prsten, papir, pa zajednicki zivot
a nisam ni za tu varijantu da letim i cim nadjem posao. treba se prvo malo roditeljima oduziti, pomoci im da vrate kredite, da i oni malo uzivaju, ako nista - po stare dane..
bogme ce da se otegne, meshcini
kako rekoh sve to skontas tek kad krenes zivjeti s nekimp206 wrote:da... a danas dosta raje gleda da npr. opremi čitav sprat pa tek onda da se uzmu... slađe je zajedno, tako su radili i naši roditelji, većina ih je imala samo jednu sobu opremljenu...Ma.Le.Na wrote:zalosno je sto tek kad krenes zajednicki zivjeti s nekim vidis koliko malo ti je potrebno i kako se sve moze..
e upravo to, umjesto da ja malo finansijski pomognem mami, treba od nje da trazim pare?lavorpunvode wrote:
a nisam ni za tu varijantu da letim i cim nadjem posao. treba se prvo malo roditeljima oduziti, pomoci im da vrate kredite, da i oni malo uzivaju, ako nista - po stare dane..
bogme ce da se otegne, meshcini
+1Ma.Le.Na wrote:zalosno je sto tek kad krenes zajednicki zivjeti s nekim vidis koliko malo ti je potrebno i kako se sve moze..
Dozer wrote:Hocemo pricati realno, bez kojekakvih gluposti i nategnutih primjera?
Dakle, V ima zavrsen faks (ne znam koji, a i nebitno je), i sada trazi posao, a ima 25 godina. Momak (ne znam koliko godina ima i kolika mu je plata, a ovaj drugi podatak bi valjao radi planiranja, pa ako V hoce da kaze, neka kaze) ima posao, ali nema faks, na koji zeli da se vrati i da ga zavrsi.
E sad... V ganja posao, sto je sasvim OK i normalno. A evo kako to danas ide, i ovo je zaista realno - V sutra nalazi posao, pocinje raditi probno na par mjeseci (standardno 3-6). Za to vrijeme se u vezi nista ne mijenja jer ona jos uvijek nema nikakvu garanciju da ce na tom poslu ostati. Prolaze ta 3, ili 6 mjeseci, svejedno, i V dobija ugovor na godinu dana (uzecemo da se nije zaposlila na drzavnu sisu).
U vezi se i dalje nista ne mijenja jer se V sada boji da ostane trudna posto joj je to prvo radno mjesto, prvi ugovor i prva godina, i, sasvim logicno, trudi se da se pokaze i dokaze na tom poslu kako bi ga zadrzala. Samim tim, trudnicko bolovanje ne dolazi u obzir jer poslodavac (privatnik, tako smo rekli), jednostavno ne zeli zadrzati novu radnicu koja jos nije ni pocela raditi kako treba, a vec ode na trudnicko. I ovo je, koliko god zvucalo nepravedno, sadisticki, nisko, pokvareno ili kako vec, ipak - legitimno. Covjeku treba radnica, dao je sansu, i tu sansu sad ne treba prokockati.
I prolazi ta jedna godina, a vjerovatnije 1,5. Tokom nje mozda se desilo vjencanje ili ne, ali zajednicki pocetak zivota jeste. V je sretna radi tog zajednickog zivota, naravno, i oni uzivaju. Ali, djece jos nema jer se cuva radno mjesto, a ni finansijska situacija jos nije potpuno zadovoljavajuca. A njoj je sad vec skoro 27, ako ne i vise.
Prosla je ta prva godina, V se dokazala i dobije novi ugovor. Sad je vec sigurna da ce tu ostati i narednih par godina i moze se krenuti s pravljenjem djeteta.
Ali, sad on ima problem jer finansira faks koji je nastavio i finansijska situacija nije najsjanija da bi u nju doslo dijete, pa se odlucuju da sacekaju jos tu godinu-dvije dok on zavrsi faks, a i dok se jos malo skuce.
V je to malo krivo, ali dobro... pristaje na to (svjesna je onog bio tik-tak).
I tako, tuc-muc, njoj je haman 30, ili jeste 30, i konacno krecu "u lov" na dijete.
Nazalost, u dosta slucajeva se tada desava, da li radi silne zelje ili ko zna cega, da dolazi do teskoca u postizanju trudnoce (pogotovo ako je ona koristila neke kontracepcijske pilule, jer nakon njih se u vecini slucajeva na dijete ceka i po 2-3 godine, dok se organizam povrati na svoje prirodno stanje i "shvati" da opet moze proizvoditi jajne celije).
I, sta se dobilo na kraju? Sa svojih 25 danas, V je "potrosila" dodatnih 4-5 godina na raznorazna cekanja da se situacija poslozi (a danas ne postoji ama bas nikakva garancija da ce se situacija za 3-4-5 godina posloziti kako se zeli), i onda se krenulo u ono u sta se, u stvari, trebalo krenuti puno ranije, pa cak i sa jednom platom.
Mislim da je puno bolje krenuti zajedno i sa tom jednom platom, pa ganjati posao za V i sacekati sa nastavkom faksa na njega, nego da se ceka da se ama bas sve poslozi. Ali, to je samo moje skromno misljenje...
konkurencija je cudoDozer wrote:I on te, ako si zeMsko, nakon 2-3-4 godine sutne jer je naisla neka nova, mlada i atraktivnija hunterica na lovatora![]()
Takve informacije ne dijelim ni sa kim a kamo li na forumuDozer wrote:@V
Jer vec sad vrlo dobro znas da to jeste tako. Ako ne u bobu, a ono vrlo, vrlo blizu
Kolika mu je sad plata?
Vrlo tacno, a evo i zasto:madner wrote:Pa mozda cudno zvuci, ali ako imas dvoje djece vece su ti sanse kod poslodavca nego ako imas nula.
Ih koliko se love moze izmust za 2-3-4 godine, o podjeli imovine da ne govorimDozer wrote:I on te, ako si zeMsko, nakon 2-3-4 godine sutne jer je naisla neka nova, mladja i atraktivnija hunterica na lovatora![]()
Cekaj ba, a @madnerove 'iljade primanja i stotine kvadrata stambenog prostoraMa.Le.Na wrote:p206 wrote:da... a danas dosta raje gleda da npr. opremi čitav sprat pa tek onda da se uzmu... slađe je zajedno, tako su radili i naši roditelji, većina ih je imala samo jednu sobu opremljenu...Ma.Le.Na wrote:zalosno je sto tek kad krenes zajednicki zivjeti s nekim vidis koliko malo ti je potrebno i kako se sve moze..
ni sad nemam kompletan servis tanjira pa zivimocak i goste kadkad primimo
Znaci da, ipak, ima platu preko milje, ili milje i po, a mozda i vecu@VV
Takve informacije ne dijelim ni sa kim a kamo li na forumu
I ja sam istog misljenja,samo sam ja svoje proveo u praksu!Dozer wrote: I, sta se dobilo na kraju? Sa svojih 25 danas, V je "potrosila" dodatnih 4-5 godina na raznorazna cekanja da se situacija poslozi (a danas ne postoji ama bas nikakva garancija da ce se situacija za 3-4-5 godina posloziti kako se zeli), i onda se krenulo u ono u sta se, u stvari, trebalo krenuti puno ranije, pa cak i sa jednom platom.
Mislim da je puno bolje krenuti zajedno i sa tom jednom platom, pa ganjati posao za V i sacekati sa nastavkom faksa na njega, nego da se ceka da se ama bas sve poslozi. Ali, to je samo moje skromno misljenje...
Dozer wrote:Ja samo realan...
A ovo..Znaci da, ipak, ima platu preko milje, ili milje i po, a mozda i vecu@VV
Takve informacije ne dijelim ni sa kim a kamo li na forumu
A milja i po je sasvim dovoljno za start