Tocno, trebali su tumaciti kao Bosnjak Dailyvedderedi wrote: "Avaz" se tumaci kao Muslim Daily... nevjerovatno.
Grbavica
Moderator: _BataZiv_0809
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
- Sensei
Evo kako to prenosi index.hr
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=307795
- DaysleepeR
Indexov "komentator" je kreten.Sensei wrote:Evo kako to prenosi index.hr
Srecom ljudi sa Indexovog foruma na kojem se diskutuje o ovom clanku takodje misle isto sto i ja.
-
No.1
Neki bi ovde da kazu - Da nije snimila Fim o ovome sto jest- Da nebi dobila Zlatnog Medu Pa snimljeno je toliko Filmova Na Balkanu O 2 Svjetskom Ratu i posljedicama istog Pa niko nedobi Oskara nest Znacajno Sa radom na tu temu -CISTI PROFESIONALIZAM- DUSMANI
-
Longplay
Indexov komentar je cista laz. Naime, od prvog prikazivanja u Berlinu 'Grbavica' je postala favorit filmske kritike. Znaci opet nam neko iz susjedstva dodjeljuje ulogu 'autsajdera'. Nije mi bitno sta ce reci neki nepismeni isfrustrirani hrvatski kriticar, vazno je sta svjetska filmska elita misli. Evo dokaza, tekstovi su objavljeni prije dodjele oskara na CNN-u i drugim portalima:
http://edition.cnn.com/2006/SHOWBIZ/Mov ... fest.reut/
http://www.hollywoodreporter.com/thr/re ... 1001995652
Ne bi bilo lose poslati ovom tipu (Draganu Antulovu) ove tekstove da pojasni kako je to Grbavica bila autsajder, kada o njoj hvalospjeve pisu autoriteti filma.
http://edition.cnn.com/2006/SHOWBIZ/Mov ... fest.reut/
http://www.hollywoodreporter.com/thr/re ... 1001995652
Ne bi bilo lose poslati ovom tipu (Draganu Antulovu) ove tekstove da pojasni kako je to Grbavica bila autsajder, kada o njoj hvalospjeve pisu autoriteti filma.
-
Pusur
Fakat cemu ovaj fol vise koji tako cesto dolazi iz Hr?!
Nikako ne kontam, da je vjerovatno Hr film bio bi ukovan
u sve moguce zvijezde al posto je iz BIH onda samo ga dobili
zato sto je rat i zato sto sad nama neko treba da to vrati kroz
nagrade. Pa dobro bio je rat i u HR al opet nesto ne dobijaju nagrade koliko mene sjecanje sluzi. Srecom pa je ovaj lik sto je pisao clanak idiot kao i cijeli Index fol, hrvatska verzija Kurira.
Mene samo cudi kako da jos toliko dugo poslje rata ide to neko cudno ozracje, mislim koja je to glupost do gje to ide, ko kad bi sad mi iz BIH srali i posebno pojasnjavali zasto je Hr u necemu uspjesna i ko se kome dodvorava....pa stvarno su vise pateticni u najmanju ruku!!!
Nikako ne kontam, da je vjerovatno Hr film bio bi ukovan
u sve moguce zvijezde al posto je iz BIH onda samo ga dobili
zato sto je rat i zato sto sad nama neko treba da to vrati kroz
nagrade. Pa dobro bio je rat i u HR al opet nesto ne dobijaju nagrade koliko mene sjecanje sluzi. Srecom pa je ovaj lik sto je pisao clanak idiot kao i cijeli Index fol, hrvatska verzija Kurira.
Mene samo cudi kako da jos toliko dugo poslje rata ide to neko cudno ozracje, mislim koja je to glupost do gje to ide, ko kad bi sad mi iz BIH srali i posebno pojasnjavali zasto je Hr u necemu uspjesna i ko se kome dodvorava....pa stvarno su vise pateticni u najmanju ruku!!!
-
RPM
kao vec po pravilu bude normalno da sve sto dodje iz susjedne zemlje treba banalizirati i minimizirati, to ti je nishta drugo do zapadna varijanta Kustinog komentara za BH oskarovca Danisa:Longplay wrote:Indexov komentar je cista laz. Naime, od prvog prikazivanja u Berlinu 'Grbavica' je postala favorit filmske kritike. Znaci opet nam neko iz susjedstva dodjeljuje ulogu 'autsajdera'. Nije mi bitno sta ce reci neki nepismeni isfrustrirani hrvatski kriticar, vazno je sta svjetska filmska elita misli.
"Danisov uspjeh je kao ulazak kokuza u kazino koji sve dobije"
no sreca pa je samo frustracija piskarala, obicnim ljudima je fakat drago, barem onima koje ja poznajem u Cro ...
-
Stari
Eh heh heh hehhorns&drums wrote:Cestitam Jasmila i HVALA. Mi poklekosmo u polufinalu kupa UEFA ali si ti zavrsila posao na drugoj strani. Ovaj kvart je najbolji na svijetu i volim sto je moj
H&D ...i ostali zeljeznicarovci ...bi li Jasmilin film bio jednako dobar da je sve ovo isto ...i da su glumci isti i prica ista....samo da se film zove "Kosevo" i da je radnja smjestena tu eto negdje oko Farhatovicevog stadiona ...svega nekoliko kilometara (2-3 ako se ne varam) sjevernije? Nemoj me razocarati sad...jer inace bit cu povrijedjen i razocaran
Last edited by Stari on 20/02/2006 10:52, edited 1 time in total.
-
Prenj
Odjeci iz komsiluka
The Independent wrote: http://enjoyment.independent.co.uk/film ... 346516.ece
Film award forces Serbs to face spectre of Bosnia's rape babies
By Vesna Peric Zimonjic in Belgrade
Published: 20 February 2006
A surprise win for a Bosnian film at this year's Berlin festival has been greeted with a barrage of criticism in Belgrade where its subject, the rape babies left behind by the 1992-95 war, is still utterly taboo.
Grbavica, a moving drama about a single Bosnian mother, raising a 12-year-old daughter she had by an unknown Serb rapist, deals for the first time with the sensitive issue of Muslim women raped by Serbs.
It is also a story about the fate of the children some of the women kept and their struggle to survive in devastated post-war Bosnia.
The movie will almost certainly never be shown in Serbia, where allegations of rapes committed during the war are regarded as part of a smear campaign against the Serbs.
The film's young director Jasmila Zbanic launched a fierce criticism of the culture of denial on Saturday when she picked up the prestigious Golden Bear award.
"It's a big European shame that (wartime Bosnian Serb leaders) Radovan Karadzic and Ratko Mladic, responsible for rapes, murders and persecutions still have not been arrested" Miss Zbanic said as she received the award.
The 31-year old director, who spent the 1992-95 war in the Bosnian capital, named her debut feature Grbavica after a Sarajevo neighbourhood that was besieged by Bosnian Serbs during the war. Grbavica is also the home of Esma, a single mother whose rebellious 12-year-old daughter Sara grows up believing her father died as a Muslim hero defending Sarajevo. Things go wrong when Sara has a chance for a free school field trip, providing she shows a document detailing her father's death. Esma stalls until all hell breaks lose as the ugly truth surfaces.
She admits to Sara she decided to keep her, despite not wanting her after being repeatedly raped. The reason was simple - as she held Sara to her breast, the baby seemed to her to be the only beauty left in the world. Esma is played by Belgrade-born Mirjana Karanovic, a Serb actress who has faced criticism from much of the Serbian media for taking the role.
In a recent interview, she said she hoped the movie would be watched by both Bosnian Muslims and Serbs, "to allow them to realise what they had done to each other and to heal ... maybe we can reconnect," she said.
So far, there are no exact figures on how many, mainly Bosnian Muslim, women were raped in the war. Estimates range from 20,000 to 50,000. Nobody knows how many kept the children they conceived from what was often described as a systematic strategy of humiliation by Serbs.
Most were rejected by their communities due to the "shame" of being raped. "There are many such children. Many were adopted abroad ... some are in orphanages", Miss Zbanic said at a press conference in Berlin.
She made the movie after interviewing hundreds of women, many of whom have hidden the bitter truth like Esma.
-
Prenj
Zaboravili su dodati da se na snimanju filma pio i hrvatski jogurt bez kojeg film sigurno ne bi bio ono sto jeste ...http://www.vecernji-list.hr/newsroom/cu ... 0/index.do
BERLINALE Pobijedio film s hrvatskim glumcem i koproducentom
Grbavica pobijedila na Berlinaleu
Autor MISLAV SOKOL
Tiho, u sjeni favorita, prikazana je na 56. filmskom festivalu u Berlinu i bh. drama “Grbavica”, a nakon 10 dana festivalske ludnice, izašla je kao – pobjednik! Iako su kao favoriti najavljivani filmovi “Road to Guantanamo” i “A Prairie Home Companion”, osmeročlani žiri neočekivano je Zlatnog medvjeda dodijelio niskobudžetnom filmu mlade bh.redateljice Jasmile Žbanić.
Hrvatski “štih”
Pobjeda na jednom od četiri najveća svjetska filmska festivala najveći uspjeh nekog filma s područja bivše Jugoslavije u posljednjih 15 godina, a još više veseli i hrvatski “štih” – među četiri koproducenta “Grbavice” našao se i zagrebački Jadran film, a jednu od glavnih uloga ima i sve popularniji hrvatski glumac Leon Lučev. Nakon godina grcanja u problemima, Jadran filmu velik uspjeh jamči puno svjetliju budućnost.
– Iako smo jedan od četiri koproducenta filma, uz Nijemce, Austrijance i Bosance, ovaj uspjeh mnogo nam znači jer Jadran film vraća na velika vrata na svjetsku filmsku scenu – kaže predsjednik uprave Jadran filma Vinko Grubišić.
– Od još veće su nam važnosti susreti i razgovori s producentima na Berlinalu. Naš uspjeh omogućio nam je da dobijemo nekoliko novih projekata. U roku mjesec dana počet će se snimati prvi igrani film u englesko-francusko-bh-slovensko-hrvatskoj koprodukciji. Film će se zvati “Legija”, no zasad ne smijem otkriti više detalja. Dogovorili smo i suradnju na nekoliko američkih filmova te s njemačkim producentom koji je dobio potvrdu Euroimagea o financiranju projekta – kaže Grubišić kojeg je obradovalo i to što se Nijemci još sjećaju Jadran filma kao producenta “Winetoua”.
Lučev se rasplakao
“Grbavicu” će hrvatski filmoljupci moći pogledati u kinima tijekom ožujka.
– Moram priznati da sam se rasplakao kada sam prvi put vidio film – priznao je Leon Lučev.
Da podsjetimo da je do sada najveci medjunarodni uspjeh hrvatskog filma je bio ucesce Bresanovih "Svjedoka" na Berlinskom festivalu 2004.
- Mahalac
Nista me ne iznenadjuje od komentara susjednih zemalja i njihovog JALA. Pogledajte samo komentare na izjavu A.Terzica da most koji treba da se gradi ne smije biti nizi od 40m, jedan od njihovih forumskih postova glasi "..pa necete valjda dzamijama ploviti"...
Samo me cude neki ovi ovdje i izljevi "finoce" malo malo pa cestitke Janici, "mene je stid zbog grafita"...
Samo me cude neki ovi ovdje i izljevi "finoce" malo malo pa cestitke Janici, "mene je stid zbog grafita"...
-
Prenj
Evo da ponovim: Da, Janici svaka cast, da, mene je stid zbog grafita!Mahalac wrote:Nista me ne iznenadjuje od komentara susjednih zemalja i njihovog JALA. Pogledajte samo komentare na izjavu A.Terzica da most koji treba da se gradi ne smije biti nizi od 40m, jedan od njihovih forumskih postova glasi "..pa necete valjda dzamijama ploviti"...
Zar treba da postanemo dio balkanske kaljuge u kojoj samo crknuca komsijskih krava zasluzuju da budu vijest dana?
-
Stari
A o kakvom to grafitu vi pricate? ...O cemu se radi?
A to o cestitanju ...pa covjek to valjda moze preskociti ako mu je vec bezze. Evo recimo ja bih cestitao osvajanje sampionske titutle SFRJ Dinamu iz Zagreba nakon odlicnog rezultata u Nisu protiv Radnickog....cestitam Kranjcaru, Zajecu, Cerinu, Mustedanagicu, Devericu, Blazevicu...
A to o cestitanju ...pa covjek to valjda moze preskociti ako mu je vec bezze. Evo recimo ja bih cestitao osvajanje sampionske titutle SFRJ Dinamu iz Zagreba nakon odlicnog rezultata u Nisu protiv Radnickog....cestitam Kranjcaru, Zajecu, Cerinu, Mustedanagicu, Devericu, Blazevicu...
- horns&drums
Eto vidis stari, ja cekam ko ce postaviti ovo pitanjeStari wrote:H&D ...i ostali zeljeznicarovci ...bi li Jasmilin film bio jednako dobar da je sve ovo isto ...i da su glumci isti i prica ista....samo da se film zove "Kosevo" i da je radnja smjestena tu eto negdje oko Farhatovicevog stadiona ...svega nekoliko kilometara (2-3 ako se ne varam) sjevernije? Nemoj me razocarati sad...jer inace bit cu povrijedjen i razocaran
Nebi se ni osvrnuo hehehehehehehehe. Ali eto tebi koji stalno nesto zapitkujes o Sarajevu moze sada biti jasnije, Grbavica je, bolan, najpoznatiji kvart u Sarajevu i najljepsi
P.s. i Nemanja (Kusturica) ti je s Gorice, kvarta koji granici sa Kosevom i Kosevskim brdom
-
Prenj
Uvijek korektni B92 ...
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... ategory=12
"Grbavici" Zlatni medved
19. februar 2006. | 14:54 -> 16:05 | Izvor: FoNet
Berlin -- Dobitnica glavne filmske nagrade u Berlinu Jasmila Žbanić poručuje da Ratko Mladić i Radovan Karadžić još slobodno žive u Evropi.
Bosanska rediteljka dobila je Zlatnog medveda za film Grbavica, koji govori o majci, žrtvi silovanja tokom rata, i ćerki kojoj mora da saopšti istinu. "Ti ratni zločinci još slobodno žive u Evropi. Nisu uhapšeni za organizovanje silovanja 22.000 žena u BiH i niko nema interesa da ih uhapsi. Nadam se da će se to promeniti i da se Zlatni medved neće razočarati kad vidi Bosnu", rekla je ona.
Grbavica je priča o majci koja je u vreme proteklog rata u BiH u Sarajevu silovana i prisiljena da rodi. Ona pokušava da nauči kako da voli svoju devojčicu, koja je plod takvog strašnog zločina. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, ovo ostvarenje problematizuje fenomen masovnih silovanja bošnjačkih žena u ratu u BiH, kao i njihov današnji položaj u društvu.
Glavnu ulogu Esme igra srpska glumica Mirjana Karanović, tu je i mlada Luna Mijović, jednu od glavnih uloga ostvario je hrvatski glumac Leon Lučev, a tu su i Dejan Aćimović, Jasna Ornela Beri, Ermin Bravo, Bogdan Diklić i Semka Sokolović-Bertok.
Film je nastao u koprodukciji BiH, Hrvatske, Austrije i Nemačke. Grbavica je prvi dugometražni igrani film Jasmile Žbanić, zahvaljujući kojem se našla u konkurenciji na ovogodišnjem 56. Berlinalu. Jasmila Žbanić je za ovaj film napisala i scenario.
- horns&drums
Mogu samo zamisliti...Jasmila dobije Oskara za strani film... Pitari bi se pojeli, a mi bi morali praviti neki transparent
:D:D:D:D
-
Prenj
Vise nego korektan je i beogradski dnevnik "Danas" ...
http://www.danas.co.yu/20060220/kultura1.html#4
GRBAVICA: "Esmina tajna"
Mile Lasić
Prvi put u pedesetšestogodišnjoj istoriji Berlinskih međunarodnih fimskih svečanosti - Berlinala, dobitnici Zlatnog medveda, jednog jedinog, kao i lepezi srebrenih medveda, bronzanih hvala bogu i nema, držani su u tajnosti do poslednjeg momenta, odnosno obznanjeni su tek na završnoj svečanosti Berlinalea, koju je direkto prenosio "3SAT", nemačko-austrijsko-švajcarski satelitski kanal za kulturu. Dakle, tek na završnoj, "gala predstavi" ovogodišnjeg Berlinalea, puštene su "mačke, bolje rečeno medvedi iz džaka", kako je duhovito kazao poznati nemački glumac i moderator završene svečanosti Hejno Ferh. Najviše odlikovanje 56. Berlinala pripalo je, dakle, filmu "Grbavica", BIH režiserke Jasmile Žbanić, kako smo se nadali i predviđali, pa smo opet bili prijatno iznenađeni. "Grbavica" je, kako čitaoci već znaju, tužna priča o patnji silovanih žena u Bosni i Hercegovini, tabu temi, o čemu se makar ovih dana puno pisalo. Pa, ipak, ovaj dugometražni prvenac Jasmile Žbanić sasvim je lični film Jasmile Žbanić, posvećen ljubavi i životu, kao i žrtvama, naravno. Za Jasmilu se, inače, ovde zna već duže vreme, njeni dokumentarni i kratki igrani filmovi, čitav niz njih, emitovani su već na kanalima za kulturu (Arte i 3SAT), a igrom slučaja trenutno je i u nemačkim bioskopima jedan od njenih takvih filmova, urađen zajedno sa još pet mladih evropskih režisera. Dakle, za nju se već godinama zna, uostalom nemačko-francuski kanal za Kulturu Arte je i koproducent "Grbavice", zajedno sa ZDF, koji odnedavno ko-producira već pominjani 3SAT.
"Esmina tajna" je, pak, naslov komentara u jednom nemačkom magazinu, kojim je najbolje izražena patnja majke male Sare, ploda silovanja, koja od svog deteta "k’o zmija noge" krije tajnu kako se dete začelo. Kompleksni lik nesretne Esme tumači sjajna Mirjana Karanović, što je bilo povod da se u ovdašnjim medijima filmski kritičari prisete i drugih velikih uloga koje je Karanovićka ostvarila u njenoj blistavoj karijeri. Kažimo ovde samo da je Mirjana Karanović bila, takođe, među kandidatima za najbolju žensku ulogu, koju je na kraju dobila jedna nemačka glumica. 3SAT je Mirjanu uvrstio u "moguće kandidate", upravo zbog potresnog tumačenja majke koja od svog deteta krije "užasnu istinu o njenom poreklu", koja svoje dete voli iznad svega, iako se u njoj mešaju osjećaji ljubavi i mržnje, poniženja i zadovoljstva. Jedina "estetska činjenica" u njenom životu je, naime, bila i ostala baš ta mala Sara, koja opet prolazi svoju vlastitu dramu...
Neko mudar je nedavno napisao da su skoro svaki zločin u užasnim ratovima na jugoslavenskom tlu gledale neke "nevine dečje oči", koje su upile užas za sva vremena, kojeg će opet kad-tad ispričati.
-
rumenko
Konacno jedan medvjed...i to zlatni...koji simbolizuje medjunarodni uspijeh BiH.......onih drugih medjeda imamo odavno i previse...pocev od predsjednistva ....preko ministara...kantonalnih serifa....do lokalnih medjeda na opstinskom nivou...ovaj gore zlatni medvjed daje nam nadu da nasa bitka protiv medjeda jos nije izgubljena..... FORZA BOSNA....
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
ovaj imdb je pravo dobar ali i pravo spor
http://www.imdb.com/title/tt0464029/
ništa
nema
elem kako se fim zove na engleskom ili njemačkom??? jel ima neki internacionalni naziv

ništa
elem kako se fim zove na engleskom ili njemačkom??? jel ima neki internacionalni naziv
-
The_Fluid
na njemackom se zove: Grbavicakomi wrote:ovaj imdb je pravo dobar ali i pravo spor
ništanema