VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
- nosara
#176 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Ova preglupa tema jos uvijek ziva...!? 
- Blek Stena
#177 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Za ove sto se zale na nazive skola u RSu imam samo ovo da kazem: OS Fahrudin Fahro Bascelija Gorazde. Kome treba da se skola zove po nakom naucniku Nikoli, kad moze po hodzi, ha ja. 
- elma89_
#178 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Znaci sama cinjenica sto je hodza ga diskvalifikuje?Blek Stena wrote:Za ove sto se zale na nazive skola u RSu imam samo ovo da kazem: OS Fahrudin Fahro Bascelija Gorazde. Kome treba da se skola zove po nakom naucniku Nikoli, kad moze po hodzi, ha ja.
- kockica_kockica
#179 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Ne diskvalifikuje ga samo je onda ruzno diskvalifikovati jednog Svetog Savu ili Svetiog ko zna kojeg i pisati o tome kako Sveti Sava nije prigodan dok je hodza prigodan... o tome se radielma89_ wrote:Znaci sama cinjenica sto je hodza ga diskvalifikuje?Blek Stena wrote:Za ove sto se zale na nazive skola u RSu imam samo ovo da kazem: OS Fahrudin Fahro Bascelija Gorazde. Kome treba da se skola zove po nakom naucniku Nikoli, kad moze po hodzi, ha ja.
- nosara
#180 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
I jedno i drugo je dno mraka ili mrak dna... Nase pretuzno danas...kockica_kockica wrote:Ne diskvalifikuje ga samo je onda ruzno diskvalifikovati jednog Svetog Savu ili Svetiog ko zna kojeg i pisati o tome kako Sveti Sava nije prigodan dok je hodza prigodan... o tome se radielma89_ wrote:Znaci sama cinjenica sto je hodza ga diskvalifikuje?Blek Stena wrote:Za ove sto se zale na nazive skola u RSu imam samo ovo da kazem: OS Fahrudin Fahro Bascelija Gorazde. Kome treba da se skola zove po nakom naucniku Nikoli, kad moze po hodzi, ha ja.
- kockica_kockica
#181 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Nisam htjel reci da je dno da se nebi ko uvrijedio... slazem se da je nase pretuzno danasnosara wrote:
I jedno i drugo je dno mraka ili mrak dna... Nase pretuzno danas...
Last edited by kockica_kockica on 03/12/2013 11:31, edited 1 time in total.
- elma89_
#182 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Ne,hodza mozda ima neke druge osobine,recimo Dzemaludin Causevic je u svoje vrijeme modernizovao i "opustio" tada previse starmodne i stroge Bosnjake,ucio narod da nije protiv islama da djevojcice idu u skolu itdkockica_kockica wrote:Ne diskvalifikuje ga samo je onda ruzno diskvalifikovati jednog Svetog Savu ili Svetiog ko zna kojeg i pisati o tome kako Sveti Sava nije prigodan dok je hodza prigodan... o tome se radielma89_ wrote:Znaci sama cinjenica sto je hodza ga diskvalifikuje?Blek Stena wrote:Za ove sto se zale na nazive skola u RSu imam samo ovo da kazem: OS Fahrudin Fahro Bascelija Gorazde. Kome treba da se skola zove po nakom naucniku Nikoli, kad moze po hodzi, ha ja.
Sveti Sava se moze porediti s Muhamedom a.s ili nekom vjerskom figurom
- Paranoid
#183 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Pa šta je problem? Zatvori temu, prijavi, ugasi, banuj...ili jednostavno ne učestvuj u njoj..nosara wrote:Ova preglupa tema jos uvijek ziva...!?
- kockica_kockica
#184 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Dakle i ti smatras da j e uredu dati ime skole po hodzi a ne po Svetom Savi koji je bio prvi srpski arhiepiskop, najmlađi sin Stefana Nemanje, brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovjenčanog. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Bizanta 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve.elma89_ wrote:
Ne,hodza mozda ima neke druge osobine,recimo Dzemaludin Causevic je u svoje vrijeme modernizovao i "opustio" tada previse starmodne i stroge Bosnjake,ucio narod da nije protiv islama da djevojcice idu u skolu itd
- Blek Stena
#185 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
nesto drugo tog hodzu diskvalifikuje ali to nije temaelma89_ wrote:Znaci sama cinjenica sto je hodza ga diskvalifikuje?Blek Stena wrote:Za ove sto se zale na nazive skola u RSu imam samo ovo da kazem: OS Fahrudin Fahro Bascelija Gorazde. Kome treba da se skola zove po nakom naucniku Nikoli, kad moze po hodzi, ha ja.
- elma89_
#186 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Sta je on ucinio "sekularno" za narod Srpski? reis Causevic je ucinio za Bosnjake puno toga,sto nema veze s vjeromkockica_kockica wrote:Dakle i ti smatras da j e uredu dati ime skole po hodzi a ne po Svetom Savi koji je bio prvi srpski arhiepiskop, najmlađi sin Stefana Nemanje, brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovjenčanog. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Bizanta 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve.elma89_ wrote:
Ne,hodza mozda ima neke druge osobine,recimo Dzemaludin Causevic je u svoje vrijeme modernizovao i "opustio" tada previse starmodne i stroge Bosnjake,ucio narod da nije protiv islama da djevojcice idu u skolu itd
- elma89_
#187 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
http://www.bpkg.gov.ba/obrazovanje/3180 ... -bascelijaBlek Stena wrote:nesto drugo tog hodzu diskvalifikuje ali to nije temaelma89_ wrote:Znaci sama cinjenica sto je hodza ga diskvalifikuje?Blek Stena wrote:Za ove sto se zale na nazive skola u RSu imam samo ovo da kazem: OS Fahrudin Fahro Bascelija Gorazde. Kome treba da se skola zove po nakom naucniku Nikoli, kad moze po hodzi, ha ja.
- Zmaj - BIH
#188 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Problem je sto bosnjacka djeca imaju jedan cas vjeronauke, ali nije problem sto hrvatska/katolicka djeca imaju svoju posebnu zasebnu skolu KSC koja ima vjersko ime, vjerske simbole, vjerske priredbe, vjersko radnike, svete mise itd...
Vjeronauka kao izborni predmet postoji u vecini sekularnih Europskih drzava, kao i u nasim susjednim drzavama. Ali izgleda problematicna je samo Islamska vjeronauka koju pohadjaju bosnjacka djeca. Kakvu poruku saljemo ako ukinemo Islamsku vjeronauku dok ce djeca u drugim drzavama i dalje pohadjati cas svoje krscanske vjere. Je li to Islam opasn pa u cijelom regionu treba samo tu vjernauku ukinuti?
I treba naglasiti da vjeronauka nije obavezan predmet, nego izborni!
Vjeronauka kao izborni predmet postoji u vecini sekularnih Europskih drzava, kao i u nasim susjednim drzavama. Ali izgleda problematicna je samo Islamska vjeronauka koju pohadjaju bosnjacka djeca. Kakvu poruku saljemo ako ukinemo Islamsku vjeronauku dok ce djeca u drugim drzavama i dalje pohadjati cas svoje krscanske vjere. Je li to Islam opasn pa u cijelom regionu treba samo tu vjernauku ukinuti?
-
Hafis
#189 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Čudna mi čuda.elma89_ wrote: Sta je on ucinio "sekularno" za narod Srpski? reis Causevic je ucinio za Bosnjake puno toga,sto nema veze s vjerom
Pa i Njegova uzoritost Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski je učinio za Hrvate puno toga, što nema veze s vjerom.
- elma89_
#190 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Pa neka mu skolu za 50,60 Godina kad ode s ovog svijetaHafis wrote:Čudna mi čuda.elma89_ wrote: Sta je on ucinio "sekularno" za narod Srpski? reis Causevic je ucinio za Bosnjake puno toga,sto nema veze s vjerom
Pa i Njegova uzoritost Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski je učinio za Hrvate puno toga, što nema veze s vjerom.
- kockica_kockica
#191 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
E pa stvarno...elma89_ wrote:Sta je on ucinio "sekularno" za narod Srpski? reis Causevic je ucinio za Bosnjake puno toga,sto nema veze s vjeromkockica_kockica wrote:Dakle i ti smatras da j e uredu dati ime skole po hodzi a ne po Svetom Savi koji je bio prvi srpski arhiepiskop, najmlađi sin Stefana Nemanje, brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovjenčanog. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Bizanta 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve.elma89_ wrote:
Njihove skole imaju imena po Copicu, Andricu, Ducicu itd... oni stvaraju balans sekularnog i vjerskog u dostignucima
- Blek Stena
#192 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
http://www.bpkg.gov.ba/obrazovanje/3180 ... -bascelija[/quote]elma89_ wrote:[
moja greska, mislio sam na skolu Husein ef. Djozo u Gorazdu
- kockica_kockica
#193 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Ovdje niko nije govorio o ukidanju islamske vjeronaukeZmaj - BIH wrote:Problem je sto bosnjacka djeca imaju jedan cas vjeronauke, ali nije problem sto hrvatska/katolicka djeca imaju svoju posebnu zasebnu skolu KSC koja ima vjersko ime, vjerske simbole, vjerske priredbe, vjersko radnike, svete mise itd...
Kako li si ti paranoicno dosao do te svoje konstatacije?
- LBVIEW
#194 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Ma sumska je vec odavno "pravoslavna dzamahirija," gdje svaka javna ustanova ima svoju krsnu slavu,gdje je zvanicna slava svih skola, neovisno o vjerskom opedijeljenju ucenika, ona svetog Save tako da ovo sa vjeronaukom ne treba nikog cuditi. Isto tako, cijenjena salonska momcad ovog foruma, kao i uvijek, spremna je do iznemoglosti relativizirati i opravdavati svaku diskriminaciju nesrpskog stanovnistva.
-
Naslovnica
#195 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Za razliku od oba Bajrama u FBiH (zna se u kojem dijelu).LBVIEW wrote:Ma sumska je vec odavno "pravoslavna dzamahirija," gdje svaka javna ustanova ima svoju krsnu slavu,gdje je zvanicna slava svih skola, neovisno o vjerskom opedijeljenju ucenika, ona svetog Save tako da ovo sa vjeronaukom ne treba nikog cuditi. Isto tako, cijenjena salonska momcad ovog foruma, kao i uvijek, spremna je do iznemoglosti relativizirati i opravdavati svaku diskriminaciju nesrpskog stanovnistva.
-
hizo ramidovic
#196 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
o cemu ti prdis? kakve veze imaju bajrami sa vjerskim ili krsnim slavama javnih ustanova?Naslovnica wrote:Za razliku od oba Bajrama u FBiH (zna se u kojem dijelu).LBVIEW wrote:Ma sumska je vec odavno "pravoslavna dzamahirija," gdje svaka javna ustanova ima svoju krsnu slavu,gdje je zvanicna slava svih skola, neovisno o vjerskom opedijeljenju ucenika, ona svetog Save tako da ovo sa vjeronaukom ne treba nikog cuditi. Isto tako, cijenjena salonska momcad ovog foruma, kao i uvijek, spremna je do iznemoglosti relativizirati i opravdavati svaku diskriminaciju nesrpskog stanovnistva.
-
Naslovnica
#197 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Imaju utoliko što su i učenici nebošnjačke nacionalnosti/vjeroispovijesti ne idu u školu u toku tih dana, umjesto da se školuju i obrazuju.hizo ramidovic wrote:o cemu ti prdis? kakve veze imaju bajrami sa vjerskim ili krsnim slavama javnih ustanova?Naslovnica wrote:Za razliku od oba Bajrama u FBiH (zna se u kojem dijelu).LBVIEW wrote:Ma sumska je vec odavno "pravoslavna dzamahirija," gdje svaka javna ustanova ima svoju krsnu slavu,gdje je zvanicna slava svih skola, neovisno o vjerskom opedijeljenju ucenika, ona svetog Save tako da ovo sa vjeronaukom ne treba nikog cuditi. Isto tako, cijenjena salonska momcad ovog foruma, kao i uvijek, spremna je do iznemoglosti relativizirati i opravdavati svaku diskriminaciju nesrpskog stanovnistva.
Hajde sada opletite, ali su činjenice nepobitne.
Govorite o ugroženosti, diskriminaciji, ovome-onome, ali niko ne gleda u svoje dvorište.
U RS su diskriminatorni i fašisti 100%, u FBiH nisu baš 100%, ali nije da nisu.
BTW, vjeronauka u FBiH je, u zavisnosti od Kantona, obavenza ili ne, u zavisnosti kako se opredijele roditelji. Isto kao i u RS. Ne vidim u čemu je problem?
p.s. ja sam protiv vjeronauke u školstvu na bilo koji način i u bilo kojem obliku.
-
Bodkin
#198 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
LBVIEW wrote:Ma sumska je vec odavno "pravoslavna dzamahirija," gdje svaka javna ustanova ima svoju krsnu slavu,gdje je zvanicna slava svih skola, neovisno o vjerskom opedijeljenju ucenika, ona svetog Save tako da ovo sa vjeronaukom ne treba nikog cuditi. Isto tako, cijenjena salonska momcad ovog foruma, kao i uvijek, spremna je do iznemoglosti relativizirati i opravdavati svaku diskriminaciju nesrpskog stanovnistva.
Pravoslavni talibanat dok je u fbih to ipak podijeljeno na katolicki i islamski sto mu, jel, daje multietnicnost
Sent from my Lumia using Tapatalk
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#199 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Muhamed je bio Božiji poslanik i prorok, a Sava je bio arhiepiskop crkve. Ni blizu....na mjestu bi bilo poređenje proroka Ilije i Muhameda.elma89_ wrote:
-
Naslovnica
#200 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj
Slažem se, protiv sam da se obilježavaju krsne slave škole, niđe veze fakat.dainui wrote:Naslovnica wrote:Imaju utoliko što su i učenici nebošnjačke nacionalnosti/vjeroispovijesti ne idu u školu u toku tih dana, umjesto da se školuju i obrazuju.![]()
Hajde sada opletite, ali su činjenice nepobitne.![]()
![]()
Pa niko se ne zali na Bozic Izraelac koji moze da se poredi sa Bajramom nego na KRSNU SLAVU javnih ustanova.
Znaci svaka JAVNA USTANOVA U RS-U IMA SVOJU SLAVU.... je li ti jasno o cemu se radi?
Evo ti primjer:
Obilježena Krsna slava i Dan škole Dositej Obradović u Blatnici
TESLIĆ – Prigodnom svečanošću, a zatim slavskim ručkom i lomljenjem slavskog kolača, proteklog vikenda obilježena je Mala Gospojina - Krsna slava i Dan škole "Dositej Obradović" u Blatnici.
http://teslicdanas.net/portal/index.php ... u-blatnici
Ali se evo ja žalim zašto nebošnjačka djeca ne idu 2 dana u školu kada je Bajram?!
Niti je državni praznik, niti je toj djeci praznik, ipak ne idu u školu i ne školuju se?!
Zbog čega je toj djeci uskraćeno da se školuju?!
Mislim, pitanje je trivijalno, ali pogađa srž problema o kojem ja govorim - diskriminacija.