Turski vojni brodovi u moru Neuma

Locked
JohnnyS

#176 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by JohnnyS »

Ono što sam htio reći je da to nije bosanski već bosanskohercegovački grad. Doduše, nije grad uopće već naseljeno mjesro u istoimenoj općini. Al drago mi je da ti se dalo toliko tipkat potpuno pogrešnu analizu mog upisa.
Sa_u_srcu

#177 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by Sa_u_srcu »

Jeste vala nasli temu...eto nacelnik opstine ili mjestani ce odlucivati ko ce uplovljavati u terotorijalne vode BIH... :roll:

Bitni su, ko semafor u GTA....
bohhe

#178 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

Sa_u_srcu wrote:Jeste vala nasli temu...eto nacelnik opstine ili mjestani ce odlucivati ko ce uplovljavati u terotorijalne vode BIH... :roll:

Bitni su, ko semafor u GTA.... :lol:
Inače je poznato da su načelnici općina tu zbog kozmetike. :lol: :lol:
bohhe

#179 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

Premium wrote:
Sa_u_srcu wrote:Jeste vala nasli temu...eto nacelnik opstine ili mjestani ce odlucivati ko ce uplovljavati u terotorijalne vode BIH... :roll:

Bitni su, ko semafor u GTA.... :lol:
Naravno , ali ima jos ljudi koji misle da je Bosna i Hercegovina vlasnistvo Covica Dodika Milosevica i Tudjmana . Ako njima nije mrsko da tipkaju nije ni Bosncima . Pa sta , moras ljudima otvoriti oci , zive u mraku , zive u svijetu obmane i opsjene . Zive u oblacima , zive u mitu , zive u sarenoj lazi ...malo im odskrinuti skure da vide kroz ponistru iliti kroz pendzer nije zgoreg a ne kosta nista . Ima ih koji ne znaju gdje je Neum .Njihova djeca u 3 osnovne znaju gdje je Neum . Inace jedinica iz zemljopisa . A njihovi rodetilji i djedovi ne znaju gdje je Neum . Forum ti je kao osnovna skola za neke Srbe i Hrvate koji ne znaju gdje je Banja Luka i Neum .
i Izetbegovića i Lagumdžije i Cerića.
To ovi što ne znaju gdje je Neum su sigurno sandžaklije?
reis1

#180 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by reis1 »

Turci su bili okupatori koji su u ovoj ovdje vukoyebini napravili prve mostove, ceste, carsije, vodovode, cesme, itd. itd. Donijeli likovi nekakve civilizacije nasim smrdljivim pradjedovima...

Onda par stotina godina nisu nista radili, i onda su dosli Austrijanci - oni su u ovoj vukoyebini napravili prve pruge, tramvaje, zgrade, dionicka drustva, itd. itd. Nastavili tamo gdje su Turci stali...

Ne bi se ovdje narod trebao plasiti niti Turaka niti Austrijanaca, samih sebe bi se mi trebali plasiti. Svugdje u svijetu kad ide neki brod, ljudi mu mashu s obale, s osmjehom, otpozdravljaju - a ovdje ovi nasi divljaci baa, odmah se trznu covjece. Unistava ih skoljke?

Ja sludjena naroda nacizmom svojiJem, boktemazo...
Fljamurtari

#181 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by Fljamurtari »

reis1 wrote:povijest, arhitektura, kultura i sl. - sve to su izgradili Venecija tj. Talijani. Tek 1945. to je doslo pod shapu/jurisdikciju Zagreba.

Slabo si ti to nesto proucavao - naprimjer Dubrovnik ti nikad nije bio pod Mlecima. Dioklecijanova palaca je izgradjena od Rimljana, Arena u Puli, Sibenik su osnovali Hrvati...

Ali nemoj se dati smesti - argoancija i glupost idu ruku pod ruku...
goodbar

#182 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by goodbar »

bohhe @- A jesi li upoznao nekog Sandzakliju?Nekog Bosnja,mozda?Oni koji vredjaju,vise govore o sebi,nego o drugima.Hoces li da pricamo o tako,nekim enklavama,o Kabindi,o Adzariji,o Pridnjestrovlju,o Oecuseu...garantujem da mislis da izmisljam ove nazive...debilcicu(nisi ni Debil).Vec jedan vijek,Srbi i Hrvati zele da Bosnjake pretstave kao "islamizirane"Srbe ili Hrvate,pri tom da im usade u kolektivnu svijest da su izdali svoju "vjeru"("prodali vjeru za veceru").E,ne moze vise,Bosnjaci su postali svijesni ko su i odakle su.Nisu ni Srbi,ni Hrvati,potomci su "starih dobrih Bosnjana",autohtonih stanovnika Bosne.Imali su svoju vjeru,Crkvu Bosansku(bogumili,patareni,katari).Bili su vecina u Bosni,kada je Hrvata bilo veoma malo,a Srba u promilima,ne samo u Bosni,vec i u Raskoj(kasnije Sandzaku).Istocni i zapadni susjedi su ognjem i macem htjeli da uniste "jeres",a ti pokolji su prestali sa dolaskom Turaka.Iz zahvalnosti,sto su prekinuli pokolje,Bosnjani prihvataju islam i tako su postedjeni maltretiranja i prava "prve bracne noci".I sta genetika kaze?Najslicniji su bugarskim Pomacima(Bugari kazu da su oni islamizirani Bugari,poznato?),koji su bili takodje bogumili i do kojih tursko pleme Bugari,kada su potlacili Slovene naseljene na tom prostoru,nisu mogli doci,jer su zivili na planinama(gdje i danas zive).Sloveni,u danasnjoj Bugarskoj,su se mjesali sa Turcima,Pomaci su ostali cistokrvni i danas im Bugari pravoslavci spocitavaju da su izdali vjeru i naciju(smjesno).Pogledaj po bosnjackim selima,po Bosni i Sandzaku,koliko ima plavih ljudi,plave djece...A koliko u srpskim i hrvatskim?Jednostavno,imali ste losu historiju,a svoje frustracije,vec jedan vijek,naplacujete Bosnjacima.
bohhe

#183 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

goodbar wrote:bohhe @- A jesi li upoznao nekog Sandzakliju?Nekog Bosnja,mozda?Oni koji vredjaju,vise govore o sebi,nego o drugima.Hoces li da pricamo o tako,nekim enklavama,o Kabindi,o Adzariji,o Pridnjestrovlju,o Oecuseu...garantujem da mislis da izmisljam ove nazive...debilcicu(nisi ni Debil).Vec jedan vijek,Srbi i Hrvati zele da Bosnjake pretstave kao "islamizirane"Srbe ili Hrvate,pri tom da im usade u kolektivnu svijest da su izdali svoju "vjeru"("prodali vjeru za veceru").E,ne moze vise,Bosnjaci su postali svijesni ko su i odakle su.Nisu ni Srbi,ni Hrvati,potomci su "starih dobrih Bosnjana",autohtonih stanovnika Bosne.Imali su svoju vjeru,Crkvu Bosansku(bogumili,patareni,katari).Bili su vecina u Bosni,kada je Hrvata bilo veoma malo,a Srba u promilima,ne samo u Bosni,vec i u Raskoj(kasnije Sandzaku).Istocni i zapadni susjedi su ognjem i macem htjeli da uniste "jeres",a ti pokolji su prestali sa dolaskom Turaka.Iz zahvalnosti,sto su prekinuli pokolje,Bosnjani prihvataju islam i tako su postedjeni maltretiranja i prava "prve bracne noci".I sta genetika kaze?Najslicniji su bugarskim Pomacima(Bugari kazu da su oni islamizirani Bugari,poznato?),koji su bili takodje bogumili i do kojih tursko pleme Bugari,kada su potlacili Slovene naseljene na tom prostoru,nisu mogli doci,jer su zivili na planinama(gdje i danas zive).Sloveni,u danasnjoj Bugarskoj,su se mjesali sa Turcima,Pomaci su ostali cistokrvni i danas im Bugari pravoslavci spocitavaju da su izdali vjeru i naciju(smjesno).Pogledaj po bosnjackim selima,po Bosni i Sandzaku,koliko ima plavih ljudi,plave djece...A koliko u srpskim i hrvatskim?Jednostavno,imali ste losu historiju,a svoje frustracije,vec jedan vijek,naplacujete Bosnjacima.
Bla, bla, bla. Daj skrati, prestao sam čitati nakon dvije rečenice.
Tako duge postove pune demagogije čitam samo kad se radi o nekoj ozbiljnoj analizi, a tu srceparajuću priču okači mačku o rep. :thumbup:
reis1

#184 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by reis1 »

Fljamurtari wrote:
reis1 wrote:povijest, arhitektura, kultura i sl. - sve to su izgradili Venecija tj. Talijani. Tek 1945. to je doslo pod shapu/jurisdikciju Zagreba.

Slabo si ti to nesto proucavao - naprimjer Dubrovnik ti nikad nije bio pod Mlecima. Dioklecijanova palaca je izgradjena od Rimljana, Arena u Puli, Sibenik su osnovali Hrvati...

Pula, Rijeka, Zadar, Split, Trogir... sve Talijani osnovali i izgradili dok su se Hrvati muckali jos tamo po Ukrajini i sl.

Ne treba se ljutiti sto je to tako... To je fakt.
bohhe

#185 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

reis1 wrote:
Fljamurtari wrote:

Pula, Rijeka, Zadar, Split, Trogir... sve Talijani osnovali i izgradili dok su se Hrvati muckali jos tamo po Ukrajini i sl.

Ne treba se ljutiti sto je to tako... To je fakt.
NIje sramota biti neobrazovan, sramota je biti neobrazovan i drugima solit pamet.
Ako nisi shvatio to se odnosi na tebe i tvoje teorije. Sad nastavi vrijeđati i pisati mitomaniju jer ti je to vjerovatno krajnji domet.
bohhe

#186 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

Premium wrote:
bohhe wrote:
goodbar wrote:bohhe @- A jesi li upoznao nekog Sandzakliju?Nekog Bosnja,mozda?Oni koji vredjaju,vise govore o sebi,nego o drugima.Hoces li da pricamo o tako,nekim enklavama,o Kabindi,o Adzariji,o Pridnjestrovlju,o Oecuseu...garantujem da mislis da izmisljam ove nazive...debilcicu(nisi ni Debil).Vec jedan vijek,Srbi i Hrvati zele da Bosnjake pretstave kao "islamizirane"Srbe ili Hrvate,pri tom da im usade u kolektivnu svijest da su izdali svoju "vjeru"("prodali vjeru za veceru").E,ne moze vise,Bosnjaci su postali svijesni ko su i odakle su.Nisu ni Srbi,ni Hrvati,potomci su "starih dobrih Bosnjana",autohtonih stanovnika Bosne.Imali su svoju vjeru,Crkvu Bosansku(bogumili,patareni,katari).Bili su vecina u Bosni,kada je Hrvata bilo veoma malo,a Srba u promilima,ne samo u Bosni,vec i u Raskoj(kasnije Sandzaku).Istocni i zapadni susjedi su ognjem i macem htjeli da uniste "jeres",a ti pokolji su prestali sa dolaskom Turaka.Iz zahvalnosti,sto su prekinuli pokolje,Bosnjani prihvataju islam i tako su postedjeni maltretiranja i prava "prve bracne noci".I sta genetika kaze?Najslicniji su bugarskim Pomacima(Bugari kazu da su oni islamizirani Bugari,poznato?),koji su bili takodje bogumili i do kojih tursko pleme Bugari,kada su potlacili Slovene naseljene na tom prostoru,nisu mogli doci,jer su zivili na planinama(gdje i danas zive).Sloveni,u danasnjoj Bugarskoj,su se mjesali sa Turcima,Pomaci su ostali cistokrvni i danas im Bugari pravoslavci spocitavaju da su izdali vjeru i naciju(smjesno).Pogledaj po bosnjackim selima,po Bosni i Sandzaku,koliko ima plavih ljudi,plave djece...A koliko u srpskim i hrvatskim?Jednostavno,imali ste losu historiju,a svoje frustracije,vec jedan vijek,naplacujete Bosnjacima.
Bla, bla, bla. Daj skrati, prestao sam čitati nakon dvije rečenice.
Tako duge postove pune demagogije čitam samo kad se radi o nekoj ozbiljnoj analizi, a tu srceparajuću priču okači mačku o rep. :thumbup:
ja sam prestao citati vec nakon prve recenice ali Hrvata nije bilo u Bosni do druge polovice 19 vijeka !!!!!! Ako jeste dokazi ! Srba takodje !!!! Kada je stigla AU monarhija prebrojala je ljude i rekla : Ovdje u BiH zivi toliko i toliko pravoslavaca , toliko katolika a toliko muslimana . Dokazi suprotno . Dokazi ako mozes . Niti jednog Hrvata niti jednog Srbina nije bilo za turskog vakta . dolaskom AU a vrlo brzo kraljevine SHS preko noci od bosanskih pravoslavaca i katolika nastase Srbi i Hrvati . Ako ja lazem , dokazi suprotno . Daj link daj dokaz . Izvoli , bujrum
Prvo ti dokaži da je na zadnjem popisu 1991. bilo više od 1500 Bošnjaka u BiH pa ću ti ja dati dokaze za Hrvate u sr. vijeku. :thumbup:
reis1

#187 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by reis1 »

bohhe wrote:
NIje sramota biti neobrazovan, sramota je biti neobrazovan i drugima solit pamet.
Ako nisi shvatio to se odnosi na tebe i tvoje teorije. Sad nastavi vrijeđati i pisati mitomaniju jer ti je to vjerovatno krajnji domet.
Tebe vrijedja to sto su Pulu (Pola), Rijeku (Fiume), Zadar (Zara), Split (Spalato), Trogir (Tragurium), Dubrovnik (Ragusa)... itd. itd. - ustanovili i izgradili Talijani? :-)
bohhe

#188 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

Premium wrote:bohe

ne mogu ti dokazati ni da ih bilo vise od 2 . Nije ih bilo !!!!!! Od stvaranja SHS bilo im zabranjeno da se nacionalno izjasnjavaju . 1974 su postali Muslimani . Ja sam tako izjasnio i 1991 jer nisam imao drugu mogucnost . Ja licno ne vjerujem da se iko izjasnio kao Bosnjak 91 . Sada si ti na redu
Ajde prvo nauči povijest svojeg naroda pa onda pametuj drugima.
1991. ste se mogli tako izjašnjavati. Ne da mi se sad tražiti, ali 1991. je se između 1000 i 1500 ljudi izjasnilo kao Bošnjaci.
Da će vam ime biti Bošnjaci je izglasano 28. 9. 1993, a velik utjecaj na to je imao M. Filipović koji je smatrao da se tim imenom dokazuje kontinuitet sa srednjovjekovnom Bosnom.
bohhe

#189 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

reis1 wrote:
bohhe wrote:
Tebe vrijedja to sto su Pulu (Pola), Rijeku (Fiume), Zadar (Zara), Split (Spalato), Trogir (Tragurium), Dubrovnik (Ragusa)... itd. itd. - ustanovili i izgradili Talijani? :-)
Ne, mene vrijeđa da čovjek koji ne poznaje povijest ovih prostora i genezu talijanskog naroda dolazi pametovati o Splitu, Zadru i slično.
reis1

#190 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by reis1 »

bohhe wrote:
reis1 wrote:
bohhe wrote:
Ne, mene vrijeđa da čovjek koji ne poznaje povijest ovih prostora i genezu talijanskog naroda dolazi pametovati o Splitu, Zadru i slično.
Paaa, ako sam ja covjek koji ne poznaje povijest, onda bih zamolio Vas da me poducite: da li je originalni naziv dalmatinskih gradova Spalato, Zara, Fiume, Pola... ili je originalni naziv dalmatinskih gradova Split, Zadar, Rijeka, Pula?
bohhe

#191 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

[quote="reis1"]Smijem se, smijem se, smijem se, a onda mi se upali lampica nad glavom i pomislih -koji ku...ac ja raspravljam sa ovim tipom kad on doista misli to šta piše. Čuj ako već ne čitaš knjige proguglaj malo, raspitaj se, pročitaj to o čemu pričaš, dobro razmisli, izvuci zaključke, onda se dobro zacrveni kad shvatiš kakve si gluposti pisao, zatim se javi pa ćemo onda raspravljati. Ajde živio, pozdrav.

Haha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :run:
RahatHurmašica

#192 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by RahatHurmašica »

nebi bilo loše da turci parkiraju koji brod u neumu na trajnijoj osnovi. Zlu ne trebalo.
Stoner

#193 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by Stoner »

Ja prosto ne mogu da vjerujem da postoje Hrvati koji tvrde da su Split, Zadar i Pulu osnovali Hrvati i još nekom govore da se treba obrazovati i "knjige" pročitati.
@mba

#194 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by @mba »

uz brodove jos ovakvi jednu 100 komada :D :D :D

Image
dalmatinka

#195 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by dalmatinka »

reis1

Paaa, ako sam ja covjek koji ne poznaje povijest, onda bih zamolio Vas da me poducite: da li je originalni naziv dalmatinskih gradova Spalato, Zara, Fiume, Pola... ili je originalni naziv dalmatinskih gradova Split, Zadar, Rijeka, Pula?
Image
bohhe

#196 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

Stoner wrote:Ja prosto ne mogu da vjerujem da postoje Hrvati koji tvrde da su Split, Zadar i Pulu osnovali Hrvati.
Ja ne mogu vjerovati da postoje tipovi koji iz jednog-dva posta tvrde da Hrvati tvrde to, a to nitko nije tvrdio. U pitanju je nešto treće, ali čovjek ipak treba biti koliko toliko obrazovan pa tvrditi nešto za Split, Zadar, Pulu i to dovoditi u vezu sa Talijanima. Posebno jer se tim otbara jedno treće pitanje.Ali namjerno neću reći o čemu je stvar i ovako sam puno pomogao.
Tko želi proučit će malo, tko ne želi i dalje će nastavit pametovat uvjeren u vlastitu inteligenciju.

Čudnih tipova. :skoljka:
Danguba

#197 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by Danguba »

da bar hoce zastave spustiti nego ih digli da ih mozes vidjeti iz sirokog i gruda. :D
bohhe

#198 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

dalmatinka wrote:
reis1

Image
Dalmatinka ni riječi, inače kad sljedeći put prijeđem brdo ni kune neću ostavit kod vas. :kiss:
dalmatinka

#199 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by dalmatinka »

Stoner wrote:Ja prosto ne mogu da vjerujem da postoje Hrvati koji tvrde da su Split, Zadar i Pulu osnovali Hrvati i još nekom govore da se treba obrazovati i "knjige" pročitati.
Ni ti nisi shvatio. Čovjek nije rekao da su ih osnovali Hrvati, nego da nisu Talijani.
bohhe

#200 Re: Turski vojni brodovi u moru Neuma

Post by bohhe »

Danguba wrote:da bar hoce zastave spustiti nego ih digli da ih mozes vidjeti iz sirokog i gruda. :D
Znači zaključili smo da vam povijest ne ide, sad vidim i zemljopis. Tu zastavu ćeš lakše vidit sa Korčule, nego Gruda ili Širokog. Nije da vam zamjerim, što bi vi znali geografiju Hercegovine, vas Bosna zanima..... :bih:
Locked