Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
animals

#176 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by animals »

kerima1 wrote:
Ne more bit' nikako.

Ako smo svi bog onda nismo stvoreni već postojimo oduvek i sve postoji oduvek , a poenta pojma boga o kojem pričamo već vekovima je upravo zbog njegovog stvaranja.

Mi ne možemo spoznati "istinu" jer istina ne postoji onako kako je zamišljamo u smislu sveprisutnosti i večnosti , jer mi ne možemo pojmiti večnost niti ništavilo s'obzirom da smo smrtni.
Mi samo pripadamo Bogu,dio smo njegove cjeline,primjer duha ili duse u nama ili nevidljivog razuma.Nista ne nestaje na zemlji ni nebu sve se samo rastvara u nesto drugo.A,otkad smo mi to ne znamo,samo da sve navodi na misao da se sve nastavlja smrcu se ne prekida zivot.
A kome pripadaju oni odpadi ljudski, koji ima otprilike trecina covjecanstva..
vatrogasac

#177 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by vatrogasac »

animals wrote:
Towelie wrote:Ne stoji nikako ovo da smo svi Bog, Stvoritelj nije isto sto i stvorenja.
A jel on musliman ili krscanin
Ups....antropomorfizam.
zlokruhovic

#178 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by zlokruhovic »

kerima1 wrote:
Ne more bit' nikako.

Ako smo svi bog onda nismo stvoreni već postojimo oduvek i sve postoji oduvek , a poenta pojma boga o kojem pričamo već vekovima je upravo zbog njegovog stvaranja.

Mi ne možemo spoznati "istinu" jer istina ne postoji onako kako je zamišljamo u smislu sveprisutnosti i večnosti , jer mi ne možemo pojmiti večnost niti ništavilo s'obzirom da smo smrtni.
Mi samo pripadamo Bogu,dio smo njegove cjeline,primjer duha ili duse u nama ili nevidljivog razuma.Nista ne nestaje na zemlji ni nebu sve se samo rastvara u nesto drugo.A,otkad smo mi to ne znamo,samo da sve navodi na misao da se sve nastavlja smrcu se ne prekida zivot.
Kerimo aj malo razmisli i gledaj šta pišeš.

Moraš svoj stav i dokazati i argumentovati a ne na puki način ga deklamovati jer u tom slučaju ovo nije rasprava već propoved , a to onda nema smisla ako se ovo zove forum.
Šta znači ovo pripadamo bogu?? , kako to pripadamo i kakva celina?? , jel postoji neki račun,formular?? , koja duša?? , aj dokaži da postoji duša??

Smrću se i tekako prekida život jer ova planeta prvo bila bez ikakvog života, pa je onda doživela kataklizme kad je sav živi svet ošo u milikliz , a da ne govorim o tome da je već 99% živih vrsta izumrlo posle.
Gde je tu bog i delovi njegove celine ako postoji izumiranje??
Towelie

#179 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by Towelie »

Pa objasni svoje misli , a ne tu rokneš "Tako je i gotovo".

Obrazloži ili nemoj učestovovati u raspravi , jer ako tako samo lupamo svoje parole bez argumenata i dokaza onda ovo više nije forum.
Nisam mislio da uopste ima potrebe da objasnjavam ovako jednostavnu stvar. Islam se temelji na cistom monoteizmu, cinjenici da postoji samo jedan Bog, a ne na panteizmu ili drugim iskrivljenim tumacenjima tevhida.
Uostalom, dovoljna je sura Ihlas
Reci: "On je Allah - jedan! (Al-Ihlas, 1).
Ne moze Bog da ima religioznu pripadnost, to je svojstveno samo ljudima. Ali, kod Njega je jedina priznata vera Islam
. "A kod Allaha je jedino ispravna vjera, Islam..." ( Ali Imran 19 ).
animals

#180 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by animals »

Towelie wrote:

Obrazloži ili nemoj učestovovati u raspravi , jer ako tako samo lupamo svoje parole bez argumenata i dokaza onda ovo više nije forum.
Nisam mislio da uopste ima potrebe da objasnjavam ovako jednostavnu stvar. Islam se temelji na cistom monoteizmu, cinjenici da postoji samo jedan Bog, a ne na panteizmu ili drugim iskrivljenim tumacenjima tevhida.
Ne moze Bog da ima religioznu pripadnost, to je svojstveno samo ljudima. Ali, kod Njega je jedina priznata vera Islam
Nemoj ti vise odgovarati..imas 5+..samo da se ne javljas :D
zlokruhovic

#181 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by zlokruhovic »

Towelie wrote:

Čuj ne moraš da objašnjavaš?? :roll: , pa kao nešto tvrdiš onda daj argumente i dokaze za to.

Kerima je rekla da smo svi mi bog i deo njega , ti kažeš da nismo nego da smo stvoreni od njega , a on je svemoguć i sveprisutan , jel tako??
Ako tako tvrdiš onda tvoj taj bog nije savršen jer u tom slučaju ne bi stvarao išta , jer šta će savrešnom biću ikakvo stvaranje kad je savršen sam po sebi.
znači ako je tvoj bog išta stviro on ne može biti svemoguć i savršen jer samo nesavršena bića mogu nešto stvarati u skaldu sasvoji mogućnostima i nedostacima , kao ljudi na primer.
klmnopq

#182 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by klmnopq »

zlokruhovic wrote:... samo nesavršena bića mogu nešto stvarati ...

:-) :-)
Towelie

#183 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by Towelie »

Čuj ne moraš da objašnjavaš?? :roll: , pa kao nešto tvrdiš onda daj argumente i dokaze za to.

Kerima je rekla da smo svi mi bog i deo njega , ti kažeš da nismo nego da smo stvoreni od njega , a on je svemoguć i sveprisutan , jel tako??
Ako tako tvrdiš onda tvoj taj bog nije savršen jer u tom slučaju ne bi stvarao išta , jer šta će savrešnom biću ikakvo stvaranje kad je savršen sam po sebi.
znači ako je tvoj bog išta stviro on ne može biti svemoguć i savršen jer samo nesavršena bića mogu nešto stvarati u skaldu sasvoji mogućnostima i nedostacima , kao ljudi na primer.
I ateisti pinokija za trku imaju. :lol:
zlokruhovic

#184 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by zlokruhovic »

Znači nema odgovora , samo pošalice u vidu 2 reči i smajliji , taman koliki im je moralni i ntelektualni kapacitet. :-)
zlokruhovic

#185 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by zlokruhovic »

Towelie wrote:

I ateisti pinokija za trku imaju. :lol:
Ajda demantuj me?? , ako nisi u stanju onda molio bih te da mi ne repliciraš jer ja tvoje postove čitam i svaki tvoj stav analiziram i dajem odgovor na njega , a ti to ne radiš.
klmnopq

#186 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by klmnopq »

zlokruhovic wrote:Znači nema odgovora , samo pošalice u vidu 2 reči i smajliji , taman koliki im je moralni i ntelektualni kapacitet. :-)

sam si sebe diskvalifikovao intelektualnim kapacitetom ... cuj samo nesavrsena bica mogu nesto stvarati :-) :-) :-)
klmnopq

#187 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by klmnopq »

zlokruhovic wrote:Ajda demantuj me?? , ako nisi u stanju onda molio bih te da mi ne repliciraš jer ja tvoje postove čitam i svaki tvoj stav analiziram i dajem odgovor na njega , a ti to ne radiš.
pa objasni svoj stav....kako to da samo nesavrseno bice moze nesto stvarati :-) :-) samo lupas ko maksim po diviziji :D i to bi trebao biti neki primjer inteligencije :D
animals

#188 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by animals »

klmnopq wrote:
zlokruhovic wrote:Znači nema odgovora , samo pošalice u vidu 2 reči i smajliji , taman koliki im je moralni i ntelektualni kapacitet. :-)

sam si sebe diskvalifikovao intelektualnim kapacitetom ... cuj samo nesavrsena bica mogu nesto stvarati :-) :-) :-)
A ima i savrseni..nisam to znao..
klmnopq

#189 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by klmnopq »

animals wrote:
klmnopq wrote:

A ima i savrseni..nisam to znao..
to već nije moj problem :D
zlokruhovic

#190 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by zlokruhovic »

klmnopq wrote:

Objasnio sam svoj stav po tom pitanju , a ti mi sečeš postove i referišeš se naono što ti odgovara.

Hoćeš još jednom da ti pojasnim ili ćeš pročitati predhodni post u celini gde sam objasnio taj moj stav??

Napiši ti tvoj stav sa argumentima , a ne ovde da pišeš tipa "Nemaš pojma" i kao tima si nekog kurca poentirao. :roll:
klmnopq

#191 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by klmnopq »

...
Last edited by klmnopq on 27/07/2014 22:31, edited 1 time in total.
klmnopq

#192 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by klmnopq »

zlokruhovic wrote:Objasnio sam svoj stav po tom pitanju , a ti mi sečeš postove i referišeš se naono što ti odgovara.

Hoćeš još jednom da ti pojasnim ili ćeš pročitati predhodni post u celini gde sam objasnio taj moj stav??

Napiši ti tvoj stav sa argumentima , a ne ovde da pišeš tipa "Nemaš pojma" i kao tima si nekog kurca poentirao. :roll:

čovječe, napišeš da samo nesavršeno biće može nešto stvarati :-) ...i nakon par čitanja tebi još uvijek treba objašnjenje :D
ako samostalno ne možeš da shvatiš da si lupio kao maksim po diviziji, onda ja zaista ne znam sta da ti kazem :D
animals

#193 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by animals »

klmnopq wrote:
zlokruhovic wrote:Objasnio sam svoj stav po tom pitanju , a ti mi sečeš postove i referišeš se naono što ti odgovara.

čovječe, napišeš da samo nesavršeno biće može nešto stvarati :-) ...i nakon par čitanja tebi još uvijek treba objašnjenje :D
ako samostalno ne možeš da shvatiš da si lupio kao maksim po diviziji, onda ja zaista ne znam sta da ti kazem :D

Ja tebe drugi put pitam, gdje to postoje savrsena bica..objasni to..dokazi, ili nemoj da tvrdis nesto za sto nema podloge..
zlokruhovic

#194 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by zlokruhovic »

klmnopq wrote:

Napisao sam da ako je bog savrešno biće i svemoguće onda nemože stvarati jer on je SVE , savršeno biće čim hoće stvarati znači da mu nešto fali , a ako mu fali to znači da nije savrešno.
Samo čovek i još neka živa bića mogu nešto stvarati upravo zato što su nesavrešeni i imaju nedostataka , pa iz tih razloga i stvaraju.

Aj sad reci šta ti nije jasmno i demantuj me svojim protivargumetnima , ili nisi u stanju pa ćeš mi reći samo da lupetam?! :roll:
klmnopq

#195 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by klmnopq »

animals wrote:Ja tebe drugi put pitam, gdje to postoje savrsena bica..objasni to..dokazi, ili nemoj da tvrdis nesto za sto nema podloge..
bez ljutnje, ali za tebe mi je jasno da nisi savršen...kažeš da me drugi put pitaš to što si napisao...iskreno...ja nisam vidio da si prije postavio to pitanje :D
zlokruhovic

#196 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by zlokruhovic »

Ja odustajem od ovog provokatorskog klipana , neću da trošim energiju na budalesanje priglupih inadžija.
animals

#197 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by animals »

klmnopq wrote:
animals wrote:Ja tebe drugi put pitam, gdje to postoje savrsena bica..objasni to..dokazi, ili nemoj da tvrdis nesto za sto nema podloge..
bez ljutnje, ali za tebe mi je jasno da nisi savršen...kažeš da me drugi put pitaš to što si napisao...iskreno...ja nisam vidio da si prije postavio to pitanje :D
Normalno da nisam, ..da sam savrsen, ne bi se smarao sa tobom..vec bi stvarao savrseni svijet..
kako se ono kaze..kalifat..
klmnopq

#198 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by klmnopq »

zlokruhovic wrote: Napisao sam da ako je bog savrešno biće i svemoguće onda nemože stvarati
budi iskren...zar tebi ova pretpostavka koju si napisao ne zvuči nelogično...ali budi fer i reci iskreno :D
zlokruhovic wrote:savršeno biće čim hoće stvarati znači da mu nešto fali ,
... zar ti i ova pretpostavka koju si napisao ne zvuči nelogično? :D
zlokruhovic wrote: Samo čovek i još neka živa bića mogu nešto stvarati upravo zato što su nesavrešeni i imaju nedostataka , pa iz tih razloga i stvaraju.
ako sam te dobro razumio (a ispravi me ako griješim), veći stepen nesavršenosti, znači veći stepen stvaranja...ili da to prenesemo na neki praktičan primjer...bosansi kao "nesavršeniji" u odnosu na japance, nijemce i sl imaju veci i bolji stepen stvaranja? :-) ...ili je obratno? :D
zlokruhovic wrote:demantuj me svojim protivargumetnima , ili nisi u stanju pa ćeš mi reći samo da lupetam?! :roll:
Evo, priznajem, nisam u stanju :D a tvoje pisanje, je na inteletulano zadivljujućem nivou :thumbup:
klmnopq

#199 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by klmnopq »

animals wrote:
klmnopq wrote:
Normalno da nisam, ..da sam savrsen, ne bi se smarao sa tobom..vec bi stvarao savrseni svijet..
kako se ono kaze..kalifat..
onda ne gubi vrijeme sa mnom :D kreni sa stvaranjem :D kreni od šarafa :-) ...stvori barem njega za početak :-) ...pa znaš kako se kaže, korak po korak :D
kerima1

#200 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by kerima1 »

zlokruhovic wrote:
kerima1 wrote:
Ne more bit' nikako.

Kerimo aj malo razmisli i gledaj šta pišeš.

Moraš svoj stav i dokazati i argumentovati a ne na puki način ga deklamovati jer u tom slučaju ovo nije rasprava već propoved , a to onda nema smisla ako se ovo zove forum.
Šta znači ovo pripadamo bogu?? , kako to pripadamo i kakva celina?? , jel postoji neki račun,formular?? , koja duša?? , aj dokaži da postoji duša??

Smrću se i tekako prekida život jer ova planeta prvo bila bez ikakvog života, pa je onda doživela kataklizme kad je sav živi svet ošo u milikliz , a da ne govorim o tome da je već 99% živih vrsta izumrlo posle.
Gde je tu bog i delovi njegove celine ako postoji izumiranje??
Dusa da je bila ili razum je dokazivo time sto iste nestaje prilikom umiranja.Rekla sam vec kod umiranja necega nastaje nesto drugo,primjer raspadanjem covjeka,zivotinje,biljke u zemlji ili na zemlji nastaje nesto drugo ili u svemiru nestanu pojedine planete,ali nastaju neke druge,znaci sve se samo obnavlja nema potpunog nestajanja.ma de bjezi neces me razumiti pustimo se ovoga :D
Post Reply