“Mladi Muslimani”

Post Reply
diwani

#176 Re: “Mladi Muslimani”

Post by diwani »

skupljac_zeljeza wrote:
Gojeni H wrote: Bosnjaci su protjerani radi agresije Srbije. Ne bi bilo lose da se prisjetimo sta su pred rat govorili neki drugi politicari iz bosnjackog naroda, npr. rahmetli Nijaz Durakovic, Dizdarevic, itd. ili mozda mislis da su ovi upozoravali na agresiju, a oni na vlasti odbijali da istini pogledaju u oci?
Svi beogradski mediji u to vrijeme su ispred imena Nijaza Durakovića stavljali atribut islamski fundamentalista. Samo zbog izjave o nosanju moštiju Svetog Save i tamjana. Nisu tada ni slutili da bi mogao preuzeti vlast Alija. Onda su se nakačili na priču i ID.
tako su su se obrušili ranije i na jednog Tuzlaka:

http://www.bosnjak-ks.com/clanak/vijest ... logu-udbe/
Majstorova Margarita

#177 Re: “Mladi Muslimani”

Post by Majstorova Margarita »

Mene interesuje Melika Salihbegovic (Salihbeg Bosnawi il tako nekako joj je bilo umjetnicko ime). Sta je s njom danas i sta se uopce dogodilo s njom nakon procesa :cekam:
Havatar

#178 Re: “Mladi Muslimani”

Post by Havatar »

Narvno pošto nikako prvi predsjednik BIH nije bio njihov član :oops:
Havatar

#179 Re: “Mladi Muslimani”

Post by Havatar »

SkyLimit wrote:Interesi Bošnjaka i muslimana u BiH, čak i ako zanemarimo da su većina i jedno i drugo, su manje - više jednaki.
:thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#180 Re: “Mladi Muslimani”

Post by _BataZiv_0809 »

Znaci zlocin je streljati nekoga na osnovu pravosnazne sudske presude, i to zbog pocinjenja krivicnog djela koje je propisano kao "saradnja sa fasitickim okupatorom"?

Hajde da sam juce umro, ne bih znao da je izvrsenje sudske presude od strane represivnog aparata suverene drzave, zlocin.

Saradnja sa okupatorom, pritome fasistom je dovoljan razlog da tom covjeku zaboravite ime, a vi ga velicate. A onda npr. Emira Kusturicu nazivate izdajicom, jer je cinio isto ono sto i Busuladzic, samo eto jebiga izabrao pogresnu stranu :D

Malo smo selektivni :lol:

I jos jednom da kazem, dabogda vam Mladi Muslimani vjecno vladali, jer to i zasluzujete. A korisniku @stjui porucujem da nije nikakav problem biti Bosnjak u Zenici.

Ali prike, hajde malo preko crte sto vam je predjsednik Mladomusliman potpisao, u Prijedor, Zvornik, Visegrad, Focu, pa da vidimo jesu li i tamosnji zitelji culi da si jak ko crna zemlja. :zzzz:
skupljac_zeljeza

#181 Re: “Mladi Muslimani”

Post by skupljac_zeljeza »

_BataZiv_0809 wrote: Saradnja sa okupatorom, pritome fasistom je dovoljan razlog da tom covjeku zaboravite ime, a vi ga velicate. A onda npr. Emira Kusturicu nazivate izdajicom, jer je cinio isto ono sto i Busuladzic, samo eto jebiga izabrao pogresnu stranu :D
Imaš li dokumente kao dokaz da je Busuladžić sarađivao sa fašistima? Na mnogo mjesta u njegovoj biografiji pored antikomunista stoji i antifašista.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#182 Re: “Mladi Muslimani”

Post by _BataZiv_0809 »

skupljac_zeljeza wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Saradnja sa okupatorom, pritome fasistom je dovoljan razlog da tom covjeku zaboravite ime, a vi ga velicate. A onda npr. Emira Kusturicu nazivate izdajicom, jer je cinio isto ono sto i Busuladzic, samo eto jebiga izabrao pogresnu stranu :D
Imaš li dokumente kao dokaz da je Busuladžić sarađivao sa fašistima? Na mnogo mjesta u njegovoj biografiji pored antikomunista stoji i antifašista.
Ako je bio anifasista sto se nije bunio protiv ustaskog kvislinsko-fasistickog rezima?
Havatar

#183 Re: “Mladi Muslimani”

Post by Havatar »

_BataZiv_0809 wrote:Znaci zlocin je streljati nekoga na osnovu pravosnazne sudske presude, i to zbog pocinjenja krivicnog djela koje je propisano kao "saradnja sa fasitickim okupatorom"?

Hajde da sam juce umro, ne bih znao da je izvrsenje sudske presude od strane represivnog aparata suverene drzave, zlocin.

Saradnja sa okupatorom, pritome fasistom je dovoljan razlog da tom covjeku zaboravite ime, a vi ga velicate. A onda npr. Emira Kusturicu nazivate izdajicom, jer je cinio isto ono sto i Busuladzic, samo eto jebiga izabrao pogresnu stranu :D

I jos jednom da kazem, dabogda vam Mladi Muslimani vjecno vladali, jer to i zasluzujete. A korisniku @stjui porucujem da nije nikakav problem biti Bosnjak u Zenici.

Ali prike, hajde malo preko crte sto vam je predjsednik Mladomusliman potpisao, u Prijedor, Zvornik, Visegrad, Focu, pa da vidimo jesu li i tamosnji zitelji culi da si jak ko crna zemlja. :zzzz:
Koje pravosnažne presude kad se uglavnom radilo o prijekim sudovima i zatvorenici nisu imali nikakvu mogućnost da iznesu odbranu :?:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#184 Re: “Mladi Muslimani”

Post by _BataZiv_0809 »

Havatar wrote: Koje pravosnažne presude kad se uglavnom radilo o prijekim sudovima i zatvorenici nisu imali nikakvu mogućnost da iznesu odbranu :?:
Pravosnaznost i procesna prava su dva razlicita termina.
skupljac_zeljeza

#185 Re: “Mladi Muslimani”

_BataZiv_0809 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ako je bio anifasista sto se nije bunio protiv ustaskog kvislinsko-fasistickog rezima?
Zato što nije bio ni pro-ustaška ni pro-četnička ni pro-partizanska struja nego autonomaška koja je imala najviše pristalica, ali bez oružja pa je poslije završetka rata spala na mali broj koje su komunisti pridodali ustašama. Pobjednik piše historiju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#186 Re: “Mladi Muslimani”

Post by _BataZiv_0809 »

skupljac_zeljeza wrote: Zato što nije bio ni pro-ustaška ni pro-četnička ni pro-partizanska struja nego autonomaška koja je imala najviše pristalica, ali bez oružja pa je poslije završetka rata spala na mali broj koje su komunisti pridodali ustašama. Pobjednik piše historiju.
To je romantizirana teorija njegovih apologeta koji smatraju da je zalaganje za autonomiju Bosne identicno sto i antifasizam.
skupljac_zeljeza

#187 Re: “Mladi Muslimani”

_BataZiv_0809 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Zato što nije bio ni pro-ustaška ni pro-četnička ni pro-partizanska struja nego autonomaška koja je imala najviše pristalica, ali bez oružja pa je poslije završetka rata spala na mali broj koje su komunisti pridodali ustašama. Pobjednik piše historiju.
To je romantizirana teorija njegovih apologeta koji smatraju da je zalaganje za autonomiju Bosne identicno sto i antifasizam.
Pa bila je jaka antifašistička struja unutar ilmije. Što je Kasim Dobrača kao jedan od inicijatora deklaracija kojima se često hvalimo je po završetku rata dobio 15 godina robije? Da li je Busuladžić imao drugačiji stav u odnosu na Dobraču i Handžića?

http://sh.wikipedia.org/wiki/Sarajevska_rezolucija
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#188 Re: “Mladi Muslimani”

Post by _BataZiv_0809 »

skupljac_zeljeza wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Pa bila je jaka antifašistička struja unutar ilmije. Što je Kasim Dobrača kao jedan od inicijatora deklaracija kojima se često hvalimo je po završetku rata dobio 15 godina robije? Da li je Busuladžić imao drugačiji stav u odnosu na Dobraču i Handžića?

http://sh.wikipedia.org/wiki/Sarajevska_rezolucija
Pusten je prije odsluzenja kazne. Proglaseni su za narodne izdajice zbog saradnje sa NDH. Deklaracije ne proizvode znacajne rezultate na terenu, to je valjda jasno.
Opetja033

#189 Re: “Mladi Muslimani”

Post by Opetja033 »

Trebali su podrzati partizane.. dok su ovi, zajednickim snagama sa cetnicima, u sjevernoistocnoj Bosni i istocnoj Hercegovini klali Bosnjake i palili bosnjacka sela.

Uostalom koga boli kurac sta o svemu ovome misle pripadnici porazene, ponizene i prezrene ideologije.
salik79

#190 Re: “Mladi Muslimani”

Post by salik79 »

_BataZiv_0809 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Bio bi skracen za glavu, a da pri tome nista ne bi postigao?!

Evo, moja sira i uza porodica je bila u NOR-u. Djed r.a. je bio komesar cete. Zasto njega spominjem? E vidis, on -kao Tuzlak- mi je ispricao kako je Muhamedaga Hadziefendic r.a. najzasluzniji za odbranu SI Bosne od cetnickih hordi i njihovih pohoda. U to vrijeme partizanske jedinice jednostavno nisu bile u mogucnosti pruziti taj vid zastite lokalnom stanovnistvu. Ispricao mi je kako je izmedju Muhamedine Legije i partizanskih jedinica, koje bi se kretale tim krajem, postojao dogovor o nenapadanju tj nesukobljavanju. Cak su se dogovorili da u slucaju prisustva "elemenata" koji nisu u sklopu Legije uzajamno ispale koji hitac u zrak tokom prolaska partizana i na tome se sve zavrsavalo...Nakon prvog oslobodjenja Tuzle Muhamedaga ostaje u svom gradu, uvjeren da nema nikavog razloga za bjezanje (naravno, ni prilikom ulaska partizana u Tuzlu njegova Legija nije pruzila apsolutno nikakav otpor - pridrzavajuci se dogovora). U prilog ovome ide i cinjenica da je uhapsen poslije vise od mjesec dana (jer je nekome zasmetao, a ni njegov imetak nije zanemarljiv bio) i Prijekim sudom osudjen na smrt strijeljanjem. Sva moja (partizanska) rodbina, njihovi prijatelji, a i ostali stariji sugradjani sa kojima sam pricao o ovome, su mi potvrdili ono o cemu mi je djed govorio - dodavsi da nikada Tuzla veceg gospodina nije imala. Sehid Hadziefendic r.a. je sacuvao taj kraj od cetnickih upada i klanja, pri tome pomazuci svim svojim sugradjanima - bez obzira na vjeru i naciju - u svakom pogledu. Tesko da cu ti s ovim razbiti predrasude, ali, eto, da pokusam. Da ne zaboravim - i djedov otac je nakon rata osudjen kao MM (potpisnik Rezolucije/Peticije) iako su mu sinovi bili u partizanima. Trebam li napominjati da je i njegov imetak bio pozamasan?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#191 Re: “Mladi Muslimani”

Post by _BataZiv_0809 »

salik79 wrote:
Evo, moja sira i uza porodica je bila u NOR-u. Djed r.a. je bio komesar cete. Zasto njega spominjem? E vidis, on -kao Tuzlak- mi je ispricao kako je Muhamedaga Hadziefendic r.a. najzasluzniji za odbranu SI Bosne od cetnickih hordi i njihovih pohoda. U to vrijeme partizanske jedinice jednostavno nisu bile u mogucnosti pruziti taj vid zastite lokalnom stanovnistvu. Ispricao mi je kako je izmedju Muhamedine Legije i partizanskih jedinica, koje bi se kretale tim krajem, postojao dogovor o nenapadanju tj nesukobljavanju. Cak su se dogovorili da u slucaju prisustva "elemenata" koji nisu u sklopu Legije uzajamno ispale koji hitac u zrak tokom prolaska partizana i na tome se sve zavrsavalo...Nakon prvog oslobodjenja Tuzle Muhamedaga ostaje u svom gradu, uvjeren da nema nikavog razloga za bjezanje (naravno, ni prilikom ulaska partizana u Tuzlu njegova Legija nije pruzila apsolutno nikakav otpor - pridrzavajuci se dogovora). U prilog ovome ide i cinjenica da je uhapsen poslije vise od mjesec dana (jer je nekome zasmetao, a ni njegov imetak nije zanemarljiv bio) i Prijekim sudom osudjen na smrt strijeljanjem. Sva moja (partizanska) rodbina, njihovi prijatelji, a i ostali stariji sugradjani sa kojima sam pricao o ovome, su mi potvrdili ono o cemu mi je djed govorio - dodavsi da nikada Tuzla veceg gospodina nije imala. Sehid Hadziefendic r.a. je sacuvao taj kraj od cetnickih upada i klanja, pri tome pomazuci svim svojim sugradjanima - bez obzira na vjeru i naciju - u svakom pogledu. Tesko da cu ti s ovim razbiti predrasude, ali, eto, da pokusam. Da ne zaboravim - i djedov otac je nakon rata osudjen kao MM (potpisnik Rezolucije/Peticije) iako su mu sinovi bili u partizanima. Trebam li napominjati da je i njegov imetak bio pozamasan?
Niko ne govori da nije bilo ovakvih slucajeva. Mislim evo, ne mogu lako provjeriti to sto si napisao, ali recimo da ti (uslovno) vjerujem. Hoces reci da je to bilo pravilo? Ili je to izuzetak?
salik79

#192 Re: “Mladi Muslimani”

Post by salik79 »

Ne, samo zelim reci da ne treba trcati pred rudu i pljuvati po svakome koga je onaj sistem osudio, ili pogubio. I ja sam dosao do navedenog saznananja raspitujuci se, jer mi je "istina" iz udzbenika bila nekako previse stura. Dakle - citati, raspitivati se, pa tek onda donositi zakljucke. Ne pljuvati a priori po nekim ljudima na osnovu stava jedne "interesne" strane.
salik79

#193 Re: “Mladi Muslimani”

Post by salik79 »

@Bata ziv

U prilog mom prethodnom upisu, koji si uvjetno prihvatio kao istinu, dodat cu i ovaj detalj (koji nije tako poznat siroj javnosti) - a ti provjeri, ako imas kod koga :) : Djed, kojeg sam spomenuo, je ranjen prilikom defilea partizanskih jedinica nakon oslobodjenja grada Zagreba i to tako sto je neka baba iz mase bacila bombu (ovaj podatak, o navedenom incidentu, bi ti mogli potvrditi jedino dobro upuceni, a ja ga navodim kao dodatni dokaz o istinitosti moga prethodnog upisa).
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#194 Re: “Mladi Muslimani”

Post by _BataZiv_0809 »

Isti savjet mozes udijeliti i drugima na ovoj temi. Onima koji a priori glorifikuju svakoga koga procijene pro Bosanskim ili Bosnjackim, bez obzira na siri kontekst.
salik79

#195 Re: “Mladi Muslimani”

Post by salik79 »

Slazem se.
HM 2011

#196 Re: “Mladi Muslimani”

Post by HM 2011 »

Havatar wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Znaci zlocin je streljati nekoga na osnovu pravosnazne sudske presude, i to zbog pocinjenja krivicnog djela koje je propisano kao "saradnja sa fasitickim okupatorom"?

Koje pravosnažne presude kad se uglavnom radilo o prijekim sudovima i zatvorenici nisu imali nikakvu mogućnost da iznesu odbranu :?:
Bata Životinja - koji bi samo haos nastao kad bi neki jevrej pročitao ovaj tekst.....

Formalno pravno Holokaust je proveden u skladu sa propisima....

Pa čak i srbin kada bi pročitaop ovo napravio bi problem - pravo prve bračne noći, devširma sve formalno pravno opravdano....

Uglavnom - izvini se ljudima....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

On topic prema mom mišljenju ti ljudi su stradali zbog verbalnog delikta a i to je bilo protivpravno - jer nisu pozivali na promjene ustavnog uređenja nego na buđenje religisjke svijesti muslimana.....

Prema USTAVU SFRJ pravo na slobodu vjerosipovjedanja je postojalo i štićeno je kao vrhovni postulat....

u praksi - ljudim je pravljen socijalni problem zbog religijske pripadnosti - i o tome MORAMO GOVORITI JAVNO !
Last edited by HM 2011 on 25/11/2014 23:09, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#197 Re: “Mladi Muslimani”

_BataZiv_0809 wrote: Niko ne govori da nije bilo ovakvih slucajeva. Mislim evo, ne mogu lako provjeriti to sto si napisao, ali recimo da ti (uslovno) vjerujem. Hoces reci da je to bilo pravilo? Ili je to izuzetak?
Mozda ti neće zvučati stvarno, a da li bi mogao povjerovati da u mojoj užoj porodici je bilo čak i takvih koji su bili predratni komunisti i učesnici NOB-a koji su dobili za to ordenje od Tita i poslije se uključili u MM? I to je bio izuzetak naravno, ali eto....redaju se.
Tvrtko II Kotromanić

#198 Re: “Mladi Muslimani”

Post by Tvrtko II Kotromanić »

veliki je problem sto ima ljudi na ovom forumu i na ovoj temi koji su bas iskljucivi
sadasnjost i proslot gledaju crno-bijelo, a to nikad ne moze biti kako treba, pgootovo ne na nasim prostorima

clan moje porodice u WWII kao vjersko lice je dao doprinos NOB-u, sto opet mouda ne odgovara ovim zagrizenim "crvenim"

a nakon rata, kao imam, zaradio penziju u tom "mraku gdje se nije dalo klanjat" sto opet mozda ne odgovara ovim drugim zagrizenim "zelenim"

ni tamo ni vamo :D :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#199 Re: “Mladi Muslimani”

Post by _BataZiv_0809 »

HM 2011 wrote: Bata Životinja - koji bi samo haos nastao kad bi neki jevrej pročitao ovaj tekst.....

Formalno pravno Holokaust je proveden u skladu sa propisima....

Pa čak i srbin kada bi pročitaop ovo napravio bi problem - pravo prve bračne noći, devširma sve formalno pravno opravdano....

Uglavnom - izvini se ljudima....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

On topic prema mom mišljenju ti ljudi su stradali zbog verbalnog delikta a i to je bilo protivpravno - jer nisu pozivali na promjene ustavnog uređenja nego na buđenje religisjke svijesti muslimana.....

Prema USTAVU SFRJ pravo na slobodu vjerosipovjedanja je postojalo i štićeno je kao vrhovni postulat....

u praksi - ljudim je pravljen socijalni problem zbog religijske pripadnosti - i o tome MORAMO GOVORITI JAVNO !
A ti poredis nacisticki rezim i rasne zakone, te feudalnu autokratiju sa suverenom drzavom, clanicom UN?
Last edited by _BataZiv_0809 on 25/11/2014 23:14, edited 1 time in total.
Klavikula

#200 Re: “Mladi Muslimani”

Post by Klavikula »

bez obzira sto su MM bili zrtve proslog sistema, za BiH bi bilo bolje da ih Dobrica nije vadio iz prdekane.
Post Reply