Nisam rekao "nadoci sebi" nego nadoci, ali nije ni vazno. Ne smatram ga ni ja kjafirom, jer to nije moje da nekoga proglasavam kjafirom, jer valja poslije iza toga stajati, tj ako nisi u pravu vrati ti se - pa belajkerima1 wrote:Nemam ja sta nadoci sebi,nadosla davno.Vidis, da kad se hoce, uvijek se nadje zajednicki jezik.Mozda nekada i sama nadodjes, zahvaljujuci navedenom citatu oko kojeg smo se slozili, na cemu se bazira njihova "istina". Ne zamjeram ja ni Fazanu, jer je vjerovatno i on kao i njegovi prethodnici - od vladavine Muavije pa na ovamo - bio na neki nacin primoran falsificirati historijske cinjenice, pa i hadise, da bi udovoljio vladajucoj kasti. Ucjenama, prijetnjama, kombinacijama ovo dvoje uz primjesu "nagradjivanja" tj mita, samo najhrabriji, najodlucniji i istinske mutekije su se uspjele oduprijeti (odupiru), nekada placajuci vlastitom slobodom, zivotom i zivotom svojih najmilijih.
Drago mi je da smo se oko neceg slozili i nadam se da nece ostati samo na ovome. Iskrenost je najbitnija.
salik79
Nije problem sa mojom akidom,ja sam se slozila sa tobom to u vezi Muavije r.a. nista vise.Iako mi se ne dopada to sto je doticni ucinio tada (uzurpiranje vlasti silom) ne smatram ga kjafirom i otpadnikom,kao sto šije mrze odabranije ljude od Alija r.a.Ebu Bekra i Omera,Aisu majku svih vjenrika.
Prije neki post sam te upitala odakle da moj bošnjak ode u šije pored nase tradicije slijeđenja Hanefizma?
Ne sjecam se da si me pitala za "tvog Bosnjaka"? Ako mozes da mi citiras taj post? Isto kao sto imamo one koji se deklarisu kao sljedbenici hanbelijskog mezheba, pa cak i nijednog mezheba, a za sebe kazu da slijede izvorni islam, tj da su "selefi", imamo i one koji su se opredjelili za slijedjenje dzaferijskog mezheba, mezheba imama Dzaferi Sadika - ucitelja/sejha Imama Ebu Hanife. Dakle, slobodna volja pojedinca je u pitanju. Znam jednog brata koji je upravo zbog agresivnog nastupa i tekfirenja sijskog pravca islama (a bio je pripadnik 7. muslimanske brigade), poceo izucavati sijski pravac i iscitavati njihovu literaturu, trazeci dokaze za ono za sta su ih ovi potonji optuzivali. Danas je sljedbenik Dzaferijskog mezheba.