controla i s laganim benzincem u nosu utoliko sto je jedva krenuo pri nagibu 10% po ledu gdje ja nisam mogao.

Kad su konacno malo posuli pijeska, ja sam prvi krenuo. Lola iz kamiona se dere nemoj gas, pasa moj solidni nije ovo Golf 2 s dizel motorom od pola tone u nosu, nego lagani benzinac s malim obrtnim momentom, ili gas ili mozes borbene pjevati jer se on ugasi. :-)

Na stranu sve, raja kod nas dosta pretjeruje, jbt ne mozes ocekivati da zimske sluzbe samo cekaju kad ce poceti snijeg padati, ni da imaju 50 grtalica u svakom zaseoku. Jedino u bajci zvanoj "civilizovane zapadne zemlje". :-) Ali da nakon sto 7 dana nije padalo izlaz uzbrdo s ko sibica punog parkinga na planini koji se placa bude ociscen i posut, to ipak treba ocekivati. Kao i to da autoput bude ociscen.
esso_sa

#188 Re: stize najavljivani snijeg

Post by esso_sa »

ado-šampion wrote:Jucer oko 3 popodne na Bjelasnici haos kad je poceo snijeg padati. Ja parkirao dole na onom parkingu ispod staze, brat-bratu je bilo 100 auta dole, kad smo krenuli, onaj uspon prema izlazu uopste nije ociscen ni posipan, a nije padalo 7 dana. :? Sve led ispod. A znaju naplatiti parking.

Nakon pola sata, snijeg vec prestao padati, dolazi bager i kamion s pijeskom. Dotad bez guranja izasao samo lik a A6 quattro, i to sam se sjebo, lik na nagibu jedno 40%, negdje pri vrhu onog izlaznog puta krenu HLADNO. :shock: Gledam poslije njega nov Megane s novim Michelin zimskim gumama ne moze meda kad je dosao do veceg nagiba, traction control zavija ko da avion uzlijece, ali dzaba. Imao je prednost u odnosu na mene bez traction controla i s laganim benzincem u nosu utoliko sto je jedva krenuo pri nagibu 10% po ledu gdje ja nisam mogao.

Kad su konacno malo posuli pijeska, ja sam prvi krenuo. Lola iz kamiona se dere nemoj gas, pasa moj solidni nije ovo Golf 2 s dizel motorom od pola tone u nosu, nego lagani benzinac s malim obrtnim momentom, ili gas ili mozes borbene pjevati jer se on ugasi. :-)

Na stranu sve, raja kod nas dosta pretjeruje, jbt ne mozes ocekivati da zimske sluzbe samo cekaju kad ce poceti snijeg padati, ni da imaju 50 grtalica u svakom zaseoku. Jedino u bajci zvanoj "civilizovane zapadne zemlje". :-) Ali da nakon sto 7 dana nije padalo izlaz uzbrdo s ko sibica punog parkinga na planini koji se placa bude ociscen i posut, to ipak treba ocekivati. Kao i to da autoput bude ociscen.
Ma ne valja nista taj Quattro. Smece obicno :lol: To je neko njega sajlom povukao prema gore a da ti to nisi vidio :razz: :D
NediM17

#189 Re: stize najavljivani snijeg

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote:Jucer oko 3 popodne na Bjelasnici haos kad je poceo snijeg padati. Ja parkirao dole na onom parkingu ispod staze, brat-bratu je bilo 100 auta dole, kad smo krenuli, onaj uspon prema izlazu uopste nije ociscen ni posipan, a nije padalo 7 dana. :? Sve led ispod. A znaju naplatiti parking.

Moze se vagati i benzinac sa skroz laganim gasom, samo treba znati. ;)
ado-šampion

#190 Re: stize najavljivani snijeg

Post by ado-šampion »

Nisam fakat mislio da je toliko dobar. Iz vlastitog a i iz tudjeg iskustva koje sam gledao svojim ocima znam da ako je led ili cak i dobro utaban snijeg na cesti, taman da je mali uspon ako stanes halali huso materi sto ces vise krenuti bez zaleta. A ovaj lik uzbrdo, i to dobar nagib, krenu po ledu hladno. Ja kontam u sebi "vidi budale, gdje ce, nisu jos ono auto ni izgurali uzbrdo, stace nasred brda pa ce morati nazad" :lol: , a lola ga zaustavi, izadje, vrati se u autu nakon 5 minuta i hladno krenu. :D
ado-šampion

#191 Re: stize najavljivani snijeg

Post by ado-šampion »

NediM17 wrote: Moze se vagati i benzinac sa skroz laganim gasom, samo treba znati. ;)
Upravo zato mu treba nabijati gas, da se ne ugasi kad vagas, ali to ne znaci nuzno da pritisces gas ko sivonja kad kvacilo odvoji. Ne vidim kako po ledu na blagoj uzbrdici auto moze krenuti "skroz laganim gasom", kad isto ne moze po suhom krenuti ispod 2000 obrtaja. :-)
johntra

#192 Re: stize najavljivani snijeg

Post by johntra »

jesi siguran da je bio A6, da nije bio A4 i emko za volanom? :D
ado-šampion

#193 Re: stize najavljivani snijeg

Post by ado-šampion »

johntra wrote:jesi siguran da je bio A6, da nije bio A4 i emko za volanom? :D
Da je bio A4, zakleo bih se da je Emko. :D
Bakir1

#194 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Bakir1 »

i bas ado 40%?
ado-šampion

#195 Re: stize najavljivani snijeg

Post by ado-šampion »

Bakir1 wrote:i bas ado 40%?
Ma lupam, ali bilo je bar toliko, dakle brdo je, nije blaga uzbrdica.
Bakir1

#196 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Bakir1 »

ma puno je 40% ;-)
ranger

#197 Re: stize najavljivani snijeg

Post by ranger »

ado-šampion wrote:Nisam fakat mislio da je toliko dobar. Iz vlastitog a i iz tudjeg iskustva koje sam gledao svojim ocima znam da ako je led ili cak i dobro utaban snijeg na cesti, taman da je mali uspon ako stanes halali huso materi sto ces vise krenuti bez zaleta. A ovaj lik uzbrdo, i to dobar nagib, krenu po ledu hladno. Ja kontam u sebi "vidi budale, gdje ce, nisu jos ono auto ni izgurali uzbrdo, stace nasred brda pa ce morati nazad" :lol: , a lola ga zaustavi, izadje, vrati se u autu nakon 5 minuta i hladno krenu. :D
jbg ipak pricamo o pogonu na 4 tocka + dobre gume, mora biti razlike... siguran sam da bi i bilo koje drugo auto sa slicnim pogonom isto krenulo.
NediM17

#198 Re: stize najavljivani snijeg

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote:
NediM17 wrote: Moze se vagati i benzinac sa skroz laganim gasom, samo treba znati. ;)
Upravo zato mu treba nabijati gas, da se ne ugasi kad vagas, ali to ne znaci nuzno da pritisces gas ko sivonja kad kvacilo odvoji. Ne vidim kako po ledu na blagoj uzbrdici auto moze krenuti "skroz laganim gasom", kad isto ne moze po suhom krenuti ispod 2000 obrtaja. :-)
U tome se i ogleda majstorstvo vozaca, da ocijeni koji je to trenutak i koja je to kolicina gasa dovoljna da se auto ne ugasi i da ne proklize. Ja sa svojim benzincem mogu krenuti skoro ko i sa dizelom, tj. kada lagano odvajam kvacilo, bez dodavanja gasa (standgas na oko 700o/min), on ce krenuti a da se ne ugasi, naravno po ravnome, a uzbrdo po snijegu, napisao sam ti gore kako se to radi. Ti se prvo nauci po suhom kretati bez 2.000 obrtaja, pa onda vjezbaj po snijegu.
ado-šampion

#199 Re: stize najavljivani snijeg

Post by ado-šampion »

ranger wrote:
ado-šampion wrote:Nisam fakat mislio da je toliko dobar. Iz vlastitog a i iz tudjeg iskustva koje sam gledao svojim ocima znam da ako je led ili cak i dobro utaban snijeg na cesti, taman da je mali uspon ako stanes halali huso materi sto ces vise krenuti bez zaleta. A ovaj lik uzbrdo, i to dobar nagib, krenu po ledu hladno. Ja kontam u sebi "vidi budale, gdje ce, nisu jos ono auto ni izgurali uzbrdo, stace nasred brda pa ce morati nazad" :lol: , a lola ga zaustavi, izadje, vrati se u autu nakon 5 minuta i hladno krenu. :D
jbg ipak pricamo o pogonu na 4 tocka + dobre gume, mora biti razlike... siguran sam da bi i bilo koje drugo auto sa slicnim pogonom isto krenulo.
Ne znam, nisam istrazivao kakav je sistem quattro, ali me zainteresovalo, pa cu malo zaguglati o tome. Ali 100% da onako krene mora imati neki vid blokade diferencijala ili kontrole trakcije na svakom tocku ponaosob, jer je bilo predjela i s ledom i s utabanim snijegom, dakle s 'obicnim' diferencijalom je jako tesko nesto tako.
ado-šampion

#200 Re: stize najavljivani snijeg

Post by ado-šampion »

NediM17 wrote:
ado-šampion wrote:
U tome se i ogleda majstorstvo vozaca, da ocijeni koji je to trenutak i koja je to kolicina gasa dovoljna da se auto ne ugasi i da ne proklize. Ja sa svojim benzincem mogu krenuti skoro ko i sa dizelom, tj. kada lagano odvajam kvacilo, bez dodavanja gasa (standgas na oko 700o/min), on ce krenuti a da se ne ugasi, naravno po ravnome, a uzbrdo po snijegu, napisao sam ti gore kako se to radi. Ti se prvo nauci po suhom kretati bez 2.000 obrtaja, pa onda vjezbaj po snijegu.
A ti si dakle taj "majstor"? :-) Dje si majstore, nisam te prepoznao. :roll: Krenuce i moja zena po suhom na ravnom kad lagano odvaja kvacilo bez gasa da se priblizi drugom autu u koloni. :-) I za to trebas biti majstor?! :-)

Osim toga sto si majstor, malo previse i generalizujes, nece ni noviji dizel svaki krenuti bez gasa, zapravo rijetki su oni koji hoce. Hoce da se zagusi pa ti da trube na semaforu, ali ne pricamo o tome jel. :-)

Kad u ovom konteksu pricamo o dizelima, pricamo o starim atmosferskim dizelima. S malim benzincem od 1500 kubika i jedva preko 100 Nm ces krenuti kao s atmosferskim dizelom al u qrcu.
Post Reply