Aprilski paket,propuštena šansa
- MarshalDodik
#176 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Dole Aprili zivjeli danasnjica.
Hvala Srbima sto danas ne bi prihvatili Aprila iako je bio po njihovom jusu i cejfu. Forumski analiticari kazu da su mogli lakse blokirati cak se mogli i lakse odvojiti ali oni to nece jer vole BiH.
Hvala Srbima sto danas ne bi prihvatili Aprila iako je bio po njihovom jusu i cejfu. Forumski analiticari kazu da su mogli lakse blokirati cak se mogli i lakse odvojiti ali oni to nece jer vole BiH.
- Maraschino
#177 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Kada vidim ko od kolega zali za AP i kudi HS tacno mi je jasnije koliko je valjao taj paket.
Sada smo u kaljuzi sto nismo potpisali a u kakvoj bi bili da smo se zajebali pa prihvatili. To je druga prica.
Ko zna zbog cega je to sve dobro(bilo).
Sada smo u kaljuzi sto nismo potpisali a u kakvoj bi bili da smo se zajebali pa prihvatili. To je druga prica.
Ko zna zbog cega je to sve dobro(bilo).
- MarshalDodik
#178 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Dobro pitanje ko zna?
Niko ne zna i necemo znati, ali savrseno znamo kako je kad se to odbilo pa evo sve do danas.
15 godina u mjestu
Niko ne zna i necemo znati, ali savrseno znamo kako je kad se to odbilo pa evo sve do danas.
15 godina u mjestu
- mirsek
#179 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Prije toga smo u mjestu, pogledaj sta se desavalo prije toga.MarshalDodik wrote:Dobro pitanje ko zna?
15 godina u mjestu
- MarshalDodik
#180 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Pendrecili ih Ameri.mirsek wrote:Prije toga smo u mjestu, pogledaj sta se desavalo prije toga.MarshalDodik wrote:Dobro pitanje ko zna?
15 godina u mjestu
Pripitomili Sds kojeg bi ugasili da nije molbe iz sda, umirili Covicevce tenkom i dole njegovu privatnu banku..
Jednostavno stvarali preduslove za konkretne ustavne promjene koje su se trebale izglasati. I koje ne bi stale samo kroz prvu etapu AP-a vec sve dok ne vide BiH kao gradjansku drzavu.
Prozreo je njihove zle namjere drzavnik Hare i danas zivimo u blagostanju kada srpski clan predsjednistva odluke s drzavnog niova prenese u skupstinu RS-a i istu ponisti. Pokaze da skupstina Sumske ima vecu moc nego vrh drzave cak i kada je rijec o njemu nebitnom Peljescu.
-
daddy-kool
#181 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Davno je sve rečeno na ovu temu:
Banksy wrote:Banksy wrote:
Negativni dojam koji je javnost stekla oko Aprilskog je samo i jedino medijski spin SDP-a s Bakirom i 60 min na čelu, potpomognut tadašnjim smiješnim USA ambasadorom, Dnevnim Avazom i potkupljenim ''nevladinim'' organizacijama.
To što se javnost primila, pa povjerovala Lagumdžiji pitanje je za svakog pojednica koji je naivno nasjeo na tezu da su prijatelji Bosne: Boro Paravac, Mile Dodik, Ivo Miro Jović, Dragan Čović, Sulejman Tihić, a neprijatelji: Haris Silajdžić, Bogić Bogićević, Miro Lazović, Stjepan Kljujić, Stipe Mesić, Ivo Banac, itd.
Medijski pritisak je zaista bio izniman, ali realno, nije bilo potrebno puno pameti da se razazna šta je u toj priči dobro, a šta loše, ko je pozitivac, ko negativac. U tom trenutku povjerovalo se kleptomanu Lagumdžiji kojem je za tu prljavu uslugu obećana vlast (što se na kraju i desilo 4 godine kasnije) i to je to.
Detalji i suština Aprilskog, Haretova korist koju je izvukao iz obaranja, itd, duga su priča.
SBiH je uglavnom banda, a najveće zamjerke koje idu Silajdžiću su te što je dozvolio da se okruži takvim likovima. Sam ih je birao ili aminovao, ili bar nije se puno petljao u to kad su se formirali unutarnji stranački safovi. Sam jaka figura, ali previše svoj i odvojen od infrastukture, bio je previše nezainteresiran za samu stranku i vidjelo se da tu ne funkcionira. Totalni krah slijedi predavanjem stranke u ruke Safetu Oručeviću, čovjeku koji svakako uništi sve što dohvati, pa je tako uništio i ovo. Hare bi bio izvrstan Ministar inostranih, član Predsjedništva, itd, ali očito je da nije čovjek od stranke ili bilo kakvog kolektiva, uopće.
Banksy wrote: ...
... prije Hareta, Dodik je inauguriran u lidera bosanskih Srba, američka administracija, zabavljena Alkaidom, prekrižila simpatije prema muslimanima, uz to sasvim zaboravila gdje je Bosna, OHR prestao nametati rješenja, Putin dobio drugi mandat i postao najmoćniji čovjek planete, a MZ smislila da preko Bosne Srbiji kompenzira Kosovo.
... kovanica ''blizanci zla (Dodik/Silajdžić)'' je smišljena u SDP Centrali, pa plasirana putem medija Centrale u javnost, a sve s ciljem da koalicija Tihić&Lagumdžija preotme vlast da bi, umjesto Silajdžića, dobila pristup prirodnim resursima, te ona, a ne on, harčila državno pa prodavala struju, elektrane, telekome, autoputeve (što se i ostvarilo, pa smo Zlatku km autoputa plaćali 26 umjesto 6 miliona)
... cijelu tu priču oko ''Aprilskog paketa'', možemo pokušati objasniti sebi putem vrlo jednostavnog testa, kako je to bilo moguće da u tom trenutku navijamo za Boru Paravca, Mileta Dodika, Čovića, Ivu Miru Jovića s jedne strane, a protiv Kljujića, Lazovića, B. Bogićevića, Stjepana Mesića, Ive Banca i drugih, svi redom izričito protiv a.p.
Jedino što nam je mutilo um tih dana bio je Lagudmžija koji je stao uz prve i ubijedio nas da su ovi drugi neprijatelji države BiH...
Nije ovo prilika da se o paketu ponovo razgovara niti je danas bilo kome više važno šta je neki trećerazredni diplomata (McElhaney) predlagao za rješenje političke krize u BiH, ali ako postoji jedna jedina stvar koju je Silajdžić (iz bilo kojih razloga) dobro uradio za svojih mandata, to je obaranje Aprilskog paketa.
...
-
daddy-kool
#182 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
I uvijek isti likovi vraćaju ovu temu, sa apsolutno identičnim argumentima, rečenicama i pitanjima šbbkbb.
- MarshalDodik
#183 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Nema mjesta za sbbkbb kad znamo da AP nije prosao i savrseno je jasno gdje smo 13 godina poslije.daddy-kool wrote:I uvijek isti likovi vraćaju ovu temu, sa apsolutno identičnim argumentima, rečenicama i pitanjima šbbkbb.
24 godine od Daytona skupstina RS-a je iznad PreCjednistva BiH. Pobjedaaa dole AP
U odnosu na postojecu situaciju svaki drugi sbbkbb a pogotovo ovaj americki projekt bi znacio progres ili barem kakav takav pomak
- cyprus
#184 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Silajdžić više nije na sceni, ali srećom ima ko da ga naslijedi na njegovom putu odbrane države od separatista... Evo naprimjer Špirić:

"Sve je jasnije da se čeka neki “Dejton 2”, neko novo ustavno uređenje po viziji SDA i njene nedavne deklaracije. Sada i SDP najavljuje da će izaći sa novim prijedlogom Ustava BiH, a vraćaju nam Aprilski paket kojeg su federalne stranke i oborile. Zaboravljaju da ni aprili nisu što su nekad bili. Pitanje je samo kako misle provesti u djelo svoje unitarne ciljeve bez glasova Srba", istakao je Špirić, koji je potpredsjednik SNSD.
-
daddy-kool
#185 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Pitanja su valjda za slučaj da je a.p. prošao.
Skupština RS nije iznad predsjedništva nego imamo entitetski veto, kojeg može US BiH opovrgnuti.
Aprilski paket:
Skupština RS nije iznad predsjedništva nego imamo entitetski veto, kojeg može US BiH opovrgnuti.
Aprilski paket:
b) Parlamentarna skupština BiH raspušta se u slučaju kada Predstavnički dom ne uspije izabrati
predsjednika Vijeća ministara / premijera ni nakon trećeg kruga glasanja.
-
daddy-kool
#186 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
vivaldi wrote:
ma sva ta prica o aprilskom paketu, ko i milion drugih stvari, je cisto romantiziranje "e da je to bilo ili da to nije bilo, sve bi bilo drugacije". jasta bi.
ova zemlja na papiru ima fantasticne zakone i na papiru ima sve moguce institucije da to sve provede u djelo. svi smo mi na papiru ravnopravni, mito i kriminal su krivicna djela, imamo etnicke kvote propisane od najnizih do najvisih nivoa i jos svasta nesto, a u stvarnosti sa svime time mozes samo guzicu obrisati.
u realnosti funkcionisu sam one stvari oko kojih nadju zajedniki interes pa samim tim se sami potrude i da ih sprovedu. a kad se nesto zeli, lako se nadje i nacin.
sve ostalo je samo jalovo naricanje.
u ovakvoj je zemlji nemoguce napraviti sistem adekvatan sistem sankcija pa je samim tim moguce da sve i sto si sam potpisao nekada u jendom trenutku kazes, meni se to vise ne svidja, ko vas jebe, vise se toga ne pridrzavam i mozes ga samo za tuki povuci
- cyprus
#187 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Materemi, sve me ovo podsjeća na antivakserski način razmišljanja i "argumentacije"daddy-kool wrote:Pitanja su valjda za slučaj da je a.p. prošao.
Aprilski paket:b) Parlamentarna skupština BiH raspušta se u slučaju kada Predstavnički dom ne uspije izabrati
-
daddy-kool
-
zposao
#189 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
mirsek wrote:Dodikovo inacenje i otvoreno kontriranje napretku drzave je pocelo prije aprilskog paketa, odbijanjem reforme policije. Posto tada a i poslije nije sankcionisan, ne vidim razlog da se prihvati aprilski bez instrumenata zastite progresa jacanje drzave i njenog puta ka EU.
Mislim da dok Bosnjaci ne pocnu talasati, agresivno trazeci ravnopravnost, gradjansku drzavu i put ka EU i NATO, po cijenu incidenata, pa i sukoba, Dodik ce kociti drzavu a nasi politicari i njihovi pajdasi ce u tom vakumu pljackati i legalizirati sve opljackano od rata naovamo.
Treba nam drzavnicka stranka i lideri koji se ne boje lupiti sakom od stol kad je drzava u pitanju.
Trebaju nam i jake veze u medjunarodnim krugovima da nas m. zajednica ne gusi u tome zbog svog poznatog pragmatizma i licemjerja. Dijaspora moze puno pomoci u tome svojim angazovanjem.
Država d'uradi nešta... Ili još gore, neko treba d'uradi nešta a ja ću sjediti za kompjoterom i bubat dobru platu. Huuuraaa Bošnjaci naprijed eto mene za vama.
Prvo pogledaj redove ljudi ispred ambasada pa onda nešto pričaj. Tebi ako je riješena egzistencija pa imaš viška energije, nije svima. Ljudi iseliše "trbuhom za kruhom"
- cyprus
#190 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Ne znam, ali "u vakcinama ima žive, koja izaziva autizam" i "sa aprilskim paketom će se raspustit parlament, zbog čega će se država raspasti" meni zvuči potpuno istodaddy-kool wrote:Zašto?
- muha_sa
#191 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
I tako Dodik poceo radit na jacanju države BiH a pojavi se sad Bakir sa nakom deklaracijom i opet mu nabaci na volej
Poslije Hareta Bake
Poslije Hareta Bake
- MarshalDodik
#192 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Kako nije iznad ako skupstina RS-a moze ponistiti odluke predsjednistva.daddy-kool wrote:Pitanja su valjda za slučaj da je a.p. prošao.
Aprilski paket:b) Parlamentarna skupština BiH raspušta se u slučaju kada Predstavnički dom ne uspije izabrati
Imao si skoro cist primjer u vezi Peljesca.
Skroz dobro definisana tacka b)
Danas bi nam dobro dosla
-
daddy-kool
#193 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Imaš scenario:
I nema navedenog izlaza iz ovakve situacije. A treba i Kosovo halaliti...1. Izbori i izabrani su članovi Predstavničkog doma.
2. Oni trebaju da izaberu članove Doma naroda, predsjednike i potpredsjednike domova, biraju Predsjedništvo BiH, potvrđuje predsjednika VM i ministre.
3. Imaš recimo predsjednika Dodika, a potpredsjednike Čovića i Džaferovića.
4. PS ne izabere mandatara Tegeltiju jer neće da pošalje ANP.
5. Raspušta se PSBiH (znači oba doma)
A PS ima nadležnosti:
ii. usvaja zakone;
iii. odlučuje o izvorima i iznosima sredstava za funkcioniranje institucija i izmirivanje međunarodnih obaveza BiH;
iv. usvaja budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH;
...
Vojska nema plata, GS nema plata, SIPA nema plata, US BIH nema plata, Sud BiH nema plata, ne servisiraju se dugovi, ambasadori nemaju plata, predsjedništvo nema plata (ali se ne raspušta), itd ...
- muha_sa
#194 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/127 ... zamka.html
IVO KOMŠIĆ UPOZORAVA: "U Aprilskom paketu postoji jedna VELIKA zamka..."
"Ja sam bio protiv Aprilskog paketa, ja mislim da svaka promjena Ustava ako se ozbiljno ide u to mora se usmjeriti na to da se promijeni entitetsko glasanje jer ono favozira zastupnike iz Republike Srpske u državnom parlamentu, a proizvodi sukob između zastupnika Hrvata i Bošnjaka", kazao je Komšić
Kako Pokret socijalne pravde i demokratije gleda na Programsku deklaraciju SDA, odakle dolazi najavljeni zaokret u politici SDA, o Aprilskom paketu i drugim političkim aktuelnostima govorio je Ivo Komšić, predsjedavajući SPD.
"Ja sam bio protiv Aprilskog paketa, ja mislim da svaka promjena Ustava ako se ozbiljno ide u to mora se usmjeriti na to da se promijeni entitetsko glasanje jer ono favozira zastupnike iz Republike Srpske u državnom parlamentu, a proizvodi sukob između zastupnika Hrvata i Bošnjaka", kazao je Komšić te dodao:
"U tom Aprilskom paketu predlaže se da se Predsjedništvo promijeni, što je OK. Najbolje bi bilo da imamo jednog predsjednika države, može on imati svoje zamjenike, ali da je predsjednik u cijelom svom mandatu. Kada sam bio protiv Paketa pretpostavljao sam da može doći do situacije do koje je sad došlo: Ne može Parlament da izabere predsjednika ministarskog Vijeća kako bi se usaglasio oko predsjednika? U Aprilskom paketu postoji ta jedna zamka da se može blokirati izbor i Vlade i svih drugih organa koji treba da funkcioniraju kroz Parlament."
Govorio je o Programskoj deklaraciji SDA i njihovoj najavi političkog zaokreta kazavši da ne može nacionalna stranka biti uvjerljiva u zalaganju za građanske vrijednosti.
"Nije bio napad na stavove u Deklaraciji, niko ne može biti protiv principa da država funkcionira kao pravna država, da parlament funkcionira, da susdstvo bude samostlano. Međutim, nacionalne stranke iz Republike Srpske i HDZ kao jedna od vodećih nacionalnih stranki u BiH stalno imaju SDA kao partnera, zato što je i SDA takođe nacionalna bošnjačka stranka i u velikoj mjeri insistira na vjeri. Sad stranka najednom pravi zaokret.
Ovi gube poželjnog partnera, ako je to (SDA zaokret) iskreno i provodivo, ali može li uopšte SDA provesti to? Prvi stav njihove Programske deklaracije, u Preambuli je 'Sa vjerom u Boga', ne možete s tim graditi demokratsku državu i građansko društvo", objasnio je Komšić svoje viđenje napada na SDA Deklaraciju.
Ivo Komšić je govorio i o međunarodnoj zajednici i njihovoj pomoći u rješavanju problema u BiH.
"Američka administracija i Evropska unija ima ovdje svoje interese ili bolje kazati, ona ovdje nema svoje interese. Uglavnom nema interesa da se ovdje do kraja stvar raščisti i da se stabilizira. Razumijem američku administraciju, njima je mnogo važniji problem Beograda i Prištine. Mi smo još uvijek tu sa strane, njima je bitno da ovdje nema rata. Ako se to povoljno završi očekivat je da se ovdje stvari rješavaju. Mi moramo dati do znanja i da smo sposobni sami upravljati svojom zemljom i da ima još energije koja se može za to iskoristiti jer međunarodna zajednica imam osjecaj da nam više ne vjeruje", rekao je Komšić.
Govorio je još o Sporazumu o formiranju državne vlasti iz avgusta, te je rekao da ne vjeruje da će vlast biti formirana uskoro, a krivicu što je to tako vidi u Miloradu Dodiku.
IVO KOMŠIĆ UPOZORAVA: "U Aprilskom paketu postoji jedna VELIKA zamka..."
"Ja sam bio protiv Aprilskog paketa, ja mislim da svaka promjena Ustava ako se ozbiljno ide u to mora se usmjeriti na to da se promijeni entitetsko glasanje jer ono favozira zastupnike iz Republike Srpske u državnom parlamentu, a proizvodi sukob između zastupnika Hrvata i Bošnjaka", kazao je Komšić
Kako Pokret socijalne pravde i demokratije gleda na Programsku deklaraciju SDA, odakle dolazi najavljeni zaokret u politici SDA, o Aprilskom paketu i drugim političkim aktuelnostima govorio je Ivo Komšić, predsjedavajući SPD.
"Ja sam bio protiv Aprilskog paketa, ja mislim da svaka promjena Ustava ako se ozbiljno ide u to mora se usmjeriti na to da se promijeni entitetsko glasanje jer ono favozira zastupnike iz Republike Srpske u državnom parlamentu, a proizvodi sukob između zastupnika Hrvata i Bošnjaka", kazao je Komšić te dodao:
"U tom Aprilskom paketu predlaže se da se Predsjedništvo promijeni, što je OK. Najbolje bi bilo da imamo jednog predsjednika države, može on imati svoje zamjenike, ali da je predsjednik u cijelom svom mandatu. Kada sam bio protiv Paketa pretpostavljao sam da može doći do situacije do koje je sad došlo: Ne može Parlament da izabere predsjednika ministarskog Vijeća kako bi se usaglasio oko predsjednika? U Aprilskom paketu postoji ta jedna zamka da se može blokirati izbor i Vlade i svih drugih organa koji treba da funkcioniraju kroz Parlament."
Govorio je o Programskoj deklaraciji SDA i njihovoj najavi političkog zaokreta kazavši da ne može nacionalna stranka biti uvjerljiva u zalaganju za građanske vrijednosti.
"Nije bio napad na stavove u Deklaraciji, niko ne može biti protiv principa da država funkcionira kao pravna država, da parlament funkcionira, da susdstvo bude samostlano. Međutim, nacionalne stranke iz Republike Srpske i HDZ kao jedna od vodećih nacionalnih stranki u BiH stalno imaju SDA kao partnera, zato što je i SDA takođe nacionalna bošnjačka stranka i u velikoj mjeri insistira na vjeri. Sad stranka najednom pravi zaokret.
Ovi gube poželjnog partnera, ako je to (SDA zaokret) iskreno i provodivo, ali može li uopšte SDA provesti to? Prvi stav njihove Programske deklaracije, u Preambuli je 'Sa vjerom u Boga', ne možete s tim graditi demokratsku državu i građansko društvo", objasnio je Komšić svoje viđenje napada na SDA Deklaraciju.
Ivo Komšić je govorio i o međunarodnoj zajednici i njihovoj pomoći u rješavanju problema u BiH.
"Američka administracija i Evropska unija ima ovdje svoje interese ili bolje kazati, ona ovdje nema svoje interese. Uglavnom nema interesa da se ovdje do kraja stvar raščisti i da se stabilizira. Razumijem američku administraciju, njima je mnogo važniji problem Beograda i Prištine. Mi smo još uvijek tu sa strane, njima je bitno da ovdje nema rata. Ako se to povoljno završi očekivat je da se ovdje stvari rješavaju. Mi moramo dati do znanja i da smo sposobni sami upravljati svojom zemljom i da ima još energije koja se može za to iskoristiti jer međunarodna zajednica imam osjecaj da nam više ne vjeruje", rekao je Komšić.
Govorio je još o Sporazumu o formiranju državne vlasti iz avgusta, te je rekao da ne vjeruje da će vlast biti formirana uskoro, a krivicu što je to tako vidi u Miloradu Dodiku.
-
Haman2
#195 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Ivo Komšić
-
Haman2
#196 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Ivo Komšić
Napomena: Pogledajte siri osvrt pod naslovom Intervju"Ja sam bio protiv Aprilskog paketa, ja mislim da svaka promjena Ustava ako se ozbiljno ide u to mora se usmjeriti na to da se promijeni entitetsko glasanje jer ono favozira zastupnike iz Republike Srpske u državnom parlamentu, a proizvodi sukob između zastupnika Hrvata i Bošnjaka", kazao je Komšić te dodao:
- MarshalDodik
#197 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Pa radi. Nema sanse da Mile sada usvoji Aprilski paket koji je drzavnik Hare oboriomuha_sa wrote:I tako Dodik poceo radit na jacanju države BiH a pojavi se sad Bakir sa nakom deklaracijom i opet mu nabaci na volej![]()
Poslije Hareta Bake
Drzavnici drzavnicki
Ne zaboravi da je prilikom tadasnjeg glasanja Mile bio za tako da ne stoji poredjenje Milorada danas sa Miloradom koji je glasao za AP
Bakir i Mile su usavrsili dobacivanje nije Haris.
Haris je samo propustio najvecu priliku nakon DMS-a, udaljio Amere, ohrabrio Milorada da se vrati u svoju zonu komfora- srbovanje i ne pada pred ambasadorima.
- muha_sa
#198 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Šta zna Ivo Komšic
bez veze lupa
Forumaši sve znaju, prostudirali svako slovo tog nakog aprilskog paketa
Forumaši sve znaju, prostudirali svako slovo tog nakog aprilskog paketa
-
Haman2
#199 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Argumenti za navedene tvrdnje?MarshalDodik wrote:Pa radi. Nema sanse da Mile sada usvoji Aprilski paket koji je drzavnik Hare oboriomuha_sa wrote:I tako Dodik poceo radit na jacanju države BiH a pojavi se sad Bakir sa nakom deklaracijom i opet mu nabaci na volej![]()
Poslije Hareta Bake![]()
Drzavnici drzavnicki![]()
Ne zaboravi da je prilikom tadasnjeg glasanja Mile bio za tako da ne stoji poredjenje Milorada danas sa Miloradom koji je glasao za AP
Bakir i Mile su usavrsili dobacivanje nije Haris.
Haris je samo propustio najvecu priliku nakon DMS-a, udaljio Amere, ohrabrio Milorada da se vrati u svoju zonu komfora- srbovanje i ne pada pred ambasadorima.
- MarshalDodik
#200 Re: Aprilski paket,propuštena šansa
Eto vam onda Ivo i Hare
Argumenti da je Mile bio za, a Hare protiv AP?
Argumenti da se Mile osilio nakon neuspjele americke intervencije glede AP?
Argumenti da Mile i Bakir nabacuju jedan drugom medijskim istupima?
Argumenti da je Mile bio za, a Hare protiv AP?
Argumenti da se Mile osilio nakon neuspjele americke intervencije glede AP?
Argumenti da Mile i Bakir nabacuju jedan drugom medijskim istupima?