a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
StupskaBitanga

#176 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

vala i ko moze lupiti da lidl sta preuzima kad lidl gradi svoje objekte i koncept im je drugaciji od binga
madner

#177 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by madner »

Pa sigurno bi renovirali Bingove objekte ako ga preuzmu.

Steta ako je istina, Bingo je distributirao puno domace robe. Tuzlanske doduse, no dobro. :D

Plan bi mi uspio da me ona mircerka nije mucki banovala. :D
zateznistub

#178 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by zateznistub »

StupskaBitanga wrote:vala i ko moze lupiti da lidl sta preuzima kad lidl gradi svoje objekte i koncept im je drugaciji od binga
Nisam lupio, :-) nego prenjeo ono stosam cuo. Navodno mora imati određeni broj prodajnih objekata, s tim u vezi opet navodno Bingo kupuje Interex i jos neke ... dabi dobio taj broj prodajnih objekata..
Banksy

#179 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Banksy »

zateznistub wrote:
'bem ti ko da je insan umro, tema se otvorila...

...
Kao da i jeste.
Mercator nije bio običan tržni centar gdje brzo natrpaš kolica i gledaš da što prije pobjegneš van, Mercator je bio oaza, mjesto gdje se u kupovini - u čistom, mirnom, ventiliranom, preglednom, širokom, osvjetljenom, prijatnom prostoru - moglo kvalitetno provesti sat vremena, naći robu (delikates, luksuznu, ali i onu običnu) koju nigdje drugdje nije bilo moguće naći, i u tih sat-dva vremena sresti više poznatih, dragih ljudi nego što ih sretnem na Titovoj u mjesec dana.
Izgubili smo nepovratno mjesto na kojem je bilo moguće naći sve što vam padne na pamet, prostor koji je mirisao na civilizaciju, a dobili još jedan u nizu Konzumovih seoskih garnapa, samo velike kvadrature.
Veliki je to gubitak i faliće itekako.
Gdje sad kupovati ...
NeenaSa

#180 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by NeenaSa »

Upravo :thumbup:
karanana

#181 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by karanana »

Banksy wrote:
zateznistub wrote:

...
Kao da i jeste.
Mercator nije bio običan tržni centar gdje brzo natrpaš kolica i gledaš da što prije pobjegneš van, Mercator je bio oaza, mjesto gdje se u kupovini - u čistom, mirnom, ventiliranom, preglednom, širokom, osvjetljenom, prijatnom prostoru - moglo kvalitetno provesti sat vremena, naći robu (delikates, luksuznu, ali i onu običnu) koju nigdje drugdje nije bilo moguće naći, i u tih sat-dva vremena sresti više poznatih, dragih ljudi nego što ih sretnem na Titovoj u mjesec dana.
Izgubili smo nepovratno mjesto na kojem je bilo moguće naći sve što vam padne na pamet, prostor koji je mirisao na civilizaciju, a dobili još jedan u nizu Konzumovih seoskih garnapa, samo velike kvadrature.
Gdje sad kupovati ...
shmrc, shmrc

ali tako je.
ultima_palabra

#182 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:
zateznistub wrote:

...
Kao da i jeste.
Gdje sad kupovati ...
Pretjera ga vala... jeste Konzum dobrano iza Mercatora, ali supermarketi i kupovina namirnica ne bi trebali biti neko hodočašće ili spiritualni događaj.
zateznistub

#183 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by zateznistub »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:
zateznistub wrote:

...
Kao da i jeste.
Gdje sad kupovati ...
Pretjera ga vala... jeste Konzum dobrano iza Mercatora, ali supermarketi i kupovina namirnica ne bi trebali biti neko hodočašće ili spiritualni događaj.
:thumbup:
madner

#184 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by madner »

Niti ima neke velike razlike izmedju Konzuma u VFu i Mercatorovog hipermarketa.
StupskaBitanga

#185 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Pa mercator centar je bio mjesto da bi bio vidjen da si se sredio i otišao gurati kolica i trpati hranu u njih
Isto kao vatra sto sjediš da si vidjen da srces kafu
zateznistub wrote:
StupskaBitanga wrote:vala i ko moze lupiti da lidl sta preuzima kad lidl gradi svoje objekte i koncept im je drugaciji od binga
Nisam lupio, :-) nego prenjeo ono stosam cuo. Navodno mora imati određeni broj prodajnih objekata, s tim u vezi opet navodno Bingo kupuje Interex i jos neke ... dabi dobio taj broj prodajnih objekata..
Jedino sta mi pada na pamet s tom info je da je u pitanju vlasnik lidla svarc grupa i brend Kaufland
StupskaBitanga

#186 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Pa mercator centar je bio mjesto da bi bio vidjen da si se sredio i otišao gurati kolica i trpati hranu u njih
Isto kao vatra sto sjediš da si vidjen da srces kafu
zateznistub wrote:
Jedino sta mi pada na pamet s tom info je da je u pitanju vlasnik lidla svarc grupa i brend Kaufland
Banksy

#187 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Banksy »

Ali zaista, gdje sad kupovati?
Gdje naći prutiće burbon vanilije, gdje svježu rukolu, gdje kese za zamrzivač svih dimenzija, gdje tegle za zimnice, gdje najfinije sireve i mesne prerađevine (i svinjske i nesvinjske), gdje mediterano plavac, i sve to na jednom mjestu?
Nije pitanje je li roba koju uzimamo luksuz ili ne, već gdje toliki izbor SVEGA naći na jednom mjestu?
I, ipak, gdje naći toliki izbor delikates proizvoda?
Ma ne mora ni izbor, eto, običnu delikates prodavnicu?
Banksy

#188 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:
Ne bi trebao, slažem se, apsolutno, ali nisam kriva što živim u društvu koje je učinilo sve da se tako osjećam pri običnoj kupnji u prodavnici koja eto samo ima veliki izbor svega, ništa više, i zbog čega joj evo otvaramo temu, zamisli dokle je došlo ...

To govori više o ponudi i okruženju, nego o mom individualnom doživljaju.
StupskaBitanga

#189 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

posto je sutra otvaranje Konzuma u Alti hoce li biti klasicni konzum ili ce ostaviti mercator koncept galerijaa ukusa
spreca

#190 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by spreca »

dječak sa šibicama wrote:Opirali su se Slovenci, nije da nisu, dugo je trajao otpor, cak je i javnost grmila, trazili su i referendum o Mercatoru, gdje ces dati to Hrvatima jelte... ali.

Inace, Mercator je na noge digao Jankovic, ne znam sta je poslije bilo pa su propali. Nisam nesto upucen, nekada davno glavni trgovacki centri u Ljubljani su bili Interspar odnosno Spar, Nama, Maxi, ove zadnje dvije su komunisticke robne kuce u centru grada. Valjda je Nama zagrebacka filijala, ako se ne varam.
Mercator je na noge digao Mitja Marinsek i ekipa......Jankovic je dohako Mercatoru......ujedno i zatvaranjem cetara u rusiji i ukraini prije 15 godina.......zato prosperiraju Aushan i Lerua Merlin koji samo u moskvi imaju vise od 20 centara a svaki ovaj centar je 10 x veci od bilo kojeg mercatora ili konzuma.....da ne govorim od drugim lancima centara ovdje
NeenaSa

#191 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by NeenaSa »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:
zateznistub wrote:

...
Kao da i jeste.
Gdje sad kupovati ...
:-)

Kvalitet odredjuje kupca.
Oliti - kako veli poslovica: "Jeftinije je skuplje."
black

#192 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by black »

hebote pa kod nas se i od pisanog granapa stvaraju fensi mjesta, nije ni cudo sto se zatvaraju knjizare a otvaraju noktare, treba se napirlitati i otici po namirnice :mrgreen:
the_stick

#193 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by the_stick »

Vezano za ovu pricu oko "nedozvoljene" koncentracije - konkurencijsko vijeće nije imalo zakonsko uporište da ospori ovu transakciju. Nedozvoljena koncentracija bi nastala kada bi firma koja kupuje i firma koju kupuje zajedno imale preko 40% tržišnog udjela, što u ovoj transakciji nije slučaj. Ne mogu sada da pronađem te podatke, ali ranije sam imao pregled tržišnih udjela trgovačkih lanaca. Ako se dobro sjećam, Bingo je bio lider sa oko 11%, a Konzum je bio tu negdje sa 10-10,5%. Merkator je imao nekih 5-6%, a DP nešto manje. Dakle, kad se uzmu zajedno Konzum, Merkator i DP, pričamo u tržišnom udjelu od 20ak% na državnom, što konkurencijskom vijeću oduzima bilo kakvu mogućnost da zabrani transakciju. Drugi je par cipela to što se u Sarajevu čini da ova tri lanca drže 90% tržišta, jer kod nas prije svega Bingo nije pretjerano prisutan.

Uglavnom, na linku ispod se može vidjeti da top 10 trgovačkih lanaca ima 45% udjela na tržištu, što dalje naglašava činjenicu da ova transakcija ne predstavlja nedozvoljenu koncentraciju. Podaci su malo stari, ali ne vjerujem da su sada puno drugačiji.

http://www.capital.ba/istrazivanje-konz ... dio-za-20/

Eh sad, iako me ova transakcija nije posebno uzbudila, jer realno gledano Mercator BH je preuzet u sklopu puno veće regionalne transakcije, pravo me nervira ovo Konzumovo kur*enje i rebrendiranje svih Mercator i DP objekata. Mogli su mirne duše objediniti poslovanje i nastaviti poslovati sa tri drugačije pozicionirana brenda, i da malte niko živ ne zapazi da su oni uopšte vlasnici Mercatora i DP-a (kao što većina ljudi nije skontala da je DP postao Mercator). Ali ne, oni toliko vjeruju u svoju moć, svoj brend i svoj ego da će nam servirati Konzum do Konzuma.

Konzum definitivno nije nikada bio na nivou Merkatora, ali sam ja iz neke navike većinu svojih kupovina obavljao upravo u Konzumu. Nije pretjerano fancy, dobro opremljen i tamo mi je kupovina bila nekako efikasnija nego u Mercatoru, gdje kupovinu tesko obaviti ispod sat-dva. Ipak, nakon ovog Konzumovog kur*enja volio bih da ih PROBAM bojkotovati, ali kako? Nekada ranije sam se pokušao, iz patriotskih razloga, prebaciti na Bingo, ali nije išlo. Radnje su male, natrpane, a opet bez nekog velikog izbora, i nemaju parking. Amko, Hoše i ostale ipak ne smatram ozbiljnim tržnim centrima. Ostaje još Interex u onoj svojoj hali, i Tuš koji je daleko, a i ne sviđa mi se. Ako se ostvari priča da Bingo preuzima Interex, vjerovatno će moj izbor biti Bingo na Pofalićima (vjerujem da bi Bingo tamo mogao napraviti fin market). Ako neko ima neke druge savjete/prijedloge, rado bih da cujem.
the_stick

#194 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by the_stick »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:
zateznistub wrote:

...
Kao da i jeste.
Gdje sad kupovati ...
Nije hodočašće, ali veliki broj ljudi u sedmičnim kupovinama troši vrlo značajan dio svojih mjesečnih primanja. Možda glupo zvuči, ali kako čovjek ulazi u godine, zasniva porodicu, ima dijete/djecu, sedmična kupovina postaje i neka vrsta centralnog događaja u sedmici. Zaboravio si na kino i noćne izlaske, a umjesto toga kupovinu spajaš sa nekim ručkom/kafom i susretom sa nekim prijateljima u tržnom centru u kojem obavljaš kupovinu. U svemu tome želiš da ti je komotno, da možeš komotno proći sa dječijim kolicima, itd. Jednostavno, počneš spajati ugodno s korisnim i želiš da to ugodno stvarno bude ugodno.
VjecitiStudent

#195 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

the_stick wrote:Vezano za ovu pricu oko "nedozvoljene" koncentracije - konkurencijsko vijeće nije imalo zakonsko uporište da ospori ovu transakciju. Nedozvoljena koncentracija bi nastala kada bi firma koja kupuje i firma koju kupuje zajedno imale preko 40% tržišnog udjela, što u ovoj transakciji nije slučaj. Ne mogu sada da pronađem te podatke, ali ranije sam imao pregled tržišnih udjela trgovačkih lanaca. Ako se dobro sjećam, Bingo je bio lider sa oko 11%, a Konzum je bio tu negdje sa 10-10,5%. Merkator je imao nekih 5-6%, a DP nešto manje. Dakle, kad se uzmu zajedno Konzum, Merkator i DP, pričamo u tržišnom udjelu od 20ak% na državnom, što konkurencijskom vijeću oduzima bilo kakvu mogućnost da zabrani transakciju. Drugi je par cipela to što se u Sarajevu čini da ova tri lanca drže 90% tržišta, jer kod nas prije svega Bingo nije pretjerano prisutan.

...
Skupina korumpiranog stranačkog kadra uzvišeno nazvana "Konkurencijsko vijeće", donijelo je odluku na način što o ovome nikada nije ni raspravljalo.
I onda, po smiješnom zakonu, kada prođe rok za donošenje rješenja, zahtjev automatski biva odobren.

U Bantustanu BiH, sve prolazi.
smatra se dopuštenom koncentracija privrednog subjekta Agrokor d.d.,Trg Dražena Petrovića 3, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska, i privrednog subjekta Poslovni sistem Mercator d.d., Dunajska cesta 107, 1000 Ljubljana, Republika Slovenija, u smislu člana 18. stav (7) Zakona o konkurenciji.
http://bihkonk.gov.ba/saopcenje-za-medi ... ovine.html
Ĉlan 18.
(Rješenje o koncentraciji)

(7)
Ako Konkurencijsko vijeće u rokovima iz člana 41. ovog zakona ne donese rješenje o koncentraciji, smatra se da je
koncentracija dopuštena
http://bihkonk.gov.ba/datoteka/zok-precisceni-bos.pdf
kakavdanakneiskustvu

#196 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by kakavdanakneiskustvu »

Banksy wrote:
zateznistub wrote:

...
Kao da i jeste.
Gdje sad kupovati ...

Nisam iz Sarajeva,a ovo je fakat istina za Mercator,sredjen cist objekata,ne ko u bingu nabacana roba,istina i skuplji od binga
supercali

#197 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by supercali »

Mislim da je i u europi isti procenat ako imas preko 40% udio na trzistu onda ide zatvaranje radnji ili ne moze spajanje tako da ako je tacno ovo oko 23% sasvim legalno i ovdje kao i u europi
Kao sto neko rece to sto je vecina koncentrisana u sarajevu nije njihov problem
P308

#198 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by P308 »

rizibizi wrote:Ljudi moji dragi onaj Merkator je bio institucija na sta ovo sad lici. Treba mu kakvo spomen obiljezje dici na parkingu ispred. Maloprije iz grada znam da sam vidio da rade nedjeljom do 9 i jedno 10-ak minuta prije kraja svratim par sitnica da uzmem, stanem na parking dijete u kolica i u kupovinu. Zavrsim sta sam trebao krenem vani, na desna vrata ona se ne otvaraju hajde reko nema veze na lijeva cu pa okolo nije mi mrsko. Izadjem krenem preko parkinga nisam odmakao desetak koraka krenuse svjetla lagano da se gase u citavoj garazi. Okrenem se pogledam nazad kad zastitar stoji na onim vratima, dok sam ja krenuo nazad sva su svjetla bila pogasena, mrkli mrak, kontam sta je sad ovo. Pitam fino zastitara hocete li i zrak zatvarati da pozurim da se ne udavim vidis li da sam s malim djetetom kaze on nije do mene tako je sad sve se odmah zakljucava, zatvara i kraj do sutra. OK su mi ustede i sve ali ne moraju bas SVA svjetla pogasiti, da ostave svako trece barem dok se centar ne isprazni pa hajde. Pitam onoga zastitara pa sta vi cuvate u mrklom mraku momak ko popisan kaze ne pitaj nista, fakat ne kontam. Gasila su se svjetla i prije ali nikad dok su kupci u centru. Definitivno sam skontao da su zadnji klosari i shupci i da ce razjebati sve zbog cega su ljudi dolazili tu. Dok je ponuda i cijene kakve su bile u merkatoru dolaziti cu kupovati ono sto ne mogu nigdje drugo naci ali im dajem fore max do kraja godine. Razmisljam da dam sansu Bingu kad preuzmu Interex na Pofalicima. Kako trenutno stvari stoje "Merkator" je dno dna, cak je gori i od Konzuma na Koreji i onog u Vizi.

Cudi me da jos uvijek nisu poceli naplacivati ulaz u garazu.
Wind

#199 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Wind »

Jos ako se zatvori i Intersport u Merkatoru.....nece valjda... :sad:
FreakyStyley

#200 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by FreakyStyley »

Kad citam vasa prijasnja iskustva u Merkatoru, kao da citam o hadzu u Mekki.

Je li iko imao neko vantjelesno-spiritualno iskustvo u tom hramu europejizma?
Post Reply