Škotski referendum

Post Reply
detroit-mercy

#176 Re: Škotski referendum

Post by detroit-mercy »

Lincoln-Burrows wrote:U svakom slučaju Škoti profitiraju, dobit će povećanu autonomiju i olakšice.
Međutim Englezi t.j. Cameron su se pokazali kao zrela većinska nacija i ponudili
te pogodnosti Škotskoj u slučaju da ostanu u UK.

Nezrele nacije bi vjerojatno prijetile ukidanjem autonomije i ratom.
NIsta, dacemo vam treci da se i mi pravimo Englezi :mrgreen: .
KENJAC

#177 Re: Škotski referendum

Post by KENJAC »

Paranoid wrote:Sad bi po poznatom receptu trebalo da oni koji su bila ZA, pocnu kopat rovove na cukama..
Malo je doslo do zamjene teza. Kod nas (a ocigledna aluzija je na nas BiH) je bilo referenduma i referenduma.... Dakle prvo je bio za odvajanje od Yu pa za NEodvajanje od Yu, pa se prica o odvajanju od BIH... Problem je sto svak uzima segment koji mu odgovara. Npr. muslimani (tad su to bili) su glasali za samostalnu BiH. Hrvati , za izlazak iz Srboslavije, Srbi.... znamo svi. I , naravno kad se sve zavrsilo, vidili smo koji su rezultati ovoga na silu referenduma. Carape , balvani, Bijeljina, Grabovica, Ahmici, AO Zapadna Krajina.... ubijanja, klanja, raseljavanja. Kad na silu i bez trunke demokratske svijesti organizujes nesto vrlo bitno i znacajno desava se samo jedno veliko sranje. Kad mirno i demokratski organizujes sve i ljudi glasaju za ono sto hoce , a ne za ono da zajebe komsiju, onda dobijes Skotsku , Cehoslovacku... Mi smo svjetlosnim godinama daleko od tog nacina razmisljanja i zato nam jest ovako.
amoninan

#178 Re: Škotski referendum

Post by amoninan »

Image
muha_sa

#179 Re: Škotski referendum

Post by muha_sa »

KENJAC wrote:
Paranoid wrote:Sad bi po poznatom receptu trebalo da oni koji su bila ZA, pocnu kopat rovove na cukama..
Malo je doslo do zamjene teza. Kod nas (a ocigledna aluzija je na nas BiH) je bilo referenduma i referenduma.... Dakle prvo je bio za odvajanje od Yu pa za NEodvajanje od Yu, pa se prica o odvajanju od BIH... Problem je sto svak uzima segment koji mu odgovara. Npr. muslimani (tad su to bili) su glasali za samostalnu BiH. Hrvati , za izlazak iz Srboslavije, Srbi.... znamo svi. I , naravno kad se sve zavrsilo, vidili smo koji su rezultati ovoga na silu referenduma. Carape , balvani, Bijeljina, Grabovica, Ahmici, AO Zapadna Krajina.... ubijanja, klanja, raseljavanja. Kad na silu i bez trunke demokratske svijesti organizujes nesto vrlo bitno i znacajno desava se samo jedno veliko sranje. Kad mirno i demokratski organizujes sve i ljudi glasaju za ono sto hoce , a ne za ono da zajebe komsiju, onda dobijes Skotsku , Cehoslovacku... Mi smo svjetlosnim godinama daleko od tog nacina razmisljanja i zato nam jest ovako.

samo oni izašli na referendum :?
Sezam

#180 Re: Škotski referendum

Post by Sezam »

KENJAC wrote:
Seres Kenjac, opasno seres.

Steta za Skote, veliku su sansu ispustili juce.
Lincoln-Burrows

#181 Re: Škotski referendum

Post by Lincoln-Burrows »

Sezam wrote:
KENJAC wrote:
Seres Kenjac, opasno seres.

Steta za Skote, veliku su sansu ispustili juce.
Malo argumenata jer argument 'sereš' je bezvrijedan.
Darkstorm

#182 Re: Škotski referendum

Post by Darkstorm »

Nekim postovima i nekim piscima je bezvrijedno bilo sta i argumentirati. ;-)
muha_sa

#183 Re: Škotski referendum

Post by muha_sa »

ne vrijedi argumentovat :-)

samo lajkat :thumbup: i okrenut na zajebanciju.
Indigont

#184 Re: Škotski referendum

Post by Indigont »

BHCluster

#185 Re: Škotski referendum

Post by BHCluster »

Image
Sezam

#186 Re: Škotski referendum

Post by Sezam »

Lincoln-Burrows wrote: Malo argumenata jer argument 'sereš' je bezvrijedan.
Nakon osam i kusur godina "argumentiranja" sa kojekakvim saloncima, nemam vise zivaca.

Ako ti mislis da njegova teza, po kojoj su klanja, ratovi, etnicka ciscenja i genocidi na balkanu devedesetih, posljedica "na silu referenduma" i da referendum za nezavisnost BiH nije bio legalan i demokratski, onda i ti seres, ili jednostavno nemas pojma o desavanjima iz 1992.

Jedino me cudi kako nije ubacio omiljenu genocidasku tezu o "preglasavanju jednog naroda" :oops:
LBVIEW

#187 Re: Škotski referendum

Post by LBVIEW »

KENJAC wrote:
Hajde nas majke ti prosvijetli kako je to kod nas referendum bio organiziran na silu. :-)
I nisu samo "muslimani" glasali za nezavisnost vec 2/3 glasackog tijela.
A sto se tice referenduma , isti je legitiman nacin izrazavanja politicke volje koji je, btw.,podrzan od strane EU sve na osnovu nalaza Badinterove komisije i nikako ne moze biti stavljen u i istu ravan s oruzanom pobunom i agresijom ma koliko se salonsko pucanstvo trudilo. :!: Pogotovo isti ne moze biti uzrok ili opravdanje za sistematske zlocine.
Lincoln-Burrows

#188 Re: Škotski referendum

Post by Lincoln-Burrows »

Sezam wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Malo argumenata jer argument 'sereš' je bezvrijedan.
Nakon osam i kusur godina "argumentiranja" sa kojekakvim saloncima, nemam vise zivaca.

Ako ti mislis da njegova teza, po kojoj su klanja, ratovi, etnicka ciscenja i genocidi na balkanu devedesetih, posljedica "na silu referenduma" i da referendum za nezavisnost BiH nije bio legalan i demokratski, onda i ti seres, ili jednostavno nemas pojma o desavanjima iz 1992.

Jedino me cudi kako nije ubacio omiljenu genocidasku tezu o "preglasavanju jednog naroda" :oops:
Ne bih htio off topičarit.
Znam ja dobro o ratnim godinama, nažalost. A ne dijelim njegovo mišljenje
ali ima dijelova teksta koji su uredu. Zato argument sereš na sve je bezze.
It_is_a_Leclerc

#189 Re: Škotski referendum

Post by It_is_a_Leclerc »

Alex Salmond, poraženi vođa separatističke strane, odstupio sa dužnosti premijera.

O tome kakvo je pro-unionističko raspoloženje u cijeloj Škotskoj, dovoljno svjedoči slika:

Image

Baš mi je drago.
Romanija

#190 Re: Škotski referendum

Post by Romanija »

Kako se moglo ocekivati, Salmond je upravo objavio da se u Novembru povlaci sa mjesta Prvog ministra,....., ti je i najveca razlika izmedju BiH i Ujedinjenog kraljevstva.......
cyprus

#191 Re: Škotski referendum

Post by cyprus »

JohnnyS wrote:
cyprus wrote:Naravno, i ja bih da pozdravim civiliziranost u cijeloj ovoj priči :thumbup: i to je valjda najvažnije od svega - sigurno je da neće pasti niti jedna mrtva glava kakav god ishod referenduma bio...

A podržavam logičnoo opciju NO... Prvenstveno zato što smatram da će to biti fin udarac svim nacionalnim romatičarima širom Evrope i pobjeda razuma nad nacionalnim zanosom... Ako pogledamo objektivno, Škotima realno ne treba avantura zvana nezavisnost... Ne smatram ja da bi Škoti začas bankrotirali kad se otcjepe, ali ne vidim ni kako bi se usrećili... Uostalom, odavno već imaju fudbalsku reprezentaciju, ne znam zašto bi nekome trebao još neki znak nezavisnosti :mrgreen:

De ti meni objasni zašto su nacionalni romantičari tolika opasnost pa da zaslužuju fin udarac i zašto je nacionalni zanos u suprotnosti s razumom?

Čudno je veselje na ovoj temi, valjda jer promatrate referendum kroz aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovini, pa navijate za "Ne" iako samostalna Škotska ima više smisla nego samostalna Bosna i Hercegovina ili Hrvatska...
Zašto je u suprotnosti sa razumom? Nek sličice daju odgovor za mene:

Image

Image

A zašto su nacionalni romantici tolika opasnost?

To su oni što ispucavaju metke za sumnjive pretke (ili bi bar ispucavali da im se ukaže prilika)... Neka nada u meni tinja da će nacionalizam kao produkt XIX stoljeća biti definitivno ugašen, tj. prevaziđen makar do kraja XXI...
dalje

#192 Re: Škotski referendum

Post by dalje »

Englezi su pokazali na vlastitom primjeru kako se pobjedjuje nacionalizam.
Svaka im cast. Pokazali su svijetu sposobnost svoje diplomatije.
Ocigledno da nacionalizam sam po sebi nije problem, problem je kad se nacionalizmom udari na nacionalizam.
skenderija04

#193 Re: Škotski referendum

Post by skenderija04 »

dalje wrote:Englezi su pokazali na vlastitom primjeru kako se pobjedjuje nacionalizam.
Svaka im cast. Pokazali su svijetu sposobnost svoje diplomatije.
Ocigledno da nacionalizam sam po sebi nije problem, problem je kad se nacionalizmom udari na nacionalizam.
Ovim je sve receno. :thumbup:

Sve se moze postici dogovorom.
JohnnyS

#194 Re: Škotski referendum

Post by JohnnyS »

Cipre, zašto izjednačavaš želju za samostalnošću s nacionalizmom? A i da je jednako, tih par sličica su obične parole, nikakvi argumenti. Čak i kad bih prihvatio to kvaziljevičarstvo, "volimo se, svi smo jednaki, granice su u glavama, Viva Che, svima je krv iste boje" i ostalu demagogiju, činjenica je da je negiranje nacionalnog otišlo u potpuno neželjenom smjeru za salonske Vilozofe lijeve orijentacije, jer je došla jedna uistinu anacionalna ideologija, ali pogubnija po ljudska prava i slobode od bilo kakvog nacionalizma - liberalni kapitalizam. Pitanje je dana kad će biti cool i urbano - veličati svoju naciju :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#195 Re: Škotski referendum

Post by pici »

Ostavka premijera Škotske
Izvor: B92

Edinburg -- Prvi ministar Škotske Aleks Salmond podneo je ostavku posle objave rezultata referenduma o nezavisnosti Škotske.

cyprus

#196 Re: Škotski referendum

Post by cyprus »

JohnnyS wrote:Cipre, zašto izjednačavaš želju za samostalnošću s nacionalizmom? A i da je jednako, tih par sličica su obične parole, nikakvi argumenti. Čak i kad bih prihvatio to kvaziljevičarstvo, "volimo se, svi smo jednaki, granice su u glavama, Viva Che, svima je krv iste boje" i ostalu demagogiju, činjenica je da je negiranje nacionalnog otišlo u potpuno neželjenom smjeru za salonske Vilozofe lijeve orijentacije, jer je došla jedna uistinu anacionalna ideologija, ali pogubnija po ljudska prava i slobode od bilo kakvog nacionalizma - liberalni kapitalizam. Pitanje je dana kad će biti cool i urbano - veličati svoju naciju :D
Pa nisam ti ja neki naročiti ljevičar... Samo sam radikalni antinacionalista :mrgreen: Jedina ideja za koju bih ikad uzeo pušku u ruke jeste borba protiv nacionalizma :oops: Taj korov savremene civilizacije će morati kad-tad nestati...

Nisam ni neko ko želi unificirati sve ljude i izbrisati razlike... Ne vidim ništa loše u multietničnosti i uvažavanju razlika... Razlike su dobre... Ali razlike ne smiju biti razlog za:

1) odvajanje jednih od drugih
2) konflikt jednih i drugih

Nisam ni protiv koncepta država... Neka ih, makar zbog reprezentativnog fudbala :mrgreen: Samo bih želio da se postojeće granice više ne prekrajaju... Nema razloga za to...

Ukratko - ja sam za mir u svijetu :mrgreen: Ozbiljan sam... A mira u svijetu neće biti dok je nacionalizma...
Last edited by cyprus on 19/09/2014 18:33, edited 2 times in total.
hAZNADAR

#197 Re: Škotski referendum

Post by hAZNADAR »

Fact wrote:
dalje wrote: Da je Beograd 80ih imao vise senzibiliteta, poput Londona, Jugoslavija bi postojala i dan danas.
Ovo je istina.Da je tada službeni Beograd imao stav koji službeni London danas ima prema Škotima,Jugoslavija bi opstala i niti jedna savezna država ne bi izašla iz nje.
Izasli bi mozda Slovenija i Hrvatska cisto zbog interesa svakako - ali BiH bi ostala u YU, Bosnjaci svakako koji i nisu imali neki nacionalizam, ideju nezavisnosti i svoj drzave, stoljetni san, politicku elitu koja zastupa nezavisnost dugo godina,...
Bosnjaci su takoreci bili primorani jer Beograd nije nudio ostankom u BiH nista povoljno, a da ne spominjem prozivke "turaka i poturica", dokle je sve samo srpsko i o nasoj genetici.

I kada govorimo o raspadu YU, danasnjoj BiH i ako uopce moramo povlaciti usporedbe sa Skotskom - smeta mi teza koja se stalno spominje a to je da su u VB kao kulturniji, kako narodi tamo nisu Balkanci pa da se kolju,... ocito mnogi nisu vidjeli skotski temperament i kako izgleda pijanka kod njih, engleski huliganizam, njihovi krkani opcenito,... - poklali bi se itekako i imali bi nas scenario raspada i rata da je politika tako htjela.

Nisu Srbi, Bosnjaci, Hrvati,.. urodjeno agresivni, niti im je tradicija takva,.... politika prvenstveno ona koju je plasirao Milosevic i politicka elita od zla oca i gore matere koja je dobila medijsku i institucionalnu moc - su krivi za nas los image oko ovakvih procesa.

Da, da je Beograd 92-ge vodio istu politiku kao London danas i uvazavao nas i opcenito tumacio kao sto London tumaci uvazava Skote - BiH bi ostala u YU i Bosnjaci bili zadovoljni i blazom autonomijom.
skenderija04

#198 Re: Škotski referendum

Post by skenderija04 »

@Cyprus

Ok je to, ali ako neko hoce da se odvoji znaci da postoji motiv za to. Mislim da niko nije lud da radi protiv sebe.

I na kraju, koja je razlika izmedju nacionalizma i patriotizma? Tanka je linija koja to razdvaja.

Zbog toga je jucerasnji dan bio fantastican. Skoti su imali priliku da glasaju i odlucili su da ostanu.Danas je novi dan, svi prihvataju volju vecine, i prica je zavrsena. Sve, ali sve se moze napraviti ako postoji dobra volja i ako se postuju pravila igre.
Cybernetic

#199 Re: Škotski referendum

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 02:11, edited 1 time in total.
Bodkin

#200 Re: Škotski referendum

Post by Bodkin »

JohnnyS wrote:
cyprus wrote:Naravno, i ja bih da pozdravim civiliziranost u cijeloj ovoj priči :thumbup: i to je valjda najvažnije od svega - sigurno je da neće pasti niti jedna mrtva glava kakav god ishod referenduma bio...

A podržavam logičnoo opciju NO... Prvenstveno zato što smatram da će to biti fin udarac svim nacionalnim romatičarima širom Evrope i pobjeda razuma nad nacionalnim zanosom... Ako pogledamo objektivno, Škotima realno ne treba avantura zvana nezavisnost... Ne smatram ja da bi Škoti začas bankrotirali kad se otcjepe, ali ne vidim ni kako bi se usrećili... Uostalom, odavno već imaju fudbalsku reprezentaciju, ne znam zašto bi nekome trebao još neki znak nezavisnosti :mrgreen:

De ti meni objasni zašto su nacionalni romantičari tolika opasnost pa da zaslužuju fin udarac i zašto je nacionalni zanos u suprotnosti s razumom?

Čudno je veselje na ovoj temi, valjda jer promatrate referendum kroz aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovini, pa navijate za "Ne" iako samostalna Škotska ima više smisla nego samostalna Bosna i Hercegovina ili Hrvatska...
Cuj ima vise smisla, pa ljudi su odabrali da ostanu. O kakvom smislu pricamo?
Post Reply