Ideji tekfira kod "vehabija" se ne treba čuditi pa Muhammed ibn Abdulwehhab je sam sebe prvo protekfirio i svoje šejhove pa kaže:
Kaže šejh Muhammed bin Abdul-Vehab, rahimehullah: "A ja ću vas obavijestiti
O SEBI. Tako mi Allaha, pored Kojeg nema nikog i ničeg dostojnog obožavanja, ja sam bio tražio znanje, i oni koji su me znali su vjerovali da imam znanja, a ja u to vrijeme
NISAM ZNAO značenje LA ILAHE lLLALLAH
NITI SAM ZNAO VJERU ISLAM, prije ovoga dobra kojeg nam je Allah ukazao. Isto tako i moji šejhovi, među njima
NIJE BIO NIJEDAN koji je to znao.
Pa ko od učenjaka zemlje bude tvrdio da je to znao, ili je znao značenje islama prije ovog vremena, ili bude tvrdio da je neko od njegovih šejhova to znao – slagao je i izmislio i zbunjuje ljude i hvali se onim što nije pri njemu.
Dokaz ovome je 'Abdullah ibn 'Isa, od kojeg ne znamo uglednijeg među učenjacima Nedžda, niti učenjacima 'Arida, niti drugog mjesta, a evo njegov govor će vam doći inša'Allah: Zato, bojte se Allaha, Allahovi robovi! Nemojte se oholiti prema vašem Gospodaru, niti vašem Vjerovjesniku. Hvalite Ga, Uzvišenog, Koji vam je ukazao dobro i olakšao vam onoga koji će vas podučiti dinu vašeg Vjerovjesnika, sallallahu 'alejhi ve sellem, i nemojte biti poput onih koji su Allahovu blagodat zamijenili kufrom (nezahvalnošću) i svoj narod doveli u kuću propasti; džehennem u kojem će se pržiti, a ružno je on boravište'' (Ed-Dureru-s-Senijje, 10/52.).
Jasno se vidi iz teksta da do svoje "spoznaje" ibn Abduwehhab nije došao tražeći znanje pred svojim šejhovima, došao je do toga SAM "ISTRAŽIVAJUĆI" , a po Nedždancima nije bilo islama od 8. hidžretskog stoljeća