Religija i moral
- dustaban
#176 Re: Religija i moral
Religija je moralna koliko je medicina zdrava, obrazovanje strucno, policija efikasna, politicari nekorumpirani...

-
Bujrum majstore
#177 Re: Religija i moral
Dobro si to srocio, kako kad i kako gdje, bravo.dustaban wrote:Religija je moralna koliko je medicina zdrava, obrazovanje strucno, policija efikasna, politicari nekorumpirani...
- S4mpion
#178 Re: Religija i moral
Ogroman dio morala koji su današnji ljudi naučili i prihvatili, bili oni vjernici ili nevjernici, potiče upravo iz religija.
-
Camellia_Sinensis
#179 Re: Religija i moral
Gdje sam ja tvrdio da islam naučava ubijanje svih drugih vjera? Ne naučava, nego naučava pokoravanje svih drugih vjera, a ubijanje istih ako se ne pokore ili dok se ne pokore, tj. dok ih se ne pokori. Istrebljenje se možebitno odnosi na mnogobošce, s tim da ajet 6. sure 9. ostavlja eventualnu mogućnost zimijskog odnosa i prema mnogobošcima (nije iznesen jasan stav u tom ajetu tako da su se učenjaci oko toga razilazili treba li prihvatiti điziju i od mnogobožaca ili ih jednostavno pobiti po 5. ajetu iste sure). Druge vjere su preživjele plaćajući điziju, odnosno porez kojim su stjecali pravo da bi preživjeli na islamskom teritoriju (plus harač i slične namete). Đizija je jednostavno porez na goli život i egzistenciju, odbijanje kojeg povlači sankciju napada, ubijanja, porobljavanja istih.Bafakkar wrote:
Kakva crna apologetika, pa citirao sam ti specifican ajet![]()
"”Whoever killed a person having a treaty with the Muslims, shall not smell the smell of Paradise though its smell is perceived from a distance of forty years.” - Hadis
Toliko o sunetu Poslanika (a.s.)
Da je razumjevanje main stream-a muslimana bilo onako kako ti predstavljas, koliko bi genocida, ubistava, etickog ciscenja bilo na onim podrucima gdje su muslimani vladali. Ne bi niti jedan krscanin, jevrej, hindus prezivio u teritoriji koja je godinama bila pod islamskom vlascu.
Tvoje optuzbe su smijesne i ridikulozne. Tipican hate talk!
To tvoj hadis nedvosmisleno potvrđuje: ne kaže ubijanje osoba, nego osoba koje su sklopile ugovor s muslimanima (što znači da su prihvatile vazalni odnos prema Muhamedu i pristali mu plaćati porez i služiti njegovim ciljevima i time postigli mir s muslimanima). Ima li igdje da Muhamed kaže da je ubijanje ljudi koji nisu sklopili ugovore s muslimanima isto tako zločin i da povlači džehenemsku kaznu? Islam ne naučava univerzalnu vrijednost ljudskog života, nego drži da nevjernici svoje pravo na život stječu tek podređenjem islamu ili samom konverzijom na islam. Dotada ih muslimani imaju pravo napadati, ubijati ih, žene i djecu im porobljavati i silovati. To sunnet na koji se ti pozivaš nedvosmisleno potvrđuje.
Sama klauza "having a treaty" je morbidna i ucjenjivačka, vrhunac kontraetičkog razmišljanja. Citirati ovo kao primjer neke tolerancije je čisti cinizam.
Last edited by Camellia_Sinensis on 18/08/2014 14:08, edited 1 time in total.
-
Bujrum majstore
#180 Re: Religija i moral
Kao npr.?S4mpion wrote:Ogroman dio morala koji su današnji ljudi naučili i prihvatili, bili oni vjernici ili nevjernici, potiče upravo iz religija.
- S4mpion
#181 Re: Religija i moral
Kao npr. dedo ti bio vjernik, nana ti bila vjernica, njihovi bili vjernici, vodili se vjerom i veliki dio morala crpili iz vjere, odgojili tvoje roditelje podučavajući ih moralu koji su naučili iz vjere, tvoji roditelji tom istom moralu podučili i tebe itd.. itd...Bujrum majstore wrote:Kao npr.?S4mpion wrote:Ogroman dio morala koji su današnji ljudi naučili i prihvatili, bili oni vjernici ili nevjernici, potiče upravo iz religija.
-
Bujrum majstore
#182 Re: Religija i moral
A prije njih? Prije religija? Bas sve bili monstrumi, aveti?S4mpion wrote:Kao npr. dedo ti bio vjernik, nana ti bila vjernica, njihovi bili vjernici, vodili se vjerom i veliki dio morala crpili iz vjere, odgojili tvoje roditelje podučavajući ih moralu koji su naučili iz vjere, tvoji roditelji tom istom moralu podučili i tebe itd.. itd...Bujrum majstore wrote:Kao npr.?S4mpion wrote:Ogroman dio morala koji su današnji ljudi naučili i prihvatili, bili oni vjernici ili nevjernici, potiče upravo iz religija.
I btw, moji nisu mene nista ucili iz vjere a da absurd bude veci, vecinu toga sam naucio kad sam napunio 18 i citajuci sve i svasta sto je totalno nasuprot religijama i gle cuda, opet moralno.
- S4mpion
#183 Re: Religija i moral
Koliko već postoje religije?Bujrum majstore wrote: A prije njih? Prije religija? Bas sve bili monstrumi, aveti?
I btw, moji nisu mene nista ucili iz vjere a da absurd bude veci, vecinu toga sam naucio kad sam napunio 18 i citajuci sve i svasta sto je totalno nasuprot religijama i gle cuda, opet moralno.
Tvoje su odgojili vjernici, je li tako? Tvoji preci su vjernici, je li tako? Hoćeš li ih nazvati lošim?
I... odgoj počinje mnogo prije 18.
-
Bujrum majstore
#184 Re: Religija i moral
Dakle, moral dolazi samo iz religija, nikako drugacije?S4mpion wrote:Koliko već postoje religije?Bujrum majstore wrote: A prije njih? Prije religija? Bas sve bili monstrumi, aveti?
Tvoje su odgojili vjernici, je li tako? Tvoji preci su vjernici, je li tako? Hoćeš li ih nazvati lošim?
Odoh...
- S4mpion
#185 Re: Religija i moral
Ko je to rekao? Ja nisam.Bujrum majstore wrote:Dakle, moral dolazi samo iz religija, nikako drugacije?S4mpion wrote:
Koliko već postoje religije?
Odoh...
-
Bujrum majstore
#186 Re: Religija i moral
Onda si rekao da nije bilo morala prije religija?S4mpion wrote:Ko je to rekao? Ja nisam.Bujrum majstore wrote:Dakle, moral dolazi samo iz religija, nikako drugacije?S4mpion wrote:
Koliko već postoje religije?
Odoh...
Il me zezas.
- S4mpion
#187 Re: Religija i moral
Pa ja te pitam vrlo jasno pitanje:Bujrum majstore wrote:Onda si rekao da nije bilo morala prije religija?S4mpion wrote:
Ko je to rekao? Ja nisam.
Il me zezas.
Kad je bilo to vrijeme kada među ljudima nije bilo religija?
-
Bujrum majstore
#188 Re: Religija i moral
Skoro pa nikad jer su od vajkada vjerovali u sve i svasta.S4mpion wrote:Pa ja te pitam vrlo jasno pitanje:Bujrum majstore wrote:Onda si rekao da nije bilo morala prije religija?S4mpion wrote:
Ko je to rekao? Ja nisam.
Il me zezas.
Sto opet ne iskljucuje moral bez religije, narocito danas.
- S4mpion
#189 Re: Religija i moral
Tek kada odrasteš u potpunosti izolovan od religijskog uticaja i kada potpuno sam dođeš do svog morala, tek onda možeš tvrditi da je moral neovisan od religije.Bujrum majstore wrote:Skoro pa nikad jer su od vajkada vjerovali u sve i svasta.S4mpion wrote:
Pa ja te pitam vrlo jasno pitanje:
U drugom slučaju, preci su ti vjerovatno vjernici koji su svoj moral, koji su crpili iz religije, prenosili s koljena na koljeno do tvojih roditelja koji su tome moralu podučili tebe.
Vjerovatno se u tvojoj porodici s koljena na koljeno prenosila uputa " ne ukradi", otkud ta uputa, kako znaš da tu uputu tvoj davni predak nije naučio upravo iz religije? Ne možeš znati, u tome je poenta.
-
Bujrum majstore
#190 Re: Religija i moral
Religije tj. Objave su kodeksi ponasanja pisani u skladu sa vremenom i podnebljem, nista vise.S4mpion wrote:Tek kada odrasteš u potpunosti izolovan od religijskog uticaja i kada potpuno sam dođeš do svog morala, tek onda možeš tvrditi da je moral neovisan od religije.Bujrum majstore wrote:Skoro pa nikad jer su od vajkada vjerovali u sve i svasta.S4mpion wrote:
U drugom slučaju, preci su ti vjerovatno vjernici koji su svoj moral, koji su crpili iz religije, prenosili s koljena na koljeno do tvojih roditelja koji su tome moralu podučili tebe.
Vjerovatno se u tvojoj porodici s koljena na koljeno prenosila uputa " ne ukradi", otkud ta uputa, kako znaš da tu uputu tvoj davni predak nije naučio upravo iz religije? Ne možeš znati, u tome je poenta.
Ne ukradi, ne ubij, imaj razumjevanja i slicno...to je sve super i to pije vode i dan danas.
Sve drugo treba brisati jer nema dodirnih tacaka sa danasnjicom i saznanjima, u pitanju su stari obicaji, tradicije, rituali...
- S4mpion
#191 Re: Religija i moral
Nisu to samo kodeksi ponašanja, to su i zakoni.Bujrum majstore wrote: Religije tj. Objave su kodeksi ponasanja pisani u skladu sa vremenom i podnebljem, nista vise.
Ne ukradi, ne ubij, imaj razumjevanja i slicno...to je sve super i to pije vode i dan danas.
Sve drugo treba brisati jer nema dodirnih tacaka sa danasnjicom i saznanjima, u pitanju su stari obicaji, tradicije, rituali...
Što se tiče brisanja, o tome ne možemo pričati, jer ti iz Knjige uzmeš ono što tebi odgovara, a ostalo bi brisao, ne ide to, jer nekom treba nešto iz onoga što bi ti pobrisao, a ne možeš brisati javnu imovinu.
Pljuvati po religiji i nazivati je nemoralnom je licemjerno, pogotovo kad se uzme u obzir da oni koji pljuju po njoj dobar dio svog morala su uzeli upravo iz iste.
Čovjek treba biti pošten i fino priznati da je za veliki dio njegovog morala zaslužna upravo religija. Ne moraš biti vjernik da bi priznao takvo nešto.
-
Bujrum majstore
#192 Re: Religija i moral
Naravno da su zakoni, kodeksi, kako hoces, stvar terminologije.S4mpion wrote:Nisu to samo kodeksi ponašanja, to su i zakoni.Bujrum majstore wrote: Religije tj. Objave su kodeksi ponasanja pisani u skladu sa vremenom i podnebljem, nista vise.
Što se tiče brisanja, o tome ne možemo pričati, jer ti iz Knjige uzmeš ono što tebi odgovara, a ostalo bi brisao, ne ide to, jer nekom treba nešto iz onoga što bi ti pobrisao.
Pljuvati po religiji i nazivati je nemoralnom je licemjerno, pogotovo kad se uzme u obzir da oni koji pljuju po njoj dobar dio svog morala su uzeli upravo iz iste.
Čovjek treba biti pošten i fino priznati da je za veliki dio njegovog morala zaslužna upravo religija. Ne moraš biti vjernik da bi priznao takvo nešto.
Ima zakona svuda u svijetu i mijenjaju se u skladu sa vremenom i okolnostima,
problem vasih zakona je sto ne biste da ih mjenjate, a ima vas vise...
Ja nisam nikoga i nista pljuvao al evo, mislim da brak sa curicama nije moralan, bar meni.
-
Bafakkar
#193 Re: Religija i moral
Camellia_Sinensis wrote:
Gdje sam ja tvrdio da islam naučava ubijanje svih drugih vjera? Ne naučava, nego naučava pokoravanje svih drugih vjera, a ubijanje istih ako se ne pokore ili dok se ne pokore, tj. dok ih se ne pokori. Istrebljenje se možebitno odnosi na mnogobošce, s tim da ajet 6. sure 9. ostavlja eventualnu mogućnost zimijskog odnosa i prema mnogobošcima (nije iznesen jasan stav u tom ajetu tako da su se učenjaci oko toga razilazili treba li prihvatiti điziju i od mnogobožaca ili ih jednostavno pobiti po 5. ajetu iste sure).
Opet pokusavas vaditi iz konteksta, pored toga sto prvi slijedeci ajet sasvim jasno objasnjava situaciju.
"Ako te neki od mnogobožaca zamoli za zaštitu, ti ga zaštiti da bi saslušao Allahove riječi, a potom ga otpremi na mjesto pouzdano za njega. To zato što oni pripadaju narodu koji ne zna." - 9:6
Tvoj nacin interpretacije je potpuno pogresan. Postoji metodologija tefsira. Ajeti su objavljeni u toku rata (borbe na Tabuku).
Cijeli ton ajeta je da se muslimani ohrabre i da se ne plase borbe KADA IH nevjernici napadaju. I to TACNO OVI nevjernici koje se opisuju. To je jasno iz nastavka sure..
"Zar se nećete boriti protiv ljudi koji su zakletve svoje prekršili i nastojali protjerati Poslanika, i prvi vas napali? Zar ih se bojite? Preče je da se Allaha bojite, ako ste vjernici." - 9:13
Tvoj pokusaj neke interpetacije je cisti hate talk.
"And if anyone of the idolaters seeketh thy protection (O Muhammad), then protect him so that he may hear the word of Allah) so that he may hear your recitation of the words of Allah; (and afterward convey him to his place of safety) to the place he is going, if he remains an unbeliever. (That) which I have mentioned (is because they are a folk who know not) Allah's command and His divine Oneness" - Tafseer Ibn Abas
Jasno i glasno!
Druge vjere su preživjele plaćajući điziju, odnosno porez kojim su stjecali pravo da bi preživjeli na islamskom teritoriju (plus harač i slične namete). Đizija je jednostavno porez na goli život i egzistenciju, odbijanje kojeg povlači sankciju napada, ubijanja, porobljavanja istih.
Zimi su SVI stanovnici Islamske zemlje koji nisu bili muslimani i imali drugacija vjerovanja i vrijednosti. Dakle apsolutno je netacno da su mnogobosci ubijani! Za placanje tog preza su im GRANTOVANA :
->SIGURNOST,
->EKONOMSKI POLOZAJ JEDANAK MUSLIMANIMA
->SLOBODA VJEROISPOVJESTI
->ZASTITA PRILIKOM NAPDANJA
->PRAVO NA VLASTITE INSTITUCIJE (sudovi, skole i sl..)
->PRAVO NEODLAZENJA U RAT
+ nisu morali placali ZEKAT, koji muslimani placaju. Vrlo cesto se znalo desiti da je zekat VECI od djizije, sto je nemuslimane stavljalo u nadredjen, ane podredjen polozaj.
+ Porez (djizija) koji je placan je u pravilu bio manji od poreza koji su ove vec placali prije dolaska Islama. U slucaju prvih generacija taj djizija je bila DALEKO MANJA od poreza koji su morali placati Bizantiji. Tako da se njihova ekonomska situacija prilikom dolaska Islama znatno POBOLJSALA. Djizija nije bila obavezna zenama i djeci, kao ni ONIMA koji NISU u MOGUCNOSTI da je placaju.
Djizija ima imala drugacije stope za siromasne i bogatije stanovnike. Napravljena je svako moze platiti bez velikog opterecenja. A ko nije mogao da plati nikako, nije niti placao.
Hadis :
"He who hurts a dhimmi hurts me, and he who hurts me annoys Allah."
“He who harms a person under covenant, or charged him more than he can, I will argue against him on the Day of Judgement.”
“If anyone wrongs a man with whom a covenant has been made [i.e. a dhimmi], or curtails any right of his, or imposes on him more than he can bear, or takes anything from him without his ready agreement, I shall be his adversary on the Day of Resurrection.”
Jasno i glasno!
Historicar Sir Thomas Walker Arnold
“The collectors of the jizya were particularly instructed to show leniency, and refrain from all harsh treatment or the infliction of corporal punishment, in case of non-payment.”
“Allah will punish those who punish the people in the Dunya."Ima li igdje da Muhamed kaže da je ubijanje ljudi koji nisu sklopili ugovore s muslimanima isto tako zločin i da povlači džehenemsku kaznu?
Ti mnogo mrzis, a malo znas!
Ostavi se hate talk-a. Valjda bi trebao znati da nas je isti itekako kostao u proslosti
Last edited by Bafakkar on 18/08/2014 16:58, edited 3 times in total.
- S4mpion
#194 Re: Religija i moral
Npr. musliman je dužan da poštuje pravila države u kojoj se nalazi, to rješava dilemu i nesporazum oko zakona. Vjerski zakoni se mogu slijediti bez štete drugima.Bujrum majstore wrote:
Naravno da su zakoni, kodeksi, kako hoces, stvar terminologije.
Ima zakona svuda u svijetu i mijenjaju se u skladu sa vremenom i okolnostima,
problem vasih zakona je sto ne biste da ih mjenjate, a ima vas vise...
Ja nisam nikoga i nista pljuvao al evo, mislim da brak sa curicama nije moralan, bar meni.
Što se tiče braka sa curicama, ne vidim baš vezu s religijom.
-
Camellia_Sinensis
#195 Re: Religija i moral
Ni po čemu. Islam ne naređuje ubijanje svih drugih vjera do istrebljenja, nego borbu i ubijanje (zajedno sa zarobljavanjem žena i djece) sve dok druge vjere ne prihvate vlast islama. Dakle, nisu dva izbora (konverzija ili smrt), nego tri (konverzija, zimijski status ili smrt). Rat se ima voditi dok se jedno od ovo tri ne ispuni.Bafakkar wrote:
Prve dvije recenice su cak i logicki nekonzistetne. Citaj sta pises.
Kad sam se ja pozivao na evidentne principe metodologije tefsira koje si ti kršio (kao nešk, npr.) pravio si se lud, a sad meni vaziš o rupama u mojoj interpretaciji i metodologiji tefsira o kojoj ja ništa ne znam.Bafakkar wrote: Opet pokusavas vaditi iz konteksta, pored toga sto prvi slijedeci ajet sasvim jasno objasnjava situaciju.
"Ako te neki od mnogobožaca zamoli za zaštitu, ti ga zaštiti da bi saslušao Allahove riječi, a potom ga otpremi na mjesto pouzdano za njega. To zato što oni pripadaju narodu koji ne zna." - 9:6
Tvoj nacin interpretacije je potpuno pogresan. Postoji metodologija tefsira. Ajeti su objavljeni u toku rata (borbe na Tabuku).
Cijeli ton ajeta je da se muslimani ohrabre i da se ne plase borbe KADA IH nevjernici napadaju. I to TACNO OVI nevjernici koje se opisuju. To je jasno iz nastavka sure..
"Zar se nećete boriti protiv ljudi koji su zakletve svoje prekršili i nastojali protjerati Poslanika, i prvi vas napali? Zar ih se bojite? Preče je da se Allaha bojite, ako ste vjernici." - 9:13
Treba li sve mnogobošce (ne kršćane, ne židove, mnogobošce) pobiti među muslimanima nije nikad bilo jasno. 9,5 upućuje na borbu do konverzije ili istrebljenja (nema opcije đizije), dok 9,6 govori o uzimanju u zaštitu onih koji priđu i zatraže je. Zaštita po nekoj logici predstavlja ugovor kojim se utvrđuje zimijski status (dakle, đizija), dok po drugoj zaštita predstavlja samo privremeni zaklon dok ne saslušaju Allahove riječi (da ne bi mogli reći da ih je neznanje onemogućilo u prihvaćanju istine). Ovo je kontroverzno pitanje, kako već rekoh, međutim, čak i ako prihvatimo bolju opciju, ostaje sasvim dovoljno problematičnih stvari u cijelom konceptu vjere i rata da bismo se na ova dva ajeta uopće obazirali. Također, bilo kako bilo, znamo da od ovih ajeta nadalje arapskim mnogobošcima nema ni traga ni spomena, što indicira na mnogo toga.
Ovo o "ratnom stanju" (i druga svođenja na kontekst) ti je epic fail jednostavno. Bitka na Tabuku se vodila protiv bizantinske, dakle, kršćanske vojske, nikakvih mnogobožaca. Dakle, Allah hrabri muslimane u borbi protiv kršćanske vojske ajetima koji kažu "ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete....", dok je dalje prema kršćanima (aktualnim neprijateljima) i jevrejima za stupanj blaži. Nikakvog smisla tu nema.
Uostalom, cijela logika konteksta je pogrešna. U islamu se ne može zapovijedi i zabrane uzimati kroz kontekst. Zapovijedi i zabrane su apsolutne jer dolaze iz Knjige koja je direktna Božija Objava i čiji zakon ne prestaje do Sudnjeg Dana. Može se objašnjavati sama Objava kroz kontekst (tj. povod Objave), ali jednom kad je Objava izrečena i nije opovrgnuta kasnijim ajetom ostaje vrijediti do Sudnjeg dana. Dakle kad kažeš da "Ubijajte mnogobošce...." vrijedi samo u tom kontekstu (a sam Kur'an nigdje ne navodi taj kontekst, ne kaže se samo dok je ratno stanje ili dok se oni ne okane, nego univerzalno, borite se dok se ne obrate na islam), to je isto kao da kažeš da zabrana jedenja svinjetine vrijedi samo u kontekstu Arabije jer je tamo vruće i svinjetina se kvari, a za muslimane u Bosni ili Skandinaviji je halal jesti svinjetinu jer se neće pokvariti na toj temperaturi, pa je prema tome mogu jesti za iftar ili čak zaklat ko kurbana
Pa jasno je i glasno ono što piše u Kur'anu, ono što u još jasnijem svjetlu prikazuje Muhamedov sunnet, pa se ti opet migoljiš. Uostalom, isti tefsir koji ovdje citiraš dokida neke ajete na koje si se ti pozivao i tvrdio da vrijede. Nikakve dosljednosti.Bafakkar wrote: "And if anyone of the idolaters seeketh thy protection (O Muhammad), then protect him so that he may hear the word of Allah) so that he may hear your recitation of the words of Allah; (and afterward convey him to his place of safety) to the place he is going, if he remains an unbeliever. (That) which I have mentioned (is because they are a folk who know not) Allah's command and His divine Oneness" - Tafseer Ibn Abas
Jasno i glasno!
Koji mnogobošci su kroz prošlost postojali u islamskim državama?Bafakkar wrote: Zimi su SVI stanovnici Islamske zemlje koji nisu bili muslimani i imali drugacija vjerovanja i vrijednosti. Dakle apsolutno je netacno da su mnogobosci ubijani! Za placanje tog preza su im GRANTOVANA :
->SIGURNOST,
->EKONOMSKI POLOZAJ JEDANAK MUSLIMANIMA
->SLOBODA VJEROISPOVJESTI
->ZASTITA PRILIKOM NAPDANJA
->PRAVO NA VLASTITE INSTITUCIJE (sudovi, skole i sl..)
->PRAVO NEODLAZENJA U RAT
+ nisu morali placali ZEKAT, koji muslimani placaju. Vrlo cesto se znalo desiti da je zekat VECI od djizije, sto je nemuslimane stavljalo u nadredjen, ane podredjen polozaj.
+ Porez (djizija) koji je placan je u pravilu bio manji od poreza koji su ove vec placali prije dolaska Islama. U slucaju prvih generacija taj djizija je bila DALEKO MANJA od poreza koji su morali placati Bizantiji. Tako da se njihova ekonomska situacija prilikom dolaska Islama znatno POBOLJSALA. Djizija nije bila obavezna zenama i djeci, kao ni ONIMA koji NISU u MOGUCNOSTI da je placaju.
Djizija ima imala drugacije stope za siromasne i bogatije stanovnike. Napravljena je svako moze platiti bez velikog opterecenja. A ko nije mogao da plati nikako, nije niti placao.
Zimije su za taj porez dobivali golo pravo na život i egzistenciju, te nominalno pravo da prakticiraju vjeru. U većini slučajeva nisu smjeli graditi nove bogomolje, a za popravak starih su morali tražiti posebne dozvole (samo popravljanje se vrlo često smatralo zabranjenim, kao i gradnja novih). Nisu smjeli svoje vjerske osjećaje niti običaje iskazivati javno, nisu smjeli svoju vjeru propovijedati muslimanima (dok su oni smjeli njima), morali su nositi posebnu odjeću da bi ih se razlikovalo, nisu smjeli jahati konja, nego samo magarca, nisu smjeli posjedovati oružje (vjerojatno jer se strahovalo da se ne pobune, odatle i ta "velikodušnost" da se ne bore u islamskim redovima, jer bi se mogli okrenuti na stranu svoje braće u vjeri, a protiv muslimana - čisto taktičko razmišljanje).
Naravno da je đizija bila manja od bizantinskih poreza kad su Arapi tad živjeli još u plemenskim grupicama dok je Bizant imao ogroman državni aparat koji je gutao mnogo novaca. Isto kao da kažeš da je velikodušnost što je porez manji u Nigeriji nego Švicarskoj, recimo. S rastom moći halifa rasla je i đizija koja inače nema striktno propisanih ni donjih ni gornjih limita, jedino su neki alimi tvrdili da ne smiji biti više nego duplo veća od zekjata (vauuu....). Novac od đizije se nije ulagao u korist zimija i njihove vjere, nego je išao vladaru koji ga je distribuirao u korist muslimana (kao i zekjat). Znači, plaćaju u većini slučajeva više nego muslimani, imaju manja prava i još im se ne vrati ništa od toga što su platili. Predivno. Za još razlika između zekjata i đizije vidi ovdje...
http://en.wikipedia.org/wiki/Zakat#Comp ... _and_Jizya
A ovo o ne plaćanju đizije ko ne može je highlight.
Hadisi upitnog porijekla, opet prava dana samo onima koji su zimije i plaćaju zekjat, citati historičara umjetnosti (logična stvar da tip romantizira kad se više bavio gledanjem dekoracija na zidovima džamija nego proučavanjem šerijata) i opet malo hadisa preopćenitih da bi bili i na šta primjenjivi.Bafakkar wrote:
Hadis :
"He who hurts a dhimmi hurts me, and he who hurts me annoys Allah."
“He who harms a person under covenant, or charged him more than he can, I will argue against him on the Day of Judgement.”
“If anyone wrongs a man with whom a covenant has been made [i.e. a dhimmi], or curtails any right of his, or imposes on him more than he can bear, or takes anything from him without his ready agreement, I shall be his adversary on the Day of Resurrection.”
Jasno i glasno!
Historicar Sir Thomas Walker Arnold
“The collectors of the jizya were particularly instructed to show leniency, and refrain from all harsh treatment or the infliction of corporal punishment, in case of non-payment.”
“Allah will punish those who punish the people in the Dunya."Ima li igdje da Muhamed kaže da je ubijanje ljudi koji nisu sklopili ugovore s muslimanima isto tako zločin i da povlači džehenemsku kaznu?
Ti mnogo mrzis, a malo znas!
Ostavi se hate talk-a. Valjda bi trebao znati da nas je isti itekako kostao u proslosti
El Gazzali dava jasne instrukcije o davanju đizije: zimije treba uhvatiti za bradu, oklepiti ih po donjoj čeljusti i tek onda im uzeti pare iz ruku. Ko je muslimanima autoritet, Thomas Arnold ili El Gazzali? Po El Gazzaliju se živjelo, tumačilo, prepisivalo ga se, učilo stoljećima, meni je to puno uvjerljivije nego što je neki Englez napisao prije 100 godina.
-
statixx
#196 Re: Religija i moral
Vrlo naivno, zar stvarno mislis da moralne vrijednosti kao sto su "ne ubij" i "ne ukradi" zahtjevaju religiju. To su vrijednosti od kojih ovisi funkcionisanje zajednice i kao takve su njen sastavni dio, iako se tu i tamo oduvijek krse unutar istih.S4mpion wrote:Tek kada odrasteš u potpunosti izolovan od religijskog uticaja i kada potpuno sam dođeš do svog morala, tek onda možeš tvrditi da je moral neovisan od religije.Bujrum majstore wrote:Skoro pa nikad jer su od vajkada vjerovali u sve i svasta.S4mpion wrote:
Egalitarna drustva lovaca sakupljaca ne samo da su bila apoliticna nego nisu imala vjerske auoritete, a drzala su se uputa koje navodis i djelili sve resurse. Pojam vlasnistva gotovo da nije postojao, a jednakost i briznost su bili na visokom stupnju, kojem bi mnogi danas pozavidjeli. Da ne bude zablude, naravno da su oni imali odredjena primitivna vjerovanja i rituale, ali nisu crpili moral iz istih, jer to im nija bila svrha.
Kako je vjera (mit, magija, obred) jacala tako su vracari uz poglavice zauzimali prijestolje cime dolazi do rituala kao sto je pridonosenje zrtve, kanibalizam i dr. Ako cemo iskreno sukobi, prevare, ratovi su karakteristicni za kasnije stadije drustvenih zajednica kao sto su civilizacije, u kojima je religija bila na samom vrhu hijerarhijske ljestvice.
-
Bafakkar
#197 Re: Religija i moral
Camellia,
Stvarno nemam vise vremena da gubim na tebe.
Procitao sam samo prvi pasus tvog odgovora. Pomjesao si nask i tahsis... 9:5 nije nask..
ostatak mi se stvarno ne da citati i nema potrebe, znam sta ces pisati.
Niko normalan nece citati ovako duge postove TVOG tumacenja. Ima literatura, koju je lako provjeriti i neka svako odluci za sebe. Ne pises ti nista novo, to vec odavno provaljeno MNOGO puta. Niko ozbiljan vise ne pise takve nebuloze.
Svakom muslimanu je potpuno jasno da ovo sto ti pises nema nikakve veze sa Islamom i da je tesko iskrivljavanje stvari. Al eto i to ti je priroda foruma, svako moze pisati sta god zeli.
If anyone wrongs a man with whom a covenant has been made [i.e., a dhimmi], or curtails any right of his, or imposes on him more than he can bear, or takes anything from him without his ready agreement, I shall be his adversary on the Day of Resurrection. - Sahih Sunan Abu Dawud
Stvarno nemam vise vremena da gubim na tebe.
Procitao sam samo prvi pasus tvog odgovora. Pomjesao si nask i tahsis... 9:5 nije nask..
ostatak mi se stvarno ne da citati i nema potrebe, znam sta ces pisati.
Niko normalan nece citati ovako duge postove TVOG tumacenja. Ima literatura, koju je lako provjeriti i neka svako odluci za sebe. Ne pises ti nista novo, to vec odavno provaljeno MNOGO puta. Niko ozbiljan vise ne pise takve nebuloze.
Svakom muslimanu je potpuno jasno da ovo sto ti pises nema nikakve veze sa Islamom i da je tesko iskrivljavanje stvari. Al eto i to ti je priroda foruma, svako moze pisati sta god zeli.
If anyone wrongs a man with whom a covenant has been made [i.e., a dhimmi], or curtails any right of his, or imposes on him more than he can bear, or takes anything from him without his ready agreement, I shall be his adversary on the Day of Resurrection. - Sahih Sunan Abu Dawud
Last edited by Bafakkar on 18/08/2014 22:41, edited 1 time in total.
- NIN
#198 Re: Religija i moral
Prvenstveno religija pa potom i institucija drzave su prisvojili altruizam i nazvali ga moralom.
Prosto k'o pasulj!
Prosto k'o pasulj!
- nasa
#199 Re: Religija i moral
Meni je bezveze tema u kojoj neko ko nije vjernik analizira moralnost nekih vjerskih propisa dok ostaje nepoznato u odnosu na ciji i koji moral su navodno nemoralni...
Al' hajd'
Ne ubij je jednostavno, slazem se, ne kradi isto tako, cini se tako prirodno, tacno znamo da je ispravno ali ipak....nije u praksi.
Da li je potrebna religija na ovom jednostavnom nacelu, mozemo ostaviti na stranu...na casak
Sta je potrebno, zasto je nekim ljudima jednostavno, nekim nije...?
Al' hajd'
Ne ubij je jednostavno, slazem se, ne kradi isto tako, cini se tako prirodno, tacno znamo da je ispravno ali ipak....nije u praksi.
Da li je potrebna religija na ovom jednostavnom nacelu, mozemo ostaviti na stranu...na casak
Sta je potrebno, zasto je nekim ljudima jednostavno, nekim nije...?
- IcedMFEarth
#200 Re: Religija i moral
Ne znam zašto uopste pise u religijskim knjigama išta o ubijanju.