Jugonostalgija...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajvan

#176 Re: Jugonostalgija...

Post by Hajvan »

radostan dan wrote:
Hajvan wrote:
radostan dan wrote:

povećani dio je najveći problem vas -bolonjaca-... znači uspjeli su da vas ubjede da država nema nikakve obaveze prema vama.
pa hoće to u banana republkama i kvazi državama...
problem ove države je što je cca 50% kršćanskog stanovništva (ortodoksi i katolici, uglavnom) ne žele. osnovni problem.
ja sam nešto umislio da ti praviš kvalitetnije analize...
belgija je podjeljena, pa gdje je?
a npr. albanija je pak vjerski skoro pa monolitna, pa gdje je?

sve da je bih komplet muslimanska ili hrišćanska, isti problem bi bio.
pojednostavnio sam priznjem.
no, poenta stoji.
iz sličnog razloga i Yu više nije s nama--- da dodam, nažalost. :(

PS.
Albanija nije vjerski monolitna. taman ima dovoljan procent za "probleme".
no, oni svoj identiet grade na jeziku, prevashodno.
Last edited by Hajvan on 19/01/2015 19:21, edited 1 time in total.
jefferson

#177 Re: Jugonostalgija...

Post by jefferson »

SaraFina wrote:
jefferson wrote:
Pa naravno da je bio PRIVID ..

Prvo tog brastva i jedinstva koje forsiraju pojedinci.
Da nije PRIVID razišla bi se za Juga poput Češke i Slovačke a ne u krvi, progonima i genocidu.

Zašto se lazete? Samoobmanjujete?

Drugo, koja proizvodnja?

Daj navedi mi molim te ekonomske pokazatelje iz tog vremena.

Razumijem da je stanje u svim novonastalim drzavama EX Juge katastrofalno, ali veličati nešto što nije bilo ni blizu blagostanja je glupost.

Plus Jugu je vodio Diktator .. U to vrijeme mozda ga ne bi nazvali klasičnim ali evidentno je da je taj isti Josip Broz u Jugi pobio stotine hiljada ljudi.

Neke zrtve nisu bile vrijedne pominjanja a neke su se stostruko preuveličavale..

I sad mi dodjete o nekoj realnosti pričati i nostalgiji :D
Draga moja, da ti dadnem jedan savjet kao neko ko je "malo" stariji. Nemoj se baviti ovim temama. Svoju energiju potrosi na nesto produktivnije ako vec ne znas neke stvari.
Ti zivis sav svoj zivot u Becu, neke stvari ti nikada neces moci shvatiti ne sto ne mozes, nego sto ti okolina ne dozvoljava jer zivis u uredjenom sistemu koji od 50-tih godina nije vidio vece politicke potrese.
Da ja tebi sada navodim sta se proizvodilo nema smisla, jer ti to ne mzoes skontati. Ja da tebi kazem da je metalurski institut u Zenici (u onoj spavaonici kako ti akzes) proizvodio leguru i dio potrebnu za pravljenje rotora helikoptera a da je taj dio tada bilo moguce proizvesti samo u SAD, Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Rusiji ali ne i u Njemackoj i Austriji, sta to tebi znaci? Stoga, idi se ganjaj s onom sto se zabavlja sa cesima i ameriakncima.
Izvini ali ja mislim da tebe emocije a ne stvarnost nose kad ovo pišeš i većinu ...

Znači neki zal za djetinjstvom ili mladošću..

Ništa konkretnije.
Znaci, kao sto sam rekao, tebi ej to ne moguce shvatiti. Sto? Zato sto:
1. Najvaznije, ne znas sta je potrebno da bi se proizveo takav produkt, kakavo je ulaganje prvenstveno u obrazovanje potrebno da bi se postiglo tako nesto. Ne samo u obrazovanje inzinjera, nego i onih sitnih radnika, koji kako ti kazes, su prividno radili.
2. Ti kao neko ko zivi u gradu koji ima elitne fakultete nisi u stanju to iskoristiti, pa bi mozda, ali samo mozda, bila u stanju da skontas sta je potrebno da bi se takav proizvod proizveo, poslao u Mostar, ugradio na helikopter, koji je by the way, daleko kompleksniji proizvod od aviona.
3. Definicija statistike je: Statistika je kao bikini, pokazuje puno ali sakriva najvaznije djelove. Obicno priuceni ekonomisti i slicno uvijek hoce statistiku jer su to samo brojevi, medjutim, sama statistika je davno odbacena od naprednih drzava. Danas svi ekonomski pokazatelji zahtjevaju kvalitativne podatke, pa tako i Austrija, da bi se dobila slika o stvarnoms tanju ekonomije i blagostanja stanovnika.

Jbg, mislim da sam sada previse zakomplikovao ovo za tebe.
Kaos to rekoh, drzi se onog trola sto se zabavlja sa cesima i amerikancima. Idete jedna drugoj pod ruku a ni ne kontate to.
dale cooper

#178 Re: Jugonostalgija...

Post by dale cooper »

radostan dan wrote:
dale cooper wrote:
Kao što rekoh ja samo govorim o ličnom iskustvu življenja u toj državi, i uzeću da možda
nisu svi imali isto iskustvo. Ili ga nisu imali uopšte kao ti. Iz tog razloga mi i nije jasna tvoja fasciniranost
a posebno ne tvoja sigurnost sa kojom pričaš o Jugoslaviji.
I zar bilo ko tvrdi da je idealna priča?
ovo im je rak rana, -životnim bolonjcima-, kad im kažeš -nije idealna, ali od ovih par sistema i država u kojima sam živio, najbolja je-...
no, nije tragedija što je najbolja.
tragedija je što je nećemo dostići...takve nas karte zapale.
Ne znam, fakat je ne kontam. :?
SaraFina

#179 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

Dzefrić,

Ništa meni nije komplicirano.

Nego ti ne mozeš emocije razgraničiti od stvarnosti.

Ja to mogu razumjeti..
Mladost ili djetinjstvo.

Ali nisam duzna razumjeti.

I zao mi je što te to pogadja da vrijedjaš z..zato pozdrav :D
Hajvan

#180 Re: Jugonostalgija...

Post by Hajvan »

jefferson wrote: 3. Definicija statistike je: Statistika je kao bikini, pokazuje puno ali sakriva najvaznije djelove. Obicno priuceni ekonomisti i slicno uvijek hoce statistiku jer su to samo brojevi, medjutim, sama statistika je davno odbacena od naprednih drzava. Danas svi ekonomski pokazatelji zahtjevaju kvalitativne podatke, pa tako i Austrija, da bi se dobila slika o stvarnoms tanju ekonomije i blagostanja stanovnika.

Kaos to rekoh, drzi se onog trola sto se zabavlja sa cesima i amerikancima. Idete jedna drugoj pod ruku a ni ne kontate to.

zašto se onda isti meriti ne koriste i u nas, već suha statistika (kako bi nas se srozalo i obezvrijedilo- naročito resurse)???

no, pitanje je suvišno. niste vi ovdje zbog riješenja.
djeluje mi davas gone drugaciji razlozi.
astala_vistala

#181 Re: Jugonostalgija...

Post by astala_vistala »

Dje ste nostalgicari :D

Image
ljevoruki

#182 Re: Jugonostalgija...

Post by ljevoruki »

hAZNADAR wrote:Ja sa svojih skoro 50 nisam Jugonostalgicar niti vidim svrhu toga. Bilo-proslo, nikada se ta vremena vratiti nece i takav mentalni sklop kod bivsih jugoslovenskih naroda. Nikada vise nece biti zatvorene planske ekonomije, samoupravljanja i jednopartijstva. Nikada vise bratstva i jedinstva.
To je to, ljudi se vise vezu za socijalisticko/komunisticki system I uredjenje nego za pojam drzave Jugoslavije.
Bilo je lijepo jer su svi imali posao I socijalnu sigurnost, besplatno skolovanje I zdravstveno osiguranje.
Neko je lijepo rekao da nije tacno da je drzava davala stanove, preduzeca su "dijelila" stanove a radnici su cijeli zivot izdvajali za stameni fond. Tako da je to bio vrsta kredita.
Moji roditelji su radili ukupno 65 godina, znaci stan im nije poklonjen nego su ga zaradili.
Da nije tako ova vlast bi poslije rata natjerala ljude da otkupe te iste stanove po trzisnim cijenama ali su znali da to pravno ne bi moglo proci.
Samo jedan od mitova I legendi o "Titinom" vaktu.
KENJAC

#183 Re: Jugonostalgija...

Post by KENJAC »

Pricam ja sa jednim covjekom. Prije rata bio cuvar pilane negdje kod Zepca ! Bio iz siromasnije porodice pa auto nisu imali. Poslije saznam da mu je otac bio alkoholicar. Njih petero zivilo od tatine penzije i to njegovo sto je nocu cuvo pilanu.
... Zarati ! On bio zarobljen , razmijenjen i zavrsi u Svedskoj. Kupio covjek Volva i eno ga jebe sve zivo , nista ne ostaje.... drvlje i kamenje na Jugoslaviju i Tita.
Slika i prilika covjeka koji mrzi Jugoslaviju. Red nacionalizma , red zatucanosti , red nemogucnisti shvatanja sta je u stvari bila Jugoslavija.
Kinesko prkno

#184 Re: Jugonostalgija...

Post by Kinesko prkno »

jefferson wrote:
ja ne kažem da ovo sada valja.

blizi sam 50-oj nego 40-im.
sjecam se stajanja u redovima i čekanja fasunge u lokalnom granapu na Kovačima- sve na tačkice (dozvoljena mjesećna potrošnja u gramima i decilitrima) svega- brašna, šećera, ulja, kafe - početkom '80-ih. Ko se ovih tačkica ne sjeća, onda ima JAKO selekciono (ili maliciozno) pamćenje.

ja kao neko ko je bio dječak '80-ih se sjeća vlastitog straha kad je prolazio određenim zonama po gradu- "...nemoj tamo ići, tamo su zboli nekog prekjuce…" itd

iako je mater radila (i to kao VSS), podstanar je bila do 1988. (tada, sa 18 godina radnog staža)
manite se bajki

prostom usporedbom što sam ja postigao, a što roditelji (svi smo VSS) te što su oni meni mogli priuštiti a što ja svojem potomstvu- mogu samo jedan zaključak donijeti. Oprostite što se ne slažem sa vama- no to je subjektivno. JBG :(

Objektivno- razlike su u nijansama.

PS. nisam na budžetu, nisam blizu strukturama vlasti, ne živim ni od kakvih "javnih konkursa", NGO kuraca-palaca i otali uhhljeb/nehljeb fora i fazona.
Jesil ti ikad vdio redove u SAD zbog goriva 70-tih? Najveca ekonomija na svijetu, pa sta bi?
Jest, stajalo se u redovima, jeste banae su bile rjedje nego danas. Ali pazi, u SFRJ nisi smio posjeci sumu gdje si htio i kako si htio. Nakon II sv. rata BiH je prosla kao i ostale Republike kroz masovno posumljavanje radi klizista, vodnih tokova itd.
Sta danas? Proslog maja se desilo ono na sto su svi sa dvije ciste upozoravali, ta neplanska sjeca, "demokratija" koju su ljudi shvatili kao anarhiju. U onoj drzavi je postojao nadsve sistem, nije se moglo desiti da pozar bukne pa da se od Italije sadaka trazi kao sto mi danas trazimo od Hrvatske.
Najbitnije, GLUPO je porediti tu drzavu sa ovom tkz. drzavom. Ovo nije drzava, ovo ej stanje permanentne krize koja odgovara ljudima koji bi u onoj drzavi bili nizerangirani sluzbenici. Ovo stanje je njihova jedina mogucnost da postanu neko i nesto, i oni ce to stanje braniti dok mogu.
Ovo zadnje je i najveca kocnica napretku,i ne samo u BiH ,nego i u okruzenju,tako da danas imamo ministre koji su u onom sistemu isli u specijalne skole,raznorazne krapinske ljude na celu glavnih institucija,neuroticne seljancure na salterima,psihoticne kabadahije u uniformama...
Busaj se u prsa vjerom i nacijom i niko te za znanje i sposobnost pitati nece.
hAZNADAR

#185 Re: Jugonostalgija...

Post by hAZNADAR »

KENJAC wrote:Pricam ja sa jednim covjekom. Prije rata bio cuvar pilane negdje kod Zepca ! Bio iz siromasnije porodice pa auto nisu imali. Poslije saznam da mu je otac bio alkoholicar. Njih petero zivilo od tatine penzije i to njegovo sto je nocu cuvo pilanu.
... Zarati ! On bio zarobljen , razmijenjen i zavrsi u Svedskoj. Kupio covjek Volva i eno ga jebe sve zivo , nista ne ostaje.... drvlje i kamenje na Jugoslaviju i Tita.
Slika i prilika covjeka koji mrzi Jugoslaviju. Red nacionalizma , red zatucanosti , red nemogucnisti shvatanja sta je u stvari bila Jugoslavija.
Slika arogantnog dijasporca ili vehabije ili mahalskog desnicara,.. kao primjer anti-jugonostalgicara je stereotipna.

Zamisli kada bih ja sada navodio neke druge primjere koji nisu nista blazi od tvog Zepcaka.

Ja i dalje tvrdim da je jugonostagija jedna vrlo tezak ruksak na ledjima Bosnjaka. Treba gledati naprijed i prilagoditi se danasnjici umjesto da se prizivaju vremena koja se nikada vratiti nece, ili bolje receno kriva interpretacija od strane mladjih.

U dosta slucajeva su jugonostalgicari ljudi podanickkog mentaliteta ili pateticni ljevicari koji pate za ljubavlju ostalih. Do te mjere ide to daleko da zatvaraju vrata domacim nacionalistima a otvaraju tudjim koji ne kriju cime se ponose i sta ti misle.

Tako da jugonostalgija zahvaljujuci nastupima mnogih ispada kao dijagnoza. Omrzli su je najvise oni koji se time kite.
jefferson

#186 Re: Jugonostalgija...

Post by jefferson »

Hajvan wrote:
jefferson wrote: 3. Definicija statistike je: Statistika je kao bikini, pokazuje puno ali sakriva najvaznije djelove. Obicno priuceni ekonomisti i slicno uvijek hoce statistiku jer su to samo brojevi, medjutim, sama statistika je davno odbacena od naprednih drzava. Danas svi ekonomski pokazatelji zahtjevaju kvalitativne podatke, pa tako i Austrija, da bi se dobila slika o stvarnoms tanju ekonomije i blagostanja stanovnika.

zašto se onda isti meriti ne koriste i u nas, već suha statistika (kako bi nas se srozalo i obezvrijedilo- naročito resurse)???

no, pitanje je suvišno. niste vi ovdje zbog riješenja.
djeluje mi davas gone drugaciji razlozi.
Koriste se, kako ne koriste.
Kakve ba resurse? Mrki ugalj i drvo, ccccccc. Ubi nas prica o resursima, eto cijeli svijet se urotio protiv nas da posjeku bosansku sumu i uzmu na ugalj koji nigdje ne mozes prodat.
jefferson

#187 Re: Jugonostalgija...

Post by jefferson »

ljevoruki wrote:
hAZNADAR wrote:Ja sa svojih skoro 50 nisam Jugonostalgicar niti vidim svrhu toga. Bilo-proslo, nikada se ta vremena vratiti nece i takav mentalni sklop kod bivsih jugoslovenskih naroda. Nikada vise nece biti zatvorene planske ekonomije, samoupravljanja i jednopartijstva. Nikada vise bratstva i jedinstva.
To je to, ljudi se vise vezu za socijalisticko/komunisticki system I uredjenje nego za pojam drzave Jugoslavije.
Bilo je lijepo jer su svi imali posao I socijalnu sigurnost, besplatno skolovanje I zdravstveno osiguranje.
Neko je lijepo rekao da nije tacno da je drzava davala stanove, preduzeca su "dijelila" stanove a radnici su cijeli zivot izdvajali za stameni fond. Tako da je to bio vrsta kredita.
Moji roditelji su radili ukupno 65 godina, znaci stan im nije poklonjen nego su ga zaradili.
Da nije tako ova vlast bi poslije rata natjerala ljude da otkupe te iste stanove po trzisnim cijenama ali su znali da to pravno ne bi moglo proci.
Samo jedan od mitova I legendi o "Titinom" vaktu.
Ja mislim da treba razlikovati nekoliko tipova jugonostalgije.
1. Jugonostalgija za vremenom sigurnosti, buducnosti koja je manje vise sigurna itd.
2. Jugonostalgija za ne radom (jer da se razumijmo i toga je bilo na pretek).
3. Jugonostalgija za pravnim uredjenjem i sistemom koji je isao naprijed kako-tako, ulagalos e u obrazovanje itd.

Ja sam to nekoliko puta rekao, samoupravljanje i slicno ne bi prezivjelo 1989 godinu bez obzira bils e drzava odrzala ili ne. To ej dokazalo da 6 republika jos nije doseglo taj nivo gradjanske evolucije (prvenstveno SRB i HR) koja bi omogucila opstanak takvog entiteta koji bi prvenstveno bio baziran na ekonomskim interesima.
Ali Kemal

#188 Re: Jugonostalgija...

Post by Ali Kemal »

ljevoruki wrote:To je to, ljudi se vise vezu za socijalisticko/komunisticki system I uredjenje nego za pojam drzave Jugoslavije.
Eto i sam kazes tvoji roditelji zaradili stan, a ko sada moze da zaradi od plate da kupi sebi stan? Koliki je to procenat ljudi?
Imas li ikakvu predstavu koliki je to bio procenat u toj Jugi sto nije valjala?
Onako odoka jedno 90%, ili dobijes stan ili kredit za kucu. Hajd da se kaze da se cekalo prosjecno desetak godina na stan, a sada se ceka desetak godina da se uradi pisljivi popis :lol:

Dalje, ugled u svijetu, koliko se sjecam jedino je viza trebala u Evropi za Grcku, zbog opstepoznatog problema sa Makedoncima, u ostale zemlje si isao bez ikakvih problema, kao sto je bilo potpuno jednostavno dobiti pasos, koji se nije mijenjao svake godine :lol:
Ali Kemal

#189 Re: Jugonostalgija...

Post by Ali Kemal »

hAZNADAR wrote:Ja i dalje tvrdim da je jugonostagija jedna vrlo tezak ruksak na ledjima Bosnjaka. Treba gledati naprijed i prilagoditi se danasnjici
Najgore nesto sto se desilo je prilagodjavanje danasnjici :oops:
Prilagodjavanja nakaradnom sistemu :-)
kakonako

#190 Re: Jugonostalgija...

Post by kakonako »

Kazu danas da se u onom mracnom sistemu,ako si htio da budes dio tala, nije smjelo u dzamiju,a danas ,da bi bio dio tala ,ne smijes mimo dzamije.
KENJAC

#191 Re: Jugonostalgija...

Post by KENJAC »

hAZNADAR wrote:
KENJAC wrote:Pricam ja sa jednim covjekom. Prije rata bio cuvar pilane negdje kod Zepca ! Bio iz siromasnije porodice pa auto nisu imali. Poslije saznam da mu je otac bio alkoholicar. Njih petero zivilo od tatine penzije i to njegovo sto je nocu cuvo pilanu.
Slika arogantnog dijasporca ili vehabije ili mahalskog desnicara,.. kao primjer anti-jugonostalgicara je stereotipna.

Zamisli kada bih ja sada navodio neke druge primjere koji nisu nista blazi od tvog Zepcaka.

Ja i dalje tvrdim da je jugonostagija jedna vrlo tezak ruksak na ledjima Bosnjaka. Treba gledati naprijed i prilagoditi se danasnjici umjesto da se prizivaju vremena koja se nikada vratiti nece, ili bolje receno kriva interpretacija od strane mladjih.

U dosta slucajeva su jugonostalgicari ljudi podanickkog mentaliteta ili pateticni ljevicari koji pate za ljubavlju ostalih. Do te mjere ide to daleko da zatvaraju vrata domacim nacionalistima a otvaraju tudjim koji ne kriju cime se ponose i sta ti misle.

Tako da jugonostalgija zahvaljujuci nastupima mnogih ispada kao dijagnoza. Omrzli su je najvise oni koji se time kite.
Lijepo sam zivio u Jugoslaviji a sada zivim barem triplo ljepse. Ono sto mogu sebi dopustiti sada u Jugoslaviji sigurno nisam mogao , ali to mi ne daje za pravo da ne budem Jugonostalgicar. Ja sam bio dvaes'pet godina mladji i mnoge stvari sam drugacije gledao. I za svim tim , sve zajedno, imam jak osjecaj nostalgije. Polu pismena seljacina sto je tri frtalja dana provodio u gumenim cizmama Jugoplastike , sto je morao da putuje "kutiju cigara hoda" da bi prisustvovao igranci , sto je polozio vozacki u trijes' trecoj i to u Malmeu nema nikakvih prava da sudi nesto o drzavi u kojoj zivi. Kad pitas beskucnika sa Pete Avenije nesto o Americi sigurno ce ti iznijet milion mana te drzave. A sto se tice Bosnjaka i njihovog gledanja naprijed , jel ti stvarno mislis da je njima sad bolje nego u Jugoslaviji ???
jefferson

#192 Re: Jugonostalgija...

Post by jefferson »

kakonako wrote:Kazu danas da se u onom mracnom sistemu,ako si htio da budes dio tala, nije smjelo u dzamiju,a danas ,da bi bio dio tala ,ne smijes mimo dzamije.
Kazu tako. ALi eto, Kemal Kapetanovic, najpoznatiji direktor metalurskog instituta u Zenici, covjek koji je digao tu ustanovu, bio licni prijatelj sa Titom itd, je redovno klanjao dzumu u Zenickoj dzamiji i jos bio dio nekih od najvecih vojnih projekata u SFRJ.
kakavdanakneiskustvu

#193 Re: Jugonostalgija...

Post by kakavdanakneiskustvu »

kakavdanakneiskustvu wrote:
SaraFina wrote:
mali_balon wrote:345872903845890260387465807236ta tema na temu jugonostalgije blablablablab alija allalablabla blab ablab laa blalbblal tito bvalblabalbalbalblab imalo se balbalblablablalblballab mos pircat ic u dzamij ali nemas sta jest bbalblalbalblablalbalbaabal meni ove raje zao sto ne zanju sta je rahatluk balbdlablablablablabalbalalalaablaallllllllll
srbi balbalblab alblalballblallabbabaablal hrvati balblablalbalba titina milicjija bablalbalblablalbal jugo pasos blavbalbalblablalbalblabla nije se smjelo u dzamiju bablablalbalblablablab mogo si spavat gdje god balbalblablalbalblablalblablablalbla

Image

I meni ponekad komentari nekih osoba zvuče nebulozno a najzanimljivija su mi skupina Jugonostalgičari rodjeni krajem osamdesetih. Dakle koji se poput mene i ne sjećaju te slobodarske Juge :)

:thumbup: :thumbup:

Meni je to zbilja fenomen. Ako ima neko pojašnjenje rado bi ga cula .. ono Jugonostalgicar sam tim se dicim, a djedo morebit poginuo na kriznom putu.

Antifašistički skup u slobodarskoj Zenici ili Tuzli, Sarajevu, Zaječaru, mozda u Nikšiću do godine :D[/quote]

i meni,ni ne sjeca se jugoslavije posteno,imala 3 godine 1991. ali pati za tom drzavom,ima tu posla za neke doktore
hAZNADAR

#194 Re: Jugonostalgija...

Post by hAZNADAR »

Ali Kemal wrote:
hAZNADAR wrote:Ja i dalje tvrdim da je jugonostagija jedna vrlo tezak ruksak na ledjima Bosnjaka. Treba gledati naprijed i prilagoditi se danasnjici
Najgore nesto sto se desilo je prilagodjavanje danasnjici :oops:
Prilagodjavanja nakaradnom sistemu :-)
Zahvaljujuci jugonostlgiji koja je ubjedljivo najveca kod Bosnjaka se desava sljedece:
- jedini jos raspravljamo o tome kako se zovemo i tjeramo inete i principe oko toga,
- jedini smo sto gusimo sopstveni nacionalni identitet i prozivamo ga zaostalim a isto to priznajemo i postjemo kod svih ostalih,
- jedini prizivamo drzavu da nam stvori posao ili da malo sadake inace rusimo institucije, palimo imovinu za koju mislimo da nije nasa,
- jedini prizivamo vlast stranaca i protektorat jer lakse podnosimo tudjina na vlasti negoli sopstvene,
- jedini cemo iz zavisti svome uspjesnom prije podapeti stupicu negoli nu priznati uspjeh,
- jedini smo ili ubjedljivo prvi u pljuvanju svoje zemlje, kuknjavi kako je ovdje najgore, i koji demonstrativno napustamo zemlju,

Nakaradni sistem upravo mi stvaramo cekajuci da nam neko drugi napravi drzavu i sitem,..

i to je samo zato jer nemamo dovoljno sopstvenog drzavotvornog iskustva i nacionalne homogenosti. Proputuj malo Evropom i vidi kako stvari funkcionisu ili kako se poimaju ako meni ne vjerujes.

Jugonostalgija je samo dijagnoza koju treba sto prije preboliti, nadrasti,... i onda tek mozemo krenuti naprijed.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#195 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

Bas je interesantna ta fama da se nije smjelo u dzamiju. Ne znam kako ih onda ne porusise ili im ne promijenise namjenu :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#196 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote: i meni,ni ne sjeca se jugoslavije posteno,imala 3 godine 1991. ali pati za tom drzavom,ima tu posla za neke doktore
Nema to veze sa sjecanjem.
radostan dan

#197 Re: Jugonostalgija...

Post by radostan dan »

jefferson wrote: 1. Jugonostalgija za vremenom sigurnosti, buducnosti koja je manje vise sigurna itd.
to je to.

3. Jugonostalgija za pravnim uredjenjem i sistemom koji je isao naprijed kako-tako, ulagalos e u obrazovanje itd.
to je to.
Ja sam to nekoliko puta rekao, samoupravljanje i slicno ne bi prezivjelo 1989 godinu bez obzira bils e drzava odrzala ili ne.
tačno.

Ali Kemal » 19/01/2015 20:44

Najgore nesto sto se desilo je prilagodjavanje danasnjici
to je to.
kakavdanakneiskustvu

#198 Re: Jugonostalgija...

Post by kakavdanakneiskustvu »

_BataZiv_0809 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: i meni,ni ne sjeca se jugoslavije posteno,imala 3 godine 1991. ali pati za tom drzavom,ima tu posla za neke doktore
Nema to veze sa sjecanjem.

nego?
hAZNADAR

#199 Re: Jugonostalgija...

Post by hAZNADAR »

KENJAC wrote:
Lijepo sam zivio u Jugoslaviji a sada zivim barem triplo ljepse. Ono sto mogu sebi dopustiti sada u Jugoslaviji sigurno nisam mogao , ali to mi ne daje za pravo da ne budem Jugonostalgicar. Ja sam bio dvaes'pet godina mladji i mnoge stvari sam drugacije gledao. I za svim tim , sve zajedno, imam jak osjecaj nostalgije. Polu pismena seljacina sto je tri frtalja dana provodio u gumenim cizmama Jugoplastike , sto je morao da putuje "kutiju cigara hoda" da bi prisustvovao igranci , sto je polozio vozacki u trijes' trecoj i to u Malmeu nema nikakvih prava da sudi nesto o drzavi u kojoj zivi. Kad pitas beskucnika sa Pete Avenije nesto o Americi sigurno ce ti iznijet milion mana te drzave. A sto se tice Bosnjaka i njihovog gledanja naprijed , jel ti stvarno mislis da je njima sad bolje nego u Jugoslaviji ???
A jeli ti mislis da je stvaranje nacije i drzave bozbolan i lagan put?
Zivio sam i ja u bivsoj drzavi i bilo mi je stoput bolje. Ali ta vremena su nepovratno prosla. I ti standardi.

Glupe stereotipe o dijaspori, papcima sa sela i njihovoj obuci,... necu ni komentarisati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#200 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote:

nego?
Sto Amerikanci slave nezavisnost od Engleske, kada se to zbilo u 18 stoljecu?

Svi koji se toga sjecaju su odavno pod zemljom.
Post Reply