Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#176 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Zviz »

Šveđanin wrote:Zbog čega su uvijek Slovenci bili u vrhu? Ne kažem da nisu, nego zanimaju me razlozi zašto baš oni..

Zato sto su germani, marljivi ko mravi, disciplinovani ko vojska a skrti do bola. U te tri stvari iz bivse Juge se sa njima nemoze niko takmiciti - svi ostali izgledaju pravo ljeni. Jedino ih zeza individualizam. Nisu kolektivni ni koliko je 1%.
Lakat Jebić

#177 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Lakat Jebić »

vares il fojnica. slijepa crijeva, znaci nema nepotrebnog saobracaja i guzve
Minkica88

#178 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Minkica88 »

http://www.svet.rs/planeta/ko-nema-u-gl ... ckom-parku

Za one koji tvrde da je BG otvoreniji i liberalniji grad od Zagreba. Nema sanse, ali nikakvih, da bi se ovakva teretana mogla otvoriti u Zagrebu. To je drugaciji mentalitet, drugaciji svijet skroz.
PlayItCoolowski

#179 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by PlayItCoolowski »

Minkica88 wrote:http://www.svet.rs/planeta/ko-nema-u-gl ... ckom-parku

Za one koji tvrde da je BG otvoreniji i liberalniji grad od Zagreba. Nema sanse, ali nikakvih, da bi se ovakva teretana mogla otvoriti u Zagrebu. To je drugaciji mentalitet, drugaciji svijet skroz.
Zbog ovakvih stvari ni meni se BG ne sviđa. Ali nacionalizam je problem u čitavoj Srbiji.
respo

#180 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by respo »

a inace svi u komentarima i u srbiji podrzavaju to?

daj ba

pa i u sred zagreba ces sresti bruku ljudi koji podrzavaju tomsona i slicne i u sarajevu koji misle da je maoca sasvim mirno selo i slicno

davno rekoh na drugoj temi kod nas samo smrdi tudje govno a nase mirise
a govno ko govno isto na sve strane
Bodkin

#181 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Bodkin »

moras znati uvijek sa kim raspravljas :D jer tomson je samo fini momcic koji pjeva patriotske pjesme, a maoca je selo sa malo drugacijim ljudima koji postuju zakone :D
respo

#182 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by respo »

pa i ovi iz brojki su u necijim ocima patriote
HrvatMusliman

#183 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by HrvatMusliman »

1.Zagreb

Ono što je prije bio Beograd na Balkanu to je danas Zagreb. Iako manji napredniji je u svemu. Mentalitet odličan, neopterećen, evropa i lova.

2. Sarajevo

Jedostavno volim ga.

3.Split

More, moving.
cindrlimindrli

#184 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by cindrlimindrli »

Pa sad, kad bih vec mogao birati najradije bih ostatak zivota proveo u Dubrovniku. Ovi pokusaji od metropola
me nicim ne privlace.
Minkica88

#185 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Minkica88 »

PlayItCoolowski wrote: Zbog ovakvih stvari ni meni se BG ne sviđa. Ali nacionalizam je problem u čitavoj Srbiji.
To se da vidjeti cak po grafitima u gradu. U Zagrebu su grafiti u 99% slucajeva o fudbalu ili voljenoj osobi "umjetnika", u BG su mnooogo cesce nacionalno obojeni (SNP 1389, Srbija Srbima, Mladic heroj itd). Mislim da to dosta govori o prioritetima mladih u tim gradovima.

Bila sam u BG od petka do prije par sati pa su impresije jos uvijek svjeze :)
Šveđanin

#186 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Šveđanin »

Visok zivotni standard... u odnosu na sta?

Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
AstorH

#187 Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by AstorH »

Split je okej ljeti, ako ne radis i ako imas love pa da mozes lampat uokolo ima finih lokala i restorana za izist stagoda sto bi rekli dalmosi jel, jesen-zima nigdi pasa na ulici, zivim tu duze vrijeme pa znam. Doduse citava Dalmacija je zivahna samo u sezoni, kad prodje sezona to su gradovi duhova.
Druga stvar, u Splitu nocni zivot je 0 bodova, bolji su Makarska/Trogir-Ciovo/Vodice nocu nego Split, mnoge sam vidjao idu u Livno na muziku, sta dalje da pricam. Zadar je lijep grad, tu sam zivio 3god., i ljudi su mnogo bolji nego splicani i ljepsi je kao grad od Splita.Meni. Za nocni zivot na jugu Novalja i Vodice.
Rijeka je ruzan grad, ali je raja odlicna. Sibenik najruzniji grad u Dalmaciji, a najljepsi Primosten, Biograd Na Moru i Marina iako su mala mjesta,a ali prdivna, a Zagreb izbetoniran, ne volim asfalt, ali su ljudi mnogo kulturni i civilizirani, inace ja sam vise za zelene povrsine pa bi tako vjerovatno neki najljepsi grad bio neki gdje ima dosta prirode i zelenila. Npr. Ogulin je jedan jako mali gradic u HR, ali je predivan. U BiH mi je najljepsi svaki koji ide brdu sto bi rekli, zelenilu, ne volim kamenje tipa Hercegovina, nijedan ne valja vizuelno, iako cesto budem dole. Mostar se malo izdvaja, onako simpatican je. Gore prema Semberiji Bijeljina je velika, ali je prenabijena u centru, ne postoji neko setaliste ili staza za pjesake, ima onaj park i to je to, pp gradubse sudaras sa ljudima koliko je pretijesno u centru od zgrada, a zrak je haos zagusen i sparan dok Brcko je mnogo ljepsi i bolje uredjen i cistiji grad. Sto se tice Srbije Beograd mi zvuci kao jak u vezi provoda, ali nikad nisam bio, to cujem, ali i vjerujem i vidjao sam jako finih mjesta na tv-u i internetu. I takoo :)

Sent from my iPad using Tapatalk
Nomo

#188 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Nomo »

vettel wrote:Definitivno Zagreb. Idealan polozaj, dobra saobracajna povezanost, EU,
visok zivotni standard
, blizina europe, dobra saobracajna infrastruktura (nije ciganluk ko u SA). civilizovan grad u kojem ima reda nekog, + dobar mentalitet ljudi.. taman velicina (750 000- 1 000 000 st.), za mene idealan :)
:-) :roll: jednostavno receno netocno !!!! grad je prva liga jako ga volim ali ovo ne stoji .
_mufljuz_

#189 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by _mufljuz_ »

najbolje je nedje dje blizu dobra janjetina :mrgreen: ispod saca....
bull21

#190 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by bull21 »

Dubrovnik <3
Al' samo zimi.
mmaar

#191 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by mmaar »

sherbett wrote:
savo_obur wrote:
vettel wrote:Definitivno Zagreb. Idealan polozaj, dobra saobracajna povezanost, EU, visok zivotni standard, blizina europe, dobra saobracajna infrastruktura (nije ciganluk ko u SA). civilizovan grad u kojem ima reda nekog, + dobar mentalitet ljudi.. taman velicina (750 000- 1 000 000 st.), za mene idealan :)
Relativno dobra autocestovna povezanost to je jedino sto Zagreb i ima, vozovi ocaj, autobusi ocaj, aerodrom seosko krkanski prve klase, kultura ucesnika u saobracaju ocajna, radi se o ciganskom balkanluku prve vrste, kao i u Sarajevu ili Beogradu, a to znaci da ucesnici u saobracaju ne samo da se mogu potuci na sred ulice, nego se nerijetko vade i nozevi, pistolji itd.

Zagreb nije civilizovan, apsolutno ne i mozda mozes prosipati suplje nekim drugim, medjutim oni koji znaju Zagreb, njih ne mozes folirati.

Zagreb se ne razlikuje puno od Sarajeva ili Beograda. Radi se o tome da je u posljednjih 20 godina imao priljev stanovnistva koji nije mogao podnjeti, tako da su nastali problemi, opet kao Beograd i Sarajevo. Iste bolesti, isti simptomi isti marifetluci, balkanluci i sve najgore. Zagreb se apsolutno ne izdvaja od Sarajeva ili Beograda.

Najbolji grad za zivjeti u bivsoj SFRJ, pod uslovom da imas pare, ne znam, nijedan, svi imaju velike mane. Rekao bih Ljubljana, medjutim Ljubljana je dosadna i depresivna, plus nakon ratova Slovenci su pokazali i dokazali da boluju od istih Balkanluka i marifetluka kao njihova "juzna braca".

Ne kaze se djaba, Balkan pocinje u tunelu Karavanke.
pa ti si pravi ekspert za Zagreb!
Koliko si proveo vremena u njemu?

Sve tacno receno. Najozbiljniji grad na Balkanu je Istanbul, koji je svjetska metropola u pravom smislu te rijeci, ali iz hiljadu razloga ne bi ni tamo pozelio zivjeti. Kada bi birao, samo sto dalje od Balkana, pogotovo od ovih BIH-HR-SRB prcija.
limeni

#192 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by limeni »

najbolji gradovi su dubovnik, sarajevo, zagreb, mostar, novi sad, rijeka i donekle split, novi pazar, maribor i tuzla..
beograd je uzvikan, nis tuzan, ljubljana depresivna, zenica, osijek, zadar i banja luka takodjer mi se nisu dopali..
manja mjesta koja su fina su crkvenice, cavtat, pula, konjic, visoko, gradacac, pocitelj/capljina, brcko, bihac, trebinje, vitez i sanski most..
ne svidjaju mi se kakanj, doboj, siroki brijeg, slavonski/bosanski brod, virovitica, olovo, kalinovik..
AstorH

#193 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by AstorH »

U Dabravinama nije lose
Radio Sarajevo

#194 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Radio Sarajevo »

limeni wrote:najbolji gradovi su dubovnik, sarajevo, zagreb, mostar, novi sad, rijeka i donekle split, novi pazar, maribor i tuzla..
beograd je uzvikan, nis tuzan, ljubljana depresivna, zenica, osijek, zadar i banja luka takodjer mi se nisu dopali..
manja mjesta koja su fina su crkvenice, cavtat, pula, konjic, visoko, gradacac, pocitelj/capljina, brcko, bihac, trebinje, vitez i sanski most..
ne svidjaju mi se kakanj, doboj, siroki brijeg, slavonski/bosanski brod, virovitica, olovo, kalinovik..
Konjic ti fin, a Beograd izvikan?

A inače, post ti pljušti od argumentacije :D.
Ljuba Moljac

#195 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Ljuba Moljac »

Nema sta, Novi Pazar u rangu sa Novim Sadom, Zagrebom, cak ispred Beograda :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Radio Sarajevo

#196 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Radio Sarajevo »

Nažalost po nas ostale, Beograd je jedini ozbiljan grad u Jugoslaviji, da ne kažem Balkanu, jer onda tu spadaju i Atina, Istanbul, Bukurešt, Sofija...

Beograd ima bukvalno sve što je potrebno, i uz dobar posao je tamo živjeti pravo uživanje. Ima ubjedljivo najviše zelenila od svih većih YU gradova, ima Adu Ciganliju gdje se možeš kupati, voziti bicikl (ima stotine kilometara površine pogodne za bicikliste), rolati, šetati, izlaziti... Ima perfektan noćni život, gdje usred svake noći svako može nešto naći za sebe, od džeza do folka, ima fenomenalne restorane, prelijepu Skadarliju i austrougarski dio.

Ima splavove na kojima takođe imaju sve, od restorana do folkoteka, džez klubova, svega... To nema nijedan grad na svijetu.

Javni prevoz je relativno dobar i svakim danom napreduje. Đilas je kupio 200 novih autobusa, tramvaji imaju super linije, jedino im fali metro da bi bili u konkurenciji ozbiljnih evropskih gradova. Ipak, ono što Beograd ima, a drugi nemaju su supermarketi i prodavnice koji rade 24 sata dnevno, te vrlo jeftinu hranu na svakom ćošku.

Ljudi su prilično susretljivi i normalni, cure su beton :). Šta vam više treba?
Radio Sarajevo

#197 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Radio Sarajevo »

Ljuba Moljac wrote:Nema sta, Novi Pazar u rangu sa Novim Sadom, Zagrebom, cak ispred Beograda :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Uh to i ne vidjeh :). Ma ovo su šovinistički razlozi, nema šta drugo biti, pogledaj samo grupu gradova :).

Jebo li ga novi pazar...
Ljuba Moljac

#198 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Ljuba Moljac »

Zelenilo je velika prednost Beograda u odnosu na ostale gradove. Dok kod nas masovno sjeku drveca, a park i ne pomisljaju da naprave, Beograd ima gomilu lijepih zelenih oaza u centru. I rekracione zone, te smjestaj na dvije rijeke je vrh.
Zagreb isto ima parkova, ali mnogo manje.
Druga prednost je sto se stalno nesto desava i kao sto si napisao sto ima desavanja za svakoga.

Sto se ekonomske racunice tice, ne razlikuje se puno u odnosu na ostale vece gradove bivse Juge.
Last edited by Ljuba Moljac on 28/07/2014 00:19, edited 1 time in total.
limeni

#199 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by limeni »

jesi li ti ikada bio u pazaru?soviniste trazi po tvom beogradu..kazu nicu tamo kao pecurke
Ljuba Moljac

#200 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Ljuba Moljac »

U Vojvodini je od manjih mjesta super Sombor, to je u Jugi bio najzeleniji grad.
Post Reply