Turska ulazi u rat

Post Reply

Vase misljenje?

Pozitivno
48
51%
Negativno
26
27%
Nemam stav
21
22%

Total votes: 95

dontkill

#176 Re: Turska ulazi u rat

Post by dontkill »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Srebrenica - zaštićena zona UN (demilitariovana)
Kobani - nikakva UN zona, ima izlaz prema Turskoj za razliku od Srebrenice
Kako se mog povući paralele između Srebrenice i Kobania?
paralele se mogu povući po suštini priče (progon i genocid koji prijeti) a po formalnostima se slažem, nema paralela. Mogao si spomenuti i to da je Srebrenica okružena šumama a Kobane polupustinjom.
meni serbe

#177 Re: Turska ulazi u rat

Post by meni serbe »

doodloo wrote:
meni serbe wrote:
24.9. front je bio 27 km od tog famoznog brda koji je u stvari brežuljak od nekih par metara... I ako je to strateški važno onda vidimo o kojoj ravnici se tu radi...

Fakt je s Niki nije zainteresiran za taj grad osim tih par branioca. Sve (medijske) oči su uprte u to mjesto i svi iščekivaju kraj.

Zašto se u zapadnim medijima potencira samo taj grad? U Siriji postoje sigurno drugi gradovi i mjesta, gdje mogucnist civilnih žrtava mnogo veća?
I zašto ako ga već pomno prate niko ne pomaže?
Zato što je potrebno još malo tužnih slika da se izvrši međunarodni pritisak na Tursku da ratuje za uspostavu Kurdistana. Zato se gotovo u potpunosti prazan grad (ispražnjen u mrsku Tursku btw) nastoji prikazati kao grad u kojem je još uvijek par desetaka hiljada civila koji će biti preklani ako padne.

Za druge gradove i sirijske žrtve u njima ih boli kita. Sad, kao i prije 3-4 godine.
Baš to... Znači bolih ih. Ako mi kontamo da treba pritisak da bi se Turska borila za Kurdistan onda to kontaju i Turci i to bolje nego mi... Zašto onda nisu riješili taj grad vojno (pod isprikom ugroženosti) i onda hajmo curik ili neka tampon zona... Izgleda mi jao da i njima odgovara da se tamo nešto desi pa da se mogu rokati... Na Taksimu hapse novinare, a u zoni ratnih dejstava im prave posmatračke tribine. Ako već neće pritisak medija, mogli su novinare sikterisat komotno i da im u toj situaciji niko prigovoriti ne može...
madner

#178 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

Turska je postavila cijenu svog angazmana, no nema ko da plati.
meni serbe

#179 Re: Turska ulazi u rat

Post by meni serbe »

dontkill wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Tom patetikom nikoga nećeš pogoditi. :oops:
Tako je jučer ustvrdio slovenski novinar koji je bio na licu mjesta, ja vidim istu paralelu, a vidjećemo hoće li se obistiniti. Uglavnom kako god okreneš, Kurdi, starosjedilačko stanovništvo tog grada moraju bježati od nadmoćnog ISIS-a, a niko (Erdogan) im ne želi pružiti utočište. Gdje bi po tebi sirijski Kurdi trebali nastaviti živjeti?
Srebrenica - zaštićena zona UN (demilitariovana)
Kobani - nikakva UN zona, ima izlaz prema Turskoj za razliku od Srebrenice
Kako se mogu povući paralele između Srebrenice i Kobania?

Neka US i zapad organizuju izvlačenje kao ljetog Jezite sa one planine. :oops: Možda prema zapadnim standardima Kuridi iz Kobaina vrijede manje od Jezita. :oops:
Koliko ja znam kurdima, tim borcima, ne daju u tursku
meni serbe

#180 Re: Turska ulazi u rat

Post by meni serbe »

madner wrote:Turska je postavila cijenu svog angazmana, no nema ko da plati.
Koju cijenu?
meni serbe

#182 Turska ulazi u rat

Post by meni serbe »

.....
Last edited by meni serbe on 07/10/2014 16:27, edited 1 time in total.
raskopusa

#183 Re: Turska ulazi u rat

Post by raskopusa »

meni serbe wrote:
Koju cijenu?
turska ce se sjebati ovim ratom,sigurno nece izaci cijela.zivi bili pa vidjeli.erdogan ce turcima doci glave. :izet:
Drvosjeca iz Dejcica

#184 Re: Turska ulazi u rat

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ukupno pet napada izvršeno je u području navedenog grada, a četiri dodatna napada raspoređena su širom Sirije i Iraka, javlja CNN.

Napokon bombarduju prava mjesta“, rekao je lokalni pripadnik snaga otpora protiv IDIL-a nakon što su izvršeni zračni napadi.

Ukoliko Kobani padne u ruke IDIL-a, militanti će zaokružiti teritorij u dužini od 100 kilometara i doći do granice sa Turskom, članicom NATO-a.

Lokalne snage otpora pokušavaju da zadrže veći dio kurdskog grada, ali su brojčano nadjačani.

Zračni napadi na položaje IDIL-a u i oko Kobanija mogu biti problematični jer su sve mete na vrlo maloj udaljenosti od granice sa Turskom.
Drvosjeca iz Dejcica

#185 Re: Turska ulazi u rat

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

raskopusa wrote:
meni serbe wrote:
Koju cijenu?
turska ce se sjebati ovim ratom,sigurno nece izaci cijela.zivi bili pa vidjeli.erdogan ce turcima doci glave. :izet:
A hoće li tzv. HZHB ostati cijela. :mrgreen:
meni serbe

#186 Re: Turska ulazi u rat

Post by meni serbe »

Stvarno ne kontam... Što to amerima smeta?
madner

#187 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

meni serbe wrote:
Nemaju UN mandat za te poteze.

Osim toga im je onda malo nezgodno kritikovati Rusiju oko Krima.
Kikibombona

#188 Re: Turska ulazi u rat

Post by Kikibombona »

doodloo wrote:Kurdski bojovnici pružaju žestok otpor dok mrska Turska ne miče ni prstom

Image
Otkud ti da su ovo Kurdi?

Ja bih rekao da su Turci!
raskopusa

#189 Re: Turska ulazi u rat

Post by raskopusa »

raskopusa wrote:
meni serbe wrote:
Koju cijenu?
A hoće li tzv. HZHB ostati cijela. :mrgreen:
kad dodje vakat, HZHB CE BITI VECA :D al turska nece,sjebat ce je ameri. erdogan se mnogo kurci, ameri to ne tolerisu kod svojih vazala. :kakoste:
Last edited by raskopusa on 07/10/2014 16:44, edited 1 time in total.
meni serbe

#190 Re: Turska ulazi u rat

Post by meni serbe »

madner wrote:
meni serbe wrote:

Daj madner molim te.... kakav mandat njima treba? Osim toga svrgnut će ga moderatne grupe otpora. I mogu slobodno kritikovati Rusiju, jerbo je to tamo agresija, a u Siriji demokratizacija iznutra. Ta špreha pali sto posto... Meni ovo stvarno još nije jasno...
raskopusa

#191 Re: Turska ulazi u rat

Post by raskopusa »

madner wrote:
meni serbe wrote:

kad su ameri trazili odobrenje od UN-a? :lol: ako im je u interesu, jebu cijeli svijet kako im se cefne.onda zovnu britance kao male potrcke da im daju podrsku pa francuze, njemce i jos neke malo drzavice u evropi....i sve je legalno. :lol:
madner

#192 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

Jah, pa kada polazite od pogresnih predpostavki ne mozete doci do ispravnih zakljucaka.
raskopusa

#193 Re: Turska ulazi u rat

Post by raskopusa »

madner wrote:Jah, pa kada polazite od pogresnih predpostavki ne mozete doci do ispravnih zakljucaka.
za koji mjesec ces i sam da shvatis. :eh: turska je ko bure baruta a fitilj pripremljen.
Last edited by raskopusa on 07/10/2014 16:53, edited 1 time in total.
meni serbe

#194 Re: Turska ulazi u rat

Post by meni serbe »

Znači demokratima nije assad cilj? Puno veći haos bi im bio da njega nema... Stim da bi carovale make grupice koje same za sebe nisu nikakav faktor i nemaju podršku sa strane
raskopusa

#195 Re: Turska ulazi u rat

Post by raskopusa »

meni serbe wrote:Znači demokratima nije assad cilj? Puno veći haos bi im bio da njega nema... Stim da bi carovale make grupice koje same za sebe nisu nikakav faktor i nemaju podršku sa strane
imas li ti iole predstavu ciji je u cijoj na tom prostoru? puno se tu interesa prelama,sto velikih drzava ,sto manjih. :-)
tamo nema crno bijelih tonova. :mrgreen:
madner

#196 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

raskopusa wrote:
madner wrote:Jah, pa kada polazite od pogresnih predpostavki ne mozete doci do ispravnih zakljucaka.
za koji mjesec ces i sam da shvatis. :eh: turska je ko bure baruta a fitilj pripremljen.
Nemoj zezat.
Ja sve kontam mirna i fina zemlja.
zrakomlat

#197 Re: Turska ulazi u rat

Post by zrakomlat »

doodloo wrote:
Naravno. Turci če ići ginuti ali ako to odgovara njihovim interesima. Ne pada im na pamet da idu ratovati da bi Ameri dali Kurdima državu, sebi naftu, a Turcima šipak.
:lol:
upitnik049

#198 Re: Turska ulazi u rat

Post by upitnik049 »

raskopusa wrote:
A sta je tek Njemacka onda? Veci dio Berlina cine Turci recimo. Svake godine se sudare Turci Berlina sa neonacistima. U Parizu arapi cine 40% mladogg stanovnistva. Tamo isto je bilo ratno stanje prije par godina kada su gorili cijeli kvartovi. London ista stvar.

Turska je bar u religijskom smislu homogena zemlja sto se nemoze reci za ni jednu zapadnu zemlju.
Yousuph

#199 Re: Turska ulazi u rat

Post by Yousuph »

bolje promijeniti naslov u ;Erdogan uveo Tursku u gradjanski rat !
upitnik049

#200 Re: Turska ulazi u rat

Post by upitnik049 »

Yousuph wrote:bolje promijeniti naslov u ;Erdogan uveo Tursku u gradjanski rat !
Kakav gradjanski rat? :lol: :lol: :lol:
Post Reply