Razvod braka

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Locked
LieToMe

#176 Re: Razvod braka

Post by LieToMe »

malifisent wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:nakaradan porodični zakon zabranjuje očevima da predaju zahtjev za razvod braka dok dijete ne napuni tri godine,a očevi ništa ne mogu učiniti ako im supruge ne daju da vidi dijete i ne žele da one predaju zahtjev za razvod braka

Joj izvini, al đe nju nađe svijut? :facepalm:
:shock: Izvini, jel tvoje da to govoris? Ne bih ali sam morala reagovati. Grozno je suditi nekome koga ne znas, ne znas situaciju u 4 zida...ne znas nista o njima, ne znas koliko su u braku, ko su, kako zive, sta su prosli da bi bili tu gdje jesu...

Drug Danak, dolazak djeteta na svijet, u porodicu, nije mala stvar. Nema uputstva, nije masina za pranje sudja ili vesa pa da ukljucis program i cekas da centrifuga svoje odradi. Prolazicete vi jos kroz mnoge padove i uspone, bice tu jos puno neprospavanih noci, grceva, vakcina, temperature... ne lomite koplja na prvu...
LieToMe

#177 Re: Razvod braka

Post by LieToMe »

malifisent wrote:
LieToMe wrote:
malifisent wrote:
:shock: Izvini, jel tvoje da to govoris? Ne bih ali sam morala reagovati. Grozno je suditi nekome koga ne znas, ne znas situaciju u 4 zida...ne znas nista o njima, ne znas koliko su u braku, ko su, kako zive, sta su prosli da bi bili tu gdje jesu...

Drug Danak, dolazak djeteta na svijet, u porodicu, nije mala stvar. Nema uputstva, nije masina za pranje sudja ili vesa pa da ukljucis program i cekas da centrifuga svoje odradi. Prolazicete vi jos kroz mnoge padove i uspone, bice tu jos puno neprospavanih noci, grceva, vakcina, temperature... ne lomite koplja na prvu...
Molim te napravi razliku ozmeđu malicioznih komentara i onih koji to nisu. Moj nije bio. Pitam ga ko što bih brata pitala jer ne jednom sam vidjela njegov post u kojem se vidi da mu nije lako nimalo.
Da se ne lazemo, ni ti, ni ja, ni peti-deseti ovdje na forumu ne zna kroz sta su oni prolazili, kroz sta prolaze i kroz sta ce jos prolaziti. Neumjesno je davati bilo kakave komenatre a po najmanje tipa:gdje nju nadje sviju ti? To sto njegova supruga ne pise po forumu ne znaci da je njoj lakse, da uziva u svemu tome...i da nema neku drugaciju pricu. to niko ne zna :roll:
LieToMe

#178 Re: Razvod braka

Post by LieToMe »

malifisent wrote:Onda ne treba niko ništa komentarisati i niko ništa pisati i treba forum zatvoriti jer UVIJEK postoji druga strana čiju priču mi ne znamo.
Ne treba covjeku koji je sa tom zenom prosao komplikovanu trudnocu, gubitak djetetam, novu trudnocu, radjanje drugog djeteta i prolazi kroz delikatnu situaciju uputiti pitanje: dje nju nadje sviju ti? Ako ne mozes pomoci nemoj ni odmagati
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#179 Re: Razvod braka

Post by Truba »

LieToMe wrote:
malifisent wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:nakaradan porodični zakon zabranjuje očevima da predaju zahtjev za razvod braka dok dijete ne napuni tri godine,a očevi ništa ne mogu učiniti ako im supruge ne daju da vidi dijete i ne žele da one predaju zahtjev za razvod braka

izvini sigurno nisi upoznata s dankom i njegovim problemima koji traju odavno... ovo je samo kulminacija
:cry: :cry: :cry:
manekenka u penziji

#180 Re: Razvod braka

Post by manekenka u penziji »

Vidiš danak kako se ljudi na forumu posvadjaju, a kamo li ti sa skoro porodjenom ženom. Samo polako, pamet u glavu i nek se sve riješi najbolje po sve troje.
LieToMe

#181 Re: Razvod braka

Post by LieToMe »

malifisent wrote:
LieToMe wrote:
malifisent wrote:Onda ne treba niko ništa komentarisati i niko ništa pisati i treba forum zatvoriti jer UVIJEK postoji druga strana čiju priču mi ne znamo.
Ne treba covjeku koji je sa tom zenom prosao komplikovanu trudnocu, gubitak djetetam, novu trudnocu, radjanje drugog djeteta i prolazi kroz delikatnu situaciju uputiti pitanje: dje nju nadje sviju ti? Ako ne mozes pomoci nemoj ni odmagati
To je moj način da pomognem . Tako ja pokazujem da mi je stalo. I šta se ti petljaš uostalom?
:lol: Oj zemljo Indijo

Istina je uvijek negdje u sredini :wink: a ja njima (Danku, njegovoj supruzi i bebici) zelim svu srecu svijeta...to je ono kako im mogu pomoci :wink:
McMoy

#182 Re: Razvod braka

Post by McMoy »

Pitanje za milion $:
Kako naći ženu s kojom se čovjek neće svađati? :zoka:
(imal' iđe tak'a?)
petunija

#183 Re: Razvod braka

Post by petunija »

Gluvonijemu?
McMoy

#184 Re: Razvod braka

Post by McMoy »

petunija wrote:Gluvonijemu?
Nikakva garancija. Samo iskazuje na drugi način.
azea

#185 Re: Razvod braka

Post by azea »

McMoy wrote:Pitanje za milion $:
(imal' iđe tak'a?)
-------------------------
Da mogu ikako pretrpiti taj homoseksualni seks trazio bi partnera medju muskarcima, puno manje svadje i sigurno bi se bolje razumili. Zamisli samo koliko bi se argumenata i svadja moglo jednostavno i lako rjesit sakom u glavu...
amortizer

#186 Re: Razvod braka

Post by amortizer »

(imal' iđe tak'a?)
??? :? :? :?
Zar je to problem? Ja se sa svojom ne svadjam! Znaci imam zenu sa kojom se ne svadjam.
Sutim i trpim :lol:

Da nisi mislio na "gdje naci zenu koja se nece sa covjekom svadjati"?
To je razlika, a odgovor je puno tezi nego na pitanje o koki i jajetu.

Kao sto rekoh, ja se sa svojom ne svadjam, ali zato...
svadja se ona sa mnom, sa sobom, sa namjestajem, stanom... svim i svacim.
:run:
McMoy

#187 Re: Razvod braka

Post by McMoy »

amortizer wrote:
(imal' iđe tak'a?)
??? :? :? :?
Zar je to problem? Ja se sa svojom ne svadjam! Znaci imam zenu sa kojom se ne svadjam.
Sutim i trpim :lol:

Da nisi mislio na "gdje naci zenu koja se nece sa covjekom svadjati"?
To je razlika, a odgovor je puno tezi nego na pitanje o koki i jajetu.

Kao sto rekoh, ja se sa svojom ne svadjam, ali zato...
svadja se ona sa mnom, sa sobom, sa namjestajem, stanom... svim i svacim.
:run:
To su samo jezičke finese, suština problema je ista.

Nešto razmišljam... vjerovatno je problem u kreaciji svjetova... ne može Raj biti na oba svijeta. :wink:
azea

#188 Re: Razvod braka

Post by azea »

malifisent wrote:
azea wrote:
(imal' iđe tak'a?)
-------------------------
Da mogu ikako pretrpiti taj homoseksualni seks trazio bi partnera medju muskarcima, puno manje svadje i sigurno bi se bolje razumili. Zamisli samo koliko bi se argumenata i svadja moglo jednostavno i lako rjesit sakom u glavu...
:pisnula: dotle došlo? :lol:
---------
Suti, probam prestat pusit a jutros me djete me u 5.15 probudilo. Sa Ghandijem bi se posvadjo, ne sa zenom :D
kakavdanakneiskustvu

#189 Re: Razvod braka

Post by kakavdanakneiskustvu »

Black swan wrote:ne znam šta reći
sačuvaj prisebnost zdravlje i živce
i ne čini nagle korake

ako oboliš neće te niko

jel definitivno kraj braku ili se i dalje nadaš?

vrijeme je za cugu jarane

mislim da ja na žalost ovo kraj
kakavdanakneiskustvu

#190 Re: Razvod braka

suspect_zero wrote:A joj Danak, baš me sada nešto rastuži :( :( ....a pusti da malo prođe vijeme, žena ti se tek porodila a i komplikacije sa bebom su učinile da vam malo živci popuste :sad: ....ima tu i faktor postporođajnog stanja kod žena, npr. ja sam prema svom bila baš netrpeljiva, najblaže rečeno, prva dva-tri mjeseca....samo u nekom crnjaku i uvijek spremna ''na prvu'', sve mi smetalo, on mi bio za sve kriv....ma fakat kriza ponašanje, valjda hormoni k'o će ga znati :oops: :-) :-) ...al' to fakat prođe i sve se vrati u normalu :) ....daj vam samo malo vremena :)

ne ide dalje ovako, ne ide,na žalost
kakavdanakneiskustvu

#191 Re: Razvod braka

McMoy wrote:
malifisent wrote:

suspect_zero wrote:A joj Danak, baš me sada nešto rastuži :( :( ....a pusti da malo prođe vijeme, žena ti se tek porodila a i komplikacije sa bebom su učinile da vam malo živci popuste :sad: ....ima tu i faktor postporođajnog stanja kod žena, npr. ja sam prema svom bila baš netrpeljiva, najblaže rečeno, prva dva-tri mjeseca....samo u nekom crnjaku i uvijek spremna ''na prvu'', sve mi smetalo, on mi bio za sve kriv....ma fakat kriza ponašanje, valjda hormoni k'o će ga znati :oops: :-) :-) ...al' to fakat prođe i sve se vrati u normalu :) ....daj vam samo malo vremena :)

Ne govorim o konkretnom slučaju, jer je svaki priča za sebe sa milion mogućih uzroka. Ne želim ni pametovati, a pogotovo miješati se u nečiji privatni život. Pravu istinu znaju samo njih dvoje.

Ovo što je napisala @suspect_zero dešava se u 99% slučajeva, a individualno je od osobe do osobe koliko će ta kriza trajati i kakva će biti manifestacija iste. Čak je bilo ekstremnih situacija gdje se dovodila u pitanje uračunljivost nekih žena u prvim danima nakon poroda...
Teški dani za ženu, a još teži za muža.... :cry:

sve je to ok,znam da ima i toga vjerovatno,ali ima stvari koje se ponavljaju po milioniti put a ja nemam želje da to i dalje slušam,trpim,jednostavno nemam želje,čak ne znam da li i dalje volim svoju suprugu
kakavdanakneiskustvu

#192 Re: Razvod braka

malifisent wrote:

pa nisam rekao da je to slučaj kod mene nego da sam čuo da je takva praksa
kakavdanakneiskustvu

#193 Re: Razvod braka

Black swan wrote:uglavnom nije vrijeme za ishitrene odluke
prestat zvat i navaljivati

društvo i utakmice... saće svjetsko
ili lagano u život
jeger/pivka i s rajom roštilj

navaljivanjem ništa nećeš postići

ne navaljujem ni na šta,samo sam je par puta zamolio da preda zahtjev za razvod braka
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#194 Re: Razvod braka

Post by ladyblue18 »

Danak nema ove probleme odjednom, problemi koje on ima u braku traju vec godinama, nazalost i preko foruma su se prepucavali ne jednom, iskreno ja ne vidim kako se takav brak moze spasiti, nit mislim da ce biti bolje.

Zao mi je djeteta, i mislim da se u takvom braku nije smjelo misliti o radjanju djece, ne samo zbog par izgubljenih trudnoca vec je cinjenica da njih dvoje nikada nece moci naci zajednicku rijec ni zivjeti normalno.

Danak, komi ti je vec rekao da bi trebao da se udaljis sa foruma i da prestanes pisati po forumu o vasim problemima, prvo jer tvoja supruga sigurno sve ovo cita, drugo jel ti zaista treba da ti mahala ispire usta tobom i porodicom ti.
Iznio si previse informacija o sebi i vec neko vrijeme citam komentare da su ljudi skontali ko si.
Mislim da ti to zaista ne treba u zivotu, iako je sad vjerovatno vec kasno.
kakavdanakneiskustvu

#195 Re: Razvod braka

ladyblue18 wrote:Danak nema ove probleme odjednom, problemi koje on ima u braku traju vec godinama, nazalost i preko foruma su se prepucavali ne jednom, iskreno ja ne vidim kako se takav brak moze spasiti, nit mislim da ce biti bolje.

Zao mi je djeteta, i mislim da se u takvom braku nije smjelo misliti o radjanju djece, ne samo zbog par izgubljenih trudnoca vec je cinjenica da njih dvoje nikada nece moci naci zajednicku rijec ni zivjeti normalno.

Danak, komi ti je vec rekao da bi trebao da se udaljis sa foruma i da prestanes pisati po forumu o vasim problemima, prvo jer tvoja supruga sigurno sve ovo cita, drugo jel ti zaista treba da ti mahala ispire usta tobom i porodicom ti.
Iznio si previse informacija o sebi i vec neko vrijeme citam komentare da su ljudi skontali ko si.
Mislim da ti to zaista ne treba u zivotu, iako je sad vjerovatno vec kasno.

ja sam upitao za savjet,kasnije jesam rekao neke stvari koje možda i nisam trebao,jbgt
zgiba

#196 Re: Razvod braka

Post by zgiba »

kakavdanakneiskustvu wrote:

ili lagano u život

ne navaljujem ni na šta,samo sam je par puta zamolio da preda zahtjev za razvod braka
Kao sto vjerovatno vec znas, ti ne mozes podnijeti tuzbu za razvod braka do trece godine djeteta (cl. 43. Porodicnog zakona). Kod sporazumnog razvoda morate prije podnosenja zahtjeva proci postupak posredovanja kod Centra za socijalni rad u opcini prebivalista. To moze trajati 2 mjeseca, izuzetno 3 mjeseca.

Tek kad se postigne dogovor o ostvarivanju roditeljskog staranja, izdržavanju djeteta, uvjetima i načinu održavanja osobnih odnosa i neposrednih kontakata djeteta sa roditeljem koji ne ostvaruje roditeljsko staranje i izdržavanju bračnog partnera i o tome Centar sacini zapisnik, mozete sudu podnijeti zahtjeva za sporazumni razvod.

Ako se tužba ili zahtjev za sporazumni razvod braka podnese prije okončanja postupka posredovanja, sud će taj podnesak odbaciti (cl. 52.)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#197 Re: Razvod braka

Post by Truba »

šefe iskreno i ne moraš se razvoditi
dosta bračnih parova živi na dvije adrese i sasvim normalno funkcioniraju

dok postoje oni koji žive zajedno a kolju se i varaju

probaj malo smanjiti forumanje jbt uvijek kažeš hoćeš pa onda neka nova vijest iz tvog života
hraniš ba sitne duše kojima je sve na forumu savršeno a u životu im je gore od somalijskih izbjeglica kod kanibala u džungli

svaki normalni čovjek će ti reći

povuci ručnu, stani, oguli jabuku pojedi jabuku i lagano iz dana u dan
rad na sebi, društvo i zezancija i smijeh
to su sve floskule ali nema boljeg savjeta... ne žuri s razvodom to se uvijek može učiniti ( u tvom slučaju za tri godine)
ali ne možeš se oženiti kad oćeš i dobiti dijete kad oćeš nego kad te zapadne

ako te strah za imovinu koju imaš a da ti je uzme od sad pa nadalje kupuj sve na roditelje :D ili niš ne kupuj nego troši na hranu i gorivo

ručna kočnica ti je sada najvažnija
vidim da gledaš serije... nastavi u tom ritmu
kakavdanakneiskustvu

#198 Re: Razvod braka

zgiba wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

ili lagano u život

Kao sto vjerovatno vec znas, ti ne mozes podnijeti tuzbu za razvod braka do trece godine djeteta (cl. 43. Porodicnog zakona). Kod sporazumnog razvoda morate prije podnosenja zahtjeva proci postupak posredovanja kod Centra za socijalni rad u opcini prebivalista. To moze trajati 2 mjeseca, izuzetno 3 mjeseca.

Tek kad se postigne dogovor o ostvarivanju roditeljskog staranja, izdržavanju djeteta, uvjetima i načinu održavanja osobnih odnosa i neposrednih kontakata djeteta sa roditeljem koji ne ostvaruje roditeljsko staranje i izdržavanju bračnog partnera i o tome Centar sacini zapisnik, mozete sudu podnijeti zahtjeva za sporazumni razvod.

Ako se tužba ili zahtjev za sporazumni razvod braka podnese prije okončanja postupka posredovanja, sud će taj podnesak odbaciti (cl. 52.)

hvala na infu
kakavdanakneiskustvu

#199 Re: Razvod braka

Black swan wrote:šefe iskreno i ne moraš se razvoditi
dosta bračnih parova živi na dvije adrese i sasvim normalno funkcioniraju

dok postoje oni koji žive zajedno a kolju se i varaju

probaj malo smanjiti forumanje jbt uvijek kažeš hoćeš pa onda neka nova vijest iz tvog života
hraniš ba sitne duše kojima je sve na forumu savršeno a u životu im je gore od somalijskih izbjeglica kod kanibala u džungli

svaki normalni čovjek će ti reći

povuci ručnu, stani, oguli jabuku pojedi jabuku i lagano iz dana u dan
rad na sebi, društvo i zezancija i smijeh
to su sve floskule ali nema boljeg savjeta... ne žuri s razvodom to se uvijek može učiniti ( u tvom slučaju za tri godine)
ali ne možeš se oženiti kad oćeš i dobiti dijete kad oćeš nego kad te zapadne

ako te strah za imovinu koju imaš a da ti je uzme od sad pa nadalje kupuj sve na roditelje :D ili niš ne kupuj nego troši na hranu i gorivo

ručna kočnica ti je sada najvažnija
vidim da gledaš serije... nastavi u tom ritmu

hvala na savjetima,ne ide ovako dalje ,bio bi najsretniji da nije ovako ali jednostavno ne ide
sandra01

#200 Re: Razvod braka

Post by sandra01 »

Moze li mi neko reci koja je procedura da vratim svoje djevojacko prezime iako sam na papirima udata?
Morala sam sve svoje dokumente prevesti na njegovo prezime.Iz meni jako bitnih razloga hocu da vratim svoje djevojacko prezime moze li me neko uputiti koji je najbrzi put da se to uradi.Radi se o kantonu Sarajevo.
Locked