BMW 118
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Kiberluskoni
#176 Re: BMW 118
Premium brand definitivno nudi veći kvalitet od onog koji to nije.
A koju vrstu kvaliteta kupac očekuje, to je već druga stvar.
Ja imam lično iskustvo sa Audijem i BMW. Jednostavno, Audi je premium VW. Sve je primjetno kvalitetnije, čak i komponente naizgled identičnih dijelova. Koliko znam, recimo u Audi nikad nisu išle Siemensove dizne, koje su i pravile probleme u VW grupaciji. Pored toga, počaste te sa rješenjima koja će biti dostupna tek u sljedećim generacijama VW grupe ( 4x4 pogoni, TDI motori, DSG...). Za više novca dobijaš kvalitetnije auto i to je to.
BMW je premium mašina za vožnju. Ko nije provozao, neka provoza i biće mu jasno. Ja sam tako svoju zadnju nedoumicu oko kupovine otklonio. Kompletan brand je podređen tome i tokom vremena su se stvarno usavršili u tome. Kada se udubiš, onda nađeš brdo rješenja koja imaju samo jedan cilj. Da te kupe i da ne pomisliš na neko drugo auto poslije.
Kažu da kada jednom odeš na premium, sve ostale aute ravnaš prema tome. To i jeste razlog zašto dosta ljudi kupuje polovne Mercedese, Audije, iako za iste pare mogu uzeti novu Daciu, Škodu...
A koju vrstu kvaliteta kupac očekuje, to je već druga stvar.
Ja imam lično iskustvo sa Audijem i BMW. Jednostavno, Audi je premium VW. Sve je primjetno kvalitetnije, čak i komponente naizgled identičnih dijelova. Koliko znam, recimo u Audi nikad nisu išle Siemensove dizne, koje su i pravile probleme u VW grupaciji. Pored toga, počaste te sa rješenjima koja će biti dostupna tek u sljedećim generacijama VW grupe ( 4x4 pogoni, TDI motori, DSG...). Za više novca dobijaš kvalitetnije auto i to je to.
BMW je premium mašina za vožnju. Ko nije provozao, neka provoza i biće mu jasno. Ja sam tako svoju zadnju nedoumicu oko kupovine otklonio. Kompletan brand je podređen tome i tokom vremena su se stvarno usavršili u tome. Kada se udubiš, onda nađeš brdo rješenja koja imaju samo jedan cilj. Da te kupe i da ne pomisliš na neko drugo auto poslije.
Kažu da kada jednom odeš na premium, sve ostale aute ravnaš prema tome. To i jeste razlog zašto dosta ljudi kupuje polovne Mercedese, Audije, iako za iste pare mogu uzeti novu Daciu, Škodu...
-
romeomoraprezivjeti
#177 Re: BMW 118
Ti motori su pravili vise problema u bmw-u,nego u peugeotu. Sve se zna,nije nikakva tajna.goran16v wrote:Osim sto motor nije Peugeotov nego zajednicki u BMW-u se ne rasteze lanac i ne izlazi iz faze, a upravo je to razlika izmedju premium vs obicni. Ovo ti pisem iz 1. ruke i iskustva sa 308 1,6 THP.romeomoraprezivjeti wrote:Hebo taj premium inzinjering,kad mu peugeot pravi motore.Al' sad su se izvadili,naucili pos'o od peugeota,pa sami prave motore.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#178 Re: BMW 118
Samo da budemo precizni. Prvi auto sa DSG je Golf 4,prvi TDI auto je Fiat Croma. I nijedan nije "premijum".
Opet ponavljam,ja licno bih prije u fullu "nepremijum" nego go"premijum".
-
GaRGa
#179 Re: BMW 118
mali_milojica wrote:Samo da budemo precizni. Prvi auto sa DSG je Golf 4,prvi TDI auto je Fiat Croma. I nijedan nije "premijum".
neko voli dizel autoamtik neko benzin manuelac...
- mali_milojica
#180 Re: BMW 118
Postujem,ali nemojte mi pricati kako je go "premijum" bolji od full "nepremijum" proizvodjaca.
Opel Insignija,P508,C5,Mazda 6 ili sl auto u full opremi i top motorom je bolji auto od nekog osnovnog ili malo iznad "premijuma" C klase,A4 ili BMW 3.
Opel Insignija,P508,C5,Mazda 6 ili sl auto u full opremi i top motorom je bolji auto od nekog osnovnog ili malo iznad "premijuma" C klase,A4 ili BMW 3.
- insomnia78
#181 Re: BMW 118
Hahahabasicm wrote:E46 je '98 imao unutrasnje osvjetljenje koje su izabrali strucnjaci nakon analiza, i izabrali najpogodniju narandzastu i najugodniju jacinu za ljudsko oko.
Ej, unutrasnje osvjetljenje...
I kad kazu nije premium.
Sent from my iPhone using Tapatalk
De ba odvadi malo
- mali_milojica
#182 Re: BMW 118
Hahaha,vala bas.
Cuj jacinu osvjetljena odabrali strucnjaci,a ima mali tockic da ga sam stimas.
Isto osvjetljene,isti satovi,isti font brojeva kao na e30.
Cuj jacinu osvjetljena odabrali strucnjaci,a ima mali tockic da ga sam stimas.
Isto osvjetljene,isti satovi,isti font brojeva kao na e30.
-
Kiberluskoni
#183 Re: BMW 118
Možda si u pravu, ali budi precizniji u tome šta je tebi bolji auto.mali_milojica wrote:Postujem,ali nemojte mi pricati kako je go "premijum" bolji od full "nepremijum" proizvodjaca.
BMW je po mnogim kriterijima na dnu (gepek, zadnja klupa) u klasi, ali ne znači da su drugi bolji. Ako ti je to dvoje bitno, jesu. Ako tražiš nešto drugo, nisu.
Volvo, koji je takođe premium (iako ga osporavaju) ima nešto u čemu dominira (sigurnost) i kome je to bitno, spreman je platiti i premium cijenu.
Na kraju krajeva, priču potvrđuje i japanski trio sa Lexusom, Acurom i Infinitijem kao premium brandovima koji su nastali upravo zato jer su htjeli da se takmiče u premium klasi.
-
goran16v
#184 Re: BMW 118
Da ali kvalitet to DSG-a i TDI-a ili CR-a u nepremiumu i premiumu se ne mogu porediti, od same tehnologije izrade do promjenjenih materijala i pouzdanosti...mali_milojica wrote:Samo da budemo precizni. Prvi auto sa DSG je Golf 4,prvi TDI auto je Fiat Croma. I nijedan nije "premijum".
-
goran16v
#185 Re: BMW 118
Da ponovim, auto nije samo ono sto vidis okom i prefrormanse, a to su motor i oprema, a razlika izmedju premiuma i nepremijuma je upravo u onome sto se ne vidi golim okom i ko misli drugacije taj je u debeloj zabludi.mali_milojica wrote:Postujem,ali nemojte mi pricati kako je go "premijum" bolji od full "nepremijum" proizvodjaca.
Za ove koji misle drugacije najbanalniji primjer je Mercedes npr. W124 200D, MB 190 sa osnovnom opremom, taj auto u osnovi osim servo volana nema nikakvu dodatnu opremu, motor mu je debelo podhranjen, po te dvije stavke se ne moze mjeriti sa nepremiujm autom sa top opremom i top motorom, ali u svakom segmentu traje koliko nepremijum konkurent x 3.
- mali_milojica
#186 Re: BMW 118
Vi imate svoje misljenje,ja svoje i svaka cast.
Najvece zarade su na premijum modelima. Npr Audi donese vise zarade grupaciji sa milion i po prodatih auta,nego VW sa 5 miliona. Audi nije skuplji 3x,ali donosi bolju zaradu.
Meni je zakljucak jasan (prodaju narodnu tehnologiju po premijum cijenama).
Najvece zarade su na premijum modelima. Npr Audi donese vise zarade grupaciji sa milion i po prodatih auta,nego VW sa 5 miliona. Audi nije skuplji 3x,ali donosi bolju zaradu.
Meni je zakljucak jasan (prodaju narodnu tehnologiju po premijum cijenama).
- madner
#187 Re: BMW 118
Mercedes je Mercedes, oni su imali drugaciju filozofiju razvoja automobila prije 30 godina.
No kod tog 190 nije bio problem nabrojati stvari koje konkurencija nije imala. Zadnji ovjes, ABS (od 82) i Airbag za vozaca.
No kod tog 190 nije bio problem nabrojati stvari koje konkurencija nije imala. Zadnji ovjes, ABS (od 82) i Airbag za vozaca.
- mali_milojica
#188 Re: BMW 118
Mozemo isto tako reci da nije imao hidro ovjes kao Citroen.
Da je uz doplatu davao 5 brzinu uz neke motore,dok je kod nekih bila serija od najslabijeg do najjaceg.
Mozemo do sutra ovako.
Da je uz doplatu davao 5 brzinu uz neke motore,dok je kod nekih bila serija od najslabijeg do najjaceg.
Mozemo do sutra ovako.
-
goran16v
#189 Re: BMW 118
Za Audia je situacija, sto bi nas narod rekao "li - la", tj nije 100% cista, ali kod Mercedesa svi ti nabrojani minusi u odnosu na nepremium konkurenciju na kraju dovedu do toga da ih i takav mercedes sa 4. brzine sa 0 opreme u svakom segmentu preskoci x puta po pitanju kvalitete i trajanja sve i jedne komponente.
Sto se samog Audia tice, ja fakat to ne pratim previse, ali sam gotovo 100% da osim onoga sto dijeli sa nepremium VW-om ili Skodom, Audi ipak nudi neke komponente koje su razvijene namjenski za Audi i koje ne mozes dobiti u drugim modelima kuce. Tvrdnja da to za njih razvija VW pa je zbog toga narodna tehnika jer argument za one koji na sve gledaju vrlo povrsno odnosno uopste nije argument, jer na isti nacin Toyota razvije 100% Lexusa ili Nissan Infinitija pa se niko ne nasali da tvrdi je Lexus isto sto i Toyota ili da je Lexus narodni auto po premium cijeni!
Sto se samog Audia tice, ja fakat to ne pratim previse, ali sam gotovo 100% da osim onoga sto dijeli sa nepremium VW-om ili Skodom, Audi ipak nudi neke komponente koje su razvijene namjenski za Audi i koje ne mozes dobiti u drugim modelima kuce. Tvrdnja da to za njih razvija VW pa je zbog toga narodna tehnika jer argument za one koji na sve gledaju vrlo povrsno odnosno uopste nije argument, jer na isti nacin Toyota razvije 100% Lexusa ili Nissan Infinitija pa se niko ne nasali da tvrdi je Lexus isto sto i Toyota ili da je Lexus narodni auto po premium cijeni!
Last edited by goran16v on 26/10/2014 21:48, edited 1 time in total.
- mali_milojica
#191 Re: BMW 118
Slozio bih se za trajnost Mercedesa od prije 30 godina,ali,sad je to sve svedeno u ravan. Nema loseg auta. Mozemo i drugim rijecima reci,nije Mercedes sto je nekada bio. Trajat ce i nepremijum kao i premijum,to je danas u pet deka.goran16v wrote:Za Audia je situacija, sto bi nas narod rekao "li - a" ali svi ti nabrojani minusi Mercedesa u odnosu na nepremium konkurenciju na kraju dovedu do toga da ih i takav mercedes u svakom segmentu preskoci x puta po pitanju kvalitete i trajanja sve i jedne komponente.
Na "premijumima" je samo cijena premijum i nista vise. Inace,otkud tolika razlika u zaradi po prodatom primjerku. Ako je sve skuplje na tom "premijumu",od izrade,od materijala,od sasije,od ovog od onog,gdje se uspjela tolika zarada zaraditi. Odnosno na cemu.
-
530i
#192 Re: BMW 118
Ima i sada loših auta, ne toliko katastrofalnih kao prije, ali da se čovjek može zavaliti sa izborom nekog modela ili motora može i to momački.
- madner
#193 Re: BMW 118
To što ima dobrih 190 nije utjeha kada c klasa iz 2004 hrda.
-
goran16v
#194 Re: BMW 118
Tacno je da nije Mercedes onaj od prije 30 god, tacno je da je bilo nevidjene korozije na W211 i W203 ali u prosjeku daleko je to od 5 deka, Primjer 1. neki dan sjednem u E klasu W210, auto presao 750 000 km, poslije min 15 god i s tim kilometrima sve radi i sve na svom mjestu, a ne moram ti previse opisivati na sta lici nepremium poslije 15 god i 700 000. Primjer 2. poznanik ima E klasu W212, star valjda 4 god, presao 210k km, naravno nikakvih kvarova, a opste stanje auta je bolje nego kod prosjecnog nepremiuma sa 2 x manje km i god. Na kraju, nadji podatke koliko vremena i novca MB ulaze u razvoj odredjenog modela i sta sve taj razvoj podrazumjeva pa ce ti i samom biti mimo svake logike da je sve to u 5 deka. Na kraju postoji tu jos jedna cinjenica koaj ne dozvoljava da se poredi premium vs nepremium, a to je da premium brend u pravilu nudi auto visoke klase. Ne mogu iz glave 100% da tvrdim, ali Opel je zadnji i to prije 20 i kusur god prestao sa tom klasom. Fiat je prestao proizvoditi 130 prije vise od 35 god, a AR 6-icu prije skoro 30.mali_milojica wrote: Slozio bih se za trajnost Mercedesa od prije 30 godina,ali,sad je to sve svedeno u ravan. Nema loseg auta. Mozemo i drugim rijecima reci,nije Mercedes sto je nekada bio. Trajat ce i nepremijum kao i premijum,to je danas u pet deka.
Na "premijumima" je samo cijena premijum i nista vise. Inace,otkud tolika razlika u zaradi po prodatom primjerku. Ako je sve skuplje na tom "premijumu",od izrade,od materijala,od sasije,od ovog od onog,gdje se uspjela tolika zarada zaraditi. Odnosno na cemu.
-
ado-šampion
#195 Re: BMW 118
Kod nas je malo tesko objasniti razlike izmedju premiuma i nepremiuma, s obzirom da je platezna moc stanovnistva jako mala. Realno u klasi keca vodeci su Golfovi IV i Focus prve generacije, pa Stilo, itd, a prosjecan Bosanac danas sebi ne moze priustiti ni 7 godina staro auto, ako i to. Uglavnom su auta stara 10 godina i vise.
Poslije Golfa IV ili Focusa I, recimo neki Pezo 308 dodje bukvalno kao spejs satl po svemu, tolika je razlika. I haj ti nekome ko voza Focusa I pokusaj objasniti sta tom Pezou fali i da zapravo neke stvari mogu bolje.
Bas tog Pezoa je moj buraz uzeo prije pola godine, i znam kako sam ja sam na to auto gledao tad a kako gledam sad. Tad sam mislio da je auto fenomenalno i cinilo mi se da je u toj klasi nemoguce bolje za auto 2008. godiste. Mislio sam kakav debil moze dati 5-6 hiljada vise za jednako star Audi A3. A onda kad malo vremena prodje, skontam da taj Pezo u detaljima ima mana u odnosu na A3 (posebno kad se porede polovni) i to poprilican broj i da nije sve tako crno-bijelo.
Jest da i dalje mislim da A3 ne vrijedi toliko vise
, ali poenta je, kad neko voza auto 97. godiste, realno ako nema prilike da stalno probava novija auta (a ko ima) njemu je sve iz recimo 2008. pa gore u istoj klasi jedno te isto, tj. toliko je bolje u odnosu na prosjek da su razlike neuocljive.
Poslije Golfa IV ili Focusa I, recimo neki Pezo 308 dodje bukvalno kao spejs satl po svemu, tolika je razlika. I haj ti nekome ko voza Focusa I pokusaj objasniti sta tom Pezou fali i da zapravo neke stvari mogu bolje.
Bas tog Pezoa je moj buraz uzeo prije pola godine, i znam kako sam ja sam na to auto gledao tad a kako gledam sad. Tad sam mislio da je auto fenomenalno i cinilo mi se da je u toj klasi nemoguce bolje za auto 2008. godiste. Mislio sam kakav debil moze dati 5-6 hiljada vise za jednako star Audi A3. A onda kad malo vremena prodje, skontam da taj Pezo u detaljima ima mana u odnosu na A3 (posebno kad se porede polovni) i to poprilican broj i da nije sve tako crno-bijelo.
Jest da i dalje mislim da A3 ne vrijedi toliko vise
-
ado-šampion
#196 Re: BMW 118
Nego, dajte da temu malo vratimo na pravi trag.
Dakle, pitanje, za bracni par bez djece, (dakle kad se oduzme nedostatak prostora na zadnjoj klupi i gepeka) sta je u toj klasi godiste 2008-2009. bolje od BMW keca i zasto? A da je vise vozacko auto nego porodicno. Recimo pomenuti P 308 je puno vise porodicno nego vozacko. E takvog ne bih.
Eto, malo konstruktivne rasprave...
Dakle, pitanje, za bracni par bez djece, (dakle kad se oduzme nedostatak prostora na zadnjoj klupi i gepeka) sta je u toj klasi godiste 2008-2009. bolje od BMW keca i zasto? A da je vise vozacko auto nego porodicno. Recimo pomenuti P 308 je puno vise porodicno nego vozacko. E takvog ne bih.
-
Keiko
#197 Re: BMW 118
Ja sam u 118 vozala bebu i gabaritna kolica bez problema. U vrijeme kada je moj sin rodjen, muz je imao komercijalnog 4x4 tako da je 118 bio nase 'porodicno' auto u kojem smo cest pored nas troje vozali svekrvu, pokojeg prijatelja, itd. Bez ikakvih problema. Stavise, kad se pola zadnjeg naslona spusti, u 118 se komotno mogu spakovat' i koferi za put do aerodroma.ado-šampion wrote:Nego, dajte da temu malo vratimo na pravi trag.
Dakle, pitanje, za bracni par bez djece, (dakle kad se oduzme nedostatak prostora na zadnjoj klupi i gepeka) sta je u toj klasi godiste 2008-2009. bolje od BMW keca i zasto? A da je vise vozacko auto nego porodicno. Recimo pomenuti P 308 je puno vise porodicno nego vozacko. E takvog ne bih.Eto, malo konstruktivne rasprave...
Vec sam spomenula da jos uvijek u porodici imamo jednog BMWa serije 1 koji se barem jedan dan vikenda koristi kao porodicni auto. Iskreno, u moj je lakse spakovat' bicikl ili skuter jer je veci auto ali to isto uspijevamo i sa jedinicom. Bicikl je za sestogodisnjaka.
Stvarno ne mogu komentarisati vecinu drugih auta iz iste klase ali cu samo reci da sam se od svog poprilicno tesko rastala cak i pored svog uzbudjenja koje nosi novi auto. I danas rado provozam muzevog. Moj noviji i skuplji auto jednostavno nije agilan i pun pozitivnih iznenadjenja kao jedinica. Za recimo par bez troje djece, jedinica je idealan auto jer nije dosadan za voznju, ekonomican je a opet nije tipican poridicni auto.
- insomnia78
#198 Re: BMW 118
Vidi se ko voli BMW-a, bravo @KeikoKeiko wrote:Ja sam u 118 vozala bebu i gabaritna kolica bez problema. U vrijeme kada je moj sin rodjen, muz je imao komercijalnog 4x4 tako da je 118 bio nase 'porodicno' auto u kojem smo cest pored nas troje vozali svekrvu, pokojeg prijatelja, itd. Bez ikakvih problema. Stavise, kad se pola zadnjeg naslona spusti, u 118 se komotno mogu spakovat' i koferi za put do aerodroma.ado-šampion wrote:Nego, dajte da temu malo vratimo na pravi trag.
Dakle, pitanje, za bracni par bez djece, (dakle kad se oduzme nedostatak prostora na zadnjoj klupi i gepeka) sta je u toj klasi godiste 2008-2009. bolje od BMW keca i zasto? A da je vise vozacko auto nego porodicno. Recimo pomenuti P 308 je puno vise porodicno nego vozacko. E takvog ne bih.Eto, malo konstruktivne rasprave...
Vec sam spomenula da jos uvijek u porodici imamo jednog BMWa serije 1 koji se barem jedan dan vikenda koristi kao porodicni auto. Iskreno, u moj je lakse spakovat' bicikl ili skuter jer je veci auto ali to isto uspijevamo i sa jedinicom. Bicikl je za sestogodisnjaka.
Stvarno ne mogu komentarisati vecinu drugih auta iz iste klase ali cu samo reci da sam se od svog poprilicno tesko rastala cak i pored svog uzbudjenja koje nosi novi auto. I danas rado provozam muzevog. Moj noviji i skuplji auto jednostavno nije agilan i pun pozitivnih iznenadjenja kao jedinica. Za recimo par bez troje djece, jedinica je idealan auto jer nije dosadan za voznju, ekonomican je a opet nije tipican poridicni auto.
-
Keiko
#199 Re: BMW 118
Jel' ti krivo?insomnia78 wrote:Vidi se ko voli BMW-a, bravo @KeikoKeiko wrote:Ja sam u 118 vozala bebu i gabaritna kolica bez problema. U vrijeme kada je moj sin rodjen, muz je imao komercijalnog 4x4 tako da je 118 bio nase 'porodicno' auto u kojem smo cest pored nas troje vozali svekrvu, pokojeg prijatelja, itd. Bez ikakvih problema. Stavise, kad se pola zadnjeg naslona spusti, u 118 se komotno mogu spakovat' i koferi za put do aerodroma.ado-šampion wrote:Nego, dajte da temu malo vratimo na pravi trag.
Moj je odavno otisao ali je meni bio stvarno odlican autic. Cool ali nenapadan, ne znam s' cime bih ga uporedila. Mozda dekom od kasmira - ima deka i deka za daleko manje para, vecih, u ljepsim bojama ali kasmir je ipak kasmir. Tako nekako.
- insomnia78
#200 BMW 118
Nop, naprotivKeiko wrote:Jel' ti krivo?insomnia78 wrote:Vidi se ko voli BMW-a, bravo @KeikoKeiko wrote: Ja sam u 118 vozala bebu i gabaritna kolica bez problema. U vrijeme kada je moj sin rodjen, muz je imao komercijalnog 4x4 tako da je 118 bio nase 'porodicno' auto u kojem smo cest pored nas troje vozali svekrvu, pokojeg prijatelja, itd. Bez ikakvih problema. Stavise, kad se pola zadnjeg naslona spusti, u 118 se komotno mogu spakovat' i koferi za put do aerodroma.
Stvarno ne mogu komentarisati vecinu drugih auta iz iste klase ali cu samo reci da sam se od svog poprilicno tesko rastala cak i pored svog uzbudjenja koje nosi novi auto. I danas rado provozam muzevog. Moj noviji i skuplji auto jednostavno nije agilan i pun pozitivnih iznenadjenja kao jedinica. Za recimo par bez troje djece, jedinica je idealan auto jer nije dosadan za voznju, ekonomican je a opet nije tipican poridicni auto.![]()
Moj je odavno otisao ali je meni bio stvarno odlican autic. Cool ali nenapadan, ne znam s' cime bih ga uporedila. Mozda dekom od kasmira - ima deka i deka za daleko manje para, vecih, u ljepsim bojama ali kasmir je ipak kasmir. Tako nekako.