Tako nesto.bingov buraz wrote:Jasta,BiH bi dosad dala 27 nobelovaca da je ne okupirase TurciHafis wrote:Ne diraj Turke i turski zeman, izgorit ćeš zorom ni kriv ni dužanma jok wrote:Jesu.
Srbi i Hrvati...
... i Bošnjaci i Albanci i Crnogorci i Makedonci i Bugari.
Uzrok je turska okupacija i turski primitivizam koji je ovu teritoriju i narod vratio na nivo ameba i paramecijuma dok je ostatak Evrope doživljavao procvat.![]()
Drž se standardne spike i svaljuj krivnju na svakog drugog pomalo.![]()
Srbija bi maltene bila u rangu Norveske,Bugari bi se vec iskrcali na Mars a Rumuni ovladali tehnikom teleportacije.
Zli,zli Turci.
Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
-
Umalo popisivac
#176 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
-
Umalo popisivac
#177 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
E, to da. Opet dolazimo do mentaliteta i zivota od 500 godina pod cizmom Turaka i onda cizmom komunizma. I to je "Balkan"Rijecica wrote:Jesu, ali oni su vrijedni, kulturni i sposobni i ne spadaju u istu kulturolosku sferu kao Srbi pa ih to izvuci. A ja kad kazem ratoboran ne mislim samo na fizicke ratove nego na "nasilni" mentalitet, na to da se sve rjesava nasiljem. Pogledaj crnu hroniku u jednoj Austriji recimo, vidis da su Balkanci (ne samo Albanci, Bosnjaci i Srbi nego i dosta Hrvata, mozda zbog toga sto je 80% Hrvata u Austriji porijeklom iz BiH) iznadprosjecno zastupljeni u kriminalu.Umalo popisivac wrote: A cuj. Ne mozes reci da Nijemci nisu ratoborni. Borili su se protiv skoro citavog svijeta dva puta, radili zlocine ogromnih proporcija da se srpski zlocini u usporedbi cine minijaturnim, pa ih opet niko ne naziva "Balkanom" u tom smislu. Danas su opet vodeca ekonomska sila.
-
Hafis
#178 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Pametancindrlimindrli wrote:Pa jbg, nisam ja isao sto se meni islo, odveli me prije nego sto ste se vi braca srbi i hrvati pokrhali. Otkud sam jaHafis wrote:Pošten svijet nije ni išao u JNA 1991. godine.cindrlimindrli wrote: Nisu brate, mene ljudi zarobili 91, obukli me od glave do pete, nahranili, gotivili k'o da sam im u goste dosao i onda
poslali kuci. Da su me par godina kasnije zarobili Srbi i Hrvati ni danas mi kosti ne bi nasli...
Jasta su nego gospoda.
Ostajalo se kući, a ako bi došla potraga bježalo se kod jataka.
znao da cete vi pobudaliti?
-
cindrlimindrli
#179 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
A sta ces, tako me odgojilo, postuj komsije, nemoj tudje, ne kradi, ne ubijaj...ja mislio i vas tako, al' kurko.Hafis wrote:Pametan Ti se držao one Alijine mudre: Mirno spavajte, rata neće biti
Jebes me ako niste u rangu onih Hutu i Tutsi plemena.
-
parapet
#180 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
I one: "Ovo nije nas rat!"Hafis wrote:Pametancindrlimindrli wrote:Pa jbg, nisam ja isao sto se meni islo, odveli me prije nego sto ste se vi braca srbi i hrvati pokrhali. Otkud sam jaHafis wrote: Pošten svijet nije ni išao u JNA 1991. godine.
Ostajalo se kući, a ako bi došla potraga bježalo se kod jataka.
znao da cete vi pobudaliti?Ti se držao one Alijine mudre: Mirno spavajte, rata neće biti
Taj Alija stvarno vizionar bio...
-
parapet
#181 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
cindrlimindrli wrote:A sta ces, tako me odgojilo, postuj komsije, nemoj tudje, ne kradi, ne ubijaj...ja mislio i vas tako, al' kurko.Hafis wrote:Pametan Ti se držao one Alijine mudre: Mirno spavajte, rata neće biti
Auh, dobra...
-
Hafis
#182 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
A šta si ti mislio? Državu bi, a da gaće ne okrvaviš.cindrlimindrli wrote:A sta ces, tako me odgojilo, postuj komsije, nemoj tudje, ne kradi, ne ubijaj...ja mislio i vas tako, al' kurko.Hafis wrote:Pametan Ti se držao one Alijine mudre: Mirno spavajte, rata neće biti
-
cindrlimindrli
#183 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Pa eto vidis kako ti samo dajes potvrdan odgovor na pitanje u naslovu teme. Ne moze divljak bez krvarenja gaca pa bog.Hafis wrote:A šta si ti mislio? Državu bi, a da gaće ne okrvaviš.cindrlimindrli wrote:A sta ces, tako me odgojilo, postuj komsije, nemoj tudje, ne kradi, ne ubijaj...ja mislio i vas tako, al' kurko.Hafis wrote:Pametan Ti se držao one Alijine mudre: Mirno spavajte, rata neće biti
-
Umalo popisivac
#184 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Da, mentalitet. Njemci su ubijali hladno, sistematski, kao bolesne zivotinje kad se uspavljuje.Rijecica wrote:Pa da.Umalo popisivac wrote: E, to da. Opet dolazimo do mentaliteta i zivota od 500 godina pod cizmom Turaka i onda cizmom komunizma. I to je "Balkan"
Ali postoji i razlika izmedju nacina ratovanja Nijemaca i Srba. Koliko god bolesno zvuci, Nijemci su u drugom svjetskom ratu ubijali efikasno i sistematsko, ali ne sa uzivanjem, bez sadizma. Evo jedan primjer: silovanja skoro nije bilo od njemacke strane u tom ratu. Laurence Reese, engleski historicar je spomenuo bas to u svojoj knjizi o nacistima; da je seksualno zlostavljanje kod Nijemaca u drugom svjetskom ratu bila krajnja rijetkost, za razliku od rata u BiH ili genocida u Armeniji kad su Srbi i Turci skoro koristili silovanje kao oruzje.
-
Umalo popisivac
#185 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
uuu jebote, pa to je strasno. Inspiracija u pjesmi. Pusti ti one tamo hodze sto kamenuju zene do smrti jer se nije htjela ona od 15 godina udati za 70 godisnjaka i sl. Ccchfc wrote:To nasao inspiraciju u Thompsonovoj pjesmi koju je napisao biskup Ivas. I kaze crkve nisu problem na Balkanu, da one istocne ne citiram, jer oni prelaze sve granice normalnosti.Hafis wrote:Pa eto vidis kako ti samo dajes potvrdan odgovor na pitanje u naslovu teme. Ne moze divljak bez krvarenja gaca pa bog.cindrlimindrli wrote:
A šta si ti mislio? Državu bi, a da gaće ne okrvaviš.
Autor: Biskup Ivas - Maranata
Neka prođe vrijeme zavodnika, lažnih proroka i svih kukavica, izdajica, krivokletnika, i svih varalica, otpadnika, strašnih ubojica i svih sluga Zloga iz Naroda moga... Maranata, dođi Gospodine u zemlju Hrvata...
- bingov buraz
#186 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Mi mirni i dobri Bosnjani imamo problem i prokletstvo da granicimo sa pravoslavnim i katolickim talibanima 
-
Umalo popisivac
- Ali Kemal
#188 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Nisu Turci vise zli nego ostali, npr Nijemci, njih ne moze niko da nadmasi za slijedecih 200-300 godina po zlu, medjutim sto se tice razvoja nas Turci jesu zaustavili u razvoju.bingov buraz wrote:Jasta,BiH bi dosad dala 27 nobelovaca da je ne okupirase Turci![]()
Srbija bi maltene bila u rangu Norveske,Bugari bi se vec iskrcali na Mars a Rumuni ovladali tehnikom teleportacije.
Zli,zli Turci.
Preskocene su mnogo faze koje su postojale u ostatku Evrope, Renesansa, Industrijalizacija itd.
Kad pogledamo objektivno tursku zaostavstinu u BiH sve se svede na nekoliko mostova na tolika stoljeca. Da ne dodje Austrija Sarajevo bi sada bilo kao bilo koje provincijsko mjesto samo malo vece. Tramvaja vjerovatno ne bi ni bilo.
Cak i da nije dosla Austrija, ali da se doslo do nezavisnosti, kao Srbija, bolje bi bilo, jer Turcima nije bilo u interesu da razvijaju bilo sto do Stambola. I sama Turska kada se izmaknes iz Istambula je zaostala.
Poslije Turske dolaze dva rata koja unistavaju ono malo sto se steklo. Nijemci zele da pokore Balkan sluzeci se svim mogucim zlocinackim netodama, tako da su posljedice toga ogromne na sadasnje stanje.
Medjutim pravde u svijetu nema, samo interesi, tako da ne mogu da shvatim da se raja i dalje lozi na ratove, kao da ratovi nisu do sada ucinili dovoljno zla.
Mora se shvatiti da je osnovni interes svakog covjeka prije svega njegov osobni standard i njegove familije, pa tek onda sve ostalo. Mislim da su svi glupi koji stavljaju interes drzave ispred svoga interesa. Drzave su samo administrativne tvorevine koje se mijenjaju, propadaju, stvaraju nove. Istorija je najbolji dokaz da ne postoji vjecna drzava i lisavati sebe zivota zbog nekih teritorija za koje nikada imati zelje ni da se vide je potpuno besmisleno.
Sasvim je ocigledno da teritorije za broj stanovnika u BiH ima mnogo, mnogo vise nego sto je dovoljno. Cijela BiH ima stanovnika kao jedan veci evropski grad.
-
parapet
#189 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
hfc wrote:Pa to i ne bi bio nas rat da smo imali oruzje koje bi odvratilo agresore. Nazalost nismo, nasi komunisti, za razliku od slovenackih su predali bosansko oruzje TO BIH srbijancima i onda je nastalo sranje. Ispali su glupi kao i Ukrajinci.parapet wrote:
I one: "Ovo nije nas rat!"
Taj Alija stvarno vizionar bio...
Predali nuke oruzje Rusima i onda Rusi otkinuli Krim, a sad hoce i puno vise. A mi nismo bili pobjesnili, nego Srbi i Hrvati, trebalo ih je pustiti kad hoce ratovati da ratuju. Kad se sve sabere, taj rat je bio iskljucivo za komadanje Bosne i protiv Bosnjaka.
Srbi i Hrvati maltene i da nisu ratovali u Bosni i vise su proveli dogovarajuci se kako da komadaju Bosnu i kako da istrijebe Bosnjake, nego sto su ratovali. Malo Ravno, malo Mostar i to je to uz onu setnju HV do Bocca pred kraj rata. Da o brutalnostima i zlocinima ne pisem. Cak su i hitlerovci se zgrazavali nad zlocinima koji su SH barbari provodili u II svjetskom ratu, sto su nastavili i u ovom zadnjem. Sav je problem u njihovim crkvama. To je mjesto koje od njih jos od rodjenja pravi barbarske divljake spremne komadati drugog i drugcijeg, spremne pobiti 8000 ljudi za par dana, spremne spaliti zive malu djecu, spremne razapeti jadnog starca kao Isusa Krista. To nije bila iznimka, nego tradicija. I sad svaljuju sranja na Turke, kao da su im Turci rekli koljite, masakrirajte i spalite, kao da su im Turci naredjivali popovima da polijevaju vodicu prije i nakon masovnih zlocina?
Jesu im Turci naredili da naprave krstinu od 30 metara na Humu?
Smaraš bre, što bi rekli Srbijanci...
-
cindrlimindrli
#190 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Ma ne treba ti taj zelenko na kraju, da su s jedne strane Danci a sa druge Svedjani tu sto se Bosnja tice ne bi nikadbingov buraz wrote:Mi mirni i dobri Bosnjani imamo problem i prokletstvo da granicimo sa pravoslavnim i katolickim talibanima
rata bilo.
- fakat
#191 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Ovo je mit iz srpske klasike (kojim se ponekad sluze i ercegovci) i kojim se zadnjih 200 i narednih 200 godina opravdava sve redom, od zapustenih ulica i smetlja kraj kontejnera do korupcije i turbo folka. Inace omiljena postapalica jednog Kuste kojom objasnjava gradnju novih "jos starijih" srpskih gradova. Bas je zivot jednostavan kada imas ovako instant opravdanje za sve.bingov buraz wrote:Jasta,BiH bi dosad dala 27 nobelovaca da je ne okupirase TurciHafis wrote:Ne diraj Turke i turski zeman, izgorit ćeš zorom ni kriv ni dužanma jok wrote:Jesu.
Srbi i Hrvati...
... i Bošnjaci i Albanci i Crnogorci i Makedonci i Bugari.
Uzrok je turska okupacija i turski primitivizam koji je ovu teritoriju i narod vratio na nivo ameba i paramecijuma dok je ostatak Evrope doživljavao procvat.![]()
Drž se standardne spike i svaljuj krivnju na svakog drugog pomalo.![]()
Zli,zli Turci.
hfc wrote:Uzmes auto, krenes recimo iz Skandinavije ili Britanije itd, prolazis Beneluksom ili Skandinavijom, ides Njemackom, prodjes Njemacku udjes u Austriju, sve ok i slicno, maltene nema razlike, samo malo usporis u Austriji jer ima policije koja dosta kontrolise. Prodjes Villach dolazis do Karavanki, platis i kad udjes u Karavanke vidis jednu veliku razliku u odnosu na zapadnu Europu, ofucani tunel, mrak i prljavstina, pored toga sto je dvosmjerni tunel. Izadjes iz Karavanki, dosao si na Balkan. Sve su drzave skoro iste, razlika je samo u nijansama, koje Eurpljani i ne primjete. Cak je i klima drugcija na jednom i na drugom izlazu iz Karavanki. Karavanke su granica Balkana, Karavanke su granica izmedju civilizacije i kulture na sjevero-zapadnoj strani i zaostalosti i divljastva na jugoistocnoj strani.animals wrote:Uzmes auto i sjednes od Austrijske granice, pa predjes Sloveniju, pa Hrvatsku i onda dolazi katastrofa od drzave..
nesto na razini Africki drzava..ko ne vidi to nema ociju...na svakom koraku i u svakom pogledu..od smeca, pa do oronuli
kuca, razvaljeni cesta, neuredjene prirode..jednom rijecju, ogledalo kulture, danasnji njeni stanovnika..
ko daje taj los glas, ocijenite sami..
Razvoj balkanskih drzava jeste razlicit, medjutim kad prodjes Karavanke vidis veliku razliku koju ne mozes vidjeti zapadno od Karavanki. Ono kako su drzave zapadno od Karavanki jednoznacne, tako su i drzave istocno od Karavanki jednoznacne na divljacki nacin. Ja znam da se Slovenci i Hrvati trude, medjutim slabo im to polazi za rukom.
Otprilike kao kad japancu objasnjavas razliku izmedju Paragvaja, Bolivije i Ekvadora (za nekog drasticnu!
Mada tema je nespretno sklepana, nadam se skorom kljucu, a do tada ostaje da mjerimo ciji je veci.
- madner
#192 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Silovanja nije bilo na zapadu, no na istoku je druga prica.
Pogotovo od Oktobra 1940, kada je kaznu za silovanje bilo potrebno zatraziti. Oko 10 000 000 silovanja i circa 750 000 djece iz istih. Da ne govorimo o javnim kucama koje su punjene prislino regrutovanom radnom snagom.
Pogotovo od Oktobra 1940, kada je kaznu za silovanje bilo potrebno zatraziti. Oko 10 000 000 silovanja i circa 750 000 djece iz istih. Da ne govorimo o javnim kucama koje su punjene prislino regrutovanom radnom snagom.
-
detroit-mercy
#193 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Pa u pecalbu ti idu npr: Portugalci, Spanci (bivse kolonijalne sile), po Italije ( sve juzno od Milana), po Hrvatske i da ne nabrajam daljeHafis wrote:Gci su Turke ispratili nogom u guzicu još početkom 19. stoljeća, dok su ovdje suze ronili za njima, a i dan danas bi bili tu da ih A-U nije liferovala.Sezam wrote:EkeHafis wrote: U svakom slučaju, goreg i zaostalijeg okupatora nije mogao dobiti.
Jedno je biti pod stotinama godina pod turskom hegemonijom, a drugo recimo pod austrijskom (njemačkom), mađarskom i dr.
Primjer: Slovenija - AlbanijaA Grci?
Uostalom, primjetna je i dan danas razlika između Grčke i ''starih'' članica EU. Ona je još uvijek tipična balkanska zemlja za EU, u svakom pogledu. Ta nećeš vidjeti Engleza ili Njemca da pečalbare po Atini. Zna se tko ide u pečalbu.
-
augustini45
#194 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
......evo i nas iz "treceg reda"..!!!!!!!.......cindrlimindrli wrote:A sta ces, tako me odgojilo, postuj komsije, nemoj tudje, ne kradi, ne ubijaj...ja mislio i vas tako, al' kurko.Hafis wrote:Pametan Ti se držao one Alijine mudre: Mirno spavajte, rata neće biti
-
augustini45
#195 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
......dupli,,,,,,,,, 
Last edited by augustini45 on 25/08/2014 16:37, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#196 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Ta ce italijanska mafija kad ima ova balkanskaRijecica wrote:Jesu, ali oni su vrijedni, kulturni i sposobni i ne spadaju u istu kulturolosku sferu kao Srbi pa ih to izvuci. A ja kad kazem ratoboran ne mislim samo na fizicke ratove nego na "nasilni" mentalitet, na to da se sve rjesava nasiljem. Pogledaj crnu hroniku u jednoj Austriji recimo, vidis da su Balkanci (ne samo Albanci, Bosnjaci i Srbi nego i dosta Hrvata, mozda zbog toga sto je 80% Hrvata u Austriji porijeklom iz BiH) iznadprosjecno zastupljeni u kriminalu.Umalo popisivac wrote: A cuj. Ne mozes reci da Nijemci nisu ratoborni. Borili su se protiv skoro citavog svijeta dva puta, radili zlocine ogromnih proporcija da se srpski zlocini u usporedbi cine minijaturnim, pa ih opet niko ne naziva "Balkanom" u tom smislu. Danas su opet vodeca ekonomska sila.
- Ali Kemal
#197 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Dzaba ti je kreciti, Osmanlije su Balkan zaustavile u razvoju, to je cinjenica koju ne moze niko da opovrgne. Pazi u periodu od 400 godina nije skoro nista napravljeno, ne samo u vidu gradjevina, nego i u svakom drugom smislu.hfc wrote:Koji je to znacajni grad postojao u to doba pa da su mu Osmanlije hebali nanu?
Nauka nije uopste postojala, nikakve skole, razvoj umjetnosti, muzike, slikarstva, knjizevnosti, sve se svodilo na feudalni sistem i uzimanje haraca. U infrastrukturu se ulagalo minimalno i gdje se morala preci rijeka napravio bi se po koji most.
Poseban problem je cinjenica da je unisteno plemstvo, koje je u ostatku Evrope finansiralo naucne i kulturne djelatnosti.
Sta onda ocekivati od drustva gdje ne postoji skolski sistem?
-
Martinez_
#198 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Ma ja, Karadjordje da se izjede od mukehfc wrote:Joj ovog levata, mozda su tvoji ronili suze za Turcima pocetkom 19. stoljeca, 1831 godine Bosnjaci su se borili protiv Turaka, kao i 1832, kao i 1833, kao sto je trajala pobuna skroz do 1861 godine, koja je ugusena u krvi. Citaj "Gradascevic" i citaj jedina pobuna vrijedna spomena na cijelom prostoru bivse YU u osmansko doba.Hafis wrote: Gci su Turke ispratili nogom u guzicu još početkom 19. stoljeća, dok su ovdje suze ronili za njima, a i dan danas bi bili tu da ih A-U nije liferovala..
Inace AU nije liferovala nikog. Osmansko carstvo se raspalo samo od sebe.
-
detroit-mercy
#199 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Ko sjeba Ukrajinu i one ostale drzave pa su gore i od nasAli Kemal wrote:Dzaba ti je kreciti, Osmanlije su Balkan zaustavile u razvoju, to je cinjenica koju ne moze niko da opovrgne. Pazi u periodu od 400 godina nije skoro nista napravljeno, ne samo u vidu gradjevina, nego i u svakom drugom smislu.hfc wrote:Koji je to znacajni grad postojao u to doba pa da su mu Osmanlije hebali nanu?
Nauka nije uopste postojala, nikakve skole, razvoj umjetnosti, muzike, slikarstva, knjizevnosti, sve se svodilo na feudalni sistem i uzimanje haraca. U infrastrukturu se ulagalo minimalno i gdje se morala preci rijeka napravio bi se po koji most.
Poseban problem je cinjenica da je unisteno plemstvo, koje je u ostatku Evrope finansiralo naucne i kulturne djelatnosti.
Sta onda ocekivati od drustva gdje ne postoji skolski sistem?
- sinuhe
#200 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
A zasto je Turska danas razvijenija od BiH?