VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Locked
nosara

#176 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by nosara »

Ova preglupa tema jos uvijek ziva...!? :-)
Blek Stena

#177 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Blek Stena »

Za ove sto se zale na nazive skola u RSu imam samo ovo da kazem: OS Fahrudin Fahro Bascelija Gorazde. Kome treba da se skola zove po nakom naucniku Nikoli, kad moze po hodzi, ha ja. :D
elma89_

#178 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by elma89_ »

Blek Stena wrote:Za ove sto se zale na nazive skola u RSu imam samo ovo da kazem: OS Fahrudin Fahro Bascelija Gorazde. Kome treba da se skola zove po nakom naucniku Nikoli, kad moze po hodzi, ha ja. :D
Znaci sama cinjenica sto je hodza ga diskvalifikuje?
kockica_kockica

#179 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by kockica_kockica »

elma89_ wrote:
Blek Stena wrote:Za ove sto se zale na nazive skola u RSu imam samo ovo da kazem: OS Fahrudin Fahro Bascelija Gorazde. Kome treba da se skola zove po nakom naucniku Nikoli, kad moze po hodzi, ha ja. :D
Ne diskvalifikuje ga samo je onda ruzno diskvalifikovati jednog Svetog Savu ili Svetiog ko zna kojeg i pisati o tome kako Sveti Sava nije prigodan dok je hodza prigodan... o tome se radi
nosara

#180 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by nosara »

kockica_kockica wrote:
elma89_ wrote:
Ne diskvalifikuje ga samo je onda ruzno diskvalifikovati jednog Svetog Savu ili Svetiog ko zna kojeg i pisati o tome kako Sveti Sava nije prigodan dok je hodza prigodan... o tome se radi
I jedno i drugo je dno mraka ili mrak dna... Nase pretuzno danas... :sad:
kockica_kockica

#181 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

nosara wrote:
I jedno i drugo je dno mraka ili mrak dna... Nase pretuzno danas... :sad:
Nisam htjel reci da je dno da se nebi ko uvrijedio... slazem se da je nase pretuzno danas :sad:
Last edited by kockica_kockica on 03/12/2013 11:31, edited 1 time in total.
elma89_

#182 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by elma89_ »

kockica_kockica wrote:
elma89_ wrote:
Ne,hodza mozda ima neke druge osobine,recimo Dzemaludin Causevic je u svoje vrijeme modernizovao i "opustio" tada previse starmodne i stroge Bosnjake,ucio narod da nije protiv islama da djevojcice idu u skolu itd

Sveti Sava se moze porediti s Muhamedom a.s ili nekom vjerskom figurom
Paranoid

#183 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Paranoid »

nosara wrote:Ova preglupa tema jos uvijek ziva...!? :-)
Pa šta je problem? Zatvori temu, prijavi, ugasi, banuj...ili jednostavno ne učestvuj u njoj..
kockica_kockica

#184 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

elma89_ wrote:
Ne,hodza mozda ima neke druge osobine,recimo Dzemaludin Causevic je u svoje vrijeme modernizovao i "opustio" tada previse starmodne i stroge Bosnjake,ucio narod da nije protiv islama da djevojcice idu u skolu itd

Dakle i ti smatras da j e uredu dati ime skole po hodzi a ne po Svetom Savi koji je bio prvi srpski arhiepiskop, najmlađi sin Stefana Nemanje, brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovjenčanog. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Bizanta 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve.
Blek Stena

#185 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Blek Stena »

elma89_ wrote:
nesto drugo tog hodzu diskvalifikuje ali to nije tema
elma89_

#186 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by elma89_ »

kockica_kockica wrote:
elma89_ wrote:

Dakle i ti smatras da j e uredu dati ime skole po hodzi a ne po Svetom Savi koji je bio prvi srpski arhiepiskop, najmlađi sin Stefana Nemanje, brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovjenčanog. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Bizanta 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve.
Sta je on ucinio "sekularno" za narod Srpski? reis Causevic je ucinio za Bosnjake puno toga,sto nema veze s vjerom
elma89_

#187 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by elma89_ »

Blek Stena wrote:
elma89_ wrote:
nesto drugo tog hodzu diskvalifikuje ali to nije tema
http://www.bpkg.gov.ba/obrazovanje/3180 ... -bascelija
Zmaj - BIH

#188 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Zmaj - BIH »

Problem je sto bosnjacka djeca imaju jedan cas vjeronauke, ali nije problem sto hrvatska/katolicka djeca imaju svoju posebnu zasebnu skolu KSC koja ima vjersko ime, vjerske simbole, vjerske priredbe, vjersko radnike, svete mise itd...

Vjeronauka kao izborni predmet postoji u vecini sekularnih Europskih drzava, kao i u nasim susjednim drzavama. Ali izgleda problematicna je samo Islamska vjeronauka koju pohadjaju bosnjacka djeca. Kakvu poruku saljemo ako ukinemo Islamsku vjeronauku dok ce djeca u drugim drzavama i dalje pohadjati cas svoje krscanske vjere. Je li to Islam opasn pa u cijelom regionu treba samo tu vjernauku ukinuti?

I treba naglasiti da vjeronauka nije obavezan predmet, nego izborni!
Hafis

#189 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Hafis »

elma89_ wrote: Sta je on ucinio "sekularno" za narod Srpski? reis Causevic je ucinio za Bosnjake puno toga,sto nema veze s vjerom
Čudna mi čuda.
Pa i Njegova uzoritost Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski je učinio za Hrvate puno toga, što nema veze s vjerom.
elma89_

#190 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by elma89_ »

Hafis wrote:
elma89_ wrote: Sta je on ucinio "sekularno" za narod Srpski? reis Causevic je ucinio za Bosnjake puno toga,sto nema veze s vjerom
Čudna mi čuda.
Pa i Njegova uzoritost Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski je učinio za Hrvate puno toga, što nema veze s vjerom.
Pa neka mu skolu za 50,60 Godina kad ode s ovog svijeta
kockica_kockica

#191 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

elma89_ wrote:
kockica_kockica wrote:
elma89_ wrote:

Sta je on ucinio "sekularno" za narod Srpski? reis Causevic je ucinio za Bosnjake puno toga,sto nema veze s vjerom
E pa stvarno...
Njihove skole imaju imena po Copicu, Andricu, Ducicu itd... oni stvaraju balans sekularnog i vjerskog u dostignucima :lol:
Blek Stena

#192 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Blek Stena »

elma89_ wrote:[
http://www.bpkg.gov.ba/obrazovanje/3180 ... -bascelija[/quote]

moja greska, mislio sam na skolu Husein ef. Djozo u Gorazdu
kockica_kockica

#193 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Zmaj - BIH wrote:Problem je sto bosnjacka djeca imaju jedan cas vjeronauke, ali nije problem sto hrvatska/katolicka djeca imaju svoju posebnu zasebnu skolu KSC koja ima vjersko ime, vjerske simbole, vjerske priredbe, vjersko radnike, svete mise itd...

Vjeronauka kao izborni predmet postoji u vecini sekularnih Europskih drzava, kao i u nasim susjednim drzavama. Ali izgleda problematicna je samo Islamska vjeronauka koju pohadjaju bosnjacka djeca. Kakvu poruku saljemo ako ukinemo Islamsku vjeronauku dok ce djeca u drugim drzavama i dalje pohadjati cas svoje krscanske vjere. Je li to Islam opasn pa u cijelom regionu treba samo tu vjernauku ukinuti?

I treba naglasiti da vjeronauka nije obavezan predmet, nego izborni!
Ovdje niko nije govorio o ukidanju islamske vjeronauke :lol:

Kako li si ti paranoicno dosao do te svoje konstatacije? :jbt:
LBVIEW

#194 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by LBVIEW »

Ma sumska je vec odavno "pravoslavna dzamahirija," gdje svaka javna ustanova ima svoju krsnu slavu,gdje je zvanicna slava svih skola, neovisno o vjerskom opedijeljenju ucenika, ona svetog Save tako da ovo sa vjeronaukom ne treba nikog cuditi. Isto tako, cijenjena salonska momcad ovog foruma, kao i uvijek, spremna je do iznemoglosti relativizirati i opravdavati svaku diskriminaciju nesrpskog stanovnistva.
Naslovnica

#195 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Naslovnica »

LBVIEW wrote:Ma sumska je vec odavno "pravoslavna dzamahirija," gdje svaka javna ustanova ima svoju krsnu slavu,gdje je zvanicna slava svih skola, neovisno o vjerskom opedijeljenju ucenika, ona svetog Save tako da ovo sa vjeronaukom ne treba nikog cuditi. Isto tako, cijenjena salonska momcad ovog foruma, kao i uvijek, spremna je do iznemoglosti relativizirati i opravdavati svaku diskriminaciju nesrpskog stanovnistva.
Za razliku od oba Bajrama u FBiH (zna se u kojem dijelu).
8-)
hizo ramidovic

#196 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by hizo ramidovic »

Naslovnica wrote:
LBVIEW wrote:Ma sumska je vec odavno "pravoslavna dzamahirija," gdje svaka javna ustanova ima svoju krsnu slavu,gdje je zvanicna slava svih skola, neovisno o vjerskom opedijeljenju ucenika, ona svetog Save tako da ovo sa vjeronaukom ne treba nikog cuditi. Isto tako, cijenjena salonska momcad ovog foruma, kao i uvijek, spremna je do iznemoglosti relativizirati i opravdavati svaku diskriminaciju nesrpskog stanovnistva.
8-)
o cemu ti prdis? kakve veze imaju bajrami sa vjerskim ili krsnim slavama javnih ustanova?
Naslovnica

#197 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Naslovnica »

hizo ramidovic wrote:
Naslovnica wrote:
8-)
o cemu ti prdis? kakve veze imaju bajrami sa vjerskim ili krsnim slavama javnih ustanova?
Imaju utoliko što su i učenici nebošnjačke nacionalnosti/vjeroispovijesti ne idu u školu u toku tih dana, umjesto da se školuju i obrazuju. 8-)
Hajde sada opletite, ali su činjenice nepobitne.
Govorite o ugroženosti, diskriminaciji, ovome-onome, ali niko ne gleda u svoje dvorište.
U RS su diskriminatorni i fašisti 100%, u FBiH nisu baš 100%, ali nije da nisu.
BTW, vjeronauka u FBiH je, u zavisnosti od Kantona, obavenza ili ne, u zavisnosti kako se opredijele roditelji. Isto kao i u RS. Ne vidim u čemu je problem?
p.s. ja sam protiv vjeronauke u školstvu na bilo koji način i u bilo kojem obliku.
Bodkin

#198 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Bodkin »

Pravoslavni talibanat dok je u fbih to ipak podijeljeno na katolicki i islamski sto mu, jel, daje multietnicnost :D kako god, zivjela vjero"nauka" u obdanistima

Sent from my Lumia using Tapatalk
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#199 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Domaci izdajnik »

elma89_ wrote:
Muhamed je bio Božiji poslanik i prorok, a Sava je bio arhiepiskop crkve. Ni blizu....na mjestu bi bilo poređenje proroka Ilije i Muhameda.
Naslovnica

#200 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Naslovnica »

dainui wrote:
Naslovnica wrote:Imaju utoliko što su i učenici nebošnjačke nacionalnosti/vjeroispovijesti ne idu u školu u toku tih dana, umjesto da se školuju i obrazuju. 8-)
Hajde sada opletite, ali su činjenice nepobitne.
:-) :roll:

Pa niko se ne zali na Bozic Izraelac koji moze da se poredi sa Bajramom nego na KRSNU SLAVU javnih ustanova.

Znaci svaka JAVNA USTANOVA U RS-U IMA SVOJU SLAVU.... je li ti jasno o cemu se radi?

Evo ti primjer:

Obilježena Krsna slava i Dan škole Dositej Obradović u Blatnici

TESLIĆ – Prigodnom svečanošću, a zatim slavskim ručkom i lomljenjem slavskog kolača, proteklog vikenda obilježena je Mala Gospojina - Krsna slava i Dan škole "Dositej Obradović" u Blatnici.

http://teslicdanas.net/portal/index.php ... u-blatnici

:roll:
Slažem se, protiv sam da se obilježavaju krsne slave škole, niđe veze fakat.
Ali se evo ja žalim zašto nebošnjačka djeca ne idu 2 dana u školu kada je Bajram?!
Niti je državni praznik, niti je toj djeci praznik, ipak ne idu u školu i ne školuju se?!
Zbog čega je toj djeci uskraćeno da se školuju?! 8-)
Mislim, pitanje je trivijalno, ali pogađa srž problema o kojem ja govorim - diskriminacija.
Locked