Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zagortenej

#176 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Ludzak wrote:
zagortenej wrote:Tako je jedino ispravno prema hadisima, nema vrde mrde
Vidi, ako nešto radiš moraš znati zbog čega to radiš. Ako nešta mrziš moraš znati zbog čega to mrziš. Tako i u ovom slučaju, ako je zabranjeno čupanje obrva moraš znati zbog čega je to zabranjeno. Riječi od hadisa nisu razlog jer nije naveden razlog te zabrane odim što će ih bog prokleti.
Ako tebi nešto policija zabrani ili neko drugi, prvo pitanje koje postaviš je zbog čega je zabrana ili da ti navede razloge zabrane.
Slažem se u potpunosti s tobom, ali ako počneš zapitkivati zacas te proglase ovakvim i onakvim. Radoznali nikad nisu dobro prihvaćeni. Kažu da je u vjeri već sve objašnjeno, naše je samo da slijedimo.
nasa

#177 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Ne znam mene niko nije u Kur'anu uputio na sejha, znaci tvoj je problem sto uzimas sumnjive autoritete
Kikibombona

#178 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kikibombona »

zagortenej wrote:Žena u islamu moze biti moderator na forumu, podforum religija, kud ćeš više :mrgreen:
Voema je upitno da li je moderiranje zene na forumu u skladu sa islamom.

Da li zena u islamu uopste ima pravo biti autoritet grupi ljudi (ukljucujuci muskarce), imati ovlasti da ih otpusti, suspenduje, ukori itd?

A ovo za cupanje obrva.....

Jos jedna moru bizarnih naredbi stvoritelja i njegovog najdrazeg poslanika. Sega...
nasa

#179 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Ne brini se ti, uzecu ja to na svoju odgovornost....samo nastavite :D
Ludzak

#180 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

Kikibombona wrote:
zagortenej wrote:Žena u islamu moze biti moderator na forumu, podforum religija, kud ćeš više :mrgreen:
Voema je upitno da li je moderiranje zene na forumu u skladu sa islamom.

Da li zena u islamu uopste ima pravo biti autoritet grupi ljudi (ukljucujuci muskarce), imati ovlasti da ih otpusti, suspenduje, ukori itd?

A ovo za cupanje obrva.....

Jos jedna moru bizarnih naredbi stvoritelja i njegovog najdrazeg poslanika. Sega...
Ja sam mislio da ovaj forum slijedi šerijatske zakone. Ali izgleda da sam se grdno prevario. :D
animals

#181 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by animals »

Ima li sta da je muskima zabranjeno..
ili nisu bili ludi da sebi pucaju zabrane..
zagortenej

#182 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Evo i za @kikija nesto, ipak ima nade da će biti promjena:
Last edited by zagortenej on 11/03/2015 21:19, edited 1 time in total.
Snake Eyes

#183 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Snake Eyes »

animals wrote:Ima li sta da je muskima zabranjeno..
I muškarcima je zabranjeno da čupaju obrve :D
insomnia78

#184 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

animals wrote:Ima li sta da je muskima zabranjeno..
Svila i zlato
zagortenej

#185 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

nasa wrote:Ne znam mene niko nije u Kur'anu uputio na sejha, znaci tvoj je problem sto uzimas sumnjive autoritete
Ja čitam hadis iz "vjerodostojne" zbirke hadisa, iz koje se, pored Kur'ana, crpe svi vjerski propisi. Iz knjige koja je, pazi sad ovo, prvi put štampana od strane muslimana tek 1850 god.u Indiji, knjige koja nema manuskript, nego ima mnogo verzija iste razasutih po bibliotekama u čitavom svijetu.
Kikibombona

#186 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kikibombona »

nasa wrote:Ne brini se ti, uzecu ja to na svoju odgovornost....samo nastavite :D
Da se razumijemo, izuzetno mi je drago vidjeti zenu na funkciji (bilo kakvoj). Trebamo se udruziti da bi pravili bolji svijet. Ako zene eliminisemo iz procesa, imamo duplo slabije sanse za uspjeh.
RNG_25

#187 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

zagortenej wrote:Evo i za @kikija nesto, ipak ima nade da će biti promjena:
http://m.youtube.com/watch?t=99&v=bOlpK6Yj5a4
Ovaj video treba da predstavlja šta?
Last edited by RNG_25 on 14/03/2015 09:44, edited 1 time in total.
nasa

#188 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

zagortenej wrote:
nasa wrote:Ne znam mene niko nije u Kur'anu uputio na sejha, znaci tvoj je problem sto uzimas sumnjive autoritete
Ja čitam hadis iz "vjerodostojne" zbirke hadisa, iz koje se, pored Kur'ana, crpe svi vjerski propisi. Iz knjige koja je, pazi sad ovo, prvi put štampana od strane muslimana tek 1850 god.u Indiji, knjige koja nema manuskript, nego ima mnogo verzija iste razasutih po bibliotekama u čitavom svijetu.
I sta sad, ti citas i ne pridrzavas se cak ih smatras izmisljotinom ali si dosao meni da pricas kako treba da ih postujem, gdje je tu logika, kad vec, je'l' , trazimo logiku u hadisima.
nasa

#189 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Kikibombona wrote:
nasa wrote:Ne brini se ti, uzecu ja to na svoju odgovornost....samo nastavite :D
Da se razumijemo, izuzetno mi je drago vidjeti zenu na funkciji (bilo kakvoj). Trebamo se udruziti da bi pravili bolji svijet. Ako zene eliminisemo iz procesa, imamo duplo slabije sanse za uspjeh.
Hajd' da se i s tobom nesto slozim.Ali pazi da je vise zenskih prava osigurala nuzda nego razvoj slobodarske misli...
prenosnik

#190 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Bila jednom cetvorica po imenu Svatko, Netko, Bilotko i Nitko.
Trebalo je obaviti jedan vrlo vazan posao i Svatko je mislio da ce ga Netko obaviti.
Bilotko je to mogao uciniti, a Nitko nije htio.
Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilotko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne zeli obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije ucinio ono sto je mogao napraviti Bilotko.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 12:17, edited 1 time in total.
Lalena

#191 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Lalena »

Ludzak wrote:
nasa wrote:pa da ti nacrtam, ne svodi, skracivanje i uklanjanje dlaka po tijelu je preporuceno, sta ti nije jasno
a zašto je čupanje obrva zabranjeno ??
Zato sto se smatra mijenjanjem izgleda onakvog kakvog ga je Bog stvorio/dao, mijenjanjem nekih prirodnih obiljezja covjeka, u istom hadisu se spominje i zabrana ostrenja zubi (ocnjaka), to je nekada bilo popularno, valjda...
S tim da se pod "cupanjem" obrva mislim ne podrazumijeva ako zena odstrani dlake koje rastu izmedju obrva, kojima tu i nije mjesto, nego ono kada ih svedes na jednu tanku liniju, ili potpuno pocupas pa nacrtas...
Mada, priznajem, ne znam puno o tome, prirodno imam tanke obrve... Da li i muskarci cupaju obrve? Ili to nisi mogao naci nejasniji hadis?
prenosnik

#192 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Lalena wrote:..
S tim da se pod "cupanjem" obrva mislim ne podrazumijeva ako zena odstrani dlake koje rastu izmedju obrva, kojima tu i nije mjesto, nego ono kada ih svedes na jednu tanku liniju, ili potpuno pocupas pa nacrtas...
cuj, od jedne obrve napravis dvije i jos smatras da to nije mijenjanje izgleda kako ga je bog stvorio...
RNG_25

#193 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

prenosnik wrote:
RNG_25 wrote: Ovaj video treba da predstvalja šta?
ljepoticu i zvijer
Išta više osim toga? Ako je samo to, onda je video protraćen trud.
RNG_25

#194 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Našao sam 5 hadisa u kojima se spominje zabrana (ili "zabrana") čupanja obrva. Niti jedan nije od Poslanika a.s. direktno prenešen, već je prvi u nizu prenosioca neko drugi, koji tvrdi da je "čuo Poslanika a.s. kako proklinje" ženu koja čupa obrve...

Eto, samo da to kažem, a ne tvrdim ništa više o tim hadisima.
Ludzak

#195 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

Lalena wrote:
Ludzak wrote:
nasa wrote:pa da ti nacrtam, ne svodi, skracivanje i uklanjanje dlaka po tijelu je preporuceno, sta ti nije jasno
Zato sto se smatra mijenjanjem izgleda onakvog kakvog ga je Bog stvorio/dao, mijenjanjem nekih prirodnih obiljezja covjeka, u istom hadisu se spominje i zabrana ostrenja zubi (ocnjaka), to je nekada bilo popularno, valjda...
Mada, priznajem, ne znam puno o tome, prirodno imam tanke obrve... Da li i muskarci cupaju obrve? Ili to nisi mogao naci nejasniji hadis?
I depiliranje je mijenjanje prirodnih obilježja čovjeka. Znači nije to direktni ralog.
zagortenej

#196 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Ludzak wrote:
Lalena wrote:
Ludzak wrote:
I depiliranje je mijenjanje prirodnih obilježja čovjeka. Znači nije to direktni ralog.
tako je, u dobrom pravcu razmišljaš :)
m_l

#197 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

zagortenej wrote:
Ludzak wrote:
Lalena wrote:
tako je, u dobrom pravcu razmišljaš :)
U pogresnom pravcu razmisljate.
zagortenej

#198 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

m_l wrote:
U pogresnom pravcu razmisljate.
stvarno? :)
Ludzak

#199 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

Bitno je da ti razmišljaš u dobrom pravcu, a mi ne moramo.
Kroksica

#200 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

nasa wrote:daj bolan @zagornetej ne vadi mi zivce, pa je li ti uopce znas sta je depiliranje...i nisam tebi odgovorila vec @ludaku...

Znacci, istina postoji hadis kojim se ne preporucuju cupanje obrva ali istovremeno se depiliranje PREPORUCUJE -ostalih dlaka po tijelu, morao bi to znati kao musliman, ili uzgajas sumu po tijelu :cry:

Depiliranje pazuha i intimnih dijelova - jes ali noge, ruke i ostala podrucja - jok.
Post Reply