putin prodaje naftu za zlato

Post Reply
Challenger__

#176 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Challenger__ »

drastic wrote:there is no god but IMF
kako se putin izjasnio u vezi ovoga na obracanju naciji?
Odlično pitanje!

U skladu sa njegovim ponašanjem (uvijek suprotno od očekivanja) - nije izložio udaru kritike liberale u vladi i bankarskom sektoru. Šta više, pozvao je lopove da se vrate sa kapitalom u zemlju, obećavši aboliciju i njima i njihovom kapitalu. Sa ovim zadnjim nisu nezadovoljni euroazisti (u njihovom fokusu je koncept, sistem, a ne nebitni "detalji"; šta više nemaju ništa prtoiv da se novčana masa uveća i na taj način, putem abolicije), a sa prvim dijelom izlaganja su nezadovoljni.

Ipak, dan nakon ekspozea je na sastanku sa predstavnicima Vlade izložio kritici njihov rad i zatražio od antimonopolske komisije da intenzivira svoj rad i podnese izvještaj za mnoge sektore.

UKRATKO: Nastavio je da lavira. Dao je neko vrijeme predstavnicima "Vašingtonskog sporazuma" i njihovim partnerima na zapadu da se preispitaju, a euroazistima još neko vrijeme da temeljitije provjere svoj model prije eventualne primjene.
drastic

#177 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

AenemA wrote:Što ne mogu ovih ljubitelja Putina...*ebo vas on i Rusija, nek sutra propadnu.
mijenjam obamu za putina :-D
drastic

#178 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

Challenger__ wrote:
drastic wrote:there is no god but IMF
kako se putin izjasnio u vezi ovoga na obracanju naciji?
Odlično pitanje!

U skladu sa njegovim ponašanjem (uvijek suprotno od očekivanja) - nije izložio udaru kritike liberale u vladi i bankarskom sektoru. Šta više, pozvao je lopove da se vrate sa kapitalom u zemlju, obećavši aboliciju i njima i njihovom kapitalu. Sa ovim zadnjim nisu nezadovoljni euroazisti (u njihovom fokusu je koncept, sistem, a ne nebitni "detalji"; šta više nemaju ništa prtoiv da se novčana masa uveća i na taj način, putem abolicije), a sa prvim dijelom izlaganja su nezadovoljni.

Ipak, dan nakon ekspozea je na sastanku sa predstavnicima Vlade izložio kritici njihov rad i zatražio od antimonopolske komisije da intenzivira svoj rad i podnese izvještaj za mnoge sektore.

UKRATKO: Nastavio je da lavira. Dao je neko vrijeme predstavnicima "Vašingtonskog sporazuma" i njihovim partnerima na zapadu da se preispitaju, a euroazistima još neko vrijeme da temeljitije provjere svoj model prije eventualne primjene.
ako iko pokusa unistiti dolar kao rezervnu valutu USA ce zaratiti sa cijelim svijetom ako treba. Ja jos uvijek mislim da su Obama I putin kontrolisani od iste sile I nadam se da se novi system nece uspostaviti sa nekim kataklizmickim ratom
Challenger__

#179 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Challenger__ »

drastic wrote:Ja jos uvijek mislim da su Obama I putin kontrolisani od iste sile
Ma niti govora.
I nadam se da se novi system nece uspostaviti sa nekim kataklizmickim ratom
To zavisi samo od tzv. "zapadne" elite. Ako budu insistirali na konfliktu, dobiće ga, to je sigurno.
jefferson

#180 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

nije mi jasna rublja, jer rusija nije neka banana drzava, ipak su oni kreditori. jedino obrazlozenje je da Ruska elita ne vjeruje puno putinu I seze za dolarom
Pa cijela ekonomija se zasniva na nafti. Sta to Rusi proizvode osim sto izvoze naftu, a ispumpavaju je amoerickom tehnologijom. Cim nafta padne padne sve, da nece izvest dovoljno Lada, Volgi i T-90 da sve to pokriju? Nema sta tu biti nejasno.
jefferson

#181 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

Eno sad amerikanci krivi i za sve unutrasnje probleme Rusije. Pa kako jebemu moze biti to kada je Putin na vlasti? Sta bi s tim jebacem?
Kada covjek cita sta pisu ovi sto vire iz Putinovog supka, covjek bi pomislio da je americi lakse se mjesati u unutrasnje stvari Rusije nego Bosne :lol:
drastic

#182 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

jefferson wrote:
nije mi jasna rublja, jer rusija nije neka banana drzava, ipak su oni kreditori. jedino obrazlozenje je da Ruska elita ne vjeruje puno putinu I seze za dolarom
Pa cijela ekonomija se zasniva na nafti. Sta to Rusi proizvode osim sto izvoze naftu, a ispumpavaju je amoerickom tehnologijom. Cim nafta padne padne sve, da nece izvest dovoljno Lada, Volgi i T-90 da sve to pokriju? Nema sta tu biti nejasno.
http://www.businessinsider.com/era-of-o ... er-2014-12
http://www.businessinsider.com/opec-now ... es-2014-12
drastic

#183 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

Challenger__ wrote:
drastic wrote:Ja jos uvijek mislim da su Obama I putin kontrolisani od iste sile
Ma niti govora.
]
neki dan je ukrajina uplatila 300+ miliona$ za plin I rusi su poceli isporuku
dok na jednoj strain podrzava novorusiju na drugoj trguje sa kijevom . ne vjerujem da bi rusija propala za po milijarde$
sta mozes reci o ovome?
drastic

#184 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

Geopolitical problems lead Nouriel Roubini's list of top economic risks for 2015
http://finance.yahoo.com/news/economic- ... 44045.html
drastic

#185 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

http://www.huffingtonpost.com/alastair- ... 45914.html
The Fed consistently managed Fed funds rates to keep oil prices steady, even when it required mid-teens interest rates and back-to-back recessions in 1980-1982. Since U.S. Fed funds rates were managed to preserve U.S. creditors' and oil exporters' purchasing power in oil terms, the system proved acceptable to most nations.

While the petrodollar arrangement worked well for nearly 30 years, the arrangement began to wobble around 2002-2004. . . Oil prices began steadily rising in 2002 and 2003 while Fed funds rates remained low to mitigate the fallout from the 2001 U.S. recession/tech bubble.

As a result, the number of barrels of oil that could be purchased for a face value U.S. Treasury bond declined sharply. . . After maintaining a range of 55-60 barrels of oil per U.S. Treasury from 1986-1999, a $1,000 face value U.S. Treasury went from buying 60 barrels of oil in 1999 to under 30 by early 2004
The U.S. economy had now become so dependent on low interest rates that it could never again manage to keep oil prices steady relative to U.S. treasuries without blowing up the global financial system. The U.S. economy had now become too "financialized" to withstand anything more than a token interest rate hike.

The petrodollar system, which had allowed the U.S. dollar to supplant gold as the backing for the oil trade from 1973-2002, was broken.

Energy producers began to accumulate real assets (such as real estate), and returned to purchasing physical gold in lieu of U.S. treasuries. Finally this year, the long established re-circulation of petrodollars back into the U.S. financial system came to an end -- according to BNP. "The oil producers will effectively import capital amounting to $7.6 billion. By comparison, they exported $60 billion in 2013 and $248 billion in 2012," Reuters reported. "This will be the first year in a long time that energy exporters will be sucking capital [and liquidity] out," noted David Spegel, global head of emerging market sovereign and corporate research at BNP.
WHY THE ROUBLE OR YUAN INSTEAD OF THE DOLLAR?

And why should producers opt for roubles or yuan? Well, both China and Russia have recently been big buyers of physical gold. Russia's present gold reserves would back 27 percent of the narrow rouble money supply. That is a high ratio -- far in excess of any other major country, and also in excess of the U.S. Fed's original stipulated gold coverage minimum. Moreover, Russia is a large net exporter of goods and energy, notwithstanding sanctions. So Russia's gold reserves, by implication, are likely to continue to grow, rather than decline.

In the longer term, holding roubles or yuan may allow producers to escape the damaging inflationary effects of a dollar system now dependent for its stability on low interest rates and monetary expansion.

These prospective changes are still speculative, but are potentially highly significant. The petrodollar has lasted for over 41 years, and has been the driving force behind America's economic, political and military power. It would be ironic, indeed, were the tensions with Russia inadvertently to become the driver of America finally losing its petrodollar card.
jefferson

#186 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

drastic wrote:
jefferson wrote:
http://www.businessinsider.com/era-of-o ... er-2014-12
http://www.businessinsider.com/opec-now ... es-2014-12
Ma dobro, citao sam to. Ako amerikanci uvedu jos milion barela dnevno iduce godine, sto je bilo u planu ranije, SAD ce preci 10 miliona barela dnevno, i vjerovatno postati veci proizvodjac od Rusije.
jao_situacije

#187 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jao_situacije »

Vidiš to mi nije ni palo na pamet, gledao sam neki dan dokumentarac na AJB tajna 7 sestara (naftne kompanije na zapadu) i bio dio o rusiji kako su zapadne naftne kompanije pokušale postavljanjem tih pohlepnih sumnjivih oligarha ustvari zavladati resursima i onda ih Putin počne sprječavati. Ali eto ipak se oni i dalje kao drže (oligarsi) i nije ih uspio marginalizirati sve.. tako da je i ovo vrlo moguće.
jefferson

#188 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

jao_situacije wrote:Vidiš to mi nije ni palo na pamet, gledao sam neki dan dokumentarac na AJB tajna 7 sestara (naftne kompanije na zapadu) i bio dio o rusiji kako su zapadne naftne kompanije pokušale postavljanjem tih pohlepnih sumnjivih oligarha ustvari zavladati resursima i onda ih Putin počne sprječavati. Ali eto ipak se oni i dalje kao drže (oligarsi) i nije ih uspio marginalizirati sve.. tako da je i ovo vrlo moguće.
Putin, moralni stub danasnjeg svijeta :lol:
jao_situacije

#189 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jao_situacije »

jefferson wrote:
jao_situacije wrote:Vidiš to mi nije ni palo na pamet, gledao sam neki dan dokumentarac na AJB tajna 7 sestara (naftne kompanije na zapadu) i bio dio o rusiji kako su zapadne naftne kompanije pokušale postavljanjem tih pohlepnih sumnjivih oligarha ustvari zavladati resursima i onda ih Putin počne sprječavati. Ali eto ipak se oni i dalje kao drže (oligarsi) i nije ih uspio marginalizirati sve.. tako da je i ovo vrlo moguće.
Eto nek je zapadni bankar moralan :D :lol: kad ne postoji dobro treba birati najmanje zlo :kiss:
jefferson

#190 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

jao_situacije wrote:
jefferson wrote:
Eto nek je zapadni bankar moralan :D :lol: kad ne postoji dobro treba birati najmanje zlo :kiss:
I Putin je najmanje zlo? :jbt:
jao_situacije

#191 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jao_situacije »

jefferson wrote: I Putin je najmanje zlo? :jbt:
Pa de reci prosvjetli nas koje je najmanje zlo. Ja govorim kao čovjek u BIH Putin mi se ne sviđa zbog četalja, ali ni Amer mi se ne sviđa zbog politike koju vodi po cijeloj planeti i kontam da živim u banana državi i da nas vrlo lako mogu ŽIIIK pa mi je zato odnos snaga istok-zapad najbolji u pat poziciji i stutusu quo. Jel sad malo jasnije zašto navijam da Rusija ojača.
jefferson

#192 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

jao_situacije wrote:
Pa de reci prosvjetli nas koje je najmanje zlo. Ja govorim kao čovjek u BIH Putin mi se ne sviđa zbog četalja, ali ni Amer mi se ne sviđa zbog politike koju vodi po cijeloj planeti i kontam da živim u banana državi i da nas vrlo lako mogu ŽIIIK pa mi je zato odnos snaga istok-zapad najbolji u pat poziciji i stutusu quo. Jel sad malo jasnije zašto navijam da Rusija ojača.
Jbg, vazda neko se javi svakih 10 stranica gjd ehoce da se ponovo vratimo na prvu stranicu. Imas raniej postove.
By the ay, Putin je od svoh oligarha najbogatiji, pa eto kontaj kako.
drastic

#193 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

jefferson wrote:
jao_situacije wrote:
Jbg, vazda neko se javi svakih 10 stranica gjd ehoce da se ponovo vratimo na prvu stranicu. Imas raniej postove.
http://www.forbes.com/billionaires/#tab ... try:Russia
jao_situacije

#194 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jao_situacije »

jefferson wrote:
jao_situacije wrote:
Jbg ja pročito sve od 1. pa dalje i komentirao par puta dosad čak i s tobom jednom baš, i sad ovo.. kontam ja tebe tebi je zapad okej, meni nije ni zapad ni istok, i kažem ti ne valja da je neko prejak pa bio to istok ili zapad.
drastic

#195 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

drastic

#196 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

drastic wrote:
Challenger__ wrote:
Ma niti govora.
http://russia-insider.com/en/politics/2 ... ns_message
reis1

#197 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by reis1 »

Nego, mozel' meni neko objasniti, sto mu ga dodje stvarna vrijednost ovog zlata?

Hajd nafta, natankas i vozikas se, boli te briga. Al' zlato, to ne kontam...
jefferson

#198 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

Zapela mi je jedna stavka za oko.
Rusija mora da s eodrekne zapadnog ekonomskog modela?
Ruski ekonomski model se svodi na tri stvari:
1. Nafta
2. gas
3. oruzje
Sve osim toga je teska pusiona. Stoga, umjesto zatvaranja privatnih TV i radio kuca, Putinu bi bilo bolje da skonta kako da pokrene ostatak ekonomije da Rusija nije zavisna od nafte, gasa i neke africke zemlje koja hoce/nece kupiti T-90.
Zeljoooo

#199 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Zeljoooo »

A procitao sam jedan dobar komentar, kao Putin da je pametan da presjece svaku zlatnu polugu na pola sa se uvjeri da je 100% zlato da ga zapadnjaci nece zajebati. :lol:
drastic

#200 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

jefferson wrote:
Zapela mi je jedna stavka za oko.
Rusija mora da s eodrekne zapadnog ekonomskog modela?
Ruski ekonomski model se svodi na tri stvari:
1. Nafta
2. gas
3. oruzje
Sve osim toga je teska pusiona. Stoga, umjesto zatvaranja privatnih TV i radio kuca, Putinu bi bilo bolje da skonta kako da pokrene ostatak ekonomije da Rusija nije zavisna od nafte, gasa i neke africke zemlje koja hoce/nece kupiti T-90.
Ja samo kazem da putin radi za interese bankara jer da nije tako odjebao bi ih davno. Da li ce oni njega odjebati kad dodje vrijeme u to neme sumnje.
nego dzefe je ne vidjeh putina na forbsovoj listi
Post Reply