Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mario979

#176 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Mario979 »

gidra wrote: Nikad iz Bošnje istjerati socijalizam.
Fino sam napisao ako hoćemo duguročno da imamo našu struju mora se ulagati, a za ulaganje trebaju pare. Znaš li koliko para košta remont Bloka u TE? Napisao sam već koliko košta gradnja novog? Svaki Blok ima vijek trajanja. Iako izvozimo mi struju i uvozimo, u prethodnih 5 godina, uvezli smo oko 100 miliona maraka struje u BiH godišnje prosječno. O gradnji solarnih elektrana ili vjetroparkova ne treba ni pomišljati, to je neisplativo, budućnost su samo TE, iako im je iskorištenost samo 30-40%. Znaš li ti šta je pojam tržišna ekonomija?
Uzmi TE u Njemackoj, svrha te tamo kod njih i kod nas u BiH je ista - proizvodnja, kupi što jeftinije kvalitetniju sirovinu i prodaj struju.
Kod naših elektroprivreda ugalj preloš, a cijena vidimo, dok je Švabo uredno proda po 4x većoj cijeni od naših elektroprivreda.
Jeli nam socijalizam bio loš?
U TOM socijalizmu smo svi odvajali da se naprave te elektrane i elektroprivreda i sad nam poskupljuju struju iz naših elektrana i još viškove prodaju sumljivim trgovcima.
A sve investicije su im naduvane a neke i fiktivne, dok se svi ugrade.
Ako se mora ulagati u obnovljene energije što EPBiH ne napravi hidroelektranu i eto ispunjen uslov, nego baš Bicakcic. Svi znamo o čemu se radi, trebali su otvoreno tu stavku na računu napisati ' za obnovljene bicakciceve elektrane '
Mario979

#177 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Mario979 »

rekla-kazala wrote: Hvala na informaciji.
Vidim u Hrvatskoj su natovarili brdo troškova, očitavanje 25 kuna pa ko želi mjesečno očitavanje platit će 300 kuna samo očitavanja.
Za šta 25 kuna, to je 5 KM????

Znači uđe u nebodera očita 50 strujomjera, i to košta 250 KM za sat posla, pa takve satnice nema ni u Dubaiju.
almir90

#178 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by almir90 »

Da ne tražim vazda, evo malo sa Klixa, nema ulaganja valjda. Zašto ulažu u rudnike, ako je to neisplativo, i ne valja ugalj, imaju viška para? :lol:
http://www.klix.ba/biznis/investicije/r ... /140915106
http://www.klix.ba/biznis/investicije/e ... /140827049
http://www.klix.ba/biznis/privreda/potp ... /140508069

Malo o poštenju.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/elek ... /140822007

Pas bio k'o slag'o. :lol:
http://www.klix.ba/biznis/privreda/niks ... /140610105

:izet: :izet: :izet: :izet: :izet:
colt

#179 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by colt »

Žalit ćemo mi za monopolističkim cijenama kad je bio samo jedan dobavljač. Što smo tražili, to smo dobili. Puna nam usta bila konkurencije i eventualnih sniženja.Šta bi tek bilo da nema EP BiH i da nam stranac diktira cijenu.

U ostalom, šta se pojedini bune i traže neke niske cijene. Ako vam je skupo, otkažite ugovor i ćao đaci.Niko nas ne tjera da budemo kupci u EP BiH . .

Cijena ide gore i nema nam druge.Ako ne budemo gradili TE, biće nam još gore i zavisit ćemo od cijene na svjetskom tržištu kao i kod nafte.

Ako vam je skupo, ne rasipajte el energiju. Ne mora u svakoj jebenoj sobi biti upaljeno svjetlo. U tome smo svjetski prvaci . ..
gidra

#180 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by gidra »

Umalo popisivac wrote:
gidra wrote:
almir90 wrote: Koje nebuloze odmah na početku. Kakav uvoz, trenutno imaju višak, koji prodaju vani. Je li ono davno bila priča da Hrvatskoj prodaju jeftinije struju, nego što mi je ovdje plaćamo?! :-)

Prosjek plate u privredi je 300-500 KM, teško koje domaćinstvo dobije račun ispod 100 KM, ispod dobiju oni samo što imaju jednu sijalicu, TV, i frižider od 30 litara. I mi ovdje raspravljamo da je struja jeftina. :-)
Nikad iz Bošnje istjerati socijalizam.
Fino sam napisao ako hoćemo duguročno da imamo našu struju mora se ulagati, a za ulaganje trebaju pare. Znaš li koliko para košta remont Bloka u TE? Napisao sam već koliko košta gradnja novog? Svaki Blok ima vijek trajanja. Iako izvozimo mi struju i uvozimo, u prethodnih 5 godina, uvezli smo oko 100 miliona maraka struje u BiH godišnje prosječno. O gradnji solarnih elektrana ili vjetroparkova ne treba ni pomišljati, to je neisplativo, budućnost su samo TE, iako im je iskorištenost samo 30-40%. Znaš li ti šta je pojam tržišna ekonomija?
Uzmi TE u Njemackoj, svrha te tamo kod njih i kod nas u BiH je ista - proizvodnja, kupi što jeftinije kvalitetniju sirovinu i prodaj struju.
Kod naših elektroprivreda ugalj preloš, a cijena vidimo, dok je Švabo uredno proda po 4x većoj cijeni od naših elektroprivreda.
A za koliko Svabo kupi taj ugalj?

I sto su SE i VE neisplative? Ne koriste nikakve sirovine, a cijene sirovina u buducnosti mogu samo rasti. Mozda dijelovi, al kako ti rece "dugorocno gledano" mislim da je upravo to isplativo (al dobro, jednostavnije je podizati cijene u beskraj). Uz to su naravno puno cisce. Evo citam Australija kao zemlja koja izvozi ugalj se sve vise okrece upravo ovim izvorima, kao i EU. Sad, znam ja da smo mi pametniji, ali...
Kupi kvalitetniji i jeftiniji od EPBIH.
EPBIH nema izbora i moraju kupiti ugalj od naših rudnika koji su im na silu uvaljeni(sa tim su žestoko zavalili firmu), a i vidiš li sada raznoraznih zahtjeva rudara? Samo kmeče i traže pare od elektroprivrede a nerentabilni su i rupa bez dna. Jedini kvalitetan ugalj u BiH je onaj u Banovićima i on ne pripada njima. Zbog toga i jeste EPBIH socijalna firma, socijalna cijena struje i kupljen socijalni mir za 10k rudara.
SE i VE su neisplative zato što se uloženo nikad neće vratiti, plus zavise od prirodih faktora.
Ovi su na vakat skontali ublehu zvanu obnovljivi izvori energije i kupe kajmak(mada se trenutno radi na izmjeni ovog zakona):
http://www.kalesija.info/osam-mjeseci-o ... ana-u-bih/
http://www.klix.ba/biznis/privreda/u-se ... /140320103
dječak sa šibicama

#181 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by dječak sa šibicama »

Ma ja, ko sto bi Trhulj reci, "stedite, nemojte jesti".

Ha ja....
rekla-kazala

#182 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rekla-kazala »

Kao što je rečeno na vjetroparkove i solarne elektrane treba zaboraviti.
Nijemci su nedavno priznali da 2/3 vjetroparkova posluje sa gubitkom a cijena koju dobivaju sa subvencijom je iznad 1KM/kwh.
Prestali su i sa investicijama u solarne elektrane u Africi.
Jednostavno rečeno investicija koja se ne može otplatiti ( amortizovati ) u određenom broju godina se ne isplati.
Cijena uglja na svjetskom tržištu je pala otkad su Ameri počeli koristiti plin u termoelektranama.
Povrh svega treba napomenuti da je trenutna proizvodnja u rudnicima Zenica na dvadesetak posto ionako skromnog plana.
Nagradno pitanje ?
Da li će se radnici zadovoljiti sa 20% plaće ?
neki

#183 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by neki »

almir90 wrote:Prodaju jeftinije struju izvan države, nego što je mi plaćamo. Zašto ne prodaju skuplje, ako je najniža cijena u Evropi?
Zato sto struja nije nafta da je mozes akumulirati pa je prodati kad je cijena najpovoljnija. Kad se usred noci pokvari visoka pec u Zenici ili elektroliza u Aluminiju, odjednom imas visak el. energije koji ti ugrozava stabilnost sistema i moras ga u par minuta uvaliti bilo kome po bilo kojoj cijeni, inace ces ga izgubiti uprazno jer elektrana nema on/off tipku da je iskljucis kad ti ne treba, niti struju koja se proizvede mozes akumulirati pa je potrositi kasnije...
Tu najvise zaradjuju raznorazni mesetari, tipa Vuk Hamovic, koji se obogate na takvim situacijama, preuzmu izvanredan izvoz od nas i uvale ga za dobre pare nekom u Norveskoj kome hitno treba.
To su izvanredne situacije, EP godisnje raspise tender za prodaju viskova na cemu obicno zaradi, mada se avaz uhvati ovih sporadicnih jeftinih izvoza i od toga pravi senzaciju a blentav narod koji to cita umisli razne teorije zavjere.
Struja nazalost nije roba s kojom se moze upravljati kako ko hoce, mada to neke budale ovdje ne mogu da shvate..
rekla-kazala

#184 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rekla-kazala »

Mario979 wrote:
rekla-kazala wrote: Hvala na informaciji.
Vidim u Hrvatskoj su natovarili brdo troškova, očitavanje 25 kuna pa ko želi mjesečno očitavanje platit će 300 kuna samo očitavanja.
Za šta 25 kuna, to je 5 KM????

Znači uđe u nebodera očita 50 strujomjera, i to košta 250 KM za sat posla, pa takve satnice nema ni u Dubaiju.
Nama u Zenici su nedavno navalili trošak za očitavanje vodomjera u iznosu od 2,99 KM pa ako se radi o zgradi od 100 stanova očitavanjem jednog vodomjera upucaju 299 KM.
U Hrvatskoj HEP očitava brojila dva puta godišnje i na osnovu procjene potrošnje HEP odredi akontativnu mjesečnu uplatu a onda se sravnava po obračunu. Postoji i opcija samoočitavanja gdje stanar očitava brojilo i mjesečno vrši uplate po potrošenom. Naravno postoji i opcija da iz HEP-a dođu svaki mjesec, očitaju brojilo ali naplate očitavanje.
O'zone
Globalni moderator

#185 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by O'zone »

Neko se ko malo pobunio
Sindikat metalaca BiH: Odluka o poskupljenju struje je neutemeljena
Sindikat metalaca BiH smatra da najava poskupljenja struje od Nove godine predstavlja još jedan u nizu udara na standard građana ove zemlje koji i bez toga jedva preživljavaju i sastavljaju kraj s krajem, ali i proizvodni sektor u kojem veliki broj radnika zarađuje svoj hljeb.

Dok su plaće i penzije već godinama "zamrznute", a adekvatni socijalni program na čekanju, kako navode iz Sindikata metalaca, građani se svaki put "preznoje" kada ugledaju mjesečne račune za režije.

"Ovdje je očigledno 'hitniji' profit javnih preduzeća iz kojeg vladajuća politička elita (koja postavlja upravljačke organe) vrlo rado zahvata pozamašna sredstva za vlastite potrebe, nego egzistencija onih koji su ovu elitu doveli na vlast. Stoga zahtijevamo od FERK-a (čijim članovima je usput rečeno davno istekao mandat) da odmah stavi van snage ovu sramnu odluku, kojom se zadire u socijalna prava potrošača i koja je u potpunosti neutemeljena, obzirom na povoljnu hidrometeorološku situaciju, blage zime, i dobre izvozne rezultate proizvođača struje", saopćeno je iz Sindikata metaca BiH.
rekla-kazala

#186 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rekla-kazala »

O'zone wrote:Neko se ko malo pobunio
Sindikat metalaca BiH smatra da najava poskupljenja struje od Nove godine predstavlja još jedan u nizu udara na standard građana ove zemlje koji i bez toga jedva preživljavaju i sastavljaju kraj s krajem, ali i proizvodni sektor u kojem veliki broj radnika zarađuje svoj hljeb.

Dok su plaće i penzije već godinama "zamrznute", a adekvatni socijalni program na čekanju, kako navode iz Sindikata metalaca, građani se svaki put "preznoje" kada ugledaju mjesečne račune za režije.

"Ovdje je očigledno 'hitniji' profit javnih preduzeća iz kojeg vladajuća politička elita (koja postavlja upravljačke organe) vrlo rado zahvata pozamašna sredstva za vlastite potrebe, nego egzistencija onih koji su ovu elitu doveli na vlast. Stoga zahtijevamo od FERK-a (čijim članovima je usput rečeno davno istekao mandat) da odmah stavi van snage ovu sramnu odluku, kojom se zadire u socijalna prava potrošača i koja je u potpunosti neutemeljena, obzirom na povoljnu hidrometeorološku situaciju, blage zime, i dobre izvozne rezultate proizvođača struje", saopćeno je iz Sindikata metaca BiH.
Da, kad ima platu preko 3.000 maraka mora biti bar deklarativno uz radnike i narod.
Mogli bi progovoriti i nešto o problemima u metalskom sektoru za koji su nadležni.
Dobrinja80

#187 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Dobrinja80 »

Jel neko potpisao ugovor sa privatnim firmama?
Dobrinja80

#188 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Dobrinja80 »

Jel neko potpisao ugovor sa privatnim firmama?
insaneinthebrain

#189 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by insaneinthebrain »

i jesu stigli racuni za struju, kakve su impresije :oops:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#190 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Truba »

saće nama uskoro... brrr
channel10

#191 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by channel10 »

insaneinthebrain wrote:i jesu stigli racuni za struju, kakve su impresije :oops:
A kakve bi trebale biti?
O'zone
Globalni moderator

#192 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by O'zone »

insaneinthebrain wrote:i jesu stigli racuni za struju, kakve su impresije :oops:
46,50 KM. Koliko sam trošio i mislio da će doći pozitivno sam se iznenadio.
rovac13

#193 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rovac13 »

channel10 wrote:
A kakve bi trebale biti?
Pa citajuci naziv teme racuni bi trebali biti manji .
A ustvari su veci :D :D :D :D

A cini mi se na temi je bilo forumasa koju su bili sigurni da ce struje pojeftinit :lol:
channel10

#194 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by channel10 »

Naslov su bubnuli uvijek "iskreni", "posteni" i nadasve "pametni" novinari Avaza. Sada narodu pune glavu kako je nekad cijena goriva bila 2,65 ili 2,70 ( ni ne sjecam se vise), a nikad nije bila. Pune im glavu kako je u Oktobru prosle godine cijena istog goriva bila 2,25 itd. Pune i kako je sad ok cijena goriva, s obzirom na cijenu barela :-) ...

A sto je poskupila struja, pa zar se poskupljenje od 4 posto moze nazvati poskupljenjem. Kreteni digli cijenu za 4 posto i sad narod ispire usta sa njima (EPBIH), a realno 4 posto nije nista. Sta su dobili? Nista. Da ce nesto osjetiti EPBIH od ovog poskupljenja, nece sigurno, a svi im se seru na glavu zbog toga. Ja da trebam poskupiti, ja bih poskupio 20 posto :D pa kad se vec ispiru usta, da bar ima zbog cega :D
mayab

#195 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by mayab »

I dobro, zna li neko nekog novog, privatnog ponudjača struje , da ima ponudu za privatne potrosače, pa makar i bili skuplji, samo da se krene , eto! :D
problemnatravunu

#196 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by problemnatravunu »

Šta, izgleda niko ništa, a već mjesec dana protekao, kako smo liberalizovani :izet:
rekla-kazala

#197 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rekla-kazala »

KvaziExpert wrote:Isključen blok 6 TE Tuzla, nestalo uglja :run: Milionski gubici :(
Lupaju !
Nema tu nikakvih gubitaka. Posebno ne milionskih.
Hidrocentrale zadovoljavaju trenutnu potrošnju na domaćem tržištu.
To što bi se proizvelo u bloku 6 bi se izvezlo po trenutno lošoj cijeni koja je niža od proizvodne cijene u bloku 6.
Image
Eura za 1000/kwh
almir90

#198 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by almir90 »

Kaže ona na TV-u da će računi biti veći za 4-5 KM u odnosu na dosadašnje, i hop prvi račun gotovo 30 KM više nego što inače dolazi struje. :lol:

Al' da je pojedinim, pa i nekako, već se masa naroda žali da su dobili po 20+ KM veće račune za struju nego inače. To je barem što se tiče nas u ovoj vukojebini zvanoj TK.
Last edited by almir90 on 25/01/2015 21:24, edited 1 time in total.
Spektakluk

#199 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Spektakluk »

KvaziExpert wrote:Isključen blok 6 TE Tuzla, nestalo uglja :run: Milionski gubici :(
Zaista je vrlo interesantno kako se produkuju, mogu slobodno nazvati zlonamjerne, vijesti po prinicpu 60-min :"Senzacionalno, spektakularno i sl...."

U zadnja dva dana citam po medijijima razne komentare i napuhivanje vijesti tipa eto milionski gubici i sl....

Sticajem okolnosti, upucen sam u realne fakte u vezi ove vijesti i situacija je slijedeca:
1. Zadnjih 10-tak dana je u cijeloj BiH (a i regiji) bilo padavina pa time i porasta nivoa voda. Ovo znaci da kad je vise vode, onda je i veca proizvodnja hidroelektrana. A vise padavina je bilo, cak su spominjali i neke poplave :)
2. CIjena proizvedenog kWh el. energije iz hodrolektrane iznosi oko 40-50% cijene proizvedenog kWh iz termoelektrane (nema utroska goriva tj, uglja).
3. Zalihe uglja na deopu ovog bloka su najmanje u odnosu na ostale blokove, ali postoje i to za nekih 10-tak dana rada bloka bez dopreme nove kolicine uglja (a ugalj se stalno doprema)

Dakle, rastom proizvodnje iz hidro izvora se zadovoljavaju potrebe konzuma, prema tome vlasnik (EP BiH) isporucuje energiju koju proizvodi jeftinije. S obzirom da se potrebe zadovoljavaju iz jeftnijih izvora, suplji izvori se iskljucuju i normalno ej da se iskljuci onaj blok koji ima najmanju zalihu. To je zdrava logika jer se time ostvaruju dva cilja: prodaje se energija koja je jeftinije proizvedena i usput gomilaju zalihe za "ne daj Boze" jer je zima tek uplolovila.

Osim toga, mozda nije poznato toliko ali i u regionu postoji veliki broj hidro izvora energije, pa ako ima vode kod nas ima i kod njih, a to znaci i manje potrebe pa mi manje i izvozimo tada.

Zanimljivo je kako se ljudi kod nas lako lijepe na senzacionalisticke vijesti tipa milionski gubici i sl, a ako bi malo razmislili i da koriste opste znanje kojim ipak preko 80% ljudi raspolaze (valjda je toliko zavrsilo osnovnu skolu) onda je to sasvim drugi par opanaka.

No mi generalno i nismo narod koji voli analiticno promisljat.
Dobrinja80

#200 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Dobrinja80 »

Spektakluk wrote:
Zaista je vrlo interesantno kako se produkuju, mogu slobodno nazvati zlonamjerne, vijesti po prinicpu 60-min :"Senzacionalno, spektakularno i sl...."

U zadnja dva dana citam po medijijima razne komentare i napuhivanje vijesti tipa eto milionski gubici i sl....

Sticajem okolnosti, upucen sam u realne fakte u vezi ove vijesti i situacija je slijedeca:
1. Zadnjih 10-tak dana je u cijeloj BiH (a i regiji) bilo padavina pa time i porasta nivoa voda. Ovo znaci da kad je vise vode, onda je i veca proizvodnja hidroelektrana. A vise padavina je bilo, cak su spominjali i neke poplave :)
2. CIjena proizvedenog kWh el. energije iz hodrolektrane iznosi oko 40-50% cijene proizvedenog kWh iz termoelektrane (nema utroska goriva tj, uglja).
3. Zalihe uglja na deopu ovog bloka su najmanje u odnosu na ostale blokove, ali postoje i to za nekih 10-tak dana rada bloka bez dopreme nove kolicine uglja (a ugalj se stalno doprema)

Dakle, rastom proizvodnje iz hidro izvora se zadovoljavaju potrebe konzuma, prema tome vlasnik (EP BiH) isporucuje energiju koju proizvodi jeftinije. S obzirom da se potrebe zadovoljavaju iz jeftnijih izvora, suplji izvori se iskljucuju i normalno ej da se iskljuci onaj blok koji ima najmanju zalihu. To je zdrava logika jer se time ostvaruju dva cilja: prodaje se energija koja je jeftinije proizvedena i usput gomilaju zalihe za "ne daj Boze" jer je zima tek uplolovila.

Osim toga, mozda nije poznato toliko ali i u regionu postoji veliki broj hidro izvora energije, pa ako ima vode kod nas ima i kod njih, a to znaci i manje potrebe pa mi manje i izvozimo tada.

Zanimljivo je kako se ljudi kod nas lako lijepe na senzacionalisticke vijesti tipa milionski gubici i sl, a ako bi malo razmislili i da koriste opste znanje kojim ipak preko 80% ljudi raspolaze (valjda je toliko zavrsilo osnovnu skolu) onda je to sasvim drugi par opanaka.

No mi generalno i nismo narod koji voli analiticno promisljat.

Kad si tako pametan, hajd nam objasni kako ako uzmemo tvoju logiku da je proizvodnja struje sad puno jeftinija jer ima puno vode, a prošla godina je bila isto sa puno kiše , zašto je struja poskupila?
AKO JE PROIZVODNJA STRUJE JEFTINIJA ZAŠTO GRADZANI PLAĆAJU SKUPLJU STRUJU?
Post Reply