I šta ako "revolucija" uspije?

Post Reply
elma89_

#176 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by elma89_ »

Cherry-Cherry wrote:
lično mislim da mi jesmo genetski pokvareni, i jednostavno nam je baš tako kao što i zaslužujemo.
Dok mi sami ne promijenimo naš mentalni sklop, nema te revolucije koja će nam pomoći. Fino ja rekoh : treba nam evolucija.
:lol: :lol: :lol:
Ispade da smo genetski inferiorni
Cherry-Cherry

#177 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Cherry-Cherry »

elma89_ wrote:
Cherry-Cherry wrote:
lično mislim da mi jesmo genetski pokvareni, i jednostavno nam je baš tako kao što i zaslužujemo.
Dok mi sami ne promijenimo naš mentalni sklop, nema te revolucije koja će nam pomoći. Fino ja rekoh : treba nam evolucija.
Pa otprilike. Ne mijenjamo se, ne napredujemo, vijekovima smo isti. :mrgreen:
radostan dan

#178 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by radostan dan »

elma89_ wrote:
mentalno nismo, dapače...
državo i društvenotvorno - vjerovatno.
Michio Kaku

#179 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Michio Kaku »

Mister Yes wrote:
JThomas wrote:samo što to nema apsolutno nikakve veze sa nacionalnim pitanjem, već sa činjenicom da su isti ti lideri i vodili tu privatizaciju, pa bi morali sami sebe strpati u zatvor. stoga su po tim pitanjima lideri već davno postigli dogovor koji je trajno na snazi - da se ništa neće procesuirati. što je još jedan dokaz da je nacionalno mnogo manje bitno nego što se to popularno misli.
Nevažno za krajnje rezultate. Poenta je da promjena ponašanja u Federaciji (ili još preciznije kod Bošnjačkih predstavnika) nije dovolja za popravku stanja u društvu. Potrebna je promjena ponašanja kod predstavnika sva tri naroda. A ne protestvuje se ni u Banja Luci ni u Širokom Brijegu tako da oni nemaju razloga da mijenjaju ponašanje. Samim tim svi ovi protesti su uzaludni dok isti ne budu i u Banja Luci i u Širokom Brijegu. Bošnjaci mogu postaviti na vlast idealne ljude, svece i anđele na zemlji ali oni ne mogu ništa uraditi ako se reforme blokiraju od predstavnika druga dva naroda. Sve najvažnije se dešava na državnom i entitetskom nivou. Od kreiranja politika do vođenja politika i donošenja zakona. Kantoni su tu samo da raspoređuju novac i upravljaju lokalno/regionalno.

To su nama naši visoki predstavnici dali. Kada smo se svi radovali što se ovlasti prenose sa entiteta na državu. Ali od kada su se te ovlasti prenjele na državu krenula je i kriza. Zato što je sada bitne stvari lakše blokirati. A i stvorilo se milion agencija koje dodatno troše.
Pa biće sigurno protesti, klasni i socijalni protesti u Banjaluci, ako se nastavi u federaciji. Spill over efekat je neminovan.

Prava promjena je promjena političke paradigme a ne ljudi. Imaš pravo kada kažeš da nije do ljudi nego do sistema, međutim sistem nije omeđen nikakvim koordinatama osim ideološkim. Ako u Federaciji prestanu pričati o nacionalnim ciljevima i okrenu se klasnim razlikama, prestaće u rs-u, po sistemu spojenih posuda. Moramo samo shvatiti da postoji univerzalna klasna borba u kojoj interes imaju svi građani bez obzira na naciju, jer, i kad bi se nacionalni ciljevi ostvarili, opet bi radnici, nezaposleni, studenti, penzioneri i ostali bili u istom qurtsu - zato su nacionalni ciljevi i izmišljeni.

Znam zašto je to teško zamisliti. To je teško zamisliti jer izgleda da ko god sutra dođe na vlast ili u SA ili u BL moraće da odluči (entiteti da ili ne BiH da ili ne) i onda ispada da smo ponovu u istim govnima oko kojih se ne možemo složiti i opet je sukob usmjeren na nacionalno gdje neko mora biti poražen kako bi smo se stabilizirali.

Ja tvrdim da je ovo iluzija jer paradigma se mjenja kako se mjenjaju okolnosti, ako svrgnemo vlasti ulicom čisto na osnovu ekonomske krize već smo nekoliko koraka u procesu koji otvara nove mogućnosti. Ovo što sad imamo je samo teorija igre gdje nam se čini da su tri strane sukobljene a u stvari imamo samo 2 strane - elita i ostali.
BHCluster

#180 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by BHCluster »

Cherry-Cherry wrote:
Ti kao Plavsicka o genetici :-)
hAZNADAR

#181 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by hAZNADAR »

Buduci da je revolucija uglavnom bosnjacka - tu je samo prica o bosnjackom mentalitetu.

Idemo priznati - nismo dovoljno sazreli da imamo svoju drzavu. Radije bi okupaciju, protektorat gdje bi drugi vodili a mi imali za kruha. Jer koliko vidim nastupe revolucionara i simpatije ovdje - pa osnivni motivi su:
  • zavist sto neki funkcioner ima vise love,
    ocekivanje da te drzava hrani i placa a ti da sam ne placas porez i maznes nesto od drustvene imovine kad stignes,
    agresivni revolt gdje pravis materijalnu stetu sam sebi a ne nekim strancima,
    nostalgija za socijalizmom a sam si ga srusio,
    pljacka gdje udaras tamo gdje mislis da ima para,
    totalna neimformisanost gdje mislis da vlada krije trezore para u inace bogatoj drzavi i da moze "izgraditi industriju",
    ocekivanje da ce po SDA praksi sve vlade uzimati dugove i kupovati socijalni mir. a ko hebe sutra i buduce generacije.
I sta poslije - bojim se da je smrdi raspad drzave. Prvo ti hrvatski kantoni nece placati saniranje stete i popravak nekadasnjih giganata - i to sa punim pravom. A RS konacno moze "pobjeci od haosa" i naroda koji nije sposoban imati svoju drzavu. Nadam se da ce biti demonstracija u BL, Prijedoru,.. pa da ispadnem u krivu.
Dr. Kuca

#182 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Dr. Kuca »

Zapalise papci grad :( :(

Kako ne moze gore kad anarhija nastupi? Gdje ne moze gore, koja ce to politicka opcija doci koja vec nije vladala?
cenecimoveocino

#183 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by cenecimoveocino »

cuj revolucija a drugi dio drzave nemrda

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Sarajevica

#184 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Sarajevica »

Cherry-Cherry wrote:Ljudi su ubjeđeni da će preko noći sve procvjetati. Ne treba ovdje revolucija, već evolucija. Nema instant rješenja.
:thumbup:
Dirty_Eastwood

#185 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Dirty_Eastwood »

Ko si ti da kritikujes narod na ulicama..?? Sutra ces i ti profitirati ako "glupi debili" uspiju... Pokazi vise respekta debilu..
Genije wrote:glup smo narod ko kurac
isto ko debil kad ne može da riješi ukrštenicu, on je podere
e tako i mi, nemamo dovoljno pameti da uredimo svoje društvo, pa hajmo sve zapalit i srušit
zastrašujuće smo glupi i primitivni
Dr. Kuca

#186 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Dr. Kuca »

Cetnici zapalise i opljackase grad...
Dirty_Eastwood

#187 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Dirty_Eastwood »

Ne brini, SDA ce to sve ponovo izgraditi, bice kao novo. Plus zlatna kasika sa tvojim imenom.. :-)
Dr. Kuca wrote:Cetnici zapalise i opljackase grad...
limeni

#188 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by limeni »

ovdje je glavni krivac eu i sad..to ti je kao da imas troje djece, jedno primis nazad u kucu, drugome obecas da ce brzo biti primljeno u kucu dok s trecim djetetom i ne govoris..nema naznake kada ce bih u eu..niko vise ne prica o tome..isto kao da su nas sutnuli na ulicu..e tu dolazi i manjak perspektive, siromastvo, nema investicija..
Dr. Kuca

#189 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Dr. Kuca »

Dirty_Eastwood wrote:Ne brini, SDA ce to sve ponovo izgraditi, bice kao novo. Plus zlatna kasika sa tvojim imenom.. :-)
Tek ces sad biti gladan cetniku jedan retardirani. Od tvog tate ce ti uzet i mame. Nema vise maksica i skupih fakulteta, glupane!
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#190 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by mk ultra »

Acerovac

#191 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Acerovac »

Ja bih volio da se prostesti prosire i na BL, i neka razbijaju...a sve neka plate kriminalci iz vlasti. Dovoljno je zaplijeniti imovinu nekog od njih da se pokrije sva steta iz protesta.
Dr. Kuca

#192 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Dr. Kuca »

Acerovac wrote:Ja bih volio da se prostesti prosire i na BL, i neka razbijaju...a sve neka plate kriminalci iz vlasti. Dovoljno je zaplijeniti imovinu nekog od njih da se pokrije sva steta iz protesta.
Da ce tako biti, al nece. Nece npr Radoncic prodat svoj toranj, lagumdjija svoje stanove u turskoj, bakir stanove i vilu. Nego MI, obican narod! tek cemo sad biti gladni. Tek sad!
uzgajivac

#193 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by uzgajivac »

Acerovac wrote:Ja bih volio da se prostesti prosire i na BL, i neka razbijaju...a sve neka plate kriminalci iz vlasti. Dovoljno je zaplijeniti imovinu nekog od njih da se pokrije sva steta iz protesta.
Banja Luku cuva policija Republike Srpske :D
Dirty_Eastwood

#194 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Dirty_Eastwood »

SDA demokratija......:D Nema vise na guzove u drzavne firmeeeeeeee :-).. Sada ti je nazad na brdo.. ;-)
Dr. Kuca wrote:
Dirty_Eastwood wrote:Ne brini, SDA ce to sve ponovo izgraditi, bice kao novo. Plus zlatna kasika sa tvojim imenom.. :-)
Tek ces sad biti gladan cetniku jedan retardirani. Od tvog tate ce ti uzet i mame. Nema vise maksica i skupih fakulteta, glupane!
stakasa

#195 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by stakasa »

Cherry-Cherry wrote:
Za to treba vremena. Ovo su vjerovatno neophodni koraci, djecije bolesti. Cinjenica je da kasnimo vjek dva za komsilukom. Ne valjamo kad smo skupa. U sredenim sistemima nas narod izvanredno funkcionise. Pogotovo marginalci, seljaci, ljudi sa malo skole a zdravi, vrijedni... Posteno rade, od sebe zdravi, najcesce bistri. Ali na domacem terenu, ne valjamo i gotovo. Valjda se jos nije izgradio taj osjecaj o zajednickom dobru. Ruku na srce, BiH je mlada drzava, ne idu te svjesti, evolucije... preko noci. Obicnim smrtnicima dugo a istoriji naroda - sekundica :D
Šunj

#196 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Šunj »

Cherry-Cherry wrote:To ja cijelo vrijeme govorim. Šta poslije?
Poslije ce doci novi izbori i nova vlast, i novi ljudi.
Bice jako tesko izaci iz situacije u kojoj se Bosna nalazi (Dodik i Bosic imaju sastanak sa Vucicem u Beogradu u nedelju za spas svojih masnih guzova i pokradenog).
Bosna je u duznickom ropstvu, dusni smo Bogu i MMF-u, i niko nezna koliko $$$$$$$$$$$$, a to treba vracati.
http://www.seebiz.net/poslovanje/ekonom ... ederacije/
Image
Dr. Kuca

#197 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Dr. Kuca »

Dirty_Eastwood wrote:
Tek ces sad biti gladan cetniku jedan retardirani. Od tvog tate ce ti uzet i mame. Nema vise maksica i skupih fakulteta, glupane![/quote][/quote]

Ti ces mi reci papane jedan. Ti si sljego sa brda zato palis ovda mislis da je sijeno, seljacino bjedna.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#198 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by mk ultra »

samo se pitam šta sutra
zapaljena opcina centar, nemoguce izvaditi bilo koji dokument
zapaljena zgrada kantona
zapaljena zgrada predsjednistva...
:run:
Dr. Kuca

#199 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Dr. Kuca »

mk ultra wrote:samo se pitam šta sutra
zapaljena opcina centar, nemoguce izvaditi bilo koji dokument
zapaljena zgrada kantona
zapaljena zgrada predsjednistva...
:run:
Nista cvjetace ruze, bit ce lijepo, nece nam trebati nista, biit cemo svicarska sutra. :run:
Dirty_Eastwood

#200 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Dirty_Eastwood »

Ajde prestani drkat kurac u toj mracnoj sobi cvibavi degeniku... Radi nesto pametno :D.. Jebo li ti Bakir sve od a do z :D
Dr. Kuca wrote:
Dirty_Eastwood wrote:
[/quote]

Ti ces mi reci papane jedan. Ti si sljego sa brda zato palis ovda mislis da je sijeno, seljacino bjedna.[/quote]
Post Reply