Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post Reply
LBVIEW

#176 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by LBVIEW »

uglavnomja wrote:cuj neko privatno misli da je jezik isti :lol: :lol: :lol:

dakle dodje momak iz sarajeva, ucio bosanski u skoli, da upise fax u bg ili zg ili banjaluki, ili obrnuto ... pisace prijavu na engleskom :D , ici ce 6 mjeseci na kurs tamo nekog jezika, polagati 6 stepeni ... da bi mogao upisati fakultet :lol:

meni je u skoli bio s-h/hs jezik i sad znam sva 4 jezika nastala od tog jednog.
Privatno, svakako, Ustav je po tom pitanu jasan.
A ti bi, prije nego sto se upustis u bilo kakvu raspravu o jeziku, trebao savladati barem jedan. ;-)
uglavnomja

#177 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

judicatio wrote:
Edin H. wrote:Na ovo da pismo nije isto se samo nazalost mogu nasmijati, valjda je osnovno da naucis koristiti oba pisma. Sto se ostalog tice ne radi se o razlicitim jezicima, vec o razlicitm dijalektima. Sto se udzbenika istorije tice kod nas svako kuci uci svoju istoriju ionako. A u vezi nastavnika vazno je valjda da li dobro radi svoj posao, a ne koje je nacionalnosti. Kakve ima veze nacionalnost sa fizikom ili matematikom? :lol:
Znaci sustina je ipak kojom nacionalnom dogmom ce biti ispirani mozgovi ove djecice?
Nema potrebe da moja djeca uce "oba" pisma. Mogu zivjeti bez cirilice a i nikad mi nije bila potrebna. I ti zaboravljas da Bosnjaci imaju pravo na svoj jezik... kako ti to nije jasno?

To da historija koju ce djeca uciti nije bitna to pricaj drugome.

Tebi je svejedno sto se negira genocid, sto se negira Bosna u manjem entitetu nama nije. Boricemo se protiv srpskog fasizma u ovoj zemlji dok zmo zivi.
cirilica se uci danas u svim skolama u ks :mrgreen:

hoces tako i za engleski i neki drugi jezik: meni to nije trebalo, ne treba ni mojoj djeci :-)
Bodkin

#178 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

Jezici su isti. Vise razlike ima u dijalektima njemackog jezika nego medju ova tri. Ako djeca i roditelji hoce bosanski, treba biti na bosanskom. Svakako nece nista nauciti jer je obrazovanje kurcevo tako da nije ni bitno
uglavnomja

#179 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

LBVIEW wrote:

dakle dodje momak iz sarajeva, ucio bosanski u skoli, da upise fax u bg ili zg ili banjaluki, ili obrnuto ... pisace prijavu na engleskom :D , ici ce 6 mjeseci na kurs tamo nekog jezika, polagati 6 stepeni ... da bi mogao upisati fakultet :lol:

A ti bi, prije nego sto se upustis u bilo kakvu raspravu o jeziku, trebao savladati barem jedan. ;-)

a ti nadji sta znaci sarkazam u rjecniku :izet:

a izvadi i taj dio iz ustava, gdje pise da se neko, ko se skolovao na bosanskom, ne moze upisati na hrvatski fakultet :-)
samoTEgledam

#180 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by samoTEgledam »

uglavnomja wrote:
spreca wrote: al sto vi neki mozete srati sa tim poredjenjima to je cudo.................kad cete da pocnete shvatati da se ovdje osim drugih stvari radi i o krsenju zakona............

eto 8)

kolega napise jezik je isti, a dobije repliku ustase, cetnici, mudzahedini, antifasisti ...

jedino sto se da zakljuciti da je osoba slabo stala sa razumijevanjem procitanog :-)

inace, problem zakona se rjesava u politickim krugovima, a ne da grupica izmanipulisanih roditelja cuci pred vladom, a da djeca ne idu u skolu. postoji milion ucinkovitijih nacina da se problem rijesi, neki kompromis ... ali neka pred popis: vazno je biti bosnjak da se malo udara po zicama jadnog naroda ...

kao da ce rezultati popisa svoj toj jadnoj djeci donijeti petice i znanje i sansu za dalje skolovanje :cry:
Ma jock ba, važno je da ovo djeca u RS-u uče:

A to Rade i sluša i gleda,
pa u sobu k njemu uletio,
za večerom agu uhvatio,
uhvati ga za vrat do ramena,
istrže mu glavu iz ramena.
Pa uvati Bećir-aginicu,
pa poteže klince iz njedara,
udara ih pod noktove kadi;
dok je pola klina udario,
i dušu je, kučka, ispustila.

De ba, mani se te neke demagogije i relativiziranja.
judicatio

#181 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by judicatio »

uglavnomja wrote:cirilica se uci danas u svim skolama u ks :mrgreen:
Uci se zbog Srba a ne zbog Bosnjaka i Hrvata, sto je jedan dokaz da gdje su Bosnjaci u vecini prava druga dva naroda se postuju, dok kad je obratno to skoro nikad nije slucaj.
hoces tako i za engleski i neki drugi jezik: meni to nije trebalo, ne treba ni mojoj djeci :-)
Engleski je bitan, a i pise se na latinici.
LBVIEW

#182 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by LBVIEW »

uglavnomja wrote:
LBVIEW wrote:

a ti nadji sta znaci sarkazam u rjecniku :izet:

a izvadi i taj dio iz ustava, gdje pise da se neko, ko se skolovao na bosanskom, ne moze upisati na hrvatski fakultet :-)
Sarkazam,ma svakako. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Niko i ne tvrdi kako je to regulirano Ustavom, ali u istom stoji kako su tri jezika sluzbena u BiH, tako da sto ti i tvoji istomisljenici smatrate nije upoce relevantno za ovu diskusiju.
uglavnomja

#183 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

judicatio wrote:
uglavnomja wrote:cirilica se uci danas u svim skolama u ks :mrgreen:
Uci se zbog Srba a ne zbog Bosnjaka i Hrvata, sto je jedan dokaz da gdje su Bosnjaci u vecini prava druga dva naroda se postuju, dok kad je obratno to skoro nikad nije slucaj.
Engleski je bitan, a i pise se na latinici.

:-)

znaci cirilica se uci na bosanskom zbog srba :D , a ne zbog opce kulture i elementarnog obrazovanja.

a ako ti djetetu dodje drugi jezik arapski ili kineski, hoces li ga bojkotovati zato sto nije na latinici :-)

a i onaj njemacki ima nekih cudnih slova 8)
Bodkin

#184 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

Cuj zbog srba hahah. Pola austrije uci ruski koji je na cirilici a ovaj lupa da se uci zbog srba
judicatio

#185 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by judicatio »

Bodkin wrote:Cuj zbog srba hahah. Pola austrije uci ruski koji je na cirilici a ovaj lupa da se uci zbog srba
Ruski u Austriji je strani jezik. Mozemo i mi da ucimo ruski kao strani, to nije problem. Ali bosanski jezik se danas pise na latinici.
XeuX

#186 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by XeuX »

LBVIEW wrote:
XeuX wrote:
LBVIEW wrote: Mani se demagogije i trolanja, hoces li mozda orden sto si nam ovdje otkrio "ultimativnu istinu", da tebe nije nebi ni znali kako "historiju pise kako je kome volja "i kako u ovoj zemlji ima i vecih problema, mrznje medu narodima i sl.
To nikakve veze s temom diskusije nema, a ponovit cu, jer tebi i istomisljenicima ne ulazi u glavu prvi put, radi se o sistematskom krsenju prava djece bosnjackih povratnika na nastavu na bosanskom jeziku i na "nacionalnu grupu" predmeta koja im po zakonu pripadaju.
Aha znači svi znamo da su laži ali ćemo se svejedno boriti da ih naša djeca slušaju?.Koja pamet upm.
Nemoj samo ti o pameti, postovi su ti tako koherentni da covjek ne zna jesi li poso' i l' doso', zastupas jedan princip koji, kad se drugi pozovu na isti, sam negiras. :lol:
Opet ti kazem, trolas bezveze, tema je jasna:.sistematska diskriminacija djece bosnjackih povratnika u skolstvu.
Cak i da je istina da ce ta djeca uciti lazi, a nece i po tom pitanju se svakako federalni nastavni program ne moze porediti s onim u sumskoj, to upoce nije relevantno za ovu diskusiju.
Haj objasni koji sam to princip negirao.
Svatam za šta se ti zastupaš,to je pravo djece da im ispiraju mozak kojekakvim propagandama.Prvo si reko da ti je to jasno,a onda mijenjaš priču i govoriš kako se narušavaju prava djece.Il si promijenio priču ili si svjesno glup ili zao pa podržavaš ispiranje mozga maloj djeci.Eto skontaj sam šta si od to dvoje.
uglavnomja

#187 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

judicatio wrote:
Bodkin wrote:Cuj zbog srba hahah. Pola austrije uci ruski koji je na cirilici a ovaj lupa da se uci zbog srba
Ruski u Austriji je strani jezik. Mozemo i mi da ucimo ruski kao strani, to nije problem. Ali bosanski jezik se danas pise na latinici.

jes, jes, u tvom malenom svijetu, oko kojeg imas kineski zid

"Bosanski jezik je standardni južnoslavenski jezik kojim govore uglavnom Bošnjaci, ali i značajan broj Bosanaca različite etničke pripadnosti. Bosanskim jezikom govori između 2 i 2,4 miliona ljudi: u Bosni i Hercegovini 1,7-1,8 milion, Srbiji 245.000,Crnoj Gori 33.077,[1] Hrvatskoj 16.856,[2] Kosovu 28.898[4] i Zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi 150.000, te neutvrđen broj iseljenika u Turskoj (neki izvori pretpostavljaju 100.000 do 200.000 govornika). U bosanskom jeziku se koriste dva ravnopravna pisma: latinica i ćirilica.
Bodkin

#188 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

judicatio wrote:
Netacno naravno. Pisma su ravnopravna, a i naveo sam primjer da pokazem kolikonje danas u evropi cirilica (ili jedan oblik iste) bitna
veljaca

#189 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by veljaca »

Zalosno je da velika vecina diskutanata ovdje nema pojma o problemu ....... :?

Neki to rade zbog politike, neki zbog neznanja, neki zbog zlobe, a neki zbog zadatka ....

Postavljam pitanje svima:

KAKO bi se vi osjecali da su VASA djeca u slicnoj situaciji ? ( jer ovdje se niko nije javio od tih roditelja i da diskutuje ) .....

Btw - ako mogu odgovori bez nacionalizma ili mlacenja prazne slame ...... ( mada je to ovdje nemoguce )
judicatio

#190 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by judicatio »

Bodkin wrote:
judicatio wrote:
Netacno naravno. Pisma su ravnopravna, a i naveo sam primjer da pokazem kolikonje danas u evropi cirilica (ili jedan oblik iste) bitna
:roll:

Koliko Evropljana pise i razumije cirilicu, sta mislis?

A i da ne idemo u offtopic, ovo nije protest protiv cirilice vec protiv diskriminacije bosnjacke djece u genocidnom entitetu.

Ili podrzite ove roditelje ili budite ljudi i napustite ovu temu.

Ne gubite vrijeme sa glupostima "sto im smeta srpski", "ovo je politicki protest" i ostalo...
Bodkin

#191 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

judicatio wrote:
:roll:

Koliko Evropljana pise i razumije cirilicu, sta mislis?

A i da ne idemo u offtopic, ovo nije protest protiv cirilice vec protiv diskriminacije bosnjacke djece u genocidnom entitetu.

Ili podrzite ove roditelje ili budite ljudi i napustite ovu temu.

Ne gubite vrijeme sa glupostima "sto im smeta srpski", "ovo je politicki protest" i ostalo...
A u koliko njih je cirilica zvanicno pismo? A i ima ih masa ako racunas i ruse ;) ja sam se vec izjasnio po tom pitanju dok ti valjas gluposti sa ovakvim izjavama
Last edited by Bodkin on 10/10/2013 17:50, edited 1 time in total.
uglavnomja

#192 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

posto ste vi ocito jako dobro upoznati sa sadrzajem knjiga istorije za osnovnu skolu, molim da neko postavi te lekcije, o gradjanskom ratu, genocidu ...

jer, koliko znam, taj dio gradiva nije ni trebao biti u udzbenicima. da li se nesto promijenilo u zadnjih par godina :? , ali bilo bi korisno vidjeti to crno na bijelo, sta pise i kako pise ....
uglavnomja

#193 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

cetmi wrote:
uglavnomja wrote:a ti nadji sta znaci sarkazam u rjecniku :izet:

Kako će dijete iz Konjević polja sutra upisati elektro-tehničku školu u Sarajevu ako je učio Ruski jezik, a informatički je nepismen, jer je direktor novu informatičku opremu koju je toj školi donirao Muslim Aid premjestio u Kravicu, bez znanja donatora i bez da se imao bilo ko pobuniti, jer sve strukture u školi, od nastavnog kadra, preko direktora do školskog odbora čine Srbi čija djeca uopće ne pohađaju ovu školu?

a kako ce se dijete koje je ucilo arapski jezik upisati u tu istu skolu :-)

i da se ljudi bune zbog pokradene opreme to bi mi bilo jasno. ali i to ima svoj put, papiri od danatora, policija, prijava, sud ... a ne satorsko naselje pred ohr-om, a djeca nikako ne idu u skolu.
theTruePath

#194 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by theTruePath »

Majke Srebrenice podrzale roditelje bosnjacke djece iz Konjevic polja

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... evic-polja
O'zone
Globalni moderator

#195 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by O'zone »

Umjesto plamuđenja ovdje fino bi bilo pružiti podršku djeci i njihovim roditeljima koji su pred OHR-om
Bodkin

#196 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

O'zone wrote:Umjesto plamuđenja ovdje fino bi bilo pružiti podršku djeci i njihovim roditeljima koji su pred OHR-om
Dzaba. Kako rekph to je politicko pitanje i ohr nece i ne treba nista raditi kao sto nije u slucaju dvije skole pod jednim krovom. Politicke stranke su te koje se trebaju boriti. Ne glasas za ohr
spreca

#197 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by spreca »

Bodkin wrote:
O'zone wrote:Umjesto plamuđenja ovdje fino bi bilo pružiti podršku djeci i njihovim roditeljima koji su pred OHR-om
Dzaba. Kako rekph to je politicko pitanje i ohr nece i ne treba nista raditi kao sto nije u slucaju dvije skole pod jednim krovom. Politicke stranke su te koje se trebaju boriti. Ne glasas za ohr
a sta bi trebao da radi OHR?
Bodkin

#198 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

Da natjera politicare da ovo sistemski rijese i da je nemoguce doci u ovu situaciju. Mislim i to je u opisu posla politicara ali eto..
spreca

#199 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by spreca »

Bodkin wrote:Da natjera politicare da ovo sistemski rijese i da je nemoguce doci u ovu situaciju. Mislim i to je u opisu posla politicara ali eto..
zar nije njihova duznost da pomognu ili natjeraju da se zakon sprovodi
Bodkin

#200 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

spreca wrote:
Bodkin wrote:Da natjera politicare da ovo sistemski rijese i da je nemoguce doci u ovu situaciju. Mislim i to je u opisu posla politicara ali eto..
zar nije njihova duznost da pomognu ili natjeraju da se zakon sprovodi
Pa neka natjeraju ali sistemski i fa se ovo vise ne ponavlja ali sve i da moraju jel trebaju roditelji sa djecom da sjede tamo ili treba neko drugi da se ozabavi sa tim
Post Reply