40-ti rođendan legende - GOLF

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
romeomoraprezivjeti

#176 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by romeomoraprezivjeti »

ime123 wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:A koji je to nivo???? De reci,da te svi cujemo.;-)
Evo jedan primjer.
U smislu da ja kao ljubitelj automobila (Audi mi je najdrazi), da pare nisu problem, mogu uzeti naprimjer Audi S8 koji je luksuzna sportska limuzina sa 520 KS, jahta na tockovima.
Dok ti kao ljubitelj citroena naprimjer najvise mozes uzeti DS5 sa 200 KS.
Jel ti malo jasnije ?
mali_milojica wrote: Po prodaji?
Po tehnici?
Po kvaliteti?
Da po svemu tome zajedno. To je davno i bezbroj puta dokazano i to citav svijet zna.
Vidi,ja zelim auto koje moze da leti,u pravom smislu te rijeci.;-) Posto takav jos ne postoji,ja se mogu zadovoljiti i sa 200 KS. Za moje potrebe i to je previse,ja ne znam gdje covjek da iskoristi snagu tog audia kojeg ti spominjes. Na stazi mozda,al' ima li smisla auto koje ima 5 m voziti po kruznim stazama,to je za mene licno glupost.

poslano s moga sonija ze
Industrialyzer

#177 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by Industrialyzer »

citroen xm wrote:Ako je kvalitet korozija na premijum autu do 10 godina starosti onda ok.
Ako je kvalitet pucanje glava i ludo otkazivanje dizni, turbina na dizel motorima, onda ok.
Ako je kvalitet kvarenje mjenjača do 50000 km, onda OK.
Ako je kvalitet imati pouzdanost mehanike na začelju svih mogućih tabela koje nisu njemačke, onda ok.

Govorim sve o čestim pojavama, ne izuzecima.

Dakle skoknuše po gume van Njemačke.
Skoknuše po dizajn uglavnom van Njemačke.
Koriste sve tuđe patente i reklamiraju kao svoje.
Koriste motor Francuskog proizvođača.....

Ah ta odabrana rasa. :lol:

Laprdanje, laprdanje, samo laprdanje. Kada treba da se navede neka standardna mana svih koji nisu njemci onda se usta zavežu. Ali se zato ovamo redovno pljuje po svemu što nije germansko.

I naravno jedini argumenti su broj prodatih primjeraka i čuvanje cijene.
I ti koristis argument da te nema na temama o svabama, jer to ljubitelji avangarde sebi ne dopustaju :lol: Neka ljudi voze sto mogu sebi kupiti. Ja da imam Passata mozda bih ga do sad prodao, ovako Mazda ide malo teze, to ne u BiH ;-) A iduce auto ce biti Insignia ili Mercedes neki, zavisi od situacije. Isto tako, DS5 je auto za kojim se uvijek okrenem. Nebitno odakle dolazi, svaki proizvodjac ima dobre i lose strane. Drugo je sto su Njemci kroz historiju imali vise dobrih strana nego ostali i danas vaze za najjaceg proizvodjaca auta na svijetu. u Njemackoj se proizvodi bar 5 modela svake klase, vrhunskog proizvodjaca, dok npr u Francuskoj postoje neke klase koje se ne proizvode. Meni je sinonim za Francusku autoindustriju mali hatchback, i to najbolje rade. Megane RS vec 5-6 godina ubija konkurenciju i svaka cast na tome :thumbup:
citroen xm

#178 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citroen xm »

Da razjasnimo, a rekoh do sada bar 100 puta. Niti protiv bilo kog auta imam nešto, niti protiv odluka ljudi da kupe bilo šta. Bio bih lud kad ne bi bilo tako. Potrebe, mogućnosti, želje, ambicije... svakom svoje.

Ali veoma sam alergičan na standardne priče koje nisu utemeljene i koje se pričaju eto onako, tradicionalno i bez činjenica. E tada ne mogu da šutim. :D
Tkanton

#179 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by Tkanton »

Industrialyzer wrote:Mk1 GTI je postao legenda, nema sta. Ali danas, sa francuzima se niko ne moze mjeriti u ovoj klasi. Prvenstveno mislim na Megane :thumbup:
Kako da ne, vozis 100 u meganu a ono puse i susti ko da si na motoru
Tkanton

#180 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by Tkanton »

mali_milojica wrote:Onaj osjecaj kad vozis nesto drugacije,imas nesto drugacije,kad te ushiceno/cudno gledaju jer vozis nesto sto ne vidjaju svaki dan,to se ne moze platiti.
Za moj pojam,to nema cijenu,pa neka izgubim koju hiljadu vise na talijanskom "smecu".
Da li njemci prave dobra auta? Ne prave. Prave odlicna auta. Ali to nisu auta koja bih ja pozelio imati.
Ovo je dosad najrealnij post sto sam procito u raspravama sta je bolje a sta losije...... svaka ti cast brate to je isto i sa djevojkom imas djevojku i volis je i postujes al neznaci da je ona najljepsa i najpametnija al je bitno da je tebi savrsena ma kakva god bila a tako i sa autom
sema911s

#181 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by sema911s »

citras a to celik ne hrdja( koliko god da ga zastitis opet ce negdje probit)
koliko znas motor je potrosna roba-dizne isto tako, turbo je tako napravljen da moze svoj vijek da odradi za pola sata ili za 10god.,
mjenjac ces slomit u salonu a ne kada ga krkan docepa,., ja sam dsg slomio na parkingu 1200km na satu,. dok evo sada tiguan ima 180kkm,., i nista mu
pa svake godine neko je na zacelju do 2008 pug 307 je bio na dnu u engleskoj i pogledaj gdje su sada

u francusku skakucu mnogi po gume( a dionicar michelina je koo pogledaj-a ne skacu samo u francusko ide se do holadnije, amerike, japana,finske
po taj dizajn skacu svi ali ko kupi dio tog dizajna, tu firmu, i sto su svi skakali u italiju po dizajn
jbga mozes ti nesto izmislit ali ja kada to kupim moje je nisam ti ja kriv sto ti nisi imao para za masovnu proizvodnju
koristili su i americki, i japanski, i ceski, i rumunski,., pa i francuzi koristi njihovo

i da to za razlicitostt,., kako je dobar osjecaj gledaju svi prema tvojim kolima ,.,kontaju sta znaci legacy, onaj znak neke zvjejzde, jedna veca,. slici nekom audi modelu ali nije nazad ko volvo ali nije,., cudan zvuk motora ko da nepali na sve cilindre,. a ide ko poplava,. . a LPG naljepnica na staklu gepeka im uliva neko samopuzdanje ali nestajem im u svakoj krivini i ako je karavan,.,
golfiista

#182 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by golfiista »

Audi, BMW i Mercedes. U ovu recenicu ne moze i nista vise ne ide. To je nenadjebivo u svakom smislu rijeci i ti proizvodjaci sami sebi su konkurencija.w sve drugo ili trece uopce se ne moze nazvati konkurencijom. Jednostavno, imaju svoje kupce i dok isti mogu sebi priustiti taj brend smijesno je i pomisliti da bi nekakav renault ili Kia.w odnosno Pezo mogao preuzeti nekoga od kupaca. Dok, analogno tome, vozaci ostalih brendova. cim se dograbe novca obavezno i u pravilu kupuju premijum modele navedene trojke.
Sva ostala prica je suplja i cista ljubomora.
Jefferson, jel to Continental ne moze zadovoljiti potrebe sportskih limuzina, moze brate, ali Svabo gura malo i susjede, koji su u pravilu slabije placeni u proizvodnji pa su stoga i nesto konkurentniji na trzistu..
I jos nesto. prema svim relevantnim pokazateljima koji vrijede u svijetu automobilske industrije, Golf 7 je ubio konkurenciju ko Becir Bademu, i trpanje nekakvih modela kompaktne klase u isti kos sa automobilom po kome se ta klasa zove je smijesna.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
citroen xm

#183 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citroen xm »

@Sema

Ne mogu se složiti da je motor potrošna roba kao i turbina. Kako nov mjenjač može da se skrka? Nije jedan slučaj u pitanju već masovna pojava. Ako idemo tim tvojim pretpostavkama dolazimo do toga da je svako auto istog kvaliteta i da se samo mijenja potrošni materijal. Tačno je da svaki lim trune, ali razlika je kada na autu od 100 000 KM počne trunuti za 10 godina, a na autu od 17 000 KM za 20 godina.

@Golfista

Golf možda jeste trenutno najbolji u svojoj klasi, ali je među Evropskom konkurencijom debelo najmlađi i najskuplji. Doduše izašao je posle novi 308 koji nije lošiji ni po čemu od Golfa. Svi ostali modeli su par godina stariji. A realno kad sagledaš nema tu puno razlika između bilo kog modela.

U toj klasi da sada kupujem novo gledao bih samo omjer uloženo/dobijeno. Nije da mi se C4 nešto posebno sviđa, nema tu puno toga što bi pravi citroen trebao imati, ali to auto na tržištu BIH ima najbolji odnos. Za 30000 KM je fantastično opremljen dizelaš, a već ide dizel od 25000 i ima svašta nešto. To auto ništa ne zaostaje za konkurencijom. Možda neke sitnice koje je napravila ta razlika u godinama.
ime123

#184 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by ime123 »

Shvatam da ste ugrozeni, i shvatam da se morate hvatati za svaku slamku koju mozete, ali kakve gluposti pisete. S ovim postom cu da zavrsim jer vidim da ne pricam sa razumnim ljudima. Gume ? Pff. Njemacka trojka nikad ne bi bila premium da ne kupuje te gume hahahhahahahaha. I spominjes te gume ko da ne postoje gume na svijetu do franccuskih.

A ovo sto citroen pise, sumnjao sam al sam sad siguran da lik nije normalan.
Svako auto se nekad pokvari, a to sto si ti napisao su izmisljotine, i ako se moze desiti nesta takvo sa toliko km to se desi nepravilnim rukovanjem istim da tako kazem.
Pogledaj testove najpouzdanijih i najnepouzdanijih automobila, pogledaj koliko gdje ima francuza a koliko gdje njemaca. Ali ti posto nisi normalan sad ces reci da su to teorije zavjere. I dovoljno je pogledati koliko starijih auta na cestama ima njemackih a koliko ostalih (sad ces reci kako je to jer glupi bosanac samo vjeruje u njemacko, kao da smo mi citavo svjetsko trziste automobila, ali ja ti ne govorim o nasim cestama nego o citavom svijetu).

I neko gore spomenu japance, kao sto sam reko samo oni se mogu pribliziti njemcima po kvalitetu ali im fali njemacka prefinjenost.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#185 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by mali_milojica »

Hajmo ponovo pokusati.
Znaci u americi se najmanje kvare GMC,Ford i Chrysler jer tih auta najvise ima starijeg godista da se voza.
:pisnuo:
citroen xm

#186 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citroen xm »

@Ime123

Ok, nisam normalan. Hvala na konstataciji.

Ali me interesuje par stvari:

Od koga i na koji način sam ugrožen pa se hvatam za slamku?
Šta od ovoga nije tačno. Pa cijeli svijet trubi o tome.

Turbine kod VW-a, limarija kod Mercedesa, pucanje glava i dizne na 2.0 TDI motorima. 2,5 TDI nema ni jednu stvar dobro, njemu je sve kriza. Strašni problemi sa DSG mjenjačima......

A ti navedi bar ovoliko kod francuza novijeg datuma.

Kažeš da sam lud, ali ti si slijep kod očiju.

Japanci se mogu približiti Njemcima po kvalitetu. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kandidat si za post decenije. :thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#187 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by bitanga_sa_otesa »

ime123 wrote: (sad ces reci kako je to jer glupi bosanac samo vjeruje u njemacko, kao da smo mi citavo svjetsko trziste automobila, ali ja ti ne govorim o nasim cestama nego o citavom svijetu).
mi smo trziste gdje se cijela evropa rijesila vecine grobova...
njemacka prefinjenost.
da si nekad bilo sta radio na nekom njemackom autu sumnjam da bi ovo pisao...
recimo na nekom renou ili citroenu da dodjes do zupcastog moras skinuti bocni nosac motora i 2 plastike,a na mocnom uber audiju i passatu moras rastaviti pola auta ,branik ,hladnjake ,vezni lim i jos sto govana ,lakse skinut mjenjac na alfi 156 nego na golfu dvicini ,na uber mocnom t4 kombiju sta god da radis vezni lim i hladnjak se skidaju ,zamjena grijaca nocna mora svakog mehanicara....toliko o prefinjenosti ...
prije bih rekao njemacka proracunatost za otimanje para na servisima u vidu radnih sati....
Tkanton

#188 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by Tkanton »

bitanga_sa_otesa wrote:
ime123 wrote: (sad ces reci kako je to jer glupi bosanac samo vjeruje u njemacko, kao da smo mi citavo svjetsko trziste automobila, ali ja ti ne govorim o nasim cestama nego o citavom svijetu).
njemacka prefinjenost.
recimo na nekom renou ili citroenu da dodjes do zupcastog moras skinuti bocni nosac motora i 2 plastike,a na mocnom uber audiju i passatu moras rastaviti pola auta ,branik ,hladnjake ,vezni lim i jos sto govana ,lakse skinut mjenjac na alfi 156 nego na golfu dvicini ,na uber mocnom t4 kombiju sta god da radis vezni lim i hladnjak se skidaju ,zamjena grijaca nocna mora svakog mehanicara....toliko o prefinjenosti ...
prije bih rekao njemacka proracunatost za otimanje para na servisima u vidu radnih sati....
A na koliko kilometara mijeanjas to remenje na vw a na koliko na francuzima
golfiista

#189 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by golfiista »

dobro pitanje.
Eto recimo, 2.0 TDI zamjena remena na 180.000 km. Posljednja generacija istog motora na 240.000 km.

direstraits0078

#190 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by direstraits0078 »

Recimo na 1.5 dCi na 160.000 km, na 1.6 dci nema remen, na 2.0 dCi nema remen. :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#191 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by mk ultra »

bitanga_sa_otesa wrote:
njemacka prefinjenost.
neki dan, zupčasti remen i ovo okolo za veliki servis, ulje, i zamajac... 3,5h rada, 2.0 TDI ;-)
_mufljuz_

#192 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by _mufljuz_ »

neki dan staroj rokne zupcasti na opel kadetu 1.7D - odslepa se auto - nabaci novi remen - vozi misko.... i kazu golf legenda.... zivio isuzu 8-)
direstraits0078

#193 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

mk ultra wrote: neki dan, zupčasti remen i ovo okolo za veliki servis, ulje, i zamajac... 3,5h rada, 2.0 TDI ;-)
To tri mehanicara radila? Zupcasti (kanalni, remenice, antifriz, odzracivanje...), skidanje mjenjaca i postavljanje zamajca (set kvacila, ispustanje ulja, punjenje ulja, centriranje seta kvacila...), zamjena ulja, za svaki zahvat po jedan mehanicar. :lol:
_mufljuz_

#194 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by _mufljuz_ »

mk ultra wrote: neki dan, zupčasti remen i ovo okolo za veliki servis, ulje, i zamajac... 3,5h rada, 2.0 TDI ;-)
neki dan mi jaran rece kupio nov Passat 2.0 TDI 2006 il 2007 - 2-3x podrobljena glava motora, propuk'o blok motora....3.5 hiljade sati brige dok ga nije prod'o (vjerovatno nekom garibu u BIH koji se kune u FauVauMjau :cry: :mrgreen: )

kaze coek kad god ga na cesti vidi okrene mu se zeludac :lol: a novog ga kupio :mrgreen:

kupi coek nov Mondeo TDCI 140 KS 2.0 - mrakaca - lezanje, udobnost, potrosnja sve :thumbup: probo vidio i zainteresovo se :mrgreen:
Last edited by _mufljuz_ on 07/06/2014 21:20, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#195 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by mali_milojica »

golfiista wrote:dobro pitanje.
Eto recimo, 2.0 TDI zamjena remena na 180.000 km. Posljednja generacija istog motora na 240.000 km.

A vremenska granica mjenjnja remena?
Ako u BiH prelazis godisnje 20k km,znaci mjenjaces remen nakon 12 god?
Samo naprijed genijalci :thumbup:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#196 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by mk ultra »

direstraits0078 wrote:
To tri mehanicara radila? Zupcasti (kanalni, remenice, antifriz, odzracivanje...), skidanje mjenjaca i postavljanje zamajca (set kvacila, ispustanje ulja, punjenje ulja, centriranje seta kvacila...), zamjena ulja, za svaki zahvat po jedan mehanicar. :lol:
nisam ni ja mogao da vjerujem... frajer je trcao oko auta :lol:

edit: zupčasti i ulje, malo ispod 1h... nije frajer dobar ... :mrgreen:
direstraits0078

#197 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Znam da je samo zamjena seta kvacila nekih 4.5 sati. Zamjena zupcastog ne moze ispod sat vremena, treba poskidati masu stvari i vratiti na mjesto.
golfiista

#198 Re: Odg: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by golfiista »

mali_milojica wrote:
golfiista wrote:dobro pitanje.

A vremenska granica mjenjnja remena?
Ako u BiH prelazis godisnje 20k km,znaci mjenjaces remen nakon 12 god?
Samo naprijed genijalci :thumbup:
kakva vremenska granica? De ba ne lupaj.
direstraits0078

#199 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Ima preporuka kod nekih proizvodjaca, kod nekih ne. VW na nekim trzistima preporucuje zamjenu unutar odredjenog vremenskog intervala, na nekim trzistima samo na odredjenoj kilometrazi.
golfiista

#200 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by golfiista »

Vw ne preporucuje vremenski interval, jer remen stajanjem ne mijenja svojstva, to mozda kod ovih cdi, dci, hdi, gdi i sl. sranja.

Post Reply