Hercegovina

Locked
parapet

#176 Re: Hercegovina

Post by parapet »

reis1 wrote: Zavisi koliko slojevito hoces da ides.

Ako bas hoces do kraja slojevito, Dzemo je bio vas hercegovac, koji vas je gospodarski podigao na normalu - prije njega vam je bio ili duhan ili preko cize u Svabiju. Bio je lokal-patriota, kojeg su na kraju i roknuli radi toga.

Za Franju, a bogami i Aliju, da ne govorimo ove cetnike, ste pak bili provincija, moneta za potkusurivanje. Iliti "to malo hercegovackog kamena" sto rece Francek u interview-u.

A to je zato sto ste dezorjentirani, ne znate kamo pripadate.
Ne pripadamo mi negdje zato što nam se tako ćefnulo - naše "pripadanje" je odraz onoga što jesmo, naša vjera je katolička, mi težimo zapadnoj kulturi( možda nam ne ide ali naglasak na "težimo"), naš govor je bliži dalmatinskoj Zagori, dijelimo tradicionalnu muziku sa dalmatinskom Zagorom, naša hrana je sličnija Zagori i Dalmaciji nego Bosni, način na koji živimo od zemlje je bliži Dalmaciji nego Bosni.

Šta mi ustvari imamo sa Bosnom? Šta - stećke?
cindrlimindrli

#177 Re: Hercegovina

Post by cindrlimindrli »

parapet wrote:mi težimo zapadnoj kulturi( možda nam ne ide ali naglasak na "težimo"),
Ejs,cuj mozda vam ne ide? :lol: :lol: :lol:
parapet

#178 Re: Hercegovina

Post by parapet »

cindrlimindrli wrote:
parapet wrote:mi težimo zapadnoj kulturi( možda nam ne ide ali naglasak na "težimo"),
Ejs,cuj mozda vam ne ide? :lol: :lol: :lol:
I to se računa :D
gepard_

#179 Re: Hercegovina

Post by gepard_ »

parapet wrote:

Ako bas hoces do kraja slojevito, Dzemo je bio vas hercegovac, koji vas je gospodarski podigao na normalu - prije njega vam je bio ili duhan ili preko cize u Svabiju. Bio je lokal-patriota, kojeg su na kraju i roknuli radi toga.

Za Franju, a bogami i Aliju, da ne govorimo ove cetnike, ste pak bili provincija, moneta za potkusurivanje. Iliti "to malo hercegovackog kamena" sto rece Francek u interview-u.

Ne pripadamo mi negdje zato što nam se tako ćefnulo - naše "pripadanje" je odraz onoga što jesmo, naša vjera je katolička,
mi težimo zapadnoj kulturi( možda nam ne ide
ali naglasak na "težimo"), naš govor je bliži dalmatinskoj Zagori, dijelimo tradicionalnu muziku sa dalmatinskom Zagorom, naša hrana je sličnija Zagori i Dalmaciji nego Bosni, način na koji živimo od zemlje je bliži Dalmaciji nego Bosni.

:lol: koji mozak :lol:
parapet

#180 Re: Hercegovina

Post by parapet »

gepard_ wrote: :lol: koji mozak :lol:

Stvarno sam nisko pao kad se ovakvi cude... :roll:
Hafis

#181 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

7. muslimanska u pravom naletu
Ode tema u helać :-)
parapet

#182 Re: Hercegovina

Post by parapet »

Hafis wrote:7. muslimanska u pravom naletu
Šuti, dobro je dok nisu počeli razapinjat... :cry:
cindrlimindrli

#183 Re: Hercegovina

Post by cindrlimindrli »

Hafis wrote:7. muslimanska u pravom naletu
Jos imas nocne more od njih? :mrgreen:
reis1

#184 Re: Hercegovina

Post by reis1 »

parapet wrote:

Ne pripadamo mi negdje zato što nam se tako ćefnulo - naše "pripadanje" je odraz onoga što jesmo, naša vjera je katolička, mi težimo zapadnoj kulturi( možda nam ne ide ali naglasak na "težimo"), naš govor je bliži dalmatinskoj Zagori, dijelimo tradicionalnu muziku sa dalmatinskom Zagorom, naša hrana je sličnija Zagori i Dalmaciji nego Bosni, način na koji živimo od zemlje je bliži Dalmaciji nego Bosni.

Vidis kako si ti rekao, "mi smo blizi dalmatinskoj Zagori i Dalmaciji, mi tezimo zapadu" itd. itd., a ustvari trebao si reci "nama je bliza dalmatinska Zagora i Dalmacija, oni teze nama" itd. itd.

Ti si ovdje ustvari rekao da se ustvari sramis svog "vlastitog hercegovackog", i da stremis "zapadnoj kulturi". Zato zbog toga, sad kad izadjes ispred kuce, nemas svoju zastavu, vec zastavu dal Hrvatske, dal Srbije, dal Bosne. A da sta vrijedite imali biste svoju zastavu, simbol vaseg identiteta, vojvodstva-hercegovstva, drzavotvornosti, sta vec - i drugi bi tezili vama.

Ipak ste beskicmenjaci jel, tako da svoju posebnost - a za posebnost je potrebita kicma - mozete prodavati iliti tjesiti se samo medju sobom.
Hafis

#185 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

reis1 wrote:[
Ipak ste beskicmenjaci jel, tako da svoju posebnost - a za posebnost je potrebita kicma - mozete prodavati iliti tjesiti se samo medju sobom.
I to smo ako treba, ali bosanci jednostavno NISMO.
parapet

#186 Re: Hercegovina

Post by parapet »

reis1 wrote: Ne pripadamo mi negdje zato što nam se tako ćefnulo - naše "pripadanje" je odraz onoga što jesmo, naša vjera je katolička, mi težimo zapadnoj kulturi( možda nam ne ide ali naglasak na "težimo"), naš govor je bliži dalmatinskoj Zagori, dijelimo tradicionalnu muziku sa dalmatinskom Zagorom, naša hrana je sličnija Zagori i Dalmaciji nego Bosni, način na koji živimo od zemlje je bliži Dalmaciji nego Bosni.

Vidis kako si ti rekao, "mi smo blizi dalmatinskoj Zagori i Dalmaciji, mi tezimo zapadu" itd. itd., a ustvari trebao si reci "nama je bliza dalmatinska Zagora i Dalmacija, oni teze nama" itd. itd.

Ti si ovdje ustvari rekao da se ustvari sramis svog "vlastitog hercegovackog", i da stremis "zapadnoj kulturi". Zato zbog toga, sad kad izadjes ispred kuce, nemas svoju zastavu, vec zastavu dal Hrvatske, dal Srbije, dal Bosne. A da sta vrijedite imali biste svoju zastavu, simbol vaseg identiteta, vojvodstva-hercegovstva, drzavotvornosti, sta vec - i drugi bi tezili vama.

Za pocetak, nisi potpuno u pravu, mi volimo Hercegovinu i hvalimo se njome cak i kad je to kontraproduktivno.

Inace, nevezano za tvoje kritike, nesvjesno si otvorio temu o tome sta treba da se desi kad bi neki regionalni identitet prerastao u naciju? Pitanje je isto tako dokle "atomizacija" identiteta treba ici - prema tvom tumacenju idealno bi bilo kad bi svako ogradio svoje dvoriste i proglasio "republiku"...

To je ozbiljna tema i ne znam ima li ovdje kapaciteta za raspraviti tako nesto...
Last edited by parapet on 15/09/2014 14:20, edited 1 time in total.
reis1

#187 Re: Hercegovina

Post by reis1 »

Hafis wrote:
I to smo ako treba, ali bosanci jednostavno NISMO.
Pa normalno da niste. Za bit Bosanac/Bosnjak je potrebna kicma.

A vi hercegovci nemate ni svoje zastave, a da imate kicme... pfhaha!
Hafis

#188 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

parapet wrote: Za pocetak, nisi potpuno u pravu, mi volimo Hercegovinu i hvalimo se njome cak i kad je to kontraproduktivno.

Inace, nevezano za tvoje kritike, nesvjesno si otvorio temu o tome sta treba da se desi kad bi neki regionalni identitet prerastao u naciju?
To je ozbiljna tema i ne znam ima li ovdje kapaciteta za raspraviti tako nesto...
Tko? Pa reis1, cindrimindrli i gepard su sami intelektualni vrh foruma.
Ako i s kim možeš raspravljati o regionalnim identitetima i nacijama, onda su ti to njihA trojica :)
reis1

#189 Re: Hercegovina

Post by reis1 »

parapet wrote: Za pocetak, nisi potpuno u pravu, mi volimo Hercegovinu i hvalimo se njome cak i kad je to kontraproduktivno.

Inace, nevezano za tvoje kritike, nesvjesno si otvorio temu o tome sta treba da se desi kad bi neki regionalni identitet prerastao u naciju?

Za pocetak, ja sam i naglasio da ste dezorjentirani.

Ne znate bil pisali ili kakili, malo bi bjezali od sebe samih, malo bi se dicili hercegovstvom.

Ludilo brale.

P.S. Kad ste tako pametniji i dicniji od Bosne, dje vam je hercegovacka nacija???
Hafis

#190 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

Nemate ni vi bosanci nikakve zastave.
Jedino da vam pomognem oko dijazna: recimo ukrižen jogurt i burek, ili: bukva i medo na njoj :)
Hafis

#191 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

P.S. Kad ste tako pametniji i dicniji od Bosne, dje vam je hercegovacka nacija???
Rekoh li ja da su v'oma upućeni u pitanje regija i nacija.
Pričamo o regionalnom identitetu a ne o nacijama.
cindrlimindrli

#192 Re: Hercegovina

Post by cindrlimindrli »

Hafis wrote:Tko? Pa reis1, cindrimindrli i gepard su sami intelektualni vrh foruma.Ako i s kim možeš raspravljati o regionalnim identitetima i nacijama, onda su ti to njihA trojica
Nisi ti meni toliko interesantan da s tobom ulazim u ozbiljne rasprave, ili ti ili neki jadni pripadnik Hutu plemena, meni
je to isto. Civilizacijski otpad i beznadezan slucaj, taman posla da takvima crtam 'dje su suplji.
gepard_

#193 Re: Hercegovina

Post by gepard_ »

Hafis wrote:
Jedino da vam pomognem oko dijazna: recimo ukrižen jogurt i burek, ili: bukva i
medo na njoj
:)
a velis medo na njoj :izet: :izet: pametno babino znao sam da imas bosanske krvi 8)
Hafis

#194 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

Dobro su žilavi :D
vidim i ja koliko je sati....odoh i ja polaHko, a vi to nekako dalje raspravite, pa naletim da vidim što ste zaključili.
reis1

#195 Re: Hercegovina

Post by reis1 »

Hafis wrote:
Jedino da vam pomognem oko dijazna: recimo ukrižen jogurt i burek, ili: bukva i medo na njoj :)

Kako nemamo?

:bih:

A ova zastava ti simbolizira to da posjedujes stolni grad, u kojem se nalazi parlament, ambasade drugih nacija, i tak... Od toga, pa do toga da npr. neki pjevac koji svira sevdalinke kao centar svoje kulture vidi stolni BiH grad.

A sto vi hercegovci imate??? Jbg. kod vas kad neko hoce postat bolji pjevac, on pobjegne u Zg, ne desava se da ljudi kada zele napredovati u karijeri iz Zg doletHe u Mo. Ili ne dao Bog Isus u Grude... :-)

Znaci provincija ste, a to ti znaci da nemate kicme, vec samo mozete pusiti druge nacionalne identitete, koji nisu vasi - hrvatski, srpski, bosnjacki. :oops: Nema hercegovackog.
Mister Yes

#196 Re: Hercegovina

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:
Mister Yes wrote:
hAZNADAR wrote: Vidio sam take karte na googlu ali malo ko uopce moze objasniti gdje je tacno granica Hercegovine.
Dio BiH koji se nalazi u slivu rijeke Neretve. Jednostavno i najpreciznije.
A šta je sa Trebišnjicom? :-D
Pritoka Neretve=sliv Neretve :-D
BHCluster

#197 Re: Hercegovina

Post by BHCluster »

Hafis wrote:
Ono tipa:
Image
parapet

#198 Re: Hercegovina

Post by parapet »

Hafis wrote:

Tko? Pa reis1, cindrimindrli i gepard su sami intelektualni vrh foruma.
Ako i s kim možeš raspravljati o regionalnim identitetima i nacijama, onda su ti to njihA trojica :)

Stvarno neki ogorcen momak. Ocito se pali na cvrstu ruku i muskost.

U 20 maraka se kladim da glasa za onog Šofera, ili kako se zove - Sefer?
parapet

#199 Re: Hercegovina

Post by parapet »

Ko da je zastava neki problem - vi ste raspisali natjecaj za istu i dobili Vartu...

Nes ti zastave i tradicije...
BHCluster

#200 Re: Hercegovina

Post by BHCluster »

parapet wrote: Stvarno neki ogorcen momak. Ocito se pali na cvrstu ruku i muskost.

U 20 maraka se kladim da glasa za onog Šofera, ili kako se zove - Sefer?
Samo se ti zajebavaj sa Seferom, bice da si rodjen 96 pa nisi vidjeo sta kako Sefer tzv 'herceg-bosnu' dere. :wink:
Locked