SaraFina wrote:jefferson wrote:Pa naravno da je bio PRIVID ..
Prvo tog brastva i jedinstva koje forsiraju pojedinci.
Da nije PRIVID razišla bi se za Juga poput Češke i Slovačke a ne u krvi, progonima i genocidu.
Zašto se lazete? Samoobmanjujete?
Drugo, koja proizvodnja?
Daj navedi mi molim te ekonomske pokazatelje iz tog vremena.
Razumijem da je stanje u svim novonastalim drzavama EX Juge katastrofalno, ali veličati nešto što nije bilo ni blizu blagostanja je glupost.
Plus Jugu je vodio Diktator .. U to vrijeme mozda ga ne bi nazvali klasičnim ali evidentno je da je taj isti Josip Broz u Jugi pobio stotine hiljada ljudi.
Neke zrtve nisu bile vrijedne pominjanja a neke su se stostruko preuveličavale..
I sad mi dodjete o nekoj realnosti pričati i nostalgiji

Draga moja, da ti dadnem jedan savjet kao neko ko je "malo" stariji. Nemoj se baviti ovim temama. Svoju energiju potrosi na nesto produktivnije ako vec ne znas neke stvari.
Ti zivis sav svoj zivot u Becu, neke stvari ti nikada neces moci shvatiti ne sto ne mozes, nego sto ti okolina ne dozvoljava jer zivis u uredjenom sistemu koji od 50-tih godina nije vidio vece politicke potrese.
Da ja tebi sada navodim sta se proizvodilo nema smisla, jer ti to ne mzoes skontati. Ja da tebi kazem da je metalurski institut u Zenici (u onoj spavaonici kako ti akzes) proizvodio leguru i dio potrebnu za pravljenje rotora helikoptera a da je taj dio tada bilo moguce proizvesti samo u SAD, Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Rusiji ali ne i u Njemackoj i Austriji, sta to tebi znaci? Stoga, idi se ganjaj s onom sto se zabavlja sa cesima i ameriakncima.
Izvini ali ja mislim da tebe emocije a ne stvarnost nose kad ovo pišeš i većinu ...
Znači neki zal za djetinjstvom ili mladošću..
Ništa konkretnije.
Znaci, kao sto sam rekao, tebi ej to ne moguce shvatiti. Sto? Zato sto:
1. Najvaznije, ne znas sta je potrebno da bi se proizveo takav produkt, kakavo je ulaganje prvenstveno u obrazovanje potrebno da bi se postiglo tako nesto. Ne samo u obrazovanje inzinjera, nego i onih sitnih radnika, koji kako ti kazes, su prividno radili.
2. Ti kao neko ko zivi u gradu koji ima elitne fakultete nisi u stanju to iskoristiti, pa bi mozda, ali samo mozda, bila u stanju da skontas sta je potrebno da bi se takav proizvod proizveo, poslao u Mostar, ugradio na helikopter, koji je by the way, daleko kompleksniji proizvod od aviona.
3. Definicija statistike je: Statistika je kao bikini, pokazuje puno ali sakriva najvaznije djelove. Obicno priuceni ekonomisti i slicno uvijek hoce statistiku jer su to samo brojevi, medjutim, sama statistika je davno odbacena od naprednih drzava. Danas svi ekonomski pokazatelji zahtjevaju kvalitativne podatke, pa tako i Austrija, da bi se dobila slika o stvarnoms tanju ekonomije i blagostanja stanovnika.
Jbg, mislim da sam sada previse zakomplikovao ovo za tebe.
Kaos to rekoh, drzi se onog trola sto se zabavlja sa cesima i amerikancima. Idete jedna drugoj pod ruku a ni ne kontate to.