Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#176 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

sherbett wrote:
patriot_1 wrote:Ne negiram,samo kažem da nije Židov iako Marija je!
Kako Bog može biti Židov?
Bog ne moze. Isus moze
Nek ti bude :-D
Ja mislim drugčije!
Imam pravo na svoje mišljenje,ča ne? ;-)
kerima1

#177 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by kerima1 »

Patriota jel' ti to ne vjerujes u pakao tj čistilište? :-D
patriot_1

#178 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

sherbett wrote:
patriot_1 wrote:Ispovjedam se jedino Bogu.Ni malu ni veliku Gospu ne slavim,poštujem Mariju Isusovu majku kao divan primjer vjere i povjerenja u Boga.Nema čistilišta,zašto bi vjerovao u nešto što ne postoji?Vjerujem da grijeha ima više od 7 i nijedan nije smrtni jer Bog svaki grijeh prašta ako se iskreno pokajemo!Sakramenata,,pa ja to tako ne zovem,poznato je da mi Baptisti imamo krštenje (i to odraslih) i Večeru Gospodnju(kako bi katolici rekli,euharistija).
Ok...s baptizmom nisam upoznata. Poznata mi je teologija rimokatolika.

Mozda se tu ne razumijemo
I meni je poznata,studirao sam katoličku bogosloviju 2 g. za vejroučitelja(iako bijah i tada protestant).Odem ponekad na Misu,nisam antikatolik,dobri katolici su moja braća u vjeri.Često sam išao na seminare pokojnog Fra Zvjezana Linića,to je bio pravi sluga Božji.A i par puta sam bio na seminari Tomislava Ivančića!
BTB
patriot_1

#179 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

kerima1 wrote:Patriota jel' ti to ne vjerujes u pakao tj čistilište? :-D
U pakao da,u čistilište ne!
kerima1

#180 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by kerima1 »

patriot_1 wrote:
Otkud Isusu bijes prema gresnicima i a ceh kazniti paklom,a opisujete ga kao pun ljubavi,milosti prema svima?
patriot_1

#181 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

Naravno...ali ovo nisu samo misljenja, teoloske rasprave moraju biti i argumentirane. Ponekad i logicke. Doduse, ne mozemo se sporazumjeti :)[/quote]
Ja sam argumentirao,logički,ti isto,nemožemo imati isto mišljenje i sve ostalo bi bilo natezanje!
patriot_1

#182 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

kerima1 wrote:
patriot_1 wrote:
Otkud Isusu bijes prema gresnicima i a ceh kazniti paklom,a opisujete ga kao pun ljubavi,milosti prema svima?
Ah,,teško je to objasniti,no On se često služio usporedbama,probat ću u ja.
Otac govori sinu:"Nemoj uzimati drogu,to će te ubiti!"
On se urokava i rikne.
Jel otac kriv?
Bog kaže"Ne čini grijeh,on će te ubiti" , mi ga činimo i ,,,
No ima riješenje"Idi i ne griješi više"
Pokajanje je riješenje!I borba protiv grijeha!Dakle,ne šalje on,idemo sami!
kerima1

#183 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by kerima1 »

Ah,,teško je to objasniti,no On se često služio usporedbama,probat ću u ja.
Otac govori sinu:"Nemoj uzimati drogu,to će te ubiti!"
On se urokava i rikne.
Jel otac kriv?
Bog kaže"Ne čini grijeh,on će te ubiti" , mi ga činimo i ,,,
No ima riješenje"Idi i ne griješi više"
Pokajanje je riješenje!I borba protiv grijeha!Dakle,ne šalje on,idemo sami!
Kako god ne uklapa se u onu milost koju spominjete za njega.Taj primjer sa sinom i ocem da se otac pita i moze sigurno bi spasio svoje dijete od droge,prema tome po toj logici ni Isus ne bi dopustio te patnje.
patriot_1

#184 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

sherbett wrote:Kod Linica sam isla i ja, ali Ivancic je puno vise utjecao na mene. Uz to, imala sam jakk dobrog vjeroucitelja, koji je trazio da razmisljamo i promisljamo...radi njih, ne mogu ja svakog svecenika dq slusam, niti da podnesem svakog vjernika.. :-) osobito FRAMAse :lol:

Kazem, ja protestantizam nisam proucavala, ... koje su temeljne razlike?
Evo,,pretprošlu nedjelju je bila Misa iz moje crkve,tu sam negdje i ja:HTV 1
http://www.hrt.hr/enz/misa/299671/
kerima1

#185 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by kerima1 »

a otkud tebi da je Isus bijesan na ikoga?
U Krscanstvu, Bog ne kaznjava! Bog nije Bog kazne nego Bog ljubavi. To je nauk koji u Novom zavjetu propovjeda Isus, naspram Starog zavjeta i Boga koji kaznjava. Zato ga, izmedju ostalo, pismoznanci i kler zidova nisu voljeli. Kvario im je koncepciju strasnog boga koji kaznjava, izvor straha i kazne.
Sve se to zapravo temelji ma izboru. Imas slobodu da biras kako ces postupiti..ali opet, ne smijes upasti u zamku slobode jwr sloboda je odabir dobra. Ukoliko izabires zlo, postajes rob zla ili grijeha. U svakom trenutku mozes se snagom volje, vjere i duha odhrvati zlu i postajes bozji. Ukoliko nastavljas, tamo i zavrsavas. Pakao nije posebno fizicko mjesto. Zar ne zivi u paklu svaka dusa koja zivi u grijehu? Griznja savjesti, nemir, uskracivanje oprosta, ljubomora, ubojstvo, tjeskoba...? Zar nije to muka? Mucenje radi vlastita loseg odabira? E sad, ako se ne ocistis i ne obratiss..ostajes u tome..u paklu.
Uvijek moze drugacije..
Dobro si opisala to sa patnjama duse. :thumbup:
A otkud mi da je Isus bijesan,pa Patriot-1 kaze da vjeruje u pakao,a valjda znanje crpi iz Biblije,zato sam pitala. :wink:
patriot_1

#186 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

sherbett wrote:Kod Linica sam isla i ja, ali Ivancic je puno vise utjecao na mene. Uz to, imala sam jakk dobrog vjeroucitelja, koji je trazio da razmisljamo i promisljamo...radi njih, ne mogu ja svakog svecenika dq slusam, niti da podnesem svakog vjernika.. :-) osobito FRAMAse :lol:

Kazem, ja protestantizam nisam proucavala, ... koje su temeljne razlike?
http://www.bczagreb.hr/index.php/o-nama ... u-baptisti
texiller

#187 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by texiller »

šcki wrote:
Chagalj wrote:Isus je bio musliman, i propovjedao je islam. cak se to moze saznati iz orginalnih biblijskih tekstova na aramejskom, jeziku isusa.

Isus je pricao hebrejski! Kakav aramejski? Mozda u filmu Mel Gibsona"Pasija"!
Muslimani i Islam su se pojavili 600 godina kasnije i prekopirali komplet jevrejsku vjeru sa dosta promijena! Krscani isto tako a jos vise izmisljotina!
Tako npr.zrtvovanje su izmislili Jevreji,oni kazu korban!Salom=Selam! Svi likovi iz Kur'ana su ustvari Jevreji i njihova istorija kao sto je i sama Biblija(Stari Zavjet!)
Takodjer obrezivanje,ili sunecenje,izmisli Jevreji! Post-Jevreji! Zabranju jedenja svinjetine itd itd!
Cak i Dzehenem je na jevrejskom Gehonim,mjesto gdje se necisti spaljuju!

Nema nista smjesnije nego kad neki muslimani kazu kako su svi prije Muhameda takodje bili Muslimani!I Adam i Mojsije i Eva i Isus! Pa ako su bili muslimani sto onda nemaju arapska imena vec hebrejska???
Imaju hebrejska imena i ta imena u hebrejskom jeziku imaju posebna znacenja,a ne u arapskom il nekom drugom jeziku
Ne treba puno logike a ni knjiga da se zakljuci da je Isus bio Jevrej!

Mozda u nekom duhovnom smislu jest bilo"musliman" kao "dobrar vjernik,covjek" ali sto onda da kazemo bas "musliman"! Mozemo reci i npr.da je bio pravoslavac=prave vjere i sl!
Kur'an ništa ne poriče ne negira ne izmišlja i ne kopira već jednostavno nastavlja i kaže da sve što je bilo prije bilo je, to poštujte a od sad pa do dana sudnjega je ovako... vi koji vjerujete ćete poštovati a vi koji nevjerujete.... ???

i da, svi su bili muslimani... kad naučiš šta znači riječ musliman onda ćeš možda i shvatiti zašto je tako... pravoslavac nije odgovarajuća zamjena niti tako šta postoji... islam je prava vjera za one koji vjeruju i nije potrebno da se naziva pravom slavom, dovoljno je kazati "predanost" odnosno "islam"...

nadalje, ne postoje muslimanska imena niti igdje u Kur'an-u stoji da se daju imena muslimanska već lijepa imena odnosno imena lijepog značenja, s tim u vezi muslimanima nije zabranjeno dati ime Isus din Nazaret ako ima lijepo značenje a s obzirom da je Isus ili Isa Ibn Maryam jedan od Poslanika dati ime djetetu Jesus je sasvim normalno isto kao i Muhamed, jedina stvar je ta što je arapski jezik u islamu odabrani jezik pa je velika vjerovatnoća da će oni koji su predani odabrati ime Isa a ne Jesus...

velika većina muslimana u bivšoj jugoslaviji nosi turska imena koja nikakve veze nemaju sa islamom i arapskim jezikom....

isto tako velika većina Kopta (katolika) nose arapska imena... Jusuf Pasha bio egipatski premijer kopt, Mounir Fakhry Abdel Nour krišćanin čovjek ministar industrije... sigurno da ima još primjera koji dokazuju kulturolšku pripadnost više nego vjersku...

tendeciozan si, ne poštuješ tuđa uvjerenja čak se i šprdaš a da pritom nemaš pojma i još vjerovatno očekuješ da te neko shvati ozbiljno...
i još kao ti znaš kako je pričao Isus...
čovjek o kojem postoji tako malo da i oni koji su čitali izvorne dokumente imaju nedoumice i nemaju hrabrosti da diskutuju a kamoli čvrsto izjavljuju kao da su bili konobari na posljednjoj večeri...
ABH017

#188 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by ABH017 »

@šcki
Ne bih ja s tobom ulazio u polemiku oko toga da li je Kur'an prepisan od jevreja, niti ko je "izmislio" kurban, obrezivanje, odbacivanje svinjetine... Ne bih s tobom polemisao ni o sličnosti pojedinih riječi u hebrejskom i arapskom jeziku.
Očito je da si pun predrasuda.
Lucidno kažeš da prijašnji poslanici nisu mogli biti muslimani, jer su imali hebrejska imena. E baš ti je "vrh" argument. Zamisli. Idolopoklonici su, prije nego je počela objava Muhammedu a.s. imali arapska imena. To bi ih tvojom logikom svrstalo u muslimane "sa dna kace", a oni se do zadnjeg protivili Islamu, i sve činili da ubiju Muhammeda a.s.
Pokušat ću da objasnim, zbog drugih forumaša, koji žele da znaju, zašto muslimani sve poslanike prije Muhammeda a.s. nazivaju "muslimanima".
Kur'an kaže da su svi poslanici pozivali u vjeru u jednog Boga i propovijedali istu vjeru, kao i Muhammed a.s. Ne odbacuje druge poslanike, već ih sve smješta u historijski kontekst i govori o njima kao o iskrenim robovima, koji su pozivali svoj narod da vjeruje u jednog Boga. Neki od njih su bili samo pozivaoci u vjeru, dok su neki dobijali objave u vidu Knjiga. U Kur'anu se spominje da je Davud/David a.s. dobio Zebur/Psalme, Musa/Mojsije a.s. Tevrat/Toru, Isa/Isus a.s. Indžil/Jevanđenje i Muhammed a.s. Kur'an Časni, koji potvrđuje i nadopunjuje, prethodno objavljene Knjige.
Osnovni postulati Islamskog vjerovanja/Imanski šarti su:
Vjerovanje u jednog Boga,
Vjerovanje u meleke/anđele
Vjerovanje u sve Božije Knjige
Vjerovanje u sve Božije Poslanike
Vjerovanje u Sudnji dan.
Tako muslimani prihvataju sve dotadašnje objave i poslanike i prihvataju njihovo izvorno učenje, pa ih zato smatraju svojim i nazivaju muslimanima.

Znam da je većinski off topic, ali barem djelimično je vezano za Isusa/Isu a.s., i način na koji ga vide i poštuju muslimani, pa molim da mi neko ne zamjeri. Samo sam htio da objasnim stvari onako, kakve one jesu, da ne bi bilo nasumičnih i odokativnih naklapanja, punih neznanja i predrasuda. :roll:
shbc

#189 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by shbc »

Symantec wrote:A hajd' ovo mi vi recite, ako bi vam se Bog pokazao da li biste vi bili vjernici i obavljali sve što vam je On naredio do kraja života?
Da li garantujete da biste bili vjernici i umirali kao vjernici i da ne biste ništa svjesno zgriješili, obzirom da ste Ga vidjeli i uvjerili se u njegovo postojanje?
Vjerovao bih, odnosno znao da postoji. Ali opet mu se ne bih klanjao i pratio religijske propise. Jednostavno ne postujem bice koje je vijekovima dopustilo toliko stradanja i nepravde na svijetu, te kojem je bitnije da li vjerujes u njega od toga kakav si covjek.
patriot_1

#190 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

shbc wrote:
Symantec wrote:A hajd' ovo mi vi recite, ako bi vam se Bog pokazao da li biste vi bili vjernici i obavljali sve što vam je On naredio do kraja života?
Da li garantujete da biste bili vjernici i umirali kao vjernici i da ne biste ništa svjesno zgriješili, obzirom da ste Ga vidjeli i uvjerili se u njegovo postojanje?
Vjerovao bih, odnosno znao da postoji. Ali opet mu se ne bih klanjao i pratio religijske propise. Jednostavno ne postujem bice koje je vijekovima dopustilo toliko stradanja i nepravde na svijetu, te kojem je bitnije da li vjerujes u njega od toga kakav si covjek.
Bogu je itekako bitno kakav si ti čovjek.Bitnije od toga dali vjeruješ u njega.Novi Zavjet jasno piše(poslanica Jakovljeva) da i đavo vjeruje.I ostaje zao!I kaže"Što koristi ako netko ima vjeru a nema djela!"
Isus pak kaže:"– Zašto me zovete “Gospodine, Gospodine!”, a ne vršite što kažem? Neće svaki koji mi govori “Gospodine, Gospodine!” ući u kraljevstvo nebesko nego onaj koji vrši volju moga nebeskog Oca. (Lk 6,46; Mt 7,21)",,čak kasnije kaže da će takvi biti bačeni u pakao.
Niti vjera odvojena od djela niti djela bez vjere nas neće spasiti,potrebno je oboje.
Biti siguran da Bog postoji (vidjeti Ga)ne znači postati savršen i nepogrešiv jer mi ljudi smo itekako ,po naravi skloni grešenju!

E sad,dozvolio stradanja,,,pa ti za ono što ljudi čine jedni drugima,optužuješ Boga!Zgodno!
Npr,ti imaš petero djece,dobar si čovjek i tako djecu odgajaš da budu dobri a oni,,neki da neki postanu zli.Pa nisi ih ti mogao PRISILITI da budu dobri.
patriot_1

#191 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

kerima1 wrote:
a otkud tebi da je Isus bijesan na ikoga?
U Krscanstvu, Bog ne kaznjava! Bog nije Bog kazne nego Bog ljubavi. To je nauk koji u Novom zavjetu propovjeda Isus, naspram Starog zavjeta i Boga koji kaznjava. Zato ga, izmedju ostalo, pismoznanci i kler zidova nisu voljeli. Kvario im je koncepciju strasnog boga koji kaznjava, izvor straha i kazne.
Sve se to zapravo temelji ma izboru. Imas slobodu da biras kako ces postupiti..ali opet, ne smijes upasti u zamku slobode jwr sloboda je odabir dobra. Ukoliko izabires zlo, postajes rob zla ili grijeha. U svakom trenutku mozes se snagom volje, vjere i duha odhrvati zlu i postajes bozji. Ukoliko nastavljas, tamo i zavrsavas. Pakao nije posebno fizicko mjesto. Zar ne zivi u paklu svaka dusa koja zivi u grijehu? Griznja savjesti, nemir, uskracivanje oprosta, ljubomora, ubojstvo, tjeskoba...? Zar nije to muka? Mucenje radi vlastita loseg odabira? E sad, ako se ne ocistis i ne obratiss..ostajes u tome..u paklu.
Uvijek moze drugacije..
Dobro si opisala to sa patnjama duse. :thumbup:
A otkud mi da je Isus bijesan,pa Patriot-1 kaze da vjeruje u pakao,a valjda znanje crpi iz Biblije,zato sam pitala. :wink:
http://www.krscanstvo.net/index.php/o-v ... i-li-pakao
shbc

#192 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by shbc »

patriot_1 wrote: Bogu je itekako bitno kakav si ti čovjek.Bitnije od toga dali vjeruješ u njega.Novi Zavjet jasno piše(poslanica Jakovljeva) da i đavo vjeruje.I ostaje zao!I kaže"Što koristi ako netko ima vjeru a nema djela!"
Isus pak kaže:"– Zašto me zovete “Gospodine, Gospodine!”, a ne vršite što kažem? Neće svaki koji mi govori “Gospodine, Gospodine!” ući u kraljevstvo nebesko nego onaj koji vrši volju moga nebeskog Oca. (Lk 6,46; Mt 7,21)",,čak kasnije kaže da će takvi biti bačeni u pakao.
Niti vjera odvojena od djela niti djela bez vjere nas neće spasiti,potrebno je oboje.
Biti siguran da Bog postoji (vidjeti Ga)ne znači postati savršen i nepogrešiv jer mi ljudi smo itekako ,po naravi skloni grešenju!

E sad,dozvolio stradanja,,,pa ti za ono što ljudi čine jedni drugima,optužuješ Boga!Zgodno!
Npr,ti imaš petero djece,dobar si čovjek i tako djecu odgajaš da budu dobri a oni,,neki da neki postanu zli.Pa nisi ih ti mogao PRISILITI da budu dobri.
1. Ne kazem da mu nije bitno, ali mu je definitivno bitnije jesi li vjernik. Barem sudeci po religijama, gdje je u haman svakoj najveci grijeh nevjerovanje. Ubistvo, kradju, silovanje ce i oprostiti, ali ovo gore... Pa nije lud.
2. Ne krivim ja boga jer ne vjerujem u njega. Krivim ljude. Ali ako postoji krivio bih ga sto nije zaustavio. Ipak je dobar dio svega toga u njegovo ime.
ABH017

#193 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by ABH017 »

Čovjek je stvoren kao razumno biće i otvorenog uma. Da je htio, Bog bi nas stvorio sve jednakim i poslušnim, na jedan kalup. Svako će odgovarati za svoja djela, u nivou onoga koliko je svjestan svojih postupaka.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#194 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by crysis »

patriot_1

#195 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

shbc wrote:
patriot_1 wrote: Bogu je itekako bitno kakav si ti čovjek.Bitnije od toga dali vjeruješ u njega.Novi Zavjet jasno piše(poslanica Jakovljeva) da i đavo vjeruje.I ostaje zao!I kaže"Što koristi ako netko ima vjeru a nema djela!"

1. Ne kazem da mu nije bitno, ali mu je definitivno bitnije jesi li vjernik. Barem sudeci po religijama, gdje je u haman svakoj najveci grijeh nevjerovanje. Ubistvo, kradju, silovanje ce i oprostiti, ali ovo gore... Pa nije lud.
2. Ne krivim ja boga jer ne vjerujem u njega. Krivim ljude. Ali ako postoji krivio bih ga sto nije zaustavio. Ipak je dobar dio svega toga u njegovo ime.
1)Nije ni čudo da nisi vjernik jer za spoznati Boga treba ti mudrost :-D .Vjernik,ako je pravi neće ni ubijati ni krast ni silovat.To su izvanjski vjernici,ne iznutra.Tko u Boga vjeruje,ne čini to.
2)Ništa nije u njegovo ime,jer to nije njegova volja već ljudska.Ti možeš činiti zlo ili initi dobro,o tebi ovisi,ne o Bogu!
Bez brige,jednom će on to zaustaviti!
shbc

#196 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by shbc »

patriot_1 wrote: 1)Nije ni čudo da nisi vjernik jer za spoznati Boga treba ti mudrost :-D .Vjernik,ako je pravi neće ni ubijati ni krast ni silovat.To su izvanjski vjernici,ne iznutra.Tko u Boga vjeruje,ne čini to.
2)Ništa nije u njegovo ime,jer to nije njegova volja već ljudska.Ti možeš činiti zlo ili initi dobro,o tebi ovisi,ne o Bogu!
1. Jah... Vidim ja tu mudrost medju velikom vecinom vjernika. Neka hvala.

2. Cija god da je volja, na njega se pozivaju, a on, ako ga ima, nijemo posmatra. Ili je kukavica ili ga boli ona stvar.

p.s. I ja cu jednom nategnuti Jennifer Lopez. Bez brige.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#197 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by crysis »

shbc wrote:
patriot_1 wrote: 1)Nije ni čudo da nisi vjernik jer za spoznati Boga treba ti mudrost :-D .Vjernik,ako je pravi neće ni ubijati ni krast ni silovat.To su izvanjski vjernici,ne iznutra.Tko u Boga vjeruje,ne čini to.

2. Cija god da je volja, na njega se pozivaju, a on, ako ga ima, nijemo posmatra. Ili je kukavica ili ga boli ona stvar.

patriote koliko je crkva ubila ljudi u ime boga, a zelim vjerovati da svecenici vjeruju u boga.
kerima1

#198 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by kerima1 »

Patriota-1
Vjernik,ako je pravi neće ni ubijati ni krast ni silovat
I nevjernik isto ako je pravi covjek nece to ciniti ;-)
Mudar covjek ne vjeruje da se Bog moze utjelovit u covjeka .
patriot_1

#199 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

kerima1 wrote:Patriota-1
Vjernik,ako je pravi neće ni ubijati ni krast ni silovat
I nevjernik isto ako je pravi covjek nece to ciniti ;-)
Mudar covjek ne vjeruje da se Bog moze utjelovit u covjeka .
Mudar čovjek vjeruje da je Bog svemoguć,a da svemogući nešto nemože može tvrditi samo nemudar!
patriot_1

#200 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

crysis wrote:
shbc wrote:

patriote koliko je crkva ubila ljudi u ime boga, a zelim vjerovati da svecenici vjeruju u boga.
Svećenici osobno ubijali?
Crkva je sigurno u povjesti grešila no sigurno nije toliko mrtvih iza nje koliko iza tvojih ateista,,Staljina,Mao t. Tunga,Pol Pota i sličnih spodoba!
Post Reply