Nazivi tuzlanskih ulica

Post Reply
GeeTnT

#176 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by GeeTnT »

plain vanilla wrote:
sumirprimus wrote:sace on o rudarskom fakultetu, samaranjima,njemciji :D
haha, ukinuli su i spomenik Husinskom rudaru, ali tajno :mrgreen:
Ne nego odmara ruku...neki dan sam vidio da pusku drzi u lijevoj ruci.. :shock:
BAK-eV

#177 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by BAK-eV »

siponja wrote:gledajući po Tuzli na googl maps-u pada u oči jedna činjenica a to je da ogroman broj tuzlanskih ulica nosi nazive po ljudima koji apsolutno nemaju nikakve veze ni sa gradom ni sa Bosnom i Hercegovinom, ni sa ljudima koji žive u Tuzli. veliki broj ulica nosi još uvijek nazive partizanskih vođa komandira (uglavnom Srba ili Hrvata-kao da Bošnjaka nije ni bilo u partizanima), ili nekih ljudi koji pak apsolutno nemaju nikakvih dodirnih historijskih tačaka sa Tuzlom.
ko su ljudi koji su davali nazive ulicama u gradu Tuzli, zna li neko kako uopće se odvija procedura davanja naziva ulica ?
evidentno je da su u Tuzli prisutne neke snage koje i na ovaj način (i kroz davanje naziva ulicama) žele Bošnjake izgurati i minimizirati u gradu u kojem su Bošnjaci čine bar 70 % stanovništva.
Branislav Nušić Branislav Nušić (Бранислав Нушић) (Beograd, Srbija 20. listopada 1864. – 19. siječnja 1938.), srpski književnik. Utemeljitelj je moderne retorike u Srbiji. Radio je i kao novinar i diplomat. Nušić je rođen kao Alkibijad Nuša (Алкибијад Нуша) u cincarskoj obitelji.

Đuro Đaković
Fadil Jahić Španac
Radojka Lakić http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A0%D0 ... 0%B8%D1%9B
Vladimir Nazor
Ivan Ribar http://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Ribar
Rato Dugonjic http://bs.wikipedia.org/wiki/Rato_Dugonji%C4%87
Veljko Lukić Kurjak http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%92%D0 ... 0%B0%D0%BA
Aleksa Šantić
Veselin Masleša
Franjevačka
Albin I Franjo Herljević (Tuzlaci) http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%B8%D1%9B

Ivan Marković Irac
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0% ... 0%B0%D1%86
Mladen Stojanovic
Ivo Bojanovic
Kristijan Krekovic http://hr.wikipedia.org/wiki/Kristian_Krekovi%C4%87
Frau Stjepan Solinjanin
Ludvik Kuba http://sr.wikipedia.org/wiki/Ludvik_Kuba
Otokar Keršovani http://hr.wikipedia.org/wiki/Otokar_Ker%C5%A1ovani
Savo Kovačević
18. hrvatska brigada
Mitar Trifunović Učo
Pavle Goranin Ilija
Ludvig Peštić
Babica Lauda
Gina Herman
Rade Uhlika
Tomislav Ramljak
Milica Kosorić
Miloš Popović Đuro
Zvonko Cerić
Vojko Milovanović
Franjo Kluz
Teodor Panić
Ivo Andrić
Rudolf Vikić
Đorđe Mihajlović Čuvar srpskog groblja iz Prvog svjetskog rata http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%82%D0 ... 0%B8%D1%9B :-) :-) :-)

Bogdan Đukić
Srpska varoš (pokušavam zamisliti naziv nekog dijela grada sad u Bijeljini recimo Bošnjačka varoš :-) )
Fra Grga Martić http://hr.wikipedia.org/wiki/Grgo_Marti%C4%87
ono što je zanimljivo da neke bitne, frekventne i velike ulice u Tuzli nose nazive nekih sasvim nebitnih likova i koji nemaju veze sa Tuzlom dok recimo ime Nesiba Malkića, odlikovanog heroja i nosioca zlatnog ljiljana i komandanta 210 brdske brigade, nosi neki sokak dužine jedva 400 metara. :-)
Nazalost Bosnjaci smatraju, da su duzni sve djeliti sa drugima, ako zele da biloski opstanu ovdje.

To je nakon agresije 1992 zabluda ali ona i dalje zivi.

Postoji neki apstraktni strah, da ce se nesto katastrofalno dogoditi, ako se Bosnjaci pocnu SAMOSTALNO osjecati, misliti i raditi.

Za svaku odluku se ocekuje i trazi saglasnost druga dva naroda.

Istovremeno se isti takav stava ne ocekuje od njih.

Cak stavise se propagira obaveza,da njima stalno treba popustati i davati za pravo, da oni mogu da samostalno da donose odluke, preglasavaju Bosnjake, i generalno se ponasaju, kao da Bosnjaka nema.

---

Evo isto se sada desava sa imenom studentskog doma u sarajevu.

Ne smije biti samo Suada vec i Olga.
(Mada je i to degutantno, jer niko ne spominje recimo Rome, Albance, Njemce i ostale patriote i zrtve. A trebalo bi ako vec drze do tih principa pravednog tretiranja zrtava.)

Isti oni Bosnjaci, koji su sada glasni po tom pitanju, nemaju ni najmanju namjeru boriti se za "pravdu" u slucaju doma Radovana Karadzica na Palama, ustaskih imena ulica u Mostaru, Capljini itd ...

Ne!

Samo tamo gdje dominiraju Bosnjaci, treba sve djeliti na tri.

Tamo gdje su Bosnjaci manjina ... neka trpe.
Ludzak

#178 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by Ludzak »

Nedaleko od sarajeva ima ulica radovana karadžića pa niko ništa. A sada se vodi diskusija o tuzlanskim ulicama.
Šta fali Nušiću, Šantiću itd?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#179 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by _BataZiv_0809 »

BAK-eV wrote:
Nazalost Bosnjaci smatraju, da su duzni sve djeliti sa drugima, ako zele da biloski opstanu ovdje.

To je nakon agresije 1992 zabluda ali ona i dalje zivi.

Postoji neki apstraktni strah, da ce se nesto katastrofalno dogoditi, ako se Bosnjaci pocnu SAMOSTALNO osjecati, misliti i raditi.

Za svaku odluku se ocekuje i trazi saglasnost druga dva naroda.

Istovremeno se isti takav stava ne ocekuje od njih.

Cak stavise se propagira obaveza,da njima stalno treba popustati i davati za pravo, da oni mogu da samostalno da donose odluke, preglasavaju Bosnjake, i generalno se ponasaju, kao da Bosnjaka nema.

---

Evo isto se sada desava sa imenom studentskog doma u sarajevu.

Ne smije biti samo Suada vec i Olga.
(Mada je i to degutantno, jer niko ne spominje recimo Rome, Albance, Njemce i ostale patriote i zrtve. A trebalo bi ako vec drze do tih principa pravednog tretiranja zrtava.)

Isti oni Bosnjaci, koji su sada glasni po tom pitanju, nemaju ni najmanju namjeru boriti se za "pravdu" u slucaju doma Radovana Karadzica na Palama, ustaskih imena ulica u Mostaru, Capljini itd ...

Ne!

Samo tamo gdje dominiraju Bosnjaci, treba sve djeliti na tri.

Tamo gdje su Bosnjaci manjina ... neka trpe.
Nidje veze. Olga i Suada su uvijek spominjane zajedno kao prve zrtve na Vrbanji. Odvajati ih je skroz nepotrebno. Sad sto ti mislis da se Olga "prikljucuje" samo zato sto je Olga, drugi je par cipela.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#180 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by plain vanilla »

Ne bih se ja slozila s ovim, Alija je dobio jednu od najljepsih ulica u Tuzli, nekadasnju Oktobarsku ulicu. Neke ulice u centru i ne nose imena istorijskih ličnposti, pa tako imamo Kazan mahalu, Dzafer mahalu, Hendek, kao i Gradsku i Zlatarsku ulicu.
Ulica kod Cipelica je Turalibegova, na Bulevaru je Dzemala Bijedica, ona kod zatvora je sada Mirze Delibašića.

Sjenjak je Ismeta Mujezinovica, Stupine Mehmedalije Maka Dizdara, i sl.
plain vanilla

#181 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by plain vanilla »

Ludzak wrote:Nedaleko od sarajeva ima ulica radovana karadžića pa niko ništa. A sada se vodi diskusija o tuzlanskim ulicama.
cuj sta im fali, pa nisu Bosnjaci

Nekadasnja ulica Alekse Santica u Tuzli je sada Izeta Sarajlica. Toliko o ugrozenim Bosnjacima i ulicama
julisiz es grant

#182 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by julisiz es grant »

GeeTnT wrote:
plain vanilla wrote:
sumirprimus wrote:sace on o rudarskom fakultetu, samaranjima,njemciji :D
haha, ukinuli su i spomenik Husinskom rudaru, ali tajno :mrgreen:
Ne nego odmara ruku...neki dan sam vidio da pusku drzi u lijevoj ruci.. :shock:
Jel' to vi Tuzlaci ne znate ime rudara čiji je to spomenik (bez guglanja), ili treba da ga napišem ja, koji sam tri puta u životu bio u Tuzli? :-)
plain vanilla

#183 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by plain vanilla »

julisiz es grant wrote: Jel' to vi Tuzlaci ne znate ime rudara čiji je to spomenik (bez guglanja), ili treba da ga napišem ja, koji sam tri puta u životu bio u Tuzli? :-)
nas su ucili u skoli da je to spomenik Husinski rudar, a posvecen je stradalim rudarima

Nikad se nije govorilo da je to neciji licni spomenik
julisiz es grant

#184 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

plain vanilla wrote:
julisiz es grant wrote: Jel' to vi Tuzlaci ne znate ime rudara čiji je to spomenik (bez guglanja), ili treba da ga napišem ja, koji sam tri puta u životu bio u Tuzli? :-)
nas su ucili u skoli da je to spomenik Husinski rudar, a posvecen je stradalim rudarima

Nikad se nije govorilo da je to neciji licni spomenik
Koji je rudar zaista držao pušku i pucao, zbog čega je bio od suda osuđen na smrt, pa kasnije pomilovan zahvaljujući zalaganju javnosti, posebno Miroslava Krleže, i dočekao duboku starost?
Poznati glumac iz tog kraja isto se preziva, vjerovatno su i rođaci.
plain vanilla

#185 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by plain vanilla »

julisiz es grant wrote:uđen na smrt, pa kasnije pomilovan zahvaljujući zalaganju javnosti, posebno Miroslava Krleže, i dočekao duboku starost?
imas neki dokaz da je ovo spomenik bas njemu, a ne svim rudarima?
julisiz es grant

#186 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

plain vanilla wrote:
julisiz es grant wrote:uđen na smrt, pa kasnije pomilovan zahvaljujući zalaganju javnosti, posebno Miroslava Krleže, i dočekao duboku starost?
Spomenik jeste svim rudarima, ali samo je jedno ime opštepoznato i kasnijim generacijama i bilo simbol te bune, pa je sramota da ga današnji Tuzlaci ne znaju, a čovjek i u Beogradu ima ulicu.
plain vanilla

#187 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by plain vanilla »

julisiz es grant wrote:
plain vanilla wrote:
Spomenik jeste svim rudarima, ali samo je jedno ime opštepoznato i kasnijim generacijama i bilo simbol te bune, pa je sramota da ga današnji Tuzlaci ne znaju, a čovjek i u Beogradu ima ulicu.
Ni u jednom momentu nisam rekla da ne znam ime 'najpoznatijem' rudaru, ali ti si tvrdio da je ovo spomenik njemu. Ja kazem da nije, nego da je spomenik rudarima :)

Ima jos uvijek svoju ulicu u Tuzli :wink:
General War

#188 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by General War »

plain vanilla wrote:
Ludzak wrote:Nedaleko od sarajeva ima ulica radovana karadžića pa niko ništa. A sada se vodi diskusija o tuzlanskim ulicama.
cuj sta im fali, pa nisu Bosnjaci

Nekadasnja ulica Alekse Santica u Tuzli je sada Izeta Sarajlica. Toliko o ugrozenim Bosnjacima i ulicama
Pa ima ulica B.Nusica u Tuzli cini mi se...ali je lokacija - oplakao sam :D valjda na lokaciji "Crvene Njive" :lol: da ih sve skupis nisu procitali dalje od jezeve kucice :lol:
General War

#189 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by General War »

plain vanilla wrote:Ne bih se ja slozila s ovim, Alija je dobio jednu od najljepsih ulica u Tuzli, nekadasnju Oktobarsku ulicu. Neke ulice u centru i ne nose imena istorijskih ličnposti, pa tako imamo Kazan mahalu, Dzafer mahalu, Hendek, kao i Gradsku i Zlatarsku ulicu.
Ulica kod Cipelica je Turalibegova, na Bulevaru je Dzemala Bijedica, ona kod zatvora je sada Mirze Delibašića.

Sjenjak je Ismeta Mujezinovica, Stupine Mehmedalije Maka Dizdara, i sl.
...Ja ne znam jos nijednog poznanika niti sam nazivam tako ulice (ruku na srce nemam pojma ni gdje su po novim nazivima, pa imam problem kad me neko pita gdje je recimo Ul.M Dizdara...)..za mene je jos po lokacijama, kod tuzlanke, stupine, skojevska...oktobarska...btw. vidjeh neki dan da je neko odnio bistu Dzemala Mandzica ispred (istoimene)skole...mozda odavno ali tek neki dan primjetih.
General War

#190 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by General War »

p i n d o wrote:
plain vanilla wrote:
ovo mi promaklo replicirat,
ne sramoti se dalje, nemaš ba pojma o ulicama
Alekse Šantića je ostala ulica od magistrale, kroz sjenjak kraj bloka A i preko mosta sve do Klinike za plućne bolesti
Izeta Sarajlića su samo sokaci iz Alekse Šantića, uz Jalu, nove zgrade i iznad sokak, kuće
džaba nekima i open street map i google maps, ne bi kuću vlastitu našli
A sta si se ti uhvatio tih naziva ulica ljeba ti? I @Vanila je to napisala a ne ja, kako rekoh zivo me zaboli kako ce ih ko nazivati, za mene ce ostati onakve kave su bile prije demokrata, kad ovi zeleni komunisti i sve varijacije sa bojama naprave i jednu novu ulicu neka ih nazivaju kako hoce.

Ps.
sad vidjeh da si ispravio qute.
plain vanilla

#191 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by plain vanilla »

General War wrote: Pa ima ulica B.Nusica u Tuzli cini mi se...ali je lokacija - oplakao sam :D valjda na lokaciji "Crvene Njive" :lol: da ih sve skupis nisu procitali dalje od jezeve kucice :lol:
:lol: :lol: :lol:

mozda nije poliicki korektno, ali oplakah na komentar :skoljka: :lol:
General War wrote: ...Ja ne znam jos nijednog poznanika niti sam nazivam tako ulice (ruku na srce nemam pojma ni gdje su po novim nazivima, pa imam problem kad me neko pita gdje je recimo Ul.M Dizdara...)..za mene je jos po lokacijama, kod tuzlanke, stupine, skojevska...oktobarska...btw. vidjeh neki dan da je neko odnio bistu Dzemala Mandzica ispred (istoimene)skole...mozda odavno ali tek neki dan primjetih.
Vecina nas ne koristi imena ulica nego naselja, mozda jer su naelja (bila) mala pa je to dovoljan orijentir. Imena ulica su vazna postarima i ovima sto hoce nesto dokazati :mrgreen:

a ti sto ganjas komunjare, idi brate na drugu temu, pa tamo pisi o propasti komunizma. Ili citaj zapisnike za sjednica da vidis ko je glasao za izmjene naziva ulica. Meni se ziv bio ne obracaj i ne citiraj me vise
General War

#192 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by General War »

p i n d o wrote:au to i komunjare napravile,sve, nisu zatekli ništa
šta su bolan napravili....solitere i propale fabrike
najljepši dio SA i TZ je austro ugarska podigla, u TZ propo zbog tonjenja

živiš u prošlom vremenu
To ti zivio u austrougarskoj?
Pa kad si toliki strucnjak koliko je bilo SA i TZ za vrijeme austrougarske a koliko za vrijeme komunjara?
Nisu komunistima propadale fabrike, a bogami svaki seljak jedva ceka da se useli u te solitere i dan danas, niti su komunisti izmislili SO tako da se zalis na pogresnu adresu.
plain vanilla

#193 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by plain vanilla »

General War wrote: To ti zivio u austrougarskoj?
Pa kad si toliki strucnjak koliko je bilo SA i TZ za vrijeme austrougarske a koliko za vrijeme komunjara?
Nisu komunistima propadale fabrike, a bogami svaki seljak jedva ceka da se useli u te solitere i dan danas, niti su komunisti izmislili SO tako da se zalis na pogresnu adresu.
ma vidis mu nacina komunikacije, maksuz se klonirao jer je vjerovatno popio ban

fali ulica Golog otoka :mrgreen:
General War

#194 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by General War »

plain vanilla wrote:
General War wrote: To ti zivio u austrougarskoj?
ma vidis mu nacina komunikacije, maksuz se klonirao jer je vjerovatno popio ban

fali ulica Golog otoka :mrgreen:
Jel to onaj sto se zalio sto nema imena ulice nekog domobrana u TZ?
General War

#195 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by General War »

p i n d o wrote:
kakvo ima veze življenje tada, jadan ne bio
nasljeđe je ostalo do danas i rekao sam DANAS najljepši dio Sarajeva je dio koji je AU sagradila a ne glupa bezlična socijalistička naselja sa glupim bezličnim soliterima, ala alipašino ili dobrnja
da su fabrike bile dobre preživjele binizlazak na srvarno tržište, kada nije više bilo zaštite države exyu ko međeda
zato "jadan nebio" sto u tom ljepsem dijelu zivi samo "elita" kao sto je zivila za vrijeme AU...a narodu racku, a komunisti su makar nesto iza sebe ostavili...a vidim i da se u trziste razumijes ko Mara u...

Gdje mene zapade da komuniste branim :roll: :lol:
General War

#196 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by General War »

p i n d o wrote:ma jok trebaju svi na jedan kazan i stanovat u jednosobnim stanovima u soliterima
eto vidim ti se u trziste razumijes al ono pravo, ko i u ovo ostalo, tj. nikako
:lol:
Dijete lagao te je neko, danas eno imas u bivsem "Expresu" kazan (ne znam stvarno koja je ulica :D ) jos ni redovno hljeba nemaju, to za komunjara niko nije znao.
Gojeni H

#197 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by Gojeni H »

General War wrote: Pa ima ulica B.Nusica u Tuzli cini mi se...ali je lokacija - oplakao sam :D valjda na lokaciji "Crvene Njive" :lol: da ih sve skupis nisu procitali dalje od jezeve kucice :lol:
General War

#198 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by General War »

p i n d o wrote:ma jok trebaju svi na jedan kazan i stanovat u jednosobnim stanovima u soliterima
i ko zivi u austrougarskom dijelu grada veze s vezom nema sa poentom o ljepoti objekata koji su za tih 40 godina izgrađeni jer vecina su javni objekti poput zemaljskog muzeja, vjećnice, predsjedništva.... profulo si temu emisije jadan ne bio
Nisu ni zgrade bila tema, pa si poceo i o njima drvit.
General War

#199 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by General War »

p i n d o wrote:
General War wrote:
Dijete lagao te je neko, danas eno imas u bivsem "Expresu" kazan (ne znam stvarno koja je ulica :D ) jos ni redovno hljeba nemaju, to za komunjara niko nije znao.
ubio se taj kazan za vas jugo nostalgičare gdje možete uz dobar grah prdit onrazvoju komunizma u sjevernoj koreji i kubi, možda organizujete i kakvu eskurziju u te egzotične zemlja da se prisjetite lepih dana exyu :lol: :lol:
ti si počeo o zgradama sa glupavom izjavom kakonau ko biva komunjare izgradile ko biva nešto, a ja ti reko jesu glupa bezlična socijalistička naselja sa. aoliterima i socijalističke bezvrijedne fabrike nesposobne za utakmicu na svjetskom otvorenom trzistu bez zastite exyu drzave, pa su su inpropala čim je propo i zaštitnik... država
Haj ba sta si zapjenio...eno u Mostaru primjetih kako lijepo zalivate tekovine svoje brobe (ulica Bleiburških žrtava) :roll: diiivan dio grada za ziviti.
tandmand

#200 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Post by tandmand »

Tuzla kao Užička republika dejtonske BiH.
Nego, misli li se ta slobodna teritorija širiti? :mrgreen:
Post Reply