ma nije valajohntra wrote:Ne bi kupio nijedno ni drugo, ali jednostavno nova Octavia je bolja od nove Corolle...kratko i jasno...citro wrote:Drago mi je da nemas dilema. Pravo u salon i kupuj, Skodu naravno.johntra wrote:Šta ću čitati, kad je čitava tema pogrešno postavljena..![]()
iskreno, Octavia i Corolla, iako jesu ista klasa, ne mogu se porediti...zašto? zato što nova Octavia daje mnogo više od te iste Corolle, kako po kvaliteti materijala, tako i po motorima, prostoru i ostalom...vozio oba modela, neuporedivi su...ali, zato se to i osjeti u cjenovnoj razlici...da pričate o ovim Tour varijantama Octavie i nove Corolle, onda haj i nekako, ali ovako sve je na strani Octavie.. (osim cijene)..
Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _mufljuz_
#176 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
- johntra
#177 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Po čemu nije, osim po višoj početnoj cijeni? Vozio oba, od toga skoro tri milje kilometara u Octaviji za četiri dana..i znaš šta me je pravo iznenadilo? Octavia udobna! Ne mogu vjerovati to za jednu Škodu...prostor, motori, ponašanje na cesti, prtljažnik, kvaliteta materijala, pa čak i dizajn je na strani Čeha...Toyotu jako cijenim i volim neke modele, ali treba biti realan...
-
ado-šampion
#178 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Mah ljudi kad je u pitanju Golf uvijek traze mak na konac. Ovo sto sam boldirao, dosta ljudi koji pljuju na zadnje generacije Golfa nikad nije ni sjelo u novijeg Golfa od cetvorke. Nego porede novije modele drugih proizvodjaca s Golfom na osnovu cetvorke. Stoga Golf i dalje slovi kao tvrd i neudoban.condy wrote:Eto nek vi znatedinozzoM6 wrote:
Najgore je što velika većina kupaca Golfova kod nas i ne zna za ovo... Al' eto, njima dobro, dobro i meni![]()
Svaki Golf 5 i 6 je imao multilink zadnje vješanje, a njegova konkurencija da li je imala, kao što je peugeot 308 ili C4 ?. Golf 7, svaki to nema ali to ne znači da mu je zadnje vješanje loše. Naprotiv, nigdje niti na jednom testu sedmice, a mislim na one ozbiljnije, nisam našao zamjerke za vješanje, već upravo suprotno da ono odaje osjećaj čvrstoće i stabilnosti, i da neravnu cestu izuzetno dobro amortizuje. Čudno da neko ko nije imao priliku i sjesti u to vozilo tvrdi da to vozilo ima loše vješanje. Mnoge limuzine, teža vozila nemaju mulilink vješanje. S druge strane, Peugeot, a mislim i Citroen nikad nije niti imao to vješanje. Ne znam da li ga ima nova 308, najvjerovatnije da ima ali nisam siguran. Za Renault nisam siguran, mislim da on ima.
Focus je 98. imao multilink zadnje vjesanje. Opet Golf V je prvi u klasi posle toga koji je imao multilink nazad (doduse Audi A3 da budemo precizni
Medjutim ne znam sto bi to nekog kupca bilo briga. Ako on dobro lezi i dobro upija rupe, kakve veze ima jel nazad multilink ili polukruta, ne kontam?! Audi A6 druge generacije je svojevremeno imao polukrutu osovinu nazad pa ga je vozilo menadzera i menadzera. Ako su uspjeli ponuditi ovjes koji je u vrhu u klasi (a testovi pokazuju da u slucaju Golfa VII i jeste), a meni kao kupcu ponuduli nizu cijenu, jebe mi se za multilink osovinu.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#179 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Nasao sam,a mogu ti i stranicu postaviti nije problem. Samo u svom postu sam stavio € a ne $.citro wrote:Javi svega ti gdje si to procitao.mali_milojica wrote:Negdje sam procitao da je prosjecna plata radnika u Japanu na pokretnoj traci u fabrici oko 4000€. Toliko mozda zaradjuju dva Njemca. O francuzima,talijanima,a pogotovo slovacima i rumunjima da i ne govorim.citro wrote:
Cijena radne snage u Japanu sigurno nije veca nego u Europi. Transport ? Za flotne transporte ne vise od 400 Eura po autu.
Neka je prevoz 400€ kao sto kazes,to je opet 400 € vise nego proizvodjaci u EU.
To opet ne mjenja cinjenicu da je japanski radnik placeniji od europskog.
Prosjecna plata japanskog radnika je 24$ na sat. 8 sati dnevno znaci cca 200$ na dan. 22 radna dana u mjesecu izadje cca 4400$ na mjesec,plus godisnji bonusi koji se znaju kretati i po nekoliko hiljada $.
- _mufljuz_
#180 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
ma malo te zimlo ne zamjerijohntra wrote:Po čemu nije, osim po višoj početnoj cijeni? Vozio oba, od toga skoro tri milje kilometara u Octaviji za četiri dana..i znaš šta me je pravo iznenadilo? Octavia udobna! Ne mogu vjerovati to za jednu Škodu...prostor, motori, ponašanje na cesti, prtljažnik, kvaliteta materijala, pa čak i dizajn je na strani Čeha...Toyotu jako cijenim i volim neke modele, ali treba biti realan...
ali oktavija je ipak ako nista pola klase vise u odnosu na korolu koja jos uvijek stoji na aurisovim trapovima - mjera oktaviji je ipak tojota avensis.... to je moj par rukava i otpocetka su komentari sto se mene licno tice pogresno podvojeni - ta dva auta nisu ista klasa ni cjenovno ni konfiguracijski.... vidio sam i ja najnoviju oktaviju (ako je uopste rijec o najnovijoj) ali i korolu i mislim kako vec rekoh da ta 2 auta nisu u istoj klasi....
- johntra
#181 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
E vidiš, tu dolazimo do jako bitne stvari...Japanci ne daju reći da je Corolla nastala na platformi Aurisa, nego da je ona posebno razvijana za nju...naravno, kao baza je vjerovatno uzeta platforma Aurisa...opet, Octavia je nastala na MQB platformi koja se koristi za mnoge modele, a koristi je i Golf VII...samo je razvučena, ali je Octavia i dalje kompaktna limuzina, isto kao i Corolla...zbunjujuće, jako zbunjujuće, ali je tako... 
- _mufljuz_
#182 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
pa slicna situacija kao sa prvom oktavijom i pasatom - gabariti isti skoro i motori ali jedno pasat a drugo golf ipak....johntra wrote:E vidiš, tu dolazimo do jako bitne stvari...Japanci ne daju reći da je Corolla nastala na platformi Aurisa, nego da je ona posebno razvijana za nju...naravno, kao baza je vjerovatno uzeta platforma Aurisa...opet, Octavia je nastala na MQB platformi koja se koristi za mnoge modele, a koristi je i Golf VII...samo je razvučena, ali je Octavia i dalje kompaktna limuzina, isto kao i Corolla...zbunjujuće, jako zbunjujuće, ali je tako...
BTW nadjoh oktaviju 1.2 TSI za 22 000 marona u ceskoj sa automatskom klimom novu - pa koga zanima dadnem mu link...
fakat smijesna cijena....
samo jos nesto da kazem i odjava - mozda je dobro a mozda malo i smijesno uvaljivati auto i u nizu klasu i u kompakt klasu cjenovno ali mislim da je modelski i cjenovno oktavija najrazvuceniji model VAGa - pa za cijenu najjaceg modela mozes dobiti 4 najniza modela a u sustini imas skoro isti auto....sto nije lose sto se tice prodaje (samo ne znam kako ce reagovat ljudi koji daju toliko vise para od onih koji daju toliko malo xD ) - premda bi za koju kintu vise umjesto "voll" oktavije za skoro 80 000 marona malo nadodo i kupio Land Cruiser
-
RPM
#183 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Nova Corolla ima međuosovinski razmak kao i Avensis (2700 mm), dakle veći i od Octavie (+14 mm), naravno da nisu u istoj klasi, Corolla je u višoj. Kažem, Vozim Octaviu MkII ali kad sam sjeo u Corollu bio je osjećaj više i po kvaliteti i po prostoru. Što se tiče udobnosti, vozio sam ranije Audi 80, popularno "jaje" ... odem do Zagreba i nazad i ne osjetim, s Octaviom izađeš polomljen ako ne praviše češće pauze. ... po nekim će ispasti da je Corolla u klasi pola ..._mufljuz_ wrote:ma malo te zimlo ne zamjerijohntra wrote:Po čemu nije, osim po višoj početnoj cijeni? Vozio oba, od toga skoro tri milje kilometara u Octaviji za četiri dana..i znaš šta me je pravo iznenadilo? Octavia udobna! Ne mogu vjerovati to za jednu Škodu...prostor, motori, ponašanje na cesti, prtljažnik, kvaliteta materijala, pa čak i dizajn je na strani Čeha...Toyotu jako cijenim i volim neke modele, ali treba biti realan...
ali oktavija je ipak ako nista pola klase vise u odnosu na korolu koja jos uvijek stoji na aurisovim trapovima - mjera oktaviji je ipak tojota avensis.... to je moj par rukava i otpocetka su komentari sto se mene licno tice pogresno podvojeni - ta dva auta nisu ista klasa ni cjenovno ni konfiguracijski.... vidio sam i ja najnoviju oktaviju (ako je uopste rijec o najnovijoj) ali i korolu i mislim kako vec rekoh da ta 2 auta nisu u istoj klasi....
- johntra
#184 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Znači, da opet ponovimo, pa da zaključimo...nova Corolla koja se prodaje u EU je kompaktna limuzina, kratko i jasno...Corolla nema veći MOR od nove Octavie, Čehinja ima skoro isti ko Avensis...dužina auta, a često i MOR, nema veze sa pripadnošću klasi, što pokazuje i nova Octavia, što je pokazivala i prva generacija Superba koja je imala istu, ako ne čak veću, dužinu od tadašnjih modela više srednje klase...dalje, motori i cijena Corolle je smještaju u kompaktnu klasu...o ovome smo imali dosta rasprava na ovu temu, a mnogo ljudi je zbunjeno, jer je ovo sada novi trend u autoindustriji...
-
RPM
#185 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Corolla međuosovinski razmak 2700 mm = MOR Avensisjohntra wrote:Znači, da opet ponovimo, pa da zaključimo...nova Corolla koja se prodaje u EU je kompaktna limuzina, kratko i jasno...Corolla nema veći MOR od nove Octavie, Čehinja ima skoro isti ko Avensis...dužina auta, a često i MOR, nema veze sa pripadnošću klasi, što pokazuje i nova Octavia, što je pokazivala i prva generacija Superba koja je imala istu, ako ne čak veću, dužinu od tadašnjih modela više srednje klase...dalje, motori i cijena Corolle je smještaju u kompaktnu klasu...o ovome smo imali dosta rasprava na ovu temu, a mnogo ljudi je zbunjeno, jer je ovo sada novi trend u autoindustriji...
Nova Octavia MkIII 2686 mm
Nema potrebe iznositi pogrešne informacije kada se može provjeriti na stranici proizvođača.
- johntra
#186 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Da, verzija za evropsko tržište je 2,7, a za ostatak svijeta 2,6...znači, nije greška, jer imaju dvije verzije razmaka...i eto, ima duži MOR od Octavie za dva centimetra, a Octavia duža od nje skoro četiri centimetra i Octavia ima duži MOR od Golfa za oko četiri centimetara...koja je onda klasa Octavia? srednja, viša srednja?
edit: pardon, do mene je ova greška za dužinu Octavie...četiri su centa razlike...
edit: pardon, do mene je ova greška za dužinu Octavie...četiri su centa razlike...
-
RPM
#187 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
moje komentar je bio samo iz razlog jer se tvrdilo da Octavia i Corolla nisu ista klasa, par centimetara vanjskih dimenzija meni nisu bitni, bitni su centimetri unutra ...johntra wrote:Da, verzija za evropsko tržište je 2,7, a za ostatak svijeta 2,6...znači, nije greška, jer imaju dvije verzije razmaka...i eto, ima duži MOR od Octavie za dva centimetra, a Octavia duža od nje skoro četiri centimetra i Octavia ima duži MOR od Golfa za oko četiri centimetara...koja je onda klasa Octavia? srednja, viša srednja?
-
condy
#188 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Ma upravo to, pričaju o vozilima o kojima u principu jako malo znaju. Vozili ih nisu, i ko fol ne želeado-šampion wrote:
Mah ljudi kad je u pitanju Golf uvijek traze mak na konac. Ovo sto sam boldirao, dosta ljudi koji pljuju na zadnje generacije Golfa nikad nije ni sjelo u novijeg Golfa od cetvorke. Nego porede novije modele drugih proizvodjaca s Golfom na osnovu cetvorke. Stoga Golf i dalje slovi kao tvrd i neudoban.
Focus je 98. imao multilink zadnje vjesanje. Opet Golf V je prvi u klasi posle toga koji je imao multilink nazad (doduse Audi A3 da budemo precizni), nisu imali ni P 307 2001, Megane II 2002, Astra H 2004, P 308 2007, Kia Ceed 2008, itd, itd.
Medjutim ne znam sto bi to nekog kupca bilo briga. Ako on dobro lezi i dobro upija rupe, kakve veze ima jel nazad multilink ili polukruta, ne kontam?! Audi A6 druge generacije je svojevremeno imao polukrutu osovinu nazad pa ga je vozilo menadzera i menadzera. Ako su uspjeli ponuditi ovjes koji je u vrhu u klasi (a testovi pokazuju da u slucaju Golfa VII i jeste), a meni kao kupcu ponuduli nizu cijenu, jebe mi se za multilink osovinu.
Mene jedna stvar iritira, kada oni kažu Golf je preskup, Octavija je skupa i sl. odnosno da je VW generalno preskup. To nije tačno i za to nema nikakvog uporišta. Uporedba sa peugeotom, toyotom ili citroenom je u suštini nebitna jer cijena vozila se formira na sasvim drugi način, i nije slučajno Octavija skuplja od Toyote i nije slučajno Golf 7 pet puta bolji od Citroena C4. Za tu cijenu se moraš izboriti na tržištu.
Cijena vozila se odreti na osnovu tzv. zakona o potražnji, tj. ponude i potražnje. Zakon potražnje funkcioniše na sledeći način. Ako je niža cijena nekog dobra biti će veća njegova potraživana količina i obrnuto. Dakle, pošto je toliko velika potražnja za goflovima ili octaviom, to znači da njegova cijena nije visoka, za evropski standard. Ili npr. potražnja za bmw, mercedesom, audijem je manja, zbog čega...logično zbog više cijene. Međutim, za bosanski standard, potražnja je za tim novim vozilima mala, bez obzira je li u pitanju VW, Audi ili Peugeot, pa čak i Dacie i zbog toga u bosanskim okvirima njihove cijene su visoke. Dakle, samo u bosansko-hercegovačkim okvirima. Prema tome, ne pije vode priča da su skupi, jer se to gleda globalno a ne u našim okvirima jer mi nismo mjerilo ničega.
- Better Man
#189 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Ova trvrdnja nije tačna ni pod razno. Kazati da je Golf 7 pet puta bolji od C4 je smiješno.condy wrote:Ma upravo to, pričaju o vozilima o kojima u principu jako malo znaju. Vozili ih nisu, i ko fol ne želeado-šampion wrote:
Mah ljudi kad je u pitanju Golf uvijek traze mak na konac. Ovo sto sam boldirao, dosta ljudi koji pljuju na zadnje generacije Golfa nikad nije ni sjelo u novijeg Golfa od cetvorke. Nego porede novije modele drugih proizvodjaca s Golfom na osnovu cetvorke. Stoga Golf i dalje slovi kao tvrd i neudoban.
Focus je 98. imao multilink zadnje vjesanje. Opet Golf V je prvi u klasi posle toga koji je imao multilink nazad (doduse Audi A3 da budemo precizni), nisu imali ni P 307 2001, Megane II 2002, Astra H 2004, P 308 2007, Kia Ceed 2008, itd, itd.
Medjutim ne znam sto bi to nekog kupca bilo briga. Ako on dobro lezi i dobro upija rupe, kakve veze ima jel nazad multilink ili polukruta, ne kontam?! Audi A6 druge generacije je svojevremeno imao polukrutu osovinu nazad pa ga je vozilo menadzera i menadzera. Ako su uspjeli ponuditi ovjes koji je u vrhu u klasi (a testovi pokazuju da u slucaju Golfa VII i jeste), a meni kao kupcu ponuduli nizu cijenu, jebe mi se za multilink osovinu.![]()
Mene jedna stvar iritira, kada oni kažu Golf je preskup, Octavija je skupa i sl. odnosno da je VW generalno preskup. To nije tačno i za to nema nikakvog uporišta. Uporedba sa peugeotom, toyotom ili citroenom je u suštini nebitna jer cijena vozila se formira na sasvim drugi način, i nije slučajno Octavija skuplja od Toyote i nije slučajno Golf 7 pet puta bolji od Citroena C4. Za tu cijenu se moraš izboriti na tržištu.
Cijena vozila se odreti na osnovu tzv. zakona o potražnji, tj. ponude i potražnje. Zakon potražnje funkcioniše na sledeći način. Ako je niža cijena nekog dobra biti će veća njegova potraživana količina i obrnuto. Dakle, pošto je toliko velika potražnja za goflovima ili octaviom, to znači da njegova cijena nije visoka, za evropski standard. Ili npr. potražnja za bmw, mercedesom, audijem je manja, zbog čega...logično zbog više cijene. Međutim, za bosanski standard, potražnja je za tim novim vozilima mala, bez obzira je li u pitanju VW, Audi ili Peugeot, pa čak i Dacie i zbog toga u bosanskim okvirima njihove cijene su visoke. Dakle, samo u bosansko-hercegovačkim okvirima. Prema tome, ne pije vode priča da su skupi, jer se to gleda globalno a ne u našim okvirima jer mi nismo mjerilo ničega.
- drndalo
#190 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Smanji ribu, pobicu djecu...condy wrote:nije slučajno Golf 7 pet puta bolji od Citroena C4. Za tu cijenu se moraš izboriti na tržištu.
Dakle, odlicno opremljen C4 HDI se ima kupiti za 8-9.000 KM nov ? Hajde reci posteno, sta ti mislis, da zaista ima ovaj auto za ove pare, koliko bi Citroen C4 prodao godinje samo u BiH ? I koliko bi pored njega bilo prodanih Golfova 4,5,6,7 TDI ???
-
citroen xm
#191 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Koliko lupetanja samo u ovom zadnjem postu ovoga Condy-ja. Čini mi se da je i prije imao sličnih izleta.
Golf nije skup zato što se traži.
I Air max patike koštaju po 400 KM dok mnoge druge odlične patike koštaju oko 150 KM. Ali eto ima likova koji se lože na Air max patike pa ih kupuju. Znači one nisu skupe. O logiko, o logiko....
Golf7 bolji 5 puta od C4. Jest, ali kod Alise u zemlji čuda.
Golf nije skup zato što se traži.
-
ado-šampion
#192 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Golf je bio preskup u odnosu na konkurenciju kad je bila cetvorka i kad je bila petica jer petica je bilo skupa za proizvesti. A cetvorka je po prodaji ionako imala samo dva konkurenta, Focus i Astru.
Od seste generacije, Golf uopste nije toliko skup. Recimo neki srednje opremljeni Golf VI TDI, srednja motorizacija nekih 105-120 KS prije par godina kostao je priblizno isto kao uporedivi Pezo 308. I danas odnos izmedju sedmice i novog Pezoa 308 je isti. To je po normalnim cijenama. Sto Citoren kod nas ima lude popuste to je druga stvar. Opet, i bez popusta Golfova na nasim cestama ima jako puno, tako da njemu popusti ni ne trebaju. I opet se vracamo na drzanje cijene sto sam pisao na nekoj od prethodnih tema. Kupi Pezoa 308 danas za 38 milja , za 5 godina ces ga prodati za 14. Kupi Golfa za istu cijenu, za pet godina ces ga prodati za 20.
Elem, ja ne bih vise o Golfu da tema ne ode u qrac ko i vecina njih dosad... Mada realno sve teme su uglavnom naglabanje, jer rijetko ko je vozio i jedan od ovih auta iz teme, ali hajde forum je (i) za to...
Od seste generacije, Golf uopste nije toliko skup. Recimo neki srednje opremljeni Golf VI TDI, srednja motorizacija nekih 105-120 KS prije par godina kostao je priblizno isto kao uporedivi Pezo 308. I danas odnos izmedju sedmice i novog Pezoa 308 je isti. To je po normalnim cijenama. Sto Citoren kod nas ima lude popuste to je druga stvar. Opet, i bez popusta Golfova na nasim cestama ima jako puno, tako da njemu popusti ni ne trebaju. I opet se vracamo na drzanje cijene sto sam pisao na nekoj od prethodnih tema. Kupi Pezoa 308 danas za 38 milja , za 5 godina ces ga prodati za 14. Kupi Golfa za istu cijenu, za pet godina ces ga prodati za 20.
Elem, ja ne bih vise o Golfu da tema ne ode u qrac ko i vecina njih dosad... Mada realno sve teme su uglavnom naglabanje, jer rijetko ko je vozio i jedan od ovih auta iz teme, ali hajde forum je (i) za to...
-
citroen xm
#193 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
How yes no!
-
condy
#194 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Tvoj primjer nije realan, a trebamo se realno odositi prema ovim stvarima. C4 je dosta jeftiniji od Golfa, ali i pored toga nema ni blizu tržišne rezultate Golfa, pa ni u bh. tržištu, a globalno nije nikakva konkurencija. Znači, pored dosta povoljnije cijene ( u pravilu je jeftiniji za cca 9.000,00 KM ) on ne može da mu bude konkurencija, jer kupci imaju puno veće povjerenje u Golfa. Objasniću to onako narodski, dovoljno je da otvoriš vrata toj C4 da baciš pogled na one male detalje, plastiku, prekidače, i ostalo, a nakon toga to isto učiniš sa ovim Golfom, i primjetićeš razliku u samoj kvaliteti ručice na vratima a da ne govorim o drugim stvarima. E to je ono što ne vidiš na papiru ili na slici, već možeš samo spoznati uživo, a što je jako bitno, pogotova ako skontaš, da će se vrata od C4 rasklimati, tako mlohotna za godinu dana.drndalo wrote:Smanji ribu, pobicu djecu...condy wrote:nije slučajno Golf 7 pet puta bolji od Citroena C4. Za tu cijenu se moraš izboriti na tržištu.
Dakle, odlicno opremljen C4 HDI se ima kupiti za 8-9.000 KM nov ? Hajde reci posteno, sta ti mislis, da zaista ima ovaj auto za ove pare, koliko bi Citroen C4 prodao godinje samo u BiH ? I koliko bi pored njega bilo prodanih Golfova 4,5,6,7 TDI ???
-
condy
#195 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Vidi, ti si najmanje objektivan od svih prisutnih na ovom topicu jer voliš citroen i ja to poštujem. Zbog toga, kada čujem od tebe i jednu kritiku na račun citroena onda ćemo polemisati.citroen xm wrote:Koliko lupetanja samo u ovom zadnjem postu ovoga Condy-ja. Čini mi se da je i prije imao sličnih izleta.
Golf nije skup zato što se traži.![]()
![]()
I Air max patike koštaju po 400 KM dok mnoge druge odlične patike koštaju oko 150 KM. Ali eto ima likova koji se lože na Air max patike pa ih kupuju. Znači one nisu skupe. O logiko, o logiko....
![]()
Mislim da pristup kod kupovine patika i automobila nije baš isti ali dobro.... to sigurno nije lupetanje, zanš ti šta pričaš.
-
citroen xm
#196 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Ne dipr boga ti. C4 ima odličnu i kvalitetnu unutrašnjost. Ne kažem da Golf nema, ali kada već ideš u detalje na C4 za razliku od G7 ne otpada lajsna iznad volana.
- drndalo
#197 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Ti si rekao 5x, ne ja... Pa da mi kazes gdje ima, da odemo svi kupiti po 2 kom... Makar i nekvalitetnih...condy wrote:Tvoj primjer nije realan, a trebamo se realno odositi prema ovim stvarima. C4 je dosta jeftiniji od Golfa, ali i pored toga nema ni blizu tržišne rezultate Golfa, pa ni u bh. tržištu, a globalno nije nikakva konkurencija. Znači, pored dosta povoljnije cijene ( u pravilu je jeftiniji za cca 9.000,00 KM ) on ne može da mu bude konkurencija, jer kupci imaju puno veće povjerenje u Golfa. Objasniću to onako narodski, dovoljno je da otvoriš vrata toj C4 da baciš pogled na one male detalje, plastiku, prekidače, i ostalo, a nakon toga to isto učiniš sa ovim Golfom, i primjetićeš razliku u samoj kvaliteti ručice na vratima a da ne govorim o drugim stvarima. E to je ono što ne vidiš na papiru ili na slici, već možeš samo spoznati uživo, a što je jako bitno, pogotova ako skontaš, da će se vrata od C4 rasklimati, tako mlohotna za godinu dana.drndalo wrote:Smanji ribu, pobicu djecu...condy wrote:nije slučajno Golf 7 pet puta bolji od Citroena C4. Za tu cijenu se moraš izboriti na tržištu.
Nego, imas li kakve brojeve o prodaji novih Golfova 6 i C4 u BiH ? Pa da uporedimo... Jos kad izbacimo flotne prodaje MUPovima i Ministarstvima Golfova, taj broj uopste nije nesto razlicit... Da Golf bolje korira u narodu nego C4, istorijski... Medjutim kada ljudi ocjene da je nesto postena ponuda, kao sto je bio C4 HDI 92 KS prosle godine, onda im se prodaja utrostruci... A Golfu pada vec generacijama...
- _mufljuz_
#198 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
citroen je za VAG bio NASA prije 30 i vise godina mozda i manje samo jedan DS je bio pojam i dizajna i udobnosti - danas je toliko folcika precijenjena a toliko bolja - vala i nije....ne opravdava tu razliku u cijeni i razvikani kvalitet....
u sustini je to sve komercijala i konfekcija, a malo ko sa dusom pravi auta i preko 150 000€ pa da covjek kaze ah to je kvaliteta - jer da se prave cestito ti auti ne bi gorjeli i ne bi se tek tako kvarili....ne bi aston martin imao volvo-ve daljinske kljuceve presvucene kozicom sa potpisom, niti bi se 458 palio k'o da je napravljen od furnira....
u sustini je to sve komercijala i konfekcija, a malo ko sa dusom pravi auta i preko 150 000€ pa da covjek kaze ah to je kvaliteta - jer da se prave cestito ti auti ne bi gorjeli i ne bi se tek tako kvarili....ne bi aston martin imao volvo-ve daljinske kljuceve presvucene kozicom sa potpisom, niti bi se 458 palio k'o da je napravljen od furnira....
-
condy
#199 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Slobodno kupi, ali pazi sa vratima, ne odaju neku čvrstoćudrndalo wrote: Ti si rekao 5x, ne ja... Pa da mi kazes gdje ima, da odemo svi kupiti po 2 kom... Makar i nekvalitetnih...
Nego, imas li kakve brojeve o prodaji novih Golfova 6 i C4 u BiH ? Pa da uporedimo... Jos kad izbacimo flotne prodaje MUPovima i Ministarstvima Golfova, taj broj uopste nije nesto razlicit... Da Golf bolje korira u narodu nego C4, istorijski... Medjutim kada ljudi ocjene da je nesto postena ponuda, kao sto je bio C4 HDI 92 KS prosle godine, onda im se prodaja utrostruci... A Golfu pada vec generacijama...
Što se tiče prodajnih rezultata....opet proizvoljnost u tvom postu, kao i kod drugih.
U 2012.g. vw je prodao 1244 nova vozila u BiH, dok u 2013.g. 823. vozila.
U 2012.g. citroen je prodao 343. nova vozila, dok u 2013.g. 271. vozila.
Podaci bihamka.
http://bihamk.ba/dokumenti/statistike/r ... 202013.pdf
Kako komentarišeš ove statističke podatke ?
-
citroen xm
#200 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Samo izdvoji flotne prodaje sa namještenim tenderima gjde se kao uslovi stavljaju tačni podaci koje Golf ima pa ne može ništa drugo da dođe u obzir.