Predbracni ugovor, da ili ne?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Haris.ba
#176 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Ja imam predbračni ugovor. Imam kuću stečenu prije braka. Žena može da se slika. Ali, u slučaju potomstva žena ima pravo da stanuje u spratu kuće sa djetetom/djecom. Ako hoće. Ja imam opciju da joj plaćam zakup stana ( i djetetu naravno) na drugoj lokaciji ako ja neću da živi u kući. Ako sud odluči da meni pripada dijete - ona nema pravo da stanuje u kući.
Može odmah na izvršenje da nosi ugovor. Ako se koja strana žali radi oduženja postupka - mora se obezbjediti mjesto stanovanja - niko ne može završiti na ulici.
Da se ovakva klauzula uvede u porodični zakon mnoge stvari bi bile relaksiranije.
Može odmah na izvršenje da nosi ugovor. Ako se koja strana žali radi oduženja postupka - mora se obezbjediti mjesto stanovanja - niko ne može završiti na ulici.
Da se ovakva klauzula uvede u porodični zakon mnoge stvari bi bile relaksiranije.
- Montana
#177 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Jesi ti neku kurvu sa ceste ženio?Znao odma da bi problema moglo bit?Bilo tu kakve ljubavi,jesi ju volio pred oltarom?Kalva je to uopće veza,brak?Šta je ona rekla kad je to podpisat morala?Jesi ti Glumac,oni to rade pretežno?U kakvom ti društvo živiš,iz kakvog dolaziš?Živiš u inostranstvu?Jel mirno spavaš sa tim osiguranjem il mirno spavaš radi svoje voljene žene,kraj sebe?Jel imala sreće dosad i potomstvo ti pružila..sina?Haris.ba wrote:Ja imam predbračni ugovor. Imam kuću stečenu prije braka. Žena može da se slika. Ali, u slučaju potomstva žena ima pravo da stanuje u spratu kuće sa djetetom/djecom. Ako hoće. Ja imam opciju da joj plaćam zakup stana ( i djetetu naravno) na drugoj lokaciji ako ja neću da živi u kući. Ako sud odluči da meni pripada dijete - ona nema pravo da stanuje u kući.
Ja to nemam,jesam ja naivan il glup?
- klixoris
#178 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
To ces brzo saznati ako se budes kad razvodioMontana wrote:
- Montana
#179 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Imaš ti to?klixoris wrote:To ces brzo saznati ako se budes kad razvodioMontana wrote:
-
sha_ba
#180 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Da se sa kliksom jednom i ja složimklixoris wrote:To ces brzo saznati ako se budes kad razvodioMontana wrote:
- Montana
#181 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
A da baklavu složiš?sha_ba wrote: Da se sa kliksom jednom i ja složim
- Euridika
- Globalna šefica
#182 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
A šta ako on bude inicijator razvoda? Onda je valjda džukac?klixoris wrote:To ces brzo saznati ako se budes kad razvodioMontana wrote:
- Haris.ba
#183 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Ostaću samo na terenu ugovora. I brak je ugovor. Ugovori se sklapaju da bi se ispoštovali. Ali, eto. Ljudi nisu savršena bića. I ugovori imaju dijelove za "kad bi moglo biti problema". Zakon rješava neke osnovne probleme. I ljudima je ostavio da riješe neke druge.
Očito, je problem shvatiti da niko nikoga ne tjera ni na šta. Pa šta mislite zašto se zadržala ceremonija potpisivanja u matične knjige? Ustvari je i to potpisivanje ugovora.
A imati osobu pored sebe sa kojom prije braka možeš razgovarati o svim eventualnim problemima, i raščistiti prije braka šta i kako u slučaju prestanka braka, čini sam brak jačim.
Meni je žalosno da danas ljudi biraju vanbračne zajednice samo iz razloga da bi izbjegli zakonske obaveze. Ali, isto mi je tako žalosno i kada ljudi ulaze u brak a nisu se sve dogovorili. Više se vremena provede čitajući garanciju pri kupovini auta i raspitivanje o servisu i koliko auto troši, nego kako urediti bračni život da postoji garancija da niko ne završi na ulici.
Očito, je problem shvatiti da niko nikoga ne tjera ni na šta. Pa šta mislite zašto se zadržala ceremonija potpisivanja u matične knjige? Ustvari je i to potpisivanje ugovora.
A imati osobu pored sebe sa kojom prije braka možeš razgovarati o svim eventualnim problemima, i raščistiti prije braka šta i kako u slučaju prestanka braka, čini sam brak jačim.
Meni je žalosno da danas ljudi biraju vanbračne zajednice samo iz razloga da bi izbjegli zakonske obaveze. Ali, isto mi je tako žalosno i kada ljudi ulaze u brak a nisu se sve dogovorili. Više se vremena provede čitajući garanciju pri kupovini auta i raspitivanje o servisu i koliko auto troši, nego kako urediti bračni život da postoji garancija da niko ne završi na ulici.
- Montana
#184 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Harise,bolan..de mi reci,bil ti nju,onda,oženio,da je rekla.."ja to neću potpisat" ?
- Haris.ba
#185 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Izgleda da ti je ova materija malo mutna.
Ne nudi se predbračni ugovor da se potpiše (mada ima slučajeva noć pred vjenčanje
). On se ispregovara. Potpis je samo znak slaganja sa potpisanim.
Prelaziš razne scenarije i rješavaš ugovorom. Dogovaraš se. Nema tu pozicije nametanja ili varanja.
Ne nudi se predbračni ugovor da se potpiše (mada ima slučajeva noć pred vjenčanje
Prelaziš razne scenarije i rješavaš ugovorom. Dogovaraš se. Nema tu pozicije nametanja ili varanja.
-
djana h
#186 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Haris.ba wrote:Ostaću samo na terenu ugovora. I brak je ugovor. Ugovori se sklapaju da bi se ispoštovali. Ali, eto. Ljudi nisu savršena bića. I ugovori imaju dijelove za "kad bi moglo biti problema". Zakon rješava neke osnovne probleme. I ljudima je ostavio da riješe neke druge.
U brak vode osjecaji,često i jači od svakog razumnog razmišljanja.
To je lijepo na početku,nikome na pada na pamet ugovor,dogovor,bilo šta od čega se konkretno živi.
A,jednog dana,kada vrag odnese šalu,kroz godine braka,zajedničkog života,jedna ili obe strane naprave problem,...
Tada se čovjek mnoge stvari upita i kaje se zašto ih nije uradio na vrijeme.
Predbračni ugovor nas asocira na hladno i trezveno razmišljanje i čini da se vrijeđamo na sam prijedlog potpisivanja istog,ali...
U mnogim slučajevima može donijeti samo dobro,i jednoj i drugoj strani.
Ne znamo šta nosi dan,a šta noć i ono što nam je danas nevažno sutra može biti od životne i egzistencijalne važnosti.
-
sha_ba
#187 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
za BajramMontana wrote:A da baklavu složiš?sha_ba wrote: Da se sa kliksom jednom i ja složim
- Montana
#188 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Tad moraš.sha_ba wrote:za BajramMontana wrote:A da baklavu složiš?sha_ba wrote: Da se sa kliksom jednom i ja složim
- klixoris
#189 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Slazes se ti sa mnom stalno, samo ti je to tesko priznati javnosha_ba wrote:Da se sa kliksom jednom i ja složimklixoris wrote:To ces brzo saznati ako se budes kad razvodioMontana wrote:
- klixoris
#190 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Stavi u predbracni ugovor da ti zena mora stalno praviti baklavuMontana wrote:
Tad moraš.De sad
-
sha_ba
#191 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
ne prinzajemklixoris wrote: Slazes se ti sa mnom stalno, samo ti je to tesko priznati javno
- Euridika
- Globalna šefica
#192 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Nemoguće je osmisliti sve životne scenarije koji se mogu desiti nekom paru, pa onda to definisati kroz ugovor. Čak i da se predvide akcije u slučaju razvoda, ne može se predvidjeti šta je dovelo do razvoda (svi detalji i podloga), a nekada povod može utjecati da se određene akcije (ne) sprovedu. Uostalom, mi kao ljudi sazrijevamo svakim danom, i način razmišljanja u momentu sklapanja braka i nakon 5, 10 ili više godina braka drastično odstupa jedan od drugog. Posebno ako su u braku rođena i djeca.
- klixoris
#193 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Vidis kako si se odmah zbunilasha_ba wrote:ne prinzajemklixoris wrote: Slazes se ti sa mnom stalno, samo ti je to tesko priznati javno![]()
![]()
![]()
- Montana
#194 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Imaš li ga ti?De da prepišemklixoris wrote:
Stavi u predbracni ugovor da ti zena mora stalno praviti baklavu
-
sha_ba
#195 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
mislim da si jedini koji me zbunio a vozi motor i 'onizakklixoris wrote: Vidis kako si se odmah zbunilaPocela mijesati slova u rijecima
ne mislim, znam
-
lijepa u dusi
#196 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Predbracni ugovor je po meni skroz ok. Ako se ja ne udajem zbog para i taj ugovor me bas ono ne gazi i ne ugnjetava, nema razloga da ga ne potpisem, a kakav je vakat dosao razumjela bih drugu stranu ako ima sta da zastiti. Moje je da budem covjek i dokazem kroz brak, a eto i taj razvod da taj ugovor nije bio potreban, ali neka ga. Isto vrijedi i obrnuto.
Dogovarati djecu koja se nisu ni rodila preko ugovora mi je fuj, van svake pameti. Pogotovo kad imam osjecaj da jedan roditelj kaznjava drugog oduzimajuci mu dijete, puneci djetetu glavu itd.
Dijete neka ide boljem roditelju, postoje nacini da se utvrdi ko je sposobniji za to.
Dogovarati djecu koja se nisu ni rodila preko ugovora mi je fuj, van svake pameti. Pogotovo kad imam osjecaj da jedan roditelj kaznjava drugog oduzimajuci mu dijete, puneci djetetu glavu itd.
Dijete neka ide boljem roditelju, postoje nacini da se utvrdi ko je sposobniji za to.
- Montana
#197 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Haris.ba wrote:Izgleda da ti je ova materija malo mutna.
Ne nudi se predbračni ugovor da se potpiše (mada ima slučajeva noć pred vjenčanje). On se ispregovara. Potpis je samo znak slaganja sa potpisanim.
Dobro,al dali bi sadašnju suprugu oženio bez pregovora,dogovora,scenarija...ugovora?
-
Satori
#198 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Ali i ovi koji ne potpisuju predbračni ugovor vjeruju u moć dogovora. Da će, ako iskrsne neki problem u braku, biti u stanju normalno i ljudski se ponašati, dogovarati i organizovati. Ne bih se udala za nekog za koga ne vjerujem da bi ostao čovjek i da ne bi bio normalan dođe li do razvoda.Haris.ba wrote:Izgleda da ti je ova materija malo mutna.
Ne nudi se predbračni ugovor da se potpiše (mada ima slučajeva noć pred vjenčanje). On se ispregovara. Potpis je samo znak slaganja sa potpisanim.
Predbračni ugovor neće spriječiti nekog da napravi cirkus od svog braka/razvoda.
-
sha_ba
#199 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
ok, a da li mozes biti sigurna i garantovat da ta osoba nakon nekih 5, 10, 2 nebitno godina, ce biti normalna ako dodje do razvoda?Satori wrote: Ali i ovi koji ne potpisuju predbračni ugovor vjeruju u moć dogovora. Da će, ako iskrsne neki problem u braku, biti u stanju normalno i ljudski se ponašati, dogovarati i organizovati. Ne bih se udala za nekog za koga ne vjerujem da bi ostao čovjek i da ne bi bio normalan dođe li do razvoda.
Predbračni ugovor neće spriječiti nekog da napravi cirkus od svog braka/razvoda.
- klixoris
#200 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Mora da je do ocijusha_ba wrote:mislim da si jedini koji me zbunio a vozi motor i 'onizakklixoris wrote: Vidis kako si se odmah zbunilaPocela mijesati slova u rijecima
![]()
![]()
ne mislim, znam