Koliko ste u minusu?
Moderator: anex
- WildRedRose
#176 Re: Koliko ste u minusu?
i treba do smrti da placaju kiriju ?
pa sto daju za kiriju, mogu kao ratu za kredit
samo sto ce na kraju biti njihovo .
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#177 Re: Koliko ste u minusu?
u švici je tako... 50% ljudi nema svoj stan dok je u rumuniji situacija da 94% ljudi imaju svoj stan
vjerovarno treba napraviti kakvu hipotezu koliko bi bilo beskućnika u rumuniji da je postotak imanja stana kao u švici
pa to na nas prebaciti
vjerovarno treba napraviti kakvu hipotezu koliko bi bilo beskućnika u rumuniji da je postotak imanja stana kao u švici
pa to na nas prebaciti
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#178 Re: Koliko ste u minusu?
Ne živimo na Menhetnu pa da plaćamo kiriju čitav život, takav način jednostavno nema logike u BiH, stanovi nisu TOLIKO skupi. 
- madner
#179 Re: Koliko ste u minusu?
Stan i kuca se obicno kupuju na kredit a ne ustedjevinom.
Elem u plusu sam, osim par kredita
Elem u plusu sam, osim par kredita
-
Trebam te
#180 Re: Koliko ste u minusu?
15,000 maraka, kako se izvuci ne znam 
plata 3000 maraka, prodavac, tesko do pozitivne nule, da imam svoj krov nad glavom

plata 3000 maraka, prodavac, tesko do pozitivne nule, da imam svoj krov nad glavom
- cyprus
#181 Re: Koliko ste u minusu?
Ma nastojim ja sve razumjeti... I znam koje su prednosti auta, ali znam i koji su nedostaci... Pogotovo kad uletiš u fin minus da ga kupiš... Međutim, ja se sve vraćam na svoje djetinjstvo... Oblijeto sam i ja oko bandera, išo u školu, doktorima, koristio GRAS (u ratu ni to), a moji nikada nisu imali auto... Pa mi evo ništa ne fali...safran wrote:Ama ne možete se ti i Qler oko ovoga usaglasiti nikako. A vjeruj mi da ćeš prije ti doći na njegovo nego on na tvoje. Evo ti primjer - udaljenost od vrtića do kuće autom 10 minuta, pješke od trolejbuske stanice do stana sa dvogodišnjakom cca. 40 minuta. To mora zaganjati svakog goluba, obgrliti svaku banderu, promijeniti smijer 200 x + zaboravi odlazak po 2 L mlijeka i hljeb. Porodica sa 2 djece do 7 godina mlijeko ne računa u litrima već u paketima pa bez auta haman svaki dan moraš u samoposlugu. Pa sa bebom trebaš pedijatru a vani magla i minusi. Ako nemaš auto zoveš taksi - dok dočekaš GRAS i zdravo dijete se razboli. Ti kad kreneš kući sa posla kad god došao dobro došao. Vrtići i produženi boravci većinom rade do 5 ili 5:30. Ja sam probala ići GRAS-om na posao. Na posao nije problem stići ali poslijepodne se vratiti na vrijeme da pokupim djecu - jedva. I tako dalje i tako dalje. Bez auta se može, naravno ali u neka doba te više košta nemati ga nego imati.cyprus wrote:Čim ti kažeš ''lakše je sa...'' radi se o luksuzu a ne potrebi... Sad ne znam kakav ti je posao... Da li za njega MORAŠ imat auto ili ti ga je možda LAKŠE obavljat sa njim... Ako je ovo prvo - OK...Qler wrote:Jarane auto je potreba. Priznao to ili ne. Neko ne moze bez auta realno. Ja prvi moram zbog posla imati auto, jer me inace nema nigdje. Pa onda privatno, sa malim djetetom daleko je lakse autom negdje nego cekati gras da se smiluje i dodje, kupovine u trznim centrima namirnica, pa eto i danas sam isao na vikendicu cekao ko ce me povesti jer sam prodao svoje auto neki dan... ko bez ruke covjek.. Lako je meni samom bez auta, ali mojoj porodici nije...
Posao mi je udaljen neka 4 km od kuće... Jest da se u GRAS-u sve teže gurat, ali svejedno, čak mi i pješačenje ili kupovina bicikla izgleda kao bolja opcija od uzimanja auta... Uglavnom, može se... Znam ja da je lakše, ali nije baš da se mora imat auto... Samo mi je čudno kad oni koji ga imaju kukaju kako jedva sastavljaju kraj s krajem...
Razumijem kad neko ko živi u jednom, a radi u drugom mjestu, bez redovnih i čestih putničkih linija između njih... OK, u toj situaciji bih vjerovatno i ja kupio auto, gdje puklo da puklo...
- madner
#182 Re: Koliko ste u minusu?
Kada stvari tako postavis i meso je luksuz.
Mislim moze se bez.
Mislim moze se bez.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#183 Re: Koliko ste u minusu?
mogu shvatiti da neko neće da se veže za dortmund kada u njemačkoj ima barem 50 isto kvalitetnih gradova
ili u americi gdje možeš birati megalopolise s istim kvaliteteom života i nećeš vezati svoje novce za jednu građevinu u jednom gradu
ali u ovako maloj bosni a znamo kakva je provincija za naći posla... u blizini toliko lijepih planina i turističkih atrakcija te tako blizu europi
moru... ako se izgradi auto put još bolje
čitav život proživjeti kao podstanar... a imao si mogućnost da kupiš... ili barem da pokušaš... pa nije išlo nije... onda fakat
ili u americi gdje možeš birati megalopolise s istim kvaliteteom života i nećeš vezati svoje novce za jednu građevinu u jednom gradu
ali u ovako maloj bosni a znamo kakva je provincija za naći posla... u blizini toliko lijepih planina i turističkih atrakcija te tako blizu europi
čitav život proživjeti kao podstanar... a imao si mogućnost da kupiš... ili barem da pokušaš... pa nije išlo nije... onda fakat
- cyprus
#184 Re: Koliko ste u minusu?
Pa ako bih zbog mesa morao uletit u minus - postao bih vegetarijanac...madner wrote:Kada stvari tako postavis i meso je luksuz.
Mislim moze se bez.
- madner
#185 Re: Koliko ste u minusu?
Vidis, dakle dolazimo do zakljucka da je 400 KM dovoljno za solidan zivot 
- cyprus
#186 Re: Koliko ste u minusu?
Možda koja stoja višemadner wrote:Vidis, dakle dolazimo do zakljucka da je 400 KM dovoljno za solidan zivot
- Zatamnjena stakla
#187 Re: Koliko ste u minusu?
4 stoje, da al' ne u Sarajevu. Možda neko manje mjesto gdje je stan jeftiniji.
- madner
#188 Re: Koliko ste u minusu?
Pa kada se zivi minimalisticki nije bitno gdje zivis. 
- astala_vistala
#189 Re: Koliko ste u minusu?
Ovde dijaspora i domace Budzetlije opasno nabijaju komplekse normalnom narodu 
-
vryzas
#190 Re: Koliko ste u minusu?
veze s vezom wrote:Jednom bila u minusu i nikad vise...jednu platu..
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Sram te bilo
-
Trebam te
#191 Re: Koliko ste u minusu?
Kastanienallee wrote:Sta ti spada pod definiciju normalnog naroda?astala_vistala wrote:Ovde dijaspora i domace Budzetlije opasno nabijaju komplekse normalnom narodu
vidis da zakuhava
-
Trebam te
#192 Re: Koliko ste u minusu?
Sorel wrote:4 stoje, da al' ne u Sarajevu. Možda neko manje mjesto gdje je stan jeftiniji.
imas bastu, ne placas stan i radis u drzavnoj firmi, eee tako moze
-
Trebam te
#193 Re: Koliko ste u minusu?
leet wrote:Ne živimo na Menhetnu pa da plaćamo kiriju čitav život, takav način jednostavno nema logike u BiH, stanovi nisu TOLIKO skupi.
kako nisu?
nisu ako zaradjues placu na Menhetnu a kupujes u Sarajevu
- cyprus
#194 Re: Koliko ste u minusu?
Kad bi rata i kirija iznosili istoveze s vezom wrote:umjesto kirije placas ratu kredita za stan![]()
- madner
#195 Re: Koliko ste u minusu?
Ima rentanje i neke pluseve. Ne moras ulagati, jer kada ti se vise ne svidja promjenis stan i to je to.
Mozes sebi velicinu stana prilagoditi.
Jedini minus je sto te okolina smatra fukarom, ali to je do sredine.
- Alfons Kauders
#196 Re: Koliko ste u minusu?
pobogu pa nisam rekao da moraju ostavljati hiljadu - nije da nema ljudi koji mozda i to mogu, ali radi se o promilima...ExNihilo wrote:Alfons Kauders wrote:ExNihilo wrote: Imam ja još isplativiju opciju: štedi 11 godina po 500 KM, kupi taj isti stan bez kredita, uštedi 55 hiljada na kamati, pa kupi još jedan stan. Ili, ako već razmišljamo tako da istvoremeno štekaš i ovu razliku od kamate, onda kupi stan za manje od 11 godina.
Sve se svodi na to da li je osobi vrijeme > novac i gdje je granica na kojoj dodatna jedinica vremena/novca postaje manje vrijedna od onog drugog.
naravno da zavisi od osobe do osobe... mozda imas dvoje mladih ljudi koji su tek poceli graditi karijere i ta rata ce im za 10 godina biti smijesna - ali isto tako mozes imati par koji ce za 10 godina zaradjivati samo malo vise (pogotovo javni sektor)... uz nesigurnost na poslu, moze biti i manje
bottom line - mladi par koji ganja prosjecan jednosoban stan moze unajmiti stan od 250 i u njemu biti pet godina, a onda uzeti novi uz kredit na 10g i ustedu od 22-23 milje... nekom je to malo para za pet godina podstanarskog zivota, nekom je to super lova... ja bi rado pet godina gledao staro kupatilo i kuhinju da na kraju balade budem dobar te pare - to je solidan novi auto, ili fina svota za neku stednju za crne dane (cca 700km kamate godisnje - skoro jedna prosjecna plata)
Koliko mladih osoba, u BiH, na početku svoje karijere može sebi priuštiti da odvaja hiljadarku mjesečno za štednju+stan, a da im ostane dovoljno novca da žive normalno? Ne znam da li ta "vrsta" uopće postoji...
Visina plate i potreba za kreditom jeste obrnuto proporcionalna. Naravno da ćeš, ako imaš visoku platu, imati i visok potencijal za štednju i manju potrebu za kreditom. Samo što u BiH većina nema taj potencijal. Ne brinem se ja za osobu sa platom od 3 hiljade, snaći će se ona i s kreditom i bez njega. Osobe sa platom od 500 - 1000 KM, a takvi su velika većina, ako hoće stan - moraju se uvaliti u kredit.
elem on i ona 500... to je 250 mjesecno... ako rade za 750 a zive kod staraca, ne vidim problem u tome, al nikakav... da stede tri godine po 500 to je 18 milja, petina prosjecnog stana
- WildRedRose
#197 Re: Koliko ste u minusu?
pa da, ako pricamo o kiriji koju placa porodica sa djecom, znaci veci stan, veca kirija.. znaci priblizno je sa ratom kredita..veze s vezom wrote:umjesto kirije placas ratu kredita za stan
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#198 Re: Koliko ste u minusu?
Pa ako već računate da neko uzima kredite na cca 30 godina onda i jesu iste, i rata i kirija. Mi smo npr. davali milju mjesečno za ratu al' zato se i brzo oTplatilo.cyprus wrote:Kad bi rata i kirija iznosili istoveze s vezom wrote:umjesto kirije placas ratu kredita za stan![]()
Samo što kada sve sabereš i oduzmeš nemaš ništa svoje.madner wrote:Ima rentanje i neke pluseve. Ne moras ulagati, jer kada ti se vise ne svidja promjenis stan i to je to.
- WildRedRose
#199 Re: Koliko ste u minusu?
vid' ova kobila je nekad i pametna, ljubi ga ruza

- madner
#200 Re: Koliko ste u minusu?
Sta ima veze sto nemas nista svoje, zene to vole.
Ili je ono bilo obratno
Ili je ono bilo obratno