paralele se mogu povući po suštini priče (progon i genocid koji prijeti) a po formalnostima se slažem, nema paralela. Mogao si spomenuti i to da je Srebrenica okružena šumama a Kobane polupustinjom.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Srebrenica - zaštićena zona UN (demilitariovana)
Kobani - nikakva UN zona, ima izlaz prema Turskoj za razliku od Srebrenice
Kako se mog povući paralele između Srebrenice i Kobania?
Turska ulazi u rat
-
dontkill
#176 Re: Turska ulazi u rat
-
meni serbe
#177 Re: Turska ulazi u rat
Baš to... Znači bolih ih. Ako mi kontamo da treba pritisak da bi se Turska borila za Kurdistan onda to kontaju i Turci i to bolje nego mi... Zašto onda nisu riješili taj grad vojno (pod isprikom ugroženosti) i onda hajmo curik ili neka tampon zona... Izgleda mi jao da i njima odgovara da se tamo nešto desi pa da se mogu rokati... Na Taksimu hapse novinare, a u zoni ratnih dejstava im prave posmatračke tribine. Ako već neće pritisak medija, mogli su novinare sikterisat komotno i da im u toj situaciji niko prigovoriti ne može...doodloo wrote:Zato što je potrebno još malo tužnih slika da se izvrši međunarodni pritisak na Tursku da ratuje za uspostavu Kurdistana. Zato se gotovo u potpunosti prazan grad (ispražnjen u mrsku Tursku btw) nastoji prikazati kao grad u kojem je još uvijek par desetaka hiljada civila koji će biti preklani ako padne.meni serbe wrote:
24.9. front je bio 27 km od tog famoznog brda koji je u stvari brežuljak od nekih par metara... I ako je to strateški važno onda vidimo o kojoj ravnici se tu radi...
Fakt je s Niki nije zainteresiran za taj grad osim tih par branioca. Sve (medijske) oči su uprte u to mjesto i svi iščekivaju kraj.
Zašto se u zapadnim medijima potencira samo taj grad? U Siriji postoje sigurno drugi gradovi i mjesta, gdje mogucnist civilnih žrtava mnogo veća?
I zašto ako ga već pomno prate niko ne pomaže?
Za druge gradove i sirijske žrtve u njima ih boli kita. Sad, kao i prije 3-4 godine.
- madner
#178 Re: Turska ulazi u rat
Turska je postavila cijenu svog angazmana, no nema ko da plati.
-
meni serbe
#179 Re: Turska ulazi u rat
Koliko ja znam kurdima, tim borcima, ne daju u turskuDrvosjeca iz Dejcica wrote:Srebrenica - zaštićena zona UN (demilitariovana)dontkill wrote:Tako je jučer ustvrdio slovenski novinar koji je bio na licu mjesta, ja vidim istu paralelu, a vidjećemo hoće li se obistiniti. Uglavnom kako god okreneš, Kurdi, starosjedilačko stanovništvo tog grada moraju bježati od nadmoćnog ISIS-a, a niko (Erdogan) im ne želi pružiti utočište. Gdje bi po tebi sirijski Kurdi trebali nastaviti živjeti?Drvosjeca iz Dejcica wrote: Tom patetikom nikoga nećeš pogoditi.
Kobani - nikakva UN zona, ima izlaz prema Turskoj za razliku od Srebrenice
Kako se mogu povući paralele između Srebrenice i Kobania?
Neka US i zapad organizuju izvlačenje kao ljetog Jezite sa one planine.Možda prema zapadnim standardima Kuridi iz Kobaina vrijede manje od Jezita.
-
meni serbe
#180 Re: Turska ulazi u rat
Koju cijenu?madner wrote:Turska je postavila cijenu svog angazmana, no nema ko da plati.
- madner
-
meni serbe
#182 Turska ulazi u rat
.....
Last edited by meni serbe on 07/10/2014 16:27, edited 1 time in total.
- raskopusa
#183 Re: Turska ulazi u rat
turska ce se sjebati ovim ratom,sigurno nece izaci cijela.zivi bili pa vidjeli.erdogan ce turcima doci glave.meni serbe wrote:Koju cijenu?madner wrote:Turska je postavila cijenu svog angazmana, no nema ko da plati.
- Drvosjeca iz Dejcica
#184 Re: Turska ulazi u rat
Ukupno pet napada izvršeno je u području navedenog grada, a četiri dodatna napada raspoređena su širom Sirije i Iraka, javlja CNN.
„Napokon bombarduju prava mjesta“, rekao je lokalni pripadnik snaga otpora protiv IDIL-a nakon što su izvršeni zračni napadi.
Ukoliko Kobani padne u ruke IDIL-a, militanti će zaokružiti teritorij u dužini od 100 kilometara i doći do granice sa Turskom, članicom NATO-a.
Lokalne snage otpora pokušavaju da zadrže veći dio kurdskog grada, ali su brojčano nadjačani.
Zračni napadi na položaje IDIL-a u i oko Kobanija mogu biti problematični jer su sve mete na vrlo maloj udaljenosti od granice sa Turskom.
- Drvosjeca iz Dejcica
#185 Re: Turska ulazi u rat
A hoće li tzv. HZHB ostati cijela.raskopusa wrote:turska ce se sjebati ovim ratom,sigurno nece izaci cijela.zivi bili pa vidjeli.erdogan ce turcima doci glave.meni serbe wrote:Koju cijenu?madner wrote:Turska je postavila cijenu svog angazmana, no nema ko da plati.
-
meni serbe
#186 Re: Turska ulazi u rat
Stvarno ne kontam... Što to amerima smeta?
- madner
#187 Re: Turska ulazi u rat
Nemaju UN mandat za te poteze.meni serbe wrote:Stvarno ne kontam... Što to amerima smeta?
Osim toga im je onda malo nezgodno kritikovati Rusiju oko Krima.
- Kikibombona
#188 Re: Turska ulazi u rat
Otkud ti da su ovo Kurdi?doodloo wrote:Kurdski bojovnici pružaju žestok otpor dok mrska Turska ne miče ni prstom
Ja bih rekao da su Turci!
- raskopusa
#189 Re: Turska ulazi u rat
kad dodje vakat, HZHB CE BITI VECADrvosjeca iz Dejcica wrote:A hoće li tzv. HZHB ostati cijela.raskopusa wrote:turska ce se sjebati ovim ratom,sigurno nece izaci cijela.zivi bili pa vidjeli.erdogan ce turcima doci glave.meni serbe wrote:
Koju cijenu?
Last edited by raskopusa on 07/10/2014 16:44, edited 1 time in total.
-
meni serbe
#190 Re: Turska ulazi u rat
Daj madner molim te.... kakav mandat njima treba? Osim toga svrgnut će ga moderatne grupe otpora. I mogu slobodno kritikovati Rusiju, jerbo je to tamo agresija, a u Siriji demokratizacija iznutra. Ta špreha pali sto posto... Meni ovo stvarno još nije jasno...madner wrote:Nemaju UN mandat za te poteze.meni serbe wrote:Stvarno ne kontam... Što to amerima smeta?
- raskopusa
#191 Re: Turska ulazi u rat
kad su ameri trazili odobrenje od UN-a?madner wrote:Nemaju UN mandat za te poteze.meni serbe wrote:Stvarno ne kontam... Što to amerima smeta?
- madner
#192 Re: Turska ulazi u rat
Jah, pa kada polazite od pogresnih predpostavki ne mozete doci do ispravnih zakljucaka.
- raskopusa
#193 Re: Turska ulazi u rat
za koji mjesec ces i sam da shvatis.madner wrote:Jah, pa kada polazite od pogresnih predpostavki ne mozete doci do ispravnih zakljucaka.
Last edited by raskopusa on 07/10/2014 16:53, edited 1 time in total.
-
meni serbe
#194 Re: Turska ulazi u rat
Znači demokratima nije assad cilj? Puno veći haos bi im bio da njega nema... Stim da bi carovale make grupice koje same za sebe nisu nikakav faktor i nemaju podršku sa strane
- raskopusa
#195 Re: Turska ulazi u rat
imas li ti iole predstavu ciji je u cijoj na tom prostoru? puno se tu interesa prelama,sto velikih drzava ,sto manjih.meni serbe wrote:Znači demokratima nije assad cilj? Puno veći haos bi im bio da njega nema... Stim da bi carovale make grupice koje same za sebe nisu nikakav faktor i nemaju podršku sa strane
tamo nema crno bijelih tonova.
- madner
#196 Re: Turska ulazi u rat
Nemoj zezat.raskopusa wrote:za koji mjesec ces i sam da shvatis.madner wrote:Jah, pa kada polazite od pogresnih predpostavki ne mozete doci do ispravnih zakljucaka.turska je ko bure baruta a fitilj pripremljen.
Ja sve kontam mirna i fina zemlja.
-
zrakomlat
#197 Re: Turska ulazi u rat
doodloo wrote:Naravno. Turci če ići ginuti ali ako to odgovara njihovim interesima. Ne pada im na pamet da idu ratovati da bi Ameri dali Kurdima državu, sebi naftu, a Turcima šipak.madner wrote:Turska je postavila cijenu svog angazmana, no nema ko da plati.
-
upitnik049
#198 Re: Turska ulazi u rat
A sta je tek Njemacka onda? Veci dio Berlina cine Turci recimo. Svake godine se sudare Turci Berlina sa neonacistima. U Parizu arapi cine 40% mladogg stanovnistva. Tamo isto je bilo ratno stanje prije par godina kada su gorili cijeli kvartovi. London ista stvar.raskopusa wrote:za koji mjesec ces i sam da shvatis.madner wrote:Jah, pa kada polazite od pogresnih predpostavki ne mozete doci do ispravnih zakljucaka.turska je ko bure baruta a fitilj pripremljen.
Turska je bar u religijskom smislu homogena zemlja sto se nemoze reci za ni jednu zapadnu zemlju.
- Yousuph
#199 Re: Turska ulazi u rat
bolje promijeniti naslov u ;Erdogan uveo Tursku u gradjanski rat !
-
upitnik049
#200 Re: Turska ulazi u rat
Kakav gradjanski rat?Yousuph wrote:bolje promijeniti naslov u ;Erdogan uveo Tursku u gradjanski rat !