"Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Tomi110

#176 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Tomi110 »

Bodkin wrote:cekaj, ti si ozbiljan da je ova pripovjetka jedan od razloga genocida nad srbima 41-45? mislim do sad se ozbiljna diskusija i vodila sa citatima i obrazlozenjima. ovo je...ne znam
Care znaš li izreku "Na ljutoj zemlji ljuti ljudi", Vjekoslavu Maxu Luburiću su žandari odveli oca u Trebinje i ubili ga tamo i mi se čudimo što je mrzio Srpsku državu,srpsku krunu,Srbe,što se priključio Ustašama i što je radio tim istim Srbima kad mu se ukazala prilika u NDH.Mržnja i osveta je jebena stvar....
Bodkin

#177 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Bodkin »

Tomi110 wrote:
Bodkin wrote:cekaj, ti si ozbiljan da je ova pripovjetka jedan od razloga genocida nad srbima 41-45? mislim do sad se ozbiljna diskusija i vodila sa citatima i obrazlozenjima. ovo je...ne znam
Care znaš li izreku "Na ljutoj zemlji ljuti ljudi", Vjekoslavu Maxu Luburiću su žandari odveli oca u Trebinje i ubili ga tamo i mi se čudimo što je mrzio Srpsku državu,srpsku krunu,Srbe,što se priključio Ustašama i što je radio tim istim Srbima kad mu se ukazala prilika u NDH.Mržnja i osveta je jebena stvar....
...ne mogu ni poceti objasnjavati koliko je to pogresno razmisljanje. necu da ti imputiram da pravdas zlocine nad srbima ali iz tvojih postova si opasno blizu. jer po ovoj logici srbi su trebali pola svih hrvata na balkanu pobiti da se osvete. jer ono, mrznja i osveta su jebene stvari. nije ovo ni vrijeme ne mjesto za to...
Tomi110

#178 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Tomi110 »

Bodkin wrote:
Tomi110 wrote:
...ne mogu ni poceti objasnjavati koliko je to pogresno razmisljanje. necu da ti imputiram da pravdas zlocine nad srbima ali iz tvojih postova si opasno blizu. jer po ovoj logici srbi su trebali pola svih hrvata na balkanu pobiti da se osvete. jer ono, mrznja i osveta su jebene stvari. nije ovo ni vrijeme ne mjesto za to...
Pa reci mi što može nekom nestabilnom liku kao ovom takozvanom "Hrvatskom vitezu" biti okidać (u glavi) da se prikljući jednoj formaciji kao što su Ustaše i da radi bestijalnosti nad drugim narodom kad mu se ukazala prilika.Mislim ako je to pravdanje zločina onda sam i ja nestabilan i svaka logična diskusija pada u vodu :?:
Bodkin

#179 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Bodkin »

ja necu dalje :) ljudi su odrzavali beton diskusiju sa argumentacijom rijetko vidjenom na forumu. zakacio se na ovih par postova i odustajem...
Tomi110

#180 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Tomi110 »

Tako to počinje care,oni nasih 10 mi njihovih 100,oni nasih 1000 i tako ukrug, ti kao da si pao sa marsa.Pa u ovom zadnjem ratu smo se podijelili na ustaše,četnike i balije i sama ova tema ti je dokaz toga "Pribilovci 1941"

Tito dragi digni se iz groba i nosi ove ustaše,četnike,Osmanlije,neofašiste, neonaciste, fudamentaliste u tri p$%&# materine....amen
radostan dan

#181 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

Tomi110

Od davnina se ovaj naš hercegovački narod prehranjivao od duhana. Nadaleko poznata škija pušila se na svakom koraku.
Naši krajevi su pogodni za uzgoj duhana: Višnjica, Medovići, Rasno, Ledinac, Borajna su poznati po kvalitetnom hercegovačkom duhanu.

Na najbolji duhan bi se udarila najmanja cijena i to je našeg Hercegovca natjeralo na šverc.

Još za vrijeme kraljevine Jugoslavije, švercerski put je kroz Rakitno vodio, a tu je na službi bio cvatoš-žandar.

Narod tvrdi da je taj žandar nemilosrdno ubijao ljude koji su htjeli proći tim putem. Narodne priče govore o dvojici braće Lozić iz Vitine, koji su prenoseći duhan preko Rakitna ubijeni od strane tih žandara, na Rosuljama.

No jednom su ti žandari nabasali na jačeg od sebe. Jednog dana, skupina rakitskih momaka na čelu s Jurom Rezom odlučili su srediti te žandare što su nemilosrdno odnosili živote. U Debelom brdu, rakitski su ih momci polomili i ubili naplatili su im sve one nevino ugašene živote.

Je li razlog dovoljno dobar?
jeste.
strašna priča.
sav sam se zaledio...

odoh naći nekog iz srebrenice, da mu objasnim da je sve bilo do prinosa kukuruza 95-te...
otac_makarije

#182 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by otac_makarije »

Tomi110 wrote:Pa u ovom zadnjem ratu smo se podijelili na ustaše,četnike i balije i sama ova tema ti je dokaz toga "Pribilovci 1941"
ovo me podsjeti na još jednu epizodu. Ovo boldovano neupućenom može izgledati kao banalna greška u kucanju, ali nakon 1992 ime sela je promijenjeno u Pribilovce. Ne znam razlog zbog koga bi neko pronijenio ime pustog porušenog sela. Mogu samo da nagađam da je previše vuklo na ekavicu i Srbe, mada ekavica nema puno veze sa istočnom Hercegovinom, al eto
otac_makarije

#183 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by otac_makarije »

Čitalac wrote: Širom BiH u junu i julu 1914. dolazi do demonstracija i nereda, a prema Ćoroviću najgore je bilo baš u Čapljini: "Najstrašnije se, međutim, dogodilo u Čapljini. I tamo je rulja demolirala crkvu, radnje i stanove i u podrumu braće Ružića prosula nekoliko hiljada hektolitara vina, ali ono što je činila u srpskoj crkvi u Klepcima prevazilazi sve bestidnosti. Provalivši u crkvu oni su ne samo uništili sav nameštaj, pokidali odežde, pokrhali stvari, nego su u bestijalnoj razuzdanosti vršili i nuždu u samom putiru".
osvrnuo bih se malo na ovo
opšte poznato je (bar mi se tako čini iz moje perspektive, možda griješim) da su poslije atentata 1914 orkestrirani napadi na Srbe širom Bosne i Hercegovine, od sarajeva pa do najmanje provincije. Za ovu diskusiju nije toliko bitno od koga i kako. Logično bi bilo da sva ova dešavanja prizvedu mržnju, ali kod Srba prema drugima. Ne kažem da je možda nije bilo ali je zanimljivo šta se dešava u Jugoslaviji u ovom kraju koji navodiš, posebno u svjetlu ovih navoda. U Klepcima, su katolici neposredno pred WWII riješili da prave crkvu - i to u dijelu sela koji je bio srpski, na par stotina metara od pomenute pravoslavne crkve. Lokalni Srbi ne da se nisu bunili već su davali priloge za gradnju i to nije teško provjeriti.
otac_makarije

#184 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by otac_makarije »

Woody wrote: Doduse ja opanjkah i Talijane (je li tako @otac_makarije?) i nije mi krivo zbog toga.
mislim da sam bio prilično jasan šta mislim o italijanima i njihovoj ulozi, nisam se zbog italijana osvrnuo na tvoj post nego zbog "srpske nejači". Mislim da se razumijemo, ali ako sam pogrešno razumio ili ako treba nešto dodatno da pojasnim, tu sam
nije mi baš najjasnije tvoje pitanje
Gojeni H

#185 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Gojeni H »

@Tomi110

Mislim da neozbiljno prilazis jednoj ozbiljnoj diskusiji, za mene fenomenu.
A bas zbog takvih primjedbi tipa "sverceri duhana vs. dzandari = genocid" ja i mislim da su Srbi i Hrvati mentalno udareni a duhovno siromasni ljudi iz kojih bilo kakva vrsta alternative nestane kao kap vode na vreloj ringli.

Ne bi bilo opravdano, ali bi bilo razumljivo da je neko u haosu aprila 1941. godine otisao do Mostara ili Nevesinja i smirio nekog dzandara zato sto mu je ovaj isprangijao ili ubio oca.

Ali, smatrati "osvetom" zatiranje jedne populacije radi osvete, ali ustvari radi planova onih "intelektualaca" koji pisu o "istragama", "neminovnosti ciscenja historijskog prostora" i slicnih ubilackih ideologija, je u najmanju ruku neznanje.

Srbi iz Visegrada i Foce nisu normalni. Zato sto ne mozes biti normalan a ljude s kojima si do juce ziviotrpati u logor, prebijati ih, ubijati, silovati zene koje mozda i licno poznajes.

Baciti dijete od 9 godina, staricu od 80 godina u jamu, ubiti covjeka krampom, a do juce si bio svrcer duhanom ili coban koji je cuvao ovce po krsu, je fenomen. Desava se precesto na ovim prostorima, i zato ga i treba istraziti.
S ovim nijetom i doprinosim ovoj temi.
Martinez_

#186 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Martinez_ »

Gojeni H wrote:@Tomi110

Mislim da neozbiljno prilazis jednoj ozbiljnoj diskusiji, za mene fenomenu.
A bas zbog takvih primjedbi tipa "sverceri duhana vs. dzandari = genocid" ja i mislim da su Srbi i Hrvati mentalno udareni a duhovno siromasni ljudi iz kojih bilo kakva vrsta alternative nestane kao kap vode na vreloj ringli.

Ne bi bilo opravdano, ali bi bilo razumljivo da je neko u haosu aprila 1941. godine otisao do Mostara ili Nevesinja i smirio nekog dzandara zato sto mu je ovaj isprangijao ili ubio oca.

Ali, smatrati "osvetom" zatiranje jedne populacije radi osvete, ali ustvari radi planova onih "intelektualaca" koji pisu o "istragama", "neminovnosti ciscenja historijskog prostora" i slicnih ubilackih ideologija, je u najmanju ruku neznanje.

Srbi iz Visegrada i Foce nisu normalni. Zato sto ne mozes biti normalan a ljude s kojima si do juce ziviotrpati u logor, prebijati ih, ubijati, silovati zene koje mozda i licno poznajes.

Baciti dijete od 9 godina, staricu od 80 godina u jamu, ubiti covjeka krampom, a do juce si bio svrcer duhanom ili coban koji je cuvao ovce po krsu, je fenomen. Desava se precesto na ovim prostorima, i zato ga i treba istraziti.
S ovim nijetom i doprinosim ovoj temi.
Pa ako nastojimo doći do odgovora ''zašto'', onda valja prebrati sve u predistoriji naravno bez pokušaja našeg pravdanja. Teško je na forumu razlučiti ko i sam pravda a ko se bavi racionalizacijom postupaka dželata ali i to se mora ako smo već postavili takvo pitanje.

Mentalna poremećenost je tek loše i nepotpuno objašnjenje. Na primeru Prebilovaca komšije Hrvati i Srbi, čini mi se, i nisu živeli izmešano već selo pored sela. Samim tim je otklon Hrvatima od ''poganih Vlaha'' bio lakši.
KENJAC

#187 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by KENJAC »

Osveta i patriotizam ! Siguran sam da zbog ove dvije rijeci je najvise glava palo na nasim prostorima. Problem je sto te dvije rijeci nisu prevodjene na sve nase jezike isto. Moji su iz Hercegovine te vrlo dobro sam upucen u desavanja oko Koritske jame, Rzanog Dola i mnogih drugih stratista. Nebih sada o detaljima tragedija , radije bih o posljedicama. Pokolj na Koritina je organizovala grupa ustasa sa Fazlagica Kule. Pedeset godina kasnije , sta se desava ? Prvi krvavi pohod ide na Fazlagica Kulu. Prvo sravljeno selo u BiH je Ravno ! Upravo iz tog Ravnog bijahu ustase koje su napravile pohod na Rzanom Dolu... Kaze narod "koga je zmija klala i gustera se boji" Moja ta ista rodbina, kad prica o zadnjem ratu najcesce kaze " E sad se nismo dali ..." U tome "sad se nismo dali" su upisana mnoga imena nevinih, kako 41' tako 92' ! Za shvatit je Srbe iz Hrvatske sto nisu htjeli pod istu zastavu i pod istu Kunu pod kojom je napravljen Jasenovac. Kako sad objasnit Bosnjaku da treba da normalno zivi u Prijedoru , da ne pricam o Srebrenici? Kako objasniti Ramizu iz Ahmica da treba da bude miran ako cuje Tomsona iz komsijine kuce ??? Koliko puta , na ovom istom forumu, cujemo ono "Opet bi oni da im se pruzi prilika" ??? U nekom globalnom svjetlu , sve se to desava u BiH ! Drzavi sa manje stanovnika nego pola Londona cetiri puta manje od Tokija ??? A tolika kolicina mrznje ! A svak ima svoj "dobar" razlog. Evo ovdje smo culi da i sverc duvana moze bit dobar uzrok da se citav razred zive djece zapali ! Ako je Luburic imo pravo da radi to sto je radio , sto to isto pravo oduzeti sinu Nikole Gardovica ? Spirala smrti je bila na kratko prekinuta 46'- 90' . To je istina , a istini treba u oci pogledat i ne pravit se lud ! Kad citam ove teme budem jako sretan sto moje dijete raste daleko od tih prostora. Jebi ga, mozda je sve ovo off topic , al moro sam ! Izvinite, i zelim vam plodonosnu diskusiju !
Tomi110

#188 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Tomi110 »

U to je vrijeme kao uobičajena pojava zaživjelo svakodnevno batinjanje seljaka, odnosno višetjedno zatvaranje ljudi bez suđenja zbog, primjerice, psovanja kralja u krčmi. Žandari bi isprebijali, pa u zatvor odveli svakog tko bi progovorio riječ protiv srbijanskog režima.
Ovih dana, točnije 20. lipnja ove godine, navršena je 85. obljetnica atentata na hrvatske zastupnike HSS-a u Beogradu, odnosno na hrvatske političke predstavnike koji su u to vrijeme imali podršku više od 90 posto hrvatskog naroda, a u koje je u Narodnoj skupštini, na zgražanje cijelog svijeta, pucao zastupnik srpske Narodne radikalne stranke, Puniša Račić.

Trojica Hrvata nisu preživjela atentat Puniše Račića

Na mjestu su tada ubijena dva hrvatska zastupnika, jedan je smrtno ranjen, a još dvojicu su jedva preživjela posljedice ranjavanja.

Puniša Račić prvo je pucao u dr. Ivana Pernara, zatim je pokušao pogoditi Svetozara Pribičevića, Radićevog srpskog koalicijskog partnera u skupštini. Pogodio je potom hrvatskog zastupnika Đuru Basaričeka, koji nije preživio atentat. Potom je ranio Stjepana Radića, predsjednika HSS-a i u to vrijeme najkarizmatičnijeg vođu hrvatkog naroda, ubio je potom njegovog nećaka Pavla Radića, te hicem iz pištalja ranio Ivana Granđu. Stjepan Radić nekoliko dana kasnije je umro od posljedica ranavanja, što je u to vrijeme izazvalo pravi šok i veliko nezadovoljstvo u Hrvatskoj.

Kako je taj, dotad nezabilježen barbaski čin i jedan od najskandaloznijih događaja u Europi u tom stoljeću, utjecao na kasnija zbivanja u Hrvatskoj i u Kraljevini SHS, opretećuje li davni atentat na hrvatske vođe i danas hrvatsko-srpske odnose, te s kakvim bi (mogućim) događajem u novijoj povijesti mogli usporediti atentat na hrvatske zastupnike u beogradskom parlamentu, upitali smo dr. Suzanu Lečak, znanstvenu savjetnicu Hrvatskog instituta za povijest, čija je uža specijalnost upravo razdoblje između dva svjetska rata.

Dr. Lečak: Srbi su htjeli imati apsolutno prevlast i to je dovelo do sukoba

- Atentat u beogradskoj skupštini bio je posljedica posve nedemokratskog i nasilnog ozračja u toj državi, odnosno prisilne centralizacije tadašnje višenacionalne države u kojoj su Srbi htjeli imati apsolutnu prevlast nad ostalim narodima. Ubojstvo hrvatskih zastupnika usred parlamenta bilo je očiti dokaz nemoći tadašnje politike da riješi nacionalne probleme. Bilo je to vrijeme velike represije i ugnjetavanja svih manjinskih naroda. U to je vrijeme kao uobičajena pojava zaživjelo svakodnevno batinjanje seljaka, odnosno višetjedno zatvaranje ljudi bez suđenja zbog, primjerice, psovanja kralja u krčmi. Žandari bi isprebijali, pa u zatvor odveli svakog tko bi progovorio riječ protiv tadašnjeg režima. Nakon atentata na hrvatske zastupnike, u Hrvatskoj je, ali i u mnogim drugim dijelovima Jugoslavije, zavladalo veliko nezadovoljstvo i ogorčenje tim režimom. Vrlo nezadovoljni bili su i predstavnici zapadnih zemalja koje su i stvorile Kraljevinu SHS (Engleska, Francuska...) I umjesto da raspusti dotadašnju Narodnu skupštinu (u kojoj se dogodilo višestruko ubojstvo), te raspiše nove izbore za Skupštinu, kralj Aleksandar nekoliko mjeseci nakon atentata uveo je diktaturu (6. siječnje 1929. godine). Tim aktom ukinuo je sve građanske i nacionalne slobode. Nakon toga bilo je zabranjeno nositi hrvatske zastave i pjevati hrvatske pjesme. Takva represija izazvale je još veće nezadovoljstvo unutar hrvatskog, ali i svih drugih manjinskih naroda unutar Kraljevine. U takvom ozračju nastao je i Ustaški pokret, kao izravna posljedica atentata na hrvatske zastupnike, ali i kao posljedica kasnije 'šestojanuarske diktature'. U Hrvatskoj su, naime, nakon atentata tražili i očekivali raspisivanje izbora za novu Narodnu skupštinu, no kralj je uveo diktaturu. Ante Pavelić nakon toga u inozemstu stvara Ustaški pokret, te se povezuje s Makedoncima i Bugarima iz VMRO, koji su u to vrijeme u Kraljevini Jugoslaviji bili još ugroženiji od Hrvata. Pavelićevi ljudi i VMRO su potom organizirali atentat na kralja Aleksandra u Marseilleu – ukratko podsjeća dr. Suzana Lečak.

I nakon brutalnog ubojstva, većina Hrvata bila je za mirno rješenje krize

Napominje potom da je Hrvatska seljačka stranka, kao i velika većina hrvatskog naroda, i nakon brutalnog nasilnog čina u Narodnoj skupštini, ostala dosljedna uvjerenju da se do slobode i pravde za hrvatski narod može doći mirnim putem.

- HSS je apslolutno dominirao politikom bivše država tridesetih godina prošlog stoljeća. Maček se uvijek distancirao od ustaša, te se zalagao za legitimnu parlamentarnu borbu za prava hrvatskog naroda. I Stjapan Radić je, prije toga, u savezu s predstavnikom hrvatskih srba, Svetozarom Pribičevićem, u Hrvatkoj osvajao više od 90 posto glasova stanovništva, a Maček je kasnije bio još uspješniji, te je 1935 bio nositelj oporebene liste u cijeloj Jugoslaviji. Na njegovoj listi u to vrijeme bili su, između ostalih, i brojni Srbi. Tijekom Drugog svjetskog rata Maček se distancirao i od ustaša i od partizana, zagovarajući neutralnu politiku, a velika većina hrvatskog naroda slijedila je upravo njega, odnosno HSS, a ne Tita, ili Pavelića – dodaje dr. Leček, razbijajući tako famu o tobožnjoj stoljetnoj tvrdoj podjeli hrvatskog naroda na 'crne' i 'crvene'.
Jedan od razloga nastanka Ustaškog revolucionarnog pokreta, a odnos žandara u Hercegovini prema seljacima je objašnjenje zašto je taj Ustaški pokret bio "plodan" baš u Hercegovini
Tomi110

#189 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Tomi110 »

KENJAC wrote:Osveta i patriotizam ! Siguran sam da zbog ove dvije rijeci je najvise glava palo na nasim prostorima. Problem je sto te dvije rijeci nisu prevodjene na sve nase jezike isto. Moji su iz Hercegovine te vrlo dobro sam upucen u desavanja oko Koritske jame, Rzanog Dola i mnogih drugih stratista. Nebih sada o detaljima tragedija , radije bih o posljedicama. Pokolj na Koritina je organizovala grupa ustasa sa Fazlagica Kule. Pedeset godina kasnije , sta se desava ? Prvi krvavi pohod ide na Fazlagica Kulu. Prvo sravljeno selo u BiH je Ravno ! Upravo iz tog Ravnog bijahu ustase koje su napravile pohod na Rzanom Dolu... Kaze narod "koga je zmija klala i gustera se boji" Moja ta ista rodbina, kad prica o zadnjem ratu najcesce kaze " E sad se nismo dali ..." U tome "sad se nismo dali" su upisana mnoga imena nevinih, kako 41' tako 92' ! Za shvatit je Srbe iz Hrvatske sto nisu htjeli pod istu zastavu i pod istu Kunu pod kojom je napravljen Jasenovac. Kako sad objasnit Bosnjaku da treba da normalno zivi u Prijedoru , da ne pricam o Srebrenici? Kako objasniti Ramizu iz Ahmica da treba da bude miran ako cuje Tomsona iz komsijine kuce ??? Koliko puta , na ovom istom forumu, cujemo ono "Opet bi oni da im se pruzi prilika" ??? U nekom globalnom svjetlu , sve se to desava u BiH ! Drzavi sa manje stanovnika nego pola Londona cetiri puta manje od Tokija ??? A tolika kolicina mrznje ! A svak ima svoj "dobar" razlog. Evo ovdje smo culi da i sverc duvana moze bit dobar uzrok da se citav razred zive djece zapali ! Ako je Luburic imo pravo da radi to sto je radio , sto to isto pravo oduzeti sinu Nikole Gardovica ? Spirala smrti je bila na kratko prekinuta 46'- 90' . To je istina , a istini treba u oci pogledat i ne pravit se lud ! Kad citam ove teme budem jako sretan sto moje dijete raste daleko od tih prostora. Jebi ga, mozda je sve ovo off topic , al moro sam ! Izvinite, i zelim vam plodonosnu diskusiju !
Bravo care pogodak u "sridu", o tome ja govorim cijelo vrijeme,ne o pravdanju zločina i zločinaca sa bilo koje strane
Martinez_

#190 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Martinez_ »

Tomi110 wrote: Bravo care pogodak u "sridu", o tome ja govorim cijelo vrijeme,ne o pravdanju zločina i zločinaca sa bilo koje strane
Možeš li po sličnom principu objasniti Srebrenicu, Sarajevo i Vukovar? Ozbiljno pitam.
Tomi110

#191 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Tomi110 »

Martinez_ wrote:
Tomi110 wrote: Bravo care pogodak u "sridu", o tome ja govorim cijelo vrijeme,ne o pravdanju zločina i zločinaca sa bilo koje strane
Možeš li po sličnom principu objasniti Srebrenicu, Sarajevo i Vukovar? Ozbiljno pitam.
Naravno da mogu
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#192 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by emillio estevez »

Pozz svima. Tema je strasna ali istinita.
Kako objasniti razlog kako je susjed komsiju nabio na razanj iili ga osakatio i unakazio.
Nista lakse obicnog gorstaka ,, covjeka nagovoriti na mrznju.
Ako je pitanje gdje se to desavalo...?...
Zaostalost je razlog a ne lokacija ili vrijeme.
julisiz es grant

#193 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by julisiz es grant »

Zlostavljanje od strane žandarma, ubistvo hrvatskih poslanika u skupštini i nekoliko poginulih pri sukobu raspadajuće jugoslovenske vojske i pobunjenika u aprilskom ratu, nikako ne mogu biti razlog za zatiranje čitavih sela i porodica. Ko suprotno rezonuje, jednostavno nije dobar u glavi.
Tomi110

#194 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Tomi110 »

julisiz es grant wrote:Zlostavljanje od strane žandarma, ubistvo hrvatskih poslanika u skupštini i nekoliko poginulih pri sukobu raspadajuće jugoslovenske vojske i pobunjenika u aprilskom ratu, nikako ne mogu biti razlog za zatiranje čitavih sela i porodica. Ko suprotno rezonuje, jednostavno nije dobar u glavi.
A reci mi koje je tvoje objašnjenje, zato jer su "Hrvati genocidan narod",je li to možda objašnjenje?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#195 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Domaci izdajnik »

Tomi110 wrote:Narod tvrdi da je taj žandar nemilosrdno ubijao ljude koji su htjeli proći tim putem. Narodne priče govore o dvojici braće Lozić iz Vitine, koji su prenoseći duhan preko Rakitna ubijeni od strane tih žandara, na Rosuljama. Nakon što bi ih ubili uzimali bi njihov duhan i onda bi se oni na tuđoj muci „oparili“. Bez suda i bez ičega, hladnokrvno su ubijali sve one ljude koji su preko Rakitna htjeli prošvercati svoj duhan do Bosne.
No jednom su ti žandari nabasali na jačeg od sebe. Jednog dana, skupina rakitskih momaka na čelu s Jurom Rezom odlučili su srediti te žandare što su nemilosrdno odnosili živote. U Debelom brdu, rakitski su ih momci polomili i ubili, naplatili su im sve one nevino ugašene živote. No za neko vrijeme, cvatoši su novi iznikli i opet jadnom puku stvarali probleme i jade. No živjeti se moralo, s ruksakom duhana na rame, prelazilo se Rakitno, Vran-planina, sve do Bosne. Svaki ruksak, svaka tura, bila je krvava avantura. No narod se nekako provlačio kroz klance i planinska bespuća, kroz njih se krio od žandara i svih onih drugih problema koji su mu bili na putu. Iz Nahije, Bekije, iz Vitine, Kočerina, iz Rasna i Mamića ruksaci su na put Bosne išli, u nadi bolje zarade za svoje žuto zlato.
Je li razlog dovoljno dobar?
Jesi li ti normalan ili se samo praviš blesav? Što je državna služba suzbijala šverc to je razlog za istrjebljenje svojih komšija druge vjere, samo zato što je nosilac diktature te države srpski kralj koji je BTW poslao bruku Srba na robiju i na onaj svijet ako bi mu se suprostavili i bunili ???? :shock: :run:
radostan dan

#196 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

džulisiz, jeB se, plomih se dok nađoh...evo ti ONO što smo pričali...nemaš pp, pa moram ovako.

http://www.klix.ba/forum/galija-koncert ... 87657.html

(3 i po godine :-) :roll: )
julisiz es grant

#197 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Tomi110 wrote:
julisiz es grant wrote:Zlostavljanje od strane žandarma, ubistvo hrvatskih poslanika u skupštini i nekoliko poginulih pri sukobu raspadajuće jugoslovenske vojske i pobunjenika u aprilskom ratu, nikako ne mogu biti razlog za zatiranje čitavih sela i porodica. Ko suprotno rezonuje, jednostavno nije dobar u glavi.
A reci mi koje je tvoje objašnjenje, zato jer su "Hrvati genocidan narod",je li to možda objašnjenje?
Znači po tebi je u redu da ako te policajac uhvati u švercu, namlati te zbog toga, da ti uzmeš nož i nasumice pokolješ čitavu porodicu, ili čitavo selo, ljudi koji slučajno pripadaju istoj etničkoj grupi kao i taj polismen?
Mislim, ne mogu svariti tu logiku nikako, možda je do mene.
julisiz es grant

#198 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

radostan dan wrote:džulisiz, jeB se, plomih se dok nađoh...evo ti ONO što smo pričali...nemaš pp, pa moram ovako.

http://www.klix.ba/forum/galija-koncert ... 87657.html

(3 i po godine :-) :roll: )
:thumbup:
Vidiš da sam bio na strani Galije :mrgreen:
otac_makarije

#199 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by otac_makarije »

moram da pomenem i još par kontraverzi, vezano za Prebilovce
uglavom kada se govori o stratištu pominje se jama u Šurmancima. Šurmanci stavrno jeste stratštu najbliže naselje, ali jama Golubinka se nalazi na istočnim obroncima brda Crnica. Prva zanimljivost je da je od ko zna koliko učesnika u zločinu optuženo i osuđeno njih 14. Svi osuđeni u procesu 1957 g. su, to je druga zanimljivost lokalne ustaše iz Šurmanaca, Bijakovića i Međugorja koji se nalaze u podnožju brda Crnice.
1981 na tom istom brdu, na zapadnim obroncima Crnice lokalnoj djeci se navodno ukazuje gospa i navodno im se obraća riječima «Mir, mir, mir - i samo mir! Mir mora zavladati između Boga i čovjeka, a i između ljudi!». Brdo je od tada poznato kao "brdo ukazanja"
poslije 1992 g na tom istom brdu je dinamitom raznesen spomenik, podignut iznad jame još u vrijeme SFRJ, tamo nekim žrtvama koje su pobile tamo neke sluge okupatora
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#200 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by emillio estevez »

otac_makarije wrote:moram da pomenem i još par kontraverzi, vezano za Prebilovce
uglavom kada se govori o stratištu pominje se jama u Šurmancima. Šurmanci stavrno jeste stratštu najbliže naselje, ali jama Golubinka se nalazi na istočnim obroncima brda Crnica. Prva zanimljivost je da je od ko zna koliko učesnika u zločinu optuženo i osuđeno njih 14. Svi osuđeni u procesu 1957 g. su, to je druga zanimljivost lokalne ustaše iz Šurmanaca, Bijakovića i Međugorja koji se nalaze u podnožju brda Crnice.
1981 na tom istom brdu, na zapadnim obroncima Crnice lokalnoj djeci se navodno ukazuje gospa i navodno im se obraća riječima «Mir, mir, mir - i samo mir! Mir mora zavladati između Boga i čovjeka, a i između ljudi!». Brdo je od tada poznato kao "brdo ukazanja"
poslije 1992 g na tom istom brdu je dinamitom raznesen spomenik, podignut iznad jame još u vrijeme SFRJ, tamo nekim žrtvama koje su pobile tamo neke sluge okupatora

Ipak se je doslo do istine.
Genocoidnost je urodjenost. :o
Post Reply