Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Qler

#176 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Qler »

DuckZz

#177 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by DuckZz »

Kakva crna magla ? Ne kažem da je nema ali u manjini kad se pomiješa sa smogom grada. Sinoć se oko 10 vratio kući i u wc-u malo stavio vode u nos i ispuhao u sudoper, jedno 2 kile prašine je ostalo u njemu ... ako je to zbog magle onda hajmo svi punim plucima :-)
karanana

#178 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by karanana »

jedini razlog zbog kojeg smrdi vise nego prije rata moraju biti automobili. njih je vjerovatno minimalno duplo vise.
sve drugo....mislim da je prije rata vece zagadjenje bilo. svaka toplana je radila na chumur i tadasnja naselja su lozila sta su stigla. ako se sjecam dobro plina nije bilo razvedenog. plus nesto industrije je i radilo u samom gradu, a sada ni toga nema.
starii

#179 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by starii »

znam jednog momka koji mi je prosle zime govorio da lozi auto gume, mogu misliti sta lozi ove godine :)
VjecitiStudent

#180 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by VjecitiStudent »

Nije ni čudo da i gume gore, imamo najskuplji plin u jugoistočnoj Evropi

Image
__Phoenix__

#181 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by __Phoenix__ »

Ima li negdje statistika, o tome koliko je automobila po glavi stanovnika grada, siguran sam da je kod nas baš disproporcija...
DuckZz

#182 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by DuckZz »

Al vala jest i ova magla ... isto kao Ljože uvijek iznad Sarajeva :D
VjecitiStudent

#183 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by VjecitiStudent »

__Phoenix__ wrote:Ima li negdje statistika, o tome koliko je automobila po glavi stanovnika grada, siguran sam da je kod nas baš disproporcija...
Izgleda da nisu automobili glavni problem, nego loženje.
__Phoenix__

#184 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by __Phoenix__ »

Ne loži se u zgradama, u kotlini pa je opet u većini naselja jako zagušenje...
homega

#185 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by homega »

__Phoenix__ wrote:Ne loži se u zgradama, u kotlini pa je opet u većini naselja jako zagušenje...
Smog i nečistoće u vazduhu od izgaranja fosilnih goriva i sličnog smeća, skupljaju se u sarajevskoj kotlini nakon što ih vjetar donese iz područja Zenice, Kaknja itd, ukljućujući i lokalne sarajevske dimnjake.

Država treba zabraniti izgaranje fosilnih goriva, a nakon toga donijeti odluku o subvencioniranju grijanja korišćenjem el. energije ili zemnog gasa, kao čistih energenata
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#186 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by bitanga_sa_otesa »

ne znam gdje ste vi zivjeli pa pisete nebuloze...
prije rata je bilo isto ovoliko magle i vise je smrdilo jer su gotovo sve privatne kuce lozile ugalj,a sada skoro svi imaju plin ..
DuckZz

#187 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by DuckZz »

bitanga_sa_otesa wrote:ne znam gdje ste vi zivjeli pa pisete nebuloze...
prije rata je bilo isto ovoliko magle i vise je smrdilo jer su gotovo sve privatne kuce lozile ugalj,a sada skoro svi imaju plin ..
Plus dodatne fabrike koje su radile. Starci isto govore, tokom zime se nije mogla lampa vidjet ispred balkona.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#188 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by bitanga_sa_otesa »

cudan je smrad bio...nepodnosljiv...cumurski...rijetko ga sad osjetim..
dječak sa šibicama

#189 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by dječak sa šibicama »

Da samo sto se prije rata nije lozio najjeftiniji "cumur" (pod navodnicima jer ondje najmanje cumura ima, ovo sto se po oglasima prodaje, sve je to sa divljih povrsinskih kopova tamo po srednjoj Bosni, skupljaju smece pa pakuju u vrece i nude jeftino gradjanima kao cumur) i gume od automobila kao danas.

Takodje, bilo je puno manje automobila.

Ali istina je samo jedna, da djubrad koja vlada drzavom omoguci gradjanima neke subvencije, nizu cijenu plina, da ne podizu cijene struje, onda bi se vise raje grijalo na taj nacin.

Sta ocekivati, oni od prvog januara dizu cijene struje, plin je bezobrasno skup, sta ce raja nego loziti. Ne moze svako sebi priustiti plinsko grijanje, samo da razvedes centralno treba ti minimalno 5000 km, i svaki mjesec minimalno 200 km, ako je jaca zima i vise + 50-ak km struje, samo plinski bojler potrosi 20-30 maraka, jebiga ne radi on na zrak.

Ja se grijem na struju, zimski racuni su veliki, ja ga mogu platiti ali nekome je 80 ili 100 ili 130 km previse za jedan mjesec. Kad nema, jebiga. Drzava je kriva.
trik&trak

#190 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by trik&trak »

Prije rata je bio 20, sada je 21 vijek. Plin je uveden zbog zagadjenog zraka, u zadnje vrijeme sve vise ljudi cumura jer ne mogu placati plin. U 20 vijeku bar nije bilo redukcije vode.
Ljakan

#191 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Ljakan »

Truju nas sa svih strana od auta do pekara,cevabdzinica,kotlovnica plus ovi sto po kucama loze.Dobro mi ista vidimo.
forest gump

#192 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by forest gump »

Ćumur je trenutno najveći problem.
O'zone
Globalni moderator

#193 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by O'zone »

bitanga_sa_otesa wrote:cudan je smrad bio...nepodnosljiv...cumurski...rijetko ga sad osjetim..
Smrdio je sumpor ali je štipao za oči i grlo koliko je jak bio.

Sjećam se krajem 80-tih magla i tokom dana bila da se vidi samo desetak metar ispred a po noći da i ne govorim.
Ripicipi

#194 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Ripicipi »

Nije visegodisnji, nego decenijski, mozda i stoljece.
Enticer

#195 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Enticer »

Troll_Happens wrote:ja koliko se sjecam bilo je prosle god isto ovako.. sve je to posljedica paljevine i lozenja kojecega po gradu... Sad je ovaj alshiti se ugradio na mdvoru i naravno da nema protoka zraka prema carsiji i sva se koncentracija otrova zadrzava u centru. bice samo gore jel se sve shume i drvece neplanski sijeku u okolini i nije ni cudo... :-?
:pisnuo: ovo je nesto najsmjesnije sto sam ikad procitao :-)

Ono isto kad otvoris ulazna vrata od kuce/stana i na prag stavis kutiju od fena i kazes badava ja otvorih vrata, nema zraka.. :pisnuo:
starii

#196 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by starii »

Enticer wrote:
Troll_Happens wrote:ja koliko se sjecam bilo je prosle god isto ovako.. sve je to posljedica paljevine i lozenja kojecega po gradu... Sad je ovaj alshiti se ugradio na mdvoru i naravno da nema protoka zraka prema carsiji i sva se koncentracija otrova zadrzava u centru. bice samo gore jel se sve shume i drvece neplanski sijeku u okolini i nije ni cudo... :-?

Ono isto kad otvoris ulazna vrata od kuce/stana i na prag stavis kutiju od fena i kazes badava ja otvorih vrata, nema zraka.. :pisnuo:
nemoj tako to su nam radna mjesta :D
muha_sa

#197 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by muha_sa »

nismo, moj jaran s posla i ja, jednom pjesacili od TAS-a u Vogosci do Kobilece GlOve--on vozi ja ispred auta, pa se mjenjamo do Kobilece :-) prst pred nosom se ne vidi--pjesacis a skoro ne vidis bjelu liniju na cesti :-)

krajem 70-tih.
mayab

#198 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by mayab »

Troll_Happens

#199 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Troll_Happens »

Enticer wrote:

Jesi ti meni cudan covjek. Ja nisam rekao da nema zraka nikako, samo kazem od silnih zgradurina u centru nema strujanja i protoka zraka ko da je tu ledina i cistina. Ima na 2 000 metara nadmorske visine ali tu nismo mi. Eto napravi propuh u stanu pa stavi dvije tri kutije na vrata pa ces vidjeti hoce li biti propuh istog ili slabijeg intenziteta....
kritichar

#200 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by kritichar »

Trba probušiti jedan ispusni tunel i postaviti ventilator
Post Reply