ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
romeomoraprezivjeti

#176 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by romeomoraprezivjeti »

Romeo 80 wrote:I tako se opet vrtimo u krug. Tema o švedskim autima i njihovim prednostima i manama i odmah se nađe par seratora da zagađuje temu o švapskim kotrljalima i prodajnim statistikama! :D Prosto ne možeš na ovom podforumu otvoriti temu o nečemu što nije švapsko da se ko muhe na govno ne zalijepe kontraši da kontriraju. Da nije smiješno bilo bi tužno.

Nego ja kontam da na svoju krlju od Alfe zalijepim iznutra kakvu ivericu, pa da i ja imam premiJum, šta mislite?! :D
Mozes to komotno,a na pod stavis parket,hrastov?!:-D
citroen xm

#177 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Ne možeš jer nije Pasat. Ta iverica tek u Pasatu dobija dozu luksuza.

Inače da se nisam vozao i vozio jednu Oktaviju pomislio bih sada da je to neki ludi kvalitet unutrašnjosti. Ako ono važi kao neka kvalitetna i dobra unutrašnjost, onda je stvarno red da se zatvori ovaj podforum Auto i da više i ne postoji.
goran16v

#178 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

Romeo 80 wrote:I tako se opet vrtimo u krug. Tema o švedskim autima i njihovim prednostima i manama i odmah se nađe par seratora da zagađuje temu o švapskim kotrljalima i prodajnim statistikama! :D Prosto ne možeš na ovom podforumu otvoriti temu o nečemu što nije švapsko da se ko muhe na govno ne zalijepe kontraši da kontriraju. Da nije smiješno bilo bi tužno.

Nego ja kontam da na svoju krlju od Alfe zalijepim iznutra kakvu ivericu, pa da i ja imam premiJum, šta mislite?! :D
A sta cemo par dezurnih anti-VW seratora (i njihovih advokata) koji ce jednako tako zagaditi svaku temu pricom o glupanima koji kupuju VW?
citroen xm

#179 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Ovde glupane jedino ti spominješ. Ja vala nisam. A prvi ste koliko vidim u ovoj temi počeli vi da poredite Volvo sa VW-om i sličnim autima.
hostapler

#180 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by hostapler »

goran16v wrote:
hostapler wrote:Naravno,o mjenjanju turbina i dizni vec na 100k km na Skodama ni govora.
Da ne govorim koliko je Focus bolji za voziti od Octavie. Covjek bi reko da je trap na Focusu svjetlosnu godinu ispred. Ja ne vidim razlog da cijena Skode bude veca.
148.700 km na satu nista od pomenutog nije dirano, ukljucujuci i set kvacila, prije 2 dana bila na servisu, sve u najboljem redu a u pitanju je ozloglaseni 2,0 TDI.
Naravno ajmo malo bit internetski strucnjaci pa prepricavat' mahalske price koje si cuo od komsijinog tetica, e pa od njegovog daidze rodjaka kum koji je kupio Passata sa "143 553 km na satu i servisnom knjigom"!
Da ti ponovim, ja imam oba, Focusovo drzanje ceste jeste nejvjerovatno, ali ja itekako vidim zasto je Skoda skuplja. Dacu ti samo jedan detalj, tapencirunzi na Focusu su 100% plastika bez 1 cm2 tkanine ili neceg tapeciranog ili mekanog na sebi. Bolje materijale i vise kvalitete si imao na Fabiji Classic iz 2000. god!
Imamo kolegu sa foruma koji turbinu mjenja na 112k. Ti si svoju mozda spasio mjenjanjem ulja na pola intervala iako fabrika kaze da to nije potrebno na uber Skodi.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#181 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Romeo 80 »

goran16v wrote:

A sta cemo par dezurnih anti-VW seratora (i njihovih advokata) koji ce jednako tako zagaditi svaku temu pricom o glupanima koji kupuju VW?
Ma nemoj me pogrešno shvatiti. Ja se samo šprdam, ali sam fakat primijetio tu tendenciju da se svaka tema pokvari nečim što nema veze sa istom. Što se mene tiče nastavite. Ja vas uživam čitati! :-D
johntra

#182 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

goran16v wrote:
johntra wrote: Volvo je i dalje premium u istoj mjeri kao i Audi...tu sva priča počinje i završava...da je Audi danas premium u mjeri kao što su to Mercedes i BMW, ili barem kao što su te marke bile prije nekoliko godina, rekao bi ok, ali ovako, jako teško...
Kako ce biti premium i istoj mjeri kad je danas puno vise toga u Volvu uzeto iz Forda nego u Audiu iz VW-a, ne grupacije, nego modela?!?!?!
Kako bolan više? Platforma, većina motora, mjenjači? Kako je to malo VW-a u Audiju?
Sodom1

#183 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Sodom1 »

Maverick78 wrote:Kad smo već kod Švedskih automobila, niko da spomene Koenigsegg.

Koenigsegg Agera R

Image

Koenigsegg One:1 sa 1340HP :)

Image

Običnog CCX-a sam gledao u jednom salonu u Malmö-u, to je jedino mjesto gdje sam lično uspio dosada vidjeti Koenigsegg. Cijena je bila nešto oko 7.5 miliona kruna, što je oko 800.000 eura. Koliko li onda idu ove Agere R i S? :D Auto se pravi u Švedskoj, a skoro da ga i nema tu po putevima. Skromni švedi... zato dosta tih auta ode šeicima u Dubajiu :-D
A ovo onaj iz filma need for speed , ja mislio svabo :zzzz: :zzzz:
goran16v

#184 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
johntra wrote: Volvo je i dalje premium u istoj mjeri kao i Audi...tu sva priča počinje i završava...da je Audi danas premium u mjeri kao što su to Mercedes i BMW, ili barem kao što su te marke bile prije nekoliko godina, rekao bi ok, ali ovako, jako teško...
Kako ce biti premium i istoj mjeri kad je danas puno vise toga u Volvu uzeto iz Forda nego u Audiu iz VW-a, ne grupacije, nego modela?!?!?!
Kako bolan više? Platforma, većina motora, mjenjači? Kako je to malo VW-a u Audiju?
Tako lijepo, osim sto je VW stvorio Audia i sto je normalno da je sve u njemu VW-ovo, jednako kao sto je Toyotinu u Lexusu ili Nissanovo u Infinitiu, dok su komponente Forda u Volvu klasicna devalvacija brenda.
goran16v

#185 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

hostapler wrote:
goran16v wrote:
hostapler wrote:Naravno,o mjenjanju turbina i dizni vec na 100k km na Skodama ni govora.
Da ne govorim koliko je Focus bolji za voziti od Octavie. Covjek bi reko da je trap na Focusu svjetlosnu godinu ispred. Ja ne vidim razlog da cijena Skode bude veca.
148.700 km na satu nista od pomenutog nije dirano, ukljucujuci i set kvacila, prije 2 dana bila na servisu, sve u najboljem redu a u pitanju je ozloglaseni 2,0 TDI.
Naravno ajmo malo bit internetski strucnjaci pa prepricavat' mahalske price koje si cuo od komsijinog tetica, e pa od njegovog daidze rodjaka kum koji je kupio Passata sa "143 553 km na satu i servisnom knjigom"!
Da ti ponovim, ja imam oba, Focusovo drzanje ceste jeste nejvjerovatno, ali ja itekako vidim zasto je Skoda skuplja. Dacu ti samo jedan detalj, tapencirunzi na Focusu su 100% plastika bez 1 cm2 tkanine ili neceg tapeciranog ili mekanog na sebi. Bolje materijale i vise kvalitete si imao na Fabiji Classic iz 2000. god!
Imamo kolegu sa foruma koji turbinu mjenja na 112k. Ti si svoju mozda spasio mjenjanjem ulja na pola intervala iako fabrika kaze da to nije potrebno na uber Skodi.
I dalje upijanje i prepricavanje mahalskih prica...
goran16v

#186 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Ovde glupane jedino ti spominješ. Ja vala nisam. A prvi ste koliko vidim u ovoj temi počeli vi da poredite Volvo sa VW-om i sličnim autima.
Pa sa cime da ga poredim kad u strasnom Volvu imas prepakovanog Forda, mozda sa BMW-om ili Mercedesom?
goran16v

#187 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Ne možeš jer nije Pasat. Ta iverica tek u Pasatu dobija dozu luksuza.

Inače da se nisam vozao i vozio jednu Oktaviju pomislio bih sada da je to neki ludi kvalitet unutrašnjosti. Ako ono važi kao neka kvalitetna i dobra unutrašnjost, onda je stvarno red da se zatvori ovaj podforum Auto i da više i ne postoji.
Mozda Skoda nema vrhunsi kvalitet unutrasnjosti, ali kao neko ko ima oba, ti iz prve ruke tvrdim da je i takav daleko iznad Focusa i da se to ne moze otkriti povremenom ili jednom voznjom necijeg auta.
Ommadawn

#188 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ommadawn »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:Ovde glupane jedino ti spominješ. Ja vala nisam. A prvi ste koliko vidim u ovoj temi počeli vi da poredite Volvo sa VW-om i sličnim autima.
Pa sa cime da ga poredim kad u strasnom Volvu imas prepakovanog Forda, mozda sa BMW-om ili Mercedesom?
U Volvu prepakovan Ford?! Idi bwee...
citroen xm

#189 Re: Odg: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
Pa i Audi je prepakovani VW i šta sad? Samo nemoj po 10-ti put pričati ko je koga stvorio jer nema nikakve veze.
goran16v

#190 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

Ommadawn wrote:
goran16v wrote:
U Volvu prepakovan Ford?! Idi bwee...
Izuzmemo li platformu i mehaniku mozda i nije....
goran16v

#191 Re: Odg: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:
Pa i Audi je prepakovani VW i šta sad? Samo nemoj po 10-ti put pričati ko je koga stvorio jer nema nikakve veze.
Naravno da necu jer ocigledno ne razumijes vrlo jednostavnu koligku koliko je Volvo devalvirao koristeci, ne Fordovu tehnologiju, ili tehnologiju koju je Ford razvo namjenski samo za Volvo, nego tehnologiju Fordovih modela srednjeg cjenovnog razreda, gdje je tu i razlika i kolika!
citroen xm

#192 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Razumijem ja dobro. U jednom momentu su pali i nisu što su bili. Ali u istom momentu i Volvo i Audi koriste istu količinu tuđe mehanike. Dakle ili su oba takozvani premijum ili nisu. Ne možeš Audi uzdizat, a Volvo srozavati kada su u najmanju ruku isti. I ako uzmeš Volvo kao sinonim sigurnosti vidjećeš da su oni to i bili i ostali u svim vremenima. Dakle bez obzira na mehaniku radili su mnogo toga kako bi uvijek bili br.1 na polju sigurnosti.
goran16v

#193 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Razumijem ja dobro. U jednom momentu su pali i nisu što su bili. Ali u istom momentu i Volvo i Audi koriste istu količinu tuđe mehanike. Dakle ili su oba takozvani premijum ili nisu. Ne možeš Audi uzdizat, a Volvo srozavati kada su u najmanju ruku isti. I ako uzmeš Volvo kao sinonim sigurnosti vidjećeš da su oni to i bili i ostali u svim vremenima. Dakle bez obzira na mehaniku radili su mnogo toga kako bi uvijek bili br.1 na polju sigurnosti.
Da li ti mozes razumjeti da je jedan Volvo S60 prepakovani Mondeo sa svim osnovnim i manje osnovnim kompotentama mehanike, dok je u Audiju A4, za razliku od Passata, motor postavljen uzduzno i koliko drugih razlika izmedju tra dva auta to vuce za sobom i da to nije prepakuj Passata i prodaj ga pod Audi? Ako ti to nije dovoljno tu postoji jos jedan detalj da Audi ima vozila u klasi u kojoj VW nema vozila, znaci nije se moglo prepakivati.
citroen xm

#194 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Ne mogu razumjeti. Isti taj Volvo ima S80 u klasi u kojoj Ford nema predstavnika. Isti taj S60 ima bolje rezultate na polju sigurnosti od Mondea. Isti taj Volvo je sada razvio sopstvenu modularnu platformu za razliku od Audija čija se platforma u ogromnoj mjeri naslanja na VW-ovu platformu.
friskyoreo

#195 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by friskyoreo »

Udjoh da procitam koju o Volvu, jer su mi se vazda svidjali, napaceni narod opet o skodi, passatima... cccc :run:
goran16v

#196 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Ne mogu razumjeti. Isti taj Volvo ima S80 u klasi u kojoj Ford nema predstavnika. Isti taj S60 ima bolje rezultate na polju sigurnosti od Mondea. Isti taj Volvo je sada razvio sopstvenu modularnu platformu za razliku od Audija čija se platforma u ogromnoj mjeri naslanja na VW-ovu platformu.
Nisam iznenadjen da ne mozes, jer da mozes znao bi da se taj isti S80 kotrlja na Fordovoj EUCD platformi koju, gle cuda koriste Mondeo, S max i Galaxy. Kad smo kod nove platforme, jesi li siguran da je Volvo razvio, da nije gazda Geely toi uradio za njih?
romeomoraprezivjeti

#197 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by romeomoraprezivjeti »

Gorane, htio ti to priznati ili ne,volvo i audi su isto sranje.:-D
citroen xm

#198 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:Ne mogu razumjeti. Isti taj Volvo ima S80 u klasi u kojoj Ford nema predstavnika. Isti taj S60 ima bolje rezultate na polju sigurnosti od Mondea. Isti taj Volvo je sada razvio sopstvenu modularnu platformu za razliku od Audija čija se platforma u ogromnoj mjeri naslanja na VW-ovu platformu.
Nisam iznenadjen da ne mozes, jer da mozes znao bi da se taj isti S80 kotrlja na Fordovoj EUCD platformi koju, gle cuda koriste Mondeo, S max i Galaxy. Kad smo kod nove platforme, jesi li siguran da je Volvo razvio, da nije gazda Geely toi uradio za njih?
Nisam mislio na platformu već na klasu. Geely-jeve su samo pare, tako da pusti boga ti.

Ala vam udara na ponos kada se pomene švapsko u negativnom kontekstu. :D
goran16v

#199 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:
Nisam mislio na platformu već na klasu. Geely-jeve su samo pare, tako da pusti boga ti.

Ala vam udara na ponos kada se pomene švapsko u negativnom kontekstu. :D
Pa kakve veze ima klasa ako je sve u njoj Fordovo?
Meni nema sta da udara, problem je kad udaranje po svapskom postane opsesija i bolest, a jako je poznato sta je uzrok za to.
goran16v

#200 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

romeomoraprezivjeti wrote:Gorane, htio ti to priznati ili ne,volvo i audi su isto sranje.:-D
U prosjeku jesu, samo ne mogu ove kompleksaske price, Audi je prepakovani VW, a Volvo je premium marka...
Post Reply