zimske gume i lanci

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#176 Re: zimske gume i lanci

Post by jefferson »

Qler wrote:A moze li neko staviti sliku neke ms gume da nije zimska i jednu ms da je zimska od jednog proizvodjaca??
Evo ti Continental TS 850, cisto zimska guma:

Image

Evo Continental ExtremeContat DWS, najprodavanija All-Season guma Continentala, tj. samo M+S:

Image
Qler

#177 Re: zimske gume i lanci

Post by Qler »

Znaci to je cjelosezonska guma...

Ne kontam cemu tolika prepirka. Odes na stranicu proizvodjaca i vidis, aha ova ima pahuljicu, zimska, ova ima sunce, ljetna, ova ima sve, cijelosezonska. MS je ne cini gumom za sve sezone, kao ni gumom za snijeg...

Fakat, deset strana oko najvece gluposti.

Ova conti, posto je vjerovatno za usa trzise ima dws (dry wet snow) oznaku, ja ne vidjeh ms oznaku..
goran16v

#178 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

Qler wrote:Znaci to je cjelosezonska guma...

Ne kontam cemu tolika prepirka. Odes na stranicu proizvodjaca i vidis, aha ova ima pahuljicu, zimska, ova ima sunce, ljetna, ova ima sve, cijelosezonska. MS je ne cini gumom za sve sezone, kao ni gumom za snijeg...
Pa oko toga se cijelo vrijeme krpimo da guma koja ima M+S oznaku, a nema sunce-kapljica-pahuljica oznaku nije cjelogodisnja.
jefferson

#179 Re: zimske gume i lanci

Post by jefferson »

Fakat, deset strana oko najvece gluposti.

Ova conti, posto je vjerovatno za usa trzise ima dws (dry wet snow) oznaku, ja ne vidjeh ms oznaku..
Ima M+S oznaku. Imam te gume na Tiguanu. uzeo ih jer su se pokazale na makadamu, blatu i pijesku vrlo dobro, a vrlo cesto sam u takvim uslovima. Nisam htio uzimati cisto 4X4 gume jer mi fakat ne trebaju.
jefferson

#180 Re: zimske gume i lanci

Post by jefferson »

goran16v wrote:

Pa oko toga se cijelo vrijeme krpimo da guma koja ima M+S oznaku, a nema sunce-kapljica-pahuljica oznaku nije cjelogodisnja.
Ova Continental nema nikakvih pahuljica, kise, oblaka, grmljavine niti sunca, samo M+S.
To sto GY stavi sve vremenske uslove na gumu, a niti u jednim ne valja je cisti marketing.
Ova DWS je najprodavanija cjelogodisnja guma u SAD, a nigdje pahuljica i sl. jednostavno guma se pokazala kao vrlo dobra.
hadzidado

#181 Re: Одг: zimske gume i lanci

Post by hadzidado »

ado-šampion wrote:Naravno nisam palio auto onih 5 dana u godini kad snijeg zapada, nit sam isao na planinu i slicno, iskljucivo gradska voznja, bez brda.

Ne preporucujem to nikome, samo to je bilo za ilustraciju...
E tu sam te čeko:grin:
Ja vozim svaki dan-nema veze kakvo je vrijeme. Nikad nisam ostao kod kuće zato što je snijeg zatrpao grad. Po ledu,koji se napravi odmah jer gospodu iznenadi snijeg u januaru(iz Doboja sam):evil: ,je užas voziti. Još ako uđeš u usku jednosmjernu sa kolotrazima od leda,a sa jedne strane parkirana gomila vozila kraj kojih prolazis za 10cm- uh!
Znači,moguće jeste ali uz maksimalan oprez i planiranje.
Slažem se s tobom,naravno,da se to nikom ne preporučuje,posebno ne početnicima.
preludezalude

#182 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

jefferson wrote:
goran16v wrote:

Ova Continental nema nikakvih pahuljica, kise, oblaka, grmljavine niti sunca, samo M+S.
To sto GY stavi sve vremenske uslove na gumu, a niti u jednim ne valja je cisti marketing.
Ova DWS je najprodavanija cjelogodisnja guma u SAD, a nigdje pahuljica i sl. jednostavno guma se pokazala kao vrlo dobra.
Bravo. Eto jako dobar primjer za Gorana.
preludezalude

#183 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

uskrsno_respo wrote:pa oznaka na slici je planina s pahuljicom i M+S sto i sama govori da je zimska guma

jbt preludi s tobom sve ovo postaje interesantnije :-)
Malo si fulao. Nisam ja stavio ovu sliku vec Goran i nije mi jasno zasto.
preludezalude

#184 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:
goran16v wrote:
Cjelogodisnja guma je ona koja se zakonski moze voziti zimi. Postavio sam ti oznaku takve gume. Kako guma koja se ne moze voziti zimi moze biti cjelogodisnja?!
Primjer na slici 3 je nidje veze je Sava Eskimo S3 ima na sebi i ovu oznaku:

Image
Grijesis. Cjelogodisnja guma je ona za koju fabrika kaze da se moze voziti zimi. Zakon je sad ovakav, sad onakav i u svakoj drzavi mozte biti drugaciji. Zakon je tu da se postuje (ili krsi) iako je u nekim slucajevima nelogican.
Ne vidim dobro koja je oznaka na ovoj tvojoj slici, ali ja koliko znam S3 je zimska guma.
Zavisi kako posmatras na stvari, za mene je cjelogodisnja guma ona koju zakonski mogu zimi kao zimsku gumu, a ne ona za koju mi fabrika kaze da mogu, a to je cjelogodisnja guma sa oznakom pahuljice (pored ostalih) kakve sam postavio ovdje. Cim postoje gume sa i bez pahuljice znaci da i za same fabrike tu ima razlike i da nisu sve cjelogodisnje.
Naravno da je S3 cista zimska guma. Slika je postavljena da se pokaze da na S3 pararelno postoje oznake M+S sa pahuljicom i bez pahuljice jer je neko postavio sliku S3 na kojoj se vidi samo M+S natpis bez pahuljice.
Za mene su validni podaci fabrike, a ne zakona, koji je napisao neki mesar, koji nesto propisuje. Zakon je jedan kod nas, drugi u Njeckoj, treci u Hrvatskoj... Zakone pisu neuki ljudi koji nemaju veze temom. ALI zakon treba postovati.
Kazes da guma koja ima samo oznaku M+S nije zimska jer nema pahulju, a nije ni cjelogodisnja jer opet nema pahulju (pored ostalih oznaka). Pa kakva je to guma po tebi? Da nije slucajno ljetna?
jefferson

#185 Re: zimske gume i lanci

Post by jefferson »

Koliko se sjecam, komisiju koja je izradjivala prijedlog zakona nije vodio mesar, nego ginekolog :lol:
preludezalude

#186 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

jefferson wrote:Koliko se sjecam, komisiju koja je izradjivala prijedlog zakona nije vodio mesar, nego ginekolog :lol:
Svodi se na isto ono sto sam rekao da zakone donose ljudi neuki i neupuceni u materiju.
jefferson

#187 Re: zimske gume i lanci

Post by jefferson »

preludezalude wrote:
jefferson wrote:Koliko se sjecam, komisiju koja je izradjivala prijedlog zakona nije vodio mesar, nego ginekolog :lol:
Svodi se na isto ono sto sam rekao da zakone donose ljudi neuki i neupuceni u materiju.
Ma samo sam ironican.
Jal mesar jal ginekolog. Prije ce biti da mesar poznaje probleme bolje :lol:
ado-šampion

#188 Re: Одг: zimske gume i lanci

Post by ado-šampion »

hadzidado wrote:
ado-šampion wrote:Naravno nisam palio auto onih 5 dana u godini kad snijeg zapada, nit sam isao na planinu i slicno, iskljucivo gradska voznja, bez brda.

Ne preporucujem to nikome, samo to je bilo za ilustraciju...
E tu sam te čeko:grin:
Ja vozim svaki dan-nema veze kakvo je vrijeme. Nikad nisam ostao kod kuće zato što je snijeg zatrpao grad. Po ledu,koji se napravi odmah jer gospodu iznenadi snijeg u januaru(iz Doboja sam):evil: ,je užas voziti. Još ako uđeš u usku jednosmjernu sa kolotrazima od leda,a sa jedne strane parkirana gomila vozila kraj kojih prolazis za 10cm- uh!
Znači,moguće jeste ali uz maksimalan oprez i planiranje.
Slažem se s tobom,naravno,da se to nikom ne preporučuje,posebno ne početnicima.
Naravno, slazem se, ne preporucujem. Upravo ovo sto sam boldovao, jednom sam vozeci u rikverc pred kucom, nizbrdica mozda 2% "sletio" ulijevo za pola metra nicim izazvan, vozio sam pravo. Valjda naletio led. :-) Da su bila parkirana auta... :)
ado-šampion

#189 Re: zimske gume i lanci

Post by ado-šampion »

nemezis wrote:
ado-šampion wrote:
Jesam, trenutno imam takve na autu, M+S i pahuljica, GoodYear UltraGrip 7+, ako na te mislis pod "prave zimske". I vjerovato ili ne nije toliko bolja po snijegu od ovih koje sam imao bez pahuljice, iako je 30% skuplja. Razlika je na mokrom i suhom.
Čuj sada nije toliko bolja? Znači, ipak je bolja?
ado-šampion wrote:Drug izvini fakat ne zelim biti nepristojan, ali lupetas ko maksim po diviziji, nemas pojma o cemu pricas, nacitao si se previse bez da si ista probao. Da, svaka M+S se u biti ponasa kao zimska, jer ima mjesavinu za zimu! Naravno, ima losijih i boljih. Nema, podvlacim nema, te "univerzalne" mjesavine o kojoj ti pricas, kao zimi je bolja od ljetnih, a ustvari nije za zimu, a ima oznaku M+S.
Ne stavlja mi riječi u usta. Ja nisam pričao ni o kakvoj "univerzalnoj mješavini". Rekao sam da MS guma nema isto ponašanje u zimskim uslovima i da je definisano na koju gumu može ići oznaka MS. Bolje se ponaša od ljetne ali lošije od zimske. Je li tebi to bilo dovoljno, to je drugo. I ti si gore rekao da UG7 bolja od nekih MS koje si imao. Kontriraš sam sebi.
ado-šampion wrote:Samo za ilustraciju, vozio sam i na ljetnim gumama vise od jedne zime (ne opravdavam to nicim da se razumijemo), i vjerovao ili ne cak su i one imale sasvim pristojno ponasanje na snijegu s obzirom da su bile ljetne. Sasvim normalno skrenes u krivinu.
Eto, ne bih ni ja da budem nepristojan, ali lupaš. Čuj, normalno skreneš u krivinu?
Drug hajde molim te zaobidji me. Ako je neka konstruktivna diskusija, uredu, ali fakat nemam vremena da se natezem s nekim ko jednostavno ne zna ove stvari, blago receno. Izvini fakat.

Odgovoricu ti na ovo da ne budem nepristojan...

Ne znam, mozda je tebi cudno, ali meni je normalno da GoodYear zimska guma bude bolja od Sava zimske gume na snijegu, cak i ako to nije u tolikoj mjeri, ipak kosta 30% vise. To nema veze s tim ima li guma pahuljicu ili ne.

Da, koliko god to tebi bilo nevjerovatno, sasvim normalno skrenes u krivinu, ne mogu ja tu lupati, jer pricam iz licnog iskustva, mogu samo lagati. Onaj koji prica na osnovu necega sto je negdje procitao moze lupati.
goran16v

#190 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
jefferson wrote:
goran16v wrote:
Prije nego sljedeci put poletis obrati paznju o kojem je kontinentu i drzavi rijec.
nemezis

#191 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

ado-šampion wrote:
nemezis wrote:
ado-šampion wrote:
Jesam, trenutno imam takve na autu, M+S i pahuljica, GoodYear UltraGrip 7+, ako na te mislis pod "prave zimske". I vjerovato ili ne nije toliko bolja po snijegu od ovih koje sam imao bez pahuljice, iako je 30% skuplja. Razlika je na mokrom i suhom.
Čuj sada nije toliko bolja? Znači, ipak je bolja?
ado-šampion wrote:Drug izvini fakat ne zelim biti nepristojan, ali lupetas ko maksim po diviziji, nemas pojma o cemu pricas, nacitao si se previse bez da si ista probao. Da, svaka M+S se u biti ponasa kao zimska, jer ima mjesavinu za zimu! Naravno, ima losijih i boljih. Nema, podvlacim nema, te "univerzalne" mjesavine o kojoj ti pricas, kao zimi je bolja od ljetnih, a ustvari nije za zimu, a ima oznaku M+S.
Ne stavlja mi riječi u usta. Ja nisam pričao ni o kakvoj "univerzalnoj mješavini". Rekao sam da MS guma nema isto ponašanje u zimskim uslovima i da je definisano na koju gumu može ići oznaka MS. Bolje se ponaša od ljetne ali lošije od zimske. Je li tebi to bilo dovoljno, to je drugo. I ti si gore rekao da UG7 bolja od nekih MS koje si imao. Kontriraš sam sebi.
ado-šampion wrote:Samo za ilustraciju, vozio sam i na ljetnim gumama vise od jedne zime (ne opravdavam to nicim da se razumijemo), i vjerovao ili ne cak su i one imale sasvim pristojno ponasanje na snijegu s obzirom da su bile ljetne. Sasvim normalno skrenes u krivinu.
Eto, ne bih ni ja da budem nepristojan, ali lupaš. Čuj, normalno skreneš u krivinu?
Drug hajde molim te zaobidji me. Ako je neka konstruktivna diskusija, uredu, ali fakat nemam vremena da se natezem s nekim ko jednostavno ne zna ove stvari, blago receno. Izvini fakat.

Odgovoricu ti na ovo da ne budem nepristojan...

Ne znam, mozda je tebi cudno, ali meni je normalno da GoodYear zimska guma bude bolja od Sava zimske gume na snijegu, cak i ako to nije u tolikoj mjeri, ipak kosta 30% vise. To nema veze s tim ima li guma pahuljicu ili ne.

Da, koliko god to tebi bilo nevjerovatno, sasvim normalno skrenes u krivinu, ne mogu ja tu lupati, jer pricam iz licnog iskustva, mogu samo lagati. Onaj koji prica na osnovu necega sto je negdje procitao moze lupati.
Tvrdio si da se svaka MS guma ponaša kao i zimska. Zatim kažeš da je zimska malo bolja od nekih MS kojima si bio zadovoljan. Savu niko nije pominjao. Diskusija je trebala da bude konstruktivna. Jednostavno nije tačno da je MS guma isto što i zimska guma.
goran16v

#192 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote:
Tvrdio si da se svaka MS guma ponaša kao i zimska. Zatim kažeš da je zimska malo bolja od nekih MS kojima si bio zadovoljan. Savu niko nije pominjao. Diskusija je trebala da bude konstruktivna. Jednostavno nije tačno da je MS guma isto što i zimska guma.
Ja sam postavio sliku kisne Pirelli P400 Aquamille gume kakve sam imao na autu i koja ima oznaku M+S i svako ko ista zna o gumama s kilometar vidi da to nije zimska guma, a ima oznaku M+S.
ado-šampion

#193 Re: zimske gume i lanci

Post by ado-šampion »

nemezis wrote:
Sta ti tu nije jasno ali fakat? Ja ne vidim u ove prve dvije recenice nista kontradiktorno, apsolutno.

Ti izgleda imas problem s tumacenjem rijeci iz bosanskog jezika. Ponasa kao i zimska - znaci ima osobine zimske gume. Malo bolja - nije svaka guma ista, ima boljih i losijih.

Jos jednom da ti probam objasniti...

Postoje dvije mjesavine za gume, zimska mjesavina i ljetna mjesavina. Nema univerzalne koja je dobra i ljeti i zimi. Kad proizvodjaci prave M+S gumu, bila ona cjelogodinja, ili zimska, ili nazovi je kako hoces, koriste zimsku mjesavinu. Ako se radi o cjelogodisnjoj M+S gumi, onda oni pokusavaju tu mjesavinu blago prilagoditi toplijem vremenu. Uglavnom dobiju to da se guma malo manje trosi od "pravih" zimskih kad je toplo, tj. ljeti. Njeno ponasanje, dakle njene osobine su otprilike kao i osobine zimske gume. Npr. GoodYear Vector se u biti ponasa kao i zimska guma, dakle ima i dobre strane (npr. ponasanje na snijegu) i mane (npr. ponasanje na suhom) iste kao i zimska guma.
Zna se desiti da neki proizvodjaci malo zalutaju s mjesavinom, upravo zato sto pokusavaju napraviti univerzalnu mjesavinu, tj. nemoguce, pa onda guma bude katastrofa i zimi, ali realno to se takvim desava bez obzira pravili cjelogodisnju ili zimsku gumu.

Evo link da potvrdi ovu moju pricu:

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm

"How did the winning all season tyre (Goodyear Vector 4Seasons) compare against it's summer and winter rivals? In snow braking, the Goodyear stopped the car in 17.9 meters from 40 km/h, where the winter managed 16.5 meters. This seems like quite a gap, until you consider the summer tyre took nearly double the distance, at 33.3 meters. It was a similar story in the other snow tests, with the Goodyear just a shade behind the dedicated winter, and the summer tyre next to useless.
...

In the dry, the summers advantage was further stretched, stopping in just 39.6 meters from 100 km/h, where the Goodyear took 45.3 meters and the winter 48.6. "
vicious

#194 Re: zimske gume i lanci

Post by vicious »

Ne znam hoće li šta pomoći u ovoj diskusiji oko oznaka, ali evo šta kaže ADAC:
http://www.adac.de/infotestrat/reifen/p ... hnung-pkw/

"Zimske gume se pretežno označavaju sa "M&S", "M+S" ili sličnim skraćenicama. Međutim nisu sve gume sa M+S simbolom prave zimske gume. Zbog toga neke moderne zimske gume dodatno imaju tzv. "simbol pahuljice", kako bi se omogućilo razlikovanje.
Sa M+S simbolom je takođe povezan i jedan izuzetak u vezi sa klasom brzine (vidi "Koja odstupanja između saobraćajne dozvole i guma su dozvoljena"). Cjelogodišnje gume se u ovom kontekstu posmatraju kao zimske gume i mogu se priznati kao takve samo ako nose ovu oznaku M+S.

Posebni propisi u nekim evropskim zemljama

Ako je propisana "zimska oprema", to zahtijeva gume sa M+S simbolom. Naročito u Austriji se osim toga zahtijeva dubina profila od najmanje 4 mm - gume sa manjim profilom se smatraju ljetnim gumama.

"Uredba o zimskim gumama"

U Njemačkoj od maja 2005. važi propis da se vozi samo sa gumama koje su prilagođene vremenskim uslovima. U zimskim vremenskim i cestovnim uslovima se saobraćajno-tehnička i pravna sigurnost može očekivati samo ako se vozi sa pravim zimskim gumama."

Jebem li ga, opet treba tumačenje :D
Po meni iz ovog proizilazi da je samo M+S sa pahuljicom "prava" zimska guma, a u određenim slučajevima se i M+S bez pahuljice može smatrati zimskom gumom, s tim da je to ustvari cjelogodišnja. Znači može po Mud and Snow, može i po suhom, mokrom, itd. ali nigdje nije baš idealna, što je i logično.
SAID5

#195 Re: zimske gume i lanci

Post by SAID5 »

kome je draga glava na ramenima i ne zeli nekom oduzeti zivot, neka se prođe save i m+s guma ljeti jer koce nikako, a zimi tih cjelogodisnjih guma ili ljetnih sa dubokom sarom.

zna se sta je zimska guma, zna se sta je ljetna guma. Ove cjelosezonske zaboravite sem ako ne živite u makarskoj.
ado-šampion

#196 Re: zimske gume i lanci

Post by ado-šampion »

SAID5 wrote:kome je draga glava na ramenima i ne zeli nekom oduzeti zivot, neka se prođe save i m+s guma ljeti jer koce nikako, a zimi tih cjelogodisnjih guma ili ljetnih sa dubokom sarom.

zna se sta je zimska guma, zna se sta je ljetna guma. Ove cjelosezonske zaboravite sem ako ne živite u makarskoj.
Haha, naravno da ne koce, kao ni jedna zimska. :) Pogledaj moj zadnji post, odlicna zimska guma ima 6 metara veci zaustavni put sa 100 km/h na suhoj cesti od ljetne gume, i to na zimskim temperaturama, ljeti racunaj 10+ metara. Imao takve na autu i vozio ih jedno ljeto. Nakon toga kupio prave ljetne, jer za moje potrebe sigurnije mi je bilo zimi na ljetnim nego s tim zimskim ljeti.

Poenta je i u tome se slazem s tobom, nema univerzalne gume. Set ljetnih i set zimskih je najbolje rjesenje. I dugorocno se isplati sigurno.
nemezis

#197 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

ado-šampion wrote:
nemezis wrote:
Sta ti tu nije jasno ali fakat? Ja ne vidim u ove prve dvije recenice nista kontradiktorno, apsolutno.
Kako nije kontradiktorno kada kažeš da je MS ista kao zimska kada to ne mora biti?
ado-šampion wrote:Ti izgleda imas problem s tumacenjem rijeci iz bosanskog jezika. Ponasa kao i zimska - znaci ima osobine zimske gume. Malo bolja - nije svaka guma ista, ima boljih i losijih.
[/quote]

Ako zimska ima kraći zaustavni put na snijegu od MS, onda se MS ne ponaša kao zimska. Je li tvrdiš da MS ima isti zaustavni put kao i zimska?
ado-šampion wrote:
ado-šampion wrote:Jos jednom da ti probam objasniti...

Postoje dvije mjesavine za gume, zimska mjesavina i ljetna mjesavina. Nema univerzalne koja je dobra i ljeti i zimi. Kad proizvodjaci prave M+S gumu, bila ona cjelogodinja, ili zimska, ili nazovi je kako hoces, koriste zimsku mjesavinu. Ako se radi o cjelogodisnjoj M+S gumi, onda oni pokusavaju tu mjesavinu blago prilagoditi toplijem vremenu. Uglavnom dobiju to da se guma malo manje trosi od "pravih" zimskih kad je toplo, tj. ljeti. Njeno ponasanje, dakle njene osobine su otprilike kao i osobine zimske gume. Npr. GoodYear Vector se u biti ponasa kao i zimska guma, dakle ima i dobre strane (npr. ponasanje na snijegu) i mane (npr. ponasanje na suhom) iste kao i zimska guma.
Zna se desiti da neki proizvodjaci malo zalutaju s mjesavinom, upravo zato sto pokusavaju napraviti univerzalnu mjesavinu, tj. nemoguce, pa onda guma bude katastrofa i zimi, ali realno to se takvim desava bez obzira pravili cjelogodisnju ili zimsku gumu.
I koliko sada ima mješavina? Ljetna, zimska, prilagodjena, zalutala. To su već četiri.
ado-šampion wrote:Evo link da potvrdi ovu moju pricu:

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm

"How did the winning all season tyre (Goodyear Vector 4Seasons) compare against it's summer and winter rivals? In snow braking, the Goodyear stopped the car in 17.9 meters from 40 km/h, where the winter managed 16.5 meters. This seems like quite a gap, until you consider the summer tyre took nearly double the distance, at 33.3 meters. It was a similar story in the other snow tests, with the Goodyear just a shade behind the dedicated winter, and the summer tyre next to useless.
...

In the dry, the summers advantage was further stretched, stopping in just 39.6 meters from 100 km/h, where the Goodyear took 45.3 meters and the winter 48.6. "
I šta si ti ovime pokazao? Da je MS guma zimi bolja od ljetnih a lošija of zimskih? Pa to ti i ja govorim od početka.
preludezalude

#198 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:
jefferson wrote: Ova Continental nema nikakvih pahuljica, kise, oblaka, grmljavine niti sunca, samo M+S.
Prije nego sljedeci put poletis obrati paznju o kojem je kontinentu i drzavi rijec.
Kakve veze ima kontinent, hajde molim te objasni.
I molim te odgovori na moje ranije postavljeno pitanje. Nemoj presutno da se izvlacis. Tvrdis da guma sa samo oznakom M+S nije zimska jer nema pahulju, a isto tako tvrdis da nije ni cjelogodisnja jer opet nema pahulju (pored ostalih oznaka). Po tvom rezonu ispada da je to ljetna guma???
preludezalude

#199 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
nemezis wrote:
Ja sam postavio sliku kisne Pirelli P400 Aquamille gume kakve sam imao na autu i koja ima oznaku M+S i svako ko ista zna o gumama s kilometar vidi da to nije zimska guma, a ima oznaku M+S.
A ko je tvrdio da je zimska guma? Oznaka kaze da se moze koristiti i po snijegu. Zadovoljava minimalne standarde.
goran16v

#200 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
goran16v wrote: Prije nego sljedeci put poletis obrati paznju o kojem je kontinentu i drzavi rijec.
Kakve veze ima kontinent, hajde molim te objasni.
I molim te odgovori na moje ranije postavljeno pitanje. Nemoj presutno da se izvlacis. Tvrdis da guma sa samo oznakom M+S nije zimska jer nema pahulju, a isto tako tvrdis da nije ni cjelogodisnja jer opet nema pahulju (pored ostalih oznaka). Po tvom rezonu ispada da je to ljetna guma???
Naravno da ima, razliciti kontinenti, razliciti standardi, razliciti zakoni, razlicita trzista. Razmisli zasto se u Americi npr. koriste razlicita motorna ulja od Europe i zasto auto za am. trziste ne moze proci homologaciju u Europi.
Mislim da sam to bar 5 x napisao:
Tako je, M+S guma koja nema pahulju nije zimska guma. Takodjer, elementarna je logika da M+S guma koja nema oznaku cjelogodsnje gume (pahulja, kapljica, sunce, blato) sa kojom NE MOZES voziti zimi kao da zimska guma je NIJE cjelogodisnja guma. Cjelogodisnju gumu zakonski mozes voziti zimi da ti ne trebaju lanci kao sto je slucaj sa ljetnim gumama. M+S guma bez pahuljice ne mora nuzno biti ljetna (a kod guma na terencima je to cest slucaj), moze biti kisna kakve sam upravo ja imao.
EDIT: Postavio sam sliku guma kakve sam imao Pirelli P400 Aquamille, te gume imaju oznaku M+S. Pogledaj sliku jer sad ja tebe pitam da li je to zimska guma i molim te bez uvijanje, da ili ne?
Last edited by goran16v on 22/11/2013 16:52, edited 2 times in total.
Post Reply