A kome pripadaju oni odpadi ljudski, koji ima otprilike trecina covjecanstva..kerima1 wrote:Mi samo pripadamo Bogu,dio smo njegove cjeline,primjer duha ili duse u nama ili nevidljivog razuma.Nista ne nestaje na zemlji ni nebu sve se samo rastvara u nesto drugo.A,otkad smo mi to ne znamo,samo da sve navodi na misao da se sve nastavlja smrcu se ne prekida zivot.Ne more bit' nikako.
Ako smo svi bog onda nismo stvoreni već postojimo oduvek i sve postoji oduvek , a poenta pojma boga o kojem pričamo već vekovima je upravo zbog njegovog stvaranja.
Mi ne možemo spoznati "istinu" jer istina ne postoji onako kako je zamišljamo u smislu sveprisutnosti i večnosti , jer mi ne možemo pojmiti večnost niti ništavilo s'obzirom da smo smrtni.
Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
- animals
#176 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
- vatrogasac
#177 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Ups....antropomorfizam.animals wrote:A jel on musliman ili krscaninTowelie wrote:Ne stoji nikako ovo da smo svi Bog, Stvoritelj nije isto sto i stvorenja.
- zlokruhovic
#178 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Kerimo aj malo razmisli i gledaj šta pišeš.kerima1 wrote:Mi samo pripadamo Bogu,dio smo njegove cjeline,primjer duha ili duse u nama ili nevidljivog razuma.Nista ne nestaje na zemlji ni nebu sve se samo rastvara u nesto drugo.A,otkad smo mi to ne znamo,samo da sve navodi na misao da se sve nastavlja smrcu se ne prekida zivot.Ne more bit' nikako.
Ako smo svi bog onda nismo stvoreni već postojimo oduvek i sve postoji oduvek , a poenta pojma boga o kojem pričamo već vekovima je upravo zbog njegovog stvaranja.
Mi ne možemo spoznati "istinu" jer istina ne postoji onako kako je zamišljamo u smislu sveprisutnosti i večnosti , jer mi ne možemo pojmiti večnost niti ništavilo s'obzirom da smo smrtni.
Moraš svoj stav i dokazati i argumentovati a ne na puki način ga deklamovati jer u tom slučaju ovo nije rasprava već propoved , a to onda nema smisla ako se ovo zove forum.
Šta znači ovo pripadamo bogu?? , kako to pripadamo i kakva celina?? , jel postoji neki račun,formular?? , koja duša?? , aj dokaži da postoji duša??
Smrću se i tekako prekida život jer ova planeta prvo bila bez ikakvog života, pa je onda doživela kataklizme kad je sav živi svet ošo u milikliz , a da ne govorim o tome da je već 99% živih vrsta izumrlo posle.
Gde je tu bog i delovi njegove celine ako postoji izumiranje??
- Towelie
#179 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Nisam mislio da uopste ima potrebe da objasnjavam ovako jednostavnu stvar. Islam se temelji na cistom monoteizmu, cinjenici da postoji samo jedan Bog, a ne na panteizmu ili drugim iskrivljenim tumacenjima tevhida.Pa objasni svoje misli , a ne tu rokneš "Tako je i gotovo".
Obrazloži ili nemoj učestovovati u raspravi , jer ako tako samo lupamo svoje parole bez argumenata i dokaza onda ovo više nije forum.
Uostalom, dovoljna je sura Ihlas
Reci: "On je Allah - jedan! (Al-Ihlas, 1).
Ne moze Bog da ima religioznu pripadnost, to je svojstveno samo ljudima. Ali, kod Njega je jedina priznata vera IslamA jel on musliman ili krscanin
. "A kod Allaha je jedino ispravna vjera, Islam..." ( Ali Imran 19 ).
- animals
#180 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Nemoj ti vise odgovarati..imas 5+..samo da se ne javljasTowelie wrote:Nisam mislio da uopste ima potrebe da objasnjavam ovako jednostavnu stvar. Islam se temelji na cistom monoteizmu, cinjenici da postoji samo jedan Bog, a ne na panteizmu ili drugim iskrivljenim tumacenjima tevhida.Pa objasni svoje misli , a ne tu rokneš "Tako je i gotovo".
Obrazloži ili nemoj učestovovati u raspravi , jer ako tako samo lupamo svoje parole bez argumenata i dokaza onda ovo više nije forum.
Reci: "On je Allah - jedan! (Al-Ihlas, 1).Ne moze Bog da ima religioznu pripadnost, to je svojstveno samo ljudima. Ali, kod Njega je jedina priznata vera IslamA jel on musliman ili krscanin
- zlokruhovic
#181 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Čuj ne moraš da objašnjavaš??Towelie wrote:Nisam mislio da uopste ima potrebe da objasnjavam ovako jednostavnu stvar. Islam se temelji na cistom monoteizmu, cinjenici da postoji samo jedan Bog, a ne na panteizmu ili drugim iskrivljenim tumacenjima tevhida.Pa objasni svoje misli , a ne tu rokneš "Tako je i gotovo".
Reci: "On je Allah - jedan! (Al-Ihlas, 1).Ne moze Bog da ima religioznu pripadnost, to je svojstveno samo ljudima. Ali, kod Njega je jedina priznata vera IslamA jel on musliman ili krscanin
Kerima je rekla da smo svi mi bog i deo njega , ti kažeš da nismo nego da smo stvoreni od njega , a on je svemoguć i sveprisutan , jel tako??
Ako tako tvrdiš onda tvoj taj bog nije savršen jer u tom slučaju ne bi stvarao išta , jer šta će savrešnom biću ikakvo stvaranje kad je savršen sam po sebi.
znači ako je tvoj bog išta stviro on ne može biti svemoguć i savršen jer samo nesavršena bića mogu nešto stvarati u skaldu sasvoji mogućnostima i nedostacima , kao ljudi na primer.
-
klmnopq
#182 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
zlokruhovic wrote:... samo nesavršena bića mogu nešto stvarati ...
- Towelie
#183 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
I ateisti pinokija za trku imaju.Čuj ne moraš da objašnjavaš??, pa kao nešto tvrdiš onda daj argumente i dokaze za to.
Kerima je rekla da smo svi mi bog i deo njega , ti kažeš da nismo nego da smo stvoreni od njega , a on je svemoguć i sveprisutan , jel tako??
Ako tako tvrdiš onda tvoj taj bog nije savršen jer u tom slučaju ne bi stvarao išta , jer šta će savrešnom biću ikakvo stvaranje kad je savršen sam po sebi.
znači ako je tvoj bog išta stviro on ne može biti svemoguć i savršen jer samo nesavršena bića mogu nešto stvarati u skaldu sasvoji mogućnostima i nedostacima , kao ljudi na primer.
- zlokruhovic
#184 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Znači nema odgovora , samo pošalice u vidu 2 reči i smajliji , taman koliki im je moralni i ntelektualni kapacitet. 
- zlokruhovic
#185 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Ajda demantuj me?? , ako nisi u stanju onda molio bih te da mi ne repliciraš jer ja tvoje postove čitam i svaki tvoj stav analiziram i dajem odgovor na njega , a ti to ne radiš.Towelie wrote:I ateisti pinokija za trku imaju.Čuj ne moraš da objašnjavaš??, pa kao nešto tvrdiš onda daj argumente i dokaze za to.
-
klmnopq
#186 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
zlokruhovic wrote:Znači nema odgovora , samo pošalice u vidu 2 reči i smajliji , taman koliki im je moralni i ntelektualni kapacitet.
sam si sebe diskvalifikovao intelektualnim kapacitetom ... cuj samo nesavrsena bica mogu nesto stvarati
-
klmnopq
#187 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
pa objasni svoj stav....kako to da samo nesavrseno bice moze nesto stvaratizlokruhovic wrote:Ajda demantuj me?? , ako nisi u stanju onda molio bih te da mi ne repliciraš jer ja tvoje postove čitam i svaki tvoj stav analiziram i dajem odgovor na njega , a ti to ne radiš.
- animals
#188 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
A ima i savrseni..nisam to znao..klmnopq wrote:zlokruhovic wrote:Znači nema odgovora , samo pošalice u vidu 2 reči i smajliji , taman koliki im je moralni i ntelektualni kapacitet.
sam si sebe diskvalifikovao intelektualnim kapacitetom ... cuj samo nesavrsena bica mogu nesto stvarati![]()
![]()
-
klmnopq
#189 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
to već nije moj problemanimals wrote:A ima i savrseni..nisam to znao..klmnopq wrote:zlokruhovic wrote:Znači nema odgovora , samo pošalice u vidu 2 reči i smajliji , taman koliki im je moralni i ntelektualni kapacitet.
sam si sebe diskvalifikovao intelektualnim kapacitetom ... cuj samo nesavrsena bica mogu nesto stvarati![]()
![]()
- zlokruhovic
#190 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Objasnio sam svoj stav po tom pitanju , a ti mi sečeš postove i referišeš se naono što ti odgovara.klmnopq wrote:zlokruhovic wrote:Znači nema odgovora , samo pošalice u vidu 2 reči i smajliji , taman koliki im je moralni i ntelektualni kapacitet.
![]()
Hoćeš još jednom da ti pojasnim ili ćeš pročitati predhodni post u celini gde sam objasnio taj moj stav??
Napiši ti tvoj stav sa argumentima , a ne ovde da pišeš tipa "Nemaš pojma" i kao tima si nekog kurca poentirao.
-
klmnopq
#191 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
...
Last edited by klmnopq on 27/07/2014 22:31, edited 1 time in total.
-
klmnopq
#192 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
zlokruhovic wrote:Objasnio sam svoj stav po tom pitanju , a ti mi sečeš postove i referišeš se naono što ti odgovara.
Hoćeš još jednom da ti pojasnim ili ćeš pročitati predhodni post u celini gde sam objasnio taj moj stav??
Napiši ti tvoj stav sa argumentima , a ne ovde da pišeš tipa "Nemaš pojma" i kao tima si nekog kurca poentirao.
čovječe, napišeš da samo nesavršeno biće može nešto stvarati
ako samostalno ne možeš da shvatiš da si lupio kao maksim po diviziji, onda ja zaista ne znam sta da ti kazem
- animals
#193 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
klmnopq wrote:zlokruhovic wrote:Objasnio sam svoj stav po tom pitanju , a ti mi sečeš postove i referišeš se naono što ti odgovara.
čovječe, napišeš da samo nesavršeno biće može nešto stvarati...i nakon par čitanja tebi još uvijek treba objašnjenje
ako samostalno ne možeš da shvatiš da si lupio kao maksim po diviziji, onda ja zaista ne znam sta da ti kazem
Ja tebe drugi put pitam, gdje to postoje savrsena bica..objasni to..dokazi, ili nemoj da tvrdis nesto za sto nema podloge..
- zlokruhovic
#194 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Napisao sam da ako je bog savrešno biće i svemoguće onda nemože stvarati jer on je SVE , savršeno biće čim hoće stvarati znači da mu nešto fali , a ako mu fali to znači da nije savrešno.klmnopq wrote:zlokruhovic wrote:Objasnio sam svoj stav po tom pitanju , a ti mi sečeš postove i referišeš se naono što ti odgovara.
čovječe, napišeš da samo nesavršeno biće može nešto stvarati...i nakon par čitanja tebi još uvijek treba objašnjenje
Samo čovek i još neka živa bića mogu nešto stvarati upravo zato što su nesavrešeni i imaju nedostataka , pa iz tih razloga i stvaraju.
Aj sad reci šta ti nije jasmno i demantuj me svojim protivargumetnima , ili nisi u stanju pa ćeš mi reći samo da lupetam?!
-
klmnopq
#195 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
bez ljutnje, ali za tebe mi je jasno da nisi savršen...kažeš da me drugi put pitaš to što si napisao...iskreno...ja nisam vidio da si prije postavio to pitanjeanimals wrote:Ja tebe drugi put pitam, gdje to postoje savrsena bica..objasni to..dokazi, ili nemoj da tvrdis nesto za sto nema podloge..
- zlokruhovic
#196 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Ja odustajem od ovog provokatorskog klipana , neću da trošim energiju na budalesanje priglupih inadžija.
- animals
#197 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Normalno da nisam, ..da sam savrsen, ne bi se smarao sa tobom..vec bi stvarao savrseni svijet..klmnopq wrote:bez ljutnje, ali za tebe mi je jasno da nisi savršen...kažeš da me drugi put pitaš to što si napisao...iskreno...ja nisam vidio da si prije postavio to pitanjeanimals wrote:Ja tebe drugi put pitam, gdje to postoje savrsena bica..objasni to..dokazi, ili nemoj da tvrdis nesto za sto nema podloge..
kako se ono kaze..kalifat..
-
klmnopq
#198 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
budi iskren...zar tebi ova pretpostavka koju si napisao ne zvuči nelogično...ali budi fer i reci iskrenozlokruhovic wrote: Napisao sam da ako je bog savrešno biće i svemoguće onda nemože stvarati
... zar ti i ova pretpostavka koju si napisao ne zvuči nelogično?zlokruhovic wrote:savršeno biće čim hoće stvarati znači da mu nešto fali ,
ako sam te dobro razumio (a ispravi me ako griješim), veći stepen nesavršenosti, znači veći stepen stvaranja...ili da to prenesemo na neki praktičan primjer...bosansi kao "nesavršeniji" u odnosu na japance, nijemce i sl imaju veci i bolji stepen stvaranja?zlokruhovic wrote: Samo čovek i još neka živa bića mogu nešto stvarati upravo zato što su nesavrešeni i imaju nedostataka , pa iz tih razloga i stvaraju.
Evo, priznajem, nisam u stanjuzlokruhovic wrote:demantuj me svojim protivargumetnima , ili nisi u stanju pa ćeš mi reći samo da lupetam?!
-
klmnopq
#199 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
onda ne gubi vrijeme sa mnomanimals wrote:Normalno da nisam, ..da sam savrsen, ne bi se smarao sa tobom..vec bi stvarao savrseni svijet..klmnopq wrote:bez ljutnje, ali za tebe mi je jasno da nisi savršen...kažeš da me drugi put pitaš to što si napisao...iskreno...ja nisam vidio da si prije postavio to pitanjeanimals wrote:Ja tebe drugi put pitam, gdje to postoje savrsena bica..objasni to..dokazi, ili nemoj da tvrdis nesto za sto nema podloge..
kako se ono kaze..kalifat..
-
kerima1
#200 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Dusa da je bila ili razum je dokazivo time sto iste nestaje prilikom umiranja.Rekla sam vec kod umiranja necega nastaje nesto drugo,primjer raspadanjem covjeka,zivotinje,biljke u zemlji ili na zemlji nastaje nesto drugo ili u svemiru nestanu pojedine planete,ali nastaju neke druge,znaci sve se samo obnavlja nema potpunog nestajanja.ma de bjezi neces me razumiti pustimo se ovogazlokruhovic wrote:Kerimo aj malo razmisli i gledaj šta pišeš.kerima1 wrote:Mi samo pripadamo Bogu,dio smo njegove cjeline,primjer duha ili duse u nama ili nevidljivog razuma.Nista ne nestaje na zemlji ni nebu sve se samo rastvara u nesto drugo.A,otkad smo mi to ne znamo,samo da sve navodi na misao da se sve nastavlja smrcu se ne prekida zivot.Ne more bit' nikako.
Moraš svoj stav i dokazati i argumentovati a ne na puki način ga deklamovati jer u tom slučaju ovo nije rasprava već propoved , a to onda nema smisla ako se ovo zove forum.
Šta znači ovo pripadamo bogu?? , kako to pripadamo i kakva celina?? , jel postoji neki račun,formular?? , koja duša?? , aj dokaži da postoji duša??
Smrću se i tekako prekida život jer ova planeta prvo bila bez ikakvog života, pa je onda doživela kataklizme kad je sav živi svet ošo u milikliz , a da ne govorim o tome da je već 99% živih vrsta izumrlo posle.
Gde je tu bog i delovi njegove celine ako postoji izumiranje??