Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
eeeeeee

#176 Re: Problem pasa lutalica

Post by eeeeeee »

Ne znam da li ste primjeili tramvaj koji kruzi gradom koliko se ja sjecam ovakav vid reklame u grasu kosta 15.000KM. Pametnom dosta koliko se ova nazovi organizacija bavi pitanjem pasa osim neucinkovite sterilizacije, a pitanje je kako i tu sterilizaciju odrade ili samo nalijepe markicu.

Image
Luca36

#177 Re: Problem pasa lutalica

Post by Luca36 »

Ma treba zvati policiju ako već niko nije nadležan za pse lutalice. MUP je tu da štiti sigurnost građana a u ovom slučaju mi se ne osjećamo sigurnim zar ne?
Pa kada budu glumili šintore onda će i Pećanac potegnuti malo pitanje nadležnosti.
Lijepo nazoveš, predstaviš se i kažeš, ispred vrata mi leži čopor pasa i terorišu me, dođite trebam vašu pomoć. Oni se moraju odazvati pozivu građana.
Hemera

#178 Re: Problem pasa lutalica

Post by Hemera »

eeeeeee wrote:Ne znam da li ste primjeili tramvaj koji kruzi gradom koliko se ja sjecam ovakav vid reklame u grasu kosta 15.000KM. Pametnom dosta koliko se ova nazovi organizacija bavi pitanjem pasa osim neucinkovite sterilizacije, a pitanje je kako i tu sterilizaciju odrade ili samo nalijepe markicu.

Image
Jesam ja,bas napisah u drugoj temi da sam ga vidjela.eto u sta pare drndaju i da znas da im ovo nije prvi put da ae reklamiraju na tramvaju
RahatHurmašica

#179 Re: Problem pasa lutalica

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 24/03/2015 15:08, edited 1 time in total.
huxley

#180 Re: Problem pasa lutalica

Post by huxley »

Zasto imamo ovaj problem:

- Zakon je donesen na drzavnom nivou
- Zakon se implementira samo tamo gdje drzava i postoji, i.e. tamo gdje su Bosnjaci vecina
- Vec je bilo natpisa o tome kako se rjesava problem pasa lutalica u npr. Bijeljini. Brzo i efikasno, bez azila, cekanja i sl
- Hrvatske/srpske stranke ne podrzavaju izmjene zakona -problem u sredinama gdje je njihovo glasacko tijelo ne postoji
- Zasto bi npr. D. Covic rijesavao problem koji tangira samo Bosnjake? Uz to je vrlo vjerovatno na platnom spisku DT-a
- Dogs Trust i ove 35+ aktivistkinje ekzistiraju samo u Zenici, Tuzli, Lukavcu, Sarajevu i sl.
- Ako ih i ima u npr. Laktasima, manji su od makovog zrna, jer bi dobili kamen u glavu
- Nikakvi Hadzibajrici ne mogu rijesiti ovaj problem. Mogu ga donekle ublaziti kao nacelini opstine NG
- Azili su mit - ukupni kapacitet svih azila u Sarajevu ne prelazi 1000 pasa a ima ih preko 13,000
- I da budu u azilu, neodrzivo je, zbog troska od 130 KM mjesecno. Para za azile nema. Dakle
- Zakon je neodrziv.

Sta uraditi:

1. Bosnjacki poslanici bi trebali dati neki ustupak hrvatskim i srpskim strankama kada slijedeci put zapne oko necega, ili isto tako zatezati oko necega sto bude vazno njihovim poslanicima.
2. Suti i trpi
3. Kupi onaj rastjerivac, mada budi spremna/an na napad ili bijeg
4. Nosi kisobran ili letvu
5. Uvijek u dzepu kamen
6. Za stanovnike NG, zvati LOKOM
7. Ne dati djeci da se igraju po parkovima zbog zaraze
8. Uvijek nositi odjecu dugih rukava
9. Smanjiti kretanje na minimum, i izbjegavati 'hot zone'

I na kraju:

10. Rijesiti problem u svom komsiluku.
Hemera

#181 Re: Problem pasa lutalica

Post by Hemera »

Tuku omladinu sto radi u Lokomu i prave im probleme obozavateljice.
Kakav crni Lokom.
JaneEyre

#182 Re: Problem pasa lutalica

Post by JaneEyre »

huxley wrote:Zasto imamo ovaj problem:

- Zakon je donesen na drzavnom nivou
- Zakon se implementira samo tamo gdje drzava i postoji, i.e. tamo gdje su Bosnjaci vecina
- Vec je bilo natpisa o tome kako se rjesava problem pasa lutalica u npr. Bijeljini. Brzo i efikasno, bez azila, cekanja i sl
- Hrvatske/srpske stranke ne podrzavaju izmjene zakona -problem u sredinama gdje je njihovo glasacko tijelo ne postoji
- Zasto bi npr. D. Covic rijesavao problem koji tangira samo Bosnjake? Uz to je vrlo vjerovatno na platnom spisku DT-a
- Dogs Trust i ove 35+ aktivistkinje ekzistiraju samo u Zenici, Tuzli, Lukavcu, Sarajevu i sl.
- Ako ih i ima u npr. Laktasima, manji su od makovog zrna, jer bi dobili kamen u glavu
- Nikakvi Hadzibajrici ne mogu rijesiti ovaj problem. Mogu ga donekle ublaziti kao nacelini opstine NG
- Azili su mit - ukupni kapacitet svih azila u Sarajevu ne prelazi 1000 pasa a ima ih preko 13,000
- I da budu u azilu, neodrzivo je, zbog troska od 130 KM mjesecno. Para za azile nema. Dakle
- Zakon je neodrziv.

Sta uraditi:

1. Bosnjacki poslanici bi trebali dati neki ustupak hrvatskim i srpskim strankama kada slijedeci put zapne oko necega, ili isto tako zatezati oko necega sto bude vazno njihovim poslanicima.
2. Suti i trpi
3. Kupi onaj rastjerivac, mada budi spremna/an na napad ili bijeg
4. Nosi kisobran ili letvu
5. Uvijek u dzepu kamen
6. Za stanovnike NG, zvati LOKOM
7. Ne dati djeci da se igraju po parkovima zbog zaraze
8. Uvijek nositi odjecu dugih rukava
9. Smanjiti kretanje na minimum, i izbjegavati 'hot zone'

I na kraju:

10. Rijesiti problem u svom komsiluku.
ovo mi je isto jedna d gorih posljedica glupog zakona. jbm ti drzavu koja više izdvaja za boravak psa nego za stalnu socijalnu pomoć, koja u KS-u ''najbogatijem'' kantonu iznosi 120,00 KM. :(
Forsaken

#183 Re: Problem pasa lutalica

Post by Forsaken »

Hemera wrote:Tuku omladinu sto radi u Lokomu i prave im probleme obozavateljice.
Kakav crni Lokom.
Zasto sa tom omladinom iz Lokoma ne ide jedan policajac na teren kao sto ide sa paukom iz RAD-a recimo?
madner

#184 Re: Problem pasa lutalica

Post by madner »

Manjak kurca ocito dovodi do teskih psihickih poremecaja.
Adriatic

#185 Re: Problem pasa lutalica

Post by Adriatic »

Jebo te, nismo u stanju očistiti grad od džukela. :-)
E ko nama dade državu.
Luca36

#186 Re: Problem pasa lutalica

Post by Luca36 »

RahatHurmašica wrote:
Luca36 wrote:Ma treba zvati policiju ako već niko nije nadležan za pse lutalice. MUP je tu da štiti sigurnost građana a u ovom slučaju mi se ne osjećamo sigurnim zar ne?
Pa kada budu glumili šintore onda će i Pećanac potegnuti malo pitanje nadležnosti.
Lijepo nazoveš, predstaviš se i kažeš, ispred vrata mi leži čopor pasa i terorišu me, dođite trebam vašu pomoć. Oni se moraju odazvati pozivu građana.
:lol: :lol: :lol: :lol:
oni se ne odazivaju ni na puno gore stvari. no i sam ćeš nekad to uvidjeti kad ti zatrebaju.
Ma nemoj, evo baš sad sam zvao policiju, ljudi došli za 5 minuta i onako iz auta rastjerali čopor pasa. Ja im se izvinuo što ih ometam u puno važnijim stvarima a oni mi rekli "nikakav problem, znamo mi kako je to slobodno nazovite opet ako se vrate".
Odsad samo policiju zovem.
Dino_noDi

#187 Re: Problem pasa lutalica

Post by Dino_noDi »

Smijesno je kako mutiraju ali na kraju skontas da smo nahebali onda vise.

Imate na kosevu haus cuka. Vidio sam nakon sto jedna kuja okotila kod ekonomije jos jednu na vrbanjusi o kakvom kastriranju oni pricaju ne pije vodu. Znaci imamo novih 6 lutalica kod ekonomije i jos 4 ili 5 na vrbanjusi. :run:
madner

#188 Re: Problem pasa lutalica

Post by madner »

Zna li neko nesto o nekom coporu koji napada ljude oko 6:30?
Hemera

#189 Re: Problem pasa lutalica

Post by Hemera »

Forsaken wrote:
Hemera wrote:Tuku omladinu sto radi u Lokomu i prave im probleme obozavateljice.
Kakav crni Lokom.
Zasto sa tom omladinom iz Lokoma ne ide jedan policajac na teren kao sto ide sa paukom iz RAD-a recimo?
ne,smo navodim da je bio članak u novinama,šta su radile obozaveteljice,
kakva je ovo drzava kad sa revizorima treba policija hodati u kontrolu karata,
sa šintorima jedan da obožavateljice ne napadaju....i masa drugih idiotizama
Adriatic

#190 Re: Problem pasa lutalica

Post by Adriatic »

Hemera wrote:
Forsaken wrote:
Kakav crni Lokom.
ne,smo navodim da je bio članak u novinama,šta su radile obozaveteljice,
kakva je ovo drzava kad sa revizorima treba policija hodati u kontrolu karata,
sa šintorima jedan da obožavateljice ne napadaju....i masa drugih idiotizama
Zato što su ovdje idioti puno organizovaniji od normalnih ljudi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#191 Re: Problem pasa lutalica

Post by pici »

Adriatic wrote: Zato što su ovdje idioti puno organizovaniji od normalnih ljudi.

imaju vise para a donacije kapaju preko paypala...oporezujeli iko ove paypal platise pa od toga bi mogli zbrinut il sterilisat skoro sve cuke...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#192 Re: Problem pasa lutalica

Post by Truba »

ljubitelji pasa se metodičnije i kroz institucije bore za svoje interese i razmisljanja
a ostalima je ho ruk sistem ajmo pobit

i naravno ko će biti uspješniji?
oni koji imaju love i koji su uz institucije i one koji donose zakone

ovo ti je isto kao priča kad je u jednom selu kuga pobila pola stanovnika a pop ništa kaže umire malo svijet
a kad mu zafati popadiju onda kuka pobi kuga cijeli svijet

izgleda da pas treba ujesti neku ključnu osobu :D ala kuga popovu ženu pa da se shvate razmjeri problema
Naslovnica

#193 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Ko njim daje za pravo da se ovoliko petljaju u zakonodavstvo.
Jesu li oni NVO?!

Dogs Trust: 'Da se zakon provodio, pasa ne bi bilo na ulicama'

"Ovo obraćanje ponukano je još jednim napadom pasa lutalica na naše sugrađane kao i iskrivljenom slikom o suštini problema prevelikog broja lutalica, pa i o ulozi Dogs Trusta, te smo smatrali da je važno da javnosti ponudimo nekoliko pojašnjenja", piše Dogs Trust u svom saopštenju za javnost.

"Na prvom mjestu, želimo da izrazimo najdublje suosjećanje s građanima koji su nedavno, ali i ranije, pretrpjeli brutalne napade. Tim Dogs Trusta BH također čine građani ove zemlje, koji se, sa svojim porodicama, suočavaju s istim problemima, rizicima i strahovima kao i ostali građani, te su i članovi naših porodica također bili žrtve napada lutalica.

Dogs Trust želi da naglasi da podržava Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH iz 2009. godine, koji između ostalog propisuje da svi agresivni, zaraženi i bolesni psi treba da budu uklonjeni s ulica.

Vlasti su jedine obavezne i dužne
'Kao dobrotvorna organizacija, Dogs Trust nije obavezan niti dužan da rješava problem pasa lutalica u BiH, ali želi i radi ono što može da pomogne vlastima, koje jedine jesu obavezne i dužne, da napokon implementiraju Zakon u cijelosti kako bi se ovaj dugotrajni problem riješio', rekao je Anel Bećirović, vođa Dogs Trusta BH.

'Smatramo da su se nedavni, a vjerovatno i svi raniji napadi, mogli spriječiti da su odgovorne vlasti od 2009. godine počele provoditi barem ovu jednu, gore spomenutu mjeru. Štaviše, evidentno je da i većina pasa za koje se zna da su napali više puta i dalje hodaju ulicama. A da su se provodile i druge mjere iz Zakona, pasa na ulicama ne bi ni bilo.

Izbjegavanje preuzimanja odgovornosti
Zato smatramo da je pravo pitanje sljedeće: zašto odgovorne vlasti ovo nisu radile i zašto to još uvijek ne rade? To je nešto što građani treba da pitaju one koje su birali i koji raspolažu javnim novcem namijenjenim za provedbu Zakona, jer Dogs Trust za ovakve aktivnosti nema niti ovlasti, a niti mogućnosti. Možda građani budu imali više uspjeha u animiranju vlasti da počnu s primjenom Zakona, koji inače uspješno koriste mnoge druge zemlje. Naše je mišljenje da su inicijative za izmjenu Zakona, koje je prije svega odbacila cjelokupna domaća stručna, ali i šira javnost, služile i služe prije svega za izbjegavanje preuzimanja odgovornosti.

Također, želimo da razjasnimo zašto sterilizacija, koju također propisuje Zakon, uveliko doprinosi rješenju problema. Sterilizacija je važna jer zaustavljanjem razmnožavanja pasa sprječava dalje širenje postojeće populacije lutalica, čineći je manjim sigurnosnim i zdravstvenim rizikom za zajednicu. Ona u kombinaciji s drugim mjerama iz Zakona sigurno vodi ulicama bez lutalica! Dakle, sterilizacija pasa je neophodna, pogotovo u zemljama u kojima je problem ovako eskalirao, ali ne i dovoljna za rješenje do kojeg se može doći samo istovremenom primjenom svih mjera iz Zakona, a to mogu jedino vlasti.

Dogs Trust donira, a ne crpi novac
U četiri godine, samo jedna ženka i njeno potomstvo dovedu skoro 20,000 novih pasa na svijet, pa nije teško zamisliti koliko bi više lutalica bilo na ulicama, a time i napada na ljude, da sterilizaciju niko ne provodi. Obrada psa koja se radi uz sterilizaciju značajno smanjuje i rizik od bjesnila i zoonoza. Izvor čitavog problema zapravo i jesu nesterilizirani vlasnički psi, koje su neodgovorni vlasnici nekažnjeno ostavljali na ulicama, gdje su se namnožili do sadašnjeg broja jer vlast ne sankcionira takvo ponašanje.

Želimo i reći da niko, pa ni Dogs Trust, nema potrebu, niti može 'prati novac' koji 100 posto potječe iz donacija pojedinaca, i da ovakve insinuacije samo služe za skretanje pažnje s pravog problema. Istina je, zapravo, da, osim pomoći u rješavanju problema lutalica, Dogs Trust u ekonomiju Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva godišnje donese značajna sredstva jer sve usluge nabavlja i plaća lokalno.

Smatramo da je potrebno da vlasti i inspekcije, koje jedine za to imaju zakonske mogućnosti, hitno reagiraju u ovim i svim drugim sličnim slučajevima kako bi se s ulica što prije uklonili svi agresivni, bolesni i zaraženi psi, i kako bi se napokon počelo ozbiljno raditi na provedbi Zakona i postizanju cjelovitog rješenja."

'Spremni smo nastaviti usmjeravati značajna sredstva da pomognemo vlastima na tom putu', rekao je Bećirović i dodao da 'nažalost, do sada, u vlastima nismo imali pravog partnera koji je želio i znao da primi i iskoristi tu pomoć'.

Dogs Trust će nastaviti pomagati zajednici u svojim mogućnostima, nadajući se skorom većem učešću vlasti, a koje bi se, u slučaju Sarajeva, idealno trebalo kretati u smjeru formiranja jednog javnog kantonalnog preduzeća ili odjeljenja koje bi se trajno bavilo svim pitanjima vezanim za pse na cijelom području Kantona", piše u saopštenju ove organizacije.

Radiosarajevo.ba
alkalna_baterija

#194 Re: Problem pasa lutalica

Post by alkalna_baterija »

Ma nije mi jasno kako nekome može pas s ulice biti važniji od nečijeg djeteta, ili bilo kojeg drugog čovjeka.

Nedavno sam vidjela situaciju kad je pas kod BBI centra zaganjao neku djevojku, za njim je trčao i čopor, a čovjek koji radi u centru je izletio i udario ga kišobranom, na šta su pobjegli i on i ostatak čopora.

Međutim, tu se našla neka pametnica i počela da vrijeđa čovjeka zašto je udario psa?! Čovjek ostao zabezeknut njenim pitanjem... Razgovor se odvijao otprilike ovako:
"Ali zašto ste ga udarili, on je samo pas, ne može se braniti?"
"Je li vaš?"
"Pa nije, ali isto kao da jeste!"
"Pa onda ga svežite na povodac, umalo da ujede djevojku!"
"Ali, imao je još metar do nje..."
"Znači trebao sam ga pustit da je ujede, pa onda da reagujem?!"
"Sad ću da vas prijavim policiji, s Vama je nemoguće razgovarati normalno!"
"Marš u pi*ku materinu i ti i policija i onaj ko te dovede u Sarajevo, jeb*la mater svoju glupu..."

Djevojka koja je bila napadnuta se smirivala u centru i zovnula brata da dođe po nju, kad je došao sve mu ispričala šta se desilo, pa i reakciju one glupače. Izlaze njih dvoje iz centra, prilaze onoj ženi, ona priča na mobitel onako sva iznervirana, zaboga... momak joj svinta šamarčinu bez ijedne jedine riječi, okrenu je u mjestu i produži...

I neka je, trebao je još jedan.

Nisam ni ja za zaljevanje nekim kiselinama i sličnim iživljavanjem, ali eutanazija nakon određenog vremenskog roka je jedino što može poboljšati situaciju.
lua

#195 Re: Problem pasa lutalica

Post by lua »

Udario ženi šamar jer je prigovorila? Joj sjebova. Dobro jest' ženi ulet bio glup malj, al' vala ljude šamarat' po cesti nije neka kultura. Trebam i ja levatkinju što mi danas u ured uđe i krenu srati o glupostima svezati jednom u usta, pa bi zašutjela :D
alkalna_baterija

#196 Re: Problem pasa lutalica

Post by alkalna_baterija »

lua wrote:Udario ženi šamar jer je prigovorila? Joj sjebova. Dobro jest' ženi ulet bio glup malj, al' vala ljude šamarat' po cesti nije neka kultura. Trebam i ja levatkinju što mi danas u ured uđe i krenu srati o glupostima svezati jednom u usta, pa bi zašutjela :D
Samo oštro, Lua! :D Neki ljudi samo taj način shvataju za ozbiljno. :D

Neka je, trebao je još jedan.
uglavnomja

#197 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

lua wrote:Udario ženi šamar jer je prigovorila? Joj sjebova. Dobro jest' ženi ulet bio glup malj, al' vala ljude šamarat' po cesti nije neka kultura. Trebam i ja levatkinju što mi danas u ured uđe i krenu srati o glupostima svezati jednom u usta, pa bi zašutjela :D

naravno trolas, nidje veze... kakve veze ima neka nebitna zena sto ti je usla u kancelariju sa SESTROM (ili djetetom ili mamom ili nanom ....) koja je mogla poginuti, zavrsiti na hitnoj, dobiti tetanus ... traume je svakako dobila.

tek kad odrastes shvatices sta znaci ljubav i briga prema nekome svom, i koliko je jaka zelja da se taj neko zastiti.

mrzim nasilje, ali ponekad neko fakat zasluzi. ko nema mozga da mu udje u glavu, onda samo silom
lua

#198 Re: Problem pasa lutalica

Post by lua »

alkalna_baterija wrote:
Samo oštro, Lua! :D Neki ljudi samo taj način shvataju za ozbiljno. :D

Neka je, trebao je još jedan.
Ne mogu majke mi tuć' raju po cesti. Imam još samopoštovanja, a ne bi rekla ni da će taj donjaMu steći neki naročit kredibilitet udarajući ženu šamarom ispred BBI centra koja je iz nekih meni nepoznatih razloga rekla išta i to nešto što gospodin donjaMu ne misli. :D
madner

#199 Re: Problem pasa lutalica

Post by madner »

Zena je jasno stavila do znanja da joj je cuko vazniji od ljudske osobe, sto je iznerviralo brata ljudske osobe. Razumljiva reakcija.
lua

#200 Re: Problem pasa lutalica

Post by lua »

uglavnomja wrote:naravno trolas, nidje veze... kakve veze ima neka nebitna zena sto ti je usla u kancelariju sa SESTROM (ili djetetom ili mamom ili nanom ....) koja je mogla poginuti, zavrsiti na hitnoj, dobiti tetanus ... traume je svakako dobila.

tek kad odrastes shvatices sta znaci ljubav i briga prema nekome svom, i koliko je jaka zelja da se taj neko zastiti.

mrzim nasilje, ali ponekad neko fakat zasluzi. ko nema mozga da mu udje u glavu, onda samo silom
Znači i ti bi, ovako kulturno, mlatnula nekoga u usta jer KAŽE nešto? Mislim da je to društveno neprihvatljivo ponašanje, oprostit ćeš. Dovoljno sam odrasla da shvatam da ne treba ljude udarati jer izgovaraju riječi koje se nekome ne dopadaju. A ne znam kako je dotični mladić svoju sestru zaštitio od žene koja je prokomentarisala, kao što već napomenuh, iz nekih meni nepoznatih razloga incident koji je se ne tiče. Da li je ta žena kriva i za šta, osim za izgovorenu glupost? Nije.

Prema tome, molim te, pored činjenice da me umaraš svojom agresivnošću koja proističe iz ne znam čega (kao što ne znam ni što je gospođa iz priče pričala gluposti, je li?), i svojom arogancijom koju trpaš u komentare pravdajući se znanjem koje proističe iz starosti (a opet sam dovoljno odrasla da znam da ni svi stari ljudi nisu baš pametni) prestani nasrtati nasumično na mene, jer te iz nekog razloga iz teme u temu samo ja nerviram.

Kao što rekoh, dovoljno odgoja i godina imam da ne marišem neistomišljenike. Bar ne šakama.
Locked