Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
-
zvrk
- cyprus
#177 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
I đe tu ćerilica?ZUZIMUR wrote:Mi smo 1992. godine imali dvije opcije:
1. Da proglasimo neovisnost i da se pokusamo odvojiti od Jugoslavije, mada je svima nekad u jesen 1991. postalo jasno da to ne moze proci bez pobune Srba i oruzanog sukoba.
2. Da se prikunjimo i povucemo i ostanemo u Jugoslaviji, i da cekamo pozitivan momenat za proglasenje neovisnosti, pa cak i da je to cekanje potrajalo 10 ili 15 godina, vrijedilo bi, jer ne bismo srljali u rat nespremni i sacuvali bi, ono sto je najvaznije, ljudske zivote, poslije toga, privredu.
U Crnoj Gori zive pretezno pravoslavci SRBI, nikada se nisu ni predstavljali kao Crnogorci, tako da kada su proglasavali neovisnost 2006. god, dobar bio pravoslavaca SRBA je odlucio glasovati za neovisnot Crne Gore.
Zasto takav isti recept nije mogao biti primjenjen na Bosnu i Hercegovinu? Niko me ne moze ubijediti da smo ostali u Jugoslaviji da bismo gore prosli nego u ratu 92-95!
Valjalo je tri godine ici na linije i ratovati, gladovati, smrzavati se... Tri godine budeci se svaki dan nesiguran da li ces docekati slijedeci... Borci najbolje znaju. Ni civilima nije bilo bolje...
Kratki rezime:
Za tri i po godine rata, dobili smo:
Razrusenu drzavu, pokradena industrijska preduzeca, raseljeno stanovnistvo,
ubijeni ljudi (ljudski zivot je najveci kapital), silovane zene, razorene porodice, unistena ekonomija, kolaps privrede.
I sto je najgore od svega: Dobili smo etnicke podjele i mrznju... Oporavka poslije ovoga nema.
Sve su ovo sitni pokusaji prikazivanja moguceg suzivota medju narodima BIH kojeg vise nema. Nema ujedinjene drzave, ni u politickom ni u ekonomskom smislu.
Da smo ostali u Jugoslaviji, mozda bismo i proglasili neovisnost sa Crnom Gorom, ali misljenja sam da smo tada mogli prodati pricu multietnickog drustva i multi kulturalne drzave, pa smo se svi lijepo mogli zvati BOSANCI.
Bili bi sacuvani ljudski zivoti, sacuvana privreda, i sto je jos vaznije bilo bi sacuvano BRATSTVO medju narodima. Mozda bismo i pristali imati cirilicu kao sluzbeno pismo BOSANSKOG pravoslavnog naroda u BIH, ali je ne bih osporavao u ovolikoj mjeri koliko to cinim sada.
Ali, eto, nemojmo vise o tome sta bi bilo, kad bi bilo.. Jer kako ono kazu, da covjek zna gdje ce poginuti ne bi tamo nikad otisao.
-
ZUZIMUR
#178 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Evo je drug. Zakljuci sam. Nije tesko.cyprus wrote:I đe tu ćerilica?ZUZIMUR wrote:
Bili bi sacuvani ljudski zivoti, sacuvana privreda, i sto je jos vaznije bilo bi sacuvano BRATSTVO medju narodima. Mozda bismo i pristali imati cirilicu kao sluzbeno pismo BOSANSKOG pravoslavnog naroda u BIH, ali je ne bih osporavao u ovolikoj mjeri koliko to cinim sada.
- cyprus
#179 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Pa mi (iole normalni) smo i pristali imati ćerilicu, bez ikakvih problema... Nema tu ''možda bismo i pristali...''ZUZIMUR wrote:Evo je drug. Zakljuci sam. Nije tesko.cyprus wrote:I đe tu ćerilica?ZUZIMUR wrote:
- BadCopy
#180 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Natakarim ja to vase bratstvo.Koje bolan bratstvo.pa nije onih 100.000 koljaca palo sa marsa.
od zla oca od gore matere
- Cherry-Cherry
#181 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
I kakve to veze ima sa ćirilicom ?BadCopy wrote:Natakarim ja to vase bratstvo.Koje bolan bratstvo.pa nije onih 100.000 koljaca palo sa marsa.
- Dozer
- BadCopy
#183 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Nadovezo se samo na ovog od ranije sto je o nakom bratstvu sufliro.
I da i tu cirilicu natakrim
-
Itakoto
#184 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Jebo te, koji uporan troll. Umori me. 
- BadCopy
#185 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Oces da ti i na to odgovorim?smeta mi svaki pojedinac Srbin Hrvat Pakistanac Urugvajac Bosanac/Bosnjak i Turcin koji ne voli drzavu u kojoj zivi i drka po njoj.
Jel ti sad srce na mjestu?
Sad mozes nastaviti pricat o cirilici
-
ZUZIMUR
#186 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Aliji najvise zamjeram na tome sto je mislio da moze da se izbori sa daleko nadmocnijim neprijateljem. Misljenja sam da je trebao pristati na ostanak u Jugoslaviji, jer kad u zemlji nije proglasena opca moblizacija, kad se ne osnivaju paravojne formacije, kada se ne nazire osnivanje vojne komponente, pa ne mogu se desiti ni zlocini ogromnih razmjera. Cak i da je JNA kontrolirala Sarajeva ne vjerujem da bi pocinili masovne zlocine. Jednostavno ne bi morali. Sarajevo bi tada bilo pod kontrolom Jugoslavije, ali uvijek bismo tezili tome da dobijemo nezavisnot, kad tad. Navescu vam samo primjer Sandzaka. Tamo su muslimani priznavali vlast Republike Srbije, pa nisu pobijeni ni istrebljeni, jer se nisu oruzano suprostavili. Kosovo je mirnim putem dobilo nezavisnot, iako je to zila kukavica mitske Srbije...JoseMujica wrote:ZUZIMUR sve je to šababa kababa šupljiranje...za sve druge opcije osim naivnog ulaska u rat trebaš imati pismeno i politički zrelo vođstvo.
Toga u BiH nit je bilo, niti ima dan danas i zato jesmo tu đe jesmo.
Samo je trebalo povlaciti mudre poteze, pa cak i ako je to podrazumijevalo odredjene ustupke srpskoj strani. Ostanak u Jugoslaviji je za nas bio najbolja moguca varijanta od ponudjenih jer nas tada Srbi nisu toliko mrzili kao sto su poslije kad je poceo rat i ubijanja.
Sve do pocetka aprila 1992. god, dok nije napadnuta Bijeljina mogli smo izbjeci sukob. Samo do prvih dana aprila moglo se pregovarati, poslije smo zaglibili, i morali smo u rat. Tad je vec bilo kasno i za BRATSTVO i za te parole, moralo se ratovat.
Ne moze me niko ubijediti da bi bolje prosli sa ratom, nego bez njega-
-
NeenaSa
#187 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
SlushajBadCopy wrote:Natakarim ja to vase bratstvo.Koje bolan bratstvo.pa nije onih 100.000 koljaca palo sa marsa.
Mnoga, osobno dobra, literatura je pisana na isto.
-
Itakoto
#188 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Lakse ovako:BadCopy wrote:Oces da ti i na to odgovorim?smeta mi svaki pojedinac Srbin Hrvat Pakistanac Urugvajac Bosanac/Bosnjak i Turcin koji ne voli drzavu u kojoj zivi i drka po njoj.
Cherry-Cherry wrote:I kakve to veze ima sa ćirilicom ?
-
Itakoto
#189 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Trollas temu koju si sam otvorio!?ZUZIMUR wrote:Aliji najvise zamjeram na tome sto je mislio da moze da se izbori sa daleko nadmocnijim neprijateljem. Misljenja sam da je trebao pristati na ostanak u Jugoslaviji, jer kad u zemlji nije proglasena opca moblizacija, kad se ne osnivaju paravojne formacije, kada se ne nazire osnivanje vojne komponente, pa ne mogu se desiti ni zlocini ogromnih razmjera. Cak i da je JNA kontrolirala Sarajeva ne vjerujem da bi pocinili masovne zlocine. Jednostavno ne bi morali. Sarajevo bi tada bilo pod kontrolom Jugoslavije, ali uvijek bismo tezili tome da dobijemo nezavisnot, kad tad. Navescu vam samo primjer Sandzaka. Tamo su muslimani priznavali vlast Republike Srbije, pa nisu pobijeni ni istrebljeni, jer se nisu oruzano suprostavili. Kosovo je mirnim putem dobilo nezavisnot, iako je to zila kukavica mitske Srbije...JoseMujica wrote:ZUZIMUR sve je to šababa kababa šupljiranje...za sve druge opcije osim naivnog ulaska u rat trebaš imati pismeno i politički zrelo vođstvo.
Samo je trebalo povlaciti mudre poteze, pa cak i ako je to podrazumijevalo odredjene ustupke srpskoj strani. Ostanak u Jugoslaviji je za nas bio najbolja moguca varijanta od ponudjenih jer nas tada Srbi nisu toliko mrzili kao sto su poslije kad je poceo rat i ubijanja.
Sve do pocetka aprila 1992. god, dok nije napadnuta Bijeljina mogli smo izbjeci sukob. Samo do prvih dana aprila moglo se pregovarati, poslije smo zaglibili, i morali smo u rat. Tad je vec bilo kasno i za BRATSTVO i za te parole, moralo se ratovat.
ne znam sta me natjera da procitam citav tekst ... ali mi je sada sve jasno. Stalno jedno te isto se ponavlja na ovom forumu: "Sto ste se bre branili? Mozda vas ne bi pobili toliko da ste resili stati na nasu stranu" bla, bla...
Cao tema
- cyprus
#190 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Ćerilica nema ni oca, ni mater... Ona je siroče...BadCopy wrote:Nadovezo se samo na ovog od ranije sto je o nakom bratstvu sufliro.
-
radostan dan
- dust in the wind
#192 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
na forumu bas ima bolesnika...
zivjela cirilica
zivjela cirilica
- spreca
#193 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
radostan dan wrote:
-
ZUZIMUR
#194 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Ne mogu vise trollat, kao sto kazete. Izvini ako te umaram, ali ja sam pokrenuo ovu temu da bismo vodili normalnu diskusiju i razmjenjivali stavove i gledista.Itakoto wrote:Jebo te, koji uporan troll. Umori me.
Ja mislim da niko jos uvijek nije zakljucio zasto ja ne odobravam cirilicu tamo gdje joj nije mjesto. Jer je cirilica u RS-u produkt jedno - dimenzionalne politike koja je imala za cilj unistiti i opstruirati drzavu BIH, negirati njeno postojanje, i koja je tri godina bjeso mucno mucila i terorizirala ovaj grad. Podrzavam Hrvate u njihovim nastojanjima da ne dozvole da se cirilicno pismo legalizira u pravnom sustavu Hrvatske, jer sam taj cin je nista drugo nego pokusaj da se marginalizira i umanji osjecaj ponosa i casne borbe koje su pripadnici HV-a vodili na svom teritoriju.
Hrvatski Srbi su kontrolirali 25% teritorije Hrvatske gdje su imali paradrzavu RSK sa vladom, policijom i sopstvenim sustavom.
Srbi u Hrvatskoj nisu bili manjina, to su postali tek poslije oslobadjajucih akcija HV -a kojom su srusili RSK.
Srbi su svojom voljom otisli iz Hrvatske te su postali manjina.
Muslimani - Bosnjaci - Bosanci u tome nazalost nisu uspjeli, nisu slomili RS zbog toga se moramo nositi sa time da cirilica bude zastupljena, iako je to samo provokacija srpske strane, nista vise, pa nam je proizvoljno svejedno sto se cirilica ravnopravno nalazi u nasem pravnom okviru, ali se lokalno kod stanovnistva, ona izrazito neravnomjerno koristi i upotrebljava.
Ona samo i iskljucivo sluzi kao paravan srpskim funkcionerima da opstruisu bosansku naciju, govor jezik i pismo. Jer zamislite samo ovo:
U RS -u ne postoji nesto sto se zove bosanski jezik, nego se to strucno upotrebljava kao jezik i pismo bosnjackog naroda. Koja je razlika? Razlika je tome sto zakon u RS - u ne poznaje niti priznaje bosanski jezik koji mi forsiramo. E pa zasto bi mi onda pristali na formulaciju cirilicu u nasem federalnom sistemu? Ako je vec ne mozemo u potpunosti eliminisati, hajmo je bar nepriznati i potpuno zanemariti. Ja bih rado cirilicu skinuo sa ovih nasih "tabli", sta ce jedna takva tabla sa dvojezicnim natpisom na ulazu u Vogoscu, Ilijas, Hadzice, Visoko, Brezu, Kakanj kad tamo Srbe mozete na prste jedne ruke nabrojati!!!!
Zasto je jednostavno ne bi nazvali pismom BOSANSKOG pravoslavnog naroda u FBIH? Nekako mi to zvuci ljepse, da se niko ne nadje uvrijedjen.
Grb Federacije je neustavan jer predstavlja samo dva ravnopravna naroda, ne i treci, grb Banja Luke je neustavan je simbolizuje samo Srbe, grb Opcine Breza neustavan jer simbolizuje samo Bosnjake, grb opcine Posusje neustavan jer simbolizuje samo Hrvate, a vi zapeli za jednaku zastupljenost latinice i cirilice u gradu, koji kroz ono sto je prosao, u toj cirilici moze samo vidjeti pamflet, ili ti kratku brosuru jedne politike koja je za sobom ostavila na hiljade mrtvih, zaklanih ljudi i silovanih zena. Ne treba nista vise pisati.
Last edited by ZUZIMUR on 13/12/2013 13:29, edited 2 times in total.
-
muzicar_iz_parka
#195 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Precrtani saobraćajni znakovi na ćirilici pretežno borave u zapadnoj Hercegovini te nekim područjima u srednjoj Bosni, ne bih rekao da to pismo pretjerano smeta Bošnjacima.
-
radostan dan
#196 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
ćirilica ili latinica...

Last edited by radostan dan on 13/12/2013 13:32, edited 1 time in total.
- shiljak
#197 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Pa zavisi. Ja taman naučim ćirilicu, ali nemaš je gdje čitat.. kad evo sad i na dnenviku ćirilia a ja je zaboravio.. 
- cyprus
#198 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Ja mislim da grb Breze nije toliko lošZUZIMUR wrote:Ne mogu vise trollat, kao sto kazete. Izvini ako te umaram, ali ja sam pokrenuo ovu temu da bismo vodili normalnu diskusiju i razmjenjivali stavove i gledista.Itakoto wrote:Jebo te, koji uporan troll. Umori me.
Ja mislim da niko jos uvijek nije zakljucio zasto ja ne odobravam cirilicu tamo gdje joj nije mjesto. Jer je cirilica u RS-u produkt jedno - dimenzionalne politike koja je imala za cilj unistiti i opstruirati drzavu BIH, negirati njeno postojanje, i koja je tri godina bjeso mucno mucila i terorizirala ovaj grad. Podrzavam Hrvate u njihovim nastojanjima da ne dozvole da se cirilicno pismo legalizira u pravnom sustavu Hrvatske, jer sam taj cin je nista drugo nego pokusaj da se marginalizira i umanji osjecaj ponosa i casne borbe koje su pripadnici HV-a vodili na svom teritoriju.
Hrvatski Srbi su kontrolirali 25% teritorije Hrvatske gdje su imali paradrzavu RSK sa vladom, policijom i sopstvenim sustavom.
Srbi u Hrvatskoj nisu bili manjina, to su postali tek poslije oslobadjajucih akcija HV -a kojom su srusili RSK.
Srbi su svojom voljom otisli iz Hrvatske te su postali manjina.
Muslimani - Bosnjaci - Bosanci u tome nazalost nisu uspjeli, nisu slomili RS zbog toga se moramo nositi sa time da cirilica bude zastupljena, iako je to samo provokacija srpske strane, nista vise, pa nam je proizvoljno svejedno sto se cirilica ravnopravno nalazi u nasem pravnom okviru, ali se lokalno kod stanovnistva, ona izrazito neravnomjerno koristi i upotrebljava.
Ona samo i iskljucivo sluzi kao paravan srpskim funkcionerima da opstruisu bosansku naciju, govor jezik i pismo. Jer zamislite samo ovo:
U RS -u ne postoji nesto sto se zove bosanski jezik, nego se to strucno upotrebljava kao jezik i pismo bosnjackog naroda. Koja je razlika? Razlika je tome sto zakon u RS - u ne poznaje niti priznaje bosanski jezik koji mi forsiramo. E pa zasto bi mi onda pristali na formulaciju cirilicu u nasem federalnom sistemu? Ako je vec ne mozemo u potpunosti eliminisati, hajmo je bar nepriznati i potpuno zanemariti. Ja bih rado cirilicu skinuo sa ovih nasih "tabli", sta ce jedna takva tabla sa dvojezicnim natpisom na ulazu u Vogoscu, Ilijas, Hadzice, Visoko, Brezu, Kakanj kad tamo Srbe mozete na prste jedne ruke nabrojati!!!!
Zasto je jednostavno ne bi nazvali pismom BOSANSKOG pravoslavnog naroda u FBIH? Nekako mi to zvuci ljepse, da se niko ne nadje uvrijedjen.
Grb Federacije je neustavan jer predstavlja samo dva ravnopravna naroda, ne i treci, grb Banja Luke je neustavan je simbolizuje samo Srbe, grb Opcine Breza neustavan jer simbolizuje samo Bosnjake, grb opcine Posusje neustavan jer simbolizuje samo Hrvate, a vi zapeli za jednaku zastupljenost latinice i cirilice u gradu, koji kroz ono sto je prosao, u toj cirilici moze samo vidjeti pamflet, ili ti kratku brosuru jedne politike koja je za sobom ostavila na hiljade mrtvih, zaklanih ljudi i silovanih zena. Ne treba nista vise pisati.
-
Bodkin
#199 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
radostan dan wrote:ćirilica ili latinica...
-
ZUZIMUR
#200 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Ja nisam Srbin, ja sam Bosnjak. Ne trollam temu, samo pokusavam izvuci neka realna objasnjenja sagledavajuci sve moguce varijante i okolnosti koje su se desava u tim mjesecima prije rata. Daj, molim te procitaj sa paznjom moje postove,Itakoto wrote:Trollas temu koju si sam otvorio!?ZUZIMUR wrote:Aliji najvise zamjeram na tome sto je mislio da moze da se izbori sa daleko nadmocnijim neprijateljem. Misljenja sam da je trebao pristati na ostanak u Jugoslaviji, jer kad u zemlji nije proglasena opca moblizacija, kad se ne osnivaju paravojne formacije, kada se ne nazire osnivanje vojne komponente, pa ne mogu se desiti ni zlocini ogromnih razmjera. Cak i da je JNA kontrolirala Sarajeva ne vjerujem da bi pocinili masovne zlocine. Jednostavno ne bi morali. Sarajevo bi tada bilo pod kontrolom Jugoslavije, ali uvijek bismo tezili tome da dobijemo nezavisnot, kad tad. Navescu vam samo primjer Sandzaka. Tamo su muslimani priznavali vlast Republike Srbije, pa nisu pobijeni ni istrebljeni, jer se nisu oruzano suprostavili. Kosovo je mirnim putem dobilo nezavisnot, iako je to zila kukavica mitske Srbije...JoseMujica wrote:ZUZIMUR sve je to šababa kababa šupljiranje...za sve druge opcije osim naivnog ulaska u rat trebaš imati pismeno i politički zrelo vođstvo.
ne znam sta me natjera da procitam citav tekst ... ali mi je sada sve jasno. Stalno jedno te isto se ponavlja na ovom forumu: "Sto ste se bre branili? Mozda vas ne bi pobili toliko da ste resili stati na nasu stranu" bla, bla...
Cao tema
Vidi se da se ne trudis, samo bezrazlozno me napadas, ba!