Fudo Bosna wrote:
Nisam ni ja ni niko barem u BiH, od muslimana, a ako i ima to je rijetkost/zanemariva, vjenčao nekoga od bliže familije i ako mi Objava to ne zabranjuje, ali mi ničim ne sugeriše! Znači, kao i stotine miliona muslimana u svijetu ne smatram to obavezom, ni “propustom” neuzubillah, Kurana. Kao i večina muslimana koji se drže Islama i Objave, poštovao sam/poštujem roditelje jer me to islam uči, opet nisam”zavaljen”. Nisam nemoralan, ne “švaleram se” imam zdrave potomke , opet nisam”zavaljen” ,jer Kuran zabranjuje blud, a ja time što ne proturiječih Kuranu, ništa ne izgubih. Možda sam/smo "fulili",jer nismo osjetili blagodeti vanbračne djece, ubistava zbog preljube, “blagodeti”, gonoreje, AIDSA ili …? Ne hvala! Islam/Objava zabraniše alkohol? Opet se ne " zavalismo", jer npr. ne zgazismo ni ja ni ostali vjernici pješaka z......
“Prešišali to "savršenstvo" davnih dana. I šta ćemo sad?”
Vidi, kada umreš, proči češ određene faze od berzaha do Sudnjeg Dana, imaš literature o tome , da te ne zamaram. Kada budeš upitan: “Zašto nisi vjerovao I zašto si bio nezahvalan a imao si pamet , sluh , vid, dobivao opskrbu, sunčevu svjetlost, noć za počinak, imao si Uputu Kuran, čuo si za islam i poslednjeg Poslanika Muhameda as Hočeš li ti tada reći, ili je ovo pitanje postavljeno meni: “Prešišao sami to "savršenstvo" davnih dana. I šta ćemo sad?” Znači, ovo si pitanje dostavio na pogrešnu adresu. Bogu , se obrati ako nisi “impresioniran Objavom/vjerom”,
Jer ovo je, o čemu pišemo, Njegova Knjiga i Njegova vjera. Mi ljudi smo obični smrtnici.
Osim , ako se ne dozoveš pameti, u šta sumnjam, ali sve je moguće, jer dao ti se je rok, do kraja života.
Pa ti razmisli, do tebe je !!!
Žene li se bosanski muslimani bližom rodbinom nije ni bila tema, barem što se mojih upisa tiče. Da je ona u ovim krajevima rijetka, istina je, ali to nije iz vjerskih razloga. U nekim zemljama arapskog poluostrva (velika) većina svih sklopljenih brakova je takva. Što lokalna ulema na to kaže? "Ne možemo zabraniti nešto što Allah nije zabranio." Dakle, sasvim jasno da islam kao religija nema kapacitet da takvo što dokine
Većina bosanskih muslimana nije nikada jahala ljamu, upravljala trajektom ili govorila kineski, pa to ne znači da je takvo postupanje haram, niti da je vjera zaslužna zbog toga. I sad ti opet možeš napisati "ja ne znam nikoga da je iz takvog braka u našim krajevima" i onda ćemo opet ukrug utvrđivat isto idućih 50 strana.
Nabrajanje moralnih poroka Zapada je tipična napad-obrana kad se muslimani suoče sa kritikom. Recimo tako, kritiziranje pokrivanja žena u pravilu završava "je li bolje to ili da je kurva, ima AIDS i vanbračnu djecu?". Implikacija - sve nepokrivene žene su promiskuitetne, žive nezdravo i moralno iskvareno, jedini lijek od toga je hidžab ili nikab.
Znači, dok se s jedne strane muslimani ljute kad se hidžab etiketira kao zaostalost ili ograničenost ili sl., isti ti muslimani nenošenje hidžaba etiketiraju kao blud, razvratnost itd. Samo što svojih predrasuda niste ni svjesni, ali vrlo dobro detektirate predrasude prema vama samima. Ne traži li se ono mahana prvo u svojem oku?
Uostalom, ljudi na Zapadu imaju izbor kako će živjeti, hoće li piti, s kim će spavati i sl. Dok u islamskom svijetu djevojčice nemaju izbor kada ih se uda za starca, djevojke također kad im familija dogovori brak, nemaju izbora pred sudom koji njihovo svjedočenje uvažava kao pola muškoga itd. A sve to jer islam nema kapacitet da te stvari promijeni jer je limitiran tekstom Kur'ana. Da je zapadni princip bolji, svjedoče, uostalom, horde muslimana koji se po Zapadu naseljavaju, dok se islamskog svijeta kloni svako osim hrabrijih turista, biznismena i pokojeg kamiondžije u pravcu Afganistana.
Prijetnja Sudnjim danom, vječnom kaznom i sl. je već poprilično nizak nivo raspravljanja (nije da smo dosad bili na nekom nivou, ali drugim riječima - dno dna). O tome postoje razna vjerovanja. Umjesto da meni postavljaš pitanje što ću tada reći, postavi sebi pitanje što ako se na kraju ispostavi da se od tebe očekivalo da prihvatiš Isusa kao spasitelja i bogočovjeka, te se kloniš lažnih proroka koji će doći poslije njega, kako je on rekao? Koju ćeš ti izliku iznijeti tada zašto nisi tako radio i što ćete tada spasiti od Pakla?
Ili recimo da se po smrti pretvoriš u travku jer ti je takva karma ispala po hinduskom učenju. Neće li biti poprilično bezvezno da poslije cijelog života posta, klanjanja, ovoga onoga, pridržavanja toga i toga na kraju budeš ponižen i pretvoren u biće nižeg stupnja?
Ili recimo da poslije smrti ne bude išta, osim onoga što ostane od tebe za života. Neki ljudi su danas globalno poznati zbog svojih djela i rada, i njih će svijet pamtiti, a ti si se napatio držeći se vjerskih propisa da na kraju od toga i od tebe ne bude ništa. Šta'š onda?