Divlje zivotinje
Moderator: anex
-
Hadzi Lojo
#176 Re: Divlje zivotinje
Kakve ba divlje zivotinje kod nas, pa ja bas zelim da sretnem medvjeda ili vuka, ali to mi ne uspjeva nigdje, a obiso sam sve ove nase planine! Jedino kad bi Dodiku i slicnima stalo negdje auto na Karauli pa bi imali priliku vidjeti medzeda u sumi!
-
ljuspica
#177 Re: Divlje zivotinje
Koliki su ti divovski flamanski zecevi? Nije ti losa ideja ali se ne razumijem u to kako bi nasa klima uticla na te flamanske zeceve....bilo bi mozda i ludo i zanimljivo istovremeno, haha, zamisljam ekog planinara u planini kako se susrece sa tim divovskim zecom i razmislja kako je ovaj zalutao iz Cernobila,hah zato pitam koliki su to zecevi?Hadzi Lojo wrote:Sta mislite za ideju?
Posto sam ljubitelj slobodnih zivotinja, namjeravam da nekoliko parova onih divovski flamanskih zeceva pustim negdje tamo na Visocici, da se razmnoze. Da li je potrebno u pocetku ostavljati him hranu i mozda iskopati neko skloniste u zemlji dok se sami ne snadju! Da li ima neko iskustva?
Takodje mogu da nabavim jeftino nekoliko pari onih velikih vjeverica sto lete, odnosno imaju rasirenu kozu izmedju ekstremiteta ili udova, da li bi se one snasle kod nas!
Mislim da su nam planine jako siromasne divljim zivotinjama, pa bi bilo fino ko moze da to uradi!
Takodje se bavim mislju da u Miljacku i Rakitnicu ubacim koju kantu pastrmki pa nek se merakaju na slobodi!
- 34sf4drgu67d25
#178 Re: Divlje zivotinje
Evo googlam tog zeca, ali nema puno. I cini mi se da ja vrsta nastala selektivnim uzgajanjem, i da ih nema u prirodi takvih... Sumljam da bi prezivili u prirodi, vjerovatno bi ih predatori brzo potamanili.
-
ljuspica
#179 Re: Divlje zivotinje
Pa nema puno o tome na guglu i ja sam primjetila....no, mozda ima na flamanskom jeziku...Moguce je da prezive u prirodi zasto ne, ovdje je upitnija klima nego vukovi...Vukova ima svugdje a sigurna sam da ovih divovskih f.zeceva ima i u divljinama tamo negdje. Super je ideja, samo ne znam da li je moguca zbog klime.34sf4drgu67d25 wrote:Evo googlam tog zeca, ali nema puno. I cini mi se da ja vrsta nastala selektivnim uzgajanjem, i da ih nema u prirodi takvih... Sumljam da bi prezivili u prirodi, vjerovatno bi ih predatori brzo potamanili.
Naucila sam da "nikad ne reci nikad"...
Juce sam dobila na poklon par lavandi iz okolice Sa. od jedne zene koja ih uzgaja. Zapravo te lavande, ne rece da ih uzgaja vani (a pretpostavjam da su od vani tj. iz dvorista iste), za njih sam mislila da mogu samo na moru da uspiju, kad gle cuda......evo ih kod mene u vazni sa vodom. JUce lavande iz centralne BiH, a danas snijeg
- 34sf4drgu67d25
#180 Re: Divlje zivotinje
Evo malo sam koristio google translate pa sam nesto i procito o zecu. Radi se show-kunicu kucnom ljubimcu, izvorno su uzgajani u Belgiji zbog mesa i krzna.
Osim vukova kojih mozda vise i nema, ovde ima dosta predatora zeceva, macke, lisice, kune, soko, jastreb itd.... Ove zivotinje su prilagodjene za zivot na nasim prostorima, nisu nasi zecevi mali, mrsavi i brzi bez razloga
Definitivno ovaj zeko nebi imao nikakve sanse 
Osim vukova kojih mozda vise i nema, ovde ima dosta predatora zeceva, macke, lisice, kune, soko, jastreb itd.... Ove zivotinje su prilagodjene za zivot na nasim prostorima, nisu nasi zecevi mali, mrsavi i brzi bez razloga
-
ljuspica
#181 Re: Divlje zivotinje
Sta si ti nasao na netu?MOzes li nam postaviti slike ovdje? Pise li negdje velicina zeca?
- 34sf4drgu67d25
- kokuz_sa
#183 Re: Divlje zivotinje
Vi fakat niste normalni kad pokusavate na svoju ruku ubacivat neke zivotinje negdje gdje im nije mjesto. To moze totalno poremetiti i unistiti npr populaciju domacih zeceva..Hadzi Lojo wrote:Sta mislite za ideju?
Posto sam ljubitelj slobodnih zivotinja, namjeravam da nekoliko parova onih divovski flamanskih zeceva pustim negdje tamo na Visocici, da se razmnoze. Da li je potrebno u pocetku ostavljati him hranu i mozda iskopati neko skloniste u zemlji dok se sami ne snadju! Da li ima neko iskustva?
Takodje mogu da nabavim jeftino nekoliko pari onih velikih vjeverica sto lete, odnosno imaju rasirenu kozu izmedju ekstremiteta ili udova, da li bi se one snasle kod nas!
Mislim da su nam planine jako siromasne divljim zivotinjama, pa bi bilo fino ko moze da to uradi!
Takodje se bavim mislju da u Miljacku i Rakitnicu ubacim koju kantu pastrmki pa nek se merakaju na slobodi!
Sto se tice mikjacke ona se redovno poribljava od kako ju je preuzelo ribarsko drustvo "Miljacka" i od kad postoji zasticeni revir za pecanje.. tako da ti je bolje tu dat pare pa kad oni budu poribljavali onda da poribe vise..
A rakitnica koliko znam i opcenito dio neretve i rijeka oko konjica i hercegivine se poribljava cistom pastrmkom iz tih rijeka..tj da je dnk ribe isti kao pastrmi koje tu obitavaju.. ne zele ljudi da ubacuju ribe koje nisu pogodne i koje bi nanijele stetu ribma koje su u rijeci.. jedno mjesanje riba sa razlicitim DNK stvara mjesance popularnog naziva "kosor".. to su ribe koje brzo rastu.. puno jedu i istrijebe ribe na podruciju na kojem obitavaju..a kosor svaki je neplodna riba i ne moze se mrijestiti..
Sent from my LG-P880 using Tapatalk 2
-
ljuspica
#184 Re: Divlje zivotinje
Woooow koliki je zec!!! Nadam se da je ona gore slika zeca i skotskog ovcara iz perioda kad je skotski ovcar bar imao godinu dana 
- 34sf4drgu67d25
#185 Re: Divlje zivotinje
kokuz_sa wrote:Vi fakat niste normalni kad pokusavate na svoju ruku ubacivat neke zivotinje negdje gdje im nije mjesto. To moze totalno poremetiti i unistiti npr populaciju domacih zeceva..Hadzi Lojo wrote:Sta mislite za ideju?
Sto se tice mikjacke ona se redovno poribljava od kako ju je preuzelo ribarsko drustvo "Miljacka" i od kad postoji zasticeni revir za pecanje.. tako da ti je bolje tu dat pare pa kad oni budu poribljavali onda da poribe vise..
A rakitnica koliko znam i opcenito dio neretve i rijeka oko konjica i hercegivine se poribljava cistom pastrmkom iz tih rijeka..tj da je dnk ribe isti kao pastrmi koje tu obitavaju.. ne zele ljudi da ubacuju ribe koje nisu pogodne i koje bi nanijele stetu ribma koje su u rijeci.. jedno mjesanje riba sa razlicitim DNK stvara mjesance popularnog naziva "kosor".. to su ribe koje brzo rastu.. puno jedu i istrijebe ribe na podruciju na kojem obitavaju..a kosor svaki je neplodna riba i ne moze se mrijestiti..
Bolje je pokusati vratiti neke zivotinje koje su izumrle na ovim prostorima, kao sto su dabrovi. Mada sumljam da imamo cistih rijeka, potoka, i dovoljno stanista i hrane za dabra. A i vjerovatno bi ga neko od domaceg stanovnistva brzo okacio kao trofej u avliju.
http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/najv ... 46069.html
- coek
#186 Re: Divlje zivotinje
kokuz_sa wrote:Vi fakat niste normalni kad pokusavate na svoju ruku ubacivat neke zivotinje negdje gdje im nije mjesto. To moze totalno poremetiti i unistiti npr populaciju domacih zeceva..Hadzi Lojo wrote:Sta mislite za ideju?
Hadzi Lojo, vjerujem da ti je dobra namjera, ali narusavati ekosistem uvodjenjem stranih vrsta je vrlo, vrlo opasno. Prosurfaj malo, ima brojnih primjera u svijetu (zabe u Australiji, neka vrsta sarana iz Japana u USA, pa uvođenje mungosa na Jadran) i ogromna vecina je zavrsila potpuno drugacije od planiranog. Priroda se UVIJEK prilagodi, ali ne nacin na koji mi to zelimo.
BTW, ovo je i kaznjivo djelo tako da ti predlazem da se okanes ovakvih ideja.
- kritichar
#187 Re: Divlje zivotinje
postoji primjer iz Velike Britanije, gdje su ubacili američku sivu vjevericu, ona se toliko razmnožila i potisnula domaću crvenu, pa je ona sad rijetka
cijenim dobru namjeru za ubacivanjem divljači, ali to treba dobro sve prokontati, informisati se
znam da je ljepše kad ima više različitih vrsta, ali kod tih novih postoji opasnost da se ne snađu ili da štetno djeluju na autohtone vrste
ako neko ima mogućnost da nabavi neku životinju, onda bi to trebale biti autohtone vrste, koje već postoje ili koje su nekad istrijebljene kod nas
cijenim dobru namjeru za ubacivanjem divljači, ali to treba dobro sve prokontati, informisati se
znam da je ljepše kad ima više različitih vrsta, ali kod tih novih postoji opasnost da se ne snađu ili da štetno djeluju na autohtone vrste
ako neko ima mogućnost da nabavi neku životinju, onda bi to trebale biti autohtone vrste, koje već postoje ili koje su nekad istrijebljene kod nas
-
Hadzi Lojo
#188 Re: Divlje zivotinje
Samo vi pricajte, pa ako ima iko ko remeti nam bioloski sitem to su onda ova bagra od politicara!
Za vikend sam bio tamo iza Sinanovica i pustio prvi par, pa nek im je sretno, ostavio im hrane za pocetak u jednoj rupi!
U proljec cu da pustim jos koji par, prvo da vidim sta ce sa ovima mudonjama biti!
Vjeverice stizu pred novu godinu, stize familija iz Europe!
Za vikend sam bio tamo iza Sinanovica i pustio prvi par, pa nek im je sretno, ostavio im hrane za pocetak u jednoj rupi!
U proljec cu da pustim jos koji par, prvo da vidim sta ce sa ovima mudonjama biti!
Vjeverice stizu pred novu godinu, stize familija iz Europe!
-
Hadzi Lojo
#189 Re: Divlje zivotinje
http://www.google.nl/imgres?imgurl=http ... CDkQ9QEwAw
Evo ga kako odrastao izgleda, meni lici na male kengure!
Ja sam mislio da ih uzgajam i koristim za hranu, medjutim nemama srca da ih koljem, to su tako fine zivotinje da pojma nemate, pa sam odlucio ovako, pa nek se snalaze!
Evo ga kako odrastao izgleda, meni lici na male kengure!
Ja sam mislio da ih uzgajam i koristim za hranu, medjutim nemama srca da ih koljem, to su tako fine zivotinje da pojma nemate, pa sam odlucio ovako, pa nek se snalaze!
Last edited by Hadzi Lojo on 28/11/2013 09:48, edited 1 time in total.
-
Hadzi Lojo
#190 Re: Divlje zivotinje
Ja kad bi imao para, nabavio bi one Lame i pustio bi ih gore po planinama da se razmonozavaju.
Najgori su mi ovi ckwazi zastitnici ekosistema, a nisu mrdnuli u nase planine da vide koliko su puste.
Cuj Miljacku poribljavaju, pa reci mi gdje to rade samo da vidim.
Najgori su mi ovi ckwazi zastitnici ekosistema, a nisu mrdnuli u nase planine da vide koliko su puste.
- svjezi_ustipak
#191 Re: Divlje zivotinje
nece ti zecevi zimu prezivjeti gore. ne znaju sami naci hranu pa ce se morati priblizavati selima i prvom prilikom ce ih neko ustrijeliti.Hadzi Lojo wrote:Sta mislite za ideju?
sto se tice predatora pored domacih orijasi nemaju sanse, bice to gozba za mesojede na visocici.
-
ljuspica
#192 Re: Divlje zivotinje
Trebo si bar sacekati proljeceHadzi Lojo wrote:Ja kad bi imao para, nabavio bi one Lame i pustio bi ih gore po planinama da se razmonozavaju.
- 34sf4drgu67d25
#193 Re: Divlje zivotinje
Meni izgleda da ti nisi svjestan moguceg uticaja uvedenih zivotinja na ekosistem i nase domace vrste. Evo neko je ubacio ove azijske ribe u americke vode, oni su se razmnozili do te mjere da uzimaju hranu ostalim ribama i da stale ribe polako izumiru.
Iako sumljam da bi te vrste koje ti namjeravas ubaciti prezivile duze od godinu dana na nasim prostorima. Npr. Ako uzmes zlatnu ribicu, koja je hladnovodna riba i spada u porodicu sarana, i nema problema preziviti klimu nasih voda ako je izolirana od ostalih vrsta. Dovoljno je da ju ubacis u prazno jezero gdje nema drugih vrsta i ona ce se razmnoziti. Ali ako je ubacis u jezero sa nasim ribama, nema sanse da prezivi pored smudjeva, somova, stuka i ostalih predatora, jer se radi o ribi koja je selektivnim uzgajanjem stvorena samo da izgleda lijepo, sporo pliva i nije sposobna opstati u jezeru pored predatora. Ista stvar bi se desila i tom vrstom zeceva...
- coek
#194 Re: Divlje zivotinje
Dzaba mi navodimo svoje argumente, vidite da je covjek navr'o, a najjaci argument mu je: "Samo vi pricajte, pa ako ima iko ko remeti nam bioloski sitem to su onda ova bagra od politicara!"
Odoh se raspitati ko je nadlezan za ovo, pa cu im poslati link na ovu temu.
Odoh se raspitati ko je nadlezan za ovo, pa cu im poslati link na ovu temu.
- coek
#195 Re: Divlje zivotinje
Lijepi Internet, odmah sam pronasao i koji je Zakon i ko je nadlezan.
ZAKON O ZASTITI I DOBROBITI ZIVOTINJA
POGLAVLJE VII. ZAŠTITA DIVLJIH ŽIVOTINJA
Član 20.
(Divlje životinje)
Zabranjuju se radnje kojima se divlje životinje u prirodi,
kao populacija ili jedinke,izvrgavaju mučenju ili se trajnije onemogućavaju u obavljanju fizioloških funkcija (hranjenja,
napajanja, razmnožavanja) raznim zahvatima poput:
a)onemogućavanja pristupa vodi ograđivanjem, zagađivanjem, tjeranjem i slično;
b) uništavanja cijelog staništa ili njegovih dijelova bitnih za opstanak neke vrste;
c)unošenja stranih životinjskih vrsta u stanište;
d) hvatanja živih životinja ili usmrćivanja životinja na način koji uzrokujetrajnije patnje;
e)drugih zahvata sa štetnim posljedicama.
Član 20.
(Divlje životinje)
kao populacija ili jedinke,izvrgavaju mučenju ili se trajnije onemogućavaju u obavljanju fizioloških funkcija (hranjenja,
b) uništavanja cijelog staništa ili njegovih dijelova bitnih za opstanak neke vrste;
d) hvatanja živih životinja ili usmrćivanja životinja na način koji uzrokujetrajnije patnje;
-
ljuspica
#196 Re: Divlje zivotinje
coek wrote:Lijepi Internet, odmah sam pronasao i koji je Zakon i ko je nadlezan.
Član 20.
(Divlje životinje)
I sta ce se sad desiti? Hoce li prvo traziti zeceve ili ovog sto ih je pustio?
- 34sf4drgu67d25
#197 Re: Divlje zivotinje
Ma ti zakoni se ne sprovode nikako, jos nisam cuo da je neko kaznjen za bilo sta iz zakona o zastiti zivotinja....
- coek
- Kal El
#199 Re: Divlje zivotinje
Skače sa visina,tj. najčešće sa drva.ljuspica wrote:Nikad poskoka nisam vidjela. I bolje. Kazu da je mit ono da moze da skoci 1 metar u vis. S druge strane ako on stvarno skace, sta ga natjera da skace?:D...Medvjed ne voli iznenadjenja i ako ga iznenadis sigurno mu neces moci pobjec jer on jednako tri i uzbrdu i niz brdo i po ravnomart vandeley wrote:Na tragove medvjeda sam nailazio nebrojeno puta...Na Treskavici ponajvise ali i proljetos na Bjelasnici na Hranisavi trag skroz frisak, mozda se o minutama radilo (sape u blatu, polomljeno lisce i jos uvijek "vruc" izmet) . U takvim trenucima se pojavi neka mjesavina osjecaja, strah ali opet zelja da ga vidis, po mogucnosti negdje na distanci, da ga uslikam i svako svojim putem
Ali, ipak razum i strah prevladaju pa se malo oglasimo, nek bude jos sigurniji da smo tu i neka se skloni. Mislim da susret s medvjedom je jedino moguc kada si sam i nisi bucan...cim je grupa pa makar manja sanse su minimalne.
Za vukove nisam siguran, nailazio sam na tragove al nisam bas siguran jesu li vucji.
Na poskoka par puta...
Divlja svinja standardno vrlo cesti tragovi al nisam se sreo s njima.
Jednom divokozu sam vidio na Treskavici na stijeni ali podaleko bilo, dvogledom smo je gledali.
- Hemera
#200 Re: Divlje zivotinje
mogao si i zakon o lovstvu potraziti sem ovoga mozda bi jos nesto saznaocoek wrote:Lijepi Internet, odmah sam pronasao i koji je Zakon i ko je nadlezan.
Član 20.
(Divlje životinje)