s ovim vala more i katanac na temu - sve receno u dvije receniceMegiddo wrote:Multimilionera koji prodaje filmove o teorijama zavjere?![]()
Ovde nije sukob izmedju dvije ideologije. Ovo je sukob izmedju ideologije i nauke.
GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
- Alfons Kauders
#176 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
- Alfons Kauders
#177 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
a sto cojk voli bacat parole to je cudo jednoBreathless wrote:Nas poslovicno nezainteresovani poluobrazovani svijet, uglavnom liberalizam vezuje za neke "slobode", "otvorenost" i slicno, a o neoliberalizmu gotovo da nista i ne zna, pa je stoga ova tema dosla kao kec na desetku da se vidi s kakvom neljudskom posasti imamo posla. Iskreno, malo me i zacudilo sto javno istupaju, jer se oni uglavnom "djeluju iz sjene"Ono sto mi je nevjerovatno jeste da neki mladi covjek, izuzev ako nije vezan nekim usko-licnim interesom, moze zagovarati neoliberalni fasizam, ali ovdje vjerovatno takvih i nema. Ta ideologija ne racuna sa svjesnim masovnim pristankom na nju, ona nikad nije racunala na "narod", na podrsku obicnih ljudi, vec se sluzi razlicitim represivnim sredstvima i hegemonijom da privoli ljude da ju trpe, ali nije bas da ima neku buducnost, sto pokazuju i svi socijalni i ekonomski potresi sirom svijeta izazvani "krizom kapitalizma".
- agnostic_front
#178 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
kmeeeeeBreathless wrote:Nas poslovicno nezainteresovani poluobrazovani svijet, uglavnom liberalizam vezuje za neke "slobode", "otvorenost" i slicno, a o neoliberalizmu gotovo da nista i ne zna, pa je stoga ova tema dosla kao kec na desetku da se vidi s kakvom neljudskom posasti imamo posla. Iskreno, malo me i zacudilo sto javno istupaju, jer se oni uglavnom "djeluju iz sjene"Ono sto mi je nevjerovatno jeste da neki mladi covjek, izuzev ako nije vezan nekim usko-licnim interesom, moze zagovarati neoliberalni fasizam, ali ovdje vjerovatno takvih i nema. Ta ideologija ne racuna sa svjesnim masovnim pristankom na nju, ona nikad nije racunala na "narod", na podrsku obicnih ljudi, vec se sluzi razlicitim represivnim sredstvima i hegemonijom da privoli ljude da ju trpe, ali nije bas da ima neku buducnost, sto pokazuju i svi socijalni i ekonomski potresi sirom svijeta izazvani "krizom kapitalizma".
-
Breathless
#179 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Alfons Kauders wrote:s ovim vala more i katanac na temu - sve receno u dvije receniceMegiddo wrote:Multimilionera koji prodaje filmove o teorijama zavjere?![]()
Ovde nije sukob izmedju dvije ideologije. Ovo je sukob izmedju ideologije i nauke.
Ovakav cirkus na pocetku niko nije mogao predvidjeti
Postaje sve uzbudljivije i uzbudljivije
- Šveđanin
#180 Re: Odg: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Hocu da ostanem nepristrasan u ovoj zanimljivoj temi..Megiddo wrote:Multimilionera koji prodaje filmove o teorijama zavjere?![]()
Ali ovo je jak post.
Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
- agnostic_front
#181 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Jedan za laku noć
“Of the four wars in my lifetime, none came about because the U.S. was too strong.”
“Of the four wars in my lifetime, none came about because the U.S. was too strong.”
- Šveđanin
#182 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Agnostic jesi ti na zapadu?
- agnostic_front
#183 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Zašto pitaš?Šveđanin wrote:Agnostic jesi ti na zapadu?
- Šveđanin
#184 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Da napravim obrazac..
-
prometheus
#185 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Ekonomija za koju najveci eksperti kazu: zelis uci u svijet trzista i berze a diplomirao si ekonomiju? Prvi korak - zaboravi sve sto si naucio.Alfons Kauders wrote:s ovim vala more i katanac na temu - sve receno u dvije receniceMegiddo wrote:Multimilionera koji prodaje filmove o teorijama zavjere?![]()
To sto zovete naukom je teorija kojom pravi eksperti i brokeri brisu dupe. Prava ekonomija od koje ovise nasi zivoti (voda, zemlja, zitarice, energenti...) nemaju veze s vasom naukom, valjda znate kako se svijet okrece cim ste toliko knjiga procitali. Ja nisam toliki strucnjak ali znam da je sam fiat novac jedna ogromna prevara nevidjenih proporcija, i to je neodbranjivo. Plus fractional reserve, kamate na kamate, stvaranje vrijednosti iz nicega - majka svih nauka, alhemicari su to pokusali ostvariti stoljecima pa nista, sve dok bankari nisu postali naucnici.
Toliko o nauci. A o ideologiji... Sarkasticno, pa jedina ideologija koja se ovde prosipa je ideologija kapitala, te kako bi se odbranili stvarate virtualnog neprijatelja koji uopce ne postoji (te nazi, te fasizam, komunizam, socijalizam, budizam...), ne shvatate da je obicnim ljudima pun qrac sistema gdje uvijek isti vladaju iza sjene putem svojih pudlica.
- agnostic_front
#186 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Kakav obrazac?Šveđanin wrote:Da napravim obrazac..
-
Cybernetic
#187 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:57, edited 1 time in total.
-
haos1
#188 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
kakav komunizam kapitalizam, nema vise toga ovdje, svaki civilizovan svjetonazor je nestao raspadom SFRJ, nema više ništa, samo ideološke borbe za prevlast u ovom bućkurišu... civilizacijsko dno na razini nigerije, jedino pleme u europi..
-
Breathless
#189 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Ali ova nauka ispaljena od jednog od pet mladih neoliberala gotovo da je pojedinacno prevazisla bisere izrecene na ovoj temi
na stranu nevidjene gluposti, ali da bar imaju nesto u glavi, znali bi da ideologija i nauka nisu uvijek ne iskljucuju jedna drugu, hahah
na stranu nevidjene gluposti, ali da bar imaju nesto u glavi, znali bi da ideologija i nauka nisu uvijek ne iskljucuju jedna drugu, hahah
Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Postby Megiddo on 04/06/2014 00:54
Nijedan čovjek nije umro od liberalne puške, Čeda Jovanović ide čak protiv sopstvenog naroda i osudjuje genocid u Srebrenici. A i on je neki liberal (Liberalno demokratska partija Srbije). Nijeda kapitalista ne ratuje. Možda je neki ubio nekog komšiju, al' to su izuzeci.
Ono što jesmo vidjali su poboji Staljina i drugih komunista koji se dešavaju jer se ostane gluh na ovo o čemu sam ja pisao - ako svakome daš isto, moraćeš ubijati ljude kako ne bi svi pomrli od glada. 0KM izdvajanja za investicije, potrošnja najosnovnijih dobara raste, jer su druga dobra samo nedosanjani san, a produktivnost ostaje ista.
Ili pošto moram plastično - na 1 dulumu zemlje (jer je zemlja ograničena -> kopna imamo 148.939.063 km2) i sad kao i prije možeš uzgojiti 3 vreće krompira uprkos tome što sad imaš sedmočlanu porodicu dok si prije bio sam sa ženom.
Dobri su ljudi komunisti, još samo kad bi naučili upotrebljavat digitron.
I da opet plastično pojasnim, jedina alternativa ovome je da zadržimo postojeći sistem i ubijemo svakog novog čovjeka koji bi narušio prirodni priraštaj 0.
Megiddo
-
Breathless
#190 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Kapitalizam, ni manje ni vise, samo u kapitalizmu ne mogu bas svi biti sretni i debeli.haos1 wrote:kakav komunizam kapitalizam, nema vise toga ovdje, svaki civilizovan svjetonazor je nestao raspadom SFRJ, nema više ništa, samo ideološke borbe za prevlast u ovom bućkurišu... civilizacijsko dno na razini nigerije, jedino pleme u europi..
-
haos1
#191 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
džaba sve i kapitalizam i komunizam kad nema vise nikog civilizovanog, samo ko indijanci imitiramo amerikance a civilizovan svijet nam se smije, progutace nas, ni priroda nas vise nece, voda nosi sve.
- agnostic_front
#192 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
To su te tvoje činjenice.Cybernetic wrote:Sve u reziji. Vujke kao ne zna nista, postavlja dogovorena pitanja, nalazi se u dilemi. Na kraju ga Ron Paul boysi "ubijede" i citava libertarijanska zajednica od 5 facebook ekonoma slavi. Uh sorry, spoiler alert.Šveđanin wrote:Vujke sad već postavlja zrelija pitanja.. biće nešto od momka.
Haha, Ron Paul, ko još njega shvata ozbiljno
http://www.youtube.com/watch?v=0tXRXOEaFIs
- Alfons Kauders
#193 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
nisam ekonomistaprometheus wrote:Ekonomija za koju najveci eksperti kazu: zelis uci u svijet trzista i berze a diplomirao si ekonomiju? Prvi korak - zaboravi sve sto si naucio.Alfons Kauders wrote:s ovim vala more i katanac na temu - sve receno u dvije receniceMegiddo wrote:Multimilionera koji prodaje filmove o teorijama zavjere?![]()
To sto zovete naukom je teorija kojom pravi eksperti i brokeri brisu dupe. Prava ekonomija od koje ovise nasi zivoti (voda, zemlja, zitarice, energenti...) nemaju veze s vasom naukom, valjda znate kako se svijet okrece cim ste toliko knjiga procitali. Ja nisam toliki strucnjak ali znam da je sam fiat novac jedna ogromna prevara nevidjenih proporcija, i to je neodbranjivo. Plus fractional reserve, kamate na kamate, stvaranje vrijednosti iz nicega - majka svih nauka, alhemicari su to pokusali ostvariti stoljecima pa nista, sve dok bankari nisu postali naucnici.
Toliko o nauci. A o ideologiji... Sarkasticno, pa jedina ideologija koja se ovde prosipa je ideologija kapitala, te kako bi se odbranili stvarate virtualnog neprijatelja koji uopce ne postoji (te nazi, te fasizam, komunizam, socijalizam, budizam...), ne shvatate da je obicnim ljudima pun qrac sistema gdje uvijek isti vladaju iza sjene putem svojih pudlica.
- Alfons Kauders
#194 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
kad libertarijanci pocnu pricati o privredi, a tek o monetarnoj politici... to je otprilike isto kao kad vehabije pocnu pricati o uzgoju sljive i pecenju rakije...agnostic_front wrote:To su te tvoje činjenice.Cybernetic wrote:Sve u reziji. Vujke kao ne zna nista, postavlja dogovorena pitanja, nalazi se u dilemi. Na kraju ga Ron Paul boysi "ubijede" i citava libertarijanska zajednica od 5 facebook ekonoma slavi. Uh sorry, spoiler alert.Šveđanin wrote:Vujke sad već postavlja zrelija pitanja.. biće nešto od momka.
Haha, Ron Paul, ko još njega shvata ozbiljno
http://www.youtube.com/watch?v=0tXRXOEaFIs
- agnostic_front
#195 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Ne bih se baš tu složio u potpunosti. Oni su meni hajmo reći ok dok god se priča o teoriji, i po meni imaju puno više znanja o samoj ekonomiji. Ali, oni su otprilike drugi kraj ovoga što je cybernetic, ovaj breathless i ekipa. Ovi ovdje po forumu laprdaju o uzvišenosti i humanosti socijalizma i šta ti ja znam, a libertarijanci sanjaju haman o anarho-kapitalizmu. A niko neće da pogleda u realnost, kako je to radio jedan Milton Friedman, koji je bio čovjek pragmatičan. Bilo mu je jasno da je svijet pun mana, ali se trudio da izvuče najbolje od toga. Zato ga je Rothbard prozvao socijalistom i tako. Dok ovi ovdje uzvišeni socijalisti znaju kako treba i nema kompromisa, mora kako oni kažu. Tako i libertarijanci, samo s druge strane. Kako god, opet bih prije libertarijance, nego ove sveznajuće.
- Alfons Kauders
#196 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
meni vala nisu neka sreca ni jedni ni drugi... libertarijanci su mozda bolji za neke stvari, ali za druge bi bili bolji socijalisti... rijec je o radikalnim ideologijama, poredimo krajnost i drugu krajnost...agnostic_front wrote:Ne bih se baš tu složio u potpunosti. Oni su meni hajmo reći ok dok god se priča o teoriji, i po meni imaju puno više znanja o samoj ekonomiji. Ali, oni su otprilike drugi kraj ovoga što je cybernetic, ovaj breathless i ekipa. Ovi ovdje po forumu laprdaju o uzvišenosti i humanosti socijalizma i šta ti ja znam, a libertarijanci sanjaju haman o anarho-kapitalizmu. A niko neće da pogleda u realnost, kako je to radio jedan Milton Friedman, koji je bio čovjek pragmatičan. Bilo mu je jasno da je svijet pun mana, ali se trudio da izvuče najbolje od toga. Zato ga je Rothbard prozvao socijalistom i tako. Dok ovi ovdje uzvišeni socijalisti znaju kako treba i nema kompromisa, mora kako oni kažu. Tako i libertarijanci, samo s druge strane. Kako god, opet bih prije libertarijance, nego ove sveznajuće.
u biti prvi bi pustili da neko ko ne radi skapa od gladi, a drugi bi onom koji radi uzeli dio zarade kako bi taj koji ne radi uziva isti ili priblizan standard... nijedna opcija mi nije bas primamljiva, jer ne vjerujem u socijalni darvinizam, a vala ni u bajke po kojima bi se nagradjivao parazitizam
-
The 51st State
#197 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
stvarno ti se divim na strpljenju da im objasnis elementarnu funkciju, pojam i prirodu novca u drustvenim odnosima kroz istoriju.Stoner wrote:Novac je sredstvo razmjene.HM 2011 wrote: Novac nije prirodan novac je nužnost - posebno u globalnoj ekonomiji -
Sad je pitanje kakav novac ?
Uz neograničenu inflaciju prouzrokovanu "OVIM" i "ONIM" - možda je mudro da se vratimo na školjke kao sredstvo razmjene ?
Kakav novac nije bitno, poenta je ista.
Možeš zabraniti novac, on će se ponovo koristiti.
Majmuni koriste novac.
Evropljani, Maje i svako pleme na planeti Zemlji.
VRIJEDNOST drugovi VRIJEDNOST, to je novac po prirodi e sad vi nastavite dalje gdje lenjin pade
-
Megiddo
#198 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Nije Milton Friedman shvatio da je svijet pun mana. Svijet je pun osoba nedoraslih kapitalizmu. I ove bolesti koje Bosna boluje je jer je većina nedorasla kapitalizmu. To je najnapredniji sistem koji imamo i koja god država ga je uspjela implementirati danas je jedna od vodećih država po standardu života.agnostic_front wrote: Ovi ovdje po forumu laprdaju o uzvišenosti i humanosti socijalizma i šta ti ja znam, a libertarijanci sanjaju haman o anarho-kapitalizmu. A niko neće da pogleda u realnost, kako je to radio jedan Milton Friedman, koji je bio čovjek pragmatičan.
Za socijalizam nije potrebna neka inteligencija. I zato su njegove pristalice (približno biračko tijelo na izborima) većinom neuki ljudi (od kojih opet dio u vrijeme kriza prenese pa glasaju za naci(onali)stičke stranke). Socijalizam je ideologija prije svega. Populizam. U njemu ne postoji zrno matematike. Čak je i proturiječan matematici.
Ja sam to i pokazao/dokazao ovom što nema zraka ali džaba.
-
prometheus
#199 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Ja ne znam gdje vi zivite i kakva su vam iskustva, ali fakat kao da ste svi iz NY pa svijet gledate kroz svjetlucave reklame, kic i komercijalu.
Cinizam ili sarkazam, stvarno ne shvatam da li ste svjesni onog sto govorite ili zivite u nekoj pompi pa vam se ne mili spustiti na tlo i analizirati realnost.
Svi drzavni dugovi su ilegalni, medjutim ta MMF politika je svetinja u neoliberalnom svijetu. Svaka drzava bi trebala proglasiti dug ilegitimnim, jer je nabuban od strane izdajica cije su predizborne kampanje finansirali upravo korporativni oligarsi. Ako zelite pare natrag, mars na sve politicare i ministre koji su nesposobno/zlonamjerno prokockali sudbine citavih nacija i buducih narastaja. Zar ne shvatate da su svjesno zarobili stanovnistvo za narednih nekoliko decenija? To je pravi ishod blagodati vasih ideja, a vi samo gledate u nebodere i ajfone.
Banke su pokrale drzave, poduzetnike i obicno stanovnistvo, a da vlasti nisu mogle ni pisnuti. Kako ce se pobuniti kada su dovedeni na vlast od istih, a u upravnim odborima su i sami politicari i sindikati. Mom bratu su naplacivali ilegalnu penalizaciju svakog mjeseca od 30€ tokom vise godina, a sada ce to dugom sudskom parnicom morati da vrate. Tako i milioni stanovnika kojima su uvaljivali finansijske proizvode koje ni strucnjaci nisu razumjevali, a taj proizvod je otprilike: 8 do 10% kamate na dugorocne depozite koji se mogu podici s konta "kada god pozelite", medjutim mala slova koja nikom nisu objasnili kazu da, ukoliko cijeli sistem udje u krizu taj depozit postaje perpetualan, dozivotno, a u nekim ugovorima je cak vidljiva i godina isteka tog depozita 9999ta. Danas sudskim procesom ljudi koji su citav zivot rintacili za svoje ustedjevine imaju nadu povratiti ukradeno, i to zahvaljujuci narodu koji se digao na noge. Da nisu gorili kontejneri i kase, danas bi ti ljudi prosili na ulici, a imali ustedjevine od nekoliko desetina hiljada eura, dovoljno da se prezivi i da unucima dzeparac.
Jebo vas ovaj sistem.
Cinizam ili sarkazam, stvarno ne shvatam da li ste svjesni onog sto govorite ili zivite u nekoj pompi pa vam se ne mili spustiti na tlo i analizirati realnost.
Svi drzavni dugovi su ilegalni, medjutim ta MMF politika je svetinja u neoliberalnom svijetu. Svaka drzava bi trebala proglasiti dug ilegitimnim, jer je nabuban od strane izdajica cije su predizborne kampanje finansirali upravo korporativni oligarsi. Ako zelite pare natrag, mars na sve politicare i ministre koji su nesposobno/zlonamjerno prokockali sudbine citavih nacija i buducih narastaja. Zar ne shvatate da su svjesno zarobili stanovnistvo za narednih nekoliko decenija? To je pravi ishod blagodati vasih ideja, a vi samo gledate u nebodere i ajfone.
Banke su pokrale drzave, poduzetnike i obicno stanovnistvo, a da vlasti nisu mogle ni pisnuti. Kako ce se pobuniti kada su dovedeni na vlast od istih, a u upravnim odborima su i sami politicari i sindikati. Mom bratu su naplacivali ilegalnu penalizaciju svakog mjeseca od 30€ tokom vise godina, a sada ce to dugom sudskom parnicom morati da vrate. Tako i milioni stanovnika kojima su uvaljivali finansijske proizvode koje ni strucnjaci nisu razumjevali, a taj proizvod je otprilike: 8 do 10% kamate na dugorocne depozite koji se mogu podici s konta "kada god pozelite", medjutim mala slova koja nikom nisu objasnili kazu da, ukoliko cijeli sistem udje u krizu taj depozit postaje perpetualan, dozivotno, a u nekim ugovorima je cak vidljiva i godina isteka tog depozita 9999ta. Danas sudskim procesom ljudi koji su citav zivot rintacili za svoje ustedjevine imaju nadu povratiti ukradeno, i to zahvaljujuci narodu koji se digao na noge. Da nisu gorili kontejneri i kase, danas bi ti ljudi prosili na ulici, a imali ustedjevine od nekoliko desetina hiljada eura, dovoljno da se prezivi i da unucima dzeparac.
Jebo vas ovaj sistem.
- Alfons Kauders
#200 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
pa imas alternativu - ako ti se ne svidja, odes fino na kubu ili sjevernu koreju... mozes i u kinu, samo njima bas taj sistem i nije mrzak (cujem da zaposljevaju u senzenu kad si vec navalio na te ajfone)prometheus wrote:Ja ne znam gdje vi zivite i kakva su vam iskustva, ali fakat kao da ste svi iz NY pa svijet gledate kroz svjetlucave reklame, kic i komercijalu.
Jebo vas ovaj sistem.