Gojeni H wrote:
Koliko se sjecam ti si u Skandinaviji?
Vjerujem da
ti vjerujes u ovo sto si gore napisao, a takodje vjerujem da ti Skandinavci ovo govore.
Vidis, kad nisi kod njih gore a pricas s njima, dobijes malo drugaciji osjecaj.
Ruse ne smatraju
bas "evropskom" kulturom, bas kao ni vecinu stanovnika post-komunistickih zemalja. Vidis, Ibrahimovic i njegovo ponasanje za njih je samo jos jedan dokaz o "vrucem temperamentu i relativnom primitivizmu juznjaka".
Poljaci su vodoinstalateri i ljudi koji rade poslove koje nece da rade Skandinavci.
Italijani, Spanci, itd. su "simpaticni temperamentni juznjaci kod kojih se ide na godisnji odmor, ali nikakvi profesionalci sa endemskom ljenoscu i korupcijom.
Mogu ja ovako do ujutro.
Poenta je da mnogi, ne mislim na tebe, lijece imigrantske komplekse kroz "mi smo bolji, brze se asimiliramo (sto ne znam koliko je dobro, opa)", i pronalaze "one koji su gori" ucestvujuci u nerazumnom sirenju rasizma i anti-imigrantskog sentimenta.
Poentu si fulio, jer integracija i asimilacija nisu isto. Asimilaciju nisam uopce spomenuo i to si slucajno ubacio u kontekt mog pisanja kao i par drugih stvari. Pretpostavljam da je i taj imigranstski kompleks kojeg spominjes, trazenja goreg i sirenje rasizma neki sablon i stereotipna slika dijasporca. Nema asimilacije u evropskim drustvima jer svi imaju svoj identiet i imena,prezimena koja nisu domicilna, a internet, kablovska, satelistka, autoputevi, avioni, uvoz robe,... omogucava da imas veze sa domovinom kakve nekadasnji gastarbajteri nisu mogli ni sanjati. Imamo pogodnost da u gradu gdje sivimo gledamo nase kanale, kupimo i citamo nasu stampu, kupimo nase proizvode, idemo u skolu na nasem jeziku, izadjemo u nase kafice,.. i skoknemo za par sati avionom do domovine kad nam prahne. Nema tu asimilacije, ali ima integracije u drustvo.
Kao sto stoji u navedenom - evropski identiet je slozen pojam ali svi koje nabrajas imaju mnogo toga zajednickog. Imaju Svedjani puno drugih temperamentnih fudbalera, ima korupcije i ljenosti i van juzne Evrope, a Poljaci odavno rade poslove koje zele da rade skandinavci ali ne mogu konkurisati satnicom. Svede, Danci, Norvezani imaju svoj pogled na Ruse i Talijane, Balkance,.. ali to nije isti pogled kao prema afrikancima i azijatima. Iz prostog razloga sto svi dosljaci iz Evrope se lako integrisu i lako prihvate sistem radnog trzista, poreza, zakonodavstva, saobracaja, kucnog reda, discipline i morala u kontekstu postenja, skolstva,...
Dok kod drugih grupa iz Afrike, Bliskog istoka, Azije(ne cijele),.. to ide teze jer je sve ovo gore nabrojano dosta drugacije. Razlike nisu rasne prirode - vec se jednostavno radi o drugom svijetu. A ekonomski imigranti u vecini slucajeva nisu skolovani ljudi i ne zive zajedno sa ostalima vec sa najradije skupljaju u geta sa svojima i tu vise nema integracije. Slicno kao Kinezi kod nas koji nisu dosli traziti posao u postojecim firmama, zavrsavati skole,.. vec im je prodavaonica mjesovite robe plafon, i zatvoreni su svijet.
Bosanci su o drugima sami na osnovu svojih iskustava stekli stav jer zive u istom gradu kao drugi, i tu nema nikakvog tjesenja i dodvoravanja domicilnima u fazonu - mi smo bolji od ovih i sl, jer se zivot ne svodi na dokazivanje Svedama kako si fin i bijel,. vec na svoj posao i svoj interes. Rasizam naravno da postoji i kod nasih, ali je osnovna averzija ili distanca cisto kulturoloske prirode. Mnogi ne zele napr Pakistance ili Somalce u istom ulazu ne zbog antropoloskih razlika, rasne cistoce, plemenite ili nize genetike i sl - vec samo zbog manjih problema.
Jer kao sto rekoh - ne postoji pravi rasizam - postoje samo stereotipi koje covjek stvara na osnovu vecine i licnih iskustava.