DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Solid

#176 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Solid »

klixoris wrote:
sorcerer wrote: ja nisam cuo nikad da postoji lezaj koji moze da se vrti 250.000 o/min i da podnese temperaturu izduva....bronzana piksna moze 8-)
Onda nisi dobro cuo... Vec godinama se prave turbo punjaci sa kuglicastim lezajevima ili kako englezi kazu : ball bearing
Bolji su od "stare" tipe sa bronzanim pixnama koje pominjes ali su i skuplji. Generalno, prednost im je bolji i raniji odziv turba jer pruzaju manji otpor od zurnala (bronzane pixne)... Tehnologija je napredovala !

Rjedja ali modernija tipa - kuglicasti lezajevi (ball bearing)
Image
Image

Uobicajena tipa - bronzane pixne koje pominjes, (journal bearing)
Image
Image

:thumbup:
hehehe turbine imaju hidrodinamičko uležištenje. To znači kad se auto upali, osovinica turbine se vrti u ulju. Nikakve "piksne" tu nema. o boze dragi!
sorcerer

#177 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by sorcerer »

Solid wrote: Nikakve "piksne" tu nema. o boze dragi!

Image

djesi strucnjak sta ima?

samo jedno pitanje ,kako se zove ovo zuto na slici sto sam ti zaokruzio?

hvala
GaRGa

#178 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by GaRGa »

radialni klizni
johntra

#179 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by johntra »

Komad metala zlatne boje? :D
sorcerer

#180 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by sorcerer »

johntra wrote:Komad metala zlatne boje? :D
pozlacen 23 karatni prsten ...
direstraits0078

#181 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by direstraits0078 »

Suplja crna rupa s rupicama ta trane. :izet:
Bakir1

#182 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Bakir1 »

to su manzetne, koje se ispune uljem, pa lebde u zraku
sorcerer

#183 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by sorcerer »

Solid

#184 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Solid »

Upravo tamo gdje si nasao ovu sliku stoji ti fino objašnjeno! Ako već gledas slike, pročitaj onaj tekst ispod, nemoj bit lijen. Evo kratki prevod ukoliko ne znaš engleski ni njemački: "Ni u jednom trenutku ne smije doći do fizičkog kontakta između osovine i sistema uležištenja". To znači da se ovde ne radi o "klizećem ležaju" (to su te vaše piksne). Mislim, koliko loš mašinac moraš biti da pomislis da klizeći ležaj može da se koristi pri 250 000 obrtaja/min i još očekivati dugi životni vijek dijela. To možda u buća potoku u nekoj garaži ili livadi iza kuće možda. pozdrav
sorcerer

#185 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by sorcerer »

ma bravo inzinjeru za turbine prosvijetlio si me sad ,hvala ti na tome ,nemam ja sta citat i gledat slike ,znam ja kako radi turbina i kakvi su to ''lezajevi''
bez pritiska ulja bi trajali 10 sec isto kao i na radilici i klipnjacama ,prsten -piksna.po tvojoj ranijoj teoriji da tu nema nikakve piksne to bi trebalo da je zeljezo na zeljezo i svaki put kad bi ugasio auto turbina se vrti jos par sec i da nema tih pixni mijenjao bi osovinu svakih mjesec dana .....ali ti si vidim znalac neki ,meni kazes da citam ,a ti cak nisi dobro procitao lokaciju u mom profilu -boljakov potok pise ,ali ne zivim tu ,to sam stavio da se delegati bez argumenata mogu lozit i hvatat za taj ''argument'' jer im je vidljiv .

pozdrav iz buljakovog potoka :lol: :lol:
direstraits0078

#186 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by direstraits0078 »

Solid wrote: hehehe turbine imaju hidrodinamičko uležištenje. To znači kad se auto upali, osovinica turbine se vrti u ulju. Nikakve "piksne" tu nema. o boze dragi!
Nego, kazi ti meni, druze inzenjeru, na kojoj se osovinici vrti kompresor, ako se osovinica turbine vrti u ulju? :roll:

(Hint: trick question. Annäherung mit Vorsicht) :mrgreen:
Solid

#187 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Solid »

sorcerer wrote:ma bravo inzinjeru za turbine prosvijetlio si me sad ,hvala ti na tome ,nemam ja sta citat i gledat slike ,znam ja kako radi turbina i kakvi su to ''lezajevi''
bez pritiska ulja bi trajali 10 sec isto kao i na radilici i klipnjacama ,prsten -piksna.po tvojoj ranijoj teoriji da tu nema nikakve piksne to bi trebalo da je zeljezo na zeljezo i svaki put kad bi ugasio auto turbina se vrti jos par sec i da nema tih pixni mijenjao bi osovinu svakih mjesec dana .....ali ti si vidim znalac neki ,meni kazes da citam ,a ti cak nisi dobro procitao lokaciju u mom profilu -boljakov potok pise ,ali ne zivim tu ,to sam stavio da se delegati bez argumenata mogu lozit i hvatat za taj ''argument'' jer im je vidljiv .

pozdrav iz buljakovog potoka :lol: :lol:
moram priznati da ti je strategija sa lokacijom glava boli! ;) jel ti ta lokacija toliki kompleks?
sorcerer

#188 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by sorcerer »

meni nije ,jer ja volim grad u kom sam rodjen i zivim ,sa svim njegovom dijelovima ,takvima poput tebe jeste ,uvijek se lovite za nju :lol: :lol: :lol: :lol:
Qler

#189 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Qler »

Znas kako kazu, ne mogu ove doslje, nisu kao mi starosjedioci sto smo dosli '93 :)
sorcerer

#190 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by sorcerer »

ja sam tu od '94-stara piljarska familija...imamo i svoj grb....
_mufljuz_

#191 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by _mufljuz_ »

sorcerer wrote:

Image

djesi strucnjak sta ima?

hvala
moj istopljeni bracni prsten sto mi je ukraden familiju im jebem
esso_sa

#192 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by esso_sa »

_mufljuz_ wrote:
sorcerer wrote:

Image

djesi strucnjak sta ima?

hvala
moj istopljeni bracni prsten sto mi je ukraden familiju im jebem
Napravio bracni prsten od mesinga ??? Pih, cigane jedan ! :lol: :P
_mufljuz_

#193 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by _mufljuz_ »

kod mene su dijelovi od auta uglavnom od zutare mojne mi tog
belmin_94

#194 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by belmin_94 »

AdnanSA wrote:Kakva su iskustva i da li je se ko upuštao u to i na kojim autima? Dakle fizičko vađenje i softversko uklanjanje. Na mnogim modernim dizelima od 2006 god na ovamo postoje a na Pežoima i ranije. Poslje mnogo kilometara u kombinaciji sa našim lošim gorivom i gradskom vožnjom stvaraju probleme. Česte regeneracije. povećanje potrošnje goriva, smanjenje snage, dosipanje preskupog aditiva itd .U BiH na hiljade takvih automobila je uvezeno i vjerujem da mnogi imaju isti problem.
Ima li neko u Sarajevu ili okolini da to uspješno radi?
Skinuo sam ja na Peugeotu 307 kada sam ga kupovao to je izbacilo na dijagnostici i ja lagano spustim cijenu za cijenu FAP filtera i uklonim ga.Fizičko i softversko uklanjanje.Dosad nemam nikakvih problema auto ide normalno čak i bolje nema ga dole šta "dušiti" jedina mana je sad možda ima malkice više buke u kabini,ali pri gasanju pri normalnoj vožnji se i ne osjeti.To su neka moja laička zapažanja.Javi se u inbox mogu ti dati broj od majstora možeš nazvati pa vidjeti sa njim koliko bi ti koštalo.LP
_mufljuz_

#195 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by _mufljuz_ »

belmin_94 wrote:
AdnanSA wrote:Kakva su iskustva i da li je se ko upuštao u to i na kojim autima? Dakle fizičko vađenje i softversko uklanjanje. Na mnogim modernim dizelima od 2006 god na ovamo postoje a na Pežoima i ranije. Poslje mnogo kilometara u kombinaciji sa našim lošim gorivom i gradskom vožnjom stvaraju probleme. Česte regeneracije. povećanje potrošnje goriva, smanjenje snage, dosipanje preskupog aditiva itd .U BiH na hiljade takvih automobila je uvezeno i vjerujem da mnogi imaju isti problem.
Skinuo sam ja na Peugeotu 307 kada sam ga kupovao to je izbacilo na dijagnostici i ja lagano spustim cijenu za cijenu FAP filtera i uklonim ga.Fizičko i softversko uklanjanje.Dosad nemam nikakvih problema auto ide normalno čak i bolje nema ga dole šta "dušiti" jedina mana je sad možda ima malkice više buke u kabini,ali pri gasanju pri normalnoj vožnji se i ne osjeti.To su neka moja laička zapažanja.Javi se u inbox mogu ti dati broj od majstora možeš nazvati pa vidjeti sa njim koliko bi ti koštalo.LP
:lol: :mrgreen: :roll:
belmin_94

#196 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by belmin_94 »

_mufljuz_ wrote:
belmin_94 wrote:
:lol: :mrgreen: :roll:
Nešto smiješno da baš tako nema ga šta dušiti.vjerovatno nisi vidio fap filter kako izgleda kad nema više tečnosti da ga podmazuje što je kod mene bio slučaj nije to više filter nego neka sasušena masa koja praši kao pustinjska oluja haha.Auto je baš bio zagušen svaka strana mu je bila smrt.Npr uz bradinu nisam mogao trećom više od 50km/h,a četvrtu neću ni da spominjem.A sada druga priča.Da su bolja vremena stavio bi novi fap,ali ovako to je za nas baš baš previše.
romeomoraprezivjeti

#197 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by romeomoraprezivjeti »

Dušiti!!!!!!:-D ;-)

poslano s moga Sonija Ze:-D
belmin_94

#198 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by belmin_94 »

romeomoraprezivjeti wrote:Dušiti!!!!!!:-D ;-)

Soni Ze !!!!!!! :D ;)

Je li ovde baš svako mora bit pametan i pisati o nečemu što nije nikad očima vidio,šteta pa ne mogu naći kako se briše profil,de bgti pametni ako znaš reci mi.Jbmu bosansku zaostalu kulturu.Stavio sam pod znake navoda to "dušiti".Tako se izrazio i šta sad.
romeomoraprezivjeti

#199 Re: Odg: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by romeomoraprezivjeti »

belmin_94 wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:Dušiti!!!!!!:-D ;-)

Soni Ze !!!!!!! :D ;)

Je li ovde baš svako mora bit pametan i pisati o nečemu što nije nikad očima vidio,šteta pa ne mogu naći kako se briše profil,de bgti pametni ako znaš reci mi.Jbmu bosansku zaostalu kulturu.Stavio sam pod znake navoda to "dušiti".Tako se izrazio i šta sad.
Lakse malo,sta si se upalio?!.;-) Mi se volimo nasaliti,na tudji racun u svakom slucaju..:-D Sad cu ipak malo zDusiti s foruma.;-)

mbenz

#200 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by mbenz »

Ima li ko piksni da mu ne trebaju :lol:
Post Reply