Slažem se u potpunosti s tobom, ali ako počneš zapitkivati zacas te proglase ovakvim i onakvim. Radoznali nikad nisu dobro prihvaćeni. Kažu da je u vjeri već sve objašnjeno, naše je samo da slijedimo.Ludzak wrote:Vidi, ako nešto radiš moraš znati zbog čega to radiš. Ako nešta mrziš moraš znati zbog čega to mrziš. Tako i u ovom slučaju, ako je zabranjeno čupanje obrva moraš znati zbog čega je to zabranjeno. Riječi od hadisa nisu razlog jer nije naveden razlog te zabrane odim što će ih bog prokleti.zagortenej wrote:Tako je jedino ispravno prema hadisima, nema vrde mrde
Ako tebi nešto policija zabrani ili neko drugi, prvo pitanje koje postaviš je zbog čega je zabrana ili da ti navede razloge zabrane.
Islam - pitanja i odgovori
- zagortenej
#176 Re: Islam - pitanja i odgovori
- nasa
#177 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne znam mene niko nije u Kur'anu uputio na sejha, znaci tvoj je problem sto uzimas sumnjive autoritete
- Kikibombona
#178 Re: Islam - pitanja i odgovori
Voema je upitno da li je moderiranje zene na forumu u skladu sa islamom.zagortenej wrote:Žena u islamu moze biti moderator na forumu, podforum religija, kud ćeš više
Da li zena u islamu uopste ima pravo biti autoritet grupi ljudi (ukljucujuci muskarce), imati ovlasti da ih otpusti, suspenduje, ukori itd?
A ovo za cupanje obrva.....
Jos jedna moru bizarnih naredbi stvoritelja i njegovog najdrazeg poslanika. Sega...
- nasa
#179 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne brini se ti, uzecu ja to na svoju odgovornost....samo nastavite 
- Ludzak
#180 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja sam mislio da ovaj forum slijedi šerijatske zakone. Ali izgleda da sam se grdno prevario.Kikibombona wrote:Voema je upitno da li je moderiranje zene na forumu u skladu sa islamom.zagortenej wrote:Žena u islamu moze biti moderator na forumu, podforum religija, kud ćeš više
Da li zena u islamu uopste ima pravo biti autoritet grupi ljudi (ukljucujuci muskarce), imati ovlasti da ih otpusti, suspenduje, ukori itd?
A ovo za cupanje obrva.....
Jos jedna moru bizarnih naredbi stvoritelja i njegovog najdrazeg poslanika. Sega...
- animals
#181 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ima li sta da je muskima zabranjeno..
ili nisu bili ludi da sebi pucaju zabrane..
- zagortenej
#182 Re: Islam - pitanja i odgovori
Evo i za @kikija nesto, ipak ima nade da će biti promjena:
Last edited by zagortenej on 11/03/2015 21:19, edited 1 time in total.
- Snake Eyes
#183 Re: Islam - pitanja i odgovori
I muškarcima je zabranjeno da čupaju obrveanimals wrote:Ima li sta da je muskima zabranjeno..
- insomnia78
#184 Re: Islam - pitanja i odgovori
Svila i zlatoanimals wrote:Ima li sta da je muskima zabranjeno..
- zagortenej
#185 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja čitam hadis iz "vjerodostojne" zbirke hadisa, iz koje se, pored Kur'ana, crpe svi vjerski propisi. Iz knjige koja je, pazi sad ovo, prvi put štampana od strane muslimana tek 1850 god.u Indiji, knjige koja nema manuskript, nego ima mnogo verzija iste razasutih po bibliotekama u čitavom svijetu.nasa wrote:Ne znam mene niko nije u Kur'anu uputio na sejha, znaci tvoj je problem sto uzimas sumnjive autoritete
- Kikibombona
#186 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da se razumijemo, izuzetno mi je drago vidjeti zenu na funkciji (bilo kakvoj). Trebamo se udruziti da bi pravili bolji svijet. Ako zene eliminisemo iz procesa, imamo duplo slabije sanse za uspjeh.nasa wrote:Ne brini se ti, uzecu ja to na svoju odgovornost....samo nastavite
-
RNG_25
#187 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovaj video treba da predstavlja šta?zagortenej wrote:Evo i za @kikija nesto, ipak ima nade da će biti promjena:
http://m.youtube.com/watch?t=99&v=bOlpK6Yj5a4
Last edited by RNG_25 on 14/03/2015 09:44, edited 1 time in total.
- nasa
#188 Re: Islam - pitanja i odgovori
I sta sad, ti citas i ne pridrzavas se cak ih smatras izmisljotinom ali si dosao meni da pricas kako treba da ih postujem, gdje je tu logika, kad vec, je'l' , trazimo logiku u hadisima.zagortenej wrote:Ja čitam hadis iz "vjerodostojne" zbirke hadisa, iz koje se, pored Kur'ana, crpe svi vjerski propisi. Iz knjige koja je, pazi sad ovo, prvi put štampana od strane muslimana tek 1850 god.u Indiji, knjige koja nema manuskript, nego ima mnogo verzija iste razasutih po bibliotekama u čitavom svijetu.nasa wrote:Ne znam mene niko nije u Kur'anu uputio na sejha, znaci tvoj je problem sto uzimas sumnjive autoritete
- nasa
#189 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hajd' da se i s tobom nesto slozim.Ali pazi da je vise zenskih prava osigurala nuzda nego razvoj slobodarske misli...Kikibombona wrote:Da se razumijemo, izuzetno mi je drago vidjeti zenu na funkciji (bilo kakvoj). Trebamo se udruziti da bi pravili bolji svijet. Ako zene eliminisemo iz procesa, imamo duplo slabije sanse za uspjeh.nasa wrote:Ne brini se ti, uzecu ja to na svoju odgovornost....samo nastavite
-
prenosnik
#190 Re: Islam - pitanja i odgovori
Bila jednom cetvorica po imenu Svatko, Netko, Bilotko i Nitko.
Trebalo je obaviti jedan vrlo vazan posao i Svatko je mislio da ce ga Netko obaviti.
Bilotko je to mogao uciniti, a Nitko nije htio.
Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilotko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne zeli obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije ucinio ono sto je mogao napraviti Bilotko.
Trebalo je obaviti jedan vrlo vazan posao i Svatko je mislio da ce ga Netko obaviti.
Bilotko je to mogao uciniti, a Nitko nije htio.
Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilotko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne zeli obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije ucinio ono sto je mogao napraviti Bilotko.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 12:17, edited 1 time in total.
- Lalena
#191 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zato sto se smatra mijenjanjem izgleda onakvog kakvog ga je Bog stvorio/dao, mijenjanjem nekih prirodnih obiljezja covjeka, u istom hadisu se spominje i zabrana ostrenja zubi (ocnjaka), to je nekada bilo popularno, valjda...Ludzak wrote:a zašto je čupanje obrva zabranjeno ??nasa wrote:pa da ti nacrtam, ne svodi, skracivanje i uklanjanje dlaka po tijelu je preporuceno, sta ti nije jasno
S tim da se pod "cupanjem" obrva mislim ne podrazumijeva ako zena odstrani dlake koje rastu izmedju obrva, kojima tu i nije mjesto, nego ono kada ih svedes na jednu tanku liniju, ili potpuno pocupas pa nacrtas...
Mada, priznajem, ne znam puno o tome, prirodno imam tanke obrve... Da li i muskarci cupaju obrve? Ili to nisi mogao naci nejasniji hadis?
-
prenosnik
#192 Re: Islam - pitanja i odgovori
cuj, od jedne obrve napravis dvije i jos smatras da to nije mijenjanje izgleda kako ga je bog stvorio...Lalena wrote:..
S tim da se pod "cupanjem" obrva mislim ne podrazumijeva ako zena odstrani dlake koje rastu izmedju obrva, kojima tu i nije mjesto, nego ono kada ih svedes na jednu tanku liniju, ili potpuno pocupas pa nacrtas...
-
RNG_25
#193 Re: Islam - pitanja i odgovori
Išta više osim toga? Ako je samo to, onda je video protraćen trud.prenosnik wrote:ljepoticu i zvijerRNG_25 wrote: Ovaj video treba da predstvalja šta?
-
RNG_25
#194 Re: Islam - pitanja i odgovori
Našao sam 5 hadisa u kojima se spominje zabrana (ili "zabrana") čupanja obrva. Niti jedan nije od Poslanika a.s. direktno prenešen, već je prvi u nizu prenosioca neko drugi, koji tvrdi da je "čuo Poslanika a.s. kako proklinje" ženu koja čupa obrve...
Eto, samo da to kažem, a ne tvrdim ništa više o tim hadisima.
Eto, samo da to kažem, a ne tvrdim ništa više o tim hadisima.
- Ludzak
#195 Re: Islam - pitanja i odgovori
I depiliranje je mijenjanje prirodnih obilježja čovjeka. Znači nije to direktni ralog.Lalena wrote:Zato sto se smatra mijenjanjem izgleda onakvog kakvog ga je Bog stvorio/dao, mijenjanjem nekih prirodnih obiljezja covjeka, u istom hadisu se spominje i zabrana ostrenja zubi (ocnjaka), to je nekada bilo popularno, valjda...Ludzak wrote:a zašto je čupanje obrva zabranjeno ??nasa wrote:pa da ti nacrtam, ne svodi, skracivanje i uklanjanje dlaka po tijelu je preporuceno, sta ti nije jasno
Mada, priznajem, ne znam puno o tome, prirodno imam tanke obrve... Da li i muskarci cupaju obrve? Ili to nisi mogao naci nejasniji hadis?
- zagortenej
#196 Re: Islam - pitanja i odgovori
tako je, u dobrom pravcu razmišljašLudzak wrote:I depiliranje je mijenjanje prirodnih obilježja čovjeka. Znači nije to direktni ralog.Lalena wrote:Zato sto se smatra mijenjanjem izgleda onakvog kakvog ga je Bog stvorio/dao, mijenjanjem nekih prirodnih obiljezja covjeka, u istom hadisu se spominje i zabrana ostrenja zubi (ocnjaka), to je nekada bilo popularno, valjda...Ludzak wrote:
a zašto je čupanje obrva zabranjeno ??
-
m_l
#197 Re: Islam - pitanja i odgovori
U pogresnom pravcu razmisljate.zagortenej wrote:tako je, u dobrom pravcu razmišljašLudzak wrote:I depiliranje je mijenjanje prirodnih obilježja čovjeka. Znači nije to direktni ralog.Lalena wrote:
Zato sto se smatra mijenjanjem izgleda onakvog kakvog ga je Bog stvorio/dao, mijenjanjem nekih prirodnih obiljezja covjeka, u istom hadisu se spominje i zabrana ostrenja zubi (ocnjaka), to je nekada bilo popularno, valjda...
- zagortenej
#198 Re: Islam - pitanja i odgovori
stvarno?m_l wrote:
U pogresnom pravcu razmisljate.
- Ludzak
#199 Re: Islam - pitanja i odgovori
Bitno je da ti razmišljaš u dobrom pravcu, a mi ne moramo.
- Kroksica
#200 Re: Islam - pitanja i odgovori
Depiliranje pazuha i intimnih dijelova - jes ali noge, ruke i ostala podrucja - jok.nasa wrote:daj bolan @zagornetej ne vadi mi zivce, pa je li ti uopce znas sta je depiliranje...i nisam tebi odgovorila vec @ludaku...
Znacci, istina postoji hadis kojim se ne preporucuju cupanje obrva ali istovremeno se depiliranje PREPORUCUJE -ostalih dlaka po tijelu, morao bi to znati kao musliman, ili uzgajas sumu po tijelu