Jeli nam socijalizam bio loš?gidra wrote: Nikad iz Bošnje istjerati socijalizam.
Fino sam napisao ako hoćemo duguročno da imamo našu struju mora se ulagati, a za ulaganje trebaju pare. Znaš li koliko para košta remont Bloka u TE? Napisao sam već koliko košta gradnja novog? Svaki Blok ima vijek trajanja. Iako izvozimo mi struju i uvozimo, u prethodnih 5 godina, uvezli smo oko 100 miliona maraka struje u BiH godišnje prosječno. O gradnji solarnih elektrana ili vjetroparkova ne treba ni pomišljati, to je neisplativo, budućnost su samo TE, iako im je iskorištenost samo 30-40%. Znaš li ti šta je pojam tržišna ekonomija?
Uzmi TE u Njemackoj, svrha te tamo kod njih i kod nas u BiH je ista - proizvodnja, kupi što jeftinije kvalitetniju sirovinu i prodaj struju.
Kod naših elektroprivreda ugalj preloš, a cijena vidimo, dok je Švabo uredno proda po 4x većoj cijeni od naših elektroprivreda.
U TOM socijalizmu smo svi odvajali da se naprave te elektrane i elektroprivreda i sad nam poskupljuju struju iz naših elektrana i još viškove prodaju sumljivim trgovcima.
A sve investicije su im naduvane a neke i fiktivne, dok se svi ugrade.
Ako se mora ulagati u obnovljene energije što EPBiH ne napravi hidroelektranu i eto ispunjen uslov, nego baš Bicakcic. Svi znamo o čemu se radi, trebali su otvoreno tu stavku na računu napisati ' za obnovljene bicakciceve elektrane '