U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Rizvan

#176 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Rizvan »

stakasa wrote:
m_l wrote:Kakvo je raspolozenje medju muslimanima? Sta kazu?
Manje vise normalno, malo ko se osjeca nesigurno. Ova paljenja ce se vjerovatno nastaviti ali bi ovo trebala biti prekretnica. Policija vjerovatno vec sada tacno zna sta i kako ali oni to puste da ode malo dalje i onda ih sve pohvataju i dobro odrape.
Ima ovde i zajebancije. Jucer je otisao autobus tek pristiglih izbjeglica iz Malmea u jedno manje mjesto u sjevernoj Svedskoj. Izbjeglice su iz Sirije, tek stigle, traze azil. Taj period cekanja azila uzme po godinu dana i tad se najcesce po tim kampovima ili tim tako manjim mjestima po Svedskoj, rupetinama gdje ima praznih stanova i taman im dobro dode da ih iznajme tom drzavnom zavodu za izbjeglice. Ovo je standardna procedura, velika vecina Bosanaca i Hercegovaca je kroz ovo prosla, budes u tim malim mjestima dok ne dobijes papire, usput malo naucis jezik i poslje toga se sam snalazis. Ne znam nikoga da i danas zivi u tim rupama.
Sirijci juce kad su dosli u to mjesto i kad su vidili kakva je nedodija nasli se uvrijedeni i napravili scenu - nece da izadu iz autobusa :D :D :D
Razlozi:
- hladno
- rupa, tj malo mjesto bez desavanja i daleko od nekog veceg grada
- bio je i treci razlog ove vrste, neka me neko dopuni
E pa stvarno...
Eno ih sad u autobusu, zabarikadirali se :mrgreen: , imaju predstavnika, pregovaraju, dolaze ti lokalci, govore hajde bujrum nije u nas tako lose ko sto se na prvi pogled cini :mrgreen:
S obzirom da si replicirao na pitanje o raspoloženju muslimana, treba spomenuti da ovi azilanti nisu muslimani, već sirijski kršćani. Evo na 2 slici, imaju u sobi i sliku Isusa. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20098911.ab?

Mada nebitno o kome se radi, ovo je krajnje drsko ponašanje.
arzuhal

#177 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by arzuhal »

Evo ima raje da se mijenjamo: neka ti Sirijci dođu u BiH, a mi ćemo umjesto njih u tu nikakvu Švedsku.
stakasa

#178 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

Hvala Rizvane, nisam znao
dječak sa šibicama

#179 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by dječak sa šibicama »

Kako se na svedskom jeziku kaze "kome se ne svidja, neka ide odavde"???
Hajvan

#180 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Hajvan »

kakvo spinovanje..
o vi, kršćanski teroristi..
KRŠĆANSTVO JE NAJBROJNIJA TERORISTIČKA-KRIMINALNA ORGANIZACIJA!

a u stopu je prati ISLAMSKA TEORORISTIČKA ORGANZIZACIJA, na drugom mjestu
Bodkin

#181 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Bodkin »

cuj nece :lol: tito dragi docekali ih ljudi i dali im stanove i uslove da zive, a ovi bi valjda u centar stokholma i to jos da sunce sija. pa davno sam aj rekao da su evropljani i ovaj njihov pretjerani liberalizam glupi kao ovce. vratio bih ih nazad u roku od pola sata.
Cherry-Cherry

#182 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Cherry-Cherry »

Bodkin wrote:cuj nece :lol: tito dragi docekali ih ljudi i dali im stanove i uslove da zive, a ovi bi valjda u centar stokholma i to jos da sunce sija. pa davno sam aj rekao da su evropljani i ovaj njihov pretjerani liberalizam glupi kao ovce. vratio bih ih nazad u roku od pola sata.
Njima će liberalizam glave doći.
Hajvan

#183 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Hajvan »

trebaju se stare servske ortodoksno-hrišćanske terorističke tradicije prihvatit, jel de?! :lol:
mO k3

#184 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by mO k3 »

Ovo paljenje me zaista zabrinjava sta me vise zabrinjava , zapravo zasto se ne imenuje pravim imenom a to je terorizam nad muslimanima
Zasto se ovdje ne koristi rijec terorizam
KENJAC

#185 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by KENJAC »

Walther wrote:
KENJAC wrote:
El malagueño wrote:Koliko ja vidim danas vazi slijedece:

Ako bilo koji musliman bilo gdje na svijetu pocini krivicno djelo, svaki musliman mora da se od toga ogradi. Ako to ne uradi, on taj cin automatski podrzava. Ako bilo ko pocini krivicno djelo protiv muslimana, dzamije itd, onda je to vjerovatno slucajno i nije usmjereno protiv identiteta zrtve. A u slucaju da jeste, onda je zrtva tome sama kriva. Npr zbog lose integracije ili ponasanja nekih ljudi koji imaju isti ili slican identitet kao zrtva napada...
Kako je Svijet mali ! Nije bilo tako davno (a i sada na forumu traje) isto ovako ubjedjenje u odnosu na Srbe. Ako u roku od deset minuta ne reagujes na svako sranje koje napravi ikakav Srbin na Svijetu (sto se poslje prosirilo i na sve Pravoslavce) ... e, onda si gori od njih ! Na drugoj strani , bilo kakva akcija "domacih" majmuna je okarakterisana kao odmetnutost od zvanicne politike (citaj Caco , Celo , Juka i posljeratni razbojnici...)
Nego , danas je u Svijetu klima takva da niko ne voli dosljake. Pa zar nismo svjedoci da Sarajlije ne vole Sandzaklije,a iste su vjere . Kad ovome dodamo cinjenicu da izbjeglice (ne sve ali da vecina) u zemljama kao Svedska, Njemacka... nemaju istu ni tradiciju ni kulturu a ni vjeru , e onda nije tesko predvidjeti kako tosve sada funkcionise. Na jednoj strani se razvija ekstremna desnica a na drugoj se otvaraju "dzamije" u podrumima i poslovnim prostorima. Uzgred , moze li mi neko objasniti kako Islam gleda na ovo otvaranje dzamija u prostorijama koje nisu namjenski pravljene za te svrhe? Kako zapad gleda na to najbolje govori primjer da u Milanu kad su otvorili jednu takvu dzamiju , cijene stanova okolo su pale istug trenutka za 15% !
U glavnom, ako si emigrant i posvetis se svoj porodici i svom poslu , iso ga ti u dzamiju ili ne, neces imati problema. Mozda u smislu da neko kaze "muslimani = teroisti" (kod primitivnijeg sloja i jako malog broja ljudi)) ali i oni kad te licno upoznaju nikakvih problema neces imat!
kako malo je saloncima potrebno za relativizacijo zlocina :shock: inace prije par dan je kod nas prebijeno dijete zbog toga sto je imigrant (Bosanac inace) tako da ti je citava teorija ...
Ako tebe ko nadegeneci , to sigurno nece biti zato sto si musliman niti zato sto si Bosanac a ponajmanje zato sto si imigrant ! Bit ce to zato sto si jednostavno konj !
celava_dlaka

#186 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by celava_dlaka »

Procitao negdje clanak da je zabranjena sveCka zastava u skolama zato sto kao smeta manjinama sad ne znam jel istina al ako jeste nek se samoubiju :lol:
exliberal-ex

#187 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by exliberal-ex »

Ja sto mogu da primjetim na zapadu sve vise sekularnih ljudi, dolaze u situacije gde se oni trebaju prilagodjavat novopridoslim izbjeglicama I njihovim religioznim zahtjevima...bio je primjer ovdje kod mene da su u jednoj skoli koju pohadja dosta djece koja su porijeklom sa bliskog istoka dosli jedan dan I rekli mi trazimo da djevojcice nemogu sjedit u klupi sa muskom djecom I da kad imaju mjesecni ciklus da sjede skroz pozadi jer su "prljave"....pored toga su ganjali da se u skoli omoguci djeci da klanjaju I da se to moze radit I za vrijeme nastave ( ako je vrijeme za molitvu na sred casa da imaju pravo da odu )...I direktor napocetku odobri ali kad je onda krenuo kontranapad...ovo je drzavna ne privatna skola kako se usudjete da segregetisete djecu na osnovu pola , zasto dozvoljavate da se religija instalira u sekularnu skolu...bogami smjenise direktora I sve razjebase....I sta je ostalo poslije toga....pocela prozivanja da muslimanima netreba dozvolit da se ponasaju tako, da moraju da se integrisu, netreba dozvolit da prave djamije itd jer se tu propagira religiozni fanatizam....svi govore da je ok ali mozete vidjet da obicni narod drugacije gleda na muslimane pogotovo poslije ubistva nenaourzanog strazara u ottawi...
Point.

#188 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Point. »

Kad dodjes u tudju drzavu ili izbjegnes u istu, onda se trebas prilagoditi tom drustvu a ne da se to domace drustvo prilagodjava tebi. Sad da svedi izbjegnu u Saudijsku Arabiju i kazu mi smo naucili da nase zene voze auta, da hodaju bez burki i u kratkim suknjicama i da se suncaju u bikiniju ili topless kad upekne plus 40, da li bi saudijici ili bilo koja druga islamska zemlja dozvolila to? Bi u qurcu.
pasha_stambol

#189 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by pasha_stambol »

Point. wrote:Kad dodjes u tudju drzavu ili izbjegnes u istu, onda se trebas prilagoditi tom drustvu a ne da se to domace drustvo prilagodjava tebi. Sad da svedi izbjegnu u Saudijsku Arabiju i kazu mi smo naucili da nase zene voze auta, da hodaju bez burki i u kratkim suknjicama i da se suncaju u bikiniju ili topless kad upekne plus 40, da li bi saudijici ili bilo koja druga islamska zemlja dozvolila to? Bi u qurcu.
A gdje u Švedskoj bude +40 ?! :?:
KENJAC

#190 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by KENJAC »

exliberal-ex wrote:Ja sto mogu da primjetim na zapadu sve vise sekularnih ljudi, dolaze u situacije gde se oni trebaju prilagodjavat novopridoslim izbjeglicama I njihovim religioznim zahtjevima...bio je primjer ovdje kod mene da su u jednoj skoli koju pohadja dosta djece koja su porijeklom sa bliskog istoka dosli jedan dan I rekli mi trazimo da djevojcice nemogu sjedit u klupi sa muskom djecom I da kad imaju mjesecni ciklus da sjede skroz pozadi jer su "prljave"....pored toga su ganjali da se u skoli omoguci djeci da klanjaju I da se to moze radit I za vrijeme nastave ( ako je vrijeme za molitvu na sred casa da imaju pravo da odu )...I direktor napocetku odobri ali kad je onda krenuo kontranapad...ovo je drzavna ne privatna skola kako se usudjete da segregetisete djecu na osnovu pola , zasto dozvoljavate da se religija instalira u sekularnu skolu...bogami smjenise direktora I sve razjebase....I sta je ostalo poslije toga....pocela prozivanja da muslimanima netreba dozvolit da se ponasaju tako, da moraju da se integrisu, netreba dozvolit da prave djamije itd jer se tu propagira religiozni fanatizam....svi govore da je ok ali mozete vidjet da obicni narod drugacije gleda na muslimane pogotovo poslije ubistva nenaourzanog strazara u ottawi...
Situacija nigdje nije ruzicasta. I u takvim okolnostima dovoljno je da se pojavi jeden ekstrem ili na jednoj ili na drugoj strani i moze da bukne pozar. Mada , u principu ako ja dodjem tvojoj kuci, moram da se ponasam u nekim okvirima koje si ti odredio. Znam za mnoge slucajeve gdje roditelji muslimani (u Italiji) traze da se iz ucionica izbaci krst. Znam za mnogo Italijana koji se apsolutno slazu da krstu nije mjesto u ucionici. Znam da mnoge ucionice i nemaju taj krst. Ali ako ti koji dodjes iz donje pripizdine i eksplicitno kazes "Ovaj krst nece ovdje stajat jer je moje dijete druge vjere" ... e onda je to skroz drugi par opanaka !
animals

#191 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by animals »

U jednom malom Austrijskom mjestu kupio jedan Egipcanin kucu..
i gle cuda tu se slucajno vec decenijama ispred te kuce nalazi kriz sa isusom..
i taj covjek uze flex i prereze taj kriz,jer mu smetao..i ne samo da mu se nista ne desi,
vec gradonacelnik je obecao premjestiti taj kriz..eto gdje ide tolerancija..
Point.

#192 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Point. »

pasha_stambol wrote:
Point. wrote:Kad dodjes u tudju drzavu ili izbjegnes u istu, onda se trebas prilagoditi tom drustvu a ne da se to domace drustvo prilagodjava tebi. Sad da svedi izbjegnu u Saudijsku Arabiju i kazu mi smo naucili da nase zene voze auta, da hodaju bez burki i u kratkim suknjicama i da se suncaju u bikiniju ili topless kad upekne plus 40, da li bi saudijici ili bilo koja druga islamska zemlja dozvolila to? Bi u qurcu.
A gdje u Švedskoj bude +40 ?! :?:
Mallorca, Thailand....Svedska u malom.
@mba

#193 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by @mba »

Bodkin wrote:cuj nece :lol: tito dragi docekali ih ljudi i dali im stanove i uslove da zive, a ovi bi valjda u centar stokholma i to jos da sunce sija. pa davno sam aj rekao da su evropljani i ovaj njihov pretjerani liberalizam glupi kao ovce. vratio bih ih nazad u roku od pola sata.

vecina tih ljudi koji su po evropskim drzavama su dosli tamo posla radi i za boljim zivotom, cinjenica jest da je najvise muslimanskog svijeta koji je trenutno u nekakvom pokretu, svi nekuda krenuli, ne ide niko od kuce ako mu je dobro!

ali isli su i evropljani ne bas tako davno po svijetu hodati, mahom sve i jedna zapadno-evropska zemlja, ali samo su imali drugi cilj jer nisu isli da nadju posao po africi i aziji ili muslimanskom svijetu...rezultati tih pohoda se mozda najvise sada daju uociti!

a ti razmisli sto su isli?
Maverick78

#194 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Maverick78 »

Ma ovi ludaci što pale su protiv svih stranaca. Ali svakako da im izgleda najviše smetaju ovi tamnije puti. Prije dva dana su zapalili i neki kamp ovih EU imigranata, čitaj prosjaka roma iz Rumunije, u Malmö. Klasicni rasisti i nacoši. Mislili su da će moći držati zemlju u političkom vakumu, ali sad kad su vidjeli da ga puše, poludjeli pa ovako prave gluposti. Rješiće se to, polako samo.
Btw. Sad gledah na TV4 o ovim sirijcima gore što su ih poslali u Jämtland. Haha, koje ludilo, švedima tu politička kriza bila u državi zbog njih, a oni neće gospoda u solidno sređen smještaj na sjeveru? Nevjerovatno... :-) Znam sad bruku naših što bi objeručke prihvatili biti gore kad bi im bilo zagarantovano da dobiju boravišne dozvole kao ovi sirijci što će dobiti.

@celava dlaka, to što si pročitao je totalna dezinformacija, ali u potpunosti. Djeca mi idu u školu i ima ispred švedska zastava, a može se vidjeti i u samoj školi, što kroz dječije crteže, što onako kroz razne simbole.

@pasha stambol, zna ovuda biti vruće ljeti da ne možeš disati. Ne baš 40, ali evo bilo je ljetos i po 35. Pa oko Västeråsa, u blizini Stockholma, su ljetos bili veliki šumski požari kolike su vrućine bile. Promjenila se klima. I sad nam je toplije nego dole kod vas.
@mba

#195 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by @mba »

Maverick78 wrote:Ma ovi ludaci što pale su protiv svih stranaca. Ali svakako da im izgleda najviše smetaju ovi tamnije puti. Prije dva dana su zapalili i neki kamp ovih EU imigranata, čitaj prosjaka roma iz Rumunije, u Malmö. Klasicni rasisti i nacoši. Mislili su da će moći držati zemlju u političkom vakumu, ali sad kad su vidjeli da ga puše, poludjeli pa ovako prave gluposti. Rješiće se to, polako samo.
Btw. Sad gledah na TV4 o ovim sirijcima gore što su ih poslali u Jämtland. Haha, koje ludilo, švedima tu politička kriza bila u državi zbog njih, a oni neće gospoda u solidno sređen smještaj na sjeveru? Nevjerovatno... :-) Znam sad bruku naših što bi objeručke prihvatili biti gore kad bi im bilo zagarantovano da dobiju boravišne dozvole kao ovi sirijci što će dobiti.

@celava dlaka, to što si pročitao je totalna dezinformacija, ali u potpunosti. Djeca mi idu u školu i ima ispred švedska zastava, a može se vidjeti i u samoj školi, što kroz dječije crteže, što onako kroz razne simbole.

@pasha stambol, zna ovuda biti vruće ljeti da ne možeš disati. Ne baš 40, ali evo bilo je ljetos i po 35. Pa oko Västeråsa, u blizini Stockholma, su ljetos bili veliki šumski požari kolike su vrućine bile. Promjenila se klima. I sad nam je toplije nego dole kod vas.

te sirijske izbjeglice, jesu li muslimani ili krscani?
animals

#196 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by animals »

te sirijske izbjeglice, jesu li muslimani ili krscani?[/quote]

Mislis da je to bitno, i da se puno razlikuju..
Maverick78

#197 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Maverick78 »

@mba, ako misliš na sve izbjeglice iz Sirije kojih je došlo skoro 120.000, pa tu ima svega... Ko bi to sve upratio. I animals ti je dobro odgovorio, niti je to bitno, niti tu ima razlike. A posebno je mi ili švedi ne možemo skužiti. Lično malo ne kontam poentu tog pitanja da li su kršćani ili muslimani? Misliš zbog paljenja džamija ili...? Prosječnom zatucanom nacisti skinheadu su oni svi "hebeni tamni", znači arapi, romi ... A arape gledaju na sve kao muslimane, zato su valjda na udaru džamije, ko će znati.
Što stakasa napisa, policija njih već ima manje više, samo vjerovatno čekaju da ih pohvataju što više. Rješiće se to svakako.
Point.

#198 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Point. »

Nisam bio u toku ovih sirijanaca, cuj faca oni strajkuju jer nisu u velikom gradu i jer su malo sjevernije. Picka vam materina bezobrazna, bolje i jebeni Boden ili Happaranda nego da te kozojeb kolje ko stoku. I ovi svedi su picke, jos ce im se pravdati.
stakasa

#199 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

animals wrote:te sirijske izbjeglice, jesu li muslimani ili krscani?

Mislis da je to bitno, i da se puno razlikuju..[/quote]
Mahom muslimani ali su krscani zaguljeniji. Kako to obicno bude sa manjinama. Ali velika vecina su muslimani
animals

#200 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by animals »

stakasa wrote:
animals wrote:te sirijske izbjeglice, jesu li muslimani ili krscani?

Mislis da je to bitno, i da se puno razlikuju..
Mahom muslimani ali su krscani zaguljeniji. Kako to obicno bude sa manjinama. Ali velika vecina su muslimani[/quote]

Ma , isti mentalitet..nema tu veliki razlika..ko Bosanac..razlicite religije..
Post Reply