Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili ateis
- lua
#176 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Ne smatram da je iko bolji ili gori čovjek činjenicom da vjeruje ili ne vjeruje u Boga. To sve zavisi od milion drugih faktora koji te na kraju kroje k'o karakter. A ako si čmar, ti si čmar, sve i da na džumu svakog petka letiš kao opuren. Razumijem momka koji je zbog svojih roditelja odlučio otići na Bajram namaz. To meni govori da je jako fin, obzirom da se brine za emocije drugih oko sebe, makar to značilo i da će se on morati posrati na svoje stavove. Prema tome, ne znam šta je @animals htio reći, ali ljudi su više od vjernika i nevjernika.
- lua
#177 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Kakva je ovo nebuloza bog te vidio. SDA, džemat, mijadža i bit ćeš viša kasta? Hajde ne seri.MJAU - da wrote: Nije briga roditelja samo to što si "skrenuo" s puta na koji su te navodili, nego prilično i strah da nećeš biti dio "džemata", a to je realno ovdje važno, druženja, džamije i tako to, drugim riječima poznanstva, interesi...
- insomnia78
#178 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Ma lupa frajer, ispade da se sve vrti oko dzematalua wrote:Kakva je ovo nebuloza bog te vidio. SDA, džemat, mijadža i bit ćeš viša kasta? Hajde ne seri.MJAU - da wrote: Nije briga roditelja samo to što si "skrenuo" s puta na koji su te navodili, nego prilično i strah da nećeš biti dio "džemata", a to je realno ovdje važno, druženja, džamije i tako to, drugim riječima poznanstva, interesi...
A jesi mozda razmislj'o da je roditelje strah sto misle da ce tako drito u dzehenem?
- lua
#179 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Eto lafo džemat će ti donijeti viši status. Đe si Harvard univerzitet. Joj što ne mogu gluposti više čitati mozak mi atrofira.
- MJAU - da
#180 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Eto nek ti ne lupaš. Pročitaj još jednom umjesto da misionariš.insomnia78 wrote:Ma lupa frajer, ispade da se sve vrti oko dzematalua wrote:Kakva je ovo nebuloza bog te vidio. SDA, džemat, mijadža i bit ćeš viša kasta? Hajde ne seri.MJAU - da wrote: Nije briga roditelja samo to što si "skrenuo" s puta na koji su te navodili, nego prilično i strah da nećeš biti dio "džemata", a to je realno ovdje važno, druženja, džamije i tako to, drugim riječima poznanstva, interesi...
A jesi mozda razmislj'o da je roditelje strah sto misle da ce tako drito u dzehenem?
- insomnia78
#181 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Kudikamo se vise poslovnih upoznavanja i prilika srece po kafanamaMJAU - da wrote:Eto nek ti ne lupaš. Pročitaj još jednom umjesto da misionariš.insomnia78 wrote:Ma lupa frajer, ispade da se sve vrti oko dzematalua wrote: Kakva je ovo nebuloza bog te vidio. SDA, džemat, mijadža i bit ćeš viša kasta? Hajde ne seri.
A najprije moras poznavati pravi krug ljudi, moRes ti ne izlaziti iz dzamije il iz kafane ako nisi u krugovima dje se vrti para i poslovi dzaba ti je a tu se ne upada tek tako
- _mufljuz_
- lua
#183 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Šta se pališ? Hoću imat' problem s cijelim džematom što te diram?MJAU - da wrote: Eto nek ti ne lupaš. Pročitaj još jednom umjesto da misionariš.
- _mufljuz_
- lua
#185 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
_mufljuz_ wrote:

-
Cybernetic
#186 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 01:48, edited 1 time in total.
-
broj dva
#187 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
-------animals wrote:E to je vec zaslijepljenost..nesto slicno, kao kad sin ozeni curu druge religije, ili crnkinju, ne daj boze..Cybernetic wrote:Ja nisam rekao da je on bolji covjek od svojih roditelja vjernika zato sto je ateist nego zato sto su oni za njega na prvom mjestu roditelji. No oni izgleda njega kao sina priznaju samo pod uslovom da je musliman.
jer slijepo sljediti religiju, postajes slijepac, iz kojeg se moze izroditi, sovinista, fasista i sta sve ne jos..
Ozenih crkinju. Niko mi ni ruznu rjec ne rece, ni ruzan pogled uputi. Mislim da su ipak nasi ljudi (i ateisti i vjernici) malo tolerantniji nego sto se na prvi pogled cini...
- Raigor Stonehoof
#188 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Ma lako je tako, vidio bi price da ti se sestra uda za crnca 
-
broj dva
#189 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
-----Raigor Stonehoof wrote:Ma lako je tako, vidio bi price da ti se sestra uda za crnca
Hmm vrlo moguce, osim ako je neka poznata pevaljka tipa Chris Brown, onda sumnjam da bi joj iko zamjerio
-
L u c i f e r
#190 Re: Odg: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik
Tako je.iz zadnje klupe wrote:i eto ja idem sutra na bajram namaz radi mira sa familijom, osjecam se tako posrano, inace to sto me je mati vec nekoliko dana prije bajrama podsjecala na dzamiju, konacno je skontala ili naslucuje, ali je odlucila da samu sebe laze, jer kakav je vjerski fanatik, to bi je bacilo u trajni šok da joj saspem u lice šta u stvari mislim....
Sad ce neko reci, jesi nula, pa zar se ne znas izboriti za sebe u tvojim godinama, ne radi se o tome, ako njima to toliko znaci, a ako cu im u suprotnom zagorcati praznik kojem se toliko raduju, treba znati izvagati za sta vrijedi nekad pogaziti svoje principe, pokunicu se, haj'd to je deset minuta, cudno se osjecam, odrastao sam covjek, i jasno mi je da se sa mnom emocionalno manipulise, ali kad napravim cost-benefit analizu sta bi dobio ili izgubio da to jednom sa njima zavijeka razcistim, znajuci njih kakvi su, vise stete, jedino moj ego raste, eto kao izborio sam se za svoja stanovišta, ali cijena bi bila prevelika...
-
sour cherry
#191 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Eh,koliko je takvih u safovima bilo 
-
L u c i f e r
#192 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Većina.sour cherry wrote:Eh,koliko je takvih u safovima bilo
-
rekla-kazala
#193 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Ja sam par godina apstinirao iako su mi roditelji stalno podsjećali a trebam ići napominjući mi u koje je vrijeme bajram namaz.
Sad, kad su odustali,... sad sam išao, logikom da sam spreman da podnesem tu žrtvu
za duševni mir roditelja.
Sad, kad su odustali,... sad sam išao, logikom da sam spreman da podnesem tu žrtvu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#194 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
možda nije mjesto
možda niš i ne znači
ali gledam neku noć dokumentarac o SF autorima čije su ideje postale stvarnost... prophets of sf
i uglavnom posljednja epizoda SILA... đerđa lukaša
Star wars
kaže neki amerikanac a vidljivo da je japanskog porijekla
1977. kad je izašao SW
mi fizičari smo se smijali toj sili... kakva sila u svemiru svijet je sastavljen od atoma
i dodaje danas
čitava paleta nobelovih nagrada čeka mlade naučnike koji će objasniti tu silu jer
ako sam dobro shvatio
samo 4% svemira oko nas je vidljivo i objašnjivo
a 96% nevidljivo i neobjašnjivo
zapravo i ne znam što sam ovo napisao
hoću reći sve teče
panta bruji
proces odlijevanja od religije roditelja nije konačan... možda se ponovo slijete u istu rijeku ne treba biti oštar prema svojima
možda niš i ne znači
ali gledam neku noć dokumentarac o SF autorima čije su ideje postale stvarnost... prophets of sf
i uglavnom posljednja epizoda SILA... đerđa lukaša
kaže neki amerikanac a vidljivo da je japanskog porijekla
1977. kad je izašao SW
mi fizičari smo se smijali toj sili... kakva sila u svemiru svijet je sastavljen od atoma
i dodaje danas
čitava paleta nobelovih nagrada čeka mlade naučnike koji će objasniti tu silu jer
ako sam dobro shvatio
samo 4% svemira oko nas je vidljivo i objašnjivo
a 96% nevidljivo i neobjašnjivo
zapravo i ne znam što sam ovo napisao
-
palestinka
#195 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Black swan wrote:dobro postiranjeanimals wrote:Poenta je da se ne postaje bolji covjek,ako odes u ateiste ili postanes agnostik..
ti ostajes isti, jer ne mozes pobjeci od sebe i svoji korijena..moras teziti da postanes boljim covjekom, bez obzira jesi li vjernik, ateist ili nesto trece..
isto kao što nisi bolji čovjek ako si siromašan i nemaš hljeba jesti
za razliku od bogataša za koje se redovito misli da su lošiji ljudi samo zato što imaju pare
Last edited by palestinka on 06/02/2016 17:20, edited 1 time in total.
- Jack Be Nimble
#196 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Pitali me sto vise ne idem u dzamiju i kazao da sam prestao vjerovati da ima neki bog ili da smo nastali zbog tog nekog boga. Oni rekli haj OK. Odem ja jos u dzamiju, postim ponekada, ali to je vise onako reda radi. Mislim da je fino vjerovati u bilo sto samo ne uzimam rijec Kurana kao neki zakon ili pravilo. Rijec nauke da, ali vjere ne.
-
Santi
#197 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Kada sam postala agnostik, rekla sam im i nije im smetalo. Zatim, kad sam postala ateista, isto je bilo.
-
Bujrum majstore
#198 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Halali al' kojom logikom se vodis i o cemu razmisljas kad ides u dzamiju i postisJack Be Nimble wrote:Pitali me sto vise ne idem u dzamiju i kazao da sam prestao vjerovati da ima neki bog ili da smo nastali zbog tog nekog boga. Oni rekli haj OK. Odem ja jos u dzamiju, postim ponekada, ali to je vise onako reda radi. Mislim da je fino vjerovati u bilo sto samo ne uzimam rijec Kurana kao neki zakon ili pravilo. Rijec nauke da, ali vjere ne.
a ne uzimas rijec Kurana kao pravilo ili zakon?
To je neki upgrade kod tebe, respect.
-
Cybernetic
#199 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 01:53, edited 1 time in total.
- Jack Be Nimble
#200 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a
Ne vjerujem da ima bog ili da je bog napravio nas i sve oko nas. Ali eto nekako vjerujem da ljudi moraju u nesto vjerovati reda radi da bi nasli nekog mira u sebi. Raja zovne haj os na dzumu i odem. Vec na jednoj temi rekao kada odem sa prijateljima u dzamiju/crkvu fino mi je vidjeti te ljude koji stvarno vjeruju i nadju neki mir u tome svemu. Postujem njihovo vjerovanje. A takodjer nakon dzume se uvijek ode na kafu, a ako se pojavis na kafi a nisi bio na dzumi onda ti placas. Pa sad ti vidi hos ti klanjat ili neces.Cybernetic wrote:Znaci, recimo, odrekao si se alkohola, ali odes ponekad u kafanu i popijes koju ljutu reda radi.Jack Be Nimble wrote:Pitali me sto vise ne idem u dzamiju i kazao da sam prestao vjerovati da ima neki bog ili da smo nastali zbog tog nekog boga. Oni rekli haj OK. Odem ja jos u dzamiju, postim ponekada, ali to je vise onako reda radi. Mislim da je fino vjerovati u bilo sto samo ne uzimam rijec Kurana kao neki zakon ili pravilo. Rijec nauke da, ali vjere ne.![]()
Nije mi ova tvoja logika nimalo jasna. Ne vjerujes ali praktikujes neke od vjerskih rituala. Nemoj me pogresno shvatiti, jer te ne ismijavam. Samo me zanima kako to sve spajas. Cuo sam za jos cudnije stvari kao npr. svecenike koji jos uvijek propovijedaju, ali otvoreno kazu da ne vjeruju. Sta ovaj postmodernizam uradi od ljudi.
Kada crna macka prijedje ti preko puta ti moras da pljunes tri puta ili tako neke cake. Nema to veze sa zivotom, ali eto navika pa i dalje nastavis da radis reda radi.